Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Буття і ніщо Нарис феноменологічної онтології

Работа добавлена на сайт samzan.net:


  1.  Сартр Ж.-П. «Буття і ніщо. Нарис феноменологічної онтології. У пошуках буття».

1943 про суперечливий характер людського буття і неможливість позбутися цих суперечностей, про даровану кожному індивідові свободу, який себе поневолює, про абсолютну відповідальність людини за все, що відбувається з нею, і водночас про марність усіх людських зусиль, приреченість людини і її неспроможність змінити своє життя. «біблія сучасного екзистенціалізму". Зрозум. Мовою "Трактат про долю людини". У своєму трактаті Сартр розглядає феноменологію як метод побудови онтології та намагається осмислити ідею феномену. Досліджуючи проблему походження буття феномену, Сартр намагається дати переконливу відповідь на питання: створено буття чи ні. На думку Сартра, позитивна відповідь означала б реалізацію однієї з трьох можливостей: буття або створене богом, або є результатом дії іншого буття, або є причиною самої себе. Всі три зазначені потенційні можливості відповіді Сартр відкидає.

Сутність екзистенціоналістського атеїзму він пояснює наступним чином. Бог, навіть, якщо він існує, не може бути творцем буття та здійснювати будь-який вплив на буття. Основний підсумок сартрівського аналізу проблеми походження феномену буття полягає в тому, що буття ніким не створено, воно просто існує. У цьому філософському тракті Сартр здійснив аналіз таких різновидів буття як : "буття – в собі", або предметне буття, "буття для себе", або буття людської свідомості та "буття – для іншого". У кінцевому підсумку всі міркування Сартра пов’язані, насамперед, із з’ясуванням сутності проблеми свободи. Свобода, вважає Сартр, є виявом сутності людини і органічно пов’язана з буттям. Здатність людини привносити у світ "Ніщо" Сартр називає "свободою", яка відповідно набуває "онтологічного" статусу. В його трактуванні свобода – це свобода вибору, яка пов’язана з поверненням людини до справжнього буття, яке містить в собі первісну свободу індивіда, його цілісне осмислення світу. В філософії Сартра свобода виступає єдиною основою сутності реального світу, а "ніщо" перебуває в самому серці буття. В праці "Буття і ніщо" її автор стверджує, що свобода – це не якесь буття, вона є буттям людини, тобто ніщо її буття слід звернути особливу увагу на проникливу думку Сартра, про те, що людина не може бути то вільною, то рабом: вона повністю й завжди вільна або ж її немає взагалі.

 Рассел Б. «Піднесення науки».

Бертран Історія західної філософії. Те, чим відрізняється сьогодні світ, від попередніх сторіч- завдяки науці, що у 17 ст мала найб.досягнення. Нові уявлення, впроваджені наукою, глибоко вплинули на новітню філософію. Декарг- засновником новітньої філософії, Каже: треба трохи розповісти про методи і досягненні тогочасних астрономії та фізики.Провідна роль у створенні науки належить чотирьом видатним ученим - Коперникові, Кеплерові, Галілео та Ньютонові. Коперник - Сонце - центр всесвіту і що Земля здійснює подвійні рухи: обертання навколо власної осі протягом доби і обертання навколо Сонця протягом року.Головну працю Коперника Про обертання небесних сфер" опубліковано в рік його смерті (1543).

Проте в Коперниковій теорії були й справжні труднощі. Найбільша з них - відсутність зоряного паралаксу. Коперник казав, що зірки від далі ніж Сонце. Тільки в 19 ст. можна було помітити зоряний паралакс.2 трудність -падіння тіла. Якщо Земля невпинно обертається з заходу на схід, то тіло, скинуте згори, повинне впасти далі на захід. Цю трудність розв'язав Галілеїв закон інерції. Згадує  книжку Берта "Метафізичні основи сучасної фізики".Коперник не міг навести очевидних доказів на користь своєї гіпотези, і довгий час астрономи відкидали її. Наступний видатний астроном - Тіхо Браге - Сонце і Місяць обертаються навколо Землі, а планети обертаються навколо Сонця.Кеплер - поклоніння Сонцю, схилився до геліоцентричної гіпотези.Найвидатніше досягнення Кеплера - відкриття трьох законів руху планет.

Галілей - найзначніший із засновників сучасної науки, який поступається хіба що Ньютонові. Галілей спершу відкрив важливість прискорення в динаміці. Галілей першим установив закон падіння тіл, вивчав траєкторії руху гарматних ядер. був засуджений інквізицією.

Ньютон Почавши з трьох законів руху, - з яких перші два він завдячував Галілеєві, - він довів, що три закони Кеплера еквівалентні припущенню, ніби кожна з планет будь-якої даної миті має прискорення до Сонця, яке змінюється обернено пропорційно квадратові її відстані від Сонця. Сформулював закон всесвітнього тяжіння: "Кожне тіло притягує будь-яке інше тіло з силою, прямо пропорційною добуткові їхніх мас і обернено пропорційною квадратові відстані між ними". Тріумф цілковитий. У 17 стол. Відкриття комб.мікроскоп, телескоп Ліпперсей, термометр. Барометр, Геріке - -повітряну помпу. Гільберт -дослідження про магніти. Гарвей - кровообіг , Левенгук - сперматозоїди,бактерії. Роберт Бойль –закон бойля маріоттаДекарт-аналітичну геометрію. Диференціальне та інтегральне числення -Ньютон і Ляйбніц. квантова механіка відмовилась від абсолютного простору і часу.

  1.   Поппер К. «Дух науки - це дух Сократа».

Відкрите суспільство та його вороги,- У 2-х т.- Т.2 Спалах пророцтва. Гегель, Маркс та послідовники. Цитує Маккамарі, переконаний, що західна цивілізація своїм раціоналізмом, вірою в вірою у відкрите суспільство і наукою завдячує давній сократівській і християнській вірі у братство всіх людей, їхнім інтелектуальним достоїнствам і надійності. зрозуміло, що саме ірраціоналізм, а не раціоналізм несе відповідальність за національний розбрат та агресії. не знаю жодної війни з «науковою» метою або вченими.

часто можна почути наука, на відміну від науки XIX ст., стає більш скромною у своїх претензіях Проте, можливо, сучасні вчені і применшили свої амбіції, зрозумівши, що прогрес науки йде переважно шляхом визнання її помилок і що більше ми пізнаємо, то ясніше усвідомлюємо те, чого ще не знаємо. (Дух науки - це дух Сократа). Конфлікту раціоналізмом та ірраціоналізму.Ірраціоналісти не тільки намагаються раціоналізувати те, що раціоналізувати неможливо, а й беруться робити це не з того боку і загалом нерозумно. Критика містицизму.

Мені здається, що конфлікт XIX ст. між наукою і релігією - вичерпано. Адже «некритичний» раціоналізм виявився непослідовним, а основна проблема полягає сьогодні не у виборі між знанням та вірою, а у виборі між двома формами віри. Нова проблема полягає в тому, яка віра є істинною, а яка - неістинною. Я намагався показати, що нині нам доводиться вибирати між вірою у розум та людську індивідуальність і вірою у містичні здібності людей, довкола яких вони групуються. Водночас - це вибір між усвідомленням єдності людства і твердженням про те, що людей слід розподіляти на друзів і ворогів, володарів і рабів.

Після розуміння «раціоналізм» та «ірраціоналізм» вибір раціоналізму. в ірраціональному і містицизмі вбачає інтелектуальний розлад. Це хвороба поверхнева, але небезпечна, бо може впливати на сферу соціальної та політичної думки.

  1.   Кун Т. «Структура наукових революцій».

Робота: «Структура наукових революцій» (1962)-науку слід сприймати не як поступово розвивається і накопичувати знання у напрямку до істини, але як явище, що проходить через періодичні революції, звані в його термінології «змінами парадигм» (англ. paradigm shift). Крім концепції «зміни парадигм», Кун додав більш широке значення слова «парадигма», що використовувався в лінгвістиці, ввів термін «нормальна наука» для визначення щодо рутинної щоденної роботи вчених, що діють в межах будь-якої парадигми, і багато в чому вплинув на використання терміну «наукові революції» як періодичних подій, що відбуваються в різний час у різних наукових дисциплінах, - на відміну від єдиної «Науковій Революції» пізнього Ренесансу. Хід наукової революції за Куну: * Нормальна наука - кожне нове відкриття піддається поясненню з позицій вже існуючої пануючої теорії; * Екстраординарна наука. Криза в науці. Поява аномалій - непояснених фактів. Збільшення кількості аномалій призводить до появи альтернативних теорій. У науці співіснує безліч протиборчих наукових шкіл; * Наукова революція - формування нової парадигми.

Кун вважає, Що розвиток науки є процесом почергової Перелік нормативних 2-х періодів - "нормальної науки" і "наукових революцій". Причому Останні набагато більш рідкісні в истории розвитку науки в порівнянні з Перш. Центральне місце в концепції Куна займає поняття парадигми, або сукупності самих загальних ідей і методологічних установок в науці, що визнаються даним науковим співтовариством. Парадигма володіє 2-ма властивостями: 1) вона прийнята науковим співтовариством як основа для подальшої роботи; 2) вона містить змінні питання, тобто відкриває простір для дослідників. Парадигма – це початок всякої науки, вона забезпечує можливість цілеспрямованого відбору фактів і їх інтерпретації. Парадигма, по Куну, або „дисциплінарна матриця”, як він її запропонував називати надалі, включає у свій склад 4 типи найважливіших компонентів: 1) „символічні узагальнення” – ті вирази, які використовуються членами наукової групи без сумнівів і розбіжностей, які можуть набути логічної форми, 2) „метафізичні частини парадигми” типу: „теплота є кінетичною енергією частин, що становлять тіло”, 3) цінності, наприклад, що стосуються прогнозів, кількісні прогнози повинні бути бажаніше якісних, 4) загальновизнані зразки.




1. Підготовка до судового розгляду цивільних справ по суті
2. CKEWIK Установка программы проста
3. тематика факультет химии и высоких технологий 1 курс 20132014 уч
4. Путь превращения в артиста балета занимает большое количество времени
5. РІВНЕНСЬКИЙ ЗАВОД ТРАКТОРНИХ АГРЕГАТІВ 1.
6. Китай в III - VI веках
7. Gme crze begn Computers were scled down to smll boxes
8. Облако Оорта.html
9. Система живлення карбюраторного двигуна
10. Контрольная работа- Вибір форми організації бухгалтерського обліку
11.  Среди предложений 19 найдите сложноподчиненное предложение с придаточным образа действия
12. темах. Под объектной детерминацией понимаются различные виды физической стимуляции непосредственно возде.html
13. В. заместитель директора Бюро по координации борьбы с организованной преступностью полковник милиции ка
14. Деятельность фонда социального страхования
15. Что будет после пока неизвестно но многие говорят что заморозки тарифов на год для оптимизации ресурсов е
16. На тему- Русская Правда Работу выполнил- студент 1го курса группы 9042 Го
17. Языковая и речевая нормы1
18. Психотехника концертмейстера хора
19. з курсу Історія української культури- Поняття
20. ПОСОБИЕ ПО ПОДОХОДНОМУ НАЛОГУ