Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

перший договір між Росією і імперією Цин про кордон торгівлі та з інших питань

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Нерчинський договір 1689 - перший договір між Росією і імперією Цин про кордон, торгівлі та з інших питань. Укладено 27 серпня (6 вересня) в Нерчинську.

  1.  Передісторія

Перші зв'язки між російськими князівствами і Китаєм належать до XIII століття. Довгий час землі Русі і Китаю входили до складу і сферу впливу Монгольської імперії.

Вже в XVI столітті при Івана Грозного було споряджено 2 посольства для пошуку шляху в Китай. Після заснування Тобольська його воєвода посилав козаків на Далекий Схід. Російські козаки і селяни заселяли Забайкаллі і Приамурский край, побудували вздовж Амура кілька острогів.

Незважаючи на те, що землі російських поселенців не межували ні з родовими землями маньчжурів, уряд цінських Китаю поставилося до них украй вороже. У той же час уряд Росії з метою встановлення мирних відносин направляло до Китаю своїх представників. В 1618 Пекіна досягла дипломатична місія козака Івана Петлина. Шлях до Китаю був відкритий.

В 1654 в Пекін був відправлений російський посол Федір Байков, місія якої тривала до 1658. Проте вона завершилася безуспішно. У 1658 році, коли маньчжурам вдалося створити стратегічну базу в Нінгуте і Гирина для переходу в наступ у Приамур'я, вони розгромили загін Онуфрія Степанова Коваля в гирлі р.Сунгарі і протягом 2 наступних років повністю витіснили росіян з басейну Амура.

В 1675 з Москви до Пекіна було направлено велике посольство на чолі з Н. Г. Спетару ( Миколою Мілеську). Посольство Спафарія більше року перебував у Пекіні, але не змогло досягти ніяких позитивних результатів.

Після придушення повстань китайців в Китаї та Тайвані маньчжури почали військові дії проти росіян. В 1685 військо маньчжуров підійшло до Албазин. На вимогу капітуляції албазінци відповіли відмовою, але після того як маньчжури підпалили острог, змушені були здатися.

  1.  Переговори

На початку 1686 на Амур було направлено російське посольство з Федором Головіним, який мав відстояти кордон по Амуру. Кансі не хотів допустити російську місію в Пекін, переговори довелося проводити не в Пекіні, куди російське посольство не могло дістатися через загрози знищення, а в Нерчинську. У травні 1688 цінських уряд призначає своє посольство для переговорів з Головіним. У посольство були включені єзуїти - португалець Томаш Перейра і француз Жербільон, які виступали з початку переговорів (12 серпня 1689) проти угоди з Головіним.

Маньчжури відмовилися прийняти пропозицію про визначення  кордону по Амуру і вимагали передачі Цинскій імперії Албазинского воєводства і більшої частини Забайкалля, що зустріло відмову Головіна.

В кінці кінців, Головін поступився Китаю землями по правому берегу Аргун. При цьому, землі між річкою Удай і Великим Хінгану залишалися не розмежованими, а Албазинский острог знищувався. Аргунський острог переносився на лівий берег Аргун. Територію, залишену росіянами, маньчжури не мали наміру освоювати, вона була для них буферною зоною.

З російського боку договір підписали Ф. А. Головін, І. Є. Власов і С. Корницький, від цінських уряду - Сонготу, Тунгоган і Лантану.

  1.  Договір

Згідно Нерчинскому трактату, кордон між Росією і Китаєм було проведено по річці Аргуні і далі по «Кам'яним горах»: від витоків річки Горбіци і «до моря протяжним». При цьому всі річки, що впадають в Амур з півдня від цих гір належать Китаю, а всі ріки з іншого боку цих гір - належать Росії. Річки ж і землі розташовані між річкою Удій і «Кам'яними горами» від Амура до моря залишались нерозмежованими.

