Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На порозі вибору майбутньої професії. Професія землевпорядника в Україні.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1

План

  1.  На порозі вибору майбутньої професії ст. -2
  2.  Загальна характеристика професії ст. -2
  3.  Землевпорядник повинен

знати ст. -3

  1.  Згадки про землевпорядника 

ст. -4

  1.  Професія землевпорядника в Україні ст. -5
  2.  Чому слід обрати професію землевпорядник ст. -5

На порозі вибору майбутньої професії

Ставши на порозі дорослого життя, треба зробити той відповідальний крок, який визначить мою подальшу долю та життєву дорогу.

Найчастіше людина вирішує займатися тим, що їй подобається, іноді обирає так звані престижні й високооплачувані професії, не завжди враховуючи свої можливості та здібності. Хтось визначається у виборі професії не за покликом душі, а за бажанням та фінансовою спроможністю батьків чи за іншими критеріями.

Обираючи професію землевпорядника потрібно не просто дуже багато «тримати в голові», але і в думках, наприклад при складанні проектів землеустрою необхідно передбачати можливі зміни, які відбудуться безпосередньо з землею. Від фахівця вимагається ініціатива і самостійність у вирішенні конкретних трудових завдань. Важливі дбайливість і далекоглядність, точність і дотримання юридичних тонкощів. Адже багато змін при неправильному плануванні, можуть виявитися незворотними. Мінливі умови праці вимагають від працівника творчого вирішення виникаючих задач.

В Україні професія землевпорядника завжди була у пошані. Технічний прогрес змінює крокву та мензулу на найсучасніші навігаційні прилади, але сутність професії залишається незмінною - раціональне використання найкращих у світі вітчизняних чорноземів, збереження їх для нащадків, надійний захист конституційних прав землевласників та орендарів. У контексті проведення земельної реформи на ринку праці різко зріс попит на сертифікованих землевпорядників. Тому у студентів, які навчаються на факультеті землеустрою та геоінформатики Національного університету водного господарства та природокористування досить привабливі перспективи у плані працевлаштування після отримання диплому, вважає декан факультету, кандидат технічних наук

Ця професія мені до душі, тому вважаю, що матиму успіх, бо ідею «сродної праці» я хочу втілити в життя.

Загальна характеристика професії

  Організація ефективного використання земель, їхня охорона, контроль за дотриманням земельного законодавства. Складає експлікації, робить зйомку і веліруванння , складає проекти міжгосподарського і внутрішньогосподарського землевпорядження з економічним обґрунтуванням, веде земельнооблікову документацію, проводить заходи із землевпорядкування, забезпечує безпечне проведення робіт. 
  До компетенції спеціаліста-землевпорядника сільської, селищної, міської ради також належить підготовка і внесення на розгляд виконавчого комітету ради пропозицій щодо:
- встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, вилучення (викупу), а також надання під забудову та для інших потреб земель, що перебувають у власності територіальної громади;
- прийняття рішень про організацію територій і об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охороні;
- дотримання землекористувачами та власниками земельних ділянок земельного та природоохоронного законодавства, використання і охорона земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворення лісів;
- розпорядження землями територіальних громад; 
- підготовка висновків з приводу надання або вилучення в установленому законом порядку земельних ділянок, що проводиться органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;
- погодження проектів землеустрою;
- підготовка проекту звернення до районної ради стосовно встановлення і зміни меж сіл та селищ.

Землевпорядник повинен знати 

  Основні напрямки розвитку питань землекористування і землевпорядкування, основні матеріали у сфері землекористування, технологію проведення землевпорядних робіт, устрій геодезичних і аерофотографічних інструментів і приладів, способи освоєння і поліпшення земель, системи протиерозійних заходів, законодавство про охорону природи. Бути обізнаним у роботі з комп'ютером (Wіndows, Місrоsft Wоrd, Ехсеl). Мати знання основних засад діловодства та правил ділового етикету.

