Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

3 МЕХАНІКА ГНУЧКИХ ГЛИБОКОВОДНИХ СИСТЕМ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


            УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МОРСЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

                                                     імені адмірала Макарова

 

                                               КРАВЦОВ  Віктор  Іванович

                                                                                                                     УДК 629.12.01.013

                            МЕХАНІКА  ГНУЧКИХ  ГЛИБОКОВОДНИХ  СИСТЕМ

                              Спеціальність 05.08.03 - механіка та конструювання суден 

 

                                                                  Автореферат

                                          дисертації на здобуття наукового ступеня

                                                        доктора технічних наук

                              

                                                              Миколаїв - 1999

Дисертацією є рукопис

Робота виконана  на кафедрі механіки  Херсонського державного

технічного університета

Науковий консультант- заслужений діяч науки і техніки України

                                   доктор технічних наук, професор

                                   Бардачов Юрій Миколайович,

                                   Херсонський державний технічний

                                   університет, ректор  

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор, заслужений  працівник народної освіти Кочанов Юрій Петрович, Український державний морський технічний університет, завідувач кафедри буд. механіки корабля

доктор технічних наук, професор  Крюков Микола Миколайович, Київський інститут залізничного транспорту, завідувач кафедри вищої математики

доктор технічних наук, професор  Мойсишин Василь Михайлович,

Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газу, професор кафедри вищої математики

Провідна установа - Одеський державний  морський університет

                              Міністерства освіти України, м. Одеса 

Захист  відбудеться   “____” ___________ 1999 р. о ____ год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.060.01 Українського державного морського технічного університету ім. адм. Макарова за адресою: 327025, м. Миколаїв, пр. Героїв Сталінграда, 9

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Українського державного морського технічного університету ім. адм. Макарова за адресою: 327025, м. Миколаїв, пр. Героїв Сталінграда, 9

Автореферат розісланий “____” ____________ 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

д-р техн. наук, професор                               Квасницький В.Ф.

                                      ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

 Актуальність теми. Останнім часом у всьому світі відзначається зростання інтересу до робіт, які проводяться на континентальному шельфі і великих глибинах Світового океану з метою видобутку нафти і газу, сировини для промисловості, харчових ресурсів, що нерозривно пов'язано  з розробкою і створенням нових типів гнучких конструкцій, приєднаних до судна-носія: гнучких трубопроводів, вантажонесучих кабелів, кабель-трос-шлангів тощо. Важливими факторами, стимулюючими пошук і освоєння запасів шельфу, є час розробки і експлуатації технічних засобів, які створюються для цих цілей,  їх надійність і ефективність в експлуатації. Одним з найбільш важких етапів у процесі проектування морських комплексів є створення формалізованих математичних і інженерних описів відповідних технічних засобів. Особливо важливим тут є урахування взаємного впливу елементів, що складають комплекс, а також навколишнього гідро-метеосередовища. Складні і важкі режими експлуатації гнучких морських конструкцій пов'язані, як правило, з необхідністю спеціального вивчення і визначення діючих на них сил, врахуванням сильної нелінійності розвязальних рівнянь, можливістю втрати стійкості рівноваги і з вимогою дослідження поведінки елементів системи в закритичних станах. Розвязання  таких задач виявляється можливим тільки сучасними методами нелінійного аналізу, застосування яких спонукає до вибору модифікації розвязальних рівнянь, які забезпечують алгоритмічність і ефективність використовуваних підходів. В Україні роботи в цьому напрямі набувають особливо важливого значення через гостру необхідність пошуку власних джерел енергії, що добуваються на морському шельфі,  ведуться інтенсивні дослідження і експлуатація шельфів Чорного і Азовського морів.

 Зв'язок з науковими програмами. Представлені в дисертації матеріали узагальнюють результати досліджень, виконаних автором у рамках таких координаційних планів:

1. Загальний план наукових досліджень з розробки методів числового дослідження просторового деформування гнучких морських систем із згинальною і крутильною жорсткістю, що проводяться на кафедрі механіки Херсонського державного технічного університету.

2. Державна науково-технічна програма “Наукоємкі технології".

3. Загальноакадемічна пріоритетна програма фундаментальних досліджень з проблем транспорту на 1989-2000 рр. (шифр 4.3.8).

4. Державна науково-технічна програма “Ресурсозберігання" на 1992-1994 рр. (шифр 5.1.1).

 5. Науково-технічна програма  державного комітету України з питань науки і технології на 1993-1996 рр., напрям 4  “Екологічно чиста енергетика і ресурсозберігаючі технології".   

       6. Державна програма “Освоєння вуглеводних ресурсів Укра-їнського сектору Чорного та Азовського морів” Держкомнафтогазпрому України.

 Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці та удосконаленні методів і алгоритмів числового дослідження нелінійного деформування гнучких просторово криволінійних елементів глибоководних  конструкцій із згинальною і крутильною жорсткістю під дією довільного вектора зовнішніх навантажень,  визначенні механічних характеристик реальних об'єктів, працюючих у морських умовах, складанні пакета прикладних обчислювальних програм.

  Досягнення цієї мети вимагає розвязання таких задач:   

1. Відпрацьовування теоретичних положень дослідження гну-чких морських конструкцій, аналіз силових впливів на них в умовах глибоководного середовища.

2. Побудова математичної моделі дослідження гнучких еле-ментів морських конструкцій зі складною просторовою геометрією і з як завгодно закріпленими кінцями, що працюють в умовах водного середовища  під дією довільно розташованих у просторі і по довжині елемента статичних, квазістатичних або динамічних  зосереджених, розподілених або моментних навантажень.

3. Розвиток  методів і алгоритмів числового розв'язання системи розвязальних рівнянь, що описують просторове деформування  гнучких елементів морських систем із згинальною і крутильною жорсткістю.

4. Числова і експериментальна перевірка достовірності методів дослідження.

5. Розвязання прикладних задач: деформування підводних трубопроводів при укладанні, ремонті і експлуатації; дослідження гнучких конструкцій змінною по довжині і в поперечному перерізі жорсткістю; оптимізація геометричних і жорсткісних параметрів  гнучких конструкцій, визначення стійкості, закритичного деформування і  динаміки гнучких глибоководних конструкцій.

6. Створення пакета прикладних програм для можливості оперативного розвязання задач на судні-носії за допомогою  бортової ПЕОМ.

Наукова новизна одержаних результатів.

 1. Вперше для визначення механічних характеристик гну-чких глибоководних систем розроблено математичну модель, що складається з системи звичайних диференціальних рівнянь високого порядку з нелінійними граничними умовами і що описує напружено-деформований стан обєкту, як завгодно скривленого у просторі, при його необмеженому пружному деформуванні.

 2. Розроблено і удосконалено методи і алгоритми  числового розвязку системи розвязальних рівнянь, що дозволяє оперативно одержувати механічні характеристики гнучкого глибоководного обєкту без значної перебудови умов поставленої задачі.  

3. Сформульовано принципи задавання просторово орієнто-ваних статичних або динамічних навантажень, діючих на гнучкий приєднаний обєкт в умовах глибоководного середовища.

4. Розроблено методи визначення геометрії пружної лінії гну-чкого елемента в недеформованому стані при його будь-якому скривленні у просторі.

5. Розроблено методи проведення числових та натурних експериментів для визначення достовірності розвязуваних задач.

6. Розвязано прикладні задачі щодо визначення напружено-деформованого стану, стійкості та закритичного стану гнучких елементів морських конструкцій під дією статичних, квазістатичних або динамічних навантажень.

7. Досліджено просторове деформування глибоководних тру-бопроводів при укладанні, ремонті і експлуатації з урахуванням умов, близьких до реальних.

8. Досліджено просторове деформування гнучких елементів конструкцій морського призначення: гнучких приєднаних до судна-носія армованих шлангів, бандажованого трубопроводу при спіральному навиванні бандажа.

9. Розвязано задачі оптимізації фізико-геометричних пара-метрів гнучких  приєднаних до судна-носія обєктів.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що  воно вносить певний внесок  у розвиток обчислювальних методів  розвязання задач нелінійного деформування просторово викривлених, приєднаних до судна-носія гнучких елементів  у складних режимах їх навантаження.

Практичне значення одержаних результатів. Методи числового аналізу процесу  деформування гнучких елементів морських конструкцій із згинальною і крутильною жорсткістю забезпечують істотне збільшення точності одержуваних результатів, оперативність  визначення основних характеристик напружено-деформованого стану. Розроблена математична модель, алгоритми і програмне забезпечення із зручним інтерфейсом можуть бути використані на суднах і морських платформах для оперативного визначення механічних характеристик гнучких приєднаних обєктів, подальшого прийняття рішення щодо технології їх експлуатації. Отримані в дисертації результати досліджень дають можливість рекомендувати раціональні режими спорудження і експлуатації гнучких морських конструкцій, що працюють як окремо, так і сумісно з судном-носієм.

