Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Культура професійним спрямуванням 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

Кафедра Управління документно-інформаційними комунікаціями

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної роботи

__________________________Т.В. Іванова

“_____”__________________20012 р.

Методичні вказівки

щодо написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

за напрямом підготовки 0201 «Культура»

професійним спрямуванням 6.02010501

«Документознавство та інформаційна діяльність»

Київ-2012


Методичні вказівки щодо написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра за напрямом підготовки 0201 «Культура» професійним спрямуванням 6.02010501 «Документознавство та інформацій 6.020100 «Документознавство та інформаційна діяльність». -- К.: Академія муніципального управління, 2012.-- 39 с.

Методичні вказівки щодо написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра призначені для ознайомлення студентів з вимогами та нормативами, які стосуються виконання, оформлення основних елементів випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, а саме: вибір та обґрунтування актуальності теми, складання плану та графіку виконання роботи, написання основних розділів роботи, проведення наукових досліджень, відповідне до нормативних вимог оформлення тексту, заголовків, переліків, рисунків, іншого графічного матеріалу, таблиць, формул тощо (зразки оформлення наведено у додатках), а також підготовка до захисту та захист роботи на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Укладачі:

Піддубна Л.П., зав. кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями, к.е.н., професор

        Заікіна О. О., доцент кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями, к.е.н., доцент

                        (П.І.Б. викладача, відповідального за складання)


ВСТУП

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра – форма самостійної роботи студентів у процесі виконання якої автори набувають уміння і навички проведення наукового дослідження. Випускна кваліфікаційна робота бакалавра є обов’язковим елементом навчального процесу в Академії. Вона виконується кожним студентом наприкінці навчального циклу згідно з навчальним планом і слугує підставою для отримання диплому бакалавра  за професійним спрямуванням «Документознавство та інформаційна діяльність».

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Згідно із законом України «Про вищу освіту» № 2984-10 від 17 січня 2002 року бакалавр — це освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні та спеціальні уміння і знання щодо узагальненого об’єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у  певному виді  діяльності за  відповідним професійним спрямуванням.

Здобуття кваліфікації бакалавра підтверджується державною атестацією, яка здійснюється Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) після виконання студентами 4-го курсу освітньо-професійної програми та на підставі результатів складання державного іспиту і захисту  випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. Студенти, які успішно пройшли державну атестацію, отримують диплом державного зразка про здобуття базової вищої освіти за обраним напрямом професійного спрямування та кваліфікацією.

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра (БР) - самостійне комплексне наукове дослідження, виконане студентом на завершальному етапі навчання в Академії і підводить підсумки вивчення ним різних дисциплін, передбачених навчальним планом Академії та проходження практики у відповідних провідних установах і організаціях.

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра має виявити рівень теоретичної та спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати одержані знання під час вирішення конкретних задач, самостійного узагальнення матеріалу з теми дослідження.

Вимогами до випускної кваліфікаційної роботи бакалавра визначається, що це є самостійна випускова робота студента, що містить конкретний практичний результат, яка оформлена належним чином на основі діючих стандартів та іншої нормативно-технічної документації (НТД), виконана згідно з освітньо-кваліфікаційними вимогами щодо певної спеціальності.

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра є кваліфікаційним документом, на підставі захисту якого Державна екзаменаційна комісія, яка призначається наказом ректора Академії, визначає рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення щодо видачі йому диплому бакалавра.

Метою підготовки випускної кваліфікаційної роботи бакалавра є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраної спеціальності і уміння:

  •  використовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання, практичні навички для вирішення певної проблеми в документознавстві та інформаційній діяльності;
  •  знаходити наукові та літературні джерела з визначеної проблеми відповідно до теми роботи, критично їх аналізувати, вивчати та узагальнювати теоретико-методичний матеріал із обраного напряму дослідження;
  •  аналізувати систему роботи з документами, вивчати процедури і процеси, які реалізуються  в установах, органах державного управління та, місцевого самоврядування, в конкретних установах, в регіонах, країні в цілому в сфері інформаційної діяльності та службового документування;
  •  критично аналізувати зарубіжний досвід вирішення проблем, що досліджуються, вміти адаптувати його до конкретної ситуації в Україні;
  •  узагальнювати статистичні та інші фактичні матеріали, вміти викласти отриманий матеріал у лаконічній, зрозумілій для читача формі (таблиця, схема, діаграми тощо);
  •  проводити діагностику ситуації, застосовуючи сучасні методи наукових досліджень та сучасний інструментарій;
  •  науково обґрунтовувати запропоновані рішення з використанням відомих методів діагностики;
  •  використовувати комп’ютерну техніку для аналітичної обробки даних;
  •   прикладати набуті знання для розв’язання конкретних задач,  напрацьовувати альтернативні рішення, розробляти пропозиції, напрями і шляхи вирішення проблем, що задаються темою дослідження;    
  •  робити висновки та вносити пропозиції, що мають теоретичне і практичне значення;
  •  вміти робити доповіді та готувати презентаційні матеріали, які передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Основними завданнями написання та захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра є:

вивчення основних науково-методичних засад з теми дослідження;

проведення діагностики (характеристики) об’єкта дослідження  із застосуванням сучасного інструментарію;

визначення шляхів вирішення досліджуваної проблеми, перспектив розвитку об’єкта дослідження в документно-інформаційній сфері;

виконання практичного завдання. Пропонування альтернативних підходів до розв’язання визначених задач; опрацювання сучасних підходів, розроблення заходів щодо поліпшення стану та функціонування об’єкта дослідження відповідно до теми роботи (предмету дослідження);

підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозицій автора, з подальшим публічним захистом.

В найбільшій мірі перелічені вимоги можуть бути реалізовані, якщо випускна кваліфікаційна робота бакалавра є реальною і спрямована на вирішення конкретних завдань документознавства та інформаційної діяльності в ринкових умовах.

Реальною вважається випускна кваліфікаційна робота бакалавра, виконана на актуальну тему за заявкою (на замовлення) і на контрольних матеріалах установи, що включає елементи наукового дослідження, ґрунтується на відомих загальнонаукових та спеціальних методах дослідження і містить конкретні рекомендації практичного характеру, прийняті до уваги або прийняті до впровадження керівництвом установи.

Кожна випускна кваліфікаційна робота бакалавра повинна мати оригінальний характер і містити елементи досліджень з питань документознавства та інформаційної діяльності. Зміст роботи повинен відповідати назві теми. У випадках широкого кола охоплених завдань доцільно виконувати комплексну бакалаврську роботу з участю декількох студентів.

Науково-методичне керівництво випускною кваліфікаційною роботою бакалавра здійснюється викладачами кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями або залученими для цієї роботи висококваліфікованими практичними фахівцями, які призначаються завідуючим кафедрою і затверджуються на засіданні кафедри.

У разі необхідності поряд із керівником випускної кваліфікаційної роботи бакалавра може бути призначений науковий консультант з числа спеціалістів установи, на матеріалах якої виконується робота.

Працюючи над випусковою роботою бакалавра, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і оптимальної структури, роботи з літературними джерелами, текстовою, графічною, аналітичною та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності установи, обґрунтування узагальнень, висновків і пропозицій.

При підготовці випускної кваліфікаційної роботи бакалавра студент повинен дотримуватися певних вимог:

• робота має бути написана державною мовою;

• випускну кваліфікаційну роботу бакалавра кожен студент виконує індивідуально, індивідуальні роботи можуть бути об'єднані під однією назвою і являти собою складові однієї наукової праці;

випускної кваліфікаційної роботи бакалавра має бути науковою працею, яка присвячена вирішенню конкретної управлінської, економічної, соціальної, політичної проблеми або комплексу названих проблем, пов’язаних з документно-інформаційною діяльністю установ і організацій;

• запропоновані в роботі нові рішення повинні бути аргументовані і спиратися на існуючий досвід, порівнюватися з уже відомими рішеннями;

• у випускній кваліфікаційній роботі бакалавра необхідно навести відомості щодо практичного застосування здобутих автором наукових результатів дослідження;

• оформлення випускної кваліфікаційної роботи бакалавра має відповідати вимогам, що висуваються до робіт, поданих до друку;

• при написанні випускної кваліфікаційної роботи бакалавра студент повинен посилатися на автора та джерело, звідки запозичено матеріал або окремі дані. У разі виявлення плагіату, свідомого зловживання авторськими правами іншого вітчизняного чи зарубіжного науковця, випускна кваліфікаційна робота бакалавра знімається з розгляду.

2. Етапи виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Процес виконання і підготовка до захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра рекомендується розділити на низку етапів.

1. Вивчення методичних вказівок щодо написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

2. Вибір теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра і подання відповідної заяви (додатки Б і В).

3. Розробка разом з науковим керівником плану-завдання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра і графіка її виконання.

4. Збирання матеріалів в установі і робота з літературою.

5. Ознайомлення з вимогами щодо структури та оформлення роботи;

6. Написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра згідно із діючими стандартами:

6.1.Написання першого  розділу роботи.

6.2. Написання другого розділу роботи.

6.3.Написання третього розділу роботи. Підготовка пропозицій щодо вдосконалення предмету дослідження.  

6.4. Формування висновків роботи, а також інших необхідних супровідних елементів.

7. Передача випускної кваліфікаційної роботи бакалавра на перевірку науковому керівнику.

8. Доопрацювання та оформлення остаточного варіанту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

9. Передача оформленої (але не переплетеної) випускної кваліфікаційної роботи бакалавра науковому керівникові і отримання дозволу на переплетення роботи.

