Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичних наук професор О

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО  ОСВІТИ  І  НАУКИ, МОЛОДІ  ТА  СПОРТУ  УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ  НАЦІОНАЛЬНИЙ  УНІВЕРСИТЕТ

ім.Ю.Федьковича

ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИЙ  ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА  ОПТИКИ  І  СПЕКТРОСКОПІЇ

ЗВІТ

з навчальної практики

Завідувач кафедри                                                        

доктор фізико-математичних наук,

професор                    (О.Г.Ушенко)

Керівник   практики від ВНЗ                                                       

кандидат технічних наук,

доцент                                                                                        (О.М. Козаков )   

                                                                           

Керівник   практики від підприємства                                                       

технічний директор                                                              (С.М. Максимець)                                                                                

Практикант                                                    

студентка першого курсу                                                       (Х. М. Сподарик)

Зміст

Вступ

  1.  Загальна відомість підприємства…………………………………………1
  2.  Структура та основні функції  МПП «Бук Рек»……………….…………2
  3.  Засоби виробництва видавничої та поліграфічної продукції………...3
  4.  Індивідуальне завдання…………………………………………………….4

3.1 Процес виконання індивідуальної роботи………………………..……..5

4. Висновки…………………………………………………………………….….6

5. Список використаної літератури…………………………………………...7

Вступ

Я,  Сподарик Христина Михайлівна з 1.07.2011 по 21.07.2011 проходила навчальну практику у видавничому домі «БукРек». В перший день практики був проведений первинний інструктаж з техніки безпеки на підприємстві, а також ознайомча екскурсія по підприємству та знайомство з персоналом підприємства.

Впродовж всього терміну проходження навчальної практики я займалася оглядом процесу виробництва книжкової продукції.

Основною метою навчальної практики практики було  набуття знань  та отримання практичної інформації про технологію виготовлення видавничо-поліграфічної продукції.

Під час проходження навчальної практики я спостерігала за процесом виготовлення книжок («Так казав вуйко Дезьо») та зошитів («Зошит для письма»).

1.Структура  видавничого дому«Бук Рек» та основні функції

«БукРек» видавничий дім

Вул.. Радищева, 10 м. Чернівці 58000

Тел./факс: (0372)55-29-43

e-mail:  info@bukrek. net

Директор, головний редактор – Дарина Степанівна Максимець, керівник відділу збуту – Наталія Валеріївна Коваль, технічний директор – Максимець Сергій Миколайович.

    Видавничий дім «БукРек»(«МПП БукРек») є підприємством, яке виконує повний цикл робіт по проектуванню та виготовленню книжкової та газетно-журнальної продукції, а також займається рекламним бізнесом. Видавничий дім «БукРек» спеціалізується на випуску підручників для шкіл з національними мовами навчання, літератури українських і зарубіжних класиків, сучасних авторів. Щорічно видається близько 100 найменувань книг українською, румунською, німецькою, французькою, англійською, болгарською, ромською, гагаузькою та мовою іврит. Видання навчальної, науково-довідкової, художньої літератури різними мовами. Власна поліграфічна база з якісним кольоровим друком. Оперативно – великі тиражі в м*якій політурці. Є автоматизована лінія. Сприяє цьому власна поліграфічна база, єдина на Західній Україні автоматизована лінія з виготовлення книг. «БукРек» заснований на приватній формі власності у серпні 1992 року. Він був одним з перших видавництв, що народилися в незалежній Україні.

Назва «БукРек» походить від назви газети «Буковинська реклама», яку заснувало підприємство. Спочатку воно позиціонувало себе як рекламне агентство, згодом додалася видавнича та поліграфічна діяльність. У 1997 році «Букрек» випустив перший в незалежній Україні румунський буквар «ABECEDAR» латинським шрифтом автора Серафими Криган. Примірник цього видання був вручений українським президентом президенту Румунії пану Ільєску. Уже побачило світ сьоме видання румунського букваря, а також вийшов комплект підручників з румунської мови і читання цього ж автора для початкової школи. 

Підприємство складається з таких підрозділів:

  1.  Видавництво - здійснюються  процеси додрукарської підготовки (дизайн, верстка, макетування, кольороподіл, фотовивід, виготовлення фотоформи).
  2.  Друкарський цех – виготовляється друкарська форма та  здійснюється друк видань офсетним способом.
  3.  Цех післядрукарської обробки – здійснюються післядрукарські процеси (обрізка, фальцювання, підбір, проклейка, шиття дротом, шиття ниткою, розрізання блоків, блокування, тристороннє обрізання, виготовлення м’якої обкладинки або твердої палітурки)
  4.  «Принт шоп» – магазин друку надає послуги цифрового друку на звичайному папері та фотопапері форматом не більшим ніж  А3. Також надаються послуги з ремонту та обслуговування лазерних та струминних принтерів.