Практичні результати і технічні розробки, засновані на наукових результатах дисертаційної роботи, впроваджені на підприємствах України: на ДВП “Чорноморнафтогаз” (м. Сімферополь); НВО “Море” (м. Феодосія); ВАТ “Івано-Франківськгаз” (м. Івано-Франківськ). Елементи розвинутої теорії визначення механіки гнучких морських конструкцій використовувалися у навчальному процесі при підготовці студентів відповідного профілю, а також у науково-дослідній роботі студентів і аспірантів Херсонського державного технічного університету.

Особистий внесок  здобувача. Результати теоретичних і експериментальних досліджень, які виносяться на захист, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційної  роботи  докладалися  на:  Республіканській  конференції  “Технология и оборудование для производства многопроволочных витых изделий” (м. Севастополь, 1989 р.); Міжнародному конгресі механіків (НРБ, Варна, 1990 р.); конференції “Технічні засоби раціонального морського і океанічного промислу риби” (м. Сева-стополь, 1990 р.); конференції “Технічні засоби океанічного промислового рибальства” (м. Севастополь, 1992-1993 рр.); 2- му Міжнародному симпозіумі українських інженерів-механіків (Львів, 1994 р.); науково-технічній конференції “Механіка і нові технології” (м. Севастополь, 1995 р.); Міжнародній конференції “Сучасні проблеми математики” (м. Чернівці, 1995 р.); 1- й Міжнародній науково-технічній конференції “Проблеми енергозбереження   і  екології в суднобудуванні” (м. Миколаїв, 1996 р.); Республіканській конференції “Нові технології на базі сировинних запасів України” (м. Херсон, 1996 р.); науково-технічній конференції  державного технічного університета нафти і газу (м. Івано-Франківськ, 1996 р.); Всеукраїнському семінарі з математичного моделювання (м. Херсон, 1996 р.); Міжнародному симпозіумі з математичного моделювання (м. Феодосія, 1997 р.); Міжнародній  конференції   з   математичного   моделювання  (м. Херсон, 1998 р.); Міжнародній конференції з морських технологій (м. Миколаїв, 1998 р.).

 Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи  опубліковано 28 наукових праць, серед них  2 монографії, 17 статей у фахових виданнях, список яких приводиться в кінці автореферату. Основні результати викладено в роботах, опублікованих самостійно.

 Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, п'яти розділів, висновку, додатків. Обсяг дисертації - 293 сторінки машинописного тексту, 75 ілюстрацій, 3 таблиці, додатки на 23 стор. Список використаних джерел містить  268 найменувань.

                          

                                                      ЗМІСТ  РОБОТИ

 У Вступі обгрунтовується актуальність теми дисертації, визначаються мета і задачі дослідження, відзначаються наукова новизна, теоретичне та практичне значення одержаних результатів.

 У першому розділі  аналізується сучасний стан проблеми механіки гнучких протяжних просторово криволінійних морських конструкцій із згинальною і крутильною жорсткістю, приведено основні відомості про гнучкі морські системи і методи їх розрахунку. Значну увагу приділено впливу напружено-деформованого стану (НДС) приєднаного гнучкого об’єкта на технологічні властивості судна-носія. Показано, що неправильне визначення зовнішніх навантажень на судно з боку приєднаних об’єктів може привести до недопустимих крену і диференту, істотного зростання згинального моменту, що поставить під загрозу забезпечення загальної міцності корпусу судна. Крім основної інформації в програмах зі статики судна потрібні додаткові відомості про виступаючі частини, положення марок заглиблення тощо. Очевидно, що важливою є й інформація про механіку приєднаної довгомірної конструкції.

Розглянуто питання про перспективи освоєння шельфу, яке набуває останнім часом величезного значення через гостру недостачу в Україні енергоресурсів та додаткових  джерел сировини. Описано основні типи морських комплексів, дано характеристику шельфу, показано важливість наукового забезпечення робіт щодо його освоєння, трудомісткість і дорожнечу експериментальних досліджень у морських умовах. Однією з основних відмітних особливостей морських комплексів розвідки і видобутку корисних копалин є наявність в них довгомірних гнучких конструкцій, що з'єднують рухомі плавзасоби з підводно-технологічним обладнанням. Саме ці елементи, оперативне встановлення їх експлуатаційно-механічних характеристик  великою мірою визначають працездатність комплексів загалом. Тому не випадково найбільш повні дослідження в цьому напрямі проводяться саме по визначенню статичних і динамічних характеристик гнучких конструкцій. Особливі умови спорудження і експлуатації глибоководних комплексів мають істотні відмінності від наземних і мілководних. У багатьох випадках застосування гнучких зв'язків є єдиною можливістю виконання конструкцією її основного призначення. З перевищенням робочих глибин кілометрової відмітки поведінка цих елементів стала викликати ускладнення при синтезі законів управління плавзасобами і підводним обладнанням і в доповнення до складностей випадкового характеру впливу метеосередовища призвело до розробки і розвитку таких наукових напрямів, як безпека мореплавання і експлуатація глибоководних комплексів, створення протиаварійних систем запобігання поломок суднового і технологічного обладнання.

В останні десятиріччя найбільш повні і глибокі результати щодо вивчення цієї проблеми отримано В.О. Светліцьким, М.О. Алфутовим, А.А. Ілюхіним, Є.П. Поповим, зарубіжними авторами. Про необхідність вивчення цього питання свідчить велике число публікацій вчених України (Бугаєнко Б.А., Горбань В.О., Калюх Ю.І., Каюк Я.Ф., Крюков М.М., Луковський І.А., Магула В.Е., Салтанов М.В., Шамарін Ю.І.).

Дано характеристику механічних властивостей гнучких елементів морських конструкцій  та діючих на них навантажень. Важливою обставиною при великих переміщеннях є таке ж велике переміщення  вектора зовнішнього навантаження, під дією якого воно відбувається. При цьому навантаження може мати поступальне переміщення (коли вектор сили переміщується

паралельно до себе), слідкуюче переміщення  (коли вектор сили зберігає в процесі деформування постійний кут з напрямом пружної осьової лінії в точці прикладення сили)  і загальний випадок переміщення (коли сила не залишається паралельною і не стежить за поворотом пружної лінії). Внутрішні сили і моменти, а також величини пружних переміщень у кожному поперечному перерізі є нелінійними функціями від зовнішніх навантажень, тому відповідні теореми про взаємність і принцип суперпозиції напружень і переміщень втрачають силу. За однією і тією ж системою зв'язків і навантажень виявляються можливими декілька типів форм рівноваги пружної лінії, деякі з них виявляються стійкими, інші - нестійкими. Перехід від нестійкої рівноваги до стійкої може бути реалізований або через біфуркаційний  (втрата стійкості першого роду), або через граничний (втрата стійкості другого роду) стани.  

Міра деталізування питань у проектуванні і дослідженні підводно-технічного обладнання наочно свідчить про значний досвід, накопичений у галузі розробки цих технічних засобів. Сучасний підхід до об'єктів, що досліджуються, вимагає застосування елементів багатьох наукових напрямів: механіки твердого тіла, аналітичної механіки, механіка рідини і газу, обчислювальної математики. Узагальнену методику дослідження, що враховує  різноманіття діючих сил, нелінійність і просторову криволінійність  деформування до цього часу не створено. У той же час практично немає глибоких досліджень щодо питань урахування впливу довгомірних гнучких конструкцій, зв'язуючих між собою надводні і підводні об'єкти, на їх характеристики.

Обгрунтовано необхідність визначення механічних характеристик гнучких довгомірних приєднаних елементів конструкцій для суднобудування. Показано можливості силових впливів на судно приєднаних довгомірних гнучких об'єктів. Приведено методи розвязання задач і їх порівняльні оцінки. Обгрунтовано необхідність подальших досліджень з розробки методів і алгоритмів визначення механічних характеристик гнучких морських систем. Виходячи з сучасного стану проблеми, у дисертаційній роботі сформульовано напрями її розвязання, результати досліджень викладені в подальших розділах.

 Другий розділ. Як базова розрахункова модель для дослідження гнучких підводних систем у даній роботі пропонується теорія гнучких просторово викривлених стержнів. Розвиток цієї моделі в плані застосування сучасних обчислювальних алгоритмів дозволяє створити уніфіковану і алгоритмічну методику дослідження гнучких глибоководних конструкцій. Приведено спрощуючі передумови теорії гнучких елементів. Звернуто увагу на відмінність у підходах до лінійної і нелінійної теорій вигину, що полягає в несправедливості деяких гіпотез, які звичайно застосовуються.  Описано рівновагу і деформування гнучкого елемента, при цьому приймаються підходи Лагранжа і Ейлера відповідно. Внутрішня геометрія задається координатою s, вимірюваною відстанню вздовж осьової лінії від початкової точки до поточної. Основна задача  зводиться до встановлення зв'язку між змінними

                                                =(),  =().                                                       (1)

     Якщо деформування елемента в часі відбувається повільно і сили інерції знехтувано малі, то задачу пружнього формозмінювання можна вважати статичною, а час   формально замінити параметром , що характеризує інтенсивність зовнішнього збурення, діючого на елемент. Геометричні   параметри   пружної   лінії гнучкого елемента  (координати, кути повороту, кривизни) є, по-перше, функціями координати  s  і, по-друге, залежать від величини навантаження, що статично (або динамічно) змінюється. Для встановлення цієї залежності розглянуто пружну рівновагу гнучкого елемента. Слід зазначити, що вектори всіх сил можуть бути розташовані як завгодно не тільки в площині, але й у просторі. Отримані диференціальні рівняння рівноваги пружної лінії інваріантні відносно до будь-якої системи координат.

