Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Інертні гази називають також благородними або рідкісними.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Інертні гази (рос. инертные газы, англ. noble gasses; нім. Inertgase n pl, Trägergase n pl, Edelgase n pl) — хімічні елементи VIII групи періодичної системи елементів, або за новою номенклатурою IUPAC групи 18 періодичної таблиці.

Інертні гази називають також благородними або рідкісними. Це одноатомні гази без кольору і запаху: гелій (Не), неон (Ne), аргон (Аг), криптон (Кг), ксенон (Хе), радон (Rn), інертність яких зумовлена наявністю у атомів стійкої зовнішньої електронної оболонки, де у He знаходиться 2 електрони, у решти інертних газів по 8.

У невеликих кількостях присутні в природних горючих газах.

Частина інертних газів має космогенне походження. У земних умовах інертні гази також продовжують утворюватися під час ядерних процесів

Хімічні властивості[ред. • ред. код]

Інертні гази відрізняються хімічною неактивністю (звідси і назва). Проте, в 1962 році Ніл Барлетт показав, що усі вони за певних умов можуть утворювати сполуки (особливо охоче з фтором). Найбільш «інертні» неон і гелій : щоб змусити їх вступити в реакцію, треба застосувати багато зусиль, штучно іонізуючи кожен атом. Ксенон же, навпаки, занадто активний (для інертних газів) і реагує навіть за нормальних умов, демонструючи мало не усі можливі міри окислення (+1, +2, +4, +6, +8). Радон теж має високу хімічну активність, але він сильно радіоактивний і швидко розпадається, тому детальне вивчення його хімічних властивостей ускладнене, на відміну від ксенону. Унуноктій, незважаючи на його приналежність до 8 групи періодичної таблиці, може не бути інертним газом, оскільки передбачається, що за нормальних умов в силу релятивістських ефектів він знаходитиметься в твердому стані.

Біологічна дія[ред. • ред. код]

Інертні гази не отруйні. Проте атмосфера зі збільшеною концентрацією інертних газів і відповідним зниженням концентрації кисню може чинити задушливу дію на людину, аж до втрати свідомості і смерті. Відомі випадки загибелі людей при витоках аргону. Вдихання радіоактивного радону може викликати рак.

Інертні гази мають біологічну дію, яка проявляється в їх наркотичній дії на організм і по силі цієї дії розташовуються в наступному порядку (у порівнянні приведені також азот і водень) : Xe — Kr — Ar — N2 — H2 — Ne — He. При цьому ксенон і криптон проявляють наркотичний ефект при нормальному барометричному тиску, аргон — при тиску понад 0,2 МПа, азот — понад 0,6 МПа, водень — понад 2,0 МПа. Наркотична дія неону і гелію в дослідах не реєструються, оскільки під тиском раніше виникають симптоми «нервового синдрому високого тиску».




1. Практическая энциклопедия бухгалтера
2. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 1 ИССЛЕДОВАНИЕ ЛОГИЧЕСКИХ ЭЛЕМЕНТОВ 1
3. .Геологическое летоисчисление
4. Эффективность государственного управления Республики Беларусь
5. Какие странные Дощечки И непонятные Крючки Мышь меня на чашку чаяПригласила в новый дом
6. тема автоматизації документообігу ~ Комплексний промисловий розвязок що забезпечує автоматизацію процесу
7. тематическое доказательное и проверяемое знание
8. Символизм в магии как социокультурное явление
9. Проблемы деятельности женщины-руководителя.html
10. Изменения в типовой план счетов бухгалтерского учета
11. Тема- Функциональные схемы
12. Курсовая работа- Военные метафоры в языке современных газет
13. Лекция 3. Мировая экономика Причины бывают естественные и приобретенные
14. Сочинение- Творчество Чингиза Айтматова
15. 2012 31ОД ПЕРЕЧЕНЬтаможенных процедур при помещении под которые товары включаются в данны
16. Тема 2 Рівні та інструментарій проведення аудиту персоналу 2
17. Реферат- Мануфактурно-промышленное производство в России
18. контрольная комиссия Съезд мировых судей Основным направлением внешней политики России в нач
19. Мировая экономика и мэо 1
20. Исследовательские стратегии и методы.html