Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Еквівалентна схема аперіодичного підсилювача на верхніх частотах

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Білет 11

1.Еквівалентна схема аперіодичного підсилювача на верхніх частотах.
2.Схема подільника напруги з частотно-незалежним коефіцієнтам передачі.
3.Принципова схема автогенератора з паралельним живленням тунельного діода.
Відповіді:
          1.
 Підсилення — це збільшення амплітуди напруги, струму або потужність електричних сигналів завдяки енергії джерела живлення (як правило, джерела постійного струму). 
          Для аналізу властивостей електричних кіл та їх розрахунку складають еквівалентні схеми. На них умовними графічними позначеннями показують ідеалізовані опори, індуктивності, ємності, джерела, які для заданих умов істотно впливають на роботу каскаду або радіопристрою. Для одного й того самого каскаду може складатися кілька еквівалентних схем, що відображують його властивості за різних умов. На таких схемах можуть бути відсутніми деякі елементи, які є на відповідних принципових схемах, і навпаки, можуть бути елементи, яких на принципових схемах немає. Наприклад, на еквівалентній схемі можуть бути відсутніми допоміжні елементи, що забезпечують положення робочої точки (РТ) транзистора, і показані ємності монтажу або вхідний опір наступного каскаду.
 

         2. У практичних схемах досить часто два резистори вмикають для поділу напруги (рис.4.6), де резистор R2 завжди шунтується ємностями монтажу, вхідними та іншими ємностями. Внаслідок цього складові спектрів, що мають різні частоти, послаблюються по-різному. Для того щоб уникнути спотворень сигналу і зробити АЧХ горизонтальною в усьому діапазоні частот, паралельно резистору   умикають конденсатор , ємність яко¬го вибирають, виходячи з умови:
                                                                                


         3. Автогенератор – електронний генератор з самозбудженням.
         Схема на рис. 7.6, б дістала назву схеми з паралельним живленням. Тут джерело живлення, діод та контур увімкнено в коло паралельно (діод і джерело живлення — за постійним струмом, а діод та контур — за змінним). Щоб виключити самозбудження, в контурі LлрС2 послідовно з дроселем увімкнено резистор R1, опір якого вибирається з умови  . При паралельному живленні постійний струм через контур не проходить, чим запобігається нагрівання котушки і підвищується стабільність частоти, що генерується.

Білет 12

1.Схеми радіоелектронних кіл у вигляді чотирьохполюсників.
2.Схема реального контуру і вільні згасаючі коливання в ньому.
3.Принципова схема автогенератора з ланцюжковим ФВЧ у колі ЗЗ.
Відповіді:
         1.
 Чотирипо́люсник — електрична схема з чотирма виводами, на два з яких подається вхідний сигнал, а з двох інших знімається вихідний сигнал.
         У методі чотириполюсників кожна радіодеталь, у тому числі мікросхема, розглядається як така, що має чотири зовнішніх полюси: по два на вході й виході Із суто дво- та триполюсних деталей (резистора, конденсатора, транзистора) чотириполюсник можна утворити штучно введенням спільного приводу. Найпростіші чотириполюсники можна з’єднувати між собою й утворювати складніші чотириполюсники (каскади),які, в свою чергу, можуть утворити ще складніші тощо.
Основна ідея методу полягає в тому, що всі властивості, характеристики та параметри чотириполюсника можна визначити, якщо виміряти струми і напруги на його вході й виході.

         2. У реальному коливальному контурі завжди є необоротні теплові втрати енергії, рівність (4.25) порушується і коливання з часом загасають. Це враховують уведенням у його схему (рис. 4.7, а) розподіленого еквівалентного опору . Фізичні процеси в такому контурі можна описати рівнянням другого закону Кірхгофа



         3. Автогенератор – електронний генератор з самозбудженням.
         У схемі на рис. 7.7 використано ланцюжковий ФВЧ й емітерний повторювач, який потрібен для узгодження вихідного опору підсилювача з вхідним опором фільтра.
Проте такий найпростіший автогенератор має багато недоліків; перш за все, в ньому утруднено регулювання частоти. Тому найпоширенішими RС-генераторами є двокаскадні автогенератори.

