Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Самбірський знаходиться за адресою- 81400 Львівська область м.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 10.6.2024

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ (ПІДПРИЄМСТВО)

  1.  Назва, рік утворення, організаційно – правова форма.

Відкрите акціонерне товариство Молокозавод «Самбірський» знаходиться  за  адресою: 81400, Львівська  область, м. Самбір, вул.Мазепи,14.   

ВАТ Молокозавод «Самбірський» є правонаступником державного Самбірського молокозаводу, створеного 1940 року. 20 липня 1995 року було завершено приватизацію підприємства. З свідоцтвом про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності з статутним фондом 188350 грн. Завод розміщений на території розміром в один гектар земельної площі. На території заводу знаходяться такі споруди як: будинок  апарат, маслоцех, сироварно-цільномолочна дільниця, котельня, склади матеріальних ресурсів, готової продукції, лозеїновий цех, автомобільний парк.

Завод являється виробничо-торговим підприємством, оскільки із закупленої молочної сировини виготовляється молочна продукція, яка реалізується безпосередньо із заводу через уже налагоджену торгову мережу  оптових споживачів, оминаючи підприємства-посередники.

  1.  Галузь і регіон де працює підприємство.

Сучасна стратегія соціально-економічного розвитку України передбачає нарощування агропромислового потенціалу країни. Молочна галузь, до складу якої входять маслоробна, сироробна, молочноконсервна підгалузі, а також виробництво продукції з незбираного молока, на сучасному етапі є однією із провідних в структурі харчової індустрії України. Молочна продукція є одним із основних продуктів харчування та супутнім компонентом при виробництві різноманітних товарів харчової промисловості, зокрема, кондитерських виробів, соусів, майонезу.

Ефективний розвиток молокопереробної галузі безпосередньо залежить від стану молочного скотарства, у якому, на жаль, за останні роки спостерігаються негативні тенденції.

В Україні процес державної підтримки виробництва молока включає наступні механізми: повернення ПДВ за продане молоко, доплати за збільшення поголів’я корів, доплати за екологічно чисту сировину для виробництва дитячого харчування, доплати сільгоспвиробникам за реалізоване молоко класу «Екстра» і вищого сорту, пільгове кредитування проектів будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів і ферм, відібраних на конкурсній основі терміном на 7 років.

На жаль, існуючий механізм виділення дотацій для сільськогосподарського виробника не став активним стимулятором розвитку аграрного виробництва: зменшується кількість сільськогосподарських виробників, поголів’я молочного стада невпинно скорочується, якість молока не зростає.

Сировину для виробництва на підприємство ВАТ Молокозавод «Самбірський» поставляють із сільської місцевості. Мережа молокозаводу налічує 68 молокозливних пунктів, через які щоденно заготовляють 20 тонн молока по 60 коп. за 1 літр першого ґатунку. Найбільший обсяг виробництва на підприємстві у весняно-осінній період, за рахунок того, що населення доставляє більше сировини. Сировину доставляють не лише із сіл Самбірського району, а й наближених до Львівської області районів. В зимовий період населення не може постачати великої кількості сировини, в зв’язку з чим підприємство наперед закуповує сировину і зберігає її в спеціальних холодильних камерах. Це в свою чергу забезпечує необхідний обсяг виготовлення продукції і в зимовий період.

Місією ВАТ Молокозавод «Самбірський» є задоволення харчових, смакових, естетичних потреб споживачів молочної продукції, пропонуючи якісний та відносно недорогий асортимент твердих сирів, молока, сметани та вершкового масла.

Завод є виробничо-торговим підприємством, бо із закупленої молочної сировини виготовляється молочна продукція, яка реалізується безпосередньо із заводу через уже налагоджену торгову мережу і оптових споживачів, оминаючи підприємства-посередники. ВАТ Молокозавод «Самбірський» являється підприємством маслоробної, сироробної і молочної промисловості.

Свою діяльність ВАТ Молокозавод «Самбірський» здійснює на території: Самбірського, Старосамбірського, Бориславського, Стрийського, Мостиського, Трускавецького районів, а також м.Стебник.

