Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук Харків ~7 Дисертацією.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

У дисертаційному дослідженні наведено теоретичне узагальнення та нове бачення проблеми гендерних установок і статеворольового самовизначення старших підлітків. Проблема досліджувалася з погляду когнітивного розвитку особистості, що дозволило встановити особливості змісту та прояву категоріальної системи особистісних установок старших підлітків, виявити специфіку процесу їх гендерної ідентифікації відповідно до умов первинної соціалізації та створити програму тренінгу зі сприяння статеворольового самовизначення старшокласників "Я у світі цінностей".

Мета й завдання роботи виконані. Теоретичний аналіз проблеми та результати емпіричного дослідження дозволили зробити такі висновки.

. У дисертації наведено теоретичне обґрунтування проблеми статеворольового самовизначення старших підлітків, у якому перевага надається концепціям теорії когнітивного розвитку особистості: зміст "Я-концепції" являє собою категоріальну систему особистісних установок, сформованих у процесі активного засвоєння та прийняття статеворольових норм, культивованих суспільством. Систему установок можна розглядати як форму організації індивідуального досвіду, яка спрямовує свідомість, активність та самовизначення суб’єкта по відношенню до світу. Засобами усвідомлення власної статевої приналежності виступають соціальні стереотипи, очікування, які у процесі соціалізації із зовнішнього, "заданого" соціумом плану переходять у межі внутрішнього, особистісно-осмисленого прийняття гендерних ролей та відповідних їм установок.

. Гендерні уявлення підлітків мають певний рівень сформованості. Загалом, юнаки та дівчата схильні до об’єднання в образі ідеальної сучасної людини якостей обох статей, що відповідає концепції психологічної андрогінії та є адекватним для успішної соціальної адаптації. Значна частина досліджуваних віддавала перевагу вираженості чоловічих якостей у соціальних ролях, що свідчить про значущість цих рис в особистісній самореалізації.

. Зміст "Я-концепції" дівчат і хлопців значно відрізнявся за характером співвідношення структурних компонентів: якості соціальної ідентичності частіше наводилися хлопцями, а особистісні - дівчатами. Процес статеворольової ідентифікації старших підлітків відповідав основним положенням гендерної схеми: у самоописах хлопці більше відокремлювали характеристики, що вказували на прояв ними достатнього рівня самоконтролю, емоційної стабільності; дівчата частіше відзначали в себе прояви дружелюбності, активності й емоційної нестабільності. Виявлене протиріччя між змістом "Я-реального" та "Я-ідеального" у дівчат пояснюється життєвою необхідністю останніх проявляти маскулінні якості для ствердження та самореалізації в жорстких умовах сучасності.

. Значний вплив на формування змісту "Я-концепції" має склад родини. Дівчата з неповних родин уникали відокремлювали в самоописах негативні якості, що відносилися до інтелекту й самоконтролю, підкреслюючи відповідність свого "образу-Я" соціальним очікуванням, прагнення підтримати достатньо високий рівень самооцінки. У хлопців з неповних родин були виявлені порушення у процесі статеворольової ідентифікації; їхні життєві орієнтири відрізнялися невизначеністю та розмитістю.

. Провідні професійні орієнтації дівчат і хлопців співпадали з професійними перевагами "ідеального" образу в їхніх уявленнях. Старші підлітки обох статей рівною мірою віддавали перевагу професіям високої кваліфікації, створенню власного бізнесу та роботі на посаді керівника, відкидали перспективи працювати у релігійній сфері та в галузі сільського господарства. У професійних перевагах другого плану дівчата частіше, ніж хлопці проявляли готовність працювати у сфері мистецтва та модельного бізнесу, негативно ставилися до спортивних професій та традиційно чоловічих. Хлопці віддавали перевагу створенню власного бізнесу, висловлювали небажання працювати у сферах освіти й торгівлі.

