Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ Загальна характеристика систем керування базами даних СУБД

Работа добавлена на сайт samzan.net:


РЕФЕРАТ

«Загальна характеристика систем керування базами даних (СУБД). Етапи роботи з базами даних»

                                                                                          

                                              Підготувала

                                                                                     

                                         учениця 11-А класу

                                                                    

                                     Дашавської СЗОШ І-ІІІ ступенів

                                                                                  

                                           Ониськів Вікторія

                                              

                          2014 рік

         База даних — сукупність взаємозв'язаних даних (файлів), призначених для спільного застосування.

Система управління базами даних — комплекс програм, які забезпечують взаємодію користувача з базою даних.

За допомогою СУБД забезпечується вирішення таких основних завдань:

       створення бази даних;

       занесення, коректування і вилучення даних;

       упорядкування даних;

       вибір сукупності даних, що відповідають заданим критеріям;

       оформлення вихідних даних і т. д.

Сукупність СУБД і бази даних — це банк даних. До достоїнств підходу, який ґрунтується на концепції банку до них, належать:

       задоволення інформаційних потреб різних типів користувачів;     .

       вірогідність і несуперечність інформації, що зберігається;

       санкціонований доступ до даних;

       адаптація інформаційної моделі до змін предметної області;

       видача інформації у формі, встановленій користувачем;

       одноразове введення даних і багаторазове їх використання;

       можливість виключення надмірності даних, що зберігаються, і т. д.

Недоліком цього підходу є велика ємність необхідної пам'яті ПК.

Найпопулярнішими серед настільних систем, що функціонують у середовищі MS DOS, є СУБД, які підтримують реляційну модель даних. З них найпоширенішими |є такі:

       dBase компанії Ashton-Tate, поглиненої згодом компанією Borland;

       Paradox компанії Borland;

       Fox Pro компанії Fox Software;

       Clipper та ін.

Кожна з цих СУБД має кілька версій. Найвідомішими серед них є СУБД:

       Access (фірма Microsoft);

       Paradox 7 for Windows 95 (фірма Borland );

       Approach for Windows 95 (фірма Lotus ).

Названі вище СУБД мають такі загальні властивості:

       графічний багатовіконний інтерфейс, що дає змогу  користувачеві в діалоговому режимі створювати таблиці, форми, запити, звіти, макроси;

       спеціальні засоби, які автоматизують роботу під час створення і ведення бази даних (до них належать численні Майстри та Конструктори в СУБД Access, Асистенти в Approach або Експерти в Paradox);

       здатність працювати в локальному режимі або в режимі клієнта на робочій станції в комп'ютерній мережі;

       можливість використовувати об'єктну технологію для впровадження в базу даних об'єктів різної природи (текстів, ЕТ, діаграм, рисунків тощо);

       власна мова програмування, що розширює можливості використання даних, та ін.

Реляційна модель даних

Кожна база даних містить інформацію про певний клас об'єктів. Сукупність таких об'єктів називається предметною областю бази даних (наприклад, сукупність даних про працівників фірми, зведення про вироби на складі, про транспортні засоби автопідприємства тощо).

Інформація про об'єкти предметної області, подана в різних документах, утворює модель предметної області (картки обліку кадрів, картки складського обліку, накладні, журнали обліку транспортних засобів та ін.).

Опис цих документів (назви документів; колонки, в яких вони знаходяться; зв'язки між ними) називається схемою відношень.

Подання інформації у вигляді таблиці, що складається із заданих колонок, які розташовуються у певному порядку зліва направо, називаєтьсявідношенням. Звідси і назва моделі — реляційна (relation — відношення). Структура таблиці визначається сукупністю її стовпців. У кожному рядку таблиці містяться дані про один об'єкт бази даних, якими можуть бути, наприклад, виріб на складі, працівник фірми, транспортний засіб тощо.

У базі даних кожна таблиця визначається сукупністю її стовпців і рядків. У кожному рядку таблиці міститься тільки по одному значенню зі стовпця.

Стовпець відповідає певному елементу даних — атрибуту, який є найпростішою структурою даних і відображає властивість суті. Наприклад, прізвище, ім’я, по батькові студента, номер залікової книжки, оцінки є атрибутами суті «студент». Кожний стовпець повинен мати ім'я відповідного елемента даних (атрибута). Один або кілька атрибутів, значення яких однозначно ідентифікують рядок таблиці, з ключем таблиці.

Дані кожного поля можуть бути одним із типів: символ, рядок, числа різних форматів, дата, час, вибір з деякого набору даних і т. д.

Кінцева множина атрибутів, що визначають суть, є схемою відношень.

Відношення — кінцева множина записів, складених із допустимих значень атрибутів схеми відношень.

Важливою вимогою до відношень реляційної моделі к нормалізація даних, поданих у табличній формі. Первинно нормалізована таблиця містить рядки, в яких для кожного атрибута є тільки одне з можливих значень.

Сукупність нормалізованих відношень, логічно взаємозв'язаних і таких, що відображають деяку предметну область, утворює реляційну бачу даних.

Основу такої моделі становлять двовимірні таблиці, які мають такі властивості:

     кожний елемент таблиці є елементом даних;

     кожний стовпець таблиці має унікальне ім'я;

     усі стовпці в таблиці однорідні, тобто їхні елементи однотипні. Це можуть бути числа, тексти, дати, логічні значення, графічні об'єкти тощо;

     у таблиці не повинно бути однакових рядків;

     рядки повинні мати однакову довжину, їхні поля різнорідні та взаємозв'язані;

     порядок проходження рядків і стовпців довільний. 

Отже, реляційні таблиці є певним чином структурованими. Необхідність такого структурування зумовлено прагненням систематизувати величезні масиви даних й автоматизувати пошук і селекцію їхніх компонентів.

До неструктурованих даних належать, наприклад, текстові файли, де організувати пошук та упорядкування інформації нереально.

Поняття бази даних пов'язане в основному з комп'ютерною технікою. Фактично база даних — це система збереження та оброблення реляційних таблиць. У ній стовпці називаються полями, а рядки — записами. Запис — це сукупність логічно пов'язаних різнотипних полів, а поле — елементарна одиниця структури бази даних. Характеристиками поля є ім'я, тип, довжина, точність та ін.

Для ідентифікації і пошуку записів у базі даних використовуються первинний та повторний (складений) ключі. Перший однозначно ідентифікує будь-який запис а другий — кілька записів одночасно. Первинний ключ може призначатися системою або користувачем, а складений — тільки користувачем.

Найпростішу базу даних, що складається з однієї таблиці, можна створювати, не вдаючись до СУБД Access 97, наприклад за допомогою MS Excel97. Фактично це навіть не база даних, а звичайний список. Реальна ж реляційна база даних містить багато пов'язаних між собою таблиць і може оброблятися тільки засобами СУБД типу Access. Подання бази даних кількома таблицями не тільки спрощує технологію їх оброблення, а й виключає несанкціонований доступ користувачів до закритої для них інформації. В умовах комерціалізації стосунків клієнтів ця обставина часто є вирішальною.

Етапи роботи з базою даних

Під час роботи з базою даних можна виділити ряд основних етапів.

Побудова моделі даних предметної області, внаслідок чого на підставі основних документів предметної області розробляється інформаційно логічна модель даних.

Визначення структури бази даних, коли на основі розробленої інформаційної моделі проводиться проектування структури таблиць відповідно до реквізитів різних документів, тобто визначається склад полів таблиць, у тому числі ключових. Для кожної з таблиць визначаються кількість атрибутів, типи даних і зв'язку, а для кожного атрибута — унікальний ідентифікатор (ім'я атрибута), тип і формат даних.

Конструювання таблиць, внаслідок чого спроектовані таблиці реалізуються за допомогою різних засобів СУБД.

Створення схеми зв'язків між таблицями на основі розробленої на першому етапі інформаційно-логічної схеми бази даних.

Введення даних у таблиці, оскільки під час введення може виникнути необхідність модифікувати таблицю (змінити склад атрибутів, тип полів, формат даних тощо).

Ведення бази даних, що передбачає проведення операцій для підтримки бази даних в актуальному стані, тобто виконання таких дій:

     доповнення бази даних новими таблицями у зв'язку з появою нових документів предметної області;

     вилучення таблиць у разі їх непотрібності (ця дія має проводитися з особливою обережністю через наявність зв'язків між документами);

     зміну записів, тобто коректування даних у разі необхідності.

У процесі ведення бази даних можливим є сортування Даних за заданим ключем (ключами) або фільтрація даних через наявність у СУБДспеціального засобу селекції за запитом (query). Критерій відбору задає користувач, а система перебирає всі записи і відбирає ті з них, які відповідають запиту.

Для надання початковою базою даних необхідної форми СУБД дають користувачеві можливість розробляти звіт (report), тобто йому надаються засоби для вирішення таких завдань:

     розміщення та оформлення  взятих із бази даних відомостей;

     підрахунок сум, відсотків та ін.;

     оформлення ділової графіки і т. д.

Для швидкого встановлення зв'язку між таблицями є можливість індексувати поля посилань у зв'язаних даних завдяки індексу (index), що має вигляд окремого файла. Ідеальними індексними полями, які називають ключами (key), є унікальні в кожному запису поля (табельний номер, шифр виробу, ідентифікаційний номер тощо).




1. тематики и окружающего мира Тема- Названия компонентов и результата деления
2. Методы бухгалтерского учет
3. Документ и система документации
4. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ К ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ 1 Контрольная работа должна быть написана в
5. Не является возможным участником инновационного процесса- а органы государственной власти и управления;
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 200
7. МИХАЙЛОВСКОЕ МАРКСОВСКОГО РАЙОНА САРАТОВСКОЙ ОБЛАСТИ 2
8. на тему Наука ХХ1 века
9. Реферат на тему- Вплив кольору на організм людини
10. 1748 рр та Семилітній війні 17561763 рр
11. Вариант I 1 Напишите следующие существительные во множественном числе
12. ТЕМАТИЧЕСКИЙ ПЛАН ПРАКТИЧЕСКИХ ЗАНЯТИИ ПО АКУШЕРСТВУ ДЛЯ СТУДЕНТОВ 4 КУРСА ЛЕЧФ
13. тема права сложившаяся в наиболее развитом государстве древнего мира ~ Древнем Риме и ставшая основной для
14.  ФОРМИРОВАНИЕ ХОЗЯЙСТВЕННЫХ СТРУКТУР И ПЕРЕРАСПРЕДЕЛЕНИЕ СОБСТВЕННОСТИ
15. Реферат Студентки II курса УФФ 1 гр
16. во частей- 1 Статус- закончен Описание-Он не мертв но и не жив
17. ЭНТРОПИЯ И ВЕРОЯТНОСТЬ ВТОРОЕ И ТРЕТЬЕ НАЧАЛА ТЕРМОДИНАМИКИ Вероятность термодинамического состояния
18. Rock в переводе с английского качать укачивать качаться в данном случае указывает на характерны
19. реферат СОДЕРЖАНИЕВведение
20. тематическому плану на изучение общевоинских уставов ОВУ отводится 6 часов