  1.  Основні напрямки діяльності та їх коротка характеристика.

ВАТ Молокозавод «Самбірський» є підприємством галузі молочної промисловості.

Основними видами діяльності товариства є:

  1.  переробка молока та виготовлення молочної продукції;
  2.  торговельна діяльність (оптова, роздрібна, комісійна);
  3.  надання орендних послуг;
  4.  надання послуг у сфері громадського харчування;
  5.  надання транспортних послуг, в тому числі під час перевезення транзитних вантажів, внутрішні та міжнародні перевезення вантажів;
  6.  товарообмінні операції;
  7.  будівництво промислових об’єктів і об’єктів соціальної сфери;
  8.  надання агентських, дилерських, консультаційних послуг;
  9.  інші види діяльності не заборонені законодавством.

 


РОЗДІЛ ІІ. ФУНКЦІЯ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1. Галузевий аналіз сфери діяльності підприємства:

  •  Молочна промисловість – одна з провідних галузей народного господарства, яка забезпечує населення продуктами харчування. Особливості формування ринку молока і молокопродукції зумовлюються насамперед специфікою молока – продукту, до складу якого входить близько 12,5% сухої речовини та 87,5% води. У зв’язку з цим питне молоко і кисломолочні продукти швидко псуються, а тому є малотранспортабельними. Їх виробництво та ринок збуту мають локалізований характер. Такі молочні продукти, як вершкове масло, тверді сири, сухе та згущене молоко можуть зберігатися тривалий час і мають широкий ринок збуту, що охоплює Україну та зарубіжжя (в основному країни СНД). Крім того, особливими ознаками формування ринку молока і молочної продукції є низька цінова еластичність попиту (тобто коливання цін суттєво не впливає на зміну обсягу купівель за наявності стабільного рівня доходів громадян), а також існування  значної кількості споживачів із широким колом запитів. Функціонування ринку молока і молочної продукції залежить від кількості та розподілу виробленої сировини і кінцевої продукції, доходів і потреб споживачів. Дієвість ринку молока і молочної продукції на сучасному етапі трансформації механізму господарювання зумовлюється впливом ряду чинників мікро- та макроекономічного характеру. Зокрема, негативний вплив на його функціонування здійснило зниження платоспроможного попиту населення, порушення еквівалентності у товарообміні між окремими ланками молокопродуктового підкомплексу, зміна міжгосподарських та міжгалузевих зв’язків суб’єктів молокопродуктового під комплексу. Україна перебуває на десятій сходинці в світовому рейтингу молочних виробників. Особливістю світового ринку молока та молоко продукції є те, що для зовнішнього продажу надходить лише невелика частка виробленої продукції Стадія життєвого циклу: спаду.
  •  основними рушійними силами галузі є впровадження НТП, зокрема залучення нових технологій, придбання нової техніки, що забезпечить безперебійне функціонування діяльності підприємства.
  •  Потенціал для входження нових суб’єктів: Сьогодні підприємство працює над тим, щоб забезпечувати зниження витрат з матеріально-технічного забезпечення підприємства. Головні шляхи – це використання менш енергоємної технології; скорочення витрат і відходів у виробництві; підвищення якості продукції.
  •  Попит в основному стабільний, спостерігається дуже мала різниця реалізованої продукції за останні два роки.
  •  Сировину для виробництва на підприємство ВАТ Молокозавод “Самбірський” поставляють із сільської місцевості. Найбільший обсяг виробництва на підприємстві у весняно-осінній період, за рахунок того, що  населення доставляє більше сировини. Сировину доставляють не лише із сіл Самбірського району, а й наближених до Львівської області районів. В зимовий період населення не може постачати великої кількості сировини, в зв’язку з чим підприємство наперед закуповує сировину і зберігає її в спеціальних холодильних камерах. Це в свою чергу забезпечує необхідний обсяг виготовлення продукції і в зимовий період. Слід відзначити , що у молочній галузі в регіоні існує велика кількість підприємств, які забезпечують конкурентне середовище. До основних із них належать Острозький сирзавод, Волинська обл., Віньківський сирзавод, Хмельницька обл., Жидачівський сирзавод, Львівська обл.
  •  Можливості:
  •  збільшити обсяг реалізації;
  •  збільшити ємність ринку в Україні;
  •  підвищення престижу підприємства;
  •  розширення кола споживачів.

