Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Навчальнопедагогічна практика студентів денної форми навчання 4 курсу факультету КНіТ напрям пі

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗМІСТ

ВСТУП 3

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ 4

ЗМІСТ ПРАКТИКИ 4

Методичні рекомендації 6

Індивідуальні завдання 7

ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ 7

КРИТЕРІЇ ПІДСУМКОВОГО ОЦІНЮВАННЯ 7

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ 8

ДОДАТКИ 10


ВСТУП

    Практика – обовязкова складова  частина  навчального процесу.  Під час проходження практики студенти удосконалюють придбані в ході навчання навички та вміння з майбутнього фаху та отримують нові.

    Навчально-педагогічна практика студентів денної форми навчання  4 курсу факультету КНіТ,  напрям підготовки 6.020301 «філософія», проводиться у восьмому семестрі, тривалість практики -  4 тижні.

    Педагогічна практика студентів 4 курсу здійснюється на базі навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації. Бази практики – навчальні заклади, де студенти проходитимуть практику,  визначаються з урахуванням побажань студентів та вимог програми. Документально практика оформлюється за даною програмою та наказом по практиці.

    В процесі практики студент повинен продемонструвати свій рівень підготовки з загальнотеоретичних та гуманітарних дисциплін, вміння користуватися науковою літературою, складати методично-навчальну документацію, проводити навчальні заняття, також показати свої комунікативні навички, вміння спілкуватися з учнями та педагогічним колективом.

    Головною умовою підготовки до практики є успішне оволодіння студентами практичними і теоретичними компетенціями  з викладання гуманітарних дисциплін.

   Планування та розробка програми практики здійснюється випускаючою кафедрою філософії з урахуванням вимог наскрізної програми практики навчального закладу та вимог навчального плану фаху.

    Під час практики студенти зобовязані виконувати всі норми, завдання, що передбачені програмою практики. Керівники практики від баз практики повинні контролювати виконання студентами цілей та завдань практики, при необхідності  активізувати  діяльність студентів.

    Керівник практики від університету здійснює загальний контроль за проходженням практики протягом ії здійснення.

 

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

     Метою практики є поглиблення та pакріплення теоретичних знань, формування на базі одержаних знань професійних умінь і навичок, оволодіння сучасними методами, засобами, формами викладання гуманітарних дисциплін у навчальних закладах 1 та 2 рівнів акредитації.

    Проведення педагогічної практики має забезпечити закріплення суттєвих теоретичних знань та  досягнення її мети.

    Завдання практики:

  1.  Ознайомити  студентів з навчальним закладом, в якому проходить практика, з його навчально-материальною базою та документацією.
  2.  Оволодіти  практичними навичками проведення уроків та позакласних заходів. При цьому потрібно домагатися використовувати в повному обсязі потенціал учнів.
  3.  Вівчити  методику написання поурочних планів,  навчитися самостійному  складанню поурочних планів та конспектів для проведення   уроків.
  4.  Ознайомити студентів  з веденням  класного журналу.
  5.  Вивчити  індивідуально-психологічні  особливості учнів, проаналізувати  соціально-психологічний  клімат класу за допомогою методу соціометрії.
  6.  Вивчити  та проаналізувати  джерела та літературу з педагогіки, психології та додаткової літератури,  необхідної для проведення уроків, позакласних годин, роботи з окремими учнями та класом.

ЗМІСТ ПРАКТИКИ

    Студент проходить практику в навчальному закладі 1-2 рівнів акредитації. Перед виходом на практику студент повинен отримати на кафедрі філософіїї направлення на практику, щоденник практики, та індивідуальний план. Документи заповнюються студентом відповідно  до порядку  їх оформления.

    Робота студента-практиканта умовно поділяється на два основні види: пасивна та активна практика.

Пасивна практика передбачає ознайомлення із навчальним закладом, його навчально-материальною базою , документацією  та  організацією навчально-виховної роботи, відвідування уроків в класі, ознайомлення з організацією навчально-виховного процесу, особливостями методичної роботи, отримання  конкретних завдань щодо підготовки занять з гуманітарних дисциплін.

Активна практика передбачає  самостійне проведення занять студентами-практикантами у присутності викладача класу, ведення  навчально-методичної та виховної роботи за завданнями керівника від навчального закладу.

  Перший тиждень практики відводиться на ознайомлення із навчальним закладом, його навчально-материальною базою та документацією,  організацією навчально-виховної роботи. Студенти – практиканти повинні ознайомитися з річним  планом  роботи навчального закладу та проаналізувати його,  розглянути навчальний план та його основні структури, а також правила внутрішнього розпорядку навчального закладу.   На першому тижні  студент складає  свій індивідуальний план практики разом із викладачем, який контролює проходження практики від навчального закладу. В індивідуальному плані  повинні бути включені всі види робіт, які  плануються студентом-практикантом до виконання з зазначенням дати виконання. Після закінчення першого тижня план затверджується керівником практики від ВУЗу.

     Другий  та третій тижні  практики відводиться на ознайомлення  студентами – практикантами  з учнями та класом, в якому  вони проводитимють заняття, також, у цій термін студентами вивчаються індивідуально-психологічні особливості учнів класу, здійснюється  проведення аналізу соціально-психологічного клімату класу за допомогою методу соціометрії.

     Також  у цей термін проходить вивчення методики написання поурочних планів, надбання умінь самостійного написання планів – конспектів для проведення  уроків; ознайомлення з правилами ведення класного журналу, вивчення та аналіз джерел та літератури з педагогіки, психології та додаткової  літератури, необхідної для проведення пробних уроків, позакласних годин, роботи з окремими учнями та класом, відвідування занять з гуманітарних дисциплін.

     Четвертий  тиждень практики відводиться на самостійне проведення не менш ніж  трьох занять (або уроків) з гуманітарних дисциплін, а також однієї  виховної години   та позакласного часу включно.  В термін четвертого тижня також включається написання документів а також звіту про проведення практики.

    Протягом усіх чотирьох тижнів студент повинен працювати в навчальному закладі кожен робочий день. Спільно із викладачем від навчального закладу, де відбувається практика, студент проводить розробку занять з гуманітарних дисциплін, відбираючи літературу для підготовки занять, відвідує заняття викладача, який  керує практикою від навчального закладу, згідно з індивідуальним планом, прагне  оволодіти практичними навичками проведення уроків та позакласних заходів. При цьому треба домагатися в повному обсязі використовувати потенціал учнів. Практикант також  бере участь у виховних заходах навчального закладу, які проводяться під час практики, виконує різні види позакласної роботи.


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

    Забезпечення успішного проведення практики передбачає виконання наступних заходів:

  1.  Кафедра філософії  не пізніше як за три тижні до початку проведення практики має отримати інформацію про місця практики, де студенти будуть ії проходити, для  затвердження  місць практики в якості баз. Студенти, за своїм бажанням, обирають навчальні заклади 1-2 рівнів акредитації, де мають проходити практику. Причому, адміністрація навчального закладу,  де проходитиме практика,  дає письмову згоду на ії проходження з зазначенням відсутності фінансових розрахунків. На підставі цього листа складається наказ про проходження практики.
  2.  Керівник від учбового закладу в перший тиждень практики складає разом із студентом – практикантом  індивідуальний план-графік проведення практики, визначає теми занять з точним зазначенням дати і часу. Схему індивідуального плану-графіку практики студента наведено нижче у додатку 1.
  3.  Перед початком практики керівником практики від ВУЗу проводиться ознайомлення студентів з організацією методичної роботи  та змістом практики. Конкретно обговорюються і вирішуються всі питання її проведення.
  4.  Керівник практики від ВУЗу готує наказ про проходження практики, який  підписується  ректором.
  5.  Загальний контроль за проходженням практики здійснює завідувач кафедри філософії, а індивідуальний контроль за ходом виконання програми практики керівником від навчального закладу та керівником практики від ВУЗу, при цьому застосовуються  всі необхідні засоби оперативного вирішення виявлених недоліків.
  6.  Для студентів обов’язковим є ведення щоденника (Додаток 2). Щоденник ведеться протягом усієї практики. В ньому фіксується всі спостереження  за такою схемою: дата, вид роботи, короткі зауваження, примітка. В щоденнику слід нотувати особисті  враження про кожну годину,  кожний день перебування в школі, висловлювати свої зауваження, погляди, думки, побажання щодо роботи школи, класу, окремих учнів. В щоденнику, крім того, записуються інструктивні наради, консультації у методистів і вчителів, самостійна підготовка до занять і т. ін. Після закінчення навчально-педагогічної практики щоденник разом з іншою документацією подається керівнику практики від ВУЗу. Щоденник підписується викладачем, який контролює практику  від навчального закладу кожен день.
  7.  Під час практики студенти відповідно до цілей і завдань повинні виконати наступні види робот:
  8.  ознайомитися з навчальним закладом, його правилами, веденням навчальної документації;
  9.  скласти до кінця першого тижня практики індивідуальний план та затвердити його у керівника практики;
  10.  відвідувати уроки чи заняття згідно з індивідуальним планом;
  11.  самостійно провести уроки, лекційні або семінарські заняття (не менше трьох) з  гуманітарних дисциплін;
  12.  приймати участь у шкільних заходах, що мають місце у період проходження практики;  
  13.  підготувати та провести тематичні позакласні заходи: бесіди, класні часи, екскурсії,  згідно з індивідуальним планом;
  14.  скласти психолого-педагогічну характеристику учня;
  15.  ознайомитися з основними навчально-методичними документами, необхідними при організації навчального процесу викладача навчальних закладів різних рівнів акредитації та іншою необхідною документацією;
  16.  скласти звіт про проходження практики;
  17.  по закінченні практики подати на кафедру необхідні документи для звіту та отримати залік з педагогічної практики.