Образи "зневажених" чоловіка та жінки дають підставу говорити про надмірну критичність дівчат. Професійні переваги "зневаженого" чоловіка (уявлення хлопців) представлені більш широким спектром професійних орієнтацій, ніж образ "зневаженої" жінки (уявлення дівчат). Аналіз професійних переваг старших підлітків, що відрізняються умовами первинної соціалізації, вказує на те, що виявлені відмінності представлені більше між статевими групами, ніж всередині них.

. Порівняльний аналіз показників вираженості індивідуально-типологічних рис старших підлітків загалом показав, що дівчата більш комунікабельні, говіркі й гнучкі, образливі і вразливі, схильні до депресивних реакцій при зіткненні з труднощами; виявляють сором’язливість і почуття невпевненості у своїх силах, емоційну нестійкість, високу конформність та підкорюваність. Хлопці більш уперті й наполегливі у прагненні зайняти високе положення в суспільстві, проявляють стриманість та цілеспрямованість, вибірково встановлюють міцні взаємини з оточуючими.

У дівчат і хлопців з повних сімей переважала емоційна напруженість і наявність внутрішніх конфліктів. Дівчата з неповних родин показали високий рівень вираженості сензитивних та емотивних якостей, а хлопці - наполегливості, цілеспрямованості, послідовності й прагматичності у діяльності, одночасно вказуючи на свою певну відчуженість і замкненість від зовнішнього світу.

. Дослідження стратегій соціального сприйняття підлітків виявило, що дівчата з повних сімей відрізнялися від решти досліджуваних проявом більшої категоричності та емоційності, коли оцінювали якості "ідеального" і "зневаженого" образів. Повна родина є, по суті, носієм певних якостей "ідеального" образу людини, і тому дівчата з таких сімей чітко знають, чим відрізняється "ідеальний" образ від "зневаженого". Неповна родина, на думку суспільства, є недосконалою, де в чому неприйнятною, і тому дівчата з цих родин виявили поблажливіше ставлення до якостей образу "зневаженої" людини.

. У роботі представлено програму тренінгу, орієнтовану на сприяння статеворольовому самовизначенню старших підлітків "Я у світі цінностей"; обґрунтовано побудову та основні принципи організації й вимоги до проведення тренінгових занять. Запропоновані методичні рекомендації програми спрямовані на формування адекватних установок статевої взаємодії, власної структури цінностей на основі аналізу традиційних стереотипів мужності й жіночності.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів проблеми, а передбачає необхідність подальших наукових пошуків. Перспективним ми вбачаємо детальне вивчення смислових та цільових компонентів установок з метою дослідження зв’язків особистісних характеристик з мотивами й індивідуальними смислами; вважаємо за доцільне простежити динаміку становлення гендерної ідентичності у дорослому житті.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Логвінова Д.В. Проблема половой дифференциации в отечественной психологии // Гуманізація навчально-виховного процесу: Збірник наукових праць. Випуск ХІ. / За загальною редакцією Г.І. Льогенького та В.І. Сипченка. - Слов’янськ: Видавничий центр СДПІ, 2001. –С. 309-313.

. Логвінова Д.В. Вплив гендерних установок на розвиток і становлення особистості // Вісник ХДПУ ім. Г.С. Сковороди. Психологія. –Харків: ХДПУ, 2002. –Вип.9. –С. 154-159.

.  Логвінова Д.В. Особливості впливу соціально - психологічних факторів на статеворольову поведінку підлітків // Психологія. Збірник наукових праць. –К.: НПУ імені М.П. Драгоманова. - Випуск №24. –. –С. 204-209.

.  Логвінова Д.В. Гендерні стереотипи: віково-статевий аспект // Вісник ХНДУ імені Г.С. Сковороди. Психологія. –Харків: ХНДУ, 2004. –Вип. 13. –Частина 1. –С.145-151.

5.  Логвінова Д.В. Структурні компоненти "Я-концепції" у юнацькому віці // Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова. Серія №12. Психологія: Зб. наукових праць. –К.: НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2004. №2 (26). –С. 103-109.