10. Переплетення роботи і підготовка висновку наукового керівника про виконану випускну кваліфікаційну роботу бакалавра.

11. Передача випускної кваліфікаційної роботи бакалавра і висновку наукового керівника завідуючому кафедрою управління документно-інформаційними комунікаціями та отримання дозволу завідуючого кафедри на захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра   (попередній захист роботи).

12. Зовнішнє рецензування роботи.

13. Підготовка презентаційних матеріалів та доповіді на захист, узгодження їх з науковим керівником.

14. Публічний захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра в Державній екзаменаційний комісії із захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

Графік виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра затверджується на початку навчального року, контролюється науковим керівником і завідуючим кафедрою. За порушення графіка студент може бути недопущений до захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

3. Вибір теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Тема – це те, про що буде говоритися у дослідженні. Тематика бакалаврських робіт повинна відбивати актуальні питання, пов’язані з подальшим поліпшенням документознавства та інформаційної діяльності в умовах реформування економіки країни, а також державного управління та місцевого самоврядування. Тематика робіт затверджується на засіданні кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями щорічно на початку нового навчального року. Приблизна тематика наведена у додатку А.

Студент самостійно обирає тему випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, з урахуванням досвіду попередньої роботи, наукових інтересів і особистих нахилів. При цьому слід зазначити, що формулювання теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, складний і тривалий процес. Незважаючи на те, чи обирає студент тему з переліку запропонованих, чи формулюєте її самостійно, він повинен виконати таку послідовність дій:

  1.  
  2.  

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  

для

 

З наведеної схеми випливає, що в процесі вибору теми необхідно врахувати такі критерії, як її актуальність, перспективність, відповідність профілю навчання студента, можливість здійснити її виконання силами студента в умовах конкретної установи або низки однорідних установ та сфер управлінської діяльності органів держаного управління, місцевого самоврядування, підприємств та організацій країни.

При написанні випускної кваліфікаційної роботи бакалавра мають бути обов’язково визначені актуальність, наукова новизна та практична значимість. Актуальність – це здатність результатів даної роботи бути застосованими при вирішенні достатньо значимих науково-практичних завдань. При дослідженні теми необхідно визначити її наукову новизну. Наукова новизна результатів є те, що відрізняє результат даної роботи від результатів інших авторів. Виходячи з цього, особливу увагу слід приділити наявності і можливості отримання фактичних аналітичних, організаційних, статистичних та інших практичних матеріалів з установи, на прикладі якої планується виконувати випускна кваліфікаційна робота бакалавра.

Студент консультується з питання остаточного вибору теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра з науковим керівником. При виборі теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра повинна бути забезпечена її ув’язка з темою раніше виконаних навчальних (курсових) робіт і проведеної науково-дослідної роботи зі спеціальності. Слід також заздалегідь погодити тему випускної кваліфікаційної роботи бакалавра з керівником установи, на матеріалах якої студент планує виконувати дослідження. При цьому бажано було б отримати в установі лист-замовлення на виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, що підтвердить актуальність обраної теми для даного об’єкта.

Приблизний текст листа від установи наводиться в додатку В. Така робота матиме характер реальної.

Допускається виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра по темі, яка сформульована в установі і не передбачена в тематичному плані робіт, затверджених кафедрою, якщо вони відповідають профілю навчання студентів і тематичній спрямованості наукових робіт кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями.

Обравши тему випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, студент подає заяву на ім’я завідуючого кафедри, в якій просить затвердити її. Заяви підписується студентом і погоджується з науковим керівником (додаток Б).

Кафедра розглядає подані заяви, затверджує теми і наукових керівників.

З урахуванням вибраної теми роботи кафедра закріплює за студентом наукового керівника.

Основні функції наукового керівника:

- консультування студентів щодо написання окремих розділів випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, підбору літератури, підготовки до захисту;

- видача студентові індивідуального завдання;

- контроль за дотриманням студентом графіка підготовки випускної кваліфікаційної роботи бакалавра та її якості;

- підготовка внутрішнього відгуку на випускну кваліфікаційну роботу бакалавра;

- участь у роботі кафедральної комісії з попереднього захисту;

- участь у роботі засідань державної екзаменаційної комісії, коли захищаються його дипломники.

4. Структура, зміст і обсяг випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Структура випускної кваліфікаційної роботи бакалавра повинна мати такі структурні елементи:

титульний аркуш;

зміст;

перелік умовних позначень (за необхідності);

основну частину: вступ, розділи, висновки;

список використаних джерел.

додатки (за необхідності);

Кожний структурний елемент починається з нової сторінки.

Ознайомлення з літературними джерелами доцільно починати у такій послідовності:

нормативні документи (закони, законодавчі акти);

наукові видання (монографії, підручники, навчальні посібники, періодичні видання);

статистичні дані.

Бажано розглядати джерела у зворотному хронологічному порядку, спочатку найновіші публікації, потім — минулорічної, дворічної і т.д. давнини.

Серйозну увагу слід приділити підбору і вивченню нормативно-правових актів, які публікуються в таких офіційних виданнях, як: «Офіційний вісник України», «Відомості Верховної Ради України», «Урядовий кур’єр», Закони України; Укази Президента України та інші нормативні акти. Допомогу в пошуку літературних джерел нададуть також реферативні видання, які містять скорочене викладення змісту первинних документів (або їх частини) з основними фактичними даними і висновками.

Зміст випускної кваліфікаційної роботи бакалавра визначається її темою. Загальний обсяг роботи має бути в межах 60-70 сторінок машинописного тексту формату А4 без урахування переліку використаних інформаційних джерел і додатків.

План роботи має бути складним, тобто рекомендується така структура випускної кваліфікаційної роботи бакалавра: титульна сторінка, зміст, вступ, три розділи (кожний з яких містить не менше двох параграфів), висновки (заключна частина), додатки, перелік використаних джерел (список літератури).

Титульна сторінка випускної кваліфікаційної роботи бакалавра оформлюється на кожну роботу згідно з формою, наведеною у додатку Г даних методичних рекомендацій.

Зміст випускної кваліфікаційної роботи бакалавра може займати 1-1,5 сторінки. У ньому вказуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. Зміст роботи має відображати сутність проблеми, її складність та логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі (2-5 стор.) дається обґрунтування актуальності і практичного значення обраної теми.

У вступі (в наступній послідовності) розкривають:

- актуальність теми (подається коротка характеристика стану проблеми, що досліджується, обґрунтовується доцільність розробки даної теми). Наводиться перелік провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, що працюють над проблемою, та зазначаються недосліджені аспекти. Ґрунтуючись на даних літератури, необхідно аргументувати теоретичну та практичну значимість обраної теми, вказати стан вивченості питання, відмітити перспективи, які відкриває вивчення цієї теми.

- мета і завдання роботи (мета роботи тісно переплітається з темою роботи; вирішення завдань дозволяє досліднику досягти мети). Мета має бути сформульована чітко. Слід уникати дуже масштабних або надто вузьких формулювань;

- задачі роботи повинні точно відповідати меті і розкривати її. Робота не повинна мати багато задач, бажано зосередитись на трьох-чотирьох задачах.

- об’єкт дослідження (зазначають об’єкт, вибраний для дослідження);

- предмет дослідження (визначають той аспект, який підлягає дослідженню в межах зазначеного об’єкту). Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага бакалавра, оскільки предмет дослідження визначає тему випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Доводиться можливість розробки обраної теми випускної кваліфікаційної роботи бакалавра на матеріалах даної установи; наводиться перелік методів дослідження, які планується застосувати при проведенні дослідної роботи; наводяться отримані результати.

- практичне значення отриманих результатів (зазначають, де і яким чином можуть бути використані результати дослідження); Повідомляється, чи пройшла робота апробацію (публікація результатів дослідження, участь у конференціях тощо), чи впроваджені результати у замовника або в іншій організації.

- структура роботи (наводять загальний обсяг роботи (в тому числі кількість сторінок на яких містяться додатки, а також структуру роботи, кількість рисунків, таблиць та додатків).

Основну частину роботи рекомендується поділити на три розділи: теоретичний, аналітичний і практичний. У межах кожного розділу, як правило, виділяють від 2-х до 5-ти підрозділів (параграфів), що мають відображати логічну послідовність дослідження й розробки власних пропозицій.

Перший розділ (15-20 стор., структурно складається з 2-3 параграфів) має суто теоретичний характер, містить літературний огляд теорії проблеми, і висвітлює науково-теоретичні аспекти та аналіз проблеми. В ньому вивчається вітчизняний та зарубіжний досвід, міститься аналіз і оцінка стану теоретичних напрацювань з обраної теми та конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження. У цьому розділі слід аналізуються існуючі різноманітні погляди (в тому числі власні) на окремі аспекти проблеми, виявити невирішені проблеми, що існують в державному управлінні та місцевому самоврядуванні, встановлюється які потребують розв’язання в теоретичному, методичному та прикладному плані. Розділ обов’язково повинен бути насичений теоретичною інформацією (оглядом літературних джерел, публікацій, наукових робіт, звітів при цьому слід обов’язково посилатися на літературні джерела, публікації, наукові роботи, звіти), що відображає відповідні результати  досліджень у даній сфері за останні 3-5 років.