Для того, щоб з'ясувати характер деформування в найбільш загальному випадку, треба спроектувати сили і моменти на рухомі осі головного тригранника. Рівняння рівноваги містять в загальному випадку дев'ять невідомих функцій:  p q r  (p q r -  кривизни  і  крутіння, відповідно по осях  u, v, w). Для замикання системи розвязальних рівнянь  вводяться додаткові кінематичні змінні і задаються способи їх визначення. Для завдання взаємної орієнтації рухомих тригранників зручно користуватися розробленими в аналітичній механіці кінематичними методами завдання положення твердого тіла відносно до нерухомої системи координат. Наявність особливих точок утрудняє числове інтегрування рівнянь. Цей факт, а також наявність тригонометричних функцій обмежують сферу застосування ейлерових кутів для опису кінематики твердого тіла. Практика застосування числових методів показує, що найбільш ефективним є використання дев'яти- або чотирипараметричних методів. Як показали обчислення, найбільш зручною при постановці розглянутої задачі є девятипараметрична система напрямних косинусів, незважаючи на її надмірність. При її застосуванні розвязальні рівняння виявляються регулярними і мають порівняно просту форму, з її допомогою легко формулюються граничні умови і, нарешті, спрощується постановка задач динаміки, особливо у випадках, коли від орієнтації елемента істотно залежать діючі на нього навантаження.  Виникаюча при застосуванні напрямних косинусів перевизначенність розвязальних  рівнянь може бути усунена за допомогою шести перших інтегралів, число яких дорівнює степені надмірності цієї системи змінних. Рівняння пружної рівноваги і кінематичні співвідношення зведено в систему звичайних диференціальних рівнянь, що описують нелінійне просторове деформування гнучких систем. Система розвязальних рівнянь  має загальний вісімнадцятий порядок. Наявність шести перших інтегралів дозволяє виключити шість кінематичних залежних змінних і зменшити порядок системи до дванадцятого. Ліві частини отриманої системи рівнянь являють собою похідні від шуканих змінних, що визначають напружено-деформований стан. Ці рівняння придатні тільки на тих ділянках інтервалу , на яких ці похідні існують. Якщо деякі з функцій, що розглядаються, є кусково-неперервними, то область  потрібно розбити точками зламу і розриву на підобласті, в яких розвязок   має необхідну гладкість. При цьому  від  двоточкової крайової задачі здійснюється перехід до багатоточкової з відповідними граничними умовами розривів. Потрібно зазначити, що при нелінійній постановці задачі граничні рівняння в загальному випадку виявляються нелінійними.

Поставлено граничні умови для деяких способів опирання стержнів. Тут потрібно підкреслити, що проста підстановка і заміна граничних умов ще не забезпечує автоматичний перехід від однієї задачі до іншої; в кожному новому випадку з'являються свої особливості розвязків -задавання навантажень, величина кроку інтегрування, кількість кроків тощо.

     Розглянуто умови  розриву  функцій Fu , Fv , Fw  у випадку, коли зосереджена зовнішня сила  Р  прикладена  в точці s=sP.

Часто при реально діючих навантаженнях доцільно не переходити до багатоточкової задачі, а задавати весь комплекс навантажень як діючими окремо на ділянках інтегрування. При реальному силовому впливі зосереджене навантаження не може бути суворо прикладено в якій-небудь точці, тобто її дія розповсюджується на деякій ділянці ds  інтервалу  .   У цьому випадку, задавши умову, при якій  ,  можна прикласти навантаження будь-якої інтенсивності на одному або декількох ділянках інтегрування. При цьому, для досягнення безперервності функції,  навантаження  прикладаються не стрибкоподібно, а плавно, змінюючись на ділянках    і , де  і  - мінімально допустимі для збіжності обчислювального процесу значення параметра навантаження на початковому і кінцевому ділянках відповідно. Величина зосередженого навантаження в цих випадках визначається відомими з опору матеріалів методами, тобто  в першому випадку (рис. 1, а)     P=н dsн +К dsК +  ds, другому (рис. 1, б) -   .

            

 

       Рис. 1. Способи представлення зосередженого навантаження

                   лінійною (а) і нелінійною (б) функціями

На досить великій ділянці ds  навантаження буде рівномірно (або нерівномірно при необхідності) розподіленим. Таких ділянок може бути скільки завгодно на всьому інтервалі інтегрування. Таким чином, використовуючи розроблену методику, можна задавати довільні навантаження як за характером дії, так і за напрямом у будь-якій точці розглядуваного обєкта. При дії на інтервалі   зосередженого моменту  уникнути розвязання  багатоточкової  задачі складніше. Але при певних допущеннях моментне навантаження можна інтерпретувати як пару сил, прикладену на досить малій ділянці інтегрування. Це досягається таким чином: в околі точки додатку зосередженого моменту прикладається зосереджене навантаження зліва і праворуч від неї, величина моменту визначається при цьому як добуток сили на відстань між силами,  тобто треба знайти момент пари. Якщо  ж  в  якій-небудь  точці  необхідно  прикласти крутний момент, то уникнути розвязання багатоточкової задачі неможливо.  

При інтегруванні розвязальних  рівнянь у точках перегину осьової лінії їх значення мають стрибкоподібний перехід від додатного значення до від'ємного  (або навпаки), що необхідно відстежувати при обчислювальному процесі для недопущення безперервності інтегрування функцій. Оскільки з цим напрямом пов'язана орієнтація орта  n,  то для того, щоб в точках перегину   при переході через ці точки трійка векторів  n,b,   залишалася правою, необхідні   співвідношення:    n (s+)   n (s),       b (s+)   b (s). Всі способи задавання навантажень і крайових умов реалізовуються обчислювальними алгоритмами, тобто величини сил і моментів, точки їх прикладення визначаються автоматично, - програмісту досить задати їх величину в початкових даних.   

 Якщо геометрія гнучких елементів наземних  конструкцій, як правило,  задається в ненапруженому стані при якій-небудь статично певній формі осьової лінії, то форма глибоководних елементів може бути довільно просторовою як у напруженому, так і в ненапруженому стані. Дослідження геометрії таких елементів вимагає особливого підходу. Для завдання кривої необхідної просторової конфігурації треба визначити початкові умови, параметри кривизн і їх похідні, а також ділянку інтегрування, яка з точки зору обчислювального процесу може бути вибрана довільно на будь-якій   ділянці параметрично заданої кривої.   Розглянуто способи задавання "стандартних" кривих, тобто таких, що описуються елементарними функціями. Однак у реальних умовах часто виникають випадки, коли ненапружена форма осьової лінії гнучкого елемента не може бути описана відомими з елементарної геометрії функціональними рівняннями. У цих випадках уявляється цікавим задавання геометрії осьової лінії як ділянки кривої у вигляді лемніскати Бернуллі просторової конфігурації. Розвязання такої задачі з доданням просторової координати пов'язане зі значними труднощами математичного характеру, однак дозволяє функціонально задавати практично яку завгодно   просторово   конфігурацію   подовжньої   осі  гнучкого елемента  в  ненапруженому  стані. За такими  умовами  отримано приклад побудови геометрії і числового розрахунку напружено-деформованого стану гнучкого приєднаного довгомірного об'єкта довільної просторової конфігурації під дією навантаження, викликаного переміщенням судна-носія одночасно вздовж трьох координатних осей. На рис. 2  показано рівноважні форми гнучкого елемента при такому навантаженні. 