Під керуванням видавничого дому виходять дві газети. Газета  «Ва-банк», є міжрегіональним тижневиком, який виходить тиражем 15 000 примірників, газета розповсюджується по західній Україні її можна передплатити в Чернівецькій, Хмельницькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Волинській областях. З 2009 року функціонує сайт газети, який знаходиться за адресою: www. va-bank.biz. Також Видавничи дім "Букрек" видає газету «Буковинська Реклама».

2.1 Засоби виробництва видавничої та поліграфічної продукції.

У видавництві МПП Букрек для виготовлення видавничої продукції використовуються IBM-сумісні персональні комп’ютери з операційною системою Windows XP Servise Pack 3. Для дизайну видань використовують такі програмні продукти як Adobe Photoshop  CS4, Corel Draw X3. Для верстки використовують програмні продукти Adobe InDesign CS4, Corel Draw X3. Вивід на фото експонуючий пристрій та кольороподіл здійснюється за допомогою Adobe InDesign CS4 та Adobe Acrobat 9.2 Pro.

Друк видань здійснюється за допомогою офсетних друкарських машин: чотирьохфарбової -Dominant  548 та двофарбової Dominant 725P фірми Adast.

Обрізку здійснюють за допомогою одноножових та триножових машин фірми Adast та Polar.

Фальцювання здійснюють на фальцювальній машині Carther

Підбір та проклейку здійснюють за допомогою машини MBO – 322.

Технологія виготовлення книжкової продукції.

Виготовлення книжкової продукції починається з: рукопис, який приніс автор редактор передивляється в Wordi, перечитує двічі ( коректує текст). Підбирає формат, дизайн, поля тощо. Перевірений текст виводиться на плівки, з плівки роблять пластини,після чого роздруковується, контролюється, фальцується на машинах, підбирається, після чого шиється. При зшиванні листів, утворюються великі блоки, їх розрізають на відповідно малі (блокують ), спеціальною машиною робиться трьохстороння обрізка…

  1.  зштовхування та розрізка сторінок-відбитків тексту

Операція зштовхування складається з утворення повітряного прошарку між аркушами та вирівнюванням всіх аркушів по вірним сторонам. Повітряний прошарок зменшує сили тертя між аркушами і це дозволяє листам вільно зштовхуватись. Операцію зштовхування виконує людина, яка потім буде розрізати ці аркуші, щоб потім надати йому потрібного формату.

Розрізка виконується на одноножевій різальній машині. Вона призначена для різки і підрізки аркушів паперу в стопі. Розрізці підлягають листи віддрукованого тексту при розділенні їх на листи для фальцювання і листи з віддрукованими ілюстраціями, обкладинки, форзаци і т.д. Ріжуть також аркуші більшого формату на менші формати. Брак при розрізці недопустимий.

Особливо важливо, щоб розрізка була виконана точно. Якість розрізки залежить від якості зштовхування.

- фальцювання зошитів

Фальцюванням називається технологічний процес, при якому аркуші складаються в зошити, в яких колон цифри йдуть по порядку. Фальцювання виконується як вручну так і на машині. В залежності від числа згинів і їх розташування один відносно другого фальцовка аркушів може бути декількох видів. По числу згинів фальцовка буває в один, два, три, чотири згини. А по розташуванню згинів в зошиті відносно другого фальцу може бути перпендикулярні, паралельні та комбіновані. При паралельному фальцюванні кожен згин паралельний наступному. При перпендикулярному фальцюванні кожен наступний згин перпендикулярний наступному. При комбінованому фальцюванні в зошиті розташовуються по відношенню один до одного як паралельно, так і перпендикулярно.

  1.   види форзаців, його призначення

     Головне призначення форзацу – це скріплення блока з палітурною кришкою; та художнє оформлення книги.

По характеру оформлення форзаци поділяються на: прості або однокольорові, ілюстративно-тематичні, ілюстративно-орнаментальні.

По способу виготовлення форзаци бувають: суцільно-паперовий, приклейний з окантування, складний, прошивний.

В даному виданні використали простий – приклейний, однокольоровий форзац.

  1.   комплектування блоків підбіркою та скріплення

    Комплектування – це складання зошитів в такому порядку, щоб колон цифра йшла по порядку. Існує два види комплектування:- вкладкою та підбіркою.

При комплектуванні вкладкою, зошити вкладають один в один та в обкладинку.

При комплектуванні підбіркою, зошити підбираються один до одного в послідовному порядку.

Технічні вимоги до якості скомплектованих блоків. В правильно скомплектованих блоках корінці повинні бути обернені в одну сторону. Щоб перевірити чи правильно це зроблено є контрольні мітки, у вигляді чорного або контурного квадрату чи кружечка, які друкують на аркуші одночасно з текстом і при фальцюванні зошитів він знаходиться на корінцевому згині.