  Спеціаліст-землевпорядник відповідно до покладених на нього завдань та обов’язків несе відповідальність:
- за неналежне виконання покладених на нього цією інструкцією завдань та обов’язків, перевищення своїх повноважень, порушення спеціальних обмежень щодо посадових осіб органів місцевого самоврядування - статей 12, 13, 23 Закону України "Про роботу в органах місцевого самоврядування", чинного законодавства України про працю та статей 7, 8, 9 Закону України "Про боротьбу з корупцією";
- за неповноту та недостовірність інформації, яка надається на розгляд виконавчого комітету, сесії сільської, селищної, міської ради, районного відділу земельних ресурсів;
- в інших випадках, встановлених законодавством.
Професійно важливі риси: 
- уважність;
- акуратність;
- хороший зір.
Медичні протипокази: 
- порушення функцій опорно-рухового апарату;
- поганий зір;
- серцево-судинні захворювання;
- пізня стадія гіпертонії.
Кваліфікаційні вимоги
Спеціаліст-землевпорядник повинен мати, як правило, вищу освіту за напрямком підготовки "геодезія, картографія та землевпорядкування", спеціальністю "землевпорядкування та кадастр", "землевпорядкування" або іншою близькою до "землевпорядкування" спеціальністю за освітньо-кваліфікаційним рівнем: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст або магістр.

Згадки про землевпорядника

Ще в Київській Русі ця професія була в пошані.

З літописів відомо, що київський князь Володимир, що правив в 980-1016 роках піклувався «о строи земленем, о ратях и о устройстве земленем». Це перше документальне свідоцтво про землеустрій. Його існування загалом пов’язують з виникненням держав. Факти свідчать, що вже до моменту офіційного ухвалення християнства на Русі більше 1000 років тому в найбільших політичних центрах Стародавньої Русі (Києві, Новгороді, Смоленську) існувала писемність, велося індивідуальне навчання грамоті і розвивалося землемірство (землеустрій).

Руські князі за прикладом Візантії робили описи земельних володінь своїх підданих з метою розподілу податей, повинностей і дані, уповноважені князем люди (писарі) були, по суті, першими землемірами. Вони повинні були добре знати грамоту, уміти рахувати, орієнтуватися в княжих законах і володіти простими методами вимірювання. Ці дані використовувалися при обліку кількості і якості земель . Практично, це були спроби, кажучи сучасною мовою, провести системний аналіз кількості і якості земель відповідно до чинного законодавства, врахувати не тільки територію окремого князівства, але і земельні володіння кожної приватної особи.

З технічної точки зору проводився тільки опис земель, без зображення на папері землеволодінь і землекористуванні у вигляді креслень або планів. Це пояснювалося тим, що у той час практично не було осіб, знайомих з правильними геометричними прийомами і складними землемірними інструментами.

З розвитком суспільства, удосконаленням земельних відносин, розвивалась і стверджувалась і професія землевпорядника.

Професія землевпорядника в Україні

У наший країні професія землевпорядник завжди користувалася шаною, адже вона присвячена безцінному скарбу України – землі. В Україні до землі завжди було  особливе  відношення. Безкрайні  поля  України дають гарні врожаї, з її надр на-гора піднімаються сотні мільйонів тон вугілля, нафти і газу, в унікальних заповідних куточках відпочиває велика кількість туристів  зі  всіх куточків світ. У цьому є і заслуга землевпорядників, які стежать за тим, щоб земля  використовувалася  раціонально ефективно і дбайливо.

Зараз в Україні  продовжується проведення земельної реформи, і землевпорядники є її  безпосередніми виконавцями, від професіоналізму  яких залежить,  як люди зуміють розпорядитися землею, в якому стані передамо її нашим нащадкам.

За часи самостійності України, з розпадом існуючих форм господарювання, і появою нових форм власності на землю фахівці із земельних відносин зайняли  своє почесне місце.

В сучасній Україні професійне свято – День землевпорядника, відзначається щорічно в другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України по земельних ресурсах і Союзу землевпорядників України.

Розвиток суспільства у всі часи був пов’язаний із землею, яка і тепер залишається основним засобом для існування людства і джерелом суспільного багатства.

Зважаючи на проблеми, що існують сьогодні, пов’язані з проведенням землевпорядних робіт і  історичні уроки, необхідно удосконалити проведення робіт з землеустрою.