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

   З метою надбання студентами під час практики умінь і навичок самостійного розвязання наукових та організаційних завдань, для активізації їх пізнавальної діяльності та оптимізації роботи студентам пропонується виконання індивідуальних завдань. Виконання індивідуальних завдань підвищує ініціативність студенів, робить проходження практики більш конкретним і цілеспрямованим.

    В якості індивідуального завдання студенти мають розробити план-конспект виховного заходу, який буде проводити студент за місцем проходження практики, а також аналіз соціально-психологічного клімату класу та скласти характеристику одного із учнів.

ФОРМИ ТА МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

    Згідно з положенням про практику студент відразу, після закінчення практики, повинен  подати до кафедри:

  1.  Щоденник  практики ( за утвердженою формою). Він  повинен містити індивідуальний план, аналіз плану-конспекту  уроків, які проводилися, план-конспект виховного заходу, аналітичний звіт щодо соціально-психологічного клімату в класі, характеристику учня.
  2.  Звіт з практики.

    Звіти з практики захищаються студентами на кафедрі. Залік з практики –диференційний:

  1.  «відмінно» - виставляється у випадку, коли студент виконав повний обсяг робіт, який передбачено цією програмою. В випадку, коли записи у щоденнику відображують усі етапи практики та додаткова документація виконана без зауважень.
  2.   «добре» виставляється при виконанні повного обсягу робіт, передбачених програмою,  але були допущені деякі незначні помилки в записах щоденника, або при оформленні додаткової документації;
  3.  «Задовільно» виставляється, коли був виконаний весь обсяг робіт, але були допущені значні помилки, або була велика кількість недоліків в оформленні документації та пропуски відвідувань  практики;
  4.  «незадовільно» виставляється у випадку невиконання програми практики.

РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ЩО ПРИСВОЮЮТЬСЯ СТУДЕНТАМ

Сума балів

EКTС

Оцінка за національною шкалою

90 - 100

A

«Відмінно»

«Зараховано»

82 - 89

B

«Добре»

74 - 81

C

64 - 73

D

«Задовільно»

60 - 63

E

35 – 59

FX

«Незадовільно» 

«Не зараховано» 

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

    Підсумки проходження  навчально-педагогічної практики проводяться після надання студентом до кафедри необхідної документації, в установлений строк, при цьому виставляється диференційна оцінка, яка враховується на рівні з іншими оцінками, що характеризують успішність студента.

    Результати складання заліків з практики заносяться до екзаменаційної відомості, проставляються в заліковій книжці і журналі обліку успішності. Керівником практики складається загальний звіт про проходження практики студентами групи та подається до відділу практики університету.

    Студент, що не виконав програму практики чи отримав незадовільну оцінку  при складанні заліку, за рішенням кафедри, направляється на практику вдруге під час канікул або відраховується із числа студентів.




1. Тема курсового проекта Бизнесплан ООО ЛебГОК ЭЭРЗ актуальна потому что не зависимо от размеров предпри
2. за неподготовленности к проведению реформ в стране наметился глубокий кризис в производственной и социальн
3. Тема- Вірні друзі із серії Брати наші менші
4. психологические особенности коллективизма
5. Ши-Тцу- исторический очерк
6. На тему- Благотворительность представителей просвещенной дворянской предпринимательской и купеческой фи
7. стандарта и экспрессии как конструктивный принцип публицистического стиля
8. Нужно найти n1 по величине элемент т
9. Беккер и К 2. ТОО Богатырский продукт 3
10. Отчет о производственной практике (Гражданское право)
11. познакомиться с информационными потоками в студии звукозаписи со способом оцифровки аналогового сигнала в
12. Правовой лабиринт конкурсно ~ игровая программа Автор- Вершкова Татьяна Владимировна воспитатель МК
13. вариант Из аминокислот ЛЕЙ МЕТ СЕР ТИР ЦИС АРГ составьте полипептид гидролизуемый трипсином
14. тематики
15. тема взглядов человека на мир на себя и на свое место в мире есть А философия Б искусство В мифология
16. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ ОБУЧАЮЩИХСЯ по дисциплине онкология для специальности 060101 ~ Лечебное д
17. На чём держится мир
18. Лабораторная работа 2.
19. Мошенничество в сфере компьютерной информации.html
20. Эндрюс входит в удивительный призрачный мир