Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему- ldquo;Леся Українка Бояриня rdquo;

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО

Самостійна робота

На тему:

Леся Українка «Бояриня»

                                                                

    Виконала:

                                           студентка групи 1-В

                                   Іванцік Ольга

                                 Перевірила

                                                                                  Викладач укр. літератури

                          Курій С.Т.

                                                                                  

Львів2013

Мета: розкрити зміст твору, ознайомитись із драмою «Бояриня», поглибити знання про драматичну поему ті її особливості; розкрити сюжет та композицію, основний конфлікт, проблематику твору; розвивати критичне; виховувати почуття патріотизму.

Прочитати та проаналізувати: Українка “Бояриня»

Знати: зміст твору, сюжет та композицію, основний конфлікт, проблематику твору .

Визначити: основні проблеми твору  та коментувати їх, характеризувати героїв, сформувати власне ставлення до того, що трапилося з героями твору, висловити свою думку відносно морального вибору людини в житті.

Послідовність виконання роботи:

1.Прочитати твір.

2.Відповісти на запитання.

  1.  Історія написання.

  Драматичну поему «Бояриня» Леся Українка написала 1910 року, перебуваючи на лікуванні у Єгипті. Це єдиний твір поетеси, побудований на матеріалі історичної минувшини України, твір, який був опублікований після смерті поетеси – 1914 року.

  1.  Жанр твору.

  Твір «Бояриня» - це історична драматична поема.

  1.  Драматична поема.

  Це невеликий за обсягом віршований твір, в якому поєднуються жанрові форми драми та ліро-епічної поеми. Основу драматичної поеми становить внутрішній динамічний сюжет – власне, конфлікт світоглядних та моральних принципів при відсутності панорамного тла зовнішніх подій, перевазі ліричних чинників над епічними та драматичними.

  1.  Розкрити сюжет драми.

Сюжет поеми розвивається на побутовому рівні, на фоні історичних подій, які лише відгуками згадуються в п’єсі.

 Дія перша

Дія відбувається в Україні. В садку і будинку Оксаниних батьків. В І-й частині Оксана розцвітає наче квітка. Олекса Перебійний запрошує Степана повечеряти і погостювати кілька днів, допоки посольство з яким прибув Степан перебуватиме в Україні. Сім’я вечеряє, відбувається суперечка між Степаном та Іваном. По обіді Степан та Оксана мають тривалу розмову, під час якої в них пробуджується кохання, та витинаються мрії про майбутнє спільне життя.

 Дія друга

Місце дії: по-святковому одягнена світлиця у Степановім домі. В ІІ-й частині Оксана вперше стикається з «глухою стіною» рабських звичаїв, з безліччю обмежень особливо для жінок. Оксана ділиться першими враженнями про Московське князівство, спізнає тутешні звичаї. Відбувається діалог між Оксаною та матір’ю Степана. Наступна сцена в теремі (жіноча опочивальня на верхньому поверсі). Спершу розмова відбувається поміж матір’ю Степана, його сестрою Ганною та Оксаною. Потім матір йде спочити, залишаючи подруг удвох. Потім до терему забігає Степан, та упрошує Оксану прийняти важливих гостей за московським звичаєм.

 Дія третя

Місце: дальня кімната на горішньому поверсі в Степановім домі. Оксана, не маючи змоги здолати традиції Москви, намагається безуспішно вирватися в Україну або хоч надіслати допомогу. Напевно найбільш прив’язана до історичних подій частина поеми. Кілька разів згадується Дорошенко. До Степана та Оксани приїжджають вісники з України.

 Дія четверта

Місце: терем. Оксана занепадає на чужині. Оксана і Степан удвох. Вертаються з покупками Степанові матір та сестра. Оксана жвавішає.

 Дія п’ята

Місце: Степанів садок. Вже зів’яла Оксана , хвора, очі позападали, на щоках хворий рум’янець. Матір та Оксана (з допомогою двох служниць) виходять в сад. По тому як Оксана заснула, виходить Степан та нишком з матір’ю радиться як лікувати Оксану. Мати йде в терем. Оксана прокидається від Степанового поцілунку.

  1.  Тема твору.

  «Бояриня» побудована на матеріалі української історії – XVII століття доби Руїни та гетьмана Дорошенка, який вів боротьбу за визволення українського народу з-під гніту російського царату та хотів об’єднати Україну.

