Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Дитячі громадські організації України

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Дитячі громадські організації України

З кожним роком зростає вплив громадських організацій на формування підростаючої особистості. Уже з шести років дитина може стати повноправним членом дитячої громадської організації, участь у якій дає змогу реалізовувати свої здібності та нахили, розвивати лідерські якості, забезпечувати організоване та змістовне дозвілля.

1. Особливості сучасних дитячих громадських організацій в Україні

Нині в Україні діють різноманітні дитячі об'єднання: гуртки, секції, клуби за інтересами, літні табори, у т. ч. і дитячі громадські організації. До особливостей їх розвитку зараховують різноманітність організацій; відмову об'єднань, організацій від масового охоплення дітей; неоднакову інтенсивність дитячого руху в різних регіонах, областях, містах, селах; створення досвіду взаємодії, координування зусиль різних дитячих рухів, організацій.

Дитячі громадські організації переважно виникають і діють на базі навчально-виховних закладів, створюючи додаткові можливості для педагогічного впливу на особистісний розвиток дитини. Вони мають достатній потенціал, щоб стати самостійним інститутом, що забезпечує соціальне становлення особистості, залучаючи її до суспільно-корисних справ, формує активну життєву позицію, задовольняючи інтереси особистості, і сприяє її подальшому розвитку. Інакше кажучи, сучасні дитячі громадські організації здатні впливати на формування особистості, бути суб'єктом виховання та соціалізації підростаючого покоління. Для забезпечення ефективної реалізації цього завдання сучасна дитяча організація у своїй діяльності повинна дотримуватись певних принципів (за Р. Литвак):

1. Принцип гуманізації: реалізація видів діяльності з урахуванням інтересів і потреб дітей; виховання на ідеях гуманізму - любові, доброти, милосердя.

2. Принцип свободи вибору: добровільність вступу і виходу з організації, визнання особистості дитини найвищою цінністю, метою і суб'єктом виховного процесу; повага до гідності дитини, потенційних можливостей; спрямованість системи діяльності (її цілей, завдань, змісту, форм і методів) на інтереси і потреби дітей; формування самосвідомості дитини, її активного ставлення до себе і світу; створення реальних можливостей для вибору дітьми видів і змісту діяльності; забезпечення дитині можливості вільно висловлювати власні погляди, повага її прав на свободу думки, отримання і передавання інформації; право дитини вибирати і бути обраною до всіх органів управління об'єднанням; можливість кожного члена об'єднання користуватись матеріальною базою і засобами; повага до інших дитячих організацій та об'єднань, діяльність яких не має асоціального характеру.

3. Принцип самореалізації: стимулювання творчої діяльності; створення можливостей для прояву творчої активності; створення умов для реалізації інтересів, потреб дітей; розвиток ціннісно орієнтованих умінь і навичок; вироблення вміння приймати рішення; розвиток мотиваційно-потребної сфери особистості; розвиток мислення, інтелекту, внутрішньої культури; формування здатності до безперервного збагачення соціального досвіду; забезпечення безперервної діяльності дитини в соціальній сфері; стимулювання і заохочення соціально значущої діяльності дітей.

4. Принцип взаємодії дітей і дорослих: взаємоповага, довіра і культура у відносинах; організація спільної діяльності для передавання і засвоєння дітьми соціального досвіду; надання соціально-педагогічної допомоги, сприяння соціальному, духовному благополуччю, активній участі дитини в житті суспільства.

5. Принцип соціально-педагогічної захищеності дітей: підтримка у дітей позитивних емоцій, оптимістичного погляду на світ, подолання негативних переживань, які травмують дитину; розвиток психологічної стійкості особистості; формування позитивної Я-концепції; створення атмосфери захищеності в мікросоціу-мі об'єднання; запобігання міжособистісним конфліктам, заохочення і розвиток доброзичливих взаємин; захист прав дитини.