Загрози:

Нестача сировини відповідного стандарту.

  •  Галузеві можливості є високими і перспективними але водночас ризикованими.
  •  Відкрите акціонерне товариство Молокозавод «Самбірський» здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України та у відповідності до Господарського та Цивільного кодексів України, Законів України “Про власність”, “Про зовнішньоекономічну діяльність” та іншого законодавства, що регламентує порядок створення та діяльності підприємства. Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку, кутовий штамп та інші реквізити.

Трудова діяльність на підприємстві здійснюється на основі трудових договорів та контрактів згідно діючого трудового законодавства України та цивільно-правових угод.

  •  Проблеми: часткова нестача сировини яка виникла у зв’язку з природними катаклізмами.

Перспективи: загальна  вартість  майна  підприємства  зменшилася  на  -656,0 тис.грн. У  його  складі  році  збільшилося  оборотних  активів  та  зменшилося  оборотних  коштів  на  3,97%. Проте  у  складі  оборотних  коштів  на  підприємстві ВАТ молокозавод «Самбірський» зросли  матеріальні  оборотні  кошти  на  0,9 тис.грн, або 6,12%  та  грошові  кошти  і  короткострокові  цінні  папери  на  46,1 тис.грн. або 4,66%.

Висновок. 

ВАТ молокозавод «Самбірський» вважається перспективний в молочній галузі. Його продукція займає помітне місце на ринку України. В зв'язку з цим ВАТ молокозавод «Самбірський»    планує щорічне збільшення обсягів виробництва а також проведення різного роду інвестиційних проектів.

2.2. Чинники прямото впливу на підприємство і їх значущість.

Чинником непрямого впливу є: НТП. З 1985 р. виникла потреба у заміні і покращенні матеріально-технічої бази. До 2003 р. проведено повний капітальний ремонт дріжджового та бродильного відділень, модернізацію енергогосподарства, модернізацію БРУ, модернізацію відділення ГФО сировини, а також впровадження комплексної ком’ютеризації діяльності.

2.3. Чинники непрямого впливу на підприємство і їх значущість.

Постачальники: Сировину для виробництва на підприємство ТзОВ молокозавод «Самбірський» закупляється у домогосподарствах. Найбільший обсяг виробництва на підприємстві є характерним  у весняно-осінній період, за рахунок того, що  населення доставляє більше сировини. Сировину доставляють не лише із сіл Самбірського району, а й наближених до Львівської області районів.

Споживачі: Основними споживачами продукції ВАТ Молокозавод «Самбірський»  є   населення м. Самбора і Самбірського району, а також інших районів , які розташовані поблизу.

2.4. Ринок підприємства. Цільовий сегмент (сегменти). Основні характеристики споживачів.

Ринок підприємства займає помітне місце в економіці України. Продукція ВАТ Молокозавод «Самбірський» задовольняє вимоги багатьох споживачів що в свою чергу забезпечує зростання ринку. Про це також свідчить збільшення кола споживачів.

2.5. Частка організації на обраному ринку.

Частка підприємства на ринку молочних продуктів є значною оскільки для деяких а зокрема і великих споживачів ВАТ Молокозавод «Самбірський»  є основним джерелом сировини.

2.6. Використання маркетингових технологій (або їх елементів) при вивченні ринкової ситуації.

Реклама про ВАТ Молокозавод «Самбірський»   розповсюджується як публічно так і електронно зокрема за допомогою сайту підприємства.

А також служба маркетингу працює над виробленням нових планів маркетингових досліджень.

2.7. Конкурентні переваги підприємства.

  •  висока якість продукції;
  •  виробництво продукції під замовлення;
  •  реалізація продукції як на Україні так і за кордоном;
  •  великий досвід виробництва молочних товарів;

2.8. ІІередбачення стратегічних перспектив основних конкурентів.