  1.  Ідея твору.

  Головну ідею в творі втілює жінка.

  1.  Основний конфлікт.

  Основним конфліктом є усвідомлення власної національної зради. Загибель нації – Руїна – починається із загибелі національної духовності, за якою йде слідом фізична загибель інтелігенції.

  1.  Проблематика твору.

  Головною проблемою твору «Бояриня» є проблема громадянської свідомості українців.

Питання для самоконтролю

  1.  Хто такий Олекса Перебійний?Чому він та його син по-різному ставляться до Переяславської ради і до клятви, даної російському цареві?

  Оксана виховувалась в поважній козацькій родині Олекси Перебійного. Старий Перебійний належав до козацької старшини, яка на Переяславській раді присягала цареві. Він, людина розважлива і мудра, давно вже відчув, що угоди з Москвою потоптані, І Україна потрапила в неминучу залежність від Росії.

  Син Перебійного – Іван – судить про Переяславську раду – як зраду з боку української старшини.

  1.  Чим вас приваблює Іван?

  Іван запальний та гарячиу і приваблює мене своїм гострим розумом і щирістю.

  1.  Чому Іван і Олекса Перебійний по-різному ставились до Степана?

  Тому що Іван та Олекса по-різнону ставляться до Москви і значить і до Степана.

  1.  Чи усвідомлювали Перебійні, що чекає Оксану після одруження зі Степаном? Чи заперечували вони проти цього одруження?

  Перебійні і уявити не могли яка доля чекає їхню дочку Оксану. Степан завоював довіру в батьків Оксани і тому вони не заперечували їхньому одруженню.

  1.  У яких ситуаціях поетеса показує дівчат-братчиць свідомими борцями?

  Поетеса показує дівчат-братчиць свідомими борцями тоді коли сором палить їхню душу , що батьківська земля впивалась кров’ю борців за волю.

 

  1.  Чи схвалили б Перебійні втечу Оксани та Степана з Москви, якби вони вирішили втекти?Чи прийняв би їх Перебійний?

  На мою думку, Перебійні би схвалили втечу Оксани та Степана з Москви тому, що Олекса Перебійний був козаком. Перебійні би прийняли їх, бо якими вони б не були це їхні діти.

  1.  Хто такий Яхненко?

  Яхненко – це гість-козак, що привіз листа Оксані.

  1.  Яку моральну і суспільно-політичну орієнтацію винесла зі своєї родини Оксана?

  Розуміння святості патріотичного обов’язку, необхідності служіння Україні, право на власну думку про політичну боротьбу, необхідність у стосунках з людьми дотримуватись взаємоповаги і щирості, відчуття власної людської гідності та шанування гідності інших.

  1.  Чим зачарував романтичну дівочу душу Степан?

  Найперше своїми гуманними способами допомогти Україні. Глибоко зворушує Оксану Степанова трепетна любов до покинутої не з власної волі Батьківщини. Він і на свою наречену дивився як на своєрідний образ рідного краю. Свою справу робили, звичайно, освіченість, шляхетність, красномовство, поетичність світосприйняття вихованця Київської Академії.

10)Що найбільше гнітило Оксану на чужині і що викликало найболючіші розчарування?

  Тягар домостроївських приписів щодо життя жінки, крайнє обмеження її людських прав. Неможливість будь-якої самостійної патріотичної дії з боку самої Оксани, а звідси – відмирання національних коренів, гірке відчуття власної непотрібності Україні.

11)Як розуміти примирливе ставлення героїні до наближення власної смерті й водночас переконаність у необхідності Степанові жити?

  Найболючіших страждань молодій активній жінці завдає не так фізична розлука з батьківщиною, як беззмістовне пусте життя. У пам`яті спливає образ шаблі, заіржавілої у піхвах, що втратила своє призначення. Все це означає, що героїня сама над собою вершить своєрідний суд, вважає невільницьке життя позбавлене смислу й особливого опору хворобі вже не чинить.

  Джерелом людської снаги є зв`язок з рідною землею, коли ж його втрачено – сили залишають людину. Звідси стає зрозумілою думка Оксани, що існування Степана, який хоч і виразно деградує, хитруючи, пристосовуючись, все ж має певну доцільність: “…ти на світі потрібніший, Тобі ще є про ще й про кого дбати. Борцем не вдався ти, та після бою Подоланим подати пільгу зможеш, Як ти не раз давав…”

 12) Як ви розумієте Оксанині слова:»татари там…татари й тут…»?