Другий розділ (15-20 стор., в якому можна виділити 2-3 відносно самостійних параграфи) призначається для аналізу стану питань, що досліджуються. Він повинен містити ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми на матеріалах конкретної установи, аналітичні розрахунки показників, результати обробки анкет тощо. При виконанні аналітичної частини повинні бути використані різні методи аналітико-синтетичної переробки інформації, економічного, соціологічного, структурного аналізу тощо. Характер і зміст дослідження повинен базуватися на використанні тих чи інших методів та методик дослідження, застосуванні математичних моделей. В цьому розділі бажано, щоб автор запропонував власні або зробив обґрунтування застосування відомих методів дослідження та обробки інформації, як окремих, так і в комбінації. Ці засоби мають враховувати сучасні методи управління, побудову організаційних структур управління інформаційною діяльністю підприємства (організації), методи ефективного управління об’єктами інформаційної діяльності, психофізіологічні методи, сучасні інформаційні технології управління документно-інформаційною діяльністю та основні аспекти охорони праці при роботі з документами, інформаційними системами і об’єктами тощо.  

У третьому розділі (10-15 стор., виділяється 1-3 самостійних параграфи). Рекомендаційна частина третього розділу має бути присвячена питанням усунення виявлених в об’єкті дослідження недоліків.

Повинна міститися розгорнута характеристика напрямів вдосконалення діяльності установи у вирішенні проблеми, яка досліджувалась студентом, та пропозиції автора з практичного вирішення досліджуваної проблеми. Це можуть бути пропозиції щодо удосконалення роботи установи або управління інформаційною діяльністю, вирішення практичної задачі щодо поліпшення функціонування об’єкта дослідження (удосконалення роботи з ним), застосування відомих науково-практичних розробок до розв’язання конкретної ситуації (проблеми),  прикладне застосування існуючих методів, способів та прийомів до вирішення практичних задач тощо.

Обов’язковою вимогою є застосування програмного забезпечення як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів. Крім того,один із параграфів третього розділу має бути пов’язаний із використанням  комп’ютерів та інформаційних технологій в документно-інформаційній сфері (діяльності).

В цьому розділі студент повинен продемонструвати вміння обґрунтованого застосування сучасного інструментарію та методик із вдосконалення документно-інформаційної діяльності.

Зміст заходів, що пропонуються й спрямовані на вирішення розглянутих питань, необхідно розкрити та обґрунтувати.  Рекомендації й пропозиції повинні мати наукове підґрунтя й виходити з результатів аналізу, отриманого в попередніх розділах роботи. Кожна пропозиція має бути представлена у вигляді обґрунтованих конкретних рекомендацій чи моделей, що здійснюється із використанням комп’ютерів чи  на основі сучасних інформаційних технологій.

Оцінюється точність та достовірність одержаних висновків, які узгоджуються з теоретичними даними, формулюються остаточні висновки і описується їх можливе застосування на практиці.

Висновки (3-5 стор.) є завершальною частиною випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. Вони містять стисле викладення актуальності теми, зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, пропозицій автора та їх економічної доцільності. Висновки повинні бути конкретними і змістовними, випливати з проведеного дослідження. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором випускної кваліфікаційної роботи бакалавра поставленої мети і завдань.

Використані інформаційні джерела (список літератури) містить складений перелік використаних літературних джерел або Web-сайтів. Всі використані джерела повинні бути розташованими у такій послідовності:

  •  Закони України; Укази Президента України, Постанови Уряду;
    •  інструкції та нормативні акти міністерств і відомств;
    •  наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською або російською мовами;
    •  наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами;
  •  матеріали господарської діяльності підприємств, організацій та установ
  •  Web-сайти.

Список використаних джерел повинен включати не менше 60 позицій. До списку літератури включаються всі використані джерела, які розміщуються в алфавітному порядку (або в порядку появи посилань у тексті роботи, якщо це погоджено з науковим керівником).

Посилання у тексті на джерела наводять у вигляді порядкового номера джерела за списком у квадратних дужках та сторінки, на якій написана цитата, наприклад: [14, с.25]. Зразок оформлення списку використаних джерел та порядок їх внесення в перелік наведено у додатку Е.

Завершають дослідження додатки, що містять аналітичні таблиці та інші матеріали, опрацьовані автором, але через об’ємність не вміщені у текст випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. У додатки також можуть бути винесені схеми організаційної структури установи, таблиці допоміжного характеру, схеми алгоритмів, креслення, анкети опитування тощо. Додатки оформляються на окремих сторінках випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. Кожен додаток починається з нової сторінки і має свій заголовок і номер.

Типові помилки при написанні випускної кваліфікаційної роботи бакалавра:

зміст роботи не відповідає плану або не розкриває її суть повністю або частково;

сформульовані  розділи  не  відбивають  реальну  ситуацію  і  стан об’єкту;

мета дослідження не пов’язана з проблемою;

робота являє собою компіляцію або плагіат;

не зроблено глибокого і всебічного аналізу сучасних документів, нової спеціальної літератури;

не розкрито зміст особистого експериментального дослідження;

кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням;

у роботі немає посилань на першоджерела;

опис джерел наведено довільно без дотримання стандартів;

обсяг   та   оформлення   роботи   не   відповідають   вимогам,   вона виконана неохайно з помилками.

5. Вимоги до оформлення випускної кваліфікаційної роботи бакалавра 

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра має бути виконана і оформлена з додержанням усіх технічних вимог до випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. Текст роботи друкується на комп’ютері через півтора міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на сторінці на одному боці аркуша білого паперу формату А4 у текстовому редакторі «WINWORD» з шрифтом Times New Roman, 14 пт. Допускається також таблиці та ілюстрації виконувати на аркушах формату A3, згортаючи їх у зшитку.

Мова написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра  - державна, стиль - науковий, чіткий без орфографічних і синтаксичних помилок. Робота повинна бути побудована - логічно.

Текст розміщується на сторінці, яка обмежується берегами: лівий - 30 мм, правий - 15 мм, верхній - 20 мм, нижній -20 мм. Відстань між заголовком і текстом має бути в межах 15-20 мм. Обсяг роботи складає 60-70 сторінок.

Вступ, кожний розділ, висновки та список використаних джерел починають з нової сторінки. Підрозділи (параграфи) друкуються послідовно один за одним. Розділи і підрозділи (параграфи) нумерують арабськими цифрами та друкують з абзацним відступом. Номер параграфу включає номер розділу і свій порядковий номер, відокремлені крапкою (1.2, 2.4).

Заголовки основних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ.....», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими напівжирними літерами та розміщують посередині тексту, заголовки підрозділів (параграфів) друкують маленькими напівжирними літерами (крім першої великої) та розміщують з абзацного відступу. В кінці назв розділів та підрозділів крапка не ставиться.

Нумерація сторінок наскрізна, номер сторінки проставляється у правому верхньому куті. Титульну сторінку (додаток Г) включають до загальної нумерації роботи. На титульній сторінці номер не проставляють. Вперше номер сторінки проставляється на змісті. Нумерація закінчується останньою сторінкою списку використаних джерел.

За титульним аркушем розміщують послідовно сторінку зі змістом роботи, далі йде вступ, потім розділи у порядку зростання нумерації, висновки, додатки, список інформаційних джерел.

У змісті зазначають початкові сторінки кожного розділу і підрозділу. Назви розділів і підрозділів (параграфів) у змісті й тексті мають бути однаковими (додаток Д).

Вступ, кожний розділ, висновки і список інформаційних джерел починаються з нової сторінки, а наступний  підрозділ (параграф) - одразу після закінчення попереднього.

Заголовки розділів пишуть, починаючи з окремого рядка, великими літерами посередині. Заголовки підрозділів (параграфів) – малими літерами, крім першої. Заголовки розділів повинні чітко й коротко відображати їх зміст. Якщо заголовки складаються з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. В кінці заголовка крапку не ставлять. Підкреслювати заголовки і переносити слова в заголовках не допустимо. Відстань між заголовками і наступним текстом повинна бути рівною двом міжрядковим інтервалам.

В тексті, таблицях, рисунках допускаються тільки загальноприйняті скорочення, символи і терміни.

Вступ, висновки, список використаних джерел та додатки як структурні елементи роботи не нумеруються, наприклад, перед найменуваннями «ВСТУП» або «ДОДАТКИ» тощо номер не ставиться.

Таблиці застосовують для уточнення та зручності порівняння показників.

Якщо виникла необхідність навести в тексті таблицю, вирівнюючи по правій стороні аркуша, пишуть слово «Таблиця» ставлять її номер.

Назву друкують маленькими напівжирними (крім першої великої) та розмішують над таблицею посередині.

Таблиці розташовують після першого згадування у тексті, або на наступній сторінці.

Нумерація стовбців здійснюється у разі, коли таблицю потрібно перенести на наступну сторінку.

Якщо продовження таблиці переноситься на наступну сторінку назву не переносять, а у правому куті друкують слова «Продовження табл. …» і ставлять її номер, першим рядком у продовженій таблиці є номера стовпців. Обов’язково в таблиці мають бути зазначені одиниці вимірювання. Якщо всі одиниці вимірювання однакові, їх виносять у заголовок таблиці після назви і записують через кому.