Перспективами для конкурентів може бути підвищення рівня виробництва, тому ВАТ Молокозавод «Самбірський» запланував збільшення обсягу виробництва, а щоб не відбулося спаду виробництва.

В зимовий період населення не може постачати великої кількості сировини, в зв’язку з чим підприємство наперед закуповує сировину і зберігає її в спеціальних холодильних камерах. Це в свою чергу забезпечує необхідний обсяг виготовлення продукції і в зимовий період.

2.9. Місія підприємства

Місія ВАТ Молокозавод «Самбірський» – постійне покращення якості продукції, підвищення її конкурентоздатності, задоволеність потреб та очікувань споживачів та всіх зацікавлених груп партнерів, забезпечення довіри в партнерських відносинах та розширення кола споживачів.

2.10. Формулювання і кількісний вираз стратегічних цілей підприємства.

  •  повна задоволеність наявних споживачів та розширення географії ринків збуту;
  •  збільшення обсягів виробництва та підвищення потужності;
  •  зниження собівартості продукції та збільшення прибутків підприємства.

2.11. Наявність формалізованої стратегії розвитку підприємства і конкурентної стратегії (цінове лідерство, диференціація, фокусування).

ВАТ Молокозавод «Самбірський» рухається в напрямку Диференціації. Тому, що підприємство виражається високою якістю продукції, а також великою кількістю конкурентних переваг, та застосовування виробничих потужностей європейського стандарту.

2.12. Наявність системи стратегічного планування (або її елементів);

Структура стратегічного планування даного підприємства складається з таких елементів:

  •  підвищення конкурентоспроможності продукції, розширення кола споживачів в Україні ;
  •  освоєння нових технологій виробництва продукції;
  •  постійне покращення системи управління якістю продукції;
  •  постійний ріст заробітної плати, покращення умов праці та підвищення соціального захисту персоналу підприємства.

Структура стратегічного плану характеризується удосконалення таких видів управлінської діяльності:

  •  розподіл ресурсів; хід виконання – розподіл кадрів, фондів, техніки;
  •  адаптація до зовнішнього середовища; хід виконання – врахування погодних умов року, стратегічних загроз, готовність до неодержання прибутку.
  •  внутрішня координація; хід виконання – визначити і врахувати власні сильні і слабкі сторони, скласти уяву про дійсний стан справ на підприємстві.
  •  Організаційно-стратегічне передбачення; хід виконання – врахувати власний накопичений досвід та минулі помилки, навчитись цьому досвіду.

Висновок: отже ВАТ Молокозавод «Самбірський» свою стратегію розвитку спрямовує на постійне покращення якості продукції, задоволенні потреб споживачів а також розширення ринку збуту.

2.13. Дослідження системи тактичного і оперативного планування:

  •  ВАТ Молокозавод «Самбірський» планує збільшити виробництво молочної продукції, також розширити коло споживачів зокрема закордон.
  •  Оцінювання завдань зокрема таких як поставка сировини і її використання в процесі виробництва здійснюється за допомогою поточного контролю на місцях. За діяльністю структур на місцях слідукють зокрема керівники. А за самим процесом виробництва і реалізації продукції слідкує управління. В кінці кварталу підбивається підсумок роботи.


2.14. Аналіз ринкової позиції організації:

Сильні і слабкі сторони підприємства.

Аспект

Середовища

Сильні

сторони

Слабкі

Сторони

Виробництво

можливість розширення виробничої потужності;

ефективна система контролю якості;

Помірне збільшення потужності виробництва.

Персонал

Високий рівень кваліфікації

Забезпечення більшості персоналу нормальними умовами праці

10 % персоналу працює в помірно-шкідливих умовах.

Сировина

Якість повинна відповідати ГОСТ,  ДСТУ

Часткова нестача

Перелік загроз і можливостей підприємства.

Загрози

Можливості

1. Непередбачуваність результатів виробництва.

2. Часткова нестача сировини.

1. Вийти на європейський ринок.

2. Розширення збуту продукції на Україні.

3. Піднесення конкурентноспрожності продукції.

4. Збільшення обсягів виробництва.