Чому слід обрати професію землевпорядник

В останні роки в Україні велика увага звертається на землю не лише як на ресурс, що забезпечує людство їжею і всіма необхідними благами, але і як на предмет купівлі продажу, ціни, дарування застави, тощо. Від оцінки її потенційних можливостей та вартості в значній мірі залежатиме багатство народу, який на ній проживає. Не маловажне значення при цьому відіграє забезпеченість ринку землі кваліфікованими фахівцями-землевпорялниками, тобто спеціалістами, які можуть виконувати всі ці роботи.

Робота землевпорядника включає широкий спектр послуг, до яких відноситься поділ та об’єднання земельних ділянок, зміна цільового призначення земельної ділянки, приватизація, встановлення та зміна меж населених пунктів, створення геоінформаційних систем (ГІС), розробка документів для будівництва, правові консультації із земельних питань, складання карт, вирішення земельних спорів та оцінка земельних ділянок. 

За останні роки сфера діяльності землевпорядників значно розширилась, зокрема, на землі населених пунктів, особливо міст, де активно відбувається приватизація землі і нерухомого майна, що вимагає збільшення числа таких фахівців у складі земельних органів міст.

Нині землевпорядник – не тільки державний службовець, який стоїть на стороні найбільшого нашого багатства – землі, але й активний учасник і організатор земельного ринку.

На сьогодні професії, пов’язані з оцінкою і управлінням нерухомістю (землею), входять в двадцятку самих високооплачуваних. Але шлях до великих «дивідендів» не може бути легким: щоб стати експертом у сфері нерухомості, доведеться неабияк потрудитися у вузі.

Фахівець в області нерухомості це універсал: він і управлінець, і економіст, і еколог, і оцінювач, і будівельник, і землемір, і архітектор. Загалом, майстер на всі руки.

. Перевагами фахівців із землевпорядкування є:

- значна потреба в фахівцях;

- рівень зарплат, що істотно перевищує середній по Україні;

- широкий спектр можливих місць працевлаштування – державні комунальні та приватні структури, які пов’язані з вирішенням земельних питань; 

Закінчивши навчання за спеціальністю «Землевпорядкування», фахівці працюють на посадах спеціалістів або керівників в органах земельних ресурсів; інспекторами з контролю за використанням та охороною земель; в науково-дослідних інститутах землеустрою; в структурі державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Держкомземі (Державний комітет із земельних ресурсів) України; в організаціях, які здійснюють геодезичні та землевпорядні роботи; в бюро технічної інвентаризації.

- можливість займатися приватним підприємством або працювати в державних установах.

Отже, випускники цієї спеціальності можуть працювати як експертами з земельних питаннях, так і проектувальниками. Можна організувати себе в професійне русло, тобто працювати по спеціальності. При тому получати високооплачувану зарплату, займатися приватним підприємством.

Використана література

  1.  посібник «Оренда землі від А до Я»
  2.  книга «Державне агентство земельних ресурсів України»
  3.  книга «Землеустрій»
  4.  книга «Професії світу»




1.  Сердце и сосуды а
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук1
3. а в 4а классе
4. Воск
5. Франциско со своей верной свитой собаками Фуфелом и Лазарем
6. Введение
7. Город Кремль по старому разделению Москвы называется Городом строения вне Кремля Пасадом а слободы в
8. 05~ 13.35 Политическая история СССР и РФ лс 18
9. Тема. Построение текста
10. Чудесный нож Филип Пулман Чудесный нож Темные начала ~ 2 Сканирование и распознаван
11. 22апреля 2013г Мы ректор коммерческого университета г
12. Гуам
13. Ввізне мито податок на зовнішню торгівлю
14. ТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ Спеціальність 05
15. ТЕМАrdquo; 1. Структура бюджетної системи України визначається- а адміністративнотериторіальним устроєм
16. Силлогистика
17. РГТЭУ челябинский институт филиал Кафедра гражданского права М
18. це нормативнотехнічний документ що визначає комплекс норм правил вимог до якості готельних послуг затве
19. Общее понятие о языке и речи 1
20. Лабораторная работа по дисциплине Теория автоматического управления Тема работы- расчет оптимального.html