Приклад оформлення таблиці наведено нижче:

Таблиця 1

Динаміка інформаційного наповнення веб-сайтів

окремих центральних органів виконавчої влади

станом на квітень 2012 року,

                                                                                       %

Орган влади, веб-сайт

Рейтинг 2011

Рейтинг 2012

Зміна,

(+/-)

Державне агентство лісових ресурсів України http://dklg.kmu.gov.ua/

46,8

40,15

-6,65

Міністерство культури України http://mincult.kmu.gov.ua/

46,37

41,85

-4,52

Міністерство оборони України http://www.mil.gov.ua/

32,42

39,70

7,28

Державне агентство рибного господарства України http://darg.gov.ua/

29,58

34,46

4,88

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України  http://www.ukrproject.gov.ua/

28,23

35,65

7,42

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України  http://www.mon.gov.ua/

26,02

43,07

17,05

Міністерство регіонального розвитку України http://minregion.gov.ua/

23,37

49,54

26,17

Державна служба молоді та спорту України http://www.msms.gov.ua/sport/control/uk/index

22,63

34,94

12,31

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України http://dsiv.gov.ua/default.aspx

4,3

42,9

38,6

             Джерело:  Загальні тенденції динаміки інформаційного наповнення веб-сайтів центральних органів виконавчої влади за період з листопада 2011 року до квітня 2012 року : Аналітичний звіт [Електронний ресурс] / Інститут розвитку регіональної преси - Режим доступу :  http://irrp.org.ua/monitoring/analitics_report

                Або  :            [35, с.47]

Назва таблиці повинна точно і стисло відображати її зміст. Назву слід розміщувати над таблицею, розташовуючи її посередині аркуша.

У разі перенесення частини таблиці на наступну або інші сторінки назву ставлять тільки над першою частиною таблиці. Наступну сторінку слід починати з заголовку «Продовження табл і використовувати нумерацію колонок, яке розміщується одразу після запису про продовження таблиці. Таким чином, кожна інша сторінка таблиці починається з такого блоку - продовження та нумерації колонок.

Таблиці кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка.

На всі таблиці мають бути посилання в тексті, які складаються зі слова «табл.» із зазначенням її номера.

Форма і зміст таблиць повинні відповідати вимогам, що пред’являються до них.

Заголовки стовпців і рядків таблиці слід друкувати з великої літери, підзаголовки стовпців - з малої, якщо вони є продовженням заголовка, або з великої, якщо вони мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять, заголовки і підзаголовки стовпців друкують в однині. Таблиці з усіх боків обмежують лініями.

Таблицю (залежно від її розміру) розміщують під текстом, в якому було перше посиланням на неї або, на наступній сторінці після закінчення абзацу. Якщо таблиця велика, або яку в силу тих чи інших причин не можливо розмістити по тексту, то її розміщують у додатку, посилаючись на неї в тексті роботи.

Допускається розміщення таблиці вздовж довгого боку аркуша. В такому разі таблиця розташовується таким чином, щоб номер таблиці та її назва знаходилась в середині зшитку, а сама таблиця йшла до зовнішнього боку сторінки.

Приклад оформлення таблиці з джерела електронних ресурсів наведена в табл. 2.

Таблиця 2

Випуск видавничої продукції в Україні в І півріччі 2012 року

(загальні дані)

Види видань

Кількість видань, друк. од.

Тираж, тис. пр.

Книги та брошури,

в т.ч.

9 945

19 029,8

  Українською мовою

6 189

8 982,4

  російською мовою

2 731

9 042,8

Автореферати дисертацій

                  4 000

407,3

        Джерело: Випуск видавничої продукції в Україні в 2012 році (І півріччя)

        [Електронний ресурс] / Книжкова палата України, 2012. – Режим доступу :

        http://www.ukrbook.net/statistika_2012_1_pivr.htm

Якщо рядки або стовпці таблиці виходять за формат сторінки, то таблицю ділять на частини, які розміщують одна під одною або поряд, при цьому в кожній частині таблиці повторюють її заголовок.

Якщо в кінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступній сторінці, то в першій частині таблиці креслять нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю.

У таблицях слід правильно називати одиниці виміру наведених величин, додержуючись правил їх скорочення.

Всі ілюстрації (рисунки, схеми, діаграми, фотографії та ін.) іменуються рисунками і їх розміщують у роботі для пояснень властивостей або характеристик обєктів дослідження, а також для кращого розуміння тексту роботи. На ілюстрації мають бути посилання в тексті роботи.

Пояснення значення кожного символу подають з нового рядка. Перший рядок починається без абзацу словом «де» без двокрапки. Формули, що подаються одна за одною відокремлюються комою.

Цитування та посилання на використані джерела При написанні випускної кваліфікаційної роботи бакалавра студент повинен давати посилання на джерела, матеріали яких наводяться в роботі. Посилання даються одразу після закінчення цитати, або авторського визначення у квадратних дужках, де вказується порядковий номер джерела у списку літератури та відповідна сторінка джерела. Наприклад: [7, с. 251].

Рисунки розміщають безпосередньо після тексту, в якому про них згадується вперше, або на наступній сторінці, або у додатку.

За необхідності під рисунком розміщують пояснювальні дані. Слово «рисунок» і його назву подають після пояснювальних даних.

Рисунки (за винятком рисунків додатків) слід нумерувати арабськими цифрами. Дозволяється нумерація рисунків в межах розділу. Номер рисунка складається в цьому разі з номеру розділу та порядкового номера рисунка, відокремлених крапкою (рис. 1.1). Наприклад: Рис. 2.1 Динаміка частки міського та сільського населення у загальній чисельності населення в Україні. На рис. 2 наведено приклад діаграми у тексті випускної кваліфікаційної роботи бакалавра.

Рисунок (діаграму, схему тощо), як правило, слід виконувати на одній сторінці. Якщо рисунок не вміщується на одній сторінці, то його розміщують на аркуші більшого формату і розташовують у додатку, крім того рисунок більшого формату, можна зменшити за допомогою ксерокопіювання і довести до стандартного формату сторінки А4.

Формули розташовуються безпосередньо після тексту, де вони згадуються, посередині рядка. Вище і нижче залишають не менше одного вільного рядка. Нумеруються формули арабськими цифрами.

Формули (за винятком тих, які є в додатках) мають нумеруватися наскрізною нумерацією арабськими цифрами, які друкують на рівні формули праворуч у круглих дужках.  Номер складається із номера розділу та порядковою номеру формули, відокремлених крапкою. Номер ставиться в круглих дужках, праворуч на рівні формули.

                                                                                         частки (%)

Рис. 1.3. Структура річного випуску опублікованої інформації [5, с.135]

Рис. 2. Зразок оформлення рисунка у випускній кваліфікаційній роботі бакалавра  

Пояснення символів, що входять у формулу, якщо вони не пояснені   в   тексті, наводяться   безпосередньо   під   формулою  в  тій же послідовності.

Одну формулу позначають (1). Нумерація формул може також здійснюватись у рамках розділу. У цьому разі номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою. Приклад: (1.1), (1.2).  Посилання в тексті на порядкові номери формули дають у дужках. Наприклад: ...у формулі (1); (1.2) тощо.

У формулі як символи фізичних величин слід застосовувати позначення, встановлені відповідними стандартами або іншими документами.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, якщо вони не пояснювалися в тексті, мають бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка у тій послідовності, в якій символи наведено у формулі. Перший рядок пояснення має починатися словом «де».

Формули, що подаються одна за одною і не розділені текстом, відокремлюють комою.

Додатки. Матеріал, що доповнює випускну кваліфікаційну роботу бакалавра, робочий або довідковий матеріал розміщується в додатках. Додатками можуть бути: графічний матеріал, таблиці великого формату, розрахунки, опис алгоритмів і програм задач, що розв’язуються на комп’ютері, копії документів, положень про структурні підрозділи, схеми організаційних структур управління установою тощо.

Додатки розміщують після висновків у порядку появи посилань на них у тексті роботи.

Кожний додаток починають з нової сторінки із зазначенням у правому верхньому куті сторінки слова «Додаток». Додаток повинен мати заголовок, який друкують посередині сторінки з великої літери.

Додатки позначають великими літерами української абетки, починаючи з А, за винятком літер Ґ, Є, З, І, І, Й, О, Ч, Ь. Після слова «Додаток» друкують літеру, що позначає його послідовність. Допускається позначення додатків літерами латинської абетки, за винятком літер І та О. У разі повного використання літер української та латинської абеток допускається позначення додатків арабськими цифрами.

Кожний додаток слід починати з нової сторінки із зазначенням угорі, справа сторінки слова «Додаток» і його позначення. Додаток повинен мати заголовок, який друкують симетрично відносно тексту з великої літери окремим рядком.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи, підрозділи, пункти, підпункти.

Запозичена з літературних чи статистичних джерел інформація (формули, таблиці, схеми, графіки, висновки тощо) потребує обов'язкових посилань (у квадратних дужках) на порядковий номер джерела у списку використаної літератури  та номери сторінок, з яких узято інформацію.

Список використаних джерел. Джерела в списку можна розміщувати в алфавітному порядку за прізвищами авторів або назвами. Література в цьому разі подасться у такій послідовності:

  1.   закони України;
  2.   інструкції та нормативні акти міністерств і державних служб;
  3.   наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською та російською мовами;
  4.   наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами;
  5.   електронні джерела інформації.

Приклад  оформлення  списку використаних джерел наведений у додатку Е.

6. Підготовка до захисту випускну кваліфікаційну роботу бакалавра

Студент подає випускну кваліфікаційну роботу бакалавра науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені терміни. Після завершення написання роботи студент подає роботу в незброшурованому вигляді науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку з оцінкою проведених досліджень.

Після перевірки роботи науковим керівником, усунення його зауважень, вона, підписана автором, з письмовим відгуком керівника подається завідувачу кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями, який приймає рішення про допуск випускової кваліфікаційної роботи бакалавра до захисту на засіданні державної екзаменаційної комісії, призначеної ректором.