Особливість схеми автогенератора, полягає в застосуванні безпосереднього зв'язку між транзисторами. В таких схемах узгодження каскадів за постійним струмом забезпечується вибором резисторів у колі емітера таким чином, щоб напруга на колекторі першого каскаду дорівнювала сумі напруг між базою та емітером U0БЕ і напруги на резисторі другого каскаду. Наприклад, для схеми

.

Білет 13

1.Схема чотирьохоплюсника без генератора та навантаження.
2.Еквівалентна схема послідовного коливального контуру і його АЧХ.
3.Принципова схема автогенератора з мостовою схемою фільтра у колі позитивного ЗЗ з мостом Віна.

Відповіді:
         1. Чотирипо́люсник — електрична схема з чотирма виводами, на два з яких подається вхідний сигнал, а з двох інших знімається вихідний сигнал.
         У загальному випадку чотириполюсник може мати активні елементи в своєму складі, тоді його називають активним.

         2. Щоб визначити залежність коефіцієнта передачі та вхідного опору контуру від частоти, до входу чотириполюсника, зображеного на рис,а, підведемо синусоїдну напругу
                                                                                                                                       

         3. Найпоширенішими RС-генераторами є двокаскадні автогенератори , в яких і баланс фаз, і баланс амплітуд досягаються завдяки підсилювальним каскадам, а мостові схеми фільтрів в колах частотозалежного позитивного 33 забезпечують вибір частоти та її перестроювання. Зміну частоти коливань у таких генераторах легко здійснювати синхронною зміною опору резисторів мостової схеми.

         Особливість схеми автогенератора, полягає в застосуванні безпосереднього зв'язку між транзисторами. В таких схемах узгодження каскадів за постійним струмом забезпечується вибором резисторів у колі емітера таким чином, щоб напруга на колекторі першого каскаду дорівнювала сумі напруг між базою та емітером U0БЕ і напруги на резисторі   другого каскаду.

Біле 14

1.Схема чотирьохполюсника з генератором та навантаженням.
2.Схема вхідного кола радіоприймача з режекторним фільтром і його АЧХ.
3.Принципова схема автогенератора з мостовою схемою фільтра у колі позитивного ЗЗ з 2Т-мостом.

Відповіді:
         1. Чотирипо́люсник — електрична схема з чотирма виводами, на два з яких подається вхідний сигнал, а з двох інших знімається вихідний сигнал.
        
 Якщо до складу чотириполюсника входить хоча б один нелінійний елемент, то чотириполюсник називають нелінійним. Усе, що приєднують до виходу чотириполюсника, називають його навантаженням і позначають або (у загальному випадку навантаження може залежати від частоти). Все, що приєднують до входу чотириполюсника, можна розглядати як джерело сигналу, яке характеризують опором генератора та його струмом або напругою.

         2. Цей контур може відігравати роль режекторного фільтра щодо дії сильної завади на фіксованій частоті, як це показано на рис. 4.9, а. Контури   і   настроєно на різні частоти: перший, настроєний на частоту завади  , створює майже коротке замикання між точками   та  ; другий настроюється на частоти тих станцій, сигнали яких треба прийняти (рис. 4.9, б). Така ситуація виникає тоді, коли на рухомому об'єкті (наприклад, літаку) працюють приймач і власний передавач або коли діє постійна промислова завада.

         3. Найпоширенішими RС-генераторами є двокаскадні автогенератори , в яких і баланс фаз, і баланс амплітуд досягаються завдяки підсилювальним каскадам, а мостові схеми фільтрів в колах частотозалежного позитивного 33 забезпечують вибір частоти та її перестроювання. Зміну частоти коливань у таких генераторах легко здійснювати синхронною зміною опору резисторів мостової схеми

         Особливість схеми автогенератора, полягає в застосуванні безпосереднього зв'язку між транзисторами. В таких схемах узгодження каскадів за постійним струмом забезпечується вибором резисторів у колі емітера таким чином, щоб напруга на колекторі першого каскаду дорівнювала сумі напруг між базою та емітером U0БЕ і напруги на резисторі   другого каскаду.
         У схемі на рис. 7.8, б застосовано диференціальний каскад, в якому положення РТ лівого транзистора визначається співвідношенням

.