6. Принцип романтики та гри в діяльності: розкриття в яскравій формі видатних фактів і подій з життя людства; емоційна насиченість творчих і суспільно корисних справ; використання символіки, атрибутики, ритуалів; розвиток інтересу до наукового пошуку, технічної творчості, мистецтва тощо; активне використання ігрових форм і прийомів в організуванні діяльності; розвиток творчої фантазії.

Дотримання цих принципів діяльності сприятиме ефективному виконанню сучасною дитячою організацією соціовиховних функцій. Основними функціями дитячої організації дослідники вважають:

- розвивальну (забезпечення громадського, морального становлення особистості, розвиток соціальної творчості, уміння взаємодіяти з людьми, ставити і досягати значущих цілей);

- орієнтаційну (забезпечення умов для орієнтації дітей в системі соціальних, моральних, політичних цінностей);

- компенсаторну (створення умов для реалізації потреб, інтересів, актуалізації можливостей дитини).

За виконуваними функціями, характером, напрямом діяльності сучасні дитячі організації в Україні поділяють на групи: організації, орієнтовані на комплексне виховання та саморозвиток особистості дитини (піонерські, скаутські, козацькі); організації, в яких є домінантний напрям діяльності (екологічні, туристичні, спортивні, військово-патріотичні); організації, які орієнтуються на навчальну діяльність (шкільні, учнівські).

2. Піонерський рух

Зародившись у 20-ті роки XX ст., піонерський рух 70 років посідав центральне місце в дитячому громадському житті, формуванні і становленні дитячої особистості. Після розпаду СРСР піонерство опинилося на межі зникнення і, прагнучи зберегти масову дитячу організацію з її власними ознаками, виробити нові програми та знайти нових партнерів у роботі з дітьми, поступово трансформувалося у дитячий громадський рух, побудований за законами гри, дитячого самоврядування, співпраці дітей і дорослих.

Федерація дитячих піонерських організацій. Нині піонерський рух в Україні представлений Федерацією дитячих організацій України - наступницею Піонерської організації України імені В. І. Леніна.

21 листопада 1990 року на XI Зльоті піонерів України ухвалили рішення про заснування Спілки піонерських організацій України (СПОУ). Зліт прийняв програму і статут організації, в яких зазначено, що СПОУ виступає проти політизації дитинства, будь-якої монополії в дитячому русі, за співробітництво з усіма гуманістичними об'єднаннями.

На III Зльоті СПОУ 27 вересня 1999 року спілку було реорганізовано у Федерацію дитячих організацій (Союз піонерських організацій) України (ФДО (СПО) України) як нове демократичне об'єднання дитячих та піонерських організацій, спілок, формувань (зареєстрована Міністерством юстиції України 20 листопада 2002 року) із штаб-квартирою у м. Києві.

У 2002 р. позачерговий зліт ФДО (СПО) України вніс зміни, доповнення до Статуту, у т. ч. до назви: Всеукраїнська спілка дитячих громадських організацій "Федерація дитячих організацій України" (ФДОУ). Нині ФДО України - це добровільна неполітична всеукраїнська спілка дитячих громадських об'єднань, до якої належать піонерські, дитячі організації з усіх регіонів України, всеукраїнські дитячі громадські організації "КРОКС" і "Школа безпеки" (більше 700 тис. дітей і дорослих). 6 грудня 2008 року в Києві відбувся перший Зліт Федерації дитячих організацій України за участі представників 19 місцевих дитячих громадських організацій, об'єднань - членів ФДОУ.

До ФДОУ можуть вступати діти, підлітки і дорослі, незалежно від національності, соціального походження, ставлення до релігії. Прийом здійснюється на загальних зборах членів первинного дитячого колективу за згодою батьків (приймаються діти віком від 10 років).

Основна структурна ланка ФДОУ - первинний колектив, створений за бажанням дітей, підлітків і дорослих за місцем проживання чи навчання та за наявності дорослого організатора-вожатого. При первинних осередках можуть створюватися групи-супутники, які об'єднують дітей віком 6-10 років і можуть самостійно обирати назву, символіку, правила, напрями і форми роботи. Найпоширеніше об'єднання дітей - "Країна Барвінкова", програму діяльності якої було прийнято у 1990 р. Барвін-чата мають свої закони, символіку, традиції.

