Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Міжнародна торгівля відходами Підготували

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

  

 

Екологія  України, Львівщини, нашого  краю.  Кіотський  протокол. Проблеми  відходів  в  Україні. Міжнародна  торгівля  відходами

                          Підготували
                       учні 11-А класу
              Дашавської СЗОШ
                             І-ІІІ ступенів
                 Гнатів Тарас  
                        та
                     Ониськів Вікторія

                            ПЛАН

  1.                 Екологічне право.
  2.               Сучасні екологічні проблеми України.
  3.          Мапа екологічних негараздів України.
  4.         Антропогенний вплив на навколишнє середовище.
  5.         Транспорт – забруднювач атмосферного повітря.
  6.         Промислові відходи.
  7.         Сільськогосподарська діяльність.
  8.         Масове зведення лісів.
  9.         Проблема парникового ефекту.
  10.  Екологічна ситуація у Львівській області.
  11.  Охорона земельних ресурсів.
  12.  Атмосферне повітря.
  13.  Водні ресурси.
  14.  Промислові відходи у Львівській області.
  15.  Екологічні проблеми у Стрию.
  16.  Екологічні проблеми у Дашаві.
  17.  Кіотський протокол.
  18.  Впровадження механізмів Кіотського протоколу в Україні.
  19.  Міжнародна торгівля відходами.
  20.  

Екологічне право – це самостійна галузь права, яка поєднує сукупність еколого-правових норм, які регулюють суспільні екологічні відносини з метою охорони життя і здоров'я громадян, захисту їхніх екологічних прав і свобод, раціонального  природокористування і забезпечення якості довкілля в інтересах сьогодення і майбутнього поколінь.

СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ

Сучасна епоха – це епоха бурхливого розвитку науки і техніки,  неконтрольованого зростання населення Землі, поступової деградації природного середовища під впливом негативних антропогенних чинників. В сучасних умовах швидкість науково - технічного прогресу на кілька порядків перевищує адаптаційні можливості існуючих живих організмів. Тому надзвичайно загострились багато проблем, а серед них одна  з головних – проблема взаємозв’язку  суспільства і природи, людини і навколишнього середовища. Все це призводить до порушення екологічної рівноваги, що складалася протягом тривалого часу і спричинює появу екологічної кризи, небезпечної для людей і довкілля.

Найбільший антропогенний вплив на навколишнє середовище в сучасну епоху чинить транспорт, промисловість, енергетика, сільське господарство.  

Транспорт належить до головних забруднювачів атмосферного повітря, водоймищ і грунтів. Відбувається деградація екосистем під впливом транспортних забруднень, особливо інтенсивно на урбанізованих територіях. Гостро стоїть проблема утилізації і переробки відходів, що з’являються  при експлуатації транспортних засобів. Для  потреб транспорту у великій кількості споживаються природні ресурси. Вихлопні гази автомобілів містять більш ніж 200 хімічних сполук-продуктів згорання палива, більшість з яких токсичні.

Не менш небезпечним забруднювачем оточуючого середовища є промислові відходи. В Україні основним джерелом утворення відходів є підприємства гірничо-промислового, хіміко-металургійного, машинобудівного, паливно-енергетичного, будівельного, агропромислового комплексів, а також комунальне господарство. Найтоксічнішими серед них є відходи, що містять важкі метали, нафтопродукти, непридадті для застосування отрутохімікати (пестициди), основна маса яких утворюється  в Донецькій та Дніпропетровській областях. Під сховищами токсичних відходів перебуває майже 20 тис.га земель. Це сміття звозиться на звалища, переважна більшість яких є джерелом інтенсивного забруднення води і повітря.

Основними негативними наслідками сільськогосподарської діяльності людини є збідніння і виснаження родючих українських чорноземів, промислове забруднення ґрунтів та інтенсивне освоєння цілинних земель, широке розповсюдження монокультур,  застосування азотних і нітратних мінеральних добрив.

Масове зведення лісів
Одна з найбільш важливих глобальних екологічних проблем сучасності - масове зведення лісів. Забруднення атмосферного повітря позначається на стані природних екосистем, особливо на зеленому покриві нашої планети. Одним із самих наочних показників стану біосфери служать ліси, їхнє самопочуття. 

