Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 1 Філософія як світогляд її призначення зміст і функції в суспільстві

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Програма курсу «Філософія».

Тема 1. Філософія як світогляд, її призначення, зміст і функції в суспільстві.

Особливості філософії як специфічної духовної форми. Триаспектність філософської проблематики. Основні проблеми сучасного філософствування. Роздуми про світ, місце людини в ньому, сенс життя – основна тема філософських пошуків. Світогляд, його структура та місце духовних утворень у житті людей. Історичні типи світогляду: міфологія та релігія як витоки філософії. Філософська культура суспільства. Основне питання філософії.

Тема 2. Філософія античного світу.

Зародження філософської думки, її культурно-історичні передумови. Зародження і розвиток філософії у давній Греції. Досократики та філософія Сократа. Школа елеатів. Апорії Зенона. Філософські погляди Піфагора. «Лінія Платона» і «лінія Демокріта». Становлення античної діалектики. Вчення Платона й Аристотеля. Елліністичний та римський періоди.

Тема 3. Філософія середньовічного суспільства.

Зміна ролі, соціальні функції філософії середніх віків. Принцип абсолютної особистості. Теоцентризм. Монотеїзм. Бог. Символічний характер філософії Середньовіччя. Схоластична філософія. Середньовічна герменевтика. Реалізм і номіналізм. Проблема „універсалій” у середньовічній філософії. Середньовічна теодіцея.

Тема 4. Філософія Відродження та Реформації.

Основні принципи і характерні риси філософії Відродження. Зародження гуманізму: Ф. Петрарка, Е. Роттердамський. Концепція двох істин.

Реформація, її духовний сенс філософські погляди М.Коперника. Телеологія. Філософія М. Кузанського. Пантеїзм. Соціальна філософія періоду Реформації: Н.Макіавеллі, Т. Мор, Т. Кампанелла.

Тема 5. Філософія Нового часу та доби Просвітництва.

Особливості філософії Нового часу. Основні принципи філософії Нового часу. Філософія ХVІІ ст. Філософія ХVІІІ ст. Просвітництво. Просвітництво і його розвиток у Франції, Англії, Німеччині. Погляди просвітників на природу людини.

Тема 6. Німецька класична філософія та марксизм.

Виникнення й специфічні особливості німецької класичної філософії. Загальна характеристика класичної німецької філософії. «Критична філософія» Канта. І. Кант: розсудок і розум у процесі пізнання світу. Морально-правова концепція І. Канта. Суб’єктивний ідеалізм І.Г. Фіхте та Ф. Шеллінга. Система та метод Г.Гегеля. Протиріччя між системою і методом у філософії Гегеля. Філософія права Л.Г.Ф. Гегеля. Філософські погляди Л.Фейєрбаха. Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха. Філософія марксизму та неомарксизм.

Тема 7. Традиції та особливості розвитку філософської думки в  Україні.

Джерела формування і основні погляди філософської думки періоду Київської Русі. Філософія періоду Київської Русі. Гуманістична проблематика в творчості представників Києво-Могилянської Академії. Класичний період української філософії. Г.Сковорода – родоначальник української класичної філософії. Філософські погляди П. Юркевича, Т.Г.Шевченка, М. Драгоманова, Л.Українки, І.Франка, В. Винниченка. Філософські ідеї в Україні в ХХ ст. Українське філософське відродження 60-х років.

Тема 8. Сучасна світова філософія.

      Основні напрямки сучасної філософської думки. Позитивізм, махізм та емпіріокритицизм. Конвенціоналізм А. Пуанкаре. Неопозитивізм і аналітична філософія. «Критичний раціоналізм». Історична школа філософії науки. Прагматизм. Ірраціоналізм у сучасній філософії. «Філософія життя». Феноменологія. Екзистенційна філософія.

Тема 9. Онтологія.

Філософське розуміння світу: буття і матерія. Філософське розуміння проблеми буття. Формування уявлення про буття в історії філософії. Основні форми та діалектика буття. Буття природи, суспільне буття й буття духовного.

Поняття матерії. Формування і розвиток науково-філософського поняття матерії. Проблема субстанції і монізм. Матеріальне та ідеальне. Сучасна наука про будову матерії та рівні її організації.

Рух і його основні форми. Простір і час як форми існування матерії. Єдність матерії, руху, простору та часу.