З даного графіку видно що ВАТ Молокозавод «Самбірський» є одне із найбільших підприємств молочної галузі регіону відзначається значними обсягами продажу продукції а також значною часткою ринку.

 


РОЗДІЛ III. ФУНКЦІЯ ОРГАНІЗУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

3.1. Оцінка виробничої структури підприємства:

На заводі діють цехи основного виробництва: суцільномолочний, маслоцех, сирний цех.

До допоміжних і обслуговуючих цехів відносяться: котельня, електроцех, компресорний цех, механічна майстерня, авто гараж,  лабораторія.

Аналіз асортименту і структури товарної продукції підтверджує спеціалізацію заводу. Найбільша питома вага в структурі товарної продукції займає незбиране молоко,  кисломолочна продукція .

Молочний завод випускає наступні види продукції: молоко, вершки, сир,сметану, сири плавлені, ряжанка, сирки.

Трудові ресурси є важливою виробничою силою. Від того наскільки раціональна структура трудових ресурсів, а також їхнє використання залежить фінансовий

результат діяльності підприємства.На дільницях виробництва сирів збережено класичну, традиційну технологію виробництва сирів твердих: сир “Ярославський” твердий; сир “Костромський” твердий; сир “Естонський” твердий. Сир “Естонський” користується великим попитом у покупців. Полюбилися споживачам і такі елітні види сирів, як сир “Сметанковий”; сир “Едам”; сир “Маасдамер”; сир “Мисливський”; сир “Мармуровий”. На підприємстві при сприянні голландських фахівців розпочали виробництво сиру “Гауда”. Для збереження характерних специфічних смакових якостей сиру голландські молочні промисловці постачають спеціальні бактеріальні культури.

3.2. Оцінка організаційної структури управління підприємством:

  •  Схема управління: Організаційна структура.

Заступник директора, Головний інженер, Головний бухгалтер, Головний механік, Головний технолог,  Інженер з автоматизованих систем, Відділ кадрів, Відділ збуту, Відділ постачання,  Фінансовий відділ, Планово-економічний відділ, Виробничий відділ.

Головний механік і головний енергетик звітують перед головним інженером про роботу виробничих потужностей, в свою чергу головний інженер доводить до відома директора підприємства інформацію про рівень роботи обладнання.

Головний технолог звітує і перед відділом матеріального забезпечення за правильність технології виробництва. Інженер з автоматизованих систем і керування виробництвом звітує за рівень контролю над якістю продукції серії ISO-9000. Начальник виробничої лабораторії звітує проведенням контролю над якістю і проведенням експертиз над даним продуктом.

Відділ кадрів на підприємстві виконує функції обліку особового складу заводу, веде документацію по кадрах, оформлює прийом, перевід і звільнення працівників у відповідності з трудовим законодавством.

Відділ збуту виконує роботу по забезпеченню замовлень на продукцію, укладає договори на їх поставку тощо.

Відділ постачання здійснює розробку проектів перспективних і річних планів матеріально-технічного забезпечення підприємства, складає баланси матеріально технічного забезпечення тощо.

Фінансовий відділ організовує фінансову діяльність, яка направлена на забезпечення фінансовими ресурсами завдань плану збереження і ефективного використання основних фондів, оборотних засобів, трудових і фінансових ресурсів підприємства тощо.

Планово-економічний відділ здійснює роботу по економічному плануванні на підприємстві, яке направлене на організацію раціональної господарської роботи, виявленню і використанню резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності.

Виробничий відділ займається безпосередньо виробничою діяльністю, тобто переробкою молока та виготовленням молочної продукції.

  •  Переваги:
  •  Встановлення чітких і простих зв’язків між підрозділами;
  •  Єдність і чіткість розпорядництва;
  •  Оперативність у прийнятті рішень;
  •  Особиста відповідальність керівника за кінцеві результати діяльності свого підрозділу;
  •  Недоліки:
  •  Високі вимоги до керівника, який повинен мати різнобічні знання і досвід з усіх функцій управління та сфер діяльності, що, в свою чергу обмежує можливості керівника ефективно управляти організацією.
  •  Перевантаження інформацією, великий потік документації, безліч контрактів з підлеглими, вищими та суміжними організаціями.
  •  У процесі виробництва головну роль відіграє головний технолог, інженер, і начальник з автоматизованих систем керування виробництвом, бо саме від них і їх підлеглих залежить виробництво спирту. Отриманий продукт лабораторія досліджує, де вказує чи продукт якісний чи ні. Начальний відділу збуту доносить інформацію до бухгалтерії про кількість реалізованої продукції і замовлення на наступні дні.