 

При експлуатації глибоководних конструкцій можуть, однак, виникнути ситуації, коли геометрію осьової лінії гнучкого елемента неможливо задати функціонально ніяким з розглянутих способів, і, крім того, розрахунок напружено-деформованого стану необхідно проводити оперативно, використовуючи бортові обчислювальні комплекси. Для цього розроблено і перевірено на практиці метод визначення геометрії кривої способом сканування. У сучасних морських технологіях існують способи визначення просторового положення гнучкого елемента за допомогою встановлених по його довжині датчиків. Після отримання на екрані монітора образу кривої, використовуючи відомі математичні пакети прикладних програм, можна отримати всі необхідні її характеристики і похідні,- в результаті можливо дослідження гнучкого елемента довільної плоскої або просторової конфігурації подовжньої осі, що не описується відомими функціями. У загальному випадку нелінійну крайову задачу для одержаної системи звичайних диференціальних рівнянь можна записати у вигляді

                                                      ;                                                           (2)

де вектор-функція  і вектор нелінійні. У найпростіших випадках граничні умови можуть бути сформульовані окремо в точках      і  :;. Якщо граничні умови мають вигляд   , то крайова задача зводиться до задачі Коші (тут  - заданий вектор розмірністю n). Для числового дослідження процесу деформування гнучких елементів запропоновано метод, не пов'язаний попереднім   знижуванням   порядку  розвязальної   системи   рівнянь і заснований на спільному застосуванні методу продовження по параметру розвязків  нелінійних диференціальних рівнянь і методу Ньютона-Канторовича. Його відмітною особливістю є те, що розвязок послідовності лінеаризованих крайових задач при кроковому збільшенні параметру навантаження будується без попередньої лінеаризації вихідних нелінійних диференціальних рівнянь, складаючих нелінійну двоточкову крайову задачу, що залежить від параметра .   З цією метою використовуються числові методи розвязування звичайних диференціальних рівнянь, такі як метод Рунге-Кутта, які виявляються досить точними і ефективними, легко програмуються і зручні для реалізації на ЕОМ.

 При дослідженні гнучких елементів часто доводиться визначати їх закритичну поведінку при втраті стійкості (наприклад, безліч закритичних форм після втрати стійкості гнучкого  трубопроводу під дією гідростатичного тиску, гнучкого шланга при руху в ньому   водно-дисперсійної суміші тощо). У цих випадках необхідно визначати критичні навантаження і знати можливі закритичні форми рівноваги. При дослідженні деформування, стійкості, закритичної поведінки гнучких глибоководних систем часто виникають ситуації, коли можливі декілька продовжень розвязків, що виходять з біфуркаційних точок, яких, у свою чергу, може бути декілька і на гілках. При побудові в просторі станів гілок, що виходять з точки біфуркації, особливо важливою виявляється задача відділення стійких гілок від нестійких.

Для перевірки достовірності викладених вище методів пропонуються числові розв’язки модельних задач, а також розробка і проведення натурних експериментів. Однією з таких для перевірки правильності методики визначення критичних навантажень при втраті стійкості просторово криволінійних елементів від статичного навантаження, а також дослідження закритичної поведінки при цьому, була числово розв’язана задача вигину кільця в своїй площини під дією зосередженого  навантаження в цій же площини. форми кільця, отримані за результатами числового розрахунку, показані на рис. 3. Результати числового розрахунку, отримані за допомогою   машинної    графіки,   співпали   з   експериментами. При цьому розходження  в отриманих результатах  не перевищували 5% у докритичній зоні навантаження  і 10% - в закритичній зоні.  

                      а)                                            б)

   Рис.  3. Форми кільця в докритичному (а) і закритичному (б)

              станах у проекції на площини  xOy і xOz відповідно

 

Для перевірки результатів числового дослідження просторового деформування гнучкого кільця в потоку рідини гнучке кільце занурювалося в лоток, в якому створювалася можливість зміни швидкості потоку рідини (води)  від нуля до деякого, необхідного для максимального відхилення кільця від  своєї площини, значення. Навантаження, викликане потоком, визначалося за  відомою  залежністю:  Якщо навантаження від течії діє не по нормалі до осьової лінії (а у випадку просторового вигину кільця вона діє в напруженому стані  завжди не по нормалі), то  

                                                                                                                     (3)

 

де     - кут  між  нормаллю до поверхні і вектором швидкості. Значення кута     для кожної елементарної ділянки довжини кільця  підставляється автоматично обчислювальними засобами в залежності від  величини   деформування  на кожному кроці навантаження  виходячи з того, що   =  ,   - поточні координати точок,  - координати точок в ненапруженому стані. Форми кільця, отримані за такими умовами числовим розрахунком і за допомогою фотограмметрії, практично співпали.

 Практика використання пакета прикладних програм для розв’язання тестових задач і експериментальна перевірка розроблених методів і алгоритмів показала, що для достатньої упевненості в достовірності результатів необхідно пересвідчитися в збіжності інтегрування розвязальних  рівнянь. Однією з таких ознак є візуальне спостереження за допомогою комп'ютерної графіки за геометрією об'єкта безпосередньо на екрані монітора в процесі розв’язання на будь-якому кроці інтегрування. На основі тестових задач, натурних і числових експериментів доведено достовірність методів визначення механічних характеристик гнучких елементів.

 Третій розділ присвячено опису навантажень та методам їх прикладення до гнучких конструкцій в умовах глибоководного середовища. Проаналізовано і систематизовано методи визначення дії на гнучкі просторові морські конструкції вітрових сил, хвильових навантажень, навантажень від течії, гідростатичного тиску. Приведені характеристики силових впливів підкреслюють складність їх урахування при впливі на гнучкі елементи морських конструкцій. Сформульовано новий підхід до визначення навантажень морського характеру з урахуванням методів і алгоритмів, розроблених у даній роботі. 

З силами, зумовленими дією безпосередньо вітру,  частіше за все стикаються  при будівництві і експлуатації прибережних, а також стаціонарних надводних споруд. На глибоководні споруди вітер, зрозуміло, впливає лише непрямо, викликаючи хвилі і течію. Розрахунки хвильових впливів на споруди необхідні, з одного боку, для оцінки загальної міцності і стійкості всієї споруди загалом,  а також місцевої міцності окремих елементів конструкції; з другого - хвильові впливи визначають умови безперебійної нормальної експлуатації глибоководних об'єктів. Розрахунки точкового тиску необхідні для визначення місцевої міцності стінок суцільних конструкцій, виконаних у вигляді плоских або просторових оболонок. Деформації податливих споруд під дією хвиль є похідними від силового впливу хвиль.

    Повне урахування всіх навантажень на гнучкі глибоководні елементи  викликає значні складності і не може вийти за рамки ймовірністного характеру. Однак навіть в цьому випадку необхідне створення математичної моделі, яка могла б враховувати максимально повно весь вектор природних навантажень. Течії можуть мати швидкість, повільно затухаючу із збільшенням глибини, що особливо властиво приливним течіям, виникаючим при поширенні дуже довгих приливних хвиль. У таких хвилях рух часток води майже горизонтальний, а зменшення швидкості із  збільшенням глибини відбувається  за законом , де   - хвильове число, а z звичайно має від'ємне значення. Для довгих хвиль  k  дуже мале, і швидкість течії меншає із збільшенням глибини  повільно. Таким чином, можна чекати, що течія впливає на всю підводну частину споруди на відміну від вітрових хвиль, що мають меншу довжину. Течія може впливати на швидкість часток води поверхневих хвиль, і оскільки швидкісна складова хвильового навантаження на перешкоду пропорційна квадрату швидкості руху рідини, то порівняно невелика течія може впливати помітним чином, особливо на великій глибині. На інерційну складову течія не впливає, оскільки вона пропорційна тільки прискоренню часток води.        

При визначенні сил опору гнучкого елемента у його русі в рідині  звичайно виходять з допущення про те, що нормальна складаюча  Rn  залежить тільки від квадрата нормальної складаючої швидкості набігаючого потоку  Vn;  дотична сила R - тільки від квадрата дотичної складаючої швидкості потоку V ;  бічна сила Rb - від добутку V Vn . Вектор швидкості розкладається на складові по нормалі  n. У даній роботі ці положення реалізовуються таким чином. При деформуванні  елемента в просторі для переходу від компонент зовнішнього навантаження    до його складових  x , y , z, u , v , w, n , b , ,,  що використовуються  в розвязальних   рівняннях, за   допомогою відповідної  матриці  переходу треба записати їх у вигляді

                                                   

                                                                                                                  (4)

                              ;  ;.

Оскільки    (де   - кут між ортами    і  , відлічуваний від ), то формула переходу складаючих навантаження від течії при переході від однієї системи координат до  другої буде мати остаточний вид:

                          ,

                          ;

                        ,                                                                                           (5)

де складові орта    визначаються з перших інтегралів через орти   і  :

                             ; ; .                             (6)

 

Використання цих співвідношень дозволяє враховувати дію течії при будь-яких кутах атаки як у площині, так і в просторі. Програмними методами ці навантаження можуть задаватися дискретно на будь-якій ділянці інтегрування розвязальних рівнянь. На рис. 4 показано принцип задавання навантажень від течії.   

     Приведено аналіз методів розрахунку силових впливів, побудову числового розвязку. На прикладах деформування окремих систем показано можливості  методів (рис. 5).

У четвертому розділі розвязано задачі просторового деформування трубопроводу при укладанні, ремонті та експлуатації. У практиці будівництва підводних трубопроводів застосовують різні способи їх укладання. Більшість з цих способів полягає в тому, що трубопровід з вигином у вертикальній площині занурюють з поверхні води на дно водоймища.

 

 Однак з великими глибинами деформування трубопроводу частіше за все відбувається не в одній площині, а в просторі за рахунок збільшення впливу течій, дрейфу судна тощо.

  Вибір способу будівництва в багатьох випадках зумовлено несучою здатністю трубопроводів, що зазнають вигину при укладанні. Глибина занурення трубопроводу визначається максимальним напруженням, виникаючим у ньому при укладанні, при розгляданні як в агрегатному стані, так і локально в окремому перерізі. Урахування цих факторів є вкрай важливим для трубоукладальників. Розробка нових, більш досконалих способів занурення трубопроводів пов'язана з використанням нових методів їх розрахунку. Значний обсяг трубоукладальних робіт припадає на підняття трубопроводу при укладанні (при циклічному способі) і ремонті. Необхідність і методи ремонту трубопроводу визначаються економічною доцільністю і технічною можливістю. Для спуско-піднімальних механізмів судна важливо ураховувати механічні властивості приєднаного трубопроводу.

У залежності від цього ремонт може бути здійснено без підйому трубопроводу на поверхню і з підйомом. При ремонті трубопроводу способом підйому на поверхню для визначення економічної доцільності надзвичайно важливо знати  механіку всього процесу - від відриву від донної основи до кінцевого розташування  в ремонтопридатному стані. При цьому обчислювальний алгоритм можна побудувати таким чином, що кінець трубопроводу, який належить судну, буде “ковзним” як з математичної, так і з фізичної точок зору, тобто довжина трубопроводу, а значить, і довжина ділянки інтегрування можуть змінюватися по мірі укладання.

В роботі трубопровід розглядається як гнучкий довгомірний просторово викривлений стержень, всі деформації якого відбуваються в пружній стадії. У залежності від методу укладання і процесу “навантаження" (мається на увазі параметр навантаження при числовому розв’язуванні диференціальних рівнянь) задається геометрія осьової лінії і початкові умови. Тобто,  навантаження може здійснюватися як по довжині трубопроводу  з додаванням сил і моментів у точках дискретизації інтервалу інтегрування, так і шляхом варіювання граничних умов (переміщень кінців вздовж просторових координат, їх поворотів).  Для дослідження деформування трубопроводу при його укладанні можуть розглядатися різні варіанти розрахунку в залежності від способів укладання. При цьому підкреслимо, що алгоритм розроблених підпрограм передбачає можливість зміни дії навантажень на будь-якому кроці числового інтегрування за допомогою “запам'ятовування"  попереднього кроку, а також на будь-якому інтервалі сукупності точок дискретизації. Кількість кроків інтегрування і кількість точок дискретизації по довжині труби залежить від багатьох факторів: глибини занурення, кількості і характеру діючих по довжині навантажень, міри нелінійності процесу, що досліджується, тощо. Способи завдання зосереджених, розподілених і моментних навантажень, а також переміщення кінців труби з точки зору обчислювального алгоритму передбачають широкі можливості обчислювального процесу. Розглянемо механіку трубопроводу при способі укладання, що полягає в зануренні з поверхні води заздалегідь змонтованого трубопроводу.  При розгляді початкового етапу занурення трубопроводу, коли кінець батога ще не торкається дна, а рухається у воді від верхнього положення до нижнього, граничні умови приймаються як для жорстко затиснутого стержня з вільним кінцем (способи задавання граничних умов описані в 2 розділі). Цей розрахунковий випадок відповідає початковій стадії укладання - опусканні кінця батога, виведеного в зібраному вигляді на поверхню акваторії. Заповнення батога водою з одного кінця  (або при послідовній відстроповці понтонів, що втримують батіг на плаву) спричиняє занурення кінця батога з поверхні на дно і зіткнення трубопроводу з донним грунтом (рис. 6, а).

 

                                                      а)                                                 б)

                           Рис. 6. Розрахункові схеми  трубопроводу при вільному

                                            опусканні   (а)  і після  торкання дна  (б)

При цьому діючими на трубопровід навантаженнями є вага батога, виштовхуюча сила і вага рідкої суміші, що поступово заповнюється для обважнювання.  При  визначенні  внутрішніх силових факторів і деформацій необхідно розглядати еволюцію всього процесу спуску від початку затоки батога обважнювальною сумішшю до прийняття осі трубопроводу  S-подібної форми. Для цього приймаємо, що перед спуском  трубопровід знаходиться в ненапруженому стані і його подовжня вісь - пряма. Рух  батога починається під дією  її завантаження заповнюючою  трубу    сумішшю (або силою тяжіння трубопроводу при відстроповці понтонів). Звичайно прийнято, що довжина ділянки, вільної від затоки, змінюється у часі із законом  s = S - Vt, де  s  - довжина ділянки, вільної від затоки;   S  - довжина батога, t -   час; V - лінійна швидкість заповнення трубопроводу водою.При числовому розв’язанні задачі час  t  формально еквівалентний кроку інтегрування, оскільки процес навантаження будемо вважати квазістатичним. Таким чином, прийнявши крок інтегрування досить малим, можна здійснити контроль напружено-деформованого стану трубопроводу на всьому етапі укладання до торкання дна водоймища  (рис. 6, а); потім, вважаючи що вільний кінець досяг дна, можна продовжити розв’язок з нової точки інтегрування з подальшим навантаженням трубопроводу, однак вже вважаючи його жорстко затиснутим по обох кінцях  (рис. 6, б). На всіх етапах деформування відслідковуються всі характеристики напружено-деформованого стану. На рис. 7 показані значення внутрішніх зусиль  Fv  і   Fw,  де Fv - зусилля в площині опускання; Fw - подовжнє зусилля.

                                                     Рис. 7. Зусилля в поперечних перерізах

                                                                 трубопроводу

Потрібно підкреслити, що при всіх розрахунках щодо визначення НДС трубопроводів в алгоритмах обчислювальних підпрограм закладено обмеження, що дозволяє контролювати максимальні згинальні напруження, які перевищують межу текучості матеріалу труби. Для цього використовуються відомі співвідношення    , де M- згинальний момент в найбільш слабкому перерізі;  - діаметр;  - момент інерції поперечного перерізу. Оскільки  , ( - радіус кривизни,  - модуль пружності), то . Якщо прийняти, що  (- границя текучості), то отримаємо мінімальний радіус кривизни  .

Описані вище методи визначення НДС трубопроводу (або іншого гнучкого об'єкта) при укладанні з судноукладальника надзвичайно важливі при експлуатації суден, оскільки дозволяють їх проектувати з урахуванням виникаючих від приєднаних об'єктів навантажень. Наприклад, при опусканні способом змотування трубопроводу з барабана, встановленого на судні, вже напряму ставиться задача не тільки визначення НДС труби в процесі укладання, але і правильної установки барабана на судні. Застосування барабана дозволяє здійснювати спорудження трубопроводу практично безперервно, завдяки чому швидкість укладання може досягати  до 4 км/г. Зусилля і моменти, що виникають в трубопроводі при укладанні, регулюються натягненням трубопроводу і кутом нахилу рампи. Визначити ці характеристики аналітичними залежностями,  які звичайно застосовуються, буває важко через складне просторове деформування трубопроводу. Опишемо постановку такої задачі. Будемо розглядати трубопровід, розділивши його на дві частини: одна - від барабана до точки опирання на судні, друга - вільно висяча з судна  (рис. 8). Для цього необхідно розвязати дві залежні двоточкові задачі, в точці сполучення яких (точка С, рис. 8) накладаються обмеження  переміщень відносно координатних осей  х, у, z. При цьому в ненапруженому стані (рис. 8, суцільна крива) при задаванні граничних  умов змінним є кут  .

Вважаючи трубопровід спочатку прямим, тобто ненавантаженим, при числовому розрахунку навантаження поступово (покроково) проводиться шляхом “прикладення" власної ваги труби, а в процесі занурення - і додаванням інших навантажень: гідростатичного тиску, течії тощо. При такому підході за результатами числового розрахунку отримано найважливіші для судна-носія характеристики НДС трубопроводу:   подовжні зусилля і згинальні моменти в точці С в залежності від кута  (а значить, й від глибини занурення), тобто від розташування барабана на судні. 

При експлуатації підводних переходів відбуваються істотні зміни умов функціонування і стану працездатності трубопроводу, в зв'язку з цим у деяких випадках економічно вигідніше виявляється здійснювати ремонт шляхом підйому ділянки трубопроводу на поверхню. При цьому необхідно розраховувати і прогнозувати діючі на плавзасіб навантаження, що виникають при підйомі трубопроводу. Організація процедури захоплення трубопроводу вимагає великої обережності, оскільки при великих згинальних моментах він може руйнуватися під дією зовнішніх прикладених навантажень. У зв'язку з цим уявляється вельми актуальною задача аналізу рівноважних конфігурацій зігненого трубопроводу, підвішеного за допомогою тросів кранбалок баржі трубоукладальника. З точки зору методів і алгоритмів, що пропонуються в даній роботі, розглянуто процес підйому труби з початку відриву від основи до торкання з судном (рис. 9).

                       Рис. 9.  Розрахункова схема  (а)  та форми осьової лінії  

                                        трубопроводу  (б)  при підніманні на поверхню

При цьому одержано характеристики НДС на всіх етапах процесу піднімання (рис. 10).

