Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей які потребують корекції фізичного та або роз

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 5 липня 2004 р. № 848

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ

початкової загальної освіти для дітей, які потребують

корекції фізичного та (або) розумового розвитку

Загальна частина

1.  Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей, які потребують корекції

фізичного та (або) розумового розвитку (далі — Державний стандарт), встановлює державні вимоги до змісту освіти таких дітей, а також державні гарантії у набутті такої освіти.

2. Цей Державний стандарт застосовується з метою забезпечення:

•  рівного доступу до якісної освіти дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

• наступництва між дошкільною та початковою загальною освітою;

• особистісно орієнтованого навчально-виховного процесу;

• створення передумов для запровадження інтегрованого навчання дітей,

3. Цей Державний стандарт базується на Державному стандарті початкової загальної освіти, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2000 р. № 1717.

4. Об'єктами стандартизації є зміст освіти та система його формування.

5. Цей Державний стандарт містить:

• Базовий навчальний план;

• вимоги до складання типових навчальних планів;

• державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів з урахуванням особливостей їх психофізичного розвитку;

• напрями корекційно-розвиткової роботи. Базовий навчальний план

6.  Базовий навчальний план початкової загальної освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, визначає структуру обов'язкової складової змісту освіти відповідно до державних вимог щодо рівня загальноосвітньої підготовки учнів з урахуванням особливостей психофізичного розвитку таких дітей (сліпих та із зниженим зором, глухих та із зниженим слухом, розумове відсталих, з тяжкими порушеннями мовлення, порушеннями опорно-рухового апарату, із затримкою психічного розвитку).

7.  Базовий навчальний план складається з таких освітніх галузей: "Мови і література", "Математика", "Людина і світ", "Мистецтво", "Технології", "Здоров'я і фізична культура".

Кожна освітня галузь побудована за змістовими лініями з обов'язковим корекційно-розвитковим спрямуванням.

Зміст освітніх галузей реалізується шляхом викладання окремих навчальних предметів та інтегрованих курсів.

8. Структура Базового навчального плану охоплює дві складові: інваріантну і варіативну.

9.   Інваріантна складова формується на державному рівні і є обов'язковою для всіх загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності.

Інваріантна складова передбачає проведення корекційно-розвиткових занять, що зумовлено особливістю організації навчально-виховного процесу з учнями, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

10.    У початковій школі навчальні години варіативної складової використовуються головним чином для загальноосвітньої підготовки учнів, індивідуальних занять та консультацій, факультативного навчання, підготовки учнів, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, до засвоєння змісту початкової загальної освіти.

11.  Змістове наповнення освітніх галузей інваріантної складової визначається Державним стандартом початкової загальної освіти.

12.   Змістове наповнення варіативної складової формується навчальним закладом з урахуванням особливостей регіону, типу закладу, індивідуальних освітніх потреб учнів.

Вимоги до складання типових навчальних планів

13.  На основі Базового навчального плану МОН розробляє типові навчальні плани для загальноосвітніх навчальних закладів, що забезпечують здобуття початкової загальної освіти дітьми, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

14.   У типових навчальних планах зазначається перелік навчальних предметів і курсів відповідно до змісту освітніх галузей, а також кількість годин, відведених на їх вивчення у кожному класі.

15.  Типові навчальні плани можуть відображати різні варіанти структурування, інтеграції та розподілу змісту основних освітніх галузей за роками навчання у межах годин, визначених Базовим навчальним планом.

16. Під час складення типових навчальних планів для загальноосвітніх навчальних закладів, що забезпечують здобуття початкової загальної освіти дітей, які потребують корекції фізичною та (або) розумового розвитку, дозволяється перерозподіляти між освітніми галузями до 15 відсоткін навчального часу, визначеного інваріантною частиною Базового навчального плану.

17.   Загальноосвітні навчальні заклади складають на основі типових навчальних планів робочі навчальні плани, у яких конкретизується варіативна складова з урахуванням специфіки організації навчально-виховного процесу відповідно до особливих освітніх потреб учнів (сліпих та із зниженим зором, глухих та із зниженим слухом, розумове відсталих, з тяжкими порушеннями мовлення, порушеннями опорно-рухового апарату, із затримкою психічного розвитку).

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів     урахуванням особливостей їх психофізичного розвитку

18. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів визначаються за освітніми галузями "Мови і література", "Математика", "Людина і світ". "Мистецтво", "Технології", "Здоров'я і фізична культура", зміст яких визначено Державним стандартом початкової загальної освіти.

19.   Оптимальний рівень загальноосвітньої підготовки учнів, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, забезпечується реалізацією змісту освітніх галузей у поєднанні з корекційно-розвитковою роботою.

Напрями корекцій но-розвиткової роботи

20.   Для здійснення корекції порушень у фізичному та психічному розвитку учнів з особливими освітніми потребами провадиться відповідна корекційно-розвиткова робота, яка передбачає вирішення специфічних завдань, зумовлених особливостями психофізичного розвитку учнів. Така робота потребує впровадження особистісно орієнтованих програм навчання, розвитку та корекції, корекційно спрямованого індивідуального та диференційованого навчання.

21. Корекційно-розвиткова робота спрямована на:

• розвиток зорового чи слухового сприймання, мовлення, корекцію пізнавальної діяльності, фізичний розвиток, формування навичок просторового, соціально-побутового орієнтування, психокорекцію тощо;

•  розвиток навичок саморегуляції та саморозвитку учнів шляхом взаємодії з навколишнім середовищем на основі знань, умінь і навичок мовленнєвої, зокрема комунікативної, діяльності і творчості;

•  формування компенсаційних способів діяльності як важливої передумови підготовки дітей з особливими освітніми потребами до навчання в основній школі;

•  створення передумов для соціальної реабілітації та інтеграції, розвиток самостійності та життєво важливих компетенцій дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.




1. Почки и циркуляция жидкостей в организме человека
2. Тема 1 Парная регрессия и корреляция Тема 2
3. Тема урока- Путешествие в страну профессий Цели урока- 1 активизировать лексические навыки по теме П
4. Пейзаж в лирике Б Пастернака
5. GeoCad, как база данных для ведения реестра регистрации прав на недвижимость и сделок с ним
6. 1000 старт Ф
7. Свод небес висел над ним Будто черный полог
8. Принцип действия зеркальной антенны
9. членкорр. РАМН проф
10. Ich rbeite bei ldquo;Siemensrdquo; Wo ist sie hin ~ Sie geht nch Huse Wo rbeiten Sie ~ Ich rbeite hier Wnn wird er kommen ~ Er wird heute kommen Wie ist ds Wetter ~
11. Договор найма жилого помещения
12. Файловые менеджеры
13. 1На дворе метель бушевала с ожесточением рвала ставни и разыгрывалась во всё степное раздолье
14. Ділова гра як засіб організації допрофільної підготовки з іноземної мови учнів 89-х класів основної школи
15. Вид вяжущего и принятый способ производства определяют условия твердения таких материалов ес
16. Да на призыв следовать за Ним был моим самым важным решением и приключением
17. Региональный центр управления и культуры ИНСТИТУТ СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА КЫРГЫЗСКО
18. Контрольная работа- Конфликты в организации и способы их разрешени
19. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 6 Создание редактирование форматирование таблицы в Excel Войти в Ms Excel
20. х разных капсидах