7. Відгук на випускну кваліфікаційну роботу бакалавра

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра, підписана студентом, подається керівникові, який після ознайомлення з нею і в разі схвалення підписує її і, додавши свій письмовий відгук, передає на кафедру.

Подання студентом електронної версії випускної кваліфікаційної роботи бакалавра без паперового варіанту на завершальному етапі виконання роботи  не допускається і не може слугувати підставою для рецензування її науковим  керівником і видання відгуку наукового керівника. Електронний варіант елементів випускної кваліфікаційної роботи бакалавра може використовуватися як допоміжний засіб опрацювання матеріалу на проміжних етапах виконання роботи і не може вважатися офіційним.   Проміжні варіанти структурних елементів роботи і готова завершена випускна кваліфікаційна робота бакалавра повинні подаватися науковому керівнику на перевірку і рецензування в паперовому вигляді. Вони можуть супроводжуватися електронною версією.  

Відгук керівника не нумерують і не підшивають, її розміщують перед змістом роботи, після титульної сторінки або у конверті, який наклеюється з внутрішнього боку палітурки. В конверт також вкладають електронну версію випускової кваліфікаційної випускової роботи та електронну презентацію роботи на магнітному носії, якщо така є. Назва файлу, який містить назву випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, повинна відповідати номеру студентського квитка випускника (наприклад, 297 ДІД).

У датованому та підписаному відгуку керівника відображається  (додаток Ж):

•аналіз позитивних сторін роботи, а також недоліків та помилок;

•висновки та оцінки щодо актуальності дослідження;

•рівень теоретичних знань, виявлені студентом при вирішенні конкретних практичних завдань;

•глибина та комплексність підходу при аналізі економічних, соціальних, політичних та правових проблем;

•прогресивність та ймовірна ефективність запропонованих шляхів вирішення досліджуваної проблеми. У відгуку керівник оцінює курсову роботу записом: «Робота заслуговує на оцінку ....».

8. Зовнішнє рецензування

Після проходження попереднього захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра студент направляється на зовнішнє рецензування. Зовнішнє рецензування  проводиться з метою надання незалежної експертної оцінки роботи. Зовнішніми рецензентами випускної кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути працівники підприємств де проходив практику студент, працівники міністерств, державних служб, науково-дослідних установ, науково-викладацький склад провідних вищих навчальних закладів, викладачі Академії. 

9. Порядок підготовки до публічного захисту і захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Студент виконує випускної кваліфікаційної роботи бакалавра відповідно до поетапного календарного плану, який складає кафедра. Контроль за дотриманням графіка покладається на наукового керівника. Кафедра на своїх засіданнях розглядає хід підготовки студентами випускної кваліфікаційної роботи бакалавра за інформацією наукових керівників.

Студент зобов’язаний подавати кваліфікаційну роботу науковому керівнику на перевірку частинами у встановлені строки. Порушення графіка розглядається як невиконання навчального плану. В цьому випадку науковий керівник має право ставити питання про недопущення студента до захисту.

За два тижні до призначеної дати захисту студент подає готову прошиту випускну кваліфікаційну роботу бакалавра на підпис завідувачу кафедри для отримання допуску до захисту в ДЕК.

Разом з випускною кваліфікаційною роботою бакалавра студент до захисту готує супровідні документи:

До супровідних документів належать:

- заповнена зовнішня рецензія (з підписом зовнішнього рецензента та печаткою установи, в якій він працює);

- заповнена та підписана внутрішня рецензія;

- повна електронна версія готової випускної кваліфікаційної роботи бакалавра за вимогами кафедри на відповідному носії;

- рішення завідувача кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями щодо допуску випускної кваліфікаційної роботи бакалавра до захисту в ДЕК;        

- залікова книжка з усіма печатками.

У студента залишаються:

- доповідь;

- роздатковий матеріал;

- презентаційні матеріали.

Студент, який своєчасно не здав зазначені матеріали на кафедру, до захисту   не   допускається.  За   кілька   днів   до   зазначеної   дати   захисту секретарем ДЕК проводиться консультація для студентів. На ній вирішуються останні організаційні питання.

Захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра здійснюється за графіком роботи Державної екзаменаційної комісії, яка призначається ректором Академії. Черговість захисту встановлюється деканатом і своєчасно повідомляється студентам.

Після допуску випускної кваліфікаційної роботи бакалавра до захисту розпочинається заключний і найвідповідальніший момент - публічний захист роботи перед комісією.

Недостатньо ґрунтовна підготовка і невміла доповідь на комісії можуть знизити оцінку, а тому підготовка до захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра  має набути важливого значення.

Підготовка до захисту, зазвичай, складається із таких етапів:

  •  Складання конспекту доповіді на Державній екзаменаційній комісії;
  •  Підготовка наочних матеріалів для ілюстрації, презентації,  найважливіших положень доповіді;
  •  Ознайомлення з відгуком, підготовка пояснень і відповідей на зауваження у відгуку.

Захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра відбувається на відкритому засіданні ДЕК. Члени комісії та присутні заслуховують доповідь випускника та ставлять йому запитання. Секретарем ДЕК ведеться протокол засідання. Доповідь студента має бути стислою, конкретною з використанням роздаткового (презентаційного) матеріалу, який відповідає доповіді. Доповідь починається словами: «Шановний Голово! Шановні члени Державної екзаменаційної комісії та присутні! Тема моєї випускної кваліфікаційної роботи бакалавра  ……..», і завершується словами: «Дякую за увагу. Доповідь закінчено.».  

Для доповіді на засіданні комісії студенту виділяється не більше 7-8 хвилин. Тому доповідач повинен розповісти про найбільш важливі положення своєї роботи, а з усіх інших розділів обмежитися посиланням на текст роботи.

Головну увагу в доповіді (не менше 70% часу) повинно бути відведено практичній частині, висновкам, сформульованим за результатами дослідження.

Можна запропонувати приблизно такий розподіл часу:

  •  Вступ, тема випускної кваліфікаційної роботи бакалавра, її актуальність та  обґрунтування  вибору,  коротка  характеристика    роботи – 2 хв.;
  •  Викладення аналітичної та практичної (експериментальної) частин випускної кваліфікаційної роботи бакалавра – 4-5 хв.;
  •  Висновки  1-хв.;

 Всього                                                          7-8 хв.

Відповідно до розподілу часу складається конспект доповіді. Наявність конспекту гарантує ясність і чіткість виступу. Проте читати конспект під час захисту недоцільно: текст потрібен тільки для підготовки до виступу. Рекомендується зачитати лише висновки і пропозиції.

Слід звернути увагу на дві обставини. Студент повинен перед захистом з годинником в руках визначити тривалість свого захисту. В протилежному випадку можна затягнути доповідь і не вкластися у відведений час або, навпаки, дуже її скоротити. Друга обставина стосується правильності вимови, а тому корисно уточнити зі словником вимову всіх сумнівних і складних для вживання слів.

Захист випускної кваліфікаційної роботи бакалавра відбувається успішно за наявності наочних ілюстративних матеріалів: схем, таблиць, графіків, діаграм, які складаються на основі найбільш важливих цифрових даних, отриманих із результатів експериментального дослідження і аналізу діяльності установи.

Слід підготувати не менше двох наочних матеріалів та презентацію на основі сучасних технологій. Схеми, діаграми, таблиці і графіки виконують на комп’ютері або спеціально креслять і роздають як супровідний матеріал членам Комісії.

Студент має зробити презентацію виконаної роботи за допомогою презентаційних комп’ютерних програм, таких як PowerPoint або інших, з демонстрацією на великий екран. При цьому презентація складається з 8-10 (або більше) слайдів. Доцільно на слайдах розміщувати до 12-14 рядків. У разі використання слайдів або комп’ютерної презентації необхідно зробити замовлення на відповідні технічні засоби та знати специфіку підготовки та застосування цього методу презентації.

Виступ повинен бути чітким і лаконічним, не бажано відхилятися від наміченої схеми. По закінченні виступу необхідно уважно вислухати і записати запитання і зауваження членів комісії або інших присутніх на захисті осіб і підготувати вичерпні відповіді.

Під час доповіді студент звертаючись до ілюстративного матеріалу, коротко пояснює його зміст. Після відповіді на запитання слово надається керівникові для характеристики й оцінки роботи або зачитується його відгук на  випускну кваліфікаційну роботу бакалавра.

Під час захисту ведеться протокол засідання Комісії. Окремо відзначається думка членів комісії про практичну цінність і рекомендації щодо використання пропозицій автора.

Загальний час захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра не повинен перевищувати 20 хвилин у середньому на одного студента.

Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні Комісії виноситься її рішення. У разі незгоди між членами Комісії думка Голови є вирішальною. Рішення Комісії оголошується її Головою в той самий день.

Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з Академії, отримуючи академічну довідку. До повторного захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра може бути подана протягом трьох років після закінчення навчання в Академії. Після захисту випускної кваліфікаційної роботи бакалавра передається на зберігання до архіву навчального закладу.