Організаційна структура практично досконала. Кожен працівник має відповідний план роботи за зміну і керівника підрозділу. При даному рівні зростання виробництва ми бачимо що структура управління працює ефективно.


ЧАСТИНА IV.  ФУНКЦІЯ МОТИВУВАННЯ

4.1. Оцінювання розмірів, структури і динаміки доходів основних категорій персоналу досліджуваного підприємства за останні три роки.

Штатний  розпис  керівників, спеціалістів  і  службовців  по  ВАТ Молокозавод «Самбірський» та  їх  місячний  оклад

Назва посади

К-сть один, чол

Місячна заробітна плата 2010

рік, грн

Місячна заробітна плата 2011 рік, грн

Місячна заробітна плата 2012 рік, грн

1

Голова правління – директор

1

2257

2557

3100

2

Заступник директора по заготівлі сировини

1

1105

1705

1950

3

Головний інженер

1

1105

1705

1960

4

Головний бухгалтер

1

1348

1533

1740

6

Головний енергетик

1

1516

1686

1820

7

Головний технолог

1

1280

1410

1630

8

Головний  економіст

1

1280

1410

1630

На  підприємстві  спостерігається  великий розрив  у  заробітній  платі  окремих  категорій  працівників. Це  свідчить  про  те, що  необхідно  вдосконалювати  систему  соціально-економічного  регулювання  заробітної  плати  та  доходів  всіх  категорій  персоналу, яка  б  забезпечувала  справедливу  винагороду  за  працю  і  компенсувала  особисті  трудові  витрати.

4.2. Оцінювання ступеня використання відомих Вам теорій мотивації в мотиваційній системі досліджуваного підприємства.

Найбільш поширено на підприємстві застосовуються теорії мотивації за Врумом, та теорію Портера і Лоулера. Тому що працівник який показує якісні результати праці, працює інколи понад норму має великі шанси на піднесення кваліфікації а і з тим і підвищення заробітної плати що і буде задоволенням і цінністю для працівника.

4.3. Дослідження стану мотивації персоналу на основі розробленої Вами анкети

З даного вибіркового анкетування персоналу підприємства можна зробити висновок що процес мотивації спрямований правильним чином, більшість працівників задоволені своїм матеріальним становищем, умовами праці. Кожен працівник юридично захищений. З анкетування відомо що травматизму опитані не помічали а якщо й так то не значний. Це і забезпечує бажання працювати а також заохочує бажаючих увійти до персоналу працюючих.


ЧАСТИНА V. ФУНКЦІЯ КОНТРОЛЮВАННЯ

5.1. Аналіз системи попереднього контролю:

  •  Спираючись на те, що молоко є основним ресурсом (сировиною) то процес попереднього контролю здійснюється при доставці молока на склади ВАТ Молокозавод «Самбірський», де в свою чергу лабораторія здійснює оцінку якості сировини.
  •  При прийомі на роботу відділ кадрів проводить атестацію майбутніх працівників.
  •  Щоденно на виробничих нарадах проводиться оцінка фінансових ресурсів дебіторської і кредиторської заборгованості, реалізації продукції та надходження виручки від реалізованої продукції за день.

5.2. Аналіз системи поточного контролю:

  •  Щоденно фактичні показники виробництва і реалізованої продукції доводяться до рівня планових показників, що дозволяє ВАТ Молокозавод «Самбірський» бути прибутковим.

5.3. Аналіз системи заключного контролю.

  •  План обсягу виробництва продукції в порівняні з 2011 роком:

2009

2010

2011

В % до 2010/2009

В % до 2011/2009

Виконання плану в 2010 р. %

Виконання плану в 2011 р. %

План

факт

план

Факт

21255,1

21500

21725,6

22000

23468,9

102,2%

110,4%

101,04%

106,7%

  •   Результати виконання плану з праці:

Показники

Роки

2009

2010

2011

1.Середньооблікова чисельність працівників (чол.)

242

180

115

2. Фонд оплати праці персоналу (тис./ грн.)

1512,24

1696,50

1699,3

3. Середньорічний виробіток (тис.грн./чол.)

76,35

101,52

200

4.Середньомісячна зарплата одного працівника (грн.)

520,40

785,40

1231,4

  •  Аналіз основних показників за останні 3 роки:

Показники

Роки

2011 до 2009, в%

2010 до

2010,

в %

2009

2010

2011

1.Обсяг виробленої продукції в діючих оптових цінах (без ПДВ) (тис.грн.)

18476,2

18273

23006

124,52

125,90

2.Обсяг реалізованої продукції (тис.грн.) без ПДВ.

13687,1

19182

22421

163,82

116,89

3.Собівартість реалізованої продукції (тис.грн.)

12255,1

17992

20150

164,42

112

4.Валовий прибуток (тис.грн).

1432,0

1190

2271

158,60

190,84

5.Чистий прибуток (збитки) (тис.грн.)

147,8

-257

301

203,65

222,31

6.Рентабельність продукції  (%)

1,2

-14,28

1,49

124,2

110,43

Система попереднього контролю за якістю сировини і інших ресурсів підприємства які беруть участь у процесі виробництва продукції працює ефективно, бо за контролем сировини активно слідкує лабораторія підприємства а інженери і підрядні їм працівники перевіряють надійність обладнання і якість роботи машин. Щоденно зіставляються показники виробництва продукції і порівнюються з плановими. Постійно контролюється на місцях виробництво продукції. Із наведених вище даних ми бачимо що підприємство з кожним роком стає продуктивнішим, тому можна зробити висновок, що система контролю працює ефективно.


ЧАСТИНА VІ. УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ З ВИКОРИСТАННЯМ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПІДХОДУ

ВАТ Молокозавод «Самбірський» - одне з небагатьох спеціалізованих виробництв нашого регіону, керівництву якого в непростих економічних умовах вдасться зберігати стабільне фінансове становище підприємства, вдосконалювати технологію виробництва молочної продукції.

ВАТ Молокозавод «Самбірський» – у своїй діяльності використовує дві функції управління: планування і організація. Зокрема стратегічне планування приносить значну кількість переваг компаніям, які його застосовують. По-перше, воно приносить чисто фінансову користь, а по-друге, підвищує імідж підприємства.

Серед стратегічних пріоритетів ВАТ Молокозавод «Самбірський» залишаються орієнтація на передові досягнення в галузі забезпечення якості виробів, задоволення потреб споживачів, впровадження прогресивних сучасних технологій та обладнання, підвищення професійного рівня персоналу, вдосконалення методів управління, впровадження системи управління якістю.

Першим кроком, який зробило керівництво ВАТ Молокозавод «Самбірський» на шляху вдосконалення роботи підприємства, стало визначення місії, системи цінностей та політики у сфері якості.

Сьогодні ВАТ Молокозавод «Самбірський» успішно конкурує з вітчизняними підприємствами. Протягом останніх років на підприємстві впроваджено методи та засоби управління, рекомендовані Європейською моделлю досконалості, що охоплює всі аспекти діяльності підприємства, спрямовані на задоволення потреб споживачів, персоналу, суспільства, а також на власні ділові інтереси, та застосовується для діагностики, аналізу та удосконалення діяльності підприємства.

Слід зазначити, що концепція якості пронизує всю організаційну систему акціонерною товариства та виробничі процеси. Підприємство приймає участь в національних конкурсах якості. Зокрема, воно стало лауреатом IV Українського національного конкурсу якості і) номінації «Середні та малі підприємств"». ВАТ Молокозавод «Самбірський» має більш ніж 70-літню історію. Велику частину цього часу підприємство функціонувало в складі величезної інфраструктури. Постійна нестабільність постачань, ліміти сповільнювали розвиток, підганяючи всі підприємства під одну мірку, під один стандарт. З приходом на підприємство в 2001 р. нинішнього керівника була проведена реконструкція практично усіх виробничих потужностей, і в 2011 р. обсяг виробництва перевищив 1200 т сиру у рік.