Вищим органом самоврядування ФДОУ є Всеукраїнський зліт, який скликається не рідше одного разу на п'ять років. Керівний орган на період між зльотами - Національна рада дитячих і піонерських організацій України. Вона складається з двох палат: дитячої та дорослої, які збираються не рідше одного разу на рік. Дитяча палата - постійно діючі збори, у період між зльотами їх кількісний і персональний склад може змінюватись; Палата дорослих - пленум із фіксованим складом: від кожної організації - члена Федерації делегують по три особи ї п'ять осіб обирає пленум. Дорослі учасники дитячих громадських організацій наповнюють їх діяльність суспільним, громадським, виховним змістом. На рівних, партнерських засадах вони допомагають дітям оволодіти соціальним досвідом, навчитись обирати адекватні засоби взаємодії зі світом, формувати систему світогляду, вибору ціннісних життєвих орієнтирів.

Постійний виконавчий орган Національної ради - бюро Національної ради, членами якого є голова Національної ради, заступники голови, голови керівних органів організацій - членів Федерації та інші особи зі складу Національної ради за її рішенням.

Національна рада дитячих і піонерських організацій України - співзасновник двох всеукраїнських газет для школярів: "Зірка" і "Перемена". ФДО випускає "Інформаційно-методичний бюлетень "Лелеченя"".

Символіка. Символами ФДОУ є емблема, прапор, девіз, салют, галстук, значок, пісня, талісман. У кожному із символів закладена своя ідея, пов'язана з історією, традиціями чи сьогоденням.

Програми діяльності. Пріоритетним напрямом діяльності ФДО України є формування власних та спільних програм, проектів, що передбачають соціально-педагогічні функції і виявляються в соціальному, психологічному та педагогічному аспектах.

Соціальний аспект передбачає врахування потреби сучасного суспільства організаційно сформувати соціальну активність підростаючого покоління, залучити його, використовуючи різноманітні форми громадських об'єднань, до оволодіння соціальними ролями не тільки для збагачення досвідом взаємодії з людьми, а й реалізації лідерського, творчого потенціалу. Суспільство зацікавлене у захисті прав та інтересів дітей, забезпеченні їх реалізації через програми дитячих громадських організацій

З погляду психології сучасна дитяча громадська організація стала своєрідним шляхом пошуку дитиною своєї ідентичності, переживань, себе серед однолітків, колективу, довіри у соціальних відносинах. Особиста зацікавленість дитини вільна від диктату, вона сама обирає способи виконання обов'язків перед друзями, організацією, суспільством.

Для педагогіки дитяче громадське об'єднання по своїй суті є організованою системою виховного впливу однолітків один на одного. Виховання дитини здійснюється колективним суб'єктом - первинним громадським дитячим колективом. Дитяча організація як посередник між світом дитинства та світом дорослих створює умови для гармонізації досвіду особистих і колективних відносин.

3. Скаутський рух в Україні

Скаутинг - це всесвітній добровільний недержавний і неполітичний рух, у якому бере участь понад 28 млн дітей і молодих людей різних соціальних груп, релігій і культур. Основна мета скаутингу - цивільний, духовний, інтелектуальний і фізичний розвиток молоді, формування активної цілісної особистості. У перекладі з англійської слово "scaut" означає "розвідник".

Історія світового скаутизму

Скаутський метод виховання, як і сам рух, заснований в Англії на початку XX ст. полковником Робертом Баден-Пауеллом (1857-1948). Він створив для англійських підлітків перші загони скаутів, яким належало в іграх та серйозній діяльності виховувати молодь, готувати її до служіння батьківщині, прищеплювати лицарський дух. Принципи своєї організації Р. Баден-Пауелл висвітлив у книзі "Скаутинг для хлопців" (1908). До 1909 р. в Англії вже налічувалося 14 тис. скаутів.