Наступною глобальною екологічною проблемою нашого часу, що потребує негайного вирішення є проблема парникового ефекту. За останні 100 років концентрація в атмосфері вуглекислого газу збільшилась на 25%, а метану - на 100%. Ці гази зумовлюють виникнення так званого «парникового ефекту»: пропускаючи сонячне світло, вони частково затримують теплове випромінювання, яке надходить від поверхні Землі. Цей процес супроводжується глобальним підвищенням температури приблизно на 0,5°C. У найближчий час викиди в атмосферу метану та вуглекислого газу  будуть зростати, з чого більшість вчених роблять висновок, що через парниковий ефект протягом 50 років середня температура на Землі може підвищитися майже на 2-5°C. Це потепління може викликати  підвищення  рівня Світового океану на 0,5 - 1,5м , що призведе до затоплення густонаселених прибережних районів. Підвищення планетарної температури створює умови для  відходження криги з полюсів на Північ, що призведе до їх розтавання.

 

                            Екологічна ситуація у Львівській області

 Екологічна ситуація у Львівській області залишається складною і вимагає конкретних дій як з боку органів виконавчої влади, так і безпосередньо господарників, щодо її поліпшення та усунення тих негативних явищ, які склалися в результаті діяльності промислово-аграрного комплексу області.

У Львівській області нараховується 962 потенційно-небезпечних об’єктів. 25 промислових підприємств використовують у виробництві сильнодіючі отруйні речовини. 108 промислових підприємств є вибухо-, пожежонебезпечні;  вони виробляють, зберігають і використовують у виробництві більше 150 тис. тонн легкозаймистих горючих речовин.

                                     Охорона земельних ресурсів

Напружена екологічна ситуація в більшості районів області зумовлена значною мірою недооцінкою, а нерідко й повним ігноруванням ерозійно-деградаційних процесів, зумовлених як законами природи, так і антропогенною діяльністю, а почасти й споживацьким ставленням до землі. Нинішній стан земельного фонду в області на межі критичного.
Основними проблемами охорони земельних ресурсів в області є зменшення поживних речовин в ґрунтах земель сільськогосподарського призначення, недотримання сівозмін, водна ерозія ґрунтів, засмічення і забруднення, недостатні обсяги рекультивації порушених земель. 

                         Атмосферне повітря 

Особливої уваги потребує Львів, де шкідливі викиди автотранспорту в атмосферу перевищують 50% від їхньої загальної кількості. 

Основними забруднювачами атмосферного повітря області залишаються ВАТ «Добротвірська ТЕС», АТ НПК «Галичина», ВАТ «Миколаївцемент», ДПМН «Дружба», УМГ «Львівтрансгаз», ВАТ «Жидачівський ЦПК». 

                                        Водні ресурси

На території області протікають ріки Дністер, Стрий, Опір, Західний Буг, Бистриця, Вишня‚ які в період весняної повені й випадання значних опадів створюють зони затоплення. 
За станом водних ресурсів Львівщина знаходиться у не найгіршому стані. На стан водних ресурсів в області негативно впливають: 
• Скидання стічних вод у поверхневі водойми без належної очистки. Це в першу чергу пов’язано з виходом з ладу очисних споруд, фізичним та моральним зношенням, відсутністю коштів на будівництво, ремонт та реконструкцію. 
• Самовільне скидання у водойми неочищених дощостоків. 
• Забруднення поверхневих вод внаслідок скидання стічних вод зі ставків-накопичувачів Стебницького ДГХП «Полімінерал», Роздільського та Яворівського ДГХП «Сірка». 

                                         Промислові відходи

Серед промислових відходів найбільшу небезпеку для довкілля й здоров’я населення становлять неутилізовані токсичні промислові відходиНагальною є проблема заборонених та непридатних до використання пестицидів, адже зараз їх нараховується понад 760,8 тонн у Львівській області. 

До еколого-небезпечних об’єктів Львівської області належать: 
• Яворівське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка»; 
• АТ «Нафтопереробний комплекс «Галичина»; 
• Роздільське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка»; 
• Добротвірська ТЕС; 
• ВАТ «Сокальський завод хімічного волокна»; 
• НГВУ «Бориславнафтогаз»; 
• Державна вугільна холдінгова компанія «Укрзахідвугілля»; 
• Львівський державний міжобласний спецкомбінат УДО «Радон»; 
• Стебницьке ДГХП «Полімінерал»; 
• Магістральні нафтопродуктопроводи «Прикарпаттранснафтопродукт», «Дружба», «Поліолефіни», ВАТ «Оріана». 

                           Екологічні проблеми у Стрию

 

                                 Екологічні проблеми Дашави

Забруднення вулиць, берегів коло річки

Наші дашавчани забруднюють наше селище. Вони вивозять промислові відходи у ліс.

Також викидають тушки померлих тварин у річку, яка і так є дуже забрудненою.

В таких умовах бездумної експлуатації багатств природи, активної неконтрольованої діяльності людини, виникає питання про існування самого людства, оскільки існує реальна загроза його знищення. Люди поставили себе над природою, забувши, що вони є її частиною і підкоряються її законам.

Кіо́тський протоко́л — міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів. Головна мета угоди: стабілізувати рівень концентрації парникових газів в атмосфері на рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему планети. 

Протокол зобов'язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 20082012 роках до рівня 1990 року.

Кіотський протокол  — додатковий документ до Рамкової конвенції ООН зі змін клімату, підписаної 1992 року на міжнародній конференції в Ріо-де-Жанейро. Конвенція набрала силу у 1994 році. Сам протокол прийнято в Кіото 11 грудня 1997 року. Період підписання протоколу відкрився 16 березня 1998 року і завершився 15 березня 1999 року. Кіотський протокол почав діяти з 16 лютого 2005 року.

На сьогоднішній день підписала та ратифікувала протокол 191 країна, в тому числі більшість промислово розвинутих країн, крім США, які підписали, але не ратифікували угоду.

Ним було узгоджено, що країни-учасниці зобов'язані зменшити середньорічні обсяги викидів парникових газів в період 2008–2012 рр. в середньому на 5,2% (у порівнянні з 1990 р.). Окреме зобов'язання щодо їх зниження взяли Японія — на 6%, США — на 7% та ЄС — на 8%. В межах ЄС на окремі країни були накладені різні обмеження. Зокрема, в червні 1998 року Міністри навколишнього середовища країн ЄС своєю постановою зобов'язали Австрію зменшити їх викиди на 13% (для порівняння: північні країни ЄС зобов'язались досягти максимального їх пониження, на 28%).

Впровадження механізмів Кіотського протоколу в Україні

В Україні впровадження механізмів Кіотського протоколу, у тому числі в частині реалізації проектів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища є метою Національного агентства екологічних інвестицій України. Проте діяльність уряду, за оцінкою громадських експертів, є однобічною, оскільки сконцентрована навколо двох пріоритетів: проекти спільного впровадження (спостерігається скоріше перешкоджання імплементації механізму за рахунок постійної зміни умов, правил і процедур розробки, підтримки і затвердження проектів спільного впровадження) та торгівля квотами (активне сприяння імплементації, проте без прозорості в питаннях, що стосуються використання на практиці коштів, які може забезпечити даний механізм).

                                 Проблеми відходів в Україні

Україна входить в число країн з найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення відходів. Щорічно їх утворюється 700-720 млн т Загальна маса накопичених на території України відходів у поверхневих сховищах перевищує 25 млрд т, що в розрахунку на 1 кв.км площі становить близько 40 тис. тонн.

Відходи нагромаджуються у вигляді шламосховищ, териконів, відвалів, різних звалищ. Площа земель, зайнята ними, становить близько 160 тис. га. Внаслідок гіпертрофованого розвитку гірничодобувної промисловості в Україні домінують відходи, що утворюються під час розробки родовищ (до 75 % загального обсягу) та збагачення корисних копалин (відповідно 13 і 14 %). Значну частину становлять відходи хіміко-металургійної переробки сировини.

З урахуванням сучасного технологічного рівня переробки відходів в Україні серед загальної кількості відходів, які утворюються щороку, реальну цінність становлять 410-430 млн т. До категорії високотоксичних належать лише 1-2 відсотки всіх промислових відходів, але їх вплив на довкілля дедалі зростає. Проблеми відходів відображені на малюнку.

                  

                            Схема розміщення відходів в Україні

В результаті життєдіяльності одного мешканця України за рік утворюється одна тона відходів. Утилізується лише третина загальної кількості відходів, що свідчить про значні ресурсні резерви. Існуючий рівень утилізації відходів вторинних ресурсів не впливає на поліпшення стану довкілля. Це пов'язано з тим, що до переробки залучаються в основному великотонажні гірничопромислові та деякі інші відходи - малотоксичні чи нейтральні (інертні). Тому екологічний ефект переробки відходів є незначним.

Однак до цього часу не збудовано жодного спеціалізованого заводу з переробки токсичних промислових відходів, немає належним чином організованої системи збирання, зберігання та видалення токсичних відходів, відсутні техніка та обладнання для переробки відходів будівництва і комунального господарства. Неефективні норми адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил збирання, зберігання, транспортування та використання промислових й інших відходів.