                       Рис. 10.  Зусилля  (а) та згинальні моменти (б) в поперечних  

                                      перерізах трубопроводу при підйомі

У пятому розділі приведено розвязки задач щодо просторового деформування гнучких елементів конструкцій морського призначення. При проектуванні ерліфтів для гідромеханізованого чищення технологічних ємкостей як підіймальна труба і повітропровід застосовуються гнучкі армовані шланги. Несучим елементом у таких конструкціях є гнучка багатовиткова спіраль. При проектуванні гнучких армованих шлангів однією з найбільш важливих задач є визначення напружено-деформованого стану і деформації арматури, зумовлених подовженням, осіданням або просторовим переміщенням під дією навантажень від течії, хвиль, дрейфу тощо. На рис. 11  показано розподіл величини  крутного моменту в кожному витку спіралі, відповідного останньому етапу деформування при таких навантаженнях.

 Тут потрібно зазначити, що при втраті стійкості крива змінює напрям від лінійної до нелінійної,  однак визначник  матриці Якобі знаку не змінює. Таким чином, параметр навантаження  кр можна вважати умовно критичним. Оскільки на всьому інтервалі дослідження криві зростають, то при числовому інтегруванні можна не міняти ведучий параметр, зменшуючи лише його приріст при проходженні умовної точки втрати стійкості, а також в закритичному стані. Одним з найбільш ефективних шляхів підвищення міцності і надійності гнучких трубопроводів великого діаметра при транспортуванні нафти і газу є бандажування - навивання високоміцного профілю (наприклад, дроту) в один або декілька шарів на поверхню труб, що випускаються промисловістю за звичайною технологією. Найбільш ефективним видом бандажа при цьому вважають вид навивання високоміцного профілю на трубу-основу або під кутом до подовжньої осі труби, або перпндикулярно до неї. Тоді механіку спільної роботи труби-основи і бандажа  можна визначати, розглядаючи локальний переріз труби як дільниці нескінченно довгої оболонки, навантаженої  внутрішнім тиском. І тоді кільцеві зусилля в трубі і намотуванні (бандажі)  приймаються як сума зусиль від внутрішнього тиску  Р  і натягнення бандажа і розподіляються вони по перерізу практично рівномірно. Якщо  з яких-небудь технологічних причин, зокрема у просторовому деформуванні при підйомі-опусканні, при розташуванні труби на нерівному рельєфі дна тощо, в робочому стані подовжня вісь трубопроводу деформується, натяг від бандажа перерозподіляється по перерізу і не буде рівномірним. У просторовому  деформуванні трубопроводу в агрегатному стані локальні внутрішні зусилля не підкоряються прийнятим звичайно допущенням і вимагають окремого розгляду. Будемо вважати, що бандаж сприймає зусилля від внутрішнього тиску труби. У цьому випадку параметром навантаження може бути розподілене навантаження  fu  вздовж  осі  u  рухомого тригранника   (u, v, w). При такій постановці задачі досліджено напружено-деформований стан бандажа у просторовому деформуванні трубопроводу. Очевидно, що при такому деформуванні внутрішні силові фактори в бандажі будуть в кожному перерізі розподілені нерівномірно.Результати числового розрахунку (рис. 12) показують значення внутрішніх зусиль в безрозмірних величинах в кожному витку найбільш деформованої дільниці бандажа.

 

 

Представлено розвязки  оптимізаційних задач, які свідчать, що застосування гнучких стержневих контурів з оптимальним контуром осі або оптимальним розподілом матеріалу і жорсткості по їх довжині істотно підвищує жорсткість системи, що розглядається, для прийнятого закону руху судна-носія.

Задача динамічної поведінки гнучкого криволінійного довгомірного елемента, пов'язаного з судном-носієм, що здійснює складний просторовий рух, досить складна, оскільки вона описується диференціальними рівняннями з частинними похідними, в які додатково включені переносні, відносні і коріолісові сили інерції. Рівняння динаміки сформовано за допомогою принципу Даламбера шляхом включення в розв’язальні рівняння сил інерції і проектування їх на осі локального базису.  Для виведення рівнянь руху необхідно до діючих на систему активних сил         додати сили інерції    і моменти сил інерції  . Інтенсивність інерційних навантажень обчислюється за формулами  , де   - погонна густина приєднаного об'єкта,    - прискорення виділеного елемента ds  відносно інерційної системи відліку OXYZ.  Підставивши отримані співвідношення для навантажень в систему розв’язальних рівнянь  і замінивши звичайні похідні за незалежними змінними частинними похідними, отримаємо розв’язальну систему нелінійних рівнянь руху. Для числового дослідження таких задач пропонується метод, що базується на числовій лінеарізації рівнянь стану на кожному кроці за часом, методі початкових параметрів, методі  дискретної ортогоналізації  і методі  Рунге-Кута  четвертого порядку або методі Еверхарта  (для  обчислювального процесу є стандартні підпрограми за перерахованими методами).

У зв'язку з істотною нелінійністю рівнянь стану і їх нерозвязаністю відносно старших похідних за часом пропонується підхід, який дозволяє звести задачу  до послідовності крайових задач для звичайних диференціальних рівнянь по просторовій координаті  s  на кожному кроці за часом. При досить малому кроці за часом t зміна змінних стану незначна, що дозволяє використати відомий стан на даному тимчасовому кроці як опорне розвязання для наступного кроку за часом. Цей підхід є модифікацією методу продовження розвязку по параметру, а неявно вхідним у рівняння стану параметром є час t. Розглянуто коливання трубопроводу з урахуванням качання судна на регулярному хвилюванні. Таким чином були отримані форми трубопроводу (рис. 13, а) та характеристики його НДС (рис. 13, б) при всіх окремо діючих видах качання. При цьому вважалося, що деформування трубопроводу відбувалося в околі стану спокою (ненапруженого стану, позначеного середніми кривими) рівними амплітудами в одну і в другу сторону (крайні криві).

 

                                  Рис. 13. Форми трубопроводу  (а) і значення крутних

                                                моментів (б) при динамічному навантаженні

Характер кінематичного збудження, що розглядається, такий, що внаслідок динамічного повороту судна трубопровід деформується в просторі за формою, близькою до першої моди його власних коливань. Як показали розрахунки, внесок у загальну форму вільного руху трубопроводу при t>Т  більш високих мод коливань виявляється відносно малим. У трубчастих приєднаних до судна-носія пружних системах з внутрішніми потоками рідини можуть бути реалізовані найбільш типові динамічні ефекти, властиві механічним системам з рухомою масою. Участь елементів таких систем одночасно в декількох видах руху в залежності від взаємодії між ними може привести до вияву системою властивостей консервативності або неконсервативності. Тому внаслідок таких взаємодій система може бути як стабілізована, так і дестабілізована, причому її втрата стійкості може виявлятися в формах дивергенції або флатера. Відмічені явища можуть мати місце, наприклад, у гнучких армованих шлангах при відкачуванні рідкої суміші з дна моря або з великих глибин. Приведено результати числового дослідження динаміки консольного армованого шланга. У ненавантаженому, тобто в неробочому, стані,  коли рідина не подається, шланг має просторово викривлену форму, показану на рис. 14 (верхня крива) в аксонометричному зображенні, отриманому за допомогою комп'ютерної графіки за результатами числового розрахунку.

Отримано також форми коливань шланга, одна з яких показана на рис. 14   (нижня крива), її вид незначно відрізняється від деформування при квазістатичному навантаженні. Аналіз числового розрахунку  свідчить про те, що значення швидкості 1,5 м/с є критичним, оскільки при ньому збуджуються сталі незатухаючі коливання.

У Висновках викладено результати дисертаційної роботи загалом і сформульовані основні положення, які виносяться на захист:

1. На підставі проведеного аналізу стану робіт в галузі дос-лідження гнучких елементів морських систем визначено нові напрями досліджень з метою створення методів розрахунку, що дозволяють досліджувати їх механіку безпосередньо в реальних умовах експлуатації. Обгрунтовано необхідність урахування механіки приєднаних гнучких об'єктів для забезпечення технологічних параметрів судна-носія.  

2. На підставі дослідження характеристик зовнішнього сило-вого впливу на гнучкі глибоководні елементи конструкцій розроблено способи задавання навантажень морського характеру: вітрових сил, хвильових навантажень, навантажень від течій, гідростатичного тиску.

3. Розвинено математичну модель дослідження гнучких мор-ських конструкцій, засновану на відомих підходах Лагранжа і Ейлера. Узагальнені теоретичні передумови дозволили сформулювати систему розвязальних звичайних диферен-ціальних рівнянь вісімнадцятого порядку, які є опорними при модифікації алгоритмів розвязку прикладних задач і розвязок яких вперше отримано автором дисертаційної роботи.

4. Розроблено способи задавання граничних умов для різних видів опирання гнучких елементів, способи задавання навантажень, притаманних глибоководному середовищу, що дозволяє наблизити числові експерименти до реальних умов експлуатації об'єкта.