Підприємство регулярно надає допомогу суспільним та благодійним організаціям. Цих результатів неможливо було б досягти без упровадження нових методів господарювання і керування виробництвом, без визначення перспективних напрямків розвитку. На підприємстві діє програма річного стратегічного планування до 2015 р., що припускає використання інвестиційних капіталів збільшення кількості продукції, що випускається, розширення виробничої бази, освоєння нових ринків.

В умовах твердої конкуренції і насичення внутрішнього ринку України імпортною продукцією, коли єдиним шляхом для виживання вітчизняних підприємств є підвищення конкурентоздатності їхніх товарів, першочерговими стали задачі по підвищенню якості, а отже, питання комплексного і погодженого керування технічними, економічними. адміністративними і соціальними факторами, що впливають на нього. На підприємстві була впроваджена горизонтальна система керування, розроблена власна система організації й оплати праці, що дозволяє оцінити роботу кожного підрозділу, кожної служби.

Була реорганізована служба маркетингу і зараз вона являє собою чітку і відпрацьовану систему планування і контролю виконання задач, що дозволяє оперативно реагувати на зміни ситуації на ринку працювати з замовниками по індивідуальних проектах.

Зараз на підприємстві підібрана сильна команда досвідчених фахівців, що працює над удосконалюванням організаційної структури підприємства. Ці процеси мають фінансову, організаційну й інформаційну підтримку правління. На підприємстві розвинута система участі співробітників у процесах керування, збору і розгляду пропозиції але удосконалюванню виробничих процесів. Проводяться конкурси на кращі ідеї для рішення тих чи інших проблем, упроваджена система їхнього рішення і система пілотних проектів при реалізації удосконаленні. Два рази на рік проводиться анкетування для оцінки роботи членів правління і по їхніх результатах проводяться кадрові зміни. Кадрова політика підприємства погоджена зі стратегічними планами його розвитку. Незважаючи на хиткість економіки України, персонал ВАТ Молокозавод «Самбірський» здатний виконати намічені стратегічні плани. Головне - дати йому реалізувати свій потенціал і досвід, або змушувати шукати вихід у лабіринтах непродуманої державної політики




1. История одного города
2. Беларускае пытанне ў палітычнай канцэпцыі Юзафа Пілсудскага 1899 1908
3. Отчет по производственной практике в управлении Сантехмонтаж ОАО КМАпроектжилстрой
4. Реферат- Организация знаний
5. Задание 14 Сравнить качество атмосферного воздуха в городах
6. лидеров мнений к поиску дополнительной информации
7. Курсовая работа- Административное право
8. Система управления охраной окружающей природной среды на примере ОАО Сибнефть-Хантос
9. тема государства 27
10. Репина Л. П. История исторического знания- пособие для вузов
11. шоу как тип телевизионной программы Токшоу вид телепередачи в котором один или несколько приглашённых
12. реферату- Національний ринок та його агрегатиРозділ- Макроекономіка Національний ринок та його агрегати
13. Образ Петербурга в классической литературе XIX века
14. Уральский государственный педагогический университет Институт иностранных языков Кафедра английског
15. Зубчатая передача
16. і Себер алдында бейспецикалы~ микрофлораларды жою ма~сатында ~а~ыры~ты ~~деуден ~ткізеді
17. В кольце бульваров
18. Я подпоручик Хиро Онода
19. ионов приравнивать к общей концентрации кислоты в растворе так как главная масса ее присутствует в виде неи
20. ПРОИЗВОДИТЕЛЯМ ТОВАРОВ РАБОТ УСЛУГ В ЦЕЛЯХ ВОЗМЕЩЕНИЯ ЗАТРАТ ПО УПЛАТЕ ЧАСТИ ПРОЦЕНТОВ ПО КРЕДИТАМ ПОЛ