Прабатьком скаутизму вважають і письменника Ернеста Сетон-Томпсона (1860-1946). Він народився в Англії, але в 5-річному віці переїхав з родиною до Канади. У 80-90-ті роки написав книги "Дикі звірята, котрих я пізнав", "Філософія життя серед природи", "Індіанці пустелі". Влітку він разом із хлопцями жив у лісі, де вони вивчали звички звірів і птахів. Такі гуртки почали виникати по всій Америці, а в 1906 р. Б. Сетон-Томпсон заснував "Лісову школу Америки". Після того, як скаутський рух почав поширюватись у СІНА, його обрали шеф-скаутом країни.

В основу теоретичних засад скаутизму було покладено твори (зокрема, "Книга джунглів") Редьярда Шплінта (1865-1936). Він є автором скаутської гри Кіма, офіційної скаутської пісні "All Patrols Look Out".

У 1911-1912 pp. скаутський рух вийшов на міжнародний рівень: сформувались організації у Швеції, Данії, Норвегії, Голландії, Італії, Аргентині, Чилі, Японії, Китаї, Чехії, Росії. У 1922 р. налічувалося понад 1 млн скаутів у 31 країні.

Для розвитку зв'язків між скаутськими організаціями з 1920 р. відбуваються міжнародні скаутські з'їзди, т. зв. джемборі (scout jamboree), а в 1929 р. створено Міжнародне скаутське бюро як керівний орган світового скаутського руху. За правилами бюро, кожну державу могла представляти тільки одна організація, тому декілька скаутських організацій повинні були об'єднатися у федерацію. Другою умовою членства було відокремлення хлопчиків від дівчаток. Змішані загони з представників обох статей заборонялись міжнародними правилами скаутизму.

Визнання скаутського руху як чинника міжнародних відносин засвідчило його представництво у Лізі Націй.

Нині світовий скаутський рух представлений Всесвітньою організацією скаутського руху (ВОСР) (World Organization of the Scout Movement), яка об'єднує 28 млн скаутів зі 160 країн - членів ВОСР. Метою ВОСР є виховання та освіта молоді на засадах цінностей, покладених в основу скаутської присяги та скаутського закону. Всесвітньою організацією скаутського руху керують Конференція (з'їзд делегатів країн-членів), Комітет (законодавчий орган) та Бюро (виконавчий орган), а структурно організація ділиться на шість регіонів: європейський, арабський, африканський, азійсько-тихоокеанський, інтерамериканський та євразійський. Штаб-квартира організації розташована у м. Женева (Швейцарія).

У незалежній Україні було створено велику кількість місцевих, регіональних, всеукраїнських скаутських організацій чи таких, що декларують свою належність до скаутизму. Однак у Всесвітній організації скаутського руху Україна набула членства лише у 2008 р. після того, як три найбільші скаутські організації країни (Всеукраїнська молодіжна організація "СПОК", Національна скаутська організація України "Пласт", ВДГО "Українське дитячо-юнацьке товариство "Січ"") створили єдину структуру - Національну організацію скаутів України (НОСУ).

Національна організація скаутів України - всеукраїнська громадська організація, створена у 2007 р. (зареєстрована Міністерством юстиції України наказом № 987/5 від 26 жовтня 2007 року). Ь мета - сприяти розвитку дітей та молоді як особистостей і відповідальних громадян України, якомога повнішому розкриттю їх фізичного, емоційного, розумового, соціального, духовного потенціалу, а також розвиток скаутського руху на території України та захист спільних інтересів членів організації.

Керівним органом організації є Рада НОСУ, до складу якої входить 18 осіб (по 6 від кожної організації). Головою Ради НОСУ було обрано пластуна Лева Захарчишина, а його заступником - споківця Валерія Танцюру.