Питання про географічне положення «Кам'яних гір» яке аж до 1850 року невизначеним. Честь досліджувати напрямок Хінганского Хребта і таким чином довести права Російської Імперії на дослідження далекосхідних земель випала російському офіцеру Д. І. Орлову, який будучи учасником Амурської експедиції, за завданням Г. І. Невельського досліджував Хінганский хребет. Він визначив що Хінганскій хребет, прийнятий за Нерчинским трактатом 1689 року, підтвердженому трактатом 1721 року, за кордон між Росією і Китаєм, від верхів'їв річки Уди спрямований не на північний схід, як помилково до цього часу вважали, і як зображено на всіх картах, а на північний захід. Тобто що від річки Амура «Кам'яні гори» є ні що інше як Великий Хінган.

З іншого боку, трактування Великого Хінгану як «Кам'яних гір» не витримує критики з точки зору згаданого в Нерчинському договорі розмежування річок, згідно з яким, Росія не отримувала прав на річки Амурського басейну, що протікають по горах Хінгану. З тексту договору ясно випливає, що нерозмежованими залишаються області між хребтами Ківун і Тайканскім, де проходить межа вододілу між північними притоками Амура і ріками басейну Охотського моря. У визначенні «Кам'яні гори» проглядається вододільний Становий хребет, лінія якого найбільше відповідає зазначеним в Нерчинському договорі географічним орієнтирам.

Проте, російські історики розцінюють Нерчинський договір як дуже недосконалий документ з міжнародно-правової точки зору. Його тексти російською, маньчжурської і латинською мовами були неідентичними, згадані географічні орієнтири - неясними, обмін картами не був зроблений, делімітація кордону була проведена на незадовільному на той час рівні, а демаркацію кордону зовсім не проводили. При цьому не було здійснено розмежування за межами Албазинского воєводства.

Ці обставини давали підстави російській стороні вимагати перегляду нав'язаного силою кордону в Приамур'ї та визначення кордону в Примор'ї, що й було зроблено в 1858 році при укладенні сторонами Айгунського договору 1858 і Пекінського договору 1860. Китай, у свою чергу, також вважає нав'язаним силою саме Айгунскій договір, і визнає Нерчинський трактат єдиною справедливою угодою про кордони.

Все ж договір відкривав можливості розвитку мирних політ. і торг. відносин між обома країнами.




1. Соціальна робота з людьми похилого віку
2. гипоксия означает абсолютную или относительную недостаточность уровня реального энергообеспечения по ср
3. Глухарева ЛИ Права человека в современном мире
4. Встановіть відповідність - 1 Процес над СВУ Г 1930 р 2 Арешт українських кобзарів та лірників та розправа
5. Утверждаю Председатель ПМОО МФК ОЛИМП В
6. тема идей взглядов концепций на политическую жизнь способов объяснения мира политики в основе которой леж
7. Всё из ткани. Иванов И
8. Білет30 Дайте характеристику машинам і механізмам для нарізанняварениховочів
9. Краткая теория Химические источники ЭДС применяются для получения небольших количеств электрической
10. А это детки море Запомните что по одному к нему ходить опасно Есть закон И т
11. Экономико-математические методы анализа
12. экономического и экологическою оздоровления в регионе
13. Развитие творческих способностей умственно отсталых детей в ходе кружковой работы
14. Ислам как образ жизни
15. Возникновение корейской и вьетнамской проблемы
16. на тему- Организация ремонта тяговых двигателей в электромашинном цехе локомотивного депо Вариант 9
17. 1ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ И ФУНКЦИИ 4 1
18. нибудь чуда И вот однажды в канун Пятидесятницы явилась ко двору дама и просила короля Артура позволить сэ
19. РЕФЕРАТ з фізичного виховання Плаваня
20. Индивид с~зіні~ ма~ынасы--- б~лінбейтін -- жал~ыз-- біреу -- т~гел -- мен М~ртебе ~леуметті деген