Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Харків ~ Дисерта

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

ПАНІНА ВАЛЕРІЯ ВАЛЕРІЇВНА

УДК 631.3-181.4.001.4

ОБГРУНТУВАННЯ ТРАНСМІСІЇ МАЛОГАБАРИТНОГО МАШИННОГО АГРЕГАТУ ДЛЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ

Спеціальність 05.22.02 –автомобілі та трактори

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків –

Дисертація є рукописом

Робота виконана на кафедрі трактори і автомобілі Таврійської державної агротехнічної академії Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент

 Карташов Сергій Григорович, Таврійська державна агротехнічна академія, доцент кафедри сільськогосподарські машини

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки

і техніки України

 Лебедєв Анатолій Тихонович, Харківський державний

технічний університет сільського господарства, завідувач

кафедри тракторів і автомобілів;

 кандидат технічних наук, доцент

 Волонцевич Дмитро Олегович,  Національний технічний

університет "Харківський політехнічний інститут", доцент

кафедри колісні та гусеничні машини

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет ім. В.Даля, 

кафедра "Автомобілі", Міністерство освіти і науки України,

м. Луганськ

                                                                              

Захист відбудеться “_8_” ___червня___ 2005 р. о __14__ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д64.059.02 при  Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті за адресою: 61002, м. Харків, вул. Петровського, 25

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного автомобільно-дорожнього університету за адресою: 61002, м. Харків, вул. Петровського, 25

Автореферат розісланий "_30_"___квітня__2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради  Наглюк І.С.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На  Україні наприкінці 2002 року зареєстровано 43,0 тисячі фермерських господарств. У порівнянні з 2001 роком їхня кількість збільшилася на 2,1 тисячу (на 1.10.2001 –,812 тисяч фермерських господарств).

Відповідно до інформації Держкомстату України, 2 млн. 823 тисячі га сільськогосподарських угідь знаходиться у фермерському користуванні, з них 2 млн. 638 тисяч га –орних земель. У середньому на одне господарство приходиться 66 га, з них 61 га орних земель.

Низька ефективність вітчизняних фермерських господарств обумовлена зростанням цін на техніку, недостатньою матеріальною підтримкою, ризиком самостійного господарювання в умовах росту цін на ПММ. Українські сільськогосподарські виробники одержують тільки 25% від світової ціни за зроблений продукт, тоді як фермери інших розвинутих країн –% .

У зв'язку з виникненням фермерських господарств, які володіють п'ятьма, десятьма, тридцятьма і більш гектарами землі з'явилася необхідність у виробництві малогабаритних машинних агрегатів (ММА) з начіпним і причіпним обладнанням, тому, що використання потужних машинних агрегатів, які виробляються серійно,  веде до різкого збільшення витрат.

Підвищення продуктивності ММА можливо за рахунок більш повного завантаження силового агрегату. При виконанні сільськогосподарських операцій машинними агрегатами з ступінчастою механічною трансмісією неможливе використання повної потужності двигуна (недовантаження 60-80%), що веде до погіршення паливної економічності (на 5-25%). Поліпшення тяглово-динамічних і експлуатаційних показників ММА можливо за рахунок застосування в їхніх трансмісіях безступінчастих передач.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами.

Дослідження проводилося відповідно до держбюджетної теми з Національним центром інституту механізації сільського господарства “Розробка наукових основ систем, технологій і технічних засобів для забезпечення продовольчої безпеки південного регіону України 2001...2005 рр. НДР 0102U000681”. Підпрограма 1.7 Розробка засобів малої механізації для присадибних ділянок, Розділ 1.7.3. Розробка мотоблока для обробки присадибних ділянок, Розділ 1.7.4. Теоретичні, експериментальні дослідження малогабаритного машинного засобу з автоматичною трансмісією.

Мета і задачі досліджень: поліпшення експлуатаційних характеристик ММА за рахунок створення адаптивної системи “двигун –трансмісія –робочі органи”, що дозволяє більш ефективно використовувати можливості двигуна і робочих органів.

2

Для досягнення поставленої мети  необхідно вирішити наступні задачі:

  •  сформулювати вимоги до трансмісії, на підставі чого вибрати найбільш перспективну;

- вивчити процес руху машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією (АБТ) і теоретично обґрунтувати методику розрахунків параметрів системи “двигун – АБТ – робочі органи”;

- розробити конструкцію експериментального ММА з автоматичною безступінчастою трансмісією;

- отримати математичну модель тяглової здатності і годинних витрат палива ММА з АБТ;

  •  експериментально перевірити ефективність роботи системи “двигун – АБТ – робочі органи” з визначенням економічної доцільності застосування такої системи.

Об'єкт дослідження: процеси руху і тяглова здатність малогабаритного машинного агрегату при різних умовах функціонування у фермерських господарствах.

Предмет дослідження: адаптивна система "двигун – автоматична безступінчаста трансмісія" малогабаритного машинного агрегату, яка реагує на частоту обертання колінчатого вала двигуна і опір руху, що утворюється ґрунтом і робочими органами.

Методи дослідження. При проведенні досліджень використовувалися методи класичної механіки, теорії імовірності і математичної статистики. Експериментальні дослідження проводились в лабораторних і лабораторно-польових умовах на експериментальному малогабаритному машинному агрегаті (ЕММА). Результати експериментів оброблялись на PC IBM.