У 2008 р. НОСУ звернулася з проханням про вступ до Всесвітньої організації скаутського руху. 1 липня 2008 року на 38-й Всесвітній скаутській конференції в Кореї НОСУ офіційно прийняли до Всесвітньої організації скаутського руху. Адміністративно НОСУ належить до євразійського регіону ВОСР.

Пласт

Складовою світового скаутського руху є український "Пласт". Його ідейні засади і організаційні принципи мають національний зміст.

Назва "пласт" є аналогом англійського слова "scou-ting", що в перекладі означає "розвідка". Пластунами у козацькому війську називали козаків-розвідників.

Відродження "Пласту" в Україні припало на 90-ті роки XX ст. ЗО серпня 1990 року перший український пластовий загін (12 осіб) прийняв пластову присягу. 12-13 квітня 1991 року в Івано-Франківську відбувся Перший крайовий пластовий з'їзд України, на якому було обрано керівні органи і затверджено статут Української скаутської організації "Пласт" (УСО "Пласт") (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 грудня 1992 p.). З 1993 р. "Пласт" перетворився на організацію всеукраїнського масштабу. З'явилися осередки в Центральній, Східній, Південній Україні. У 1999 р. змінилися статут, структура і назва УСО "Пласт": Національна скаутська організація України "Пласт" (НСОУ "Пласт"). Нині "Пласт" представлений у всіх регіонах України і нараховує майже 10 тис. членів (130 осередків). Крім України, "Пласт" офіційно існує в Австралії, Аргентині, Великій Британії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та СІЛА. Пластові організації із усіх країн об'єднані в Конференцію українських пластових організацій, очолює світовий пластовий рух Начальний Пластун.

Мета "Пласту" - патріотичне виховання та самовиховання української молоді на засадах християнської моралі як свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, суспільства на ідейних засадах "Пласту".

Присяга і закон. Основними моральними та ідейними засадами "Пласту" є загальнолюдські цінності, які виражають ставлення особи до природи, суспільства і самої себе. Усе це сконцентровано у пластовій присязі: "Присягаюся своєю честю, що робитиму все, що в моїй силі, щоб: бути вірним Богові й Україні, помагати іншим, жити за пластовим законом, слухатись пластового проводу".

Виконання присяги "Пласту" передбачає дотримання пластового закону, згідно з яким пластун має бути чесним, сумлінним, пунктуальним, ощадливим, справедливим, доброзичливим, урівноваженим, ввічливим, пильним, дисциплінованим, завжди тримати своє слово, дбати про своє здоров'я, добробут громадян і країни, берегти природу, вірити в успіх своєї справи тощо. Ці вимоги сприяють формуванню відповідних рис характеру і є основою плану самовиховання для кожного пластуна. На пластових присязі та законі ґрунтується вся діяльність організації.

Структура. За своєю структурою "Пласт" охоплює декілька вікових категорій: новаки і новачки, юнаки і юначки, старші пластуни і пластунки, приятелі "Пласту" (батьки і друзі). Вони, відповідно, поділяються на 4 пластові улади:

1. Улад пластунів новаків та новачок (УПН). Він об'єднує наймолодших членів "Пласту" (7-11 років), даючи дітям змогу якнайкраще та найповніше розвивати духовні та фізичні сили згідно з ідейними основами "Пласту" за допомогою пластової методи, пристосованої до дитячого віку. Новаки ще не є пластунами, а лише готуються пластувати. Перші 6-9 тижнів прихильник новацтва, який ще не став членом рою, не має права носити однострою, не сплачує внесків. По закінченні періоду знайомства з товаришами дитина складає заяву про вступ. Найменша організаційна складова УПН - рій, який має свою назву і складається з б- 12 осіб. Упорядником рою є братчик або сестричка - особа, якій виповнилось 16 років та яка має відповідну кваліфікацію. Очолює рій ройовий - новак чи новачка, призначені впорядником. Ройовий лише допомагає впорядникові під час збірок, збирання внесків, проведення деяких занять, повідомляє новаків про час сходин. Два-чотири рої становлять гніздо, за роботу якого відповідає гніздовий - досвідчений братчик чи сестричка, які пройшли вишкіл відповідної кваліфікації.