.  Логвінова Д.В. Гендерні стереотипи старшокласників про соціальні ролі // Вісник Харківського Національного університету імені В.Н. Каразіна. Збірник наукових праць. Серія: Психологія. - №702. - Випуск 34. Харків 2005. –С. 100-104.

.  Солодухова О.Г., Логвінова Д.В. Аналіз гендерних установок у професійних орієнтаціях старшокласників // Вісник АЦЗУ. Психологія діяльності в особливих умовах. –Харків: АЦЗУ, 2005. –Вип. 1. –С. 85-90.

.  Логвінова Д.В. Методологічні проблеми в дослідженнях гендеру // Наукові записки Інституту психології імені Г.С. Костюка АПН України / За ред. академіка С.Д. Максименка. –К.: Главник, 2005. –Вип. 26, в 4-х томах, том 3. –С. 8-12.

. Логвінова Д.В., Солодухова О.Г. Особливості прояву процесу ідентифікації старших підлітків // Теоретичні і прикладні проблеми психології. Збірник наукових праць. №1 (12). Луганськ, 2006. –С. 167-173

АНОТАЦІЯ

Логвінова Д.В. Вплив гендерних установок на статеворольове самовизначення старших підлітків. –Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 –педагогічна та вікова психологія. Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Харків, 2007.

Дослідження проблеми статеворольового самовизначення старших підлітків здійснювалося в межах теорії когнітивного розвитку особистості, згідно з якою змістом "Я-концепції" виступає категоріальна система особистісних установок, сформованих у процесі активного засвоєння та прийняття статеворольових норм, культивованих суспільством. Проаналізовано взаємовплив гендерних уявлень і особистісних рис "Я-реального" дівчат і хлопців. Виявлено вплив умов первинної соціалізації на формування "Я-концепції" підлітків, а також на прояв ними індивідуально-психологічних рис (особливості прояву емоційних паттернів та стилів поведінки, вибір стратегій соціального сприйняття у встановленні ефективних контактів).

Запропоновано програму тренінгу, орієнтованого на сприяння статеворольовому самовизначенню підлітків.

Ключові слова: гендер, стереотип, установка, статеворольове самовизначення, гендерна соціалізація, маскулінність, фемінінність, ідентифікація.

АННОТАЦИЯ

Логвинова Д.В. Влияние гендерных установок на полоролевое самоопределение старших подростков. –Рукопись.

Актуальность проблемы полоролевого самоопределения старших подростков обусловлена особенностями современного развития общества, которое характеризуется существенными изменениями в системе гендерных отношений. Активное внедрение в общественное сознание менталитета западной идеологии и культуры выступает одним из факторов возникновения кризиса идентичности, потери идеалов, моральных ориентиров разными поколениями. На наш взгляд, данный феномен в большей мере затрагивает подростковый возраст, так как именно в этот период становление гендерной идентичности сопровождается не только проблемами возрастного кризиса, но и усугубляется значительными изменениями, происходящими в обществе.

Цель работы: изучить структуру полоролевого образа в сознании старших подростков и характер взаимосвязи с их идентичностью и проявлением психологических свойств.

Объектом исследования стало полоролевое самоопределение старших подростков, предметом –психологические особенности влияния гендерных установок на полоролевое самоопределение старших подростков.

Проблема полоролевого самоопределения старших подростков рассматривается нами в рамках теории когнитивного развития личности, согласно которой содержанием "Я-концепции" выступает категориальная система личностных установок, сформированных в процессе активного усвоения и принятия полоролевых норм, культивированных обществом. Систему установок мы рассматриваем как форму организации индивидуального опыта, которая направляет сознание, активность и самоопределение субъекта по отношению к окружающему миру. Способами осознания половой принадлежности выступают социальные стереотипы и ожидания, которые в процессе социализации из внешнего, "заданного" обществом плана переходят в рамки внутреннего, личностно-осмысленного принятия гендерных ролей и соответствующих им установок.