Експериментальні дослідження проводилися як по загальноприйнятим, так і по знову розробленої методикам і передбачали застосування планованого багатофакторного експерименту.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що:

  1.  Вперше отримана математична модель процесу руху малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією в період розгону  з урахуванням втрат у клинопасовому варіаторі.
  2.  Розроблена методика розрахунку параметрів малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією.
  3.  Одержала подальший розвиток методика узгодження параметрів автоматичної безступінчастої трансмісії з характеристиками двигуна.
  4.  Експериментально отримані математичні моделі тяглової здатності і витрат палива для малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією.

3

Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці конструкції малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією, яка дозволяє більш повно використовувати характеристики двигуна, що призводить до економії палива, підвищує продуктивність ММА.

Експериментальний малогабаритний машинний агрегат був випробуваний і впроваджений у приватному господарстві "Спадщина" Херсонської області Новотроїцького району с. Подове з бульдозерним пристроєм для видалення гною з вигульних майданчиків і з причепом на транспортних роботах. Продуктивність ММА при видаленні гною склала 23 т/год., при його транспортуванні 4,7 т/год., що відповідно на 31%  і 28% більше, ніж трактора Т-10, витрати палива, при цьому, на 20% і 17% менші, що дає річну економію палива 867 кг і складає 1314 грн.,  при ціні палива 1грн. 50 коп. за  1 л А-76.

Впроваджена методика розрахунку параметрів малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією, яка застосовується при розробці перспективного малогабаритного мобільного кормороздавача в ТОВ “Орсельмаш” м. Оріхів вул. Овчаренко, 2.

Впроваджена методика розрахунку параметрів малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією, яка застосовується при розробці перспективного малогабаритного мобільного кормороздавача в ВАТ "Мотор Січ" м. Запоріжжя, вул. 8 Марта, 15.

Особистий внесок здобувача полягає в одержанні результатів, що винесені на захист:

- математична модель процесу руху малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією в період розгону з урахуванням втрат у клинопасовому варіаторі [5, 7];

- методика розрахунку параметрів малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією [4];

- методика узгодження параметрів автоматичної безступінчастої трансмісії з характеристиками двигуна [2, 10];

- математичні моделі тяглової здатності і витрат палива для малогабаритного машинного агрегату з автоматичною безступінчастою трансмісією [8].

Апробація результатів дисертації. По основних положеннях дисертації були зроблені доповіді, які одержали схвалення на річних науково-технічних конференціях у Таврійській державній агротехнічній академії в 1999, 2000, 2002, 2004 роках (По темі дисертації отримана грамота Президії Національної Академії Наук за студентську роботу “Розробка міні – трактора з автоматичною плавнорегульованою трансмісією” від 12.03.1997р. №92); на VII Международном научно-практическом семинаре “Совершенствование мощностных, экономических и экологических показателей ДВС” (Владимирский государственный университет 1999г.); на Міжнародній науково-технічній конференції “Технічний прогрес у сільськогосподарському виробництві” (ІМЕСГ 2000р.); на VIII Международной научно-практической конференции “Совершенствование мощностных, экономических и экологических показателей ДВС” (Владимирский государственный университет 2001г.); на Міжнародній науково-технічній конференції “Землеробська механіка на рубежі сторіч” (ТДАТА 2001р.); на другій Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми технічного сервісу сільськогосподарської техніки” (ХДТУСГ, 2003 р.), на четвертій Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми землеробської механіки” (ХДТУСГ, 2003 р.).

4




1. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук
2. а Бог есть Любовь и пребывающий в любви пребывает в Боге и Бог в нём
3. Контрольная работа по дисциплине Статистика Выполнил- ст.html
4. Валютная система РФ
5. Контрольная работа по дисциплине- Бухгалтерский учет Вариант 2 Выполнила- студен
6. Тема 8. Представительство в гражданском процессе 1
7. Статья 216. Уголовный кодекс РФ Нарушение правил безопасности при ведении горных строительных или иных работ.html
8. Стратегические альянсы
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук ІваноФранківськ 1999 Д
10. нибудь определённую историческую эпоху; также история какойлибо одной войны или даже отдельной кампании
11. Шпаргалка-полный курс истории Казахстана
12. Аргус с уставным капиталом 500 тыс
13. д. Ответственность за организацию труда в целом по предприятию несут директор и главный инженер
14. Реферат- Действия нарядов милиции на месте происшествия
15. Реферат- Светолечение
16. ст 1903 года ~ состоялось официальное церковное прославление в лике святых и обретение честных мощей батюшк
17. 20г ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЕ БИЛЕТЫ ПО ФИЗИКЕ БИЛЕТ 1 1
18. Облік і аудит 6
19. ТЕМАТИЧЕСКИХ МЕТОДОВ И МОДЕЛЕЙ Лабораторная работа по э к о н о м е т р и к е Вариант 8
20. VIII СХЕМА ИСТОРИИ БОЛЕЗНИ ХИРУРГИЧЕСКОГО БОЛЬНОГО Методические указания к практическому заня