Білет 15

1.Схема для зняття ВАХ чотирьохполюсика.
2.Еквівалентна схема паралельного коливального контуру при живленні від низькоомного генератора гармонічного сигналу.
3.Принципова схема мультивібратора на транзисторах в очікувальному режимі і часові діаграми, що ілюструють його роботу.

Відповіді:
         1. Чотирипо́люсник — електрична схема з чотирма виводами, на два з яких подається вхідний сигнал, а з двох інших знімається вихідний сигнал.
         Для визначення малосигнальних параметрів і побудови ВАХ у ста¬тичному режимі складають схему за рис, використовуючи вимірю¬вальні прилади постійного струму. В малопотужних схемах на вході вми¬кають мілівольтметр та мікроамперметр, а на виході — вольтметр і міліам¬перметр. Для підвищення точності вимірювань слід ураховувати спад напруги на внутрішньому опорі мікроамперметра.

2. Паралельний коливальний контур


         3. Мультивібратор — це релаксаційний генератор, побудований на основі двокаскадного аперіодичного підсилювача напруги, в якому вихід першого каскаду з'єднано з входом другого, а вихід другого — з входом першого. Завдяки цьому здійснюється 100%-ний позитивний 33, паралельний за напругою.
         Роботу мультивібратора (рис. 7.9, а) в очікувальному режимі ілюструє рис. 7.9, б.
         Для забезпечення стану стійкої рівноваги, при якому транзистор VТІ закритий, а транзистор VТ2 відкритий, колектор транзистора VТ2 з'єднано з базою транзистора VТ1 через резистор Rзв.
         Для подачі імпульсів запуску в коло колектора транзистора VТ1 увімкнено дифсренціювальний ланцюжок Rдиф Сдиф з діодом VD, через який передасться фронт імпульсу запуску позитивної полярності. Аналогічний вхід може бути в колі бази транзистора YТ2 (показано штриховою лінією).
         У початковому стані транзистор VТ2 відкритий, а транзистор VТІ закритий (на його базі відсутня відпірна напруга).


  У такому стані очікувальний мультивібратор може перебувати будь-який час до подачі імпульсу запуску. Якщо початковий стійкий стан схемою не забезпечується, то слід через резистор R1 подати на базу транзистора VТІ запірну напругу +E' = 0,5... 1В (показано штриховою лінією).




1.  Информационное обеспечение планирования- Внешняя информация Внутренняя информация статистические е
2. Реферат- Совершенствование стимулирования труда за счет улучшения рабочих мест
3. Социология личности
4.  Московский шелк ___________А
5. Прохождення служби в органах місцевого самоврядування
6. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Севастополь 2
7. Реферат на тему- ldquo;Роди і жанри літературиrdquo; ЖАНР франц
8. ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ з дисципліни ДІЛОВЕ АДМІНІСТРУВАННЯ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ для с
9. Что предусматривает воинская обязанность Известно что десятикратное снижение уровня радиоактивн
10. РОЗЫСКНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЕСТУПЛЕНИЙ СВЯЗАННЫХ С НЕЛЕГАЛЬНЫМ АВТОБИЗНЕСОМ Борьба с угонами кражами ав
11. Как прогнозировать доходы
12. Реферат- Основні причини виникнення стресу
13. Идиот Братья Карамазовы
14. науковий менеджмент а також використовуваний ними критерій економічної раціональності або ефективності;
15. кредитне управління НКЗТ яке мало в своєму складі центральну бухгалтерію
16. Реферат- Лимон
17. Реферат- Психомоторные и эмоциональные критерии визуальной диагностики в различных типах темперамента и акцентуаций характера
18. Яка роль фінансової науки у суспільстві У яких трьох проявах розглядають фінансову науку Що ви ро
19. Американская живопись
20. один з найважливіших методів вилучення цільови- продуктів з нативних розчинів