                         Міжнародна торгівля відходами

Часто відходів, особливо небезпечних, окремі підприємства і навіть держави намагаються позбутися. Держави з розвинутими технологіями переробки, утилізації небезпечних відходів можуть мати великий економічний зиск від їх купівлі, бо після переробки отримують цінні матеріали. Технологічно відсталі країни часто приймають небезпечні відходи на свою територію, але не для переробки, а з метою отримання коштів.

Законне транспортування небезпечних відходів з однієї країни в іншу - це лише верхівка айсберга, що можна порівняти з незаконною торгівлею зброєю або наркотиками.

Іноді відходи експортуються під виглядом матеріалів, які підлягають рециркуляції з наступним складуванням. Небезпечні відходи змішують з горючими матеріалами і легально транспортуються в іншу країну. Фірми з утилізації відходів призначають великі ціни за них, а перепродують за менші, отримуючи з цього великі прибутки.

Небезпека в тому, що де б і яким шляхом - законним чи незаконним не опинилися відходи, вони можуть складати велику небезпеку всьому живому, бо рано або пізніше включаться в кругообіги і будуть мігрувати по трофічних ланках. Наприклад поліхлоровані дифеніли (ПХД) - відходи виробництва деяких полімерів, мастил. Вони нерозчинні у воді, але розчинні в жирах, органічних розчинниках і можуть мігрувати за схемою: вода (концентрація 2><10-12) - фітопланктон (концентрація 2,5 >10-9) - зоопланктон (концентрація 1,25> 10-7) - риби (концентрація 4> 10-6) - людина (концентрація 10-3). Поліхлоровані дифеніли - ксенобіотики, надканцерогени, активні мутагени і можуть викликати онкологічні захворювання у людей, тварин. Коефіцієнт їх накопичення в організмі людини складає майже 109.

Щоб запобігти потраплянню небезпечних відходів на територію України, діє постанова №117 Кабінету Міністрів України, яка забороняє їх ввезення (див. Дод. 2, табл. 13).

Ще в 1989 р. 116 держав світу прийняли Міжнародну конвенцію про контроль за експортом небезпечних відходів. Вона забороняє їх експорт з будь-якої країни без письмової згоди уряду держави, до якої вони направляються. У Сполучених Штатах Америки діє закон, який забороняє експорт небезпечних відходів за межі країни, крім випадків, коли існує міждержавна домовленість.




1. Восточная Русь. Этот район был окружен лесами и реками меньше всего подвергался набегам монголотатар сюда
2. тема современного российского коммерческого банка
3. Spngled Bnner~ nd distnt reltion of the fmily
4. Д~ технологиясыны~ дамуы
5. Задание для метода итераций
6. А АБИЕ ~ тотчас сразу АБО ~ или либо АБЫ ~ чтобы; если бы; лишь бы; хотя бы АВВА ~ отец настоятель мо
7. тема упражнений направленных на овладение основами профессионально педагогического общения включает в с.html
8. 24 декабря 2013 г. Руководителям объединений предпринимателей бизнесассоциаций фондов по поддер
9. Пять моделей управления затратами
10. 1907 гг В конце XIX начале XX века в России наблюдался бурный рост экономики начался процесс монополизации к
11. Глобально значимые перемены прошли и по земле далеких предков хакасов
12. СИБИРСКАЯ ГОСУДАРСТВЕННАЯ ГЕОДЕЗИЧЕСКАЯ АКАДЕМИЯ ФГБОУ ВПО СГГА Кафедра Управления и предприн
13. Положений 19 февраля 1861 опубликованы 5 марта
14. Study the new words. interchngebly взаимозаменяемо mssive
15. 1 Тестовое диагностирование При работе устройства возможны аварийные ситуации
16. Реферат- Вивчення порушень моторної функції товстої кишки в діагностиці, лікуванні та прогнозуванні гострого перитоніту
17. тема представляет собой метод оценивания качества освоения студентами учебной программы дисциплины на осно
18. тематический аппарат б предельные величины в трудовую теорию стоимости г функциональный анализ Те
19. ВНИПИ Тяжпромэлектропроект СОГЛАСОВАНЫ- Госстрой России письмо от 28
20. ТЕМА 1 ОЩУЩЕНИЕ Исследование роли ощущений в познавательной деятельности человека Исследование з