9. Критерії оцінювання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Підсумкову оцінку випускної кваліфікаційної роботи бакалавра визначає Комісія, її рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. У процесі визначення оцінки враховується низка важливих показників якості випускної кваліфікаційної роботи бакалавра. До змістовних аспектів роботи відносять:

  •  актуальність обраної теми дослідження;
  •  спрямованість роботи на розробку реальних практичних рекомендацій;
  •  відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням;
  •  широта й адекватність методологічного та діагностичного апарату;
  •   наявність альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;
  •  рівень обґрунтування запропонованих рішень;
  •  ступінь самостійності проведення дослідження;
  •  розвиненість мови викладення роботи та її загальне оформлення;
  •  реальність роботи, тобто робота має ґрунтуватись на контрольних матеріалах установи;
  •  спрямованість на вирішення конкретних завдань документознавства та інформаційної діяльності в ринкових умовах.
  •  наявність елементів наукового дослідження з питань документознавства та інформаційної діяльності;
  •  робота має ґрунтуватися на загальнонаукових та спеціальних методах дослідження;
  •  повинна мати оригінальний характер;
  •  наявність визначеного самостійно отриманого результату;
  •  наявність конкретних пропозицій і рекомендацій;
  •  практична спрямованість отриманих результатів, які можуть бути прийняті до уваги або прийняті до впровадження керівництвом установи.

Якість захисту роботи:

  •  уміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність і результати дослідження;
  •  здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди;
  •  загальний рівень підготовки студента;
  •  володіння культурою презентації.

Оцінка випускної кваліфікаційної роботи бакалавра проводиться за діючою чотирибальною системою: „відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”.

Кращі випускні кваліфікаційні роботи бакалаврів за рішенням Державної екзаменаційної комісії можуть бути направлені заінтересованим установам для використання результатів, рекомендовані до публікацій або використання їх авторами у виступах на науковій конференції.


ДОДАТКИ

                                                                                  Додаток А

Тематика випускних кваліфікаційних робіт бакалавра

«Документознавство та інформаційна діяльність»

  1.  Документознавство як наукова дисципліна.
  2.  Сутність поняття «документ» та його функції.
  3.  Властивості документів.
  4.  Структурні особливості документа.
  5.  Документ як система.
  6.  Артефакт як документ.
  7.  Матеріальний носій документа.
  8.  Матеріальна основа документа.
  9.  Класифікація документів.
  10.  Класифікація документів за інформаційною складовою.
  11.  Функціональне призначення документів.
  12.  Кумулятивна функція документа.
  13.  Культурна функція документа.
  14.  Комунікативна функція документа.
  15.  Меморіальна функція документа.
  16.  Управлінська функція документа.
  17.  Спеціальні функції документа.
  18.  Історія виникнення документа і накопичення знань про нього.
  19.  Сучасне документознавство в Україні.
  20.  Становлення і розвиток документознавства.
  21.  Структура сучасного документознавства.
  22.  Стан та перспективи розвитку документознавства на сучасному етапі.
  23.  Науково-технічні документи.
  24.  Науковий документ, його види та основні характеристики.
  25.  Оглядово-аналітичні документи.
  26.  Патентні документи.
  27.  Голографічні документи та їх особливості.
  28.  Особливості оптичних документів та робота з ними.
  29.  Основні види наукових документів, специфіка їх оформлення та публікації.
  30.  Нормативно-правові документи.
  31.  Цінні та рідкісні документи.
  32.  Сучасні вимоги до довідкових видань.
  33.  Процес створення документів.
  34.  Способи запису документної інформації.
  35.  Новітні системи фіксації інформації.
  36.  Методи та способи документування.
  37.  Кодування документної інформації.
  38.  Фотодокументування та видові характеристики фотодокументів.
  39.  Особливості складання та роботи з фонодокументами.
  40.  Фоно-(аудіо) документування, його особливості й галузі застосування.
  41.  Кінодокументування та відеозапис.
  42.  Історичні етапи та специфіка кінодокументування.
  43.  Текстові видання.
  44.  Реферативні видання та вимоги до їх підготовки.
  45.  Рекламні видання.
  46.  Види наукових видань.
  47.  Офіційні видання та їх основні характеристики.
  48.  Суспільно-політичні видання.
  49.  Науково-популярні видання.
  50.  Навчальне видання та особливості його підготовки.
  51.  Книга як вид видання.
  52.  Вимоги до нотних видань.
  53.  Вимоги до картографічних видань.
  54.  Інформаційні видання.
  55.  Бібліографічні видання.
  56.  Особливості електронного документування.
  57.  Стандартизація в галузі електронного науково-технічного документування.
  58.  Документно-інформаційні системи.
  59.  Соціальна документно-комунікаційна система.
  60.  Документний фонд.
  61.  Документна комунікаційна система.
  62.  Науково-технічне документування та напрями їх поліпшення.
  63.  Нормативно-правові засади документа.
  64.  Нормативно-правові засади документознавства.
  65.  Новітні технології в галузі інформаційно-документаційного забезпечення.
  66.  Особливості підготовки та роботи із службовими документами.

67.    Робота з документами в установі (на матеріалах установ, підприємств або організацій, де студенти проходили практику або працюють).

68.  Робота з документами в структурному підрозділі (на матеріалах структурних підрозділів, де студенти проходили практику або працюють).

69.     Охорона праці в процесі роботи з документами.

70.     Інформаційна діяльність та її елементи.

71.     Організаційні документи установи.

72.     Розпорядчі документи установи.

73.     Документи з особового складу.

74.     Документування діяльності колегіальних органів.

75.     Управлінські документи.

76.     Інформаційно-довідкові й  інформаційно-аналітичні документи.

77.     Інформаційні технології в документообігу установи

78.    Роль документів у державному управлінні та місцевому самоврядуванні.

79.    Документування та документне забезпечення управлінської діяльності.

80.   Документне забезпечення діяльності органів державного управління та місцевого самоврядування.

81.  Організація документообігу в установі.

82. Служби документаційного забезпечення управління в установі.

83. Захист та охорона документів.

84. Інформаційні технології підтримки документообігу.

85. Електронні документи та особливості роботи з ними.

86. Електронне врядування.

87. Програмні системи автоматизації діловодства та документообігу.

88. Системи електронного документообігу.

89. Особливості побудови інформаційних систем.

90. Інформаційні системи на базі застосування Інтернет-технологій.


Додаток Б

Форма заяви студента(ки) на написання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Завідуючому кафедри управління документно-інформаційними комунікаціями

   (вчений ступінь, наукове звання, прізвище, ініціали)

студента(ки)______ курсу

факультету________________________

форма навчання___________

(місце роботи і посада студента заочного відділення)

ЗАЯВА

Прошу       закріпити       за       мною      тему   випускної кваліфікаційної робота бакалавра (назва теми) ___________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

(на матеріалах конкретної устaнови)

Підпис студента__________________”    “___________20__ р.

РІШЕННЯ ЗАВІДУЮЧОГО КАФЕДРИ

Дозволити студенту___________________________________________ писати випускну кваліфікаційну роботу бакалавра на вказану вище тему.

Науковим керівником призначити________________________________________________________

________________________________________________________________

(прізвище, ініціали, місце роботи, посада)

Завідуючий кафедри

Управління документно-інформаційними

комунікаціями                                                                     ______________

                                                                                                  (підпис)    

______     __________________ 20__   р.   


Додаток
В

Форма заяви установи на виконання випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Ректору Академії муніципального управління

__________________________

просить доручити студенту  _______________________________________

  (прізвище, ініціали)

__________________________________________________________________

виконати випускну кваліфікаційну роботу бакалавра на тему „Організація електронного документообігу державного органу та її ефективність” 

У процесі виконання роботи просимо розглянути такі питання:

  1.  Досвід вітчизняних та зарубіжних державних установ у формуванні ефективної системи електронного документообігу.
  2.  Аналіз стану документообігу в установі.
  3.  Шляхи вдосконалення електронного документообігу в установі та забезпечення її ефективності.

Необхідні матеріали для проведення дослідження будуть надані адміністрацією установи

Керівник               _____________                            _______________________                                      (підпис)                                                    (ініціали, прізвище)


Додаток Г

Форма титульної сторінки випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ МІСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ ДОКУМЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНИМИ КОМУНІКАЦІЯМИ

ВИПУСКНА КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА БАКАЛАВРА

КНИГА ЯК ВИД ВИДАННЯ

студента 4 курсу спеціальності

«Документознавство та інформаційна діяльність»       

Симончука Віктора Миколайовича  

__________________________   

Науковий керівник:

к.е.н., доцент Протасова І.В.

_____________________________________

Допущено до захисту,

протокол засідання кафедри __________________________

від ”___”________20 _р.№___

Зав. кафедри

к.е.н., професор Піддубна Л.П.

_____________________________________

Київ – 2012


                                                                                                   Додаток  Д.1  

До теми: «Книга як вид видання»

 

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Функціональна сутність і властивості книги як виду видання

1.1. Сутність поняття «книга» та «видання»

1.2. Роль і місце книги в соціальній комунікації

Розділ 2. Дослідження елементів книги як видання

2.1. Типи та види книжкових видань

2.2. Порівняльна характеристика книжкових видань

2.3. Сучасні проблеми книгодрукування

Розділ 3. Перспективи розвитку видання книги із застосуванням сучасних інформаційних технологій

3.1. Розвиток сучасних технологій як новий напрямок розвитку книговидання

3.2. Застосування нестандартних прийомів анімації книжкових видань Висновки

Додатки

Список використаних джерел


                                                                                                            Додаток  Д.2  

До теми: «Вимоги до картографічних видань»

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Становлення та розвиток картографії

1.1. Картографія як наука

1.2. Міжнародні зв’язки та співпраця в галузі картографії географічних товариств та конгресів

Розділ 2. Державна картографо-геодезична діяльність, картографічні видання

2.1. Державна картографо-геодезична діяльність в Україні

2.2. Класифікація, вимоги й особливості картографічних видань

Розділ 3. Напрями розвитку картографічних видань

3.1. Вплив новітніх технологій на розвиток картографічних документів

3.2. Напрями удосконалення картографічних видань

Висновки

Додатки

Список використаних джерел


Додаток
Е

Приклад оформлення переліку використаних джерел

Приклади оформлення бібліографічного опису в списку використаних джерел відповідно до вимог ВАК України [Бюлетень ВАК України, № 5, 2009, форма 23]

Характе ристика

джерела

Приклад оформлення

Книги:

Один автор

1. Василій Великий. Гомілії / Василій Великий; [пер. з давньогрец. Л. Звонська]. — Львів: Свічадо, 2006. — 307 с. — (Джерела християнського Сходу. Золотий вік патристики IV — V ст.; № 14).