2. Улад пластунів юнаків та юначок (УПЮ). Це виховна спільнота пластової молоді віком 11-18 років. Мета УПЮ - всебічне патріотичне самовиховання української молоді та членів української спільноти, формування в них пластового світогляду. Організаційна структура УПЮ схожа на новацьку, відмінність полягає у назві структурних одиниць: замість рою - гурток, а замість гнізда - курінь. У юнацькому гуртку під час занять учасники дізнаються про ідеали й організацію "Пласту", розвиваються фізично, інтелектуально, соціально та духовно, виявляючи ініціативу і творчість, використовуючи свої таланти і зацікавлення. Упорядником гуртка можуть бути юнак чи юначка, яким виповнилось 16 років та які пройшли вишкіл вихователів УПЮ.

3. Улад старших пластунів (УСП). Цей підрозділ об'єднує пластунів та пластунок віком 18-35 років.

Завданням УСП є гуртування пластової молоді, яка бажає вдосконалювати свій пластовий світогляд та характер на засадах, встановлених у пластовій присязі, законі, обіті та гаслі.

Організаційна побудова УСП: курінь УСП з 15 і більше членів - осередки праці в складі місцевого пластового осередку - крайовий провід УСП в складі крайової пластової старшини - Крайовий з'їзд УСП - Провід УСП в складі Головної Пластової Булави - Загальний з'їзд УСП.

4. Улад пластунів-сеньйорів (УПС). Членами УПС е пластуни та пластунки, котрим виповнилось 35 років.

Основне завдання УСП, як і УПС, - сприяння виховному процесу, що здійснюється в УПН та УПЮ. Члени УСП та УПС виконують у "Пласті" функції вихователів, адміністраторів, проводять табори та вишколи..

Пластова програма. Перебуваючи в новацтві та юнацтві, пластуни та пластунки проходять кілька етапів. Успішне завершення кожного етапу свідчить про те, що пластун здійснив ще один крок на шляху до самовдосконалення і може приступати до освоєння наступного етапу. Після проходження етапу пластунові чи пластунці присвоюють відповідний пластовий ступінь, який відображає відзнака на пластовому однострої..

Вимоги щодо кожного етапу адаптовані для конкретного віку та передбачають виконання певних завдань чи освоєння певних знань, необхідних пластунові у повсякденному пластуванні.

Символіка та атрибути. Емблемою українського "Пласту" є герб із зображенням тризуба і білої трилистої лілеї, сплетених в одне ціле. Трилиста лілея - це відзнака скаутів у всьому світі, у різних країнах по-різному поєднана з іншими символами. Три листки квітки символізують три основні обов'язки пластуна, а тризуб указує на те, що "Пласт" - це українська молодіжна організація.

Гімн "Пласту" - "Цвіт України і краса" - співають на всіх святах, він є складовою кожної пластової церемонії. У ньому пластуни закликають до праці та досягнення життєвих цілей. Гімн підбадьорює пластунів, закликає їх до змагань, об'єднує їх духом і почуттям солідарності. Перший куплет та приспів гімну написані 0. Тисовським, а інші два взяті з поезії І. Франка "В дорогу".

Однострій (уніформа зеленого кольору, основним елементом якої є сорочка) у "Пласті" набув особливого виховного значення. На нього нашивають пластові відзнаки: пластового ступеня, складених умілостей, діловодства, належності до гуртка чи куреня, успішно пройдених таборів, вишколів, мандрівок, нагороди. Під комірцем сорочки пластуни пов'язують хустинку кольору свого куреня.

Ідейні основи "Пласту", програма здобуття ступенів, умілостей, відзнак ("пластова метода"), виховні засоби є складовими пластової виховної системи, яка спрямована на всебічний розвиток особистості, формування навичок самовиховання і самовдосконалення.