5. Розроблено методи визначення геометрії гнучкого елемента у ненапруженому стані при довільній плоскій або просторовій початковій конфігурації осьової лінії з її подальшим застосуванням у розвязальних рівняннях.

6. На підставі сучасних методів числового аналізу і аналітичної геометрії розроблено методи і обчислювальні алгоритми числового дослідження нелінійного просторового деформування гнучких глибоководних конструкцій із згинальною і крутильною жорсткістю, що дозволяють визначати основні характеристики напружено-деформованого стану об'єкта як в його агрегатному  стані, так і  локально.

7. Створено обчислювальні алгоритми, що дозволяють, на від-міну від раніше відомих, розвязувати принципово нові типи задач механіки гнучких глибоководних систем, уніфікувати типи конструкцій, що досліджуються,  ефективно переходити від однієї розрахункової схеми до іншої у залежності від фізико-геометричних параметрів і умов навантаження, отримувати вихідні дані в зручному для користувача вигляді.

8. Розроблено методи визначення достовірності результатів розрахунків, що отримуються, за допомогою  числового або натурного експеримента. Розвязання   тестових задач і проведені експерименти показали достовірність і ефективність розроблених методів і алгоритмів.

9. Отримано результати розв'язків прикладних задач, що доз-воляють визначати напружено-деформований стан, стійкість, закритичну поведінку і динаміку гнучких елементів різних типів морських конструкцій.

10. Отримано характеристики напружено-деформованого стану підводного трубопроводу при його просторовому деформуванні в процесі укладання і підйому з метою ремонту або заміни. Розвязано принципово нову задачу визначення тягового зусилля лебідки при відриві трубопроводу від основи (дна) в його просторовому деформуванні і дії течії.

11. Визначено критичні навантаження і закритичні форми трубопроводу при дослідженні його локальної стійкості при заглибленні в грунт і при недосконалості  виготовлення.

12. Досліджено просторове деформування гнучких армованих шлангів з урахуванням геометрії арматури при навантаженнях від протікання рідини і від зовнішньої течії.

13. Розроблено принципи розвязання задач динаміки гнучких морських систем, приєднаних до судна-носія, і практично реалізовано методи  розвязку.

14. Поставлено і розвязано задачу оптимізації гнучких гли-боководних систем з метою мінімізації їх фізико-геометричних параметрів.

15. Приведено опис обчислювальних алгоритмів і  тексти ос-новних обчислювальних програм, що реалізовують методи і алгоритми, розроблені автором.  

 16. На підставі проведених досліджень розробники суднових систем можуть створювати нові типи гнучких довгомірних конструкцій з урахуванням складностей їх механіки у нелінійному просторовому деформуванні.

 

Основні положення дисертації відображені в публікаціях:

Кравцов В.И. Механика гибких глубоководных систем: [Моногр.]. - Киев: Наук. думка, 1997. - 237 с.

Кравцов В.І Механіка гнучких морських конструкцій: [Моногр.]. - Київ: Наук. думка, 1999. - 131 с.

Кравцов В.И. Нелинейная постановка задач устойчивости равновесия механических систем // Нелинейные краевые задачи математической физики и их приложения: [Сб. науч. тр.]. - Киев:  Ин-т математики НАН Украины, 1995. - С. 128-130.

Кравцов В.И., Гудкова Н.В. Нелинейная постановка задач устойчивости равновесия и колебаний механических систем // Математическое моделирование: [Сб. науч. тр.]. - Киев: Ин-т математики НАН Украины, 1996. - С. 127-130.

Кравцов В.И. Оптимизация параметров  гибкой оболочки при ограничении по нелинейной устойчивости //Вестник ХГТУ. - 1997. - № 1. - С. 22-23.

Кравцов  В.И.   Устойчивость   гибких   трубопроводов   //

 Автоматика.  Автоматизация.  Электротехнические  комплексы  и

системы. - 1997. - № 1. - С. 190-198.

Кравцов В.И. Исследование уравнений разветвления в механике гибких элементов // Вестник ХГТУ. - 1997. - № 2. -  С. 161-164.

Кравцов В.И. Нелинейная постановка задач устойчивости и колебаний гибких протяженных оболочек // Ресурсосберегающие и энергосберегающие  технологии:  [Сб. науч. ст.]. - Херсон, 1996. - С. 51-53.

Бардачев Ю.Н., Кравцов В.И. Определение динамических характеристик привода управляемых неавтономных подводных объектов // Автоматика. Автоматизация. Электротехнические комплексы и системы. - 1998. - № 1. - С. 97-104.

Кравцов В.И. Метод численного расчета пространственно искривленных гибких элементов // Збірник наукових праць УДМТУ. - № 2 (350). - Миколаїв: УДМТУ, 1998. - С. 30-36.

Кравцов В.И. Пространственное деформирование гибкого шланга с неоднородной движущейся жидкостью // Збірник наукових праць УДМТУ.- № 3 (351).- Миколаїв: УДМТУ, 1998.-   С. 54-60.

Бардачев Ю.Н., Кравцов В.И. Геометрия кривых в механике гибких подводных элементов // Збірник наукових праць УДМТУ. - № 6 (354). - Миколаїв: УДМТУ, 1998. - С. 53-57.

Кравцов В.И., Бардачев Ю.Н. Метод определения динамических характеристик подводного трубопровода // Збірник наукових праць УДМТУ.- № 11(359).- Миколаїв: УДМТУ, 1998. -  С. 35-40.

Кравцов В.И. Вероятностно-гидродинамический метод определения  волновых  нагрузок  //  Вестник  ХГТУ. -1998. - № 1(3). - С. 9-11.

Бардачев Ю.Н., Кравцов В.И. Постановка граничных условий при исследовании уравнений, описывающих деформирование гибких стержней  //  Вестник ХГТУ. -1998. - № 2(4). -  С. 7-9.

Кравцов В.І. Вплив навантажень від течій на гнучкі підводні  конструкції  //  Вестник  ХГТУ.  - 1998.  - № 2(4). -  С. 26-29.

Кравцов В.И. Механика подводного трубопровода при ремонте способом поднятия на поверхность с учетом реакции основания // Вестник ХГТУ. - 1998. - № 2(4). -  С. 209-211.

Кравцов В.І.  Оптимізація  параметрів  гнучких  суднових

 антен    //    Автоматика.   Автоматизация.   Электротехнические

 комплексы и системы. - 1999. -№1. - С. 124-131.

Бучинский И.В., Кравцов В.И. Состояние исследований в области виртуальной реальности // Вестник ХГТУ: Спец. вып. - 1999. - С. 43-46.

Кравцов В.И., Панасюк Н.Е. Метод исследования нелинейного пространственного деформирования металлокорда // Тез. докл. конф. “Технологии и оборудование для производства многопроволочных  витых  изделий”.  - Севастополь,   1989.  - С. 11-12.

Кравцов В.И. Численные методы исследования гибких деталей подъемно-тралового оборудования // Тез. докл. конф.  “Технические средства океанического промышленного рыболовства”. - Севастополь, 1990. - С. 56-57.

Кравцов В.И. Вычислительные алгоритмы определения напряженно-деформированного  состояния  стального каната  // Тез. докл. конф. “Технические средства океанического промышленного рыболовства”. - Севастополь, 1993. - С. 19-20.

Кравцов В.І. Статика та динаміка гнучких просторово скривлених елементів конструкцій при їх необмеженному деформуванні // Тези доп. 2-го Міжнародного сімпозіума українських інженерів-механіків. - Львів, 1995. - с. 34-35.

Кравцов В.И., Гудкова Н.В. Управление гибкими подводными объектами // Тезисы докл. 1-й Междунар. научно-техн. конф. “Проблемы энергосбережения и экологии в судостроении”. - Николаев, 1996. - С. 104-106.

Кравцов В.И. Численное решение дифференциальных уравнений высокого порядка в задачах нелинейной механики // Математическое  моделирование:  [ Сб. науч. тр.].  - Херсон, 1997. - С. 95-97.

Кравцов В.И. Оптимизация параметров гибкого протяженного элемента  при ограничении по нелинейной устойчивости // Дифференциальные и интегральные уравнения математической физики и их приложения: [Сб. науч. тр.]. - Киев: Ин-т математики НАН Украины, 1997. - С. 125-129.

Кравцов В.И. Приведение вариационных принципов механики к виду, удобному для алгоритмического исследования на ПЭВМ // Математические модели и современные информационные технологии: [Сб. науч. тр.]. - Киев: Ин-т математики НАН Украины, 1998. - С. 82-85.

Кравцов В.И., Калашник Н.В., Мельник Р.И. Нелинейное деформирование и устойчивость гибких подводных армированных шлангов // Физико-технические и технологические приложения математического моделирования: [Сб. науч. тр.]. - Киев: Ин-т математики НАН Украины, 1998. - С. 138-142.