  На мою думку, Оксана мала на уваі, що всюди люди одинакові.

 13) Чи тільки ностальгія привела молоду жінку до загибелі, чи відгомін подій в Україні теж не минув безслідно?

  Не лише ностальгія привела молоду жінку до загибелі, а й відгомін подій в Україні тому, що вона переживала і думала, що зрадила рідку Батьківщину.

 14) Чому Оксана відмовляється від поїздки в Україну? Чи відчувала вона свою провину перед Батьківщиною? У чому трагедія Оксани?

 Вона відмовляється від поїздки в Україну, бо їй соромно буде дивитися у вічі рідним й друзям. Вона відчувала провину перед Батьківщиною.

Життєва трагедія Оксани:

  1.  Заміжжя Оксани. (Оксана покохала московського боярина Степана, який здавався їй щирою, доброю, лагідною людиною. Батько Степана — козацький старшина, але присягнув московському цареві і переїхав до столиці. Туди ж після весілля виїхало і молоде подружжя.)
  2.   Моральні страждання молодої українки Оксани на чужині. (Оксана вірила, що на чужині коханий чоловік буде оберігати її і захищатиме інтереси України. Але молода жінка була прикро вражена поведінкою Степана, його рабською покорою царським прислужникам. її спантеличило прохання чоловіка цілуватися із запрошеними в дім боярами, розгнівила вимога не приймати листів від «братчиці» — товаришки з України, не «озиватись» до брата Івана. Та найбільше її вразило те, що Степан відмовився допомагати Україні. Від усього цього Оксана почуває себе нещасною. їй здається, що її руки заплямовані іржею
  3.  Невідома хвороба Оксани. (Оксана жила в достатку, поруч із коханим чоловіком, але була відірвана від рідної землі і відчувала себе дуже хворою. Ця невідома хвороба — ностальгія. Туга за Батьківщиною зробила молоду жінку слабкою, вона ледве зводить дух, найменше зусилля виснажує її.)

15) Що ви знаєте про сім’ю Степанового батька?

  Батько Степана був козацьким старшиною і боярином.

 16) Чому Степанів батько бажав для сина шлюбу з українкою?

  На мою думку, тому що він любив Україну, бо сам був козацьким старшиною.

 17) Чий образ сильніший: Оксани чи Степана? Чому?

  На мою думку, ці два образи є сильними і водночас слабкими. Оксана є сильною тому, що старається змиритись з життям у Москві, а Степан є сильним тому, що, втративши Оксану, він хоч і страждав, проте продовжував жити.

 18) У чому трагедія Степанової матері?

  На мою думку, трагедія Степанової матері у тому, що вона жила в країні де сильно пригнічували жінок, і в тому, що вона втратила свого чоловіка, а згодом і невістку, яких любила.




1.  до не Сама зміна традиційних общинних суспільних відносин на основі економічного прогресу поява грошей с
2. то полезное и некоторые ответы на мучающие нас вопросы
3. Христианство
4. Задание 1. Массивы и строки Разработать функции матричной алгебры 3 операции над матрицами и тестовую п
5. Применение метода проектов в элективном курсе предпрофильной подготовки
6. Обмеження волі як вид кримінального покарання
7. Издательство CT- ЗАО НПП Ермак 2003
8. Управление природоохранной деятельностью в регион
9. Кровотечения и способы их остановки
10. тема экологическое единство косных и живых компонентов конкретной территории в их взаимодействии со своими
11. Тема- Визначення величини зусилля яке діє на ролики і потужність електродвигуна приводу роликоправильної
12. ОСОБЛИВОСТI МIФОЛОГIЧНОГО СВIТОСПРИЙНЯТТЯ
13. Полупроводниковые датчики температур
14. Эмпирические исследования модели CPM
15. Социальное страхование
16. Тема- Ремонт и регулировка телевизора чернобелого изображения Выполнил-
17. Метрологический контроль средств физической реабилитации
18. Тема 6 Социальные изменения
19. Северный Арктический федеральный университет имени М.3
20. тематических и естественнонаучных дисциплин Института современных технологий и экономики профессор