Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ПіслясмертіВолодимираміжйогосинамирозпочаласяжорстокаборотьба за владу.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

54

Ярослав Мудрий (1019–1054). ПіслясмертіВолодимираміжйогосинамирозпочаласяжорстокаборотьба за владу. Старший синВолодимираСвятополк убив своїхбратів Бориса, Гліба і Святослава. Вирішальна битва міждвома претендентами на київський престол Святополком і Ярославом відбулася на весні1019 р. на річціАльті, вона закінчиласьперемогою Ярослава. З братом Мстиславом, якийкнязював у Тмуторокані, питання про поділ сфер впливу Ярослав вирішивмирним шляхом, запропонувавшийомуземлідніпровськоголівобережжя з Черніговом. Післясмерті Мстислава 1036 р. Ярослав остаточно об’єднав Русь.

Першочерговимзавданням Ярослава Володимировича, так само, як і його батька, бувзахистрідноїземлівідпеченігів. Вінпродовжив справу фортифікуванняпівденнихрубежівдержави, будувавновіміста (Юр’їв, Корсунь та ін). В 1036 р., коли величезна орда печенігів прорвала укріплення і оточила Київ, Ярослав зібраввеликевійсько і вщентрозгромив ворога, відігнавшийогоназавждивідрубежівРуськоїземлі. Одночасно Ярославу Мудрому довелосядбати про захистзахіднихкордонів: відвойовувати у польськихфеодалівземлі, загарбаніБолеславомХоробрим1018 р., звільнитивідполяківволинськемісто Белз, разом з Мстиславом відвоювати і возз’єднати з Давньоруською державою /1031 р./ всю Червену Русь.

У зовнішнійполітиці Ярослав Мудрийвіддававперевагу методам дипломатичнихзв’язків, підкріплюючиїхдинастичнимишлюбами. Сам князь буводружений з дочкою шведського короля Інгігердою, його дочка Анна була дружиною французького короля Генріха І, Єлизавета – норвезького короля ГеральдаСміливого, Анастасія – угорського короля Андрія. Сини Ярослава Мудрого Із’яслав, Святослав і Всеволод завдякишлюбамскріпилидружністосункиКиївськоїРусі з Польщею, Німеччиною і Візантією.

Важливі заходи здійснив Ярослав у справівнутрішньоїорганізаціїсвоєїдержави. За йогочасівбуло остаточно зламаномісцевий сепаратизм, стабілізувалисьтериторія і кордони, вдосконаливсядержавнийапарат, збірданини. Ярослав Мудрийприділяввеликуувагуцеркві, намагаючисьзабезпечитинезалежністьцерковноїієрархіївідВізантії, в 1039 р. заснувавмитрополію в Києві, а в 1051роціпризначає главою руської церкви Іларіона. Встолицідержавидіяло 400 церков. ВінрозбудувавКиїв - звівЗолоті Ворота, собор св. Софії. Прославився Ярослав Мудрий і виданням “Руськоїправди” – першого кодексу законів. Вінпіклувався про розвитокосвіти, науки, мистецтва. Розвиваласьекономікакраїни. Лише у Києвіпрацювалиремісникибільш як 60 спеціальностей. Столиця стала торговельним центром не тількиКиївськоїРусі, а йСхідноїЄвропи.

Отже, за Ярослава Мудрого Київська Русь сягнулазенітусвогорозквіту і могутності. Вона стала в один ряд з передовимикраїнамисередньовічногосвіту. Завершилось формуваннятериторії, зміцніла і утвердилась централізованавлада князя, відбуласязамінародоплемінногоподілусуспільства на територіальний, проводилась активна реформаторськадіяльність, закріплена в писаному кодифікованомуправі, ширшевикористовувалисьдипломатичніметодивирішенняміжнародних проблем.




1. 86 Форма 1а САПР Дубл
2. I Прежде чем приступать к выполнению практической работы вспомним основные понятия и термины такие как- ги
3.  ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ 1
4. Вариант 4 Найдите множество значений функции 2
5. з курсу Порівняльна стилістика української й англійської мов
6. Вариант 1 Какой основной принцип изучения топографической анатомии 0 А
7. Дипломная работа- Межбанковские расчеты
8. За свою более чем полувековую деятельность Пикассо превратился в личность почти мифическую его воспринима
9. Родительский урок С целью разъяснения правовых медицинских и социальных аспектов наркомании ро
10. А Тюрго об эволюции классовой структуры буржуазного общества
11. Справочник специалиста по охране труда Несчастный случай со смертельным исходом произошел в ОАО 13 Элек
12. Тема- СОКШОУ агитационная акция за здоровый образ жизни Цели- Формирование интереса к здоровому
13. тематики и литературы ldquo;Простые истиныrdquo; Цели урока- Показать связь математики и литературы на прим
14. А Б В 2 А Общество 3 лицо Пис
15. ВВЕДЕНИЕ3 1 ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОЦЕНКИ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ГОСУДАРС
16. Эпидемиология МОСКВА 2006 Настоящие методические рекомендации подготовлены доцентом каф
17. Реферат- Винный этикет
18. Роль информации в коммерческой деятельности
19.  Цель функционирования предприятия2
20. Основные направления выражают позицию Министерства транспорта Российской Федерации в отношении сложивших