                                        АНОТАЦІЯ

Кравцов Віктор Іванович. Механіка гнучких глибоководних систем. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05-08-03 механіка і проектування суден. Український державний морський технічний університет ім. адм. Макарова, Миколаїв, 1999.

Дисертація присвячена розробці методів і алгоритмів  числового дослідження нелінійного пружного деформування просторово викривлених гнучких елементів морських конструкцій із згинальною і крутильною жорсткістю під дією довільно розташованих у просторі  статичних, квазістатичних або динамічних зосереджених, розподілених або моментних навантажень, викликаних кінематичним або деформаційним впливом водного середовища, при роботі в умовах, близьких до реальних. Розроблено пакети обчислювальних прикладних програм, які дозволяють оперативно вирішувати поставлені задачі з метою прийняття конструктивних і технологічних  рішень безпосередньо у процесі експлуатації гнучких  морських конструкцій. Достовірність перевірена розробленими методами числового і натурного експеримента. Досліджена механіка підводного трубопроводу і його вплив на судно-носій при укладанні, ремонті і експлуатації.  Визначено напружено-деформований стан гнучких, приєднаних до судна-носія протяжних конструкцій під дією статичних і динамічних навантажень. На основі створених методів і алгоритмів уперше розв'язано ряд оригінальних прикладних задач механіки глибоководних гнучких конструкцій, досліджено їх напружено-деформований стан, стійкість і динаміка в  режимах експлуатації, близьких до реальних.

Ключові слова: гнучкі елементи, трубопровід, судно-носій,  статика, динаміка, стійкість, деформування, просторовість, механіка, числові методи.

                             

                                                                          SUMMARY      

Krawtsov Viktor І. Mechanics of flexible deep-water systems. - Manuscript.

Thesis for degree of the doctor of technical sciences on speciality 05.08.03 -mechanic and designing of ships. - Ukrainian State Maritime Technical University, Mykolaiv 1999.

The dissertation is devoted to methods development and algorithms  of numerical research of unlinear resilient deforming of spatially warper flexible elements of sea constructions from by bend and torsion inflexibility attached to action of almost static or dynamic loadings allotted or moment concentrated, static, at will disposed in space,   called by velocity or deformation influence of water environment, attached to work in conditions, near to real. Developed the packets of calculable applied programs, which allow officient to decide the put tasks with view reception of of constructive and technological  decisions immediately in act of exploitation of flexible  sea constructions. A veracity is well-tried by developed methods of numeral and on location experiment. Explored mechanics submarine to conduit and his influence on ships-carrier attached to concluding, repair and exploitation.  Defined tensely-deformed to state of drawling constructions tack to ships-carrier flexible, attached to action of static and dynamic loadings. On base of created methods and algorithms for the first time untied a row of original applied mechanics tasks of deep-water flexible constructions, inquired into their tensely-deformed state, steadiness and dynamics in  exploitation modes,  near to real.

Key words: flexible elements, conduit, ships-carrier,  statics, dy-namics, steadiness, deforming, space, mechanics, numerical methods.

 

                                                        АННОТАЦИЯ

Кравцов Виктор Иванович. Механика гибких глубоководных систем. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени доктора технических наук по специальности 05.08.03 - механика и конструирование судов. Украинский государственный  морской технический университет, г. Николаев, 1999.

Диссертация посвящена разработке методов и алгоритмов  численного исследования нелинейного упругого деформирования пространственно искривленных гибких элементов морских конструкций с изгибной и крутильной жесткостью при действии произвольно расположенных в пространстве  статических, квазистатических или динамичных сосредоточенных, распределенных или моментных нагрузок, вызванных кинематическим или деформационным влиянием водной среды. Направления исследований обусловлены важностью этих задач в современных условиях для обеспечения Украины собственными энергоресурсами, которые добываются путем разработки шельфов Азово-Черноморского бассейна, а также необходимостью развития фундаментальных разработок в области строительной механики корабля. На основании проведенного анализа состояния работ в области исследования гибких элементов морских систем определены новые направления с целью создания методов расчета, позволяющих исследовать их механику непосредственно в реальных условиях эксплуатации. Исследованы характеристики внешнего силового воздействия на гибкие глубоководные элементы конструкций, разработаны способы задания нагрузок морского характера: ветровых сил, волновых нагрузок, нагрузок от течений, гидростатического давления.  Разработана математическая модель исследования гибких морских конструкций, основанная на известных подходах Лагранжа и Эйлера. Обобщенные теоретические предпосылки позволили сформулировать систему разрешающих обыкновенных дифференциальных уравнений восемнадцатого порядка, которые являются опорными при модификации алгоритмов решения прикладных задач и решение которых впервые получено автором диссертационной работы. Обоснована необходимость учета механики присоединенных гибких объектов для обеспечения технологических параметров судна-носителя. Разработаны способы задания граничных условий для различных видов опирания гибких элементов, способы задания нагрузок, присущих глубоководной среде, что позволяет приблизить численные эксперименты к реальным условиям эксплуатации объекта. Разработаны методы определения геометрии гибкого элемента в ненапряженном состоянии при произвольной плоской или пространственной начальной конфигурации осевой линии с ее дальнейшим применением в разрешающих уравнениях. Созданы вычислительные алгоритмы, позволяющие решать принципиально новые типы задач механики гибких глубоководных систем, унифицировать типы исследуемых конструкций, эффективно переходить от одной расчетной схемы к другой в зависимости от физико-геометрических параметров объекта и условий нагрузки, получать выходные данные в удобном для пользователя виде. Достоверность методики проверена разработанными методами численного и натурного эксперимента. Получены характеристики напряженно-деформированного состояния подводного трубопровода при его пространственном деформировании в процессе укладки и подъема с целью ремонта или замены. Решена задача определения тягового усилия лебедки при отрыве трубопровода от основы (дна) в его пространственном деформировании и при действии течения. Определено напряженно-деформированное состояние гибких, упругих, присоединенных к судну-носителю протяженных конструкций при действии статических и динамичных нагрузок. Определены критические нагрузки и закритические формы трубопровода при исследовании его локальной устойчивости при углублении в грунт и при несовершенстве  изготовления. Исследовано пространс-твенное деформирование гибких армированных шлангов с учетом геометрии арматуры при нагрузках от протекания жидкости и от внешнего течения. Разработаны и практически реализованы принципы решения задач динамики гибких морских систем, присоединенных к судну-носителю. Поставлена и решена задача оптимизации гибких глубоководных систем с целью минимизации их физико-геометрических параметров. Результаты проведенных исследований позволяют разработчикам судовых систем создавать новые типы гибких длинномерных конструкций с учетом сложностей их механики при нелинейном пространственном деформировании.

Ключевые слова: гибкие элементы, трубопровод, судно-носитель, статика, динамика, устойчивость, деформирование, пространственность, механика, численные методы.

                                    Вид-во ХСЗ, 1999.-Зам. 374.-Тираж 100 прим.


а)

б)

Рис. 2.   Рівноважні форми просторово викривленого гнучкого елемента в формі лемніскати Бернуллі в                     аксонометричній проекції  

Рис. 4. Розкладання навантаження від течії на складові по

осях природного тригранника

                     а)                                                                          б)

Рис. 5.  Форми занурюваної гнучкої конструкції  при опусканні (а)

          та під дією функціонально змінюваної з глибиною течії (б)

Рис. 8. Розрахункова схема трубопроводу при укладанні                  способом змотування з барабана

Рис.11. Розподіл крутного   

моменту у витках  арматури

Рис. 12.  Внутрішні зусилля в витках бандажа

на найбільш  деформованих ділянках трубопроводу

Рис. 14.  Форма  коливання

шланга в аксонометричному     зображенні




1. Методологии обеспечения безопасности дорожного движения на автомобильном транспорте 2012 год 1 часть
2. а основанные на дисконтированных оценках; б основанные на учетных оценках
3. я ей закричу. Я маме своей закричу я маме своей закричу.
4. Второй год жизни Начало речевого общения
5. Основные функции службы управления персоналом
6. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ХИМИИ
7. микенская культура В художественной культуре древности критомикенскому искусству принадлежит одно
8. Роль и место унитарных предприятий в российском законодательстве
9. Кубиковой прочностью бетона называют временное сопротивление сжатию бетонных кубов
10. месяцев. Я высаживаю своего малыша с рождения
11. Организация предпринимательской деятельности и расчет показателей эффективности бизнес проекта ТО студия красоты Персона
12. самой верхушке власти
13. Вариант ’ 21
14. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 25 Определение коэффициента внутреннего трения вязких сред ротационным вискозиметро
15. Xes. In the figure velocity of the cr s function of time is shown in three prts I II III.html
16. ТЕМА- Загальні питання теорії історії та методики кримінології Мета заняття- освітня- формування у
17. на тему- ldquo;Разработка базы данных
18. Введение Под психологической готовностью к школьному обучению понимается необходимый и достаточный ур
19. ЛЕКЦИЯ 35 Крушение колониальной системы Освобождение колоний
20. [Информация для частных лиц Вывоз предметов] Согласно Правилам государственной регистрации и учета авто