Скріплення зошитів у блоки виконується, як позошитно та по-блочно, це залежить від виду скріплення.

При позошитному скріпленні всі зошити послідовно скріплюються в один блок. При поблочному всі зошити в блоці скріплюються одноразово.

Нитками – використовується в основному для блоків в книгах. В даний час на підприємствах шиття нитками виконується на ниткошвейних машинах. Принцип роботи шиття нитками, як вручну, так і на машині має багато спільного: блок зшивається позошитно, кожний зошит зшивається по корінцевому фальці разом прошиваючи один зошит до одного. В даному виданні використали брошурне шиття нитками.

Переваги шиття нитками: забезпечує хороше відкривання книги; надійне скріплення всіх зошитів у блоці; дає можливість обтискувати блок, обробляти блок на блокообробних агрегатах, які дають високу якість; дає довговічність книзі; не «переїдає» папір.

  1.   виготовлення палітурної кришки

  Палітурна кришка слугує для захисту блока від пошкоджень і являється елементом художнього оформлення друкованого видання, а також для зручності у користуванні.

Основними елементами палітурної кришки є:

  1.  картонні сторонки – листи картону, ширина і висота яких вираховується в залежності від формату видання;
  2.  шпація – відстань між внутрішніми краями картонних сторонок палітурної кришки;
  3.  відстав – смужка цупкого паперу або картону, яка наклеюється на матеріал палітурної кришки між картонними сторонками. Приклеюється по центру шпації і завжди менша її, але має розмір корінця блока;
  4.  розстав – відстань між картонною сотронкою палітурної кришки та відставом. В палітурній кришці два розстави, розташовані по дві сторони від відставу;
  5.  канти – краї палітурної кришки, які виступають за обріз блока;

Технологічний процес виготовлення. Клей на заготовку наноситься вручну або на клеємазних станках. Клей повинен бути нанесений рівномірно.

На промазану клеєм заготовку спочатку накладають ліву картонну сторонку, з таким розрахунком, щоб з трьох сторін залишились однакові по ширині кінці матеріалу на загин і заправку кутів.

Щільно до сторін кладуть шаблон шпації до якого приєднують другу сторонку картонки, шаблон знімають посередині кладуть відстав.

Готову кришку перевертають, протирають, щоб пригладити матеріал до картону. Прогладжування слід починати з корінця, щоб тканина не витягувалась.

Далі палітурну кришку передають для сушки та пресування, для подальшого оздоблення. Для оздоблення палітурнї кришки обрали припресовку плівки.

Оздоблення поліграфічної продукції припресуванням плівки дає кращий результат, ніж лакування. Плівкове покриття підвищує водостійкість, механічну міцність продукції, збільшує термін її використання, поліпшує зовнішній вигляд видань, надає їм блиску, робить їх яскравішими.

Для оздоблення друкарської продукції використовують синтетичні полімерні плівки.  Припресування плівки відбувається клейовим, без клейовим способами, а також способом перенесення.

Припресування плівки без клейовим способом — це з'єднання поліграфічної продукції з термопластичними полімерами або плівками зі заздалегідь нанесеним клейовим шаром. Термопластична плівка проходить між нагрітими валиками і через пристрій з інфрачервоними променями, де вона прогрівається, підплавляється, а потім припресовується до поверхні. Припресування плівки відбувається при високих температурах та тиску, під впливом яких розплавлюється термопластичний шар полімеру й з'єднується з папером і відбитком.

  1.  вставка блоку в палітурну кришку

   Вставка – це процес з’єднання блока з палітурною кришкою. Ця операція являється однією із завершуючи та відповідальних, які впливають на якість книги. Вставка виконується вручну та на книговставочних машинах. Вставка вручну це фізично важка робота. Виконується при малих тиражах, при великому форматі, або дуже маленькому і коли немає машини.

  1.  обробка книги після вставки, контроль та упаковка

Пресування блоків після вставки. Обтиск книг виконується відразу ж після вставки блоку в палітурну кришку. Від якості обтиску залежить щільність міцність та зовнішній вигляд видання. Під час вставки блоків в палітурні кришки разом з клеєм вноситься велика кількість вологи, тому якщо книги будуть висихати в не за пресованому вигляді то палітурні кришки будуть коробитися і блок вийде рихлим. Пресування книг – процес довгий; в результаті якого буде рівномірне розположення вологи.

Штрихування книг. Штриховка книг являється остаточною технологічною операцією в процесі виготовлення книги.

Основне призначення операції – покращення відкриття книги та її зовнішнього вигляду. Штриховка книг виконується плоским або дисковим тупим ножем, щоб шрифт був стійким ніж нагрівають.

Контроль – це зовнішній огляд книги: стан обрізів, розташування скоби на корінцевому фальці і так далі. Книга бракується, якщо вона десь забруднена або порвана. Потім контролер дивиться внутрішні сторінки книги. Доброякісні книги передаються на упаковку.