2. Коренівський Д. Г. Дестабілізуючий ефект параметричного білого шуму в неперервних та дискретних динамічних системах / Коренівський Д. Г. — К. : Ін-т математики, 2006. — 111 с. — (Математика та її застосування) (Праці / Ін-т математики НАН України ; т. 59).

3. Матюх Н. Д. Що дорожче срібла-золота / Наталія Дмитрівна Матюх.— К.: Асамблея діл. кіл: Ін-т соц. іміджмейкінгу, 2006. — 311 с. — (Ювеліри України; т. 1).

4. Шкляр В. Елементал : [роман] / Василь Шкляр. — Львів: Кальварія, 2005. — 196, [1] с. — (Першотвір).

Два автори

1. Матяш І. Б. Діяльність Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині: історія, спогади, архівні док. / І. Матяш, Ю. Мушка.— К. : Києво-Могилян. акад., 2005. — 397, [1] с. — (Бібліотека наукового щорічника «Україна дипломатична» ; вип. 1).

2. Ромовська З. В. Сімейне законодавство України / З. В. Ромовська, Ю. В. Черняк. — К. : Прецедент. 2006. — 93 с. — (Юридична бібліотека. Бібліотека адвоката) (Матеріали до складання кваліфікаційних іспитів для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю; вип. 11).

3. Суберляк О. В. Технологія переробки полімерних та композиційних матеріалів: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Суберляк, П. І. Баштанник. — Львів: Растр-7, 2007. — 375 с.

Три автори

1. Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование: как предотвратить

завтрашний кризис сегодня. Создание будущего организации / Акофф Р. Л., Магидсон Д., Эддисон Г.Д.; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. — Днепропетровск: Баланс Бизнес Букс, 2007. — ХLII, 265 с.

Чотири автори

1. Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [ Вітвицький В.В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. — К.: НДІ «Украгропромпродуктивність», 2006. — 106 с. — (Бібліотека спеціаліста АПК. Економічні нормативи).

2. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу : [підруч. для учнів проф.-техн. навч. закл.] / О. В. Гвоздєв, Ф. Ю. Ялпачик, Ю. П. Рогач, М. М. Сердюк. — К.: Вища освіта, 2006. — 478, [1] с. — (ПТО: Професійно- технічна освіта).

П’ять і більше авторів

1. Психология менеджмента / [ Власов П. К., Липницкий А. В., Лущихина И. М. и др.] ; под ред. Г. С. Никифорова. — [3-e изд.]. — X. : Гуманитар. центр, 2007. — 510 с.

2. Формування здорового способу життя молоді : навч.-метод. посіб. для працівників соц. служб для сім’ї, дітей та молоді / [Т. В. Бондар, О. Г. Карпенко, Д. М. Дикова-Фаворська та Ін.]. — К.: Укр. ін-т соц. дослідж., 2005. — 115 с. — (Серія «Формування здорового способу життя молоді»: у 14 кн., кн. 13).

Без автора

1. Історія Свято-Михайлiвського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту В. Клос]. — К.: Грані-Т, 2007. — 119 с. — (Грані світу).

2. Воскресіння мертвих ; українська барокова драма : антологія / [упорядкув., ст., пер. і прим. В. О. Шевчук]. — К.: Грамота, 2007. — 638, [1] с.

3. Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та графіці кінця XIX — початку XX століття: [антологія / упоряд.: Л. Таран,

О. Лагутенко]. — К.: Грані-Т, 2007.—190, [1] с.

3. Проблеми типологічної та квантитативної лексикології : [зб. наук. праць / наук. ред. Каліущенко В. та ін.]. — Чернівці : Рута, 2007. — 310 с.

Багатотом-ний

документ

1. Історія Національної академії наук України, 1941—1945 / [упоряд.

Л. М. Яременко та ін.]. — К.: Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 2007 — . — (Джерела з історії науки в Україні).

Ч. 2: Додатки — 2007. — 573, [1] с.

2. Межгосударственные стандарты : каталог в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Рубцова Е. Ю. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ «Леонорм-Стандарт», 2005 — . — (Серия «Нормативная база предприятия»).

Т. 1. — 2005. — 277 с.

3. Дарова А. Т. Неисповедимы пути Господни... : (Дочь врага народа) : трилогия / А. Дарова. — Одесса : Астропринт, 2006 — . — (Сочинения : в 8 кн. / А. Дарова; кн. 4).

4. Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : Особенная часть : в 6 т. / Н. П. Кучерявенко. — X.: Право, 2002 — . — Т. 4: Косвенные налоги. — 2007. — 534 c.

5. Реабілітовані історією. Житомирська область ; [у 7 т.]. — Житомир :

Полісся, 2006 — .— (Науково-документальна серія книг «Реабілітовані Історією» : у 27 т. / голов. редкол.: Тронько Л. Т. (голова) [та ін.]). Кн. 1 / [обл. редкол.: Синявська І. М. (голова) та ін.]. — 2006. — 721, [2] с.

6. Бондаренко В. Г. Теорія ймовірностей і математична статистика. 4.1 / В. Г. Бондаренко, І. Ю. Канівська, С. М. Парамонова. — К.: НТУУ «КПІ»,

2006. — 125 с.

Матеріали

конферен-цій,

з'їздів

1. Економіка, менеджмент, освіта в системі реформування агропромислового комплексу : матеріали Всеукр. конф. молодих учених-аграрників ["Молодь України і аграрна реформа"], (Харків, 11 — 13 жовт. 2000 р.) / М-во аграр. політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва. — X. : Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва, 2000. — 167 с.

2. Кібернетика в сучасних економічних процесах : зб. текстів виступів на республік. міжвуз. наук.-практ. конф. / Держкомстат України, Ін-т статистики, обліку та аудиту. — К.: ІСОА, 2002. — 147 с.

3. Матеріали IX з’їзду Асоціації українських банків, 30 червня 2000 р. інформ. бюл. — К. : Асоц. укр. банків, 2000. — 117 с. — (Спецвип.: 10 років АУБ).

4. Оцінка й обґрунтування продовження ресурсу елементів конструкцій : праці конф., 6 — 9 черв. 2000 р., Київ. Т. 2 / відп. Ред. В. Т. Трощенко. — К. : НАН України, Ін-т пробл. міцності, 2000. — С. 559—956, XIII, [2] с. — (Ресурс 2000).

5. Проблеми обчислювальної механіки і міцності конструкцій: зб. наук. праць / наук. ред. В. І. Моссаковський. —Дніпропетровськ: Навч. кн., 1999. — 215 с.

6. Ризикологія в економіці та підприємництві: зб. наук. праць за матеріалами міжнар. наук.-практ. конф., 27-23 берез. 2001 р. / М-во освіти і науки України, Держ податк. адмін. України [та ін.]. — К: КНЕУ: Акад. ДПС України, 2001. — 452 с.

Препринти

1. Шиляев Б. А. Расчеты параметров радиационного повреждения материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ / ANL USA с подкритической сборкой, управляемой ускорителем электронов / Шиляев Б. А., Воеводин В. Н. — X.: ННЦ ХФТИ, 2006. — 19 с. — (Препринт / НАН Украины, Нац. науч. центр «Харьк. физ.-техн. ин-т» ; ХФТИ 2006-4).

2. Панасюк М. I. Про точність визначення активності твердих радіоактивних відходів гамма-методами / Панасюк М. I., Скорбун А. Д., Сплошной Б. М. — Чорнобиль : Ін-т пробл. безпеки АЕС НАН України, 2006. — 7, [1] с. — (Препринт / НАН України, ін-т пробл. безпеки АЕС ; 06-1).

Депоновані наукові праці

1. Социологическое исследование малых групп населення / В. И. Иванов [и др.]; М-во образования Рос. Федерации, Финансовая академия. — М.,

2002. — 110 с. — Деп. в ВИНИТИ 13.06.02, № 145432.

2. Разумовский В. А. Управление маркетинговими исследованиями в регионе / В. А. Разумовский, Д. А. Андреев. — М., 2002. — 210 с. — Деп. в ИНИОН Рос. акад. наук 15.02.02, № 139876.

Словники

1. Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л.]. — X. : Хапімон,

2006. — 175, [1] с.

2. Тимошенко 3. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ, термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / 3. І. Тимошенко,

O. I. Тимошенко. — К. : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

3. Українсько-німецький тематичний словник [уклад. Н. Яцко та ін.]. — К. : Карпенко, 2007. — 219 с.

4. Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. — 2-ге вид., оновл. — К. : К.І.С., 2006. — 138 с.

Атласи

1. Україна : екол.-геогр. атлас : присвяч. всесвіт, дню науки в ім’я миру та розвитку згідно з рішенням 31 сесії ген. конф. ЮНЕСКО / [наук, редкол.:

С. С. Куруленко та ін.]; Рада по вивч. продукт. сил України НАН України [та ін.]. — К. : Варта, 2006. — 217, [1] с.