Результаты анализа гендерных представлений подростков свидетельствуют о значимости мужских качеств в личностной самореализации как девочек, так и мальчиков. Однако выявленные различия в соотношении структурных компонентов "Я-концепции" (социальной идентичности и личностной идентичности) девочек и мальчиков свидетельствуют о соответствии процесса идентификации подростков основным положениям гендерной схемы. В самоописаниях мальчики больше выделяли характеристики, которые указывали на проявление ими достаточного уровня самоконтроля, эмоциональной стабильности; девочки чаще отмечали у себя проявления дружелюбности, активности и эмоциональной нестабильности.

Значительное влияние на формирование содержания "Я-концепции" оказывает состав семьи. Девочки из неполных семей избегали выделять в самоописаниях качества, определяющие ущербность их интеллекта и низкий уровень самоконтроля, тем самым, подчеркивая достаточно высокую самооценку и свое соответствие социальным ожиданиям; их сверстницы из полных семей отличались неадекватностью в оценивании и восприятии "презираемого" и "идеального" людей, в большей мере основываясь на их профессиональных предпочтениях и уровне квалификации, нежели на уровне выраженности позитивных личностных качеств. У мальчиков из неполных семей были выявлены нарушения процесса идентификации; их жизненные ориентиры отличались неопределенностью и размытостью.

Построена гендерная модель полоролевого самоопределения девочек- и мальчиков-подростков из полных и неполных семей, позволяющая обобщить выявленные проблемы в гендерном и личностном развитии старших подростков.

В работе предложена программа тренинга, ориентированного на содействие полоролевому самоопределению старших подростков. Формирование у учащихся собственной структуры ценностей относительно ролей мужчины и женщины, воспитание терпимого отношения к ценностям других людей осуществлялось на основе анализа гендерных стереотипов разных эпох цивилизации. Программа построена на сочетании принципов роджерианского подхода и позитивной психотерапии Н. Пезешкиана.

Ключевые слова: гендер, стереотип, установка, полоролевое самоопределение, гендерная социализация, маскулинность, феминность, идентификация.

ANNOTATION

Logvinova D.V. "Influence of gender formation on self-determination of senior teenagers" –Manuscript.

Dissertation to gain Candidate degree in Psychology. Speciality 19.00.07 –pedagogical and age psychology, Kharkov, 2007.

The dissertation is devoted to the research of such aspect as self-determination of senior teenagers in the close connection with the theory of conscious development of individuals. Such category as the development of self-concept is investigated in the process of active adoption of gender role standarts in society. The author diagnosed the inter influence of gender roles and individual ways of behavior (their peculiarities of emotional patterns and ways оf behavior, the choice of strategies in setting effective contacts).

The dissertation proposes the programmer of practice (training) directed to the self determination of senior teenagers.

The key words: gender, stereotype, gender development, gender role determination, gender socialization, masculinity, feminity, identification.




1. и телеэфира в качестве принципов подачи информации используют приемы драматургии в большей степени чем их
2. Это идеал умение читать вслухЕё видно и слышно в толпе не потому что самая громкая и вульгарная а потом
3. соперников Но чтобы выиграть в конкурентной борьбе нужно обладать определенным преимуществом на рынке ум
4. в программной среде PCI Geomtic Точное и RPC моделирование Спутник OrbView 3 был
5.  Классификация это метод научного познания представляющий собой распределение большой совокупности объ
6. Целебные ягоды
7. религия. Святое и нуминозное
8. Globlstr- спутниковая система персональной связи
9. Новый углеродный катализатор для химических процессов
10. Тема 2 Організація маркетингу на підприємстві 2
11. На тему- Диалектика
12. Информатика факультет ЭТФ 1
13. тема административного права1
14. Вторая природа грозит оказаться единственной о чем реально свидетельствует нарастающий процесс физическ
15. Лабораторная работа9Определение плотности
16. Дикий помещик Салтыков-Щедрин МЕ
17. Реферат на тему- Характер современных войн и вооруженных конфликтов Выполнила- студентка 3
18. q 3 1 5 Найти x4 ~ 2 x8 3x 4 ответ- 3 Билет 3 Линейн
19. по теме Политическая карта мира
20. лекція тварин АВТОРЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосп