Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і За висновками науковців бароко кризовий стиль що виникає на хвилі кризи гуманізму і народження маньєриз

Работа добавлена на сайт samzan.net:


35Стиль бароко у світовому мистецтві

Бароко (іт. barocco — вибагливий, химерний) — стиль у європейському мистецтві у 16—18 ст. Батьківщина бароко — Італія, де у визначних мистецьких центрах (Римі, Мантуї, найменше у Венеції і Флоренції) виробили перші зразки бароко в архітектурі, скульптурі, живописі. За висновками науковців — бароко кризовий стиль, що виникає на хвилі кризи гуманізму і народження маньєризму.

Засновником бароко в Італіі вважають Мікеланджело Буонаротті (1475—1564). Саме він підсилив архітектуру велетенським ордером, широко використовував карнизи, подвоєння пілястр та колон, тісніву архітектурних елементів та надлюдський розмір. Скульптурні та архітектурні твори генія й досі справляють враження скорботи, напруги, нервовості, хоча зберігають чітку побудову, симетрію і потойбічну, майже неможливу красу.

Характерна пишнота, парадність, яскравість кольорів, контрастність, екстравагантність орнаменту, асиметрія конструкцій. В архітектурі панують сильні контрасти об'ємів, перебільшена пластика фасадів, світлотіньові та кольорові ефекти. Живопис і скульптура відзначаються декоративно-театральними композиціями, тонкою розробкою колориту і ефектів освітлення, ускладненою пластикою, парадністю. У музиці — поява опери.

Стиль домінував у європейському мистецтві в 17 столітті. В деяких країнах бароковий стиль захопив кінець 16 і половину 18 століття (Італія, Польща, Австрія, Україна, Латинська Америка). Представниками цього стилю є П. П. Рубенс, А. ван Дейк (Фландрія), в живопису Кортона, Караваджо, в архітектурі Л. Берніні (Італія), В. Растреллі (Росія), в літературі П. Кальдерон (Іспанія), А. д'Обіньє (Франція), М. В. Ломоносов (Росія), в музиці період бароко тривав з 1600 до 1750, представниками якого є Монтеверді, А. Вівальді, Й. С. Бах, Г. Ф. Гендель.

Бароко мало свої регіональні особливості. Тому бароко Мексики ніколи не сплутаєш з бароко Португалії або Австрії чи України. Звичайно, головний напрямок задавали італійці та єзуїти, тому стиль бароко дещо помилково називали «стилем єзуїтів». Хоча саме єзуїти зробили бароко своїм характерним стилем та будували собори та монастирі саме в бароковому стилі.

Правдою буде ствердження, що в бароковому стилі були два напрями — бароко світське (палаци знаті та королівських родин, монументи володарів країн) та бароко церковне (релігійні споруди від монастирів до поодиноких каплиць). Напрями існували окремо, але постійно збагачували один одного схожими засобами обробки та використання матеріалів чи декору. Тому в 18 ст. зала церкви нагадувала пишну залу палацу і навпаки, що помічали й сучасники.

Серед визначних зразків світського бароко садово-палацові ансамблі Вілянов у Варшаві (Польща), мисливський замок Ступініджі біля Турину (Італія), Шенбрунн в Відні (Австрія)




1. Сбербанк прилагает максимальные усилия к формированию корпоративной культуры которая соответствовала бы
2. Инферно Дэн БраунИнферно Моим родителям Самое жаркое место в аду предназнач
3. Структура реестра
4. РЕФЕРАТОВ ПО КУРСУ ФИЛОСОФИИ Мифология как тип мировоззрения
5. Subject in its own right Criminologicl theory is no exception; it lso tends to be complex
6. Разработка миссии, цели, стратегии фирмы Дельта
7. . Некоторые характеристики и свойства микрообъектов
8. руховий апарат збільшуються довжина та вага тіла розвиваються функції аналізаторів мова та удосконалюють
9. КСКИльинка Р.
10. Наведення усіх перестановок елементів множини
11. тема ее структура инструменты и значение ГЛАВА 3
12. Психологическая теория права по Петражицкок
13. память на любой вкус Сергей Пахомов Устройство ячейки флэшпамяти Архитектура ПЗУпамяти
14. осн. этапы становления ЕП Основные предпосылки- 1
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Харків ~.
16. Окрыленность духа.html
17. тема управления гостиничным имуществом [4] Глава 3
18. тема оперативного планирования в общем виде ~ это совокупность различных методик и технологий плановой раб.html
19. тема правовых норм образующих одну из важнейших отраслей права Российской Федерации ~ трудовое право имеющ
20. Hello ; WriteLnnme; End; Назначение данной процедуры вывести на экран приветствие Hello Nme где Nme передается.