2. Анатомія пам’яті : атлас схем і рисунків провідних шляхів і структур нервової системи, що беруть участь у процесах пам’яті : посіб. для студ. та лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. — 2-ге вид., розшир. та доловн. — Дніпропетровськ : Пороги, 2005. — 218 с.

3. Куерда X. Атлас ботаніки / Хосе Куерда ; [пер. з ісп. В. Й. Шовкун]. — X. : Ранок, 2005. — 96 с.

Законодавчі та

нормативні

документи

1. Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К.: Парлам. вид-во, 2006. — 207 с. —  (Бібліотека офіційних видань).

2. Медична статистика статистика , зб. нормат. док, / упоряд. та голов. ред.

В. М. Заболотько. — К.: МНІАЦ мед. статистики : Медінформ, 2006. — 459 с. — (Нормативні директивні правові документи).

3. Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин, апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. — Офіц. вид. — К. : ГРІФРЕ : М-во палива та енергетики України, 2007. — VI, 74 с.— (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).

Стандарти

1. Графічні символи, що їх використовують на устаткуванні. Покажчик та огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000.2004. — [Чинний від 2006-0101]. — К.: Держспоживстандарт України, 2006. — IV, 231 с. — (Національний стандарт України).

2. Якість води. Словник термінів : ДСТУ ISO 6107-1:2004 — ДСТУ ISO 61079:2004. — [Чинний від 2005-04-01]. — К. : Держспоживстандарт України,

— 181 с. — (Національні стандарти України).

3. Вимоги щодо безпечності контрольно-вимірювального та лабораторного електричного устаткування. Частина 2-020. Додаткові вимоги до лабораторних центрифуг ^N 61010-2-020:1994, IDT) : ДСТУ ЕN 61010-2020:2005. — [Чинний від 2007-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України,

— IV, 18 с. — (Національний стандарт України).

Каталоги

1. Межгосударственные стандарти: каталог: в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов: НТЦ «Леонорм-стандарт», 2006 — . — (Серия «Нормативная база предприятия»).

Т. 5. — 2007. — 264 с.

Т. 6. — 2007. — 277 с.

2. Пам’ятки історії та мистецтва Львівської області : каталог-довідник / [авт.- упоряд. М. Зобків та ін.]. — Львів : Новий час, 2003. — 160 с.

2. Університетська книга : осінь, 2003 : [каталог]. — [Суми : Унів. кн., 2003] — 11 с.

3. Горницкая И. П. Каталог растений для работ по фитодизайну / Горницкая И. П., Ткачук Л. П. — Донецк : Лебедь, 2005. — 228 с.

Бібліографічні

покажчики

1. Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій, захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. — Львів : Укр. технології, 2007. — 74 с.

2. Систематизований покажчик матеріалів з кримінального права, опублікованих у Віснику Конституційного Суду України за 1997 — 2005 роки / [уклад. Кирись Б. О., Потлань О. С]. — Львів : Львів, держ. ун-т внутр. справ, 2006. — 11с. — (Серія: Бібліографічні довідники ; вип. 2).

Дисертації

1. Петров П. П. Активність молодих зірок сонячної маси: дис. ... доктора фіз.- мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. — К., 2005. — 276 с.

Автореферати

дисертацій

1. Новосад І. Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.02.08 «Технологія машинобудування» /

І. Я. Новосад. — Тернопіль, 2007. — 20, [1] с.

2. Нгуен Ші Данг. Моделювання і прогнозування макроекономічних показників в системі підтримки прийняття рішень управління державними фінансами : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.13.06 «Автоматиз. системи упр. та прогрес. інформ. технології» / Нгуен Ші Данг. — К., 2007. — 20 с.

Авторські

свідоцтва

1. А. с. 1007970 СССР, МКИ3 В 25 J 15/00. Устройство для захвата

неориентированных деталей типа валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). - № 3360585/25-08 ; заявл. 23.11.81 ; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Патенти

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК Н 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В. И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. — №2000131736/09; заявл. 18.12.00; опубл. 20.08.02, Бюл. №23 (II ч.).

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

1. Козіна Ж. Л. Теоретичні основи і результати практичного застосування системного аналізу в наукових дослідженнях в області спортивних ігор /

Ж. Л. Козіна // Теорія та методика фізичного виховання. — 2007. — № 6. — С. 15 — 18, 35 — 38.

2. Гранчак Т. Інформаційно-аналітичні структури бібліотек в умовах демократичних перетворень / Тетяна Гранчак, Валерій Горовий // Бібліотечний вісник. — 2006. — № 6. — С. 14 — 17.

3. Валькман Ю. Р. Моделирование НЕ-факторов — основа интеллектуализации компьютерных технологий / Ю. Р. Валькман, В. С. Быков, А. Ю. Рыхальский // Системні дослідження та інформаційні технології. — 2007. — № 1. — С. 39—61.

4. Ма Шуін. Проблеми психологічної підготовки в системі фізкультурної освіти / Ма Шуін // Теорія та методика фізичного виховання. — 2007. — № 5. —  С. 12 — 14.

5. Регіональні особливості смертності населення України / Л. А. Чепелевська, Р. О. Моісеєнко, Г. І. Баторшина [та ін.] // Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України. — 2007. — № 1. — С. 25 — 29.

6. Валова І. Нові принципи угоди Базель II / I. Валова ; пер. з англ. Н. М. Середи // Банки та банківські системи. — 2007. — Т. 2, № 2. — С. 13 — 20.

7. Зеров М. Поетична діяльність Куліша // Українське письменство XIX ст. Від Куліша до Винниченка : (нариси з новітнього укр. письменства) : статті / Микола Зеров. — Дрогобич, 2007. — С. 245 — 291.

8. Третьяк В. В. Возможности использования баз знаний для проектирования технологии взрывной штамповки / В. В. Третьяк, С. А. Стадник, Н. В. Калайтан // Современное состояние использования импульсных источников энергии в промышленности : междунар. науч.-техн. конф., 3-5 окт. 2007 г. : тезисы докл. — X., 2007. — С. 33.

9. Чорний Д. Міське самоврядування: тягарі проблем, принади цивілізації / Д. М. Чорний // По лівий бік Дніпра: проблеми модернізації міст України : (кінець ХІХ — початок XX ст.) / Д. М. Чорний. — X., 2007. — Розд. 3. —

С. 137— 202.

Електронні

ресурси

1. Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III—IV рівнів акредитації /

Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. — 80 Міп / 700 MB. — Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. — (Бібліотека студента-медика) — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. — Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, ХР ; MS Word 97-2000.— Назва з контейнера.

2. Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. — К.: CD-вид-во «Інфодиск», 2004. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. — (Всеукр. перепис населення, 2001). — Систем. вимоги: Pentium-266 ; 32 Mb RAМ ; CD-ROM Wndows 98/2000/NT/XP. — Назва з титул. екрану.

3. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. «Крим-2003») [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник. — 2003. — № 4. — С. 43. — Режим доступу до журн. :

http://www.nbuv.gov.ua/artides/2003/03kNnko.htm.

Примітки:

1. Бібліографічний опис оформлюється згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

2. Опис складається з елементів, які поділяються на обов’язкові та факультативні. У бібліографічному описі можуть бути тільки обов’язкові чи обов’язкові та факультативні елементи. Обов’язкові елементи містять бібліографічні відомості, які забезпечують ідентифікацію документа. їх наводять у будь-якому описі.

Проміжки між знаками та елементами опису є обов’язковими і використовуються для розрізнення знаків граматичної і приписаної пунктуації.

3. У списку опублікованих праць здобувача, який наводять в авторефераті, необхідно вказати прізвища та ініціали всіх його співавторів незалежно від виду публікації.


Додаток Ж

ВІДЗИВ

На випускну кваліфікаційну бакалаврську роботу

зі спеціальності

«Документознавство та інформаційна діяльність»

Студента(ки)_______________________________________________________________

ІV-го курсу,     факультету _________________________,   групи_________

На тему_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________виконану на підставі ________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(нормативно-методичні джерела)

Актуальність теми___________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Позитивне в роботі__________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Практична цінність _____________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Ступінь самостійності дослідження____________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Наявність недоліків_________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Загальна оцінка роботи ______________________________________________

Допуск до захисту  _________________________________________________________

Науковий керівник__________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

(посада, вчене звання, вчений ступінь)

_________________                                                                ___________________________

         (підпис) (прізвище, ініціали)

“______”_______________20___р.

A



1. Курсовая работа- Приостановление, возобновление и окончание предварительного следствия
2. модульного обучения
3. Предмет, основные понятия и структура культурологии
4. ПЛАН Строительство электрометаллургического минизавода по производству строительной арматуры из м
5. Спутник А расположенной на 30 м выше устья скважины
6. Реферат- Глобальные проблемы
7. Реферат- Технологическая линия производства вареных колбас
8. Согласовано1
9. Наиболее общепринятым является включение в данное понятие философских традиций древнихКитая и Индии как
10. Именно этим объясняется тот факт что довольно часто определение современной морфологической структуры сло
11. ВАРИАНТ 3 1 По какому документу в настоящее время выполняется процедура общей оценка условий труда а
12. Единицы измерения информации
13. тема взаимоотношений между работниками представителями работников работодателями представителями работ
14. Основы организации аудиторской деятельности
15. биосфера ввел австрийский геолог Э
16. методического управления Журавлёв М
17. Винкельман и его эстетическая и историческая концепция классического искусствознания
18. вариантов ответов -
19. Налоговый учёт прочих расходов представительские расходы командировочные расходы расходы на рекламу
20. на тему- Разработка бизнесплана застройки участка городской территории Выполнил- студент группы 10АГК