4. Дитячий козацький рух в Україні

Важливу роль у становленні дитячого та молодіжного руху в Україні відіграла козацька педагогіка, козацькі виховні традиції. На їх основі в XIX - на початку XX ст. діяли дитячо-юнацькі організації "Січ", "Сокіл", "Луг".

У сучасній Україні козацький рух швидко відродився, і нині офіційно зареєстровано 12 всеукраїнських громадських організацій козацтва, найважливішими з яких є Міжнародна громадська організація "Козацтво Запорозьке" (МГО КЗ) і "Українське реєстрове козацтво" (УРК).

Зі здобуттям незалежності в Україні сформувалися сприятливі умови для творчого відродження дитячих і молодіжних козацьких організацій, упровадження традицій, ідей, засобів козацької педагогіки в родинне, шкільне та позашкільне виховання дітей і юнацтва. Протягом 90-х років XX ст. виникло кілька дитячих і юнацьких організацій, які в основу своєї діяльності поклали козацькі традиції, мораль, історію. Практика роботи козацьких громадських організацій переконує, що поглиблення і примноження козацько-лицарських традицій у сучасних умовах сприяє піднесенню духовності як кожної особистості зокрема, так і всієї громади, суспільства загалом.

Козацький громадський рух - система громадського навчально-виховного впливу, покликана забезпечити козацько-лицарську освіту молоді, и духовний зв'язок з предками, розвинути відносини із сучасниками і зорієнтувати на інтереси нащадків.

Відродження козацької педагогіки сприяє вихованню фізично здорових, морально чистих, мужніх і сильних духом громадян.

У багатьох сучасних школах поширене створення самодіяльних добровільних об'єднань учнів, які діють на основі конституції "Козацької республіки" (своєрідного статуту організації). Основною структурною одиницею шкільної козацької організації є шкільний курінь, який складається із класних загонів, загони - з роїв (по б-8 осіб). Вищий орган куреня, козацьке коло, вирішує і організовує найважливіші справи, відкритим голосуванням обирає колективний орган козацького самоврядування - курінну козацьку раду кількістю не менше трьох осіб на чолі з отаманом. До ради куреню можуть бути обрані дійсні козаки (члени організації). Для організування роботи з козачатами, джурами та молодими козаками курінь створює різноманітні козацькі об'єднання: клуби, козацькі штаби, пости, команди, застави, стани, дозори, гурти тощо.

Основні завдання "Козацької республіки" - виховання козака-лицаря, палкого патріота, мужнього громадянина, захисника рідної землі з яскраво вираженими українською національною свідомістю і самосвідомістю, світоглядом і характером, високою мораллю і духовністю.

Серед форм роботи переважають ігри, конкурси, свята, змагання, походи.

На всеукраїнському рівні дитячий козацький рух представлений такими організаціями: "Січ" (1995); "Козаченьки" (2005); "Дніпровська Січ" (2006).

Українське дитячо-юнацьке товариство (УДЮТ) "Січ"

Створення організації розпочалося у 1990 р. шляхом об'єднання численних дитячих козацьких організацій, яке тривало до 9 січня 1993 року і закінчилося Установчою радою. Цю дату вважають днем заснування УДЮТ "Січ" (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 17.04.1995), яке належить до складу Національної ради молодіжних організацій України. За статутом це добровільна, незалежна, позапартійна всеукраїнська громадська організація, яка функціонує як національна форма міжнародного скаутського руху.

Мета діяльності "Січі" - сприяти вихованню національно свідомих" духовно та фізично розвинених громадян України на традиціях українського козацтва та за принципами християнської моралі, захист законних інтересів своїх членів. Завданнями "Січі" є:

- виховання у дітей та юнацтва національної, історичної свідомості, громадянської позиції, патріотизму, готовності захищати Батьківщину, любові до рідного краю шляхом опанування козацької духовної та культурної спадщини;

- формування у дітей та юнацтва християнської моралі;

- залучення молодого покоління до краєзнавчої діяльності, поширення та пропаганда козацьких звичаїв і традицій;

- вивчення, охорона, відновлення пам'яток української історії та культури;

- стимулювання дітей та юнацтва до самовдосконалення, занять прикладним туризмом, фізкультурою;

- організація спілкування представників молодого покоління різних країн.

До організації можуть вступати діти та юнаки віком 6-18 років. Основу організаційної структури становить курінь - первинний козацький осередок за місцем проживання, навчання та інтересами його членів. Курінь поділяється на чети. Курені об'єднуються в паланки - осередки районного рівня, паланки - в коші - осередки обласного рівня. Вищим керівним органом є Велика Рада.

Щорічно "Січ" організовує походи, табори, ігри, змагання. Зокрема, традиційно проводять Всеукраїнську дитячу козацьку гру в Трахтемирові (козацькій столиці), реалізовують дитячу козацьку програму "Лицарське виховання", походи в Карпати тощо.

Всеукраїнська дитяча громадська організація "Козаченьки"

Організація створена в 2005 р. і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 08.07.2005. Має осередки у всіх областях України та АР Крим, містах Києві та Севастополі. Налічує до 40 000 членів.

Діяльність "Козаченьків" спрямована на патріотичне виховання дітей в дусі загальнодержавних цінностей, козацьких традицій. Для досягнення цієї мети організація виконує такі завдання: збереження в Україні суспільної злагоди та виховання молоді на основі загальнодержавних цінностей; формування у дітей і юнацтва моральних якостей, патріотизму, ініціативності, наполегливості; розвиток особистості, талантів, розумових та фізичних здібностей дитини; виховання поваги до національних цінностей, мови, культури та традицій; сприяння і всебічна підтримка здорового способу життя; зміцнення дружби між дітьми та юнацтвом різних регіонів України; акумуляція та цільове спрямування інтелектуальних, інформаційних, організаційних, фінансових та матеріальних ресурсів на здійснення програм організації.

Організація здійснює освітянську та патріотично-виховну роботу з дітьми та молоддю, яка охоплює різноманітні заходи та акції: організування творчих вечорів, концертів, козацьких спортивних змагань, конкурсів малюнків, дитячих літніх таборів, конференцій. Важливою складовою діяльності організації є виконання програми "Лицарські звитяги", в межах якої проводять всеукраїнські оздоровчо-навчальні табори ("Школа лицарства", "Турнір - Лицарські звитяги").




1. Профессиональная деформация работников органов правопорядка.html
2. тема цен и их классификация 2
3. ГТБ к.г.н. доцент Зиганшин И.html
4. Прояви вулканізму у світі
5. Получение обесцвечивающих и фиксирующих растворов из отработанных фотографических растворов
6. А D. Sbiston была выполнена первая прямая хирургическая реваскуляризация миокарда с помощью аутовенозного АКШ
7. Дипломная работа Студента 4го курса вечернего отделения Научный руководитель Проф
8. Наталочка Справді трохи дивно для старої баби але звали її саме так тому що своїм дрібним виглядом та тих
9. ТЕМА- Найвища мудрість ~ бути щасливим МЕТА- а дидактична- розширити знання учнів про філософську категор
10. Задание- выбрать верные Основными объемами работы
11. модуль вектора орбитального момента импульса этого электрона
12. ВАРИАНТ 1 Дайте классическое определение вероятности случайного события
13. Бизнес-стратегия как инструмент антикризисного развития компани
14. Краеведческий материал в учебно-воспитательном процессе как средство формирования патриотического сознания подрастающего поколения
15. Петербурга Совместная деятельность учителядефектолога с детьми старшего дошкольного возраста с заде
16. экономического развития Российской Федерации на период до 2020 года Основных направлениях деятельности Прав
17. Алгоритм и его структур
18. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТАпо дисциплине Информатика и программированиена темуТабулирование функции одной пере
19. Стихийные бедствия
20. LEGISLTIVE JUDICIL ND EXECUTIVE BRNCHES IN THE US The Legisltive Brnch The US is presidentil republic