Упаковка. Основним видом упаковки являється упаковка в закриту пачку, пачка книг загортається в папір, а потім перев’язується шпагатом. Маса упаковки повинна бути не більша за 8 кг, а висота – не більше 35 см. Після упаковки на пачку наклеюється ярлик, на якому написано: назва виробництва, номер заказу, назва книги, вид оформлення, число екземплярів у пачці, ціна одного екземпляра, номер пакувальниці.

  1.  Індивідуальне завдання

    Перебуваючи на практиці у видавничому домі «БукРек», я отримала індивідуальне завдання -   комплектування блоків вкладкою.

   Комплектування – це складання зошитів в такому порядку, щоб колон цифра йшла по порядку. Існує два види комплектування:  вкладкою, підбіркою. При комплектуванні підбіркою, зошити підбираються один до одного в послідовному порядку.

Цей спосіб комплектування широко використовується при виготовленні малооб’ємних видань, простих за конструкцією, книжково – журнальних видань з коротким сроком служби, які містять у залежності від маси паперу не більше 64 – 80 сторінок.

  1.  Процес виконання індивідуальної роботи

    Я виконувала підбірку - комплектування брошури вручну.

Розташувала пачки зошитів на столі справа в один ряд, і середній зошит  лежав останнім, а зліва  лежала обкладинка. Зошити в пачці були розташовані корінцями вліво, а верхнім – до мене.  Перед початком роботи, робочий перевірив по сігнатурі правильність розташування зошитів і по нормі подивився чи не потрапив зошит з іншого видання. Перевіривши якість зошитів та правильно розклавши їх на робочому столі, я приступила до роботи.

   Правою рукою відділяють верхній зошит крайньої пачки, а лівою рукою одночасно розкривають посередині верхній зошит наступної пачки і вкладають в неї правий (внутрішній) зошит. Потім лівою рукою розкривають верхній зошит третьої пачки і в середину вкладують уже вкладені один в одний два зошити і т.д. Потім скомплектовану брошуру відкладають в сторону.

При комплектовці висоту пачок зошитів роблять неоднаковою. Сама велика по висоті повинна бути крайня права пачка (внутрішній зошит), а другі пачки нижче на 1,0 – 1,5 см. 

    Таким чином, мені вдалося вручну зібрати понад 1000 зошитів «Для розвитку письма». Виконання не було важким, адже маса паперу складала 10 сторінок.


  1.  Висновки

В результаті проходження навчальної практики було закріплено набутих знань з технології виготовлення мультимедійних видань . Я мала можливість дізнатися як виготовляють книги,зошити,газети «Ва-Банк». Дізналась про  загальну відомість підприємства її структуру та основні функції, засоби виробництва видавничої та поліграфічної продукції, з яких підрозділів складається виробництво. Познайомилась із директором її робочими, з якими співпрацювала або дивилась за їхнім виконанням роботи. Виконала індивідуальне завдання, яке призначив мені керівник збуту - Наталія Валеріївна Коваль. Описала  процес виконання індивідуальної роботи.

  1.  Використана  література
  2.   Основна інформація про «БукРек», офіційний сайт dukrek.net.
  3.  Стандарти по видавничо - поліграфічній справі. М., «Юрист».1998.
  4.  Полянський Н. Н. Основи поліграфічного видавництва. М., «Книга».1991




1. ГОРОД МОЕЙ МЕЧТЫ литературномузыкальная композиция посвященная творчеству поэта Р
2. Аутоагрессия как форма отклоняющего поведения
3. . Итоги изучения дисциплины
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук.2
5. Sи мы можем определить направление на любой предмет расположенный на земной поверхности
6. локальная цивилизация
7. Способы обеспечения уплаты таможенных платежей
8. ХИМИЯ Выберите один правильный ответ К КИСЛЫМ СОЛЯМ ОТНОСИТСЯ lOH22CO3 KHSO3 MnOH3PO4 BSO4
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ки.html
10. Познаваем ли мир Существует ли Бог Что такое истина Что такое хорошо Что первично материя или
11. Общие положения криминалистической тактики.html
12. Введение За последние несколько лет вопросы культуры и особенно культуры в больших организациях все бо
13. Гарантийные механизмы и инвестиционный процесс
14. Системы модального управления
15. ПОКОЛЕНИЕ2020 11 КРАСНОЯРСКОГО ЭКОНОМИЧЕСКОГО ФОРУМА 1
16. Габбро Свойства и химический состав габбро
17. Тема 4 Рынок труда 1
18. тема исследования представляется актуальной
19. єдність освіти і науки як умови модернізації освітньої системи; достатній обсяг фінансування науки та підт
20. НОВОСИБИРСК 2008 УДК 5307 Ф 503 Составители- Л