Концепція розвитку. Діалектика як наука про загальний розвиток і зв’язок та її альтернативи. Поняття закону і категорії діалектики. Закони діалектики. Закон єдності і боротьби протилежностей. Закон взаємного переходу кількісних змін в якісні. Закон заперечення заперечення. Категорії діалектики: одиничне, особливе і загальне. Сутність і явище. Зміст і форма. Причина і наслідок. Необхідність і випадковість. Можливість і дійсність.

Тема 10. Гносеологія.

Проблема свідомості в філософії. Питання відношення свідомості до матерії. Відбиття як загальна властивість матерії. Свідомість – найвища форма психічного відображення об’єктивного світу. Передумови виникнення свідомості та її соціальна сутність. Праця, свідомість, мозок. Основні елементи і рівні структури свідомості. Свідомість і мова, їх походження і взаємозв’язок. Проблема ідеального. Форми суспільної свідомості, їх соціальні функції і особливості.

Пізнання як предмет філософського аналізу: єдність об’єкта і суб’єкта. Діалектика процесу пізнання. Пізнання як єдність чуттєвого і раціонального. Пізнання, творчість, практика. Творчість та інтуїція. Істина. Об’єктивна істина. Абсолютна і відносна істина, їх діалектичний взаємозв’язок. Роль практики в процесі пізнання. Практика – основа і критерій пізнання. Наукове пізнання і знання. Методологія наукового дослідження. Позанаукове знання і його форми. Розуміння і пояснення.

Тема 11. Антропологія.

Проблема людини в філософії. Концепції походження людини. Єдність біологічного і соціального в людині. Соціальна сутність людини. Проблема сенсу і змісту буття людини. Філософський підхід до проблеми життя і смерті. Людина, культура і цивілізація. Людина на межі ХХ – ХХІ ст. Тілесність – душевність - духовність.

Проблема особистості в філософії. „Індивід”, „індивідуальність”, „унікальність”. Культура як поле розгортання особистості. Свобода і відповідальність – одвічна дилема. Релігія і свобода совісті. Віра і знання.

Людина у світі цінностей (мораль, мистецтво, право).Мораль в історії людства. Мораль та право в структурі цінностей людини та суспільства. Громадянське суспільство і держава як поле розгортання морально-правових цінностей людського буття. Справедливість і право. Людина в світі краси.

Тема 12. Соціальна філософія.

Суспільство як предмет філософського аналізу. Суспільство і природа, їх еволюція. Джерела саморозвитку суспільства. Соціальна структура суспільства. Форми організації суспільства. Продуктивні сили суспільства.

Людина в системі продуктивних сил. Людське буття і соціальне середовище. Громадянське суспільство і держава. Формація, цивілізація, світ-система як форми організації суспільства. Людина в системі соціальних зв’язків і відносин. Свобода і необхідність. Особистість і маси.

Глобальні проблеми людства як об’єкт філософського аналізу. Сутність глобальних проблем. Нові перспективи біологічного існування людини. Життя, смерть, безсмертя. Людство як суб’єкт історії в ХХІ ст. Горизонти майбутнього: людина і світ.




1. Мотивации до-музейного собирательства- исторический аспект, современность
2. Лекція Реалізація державної молодіжної політики через соціальну інфраструктуру План Поняття со
3. Конституционное право 1
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Харків ~ Дисерт
5. тема- основные понятия и характеристики 1
6. на тему ТВОРЧЕСКАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ РЕРИХА Автор Шелевейстер Екатерина Сергеевна студентка гр
7. Население и общество
8. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з нормативної навчальної дисципліни циклу професійної та практичної підготовки Б
9. К вопросу о распространении и миграциях малой выпи
10. Существует два вида артикля- определенныйle l les и неопределенныйun une который имеет еще форму частичного
11. Статья- Социальная система Толкотта Парсонса и структурный функционализм
12. Медичне страхування
13. на темуИнтернетреклама как современный инструмент продвижения Выполнил студент.
14. Лабораторная работа 9 Тема- Работа с таблицами Теоретическая часть Таблица состоит из строк и столбц
15. горячая вода есть и в квитанции ОАО ТГК11 и в вашей квитанции
16. 96 К 47 Художник Е
17. Реферат на тему- Соціологічна думка в Україні до ХІХ століття Підготував- Студент 45п
18. Тема- Алкоголизм. Алкогольные психозы АЛКОГОЛИЗМ Алкоголизм способен вызвать у человека эйфоризирующи
19. а Многие организации заинтересованные в защите информации от несанкционированного доступа например во
20. Сознание и функциональная ассиметрия головного мозг