Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук11

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Національна академія наук України

Рада по вивченню продуктивних сил України

Мельник Лариса Михайлівна

УДК 338.9 (477.81)

Економічний механізм реструктуризації господарства регіону

Спеціальність 08.10.01 - Розміщення продуктивних сил

і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ –

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України

Науковий керівник    доктор економічних наук, професор

Тимчук Микола Федорович

Інститут муніципального менеджменту та бізнесу, ректор.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор  Лебединський  Юрій Петрович, Українська академія    державного управління при Президентові України, завідувач кафедрою управління містом

кандидат економічних наук Дейнеко Людмила Вікторівна, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, старший науковий співробітник відділу регіональних проблем розвитку та розміщення харчової і переробної промисловості

Провідна установа:

Науково-дослідний економічний  інститут  Міністерства економіки України, відділ проблем регіональної економіки, м.Київ

Захист дисертації відбудеться  “ травня р. о .30   год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 26.160.01 Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 252032, м. Київ, бул. Т.Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 252032, м. Київ, вул.Шевченка, 60.

Автореферат розісланий  “ ”квітня     р. 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор    С.І. Бандур

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В Україні сьогодні склалася структура економіки, яка характерна для країн, що розвиваються. Основу її становлять енерго- та матеріаломісткі виробництва, успішне функціонування яких у розвинутих країнах забезпечується шляхом великих державних дотацій. Перекачування капіталовкладень у галузі важкої промисловості призвело до прогресуючого відставання легкої та харчової промисловості, машинобудування, сфери послуг. Однобічна орієнтація на господарський комплекс колишнього СРСР без урахування природно-економічного потенціалу та інтересів регіонів України спричинила глибокі диспропорції у територіальній структурі економіки. Разом з тим, у країні не послаблюється і соціальна напруга, пов’язана з економічною стагнацією і спадом виробництва, безробіттям, величезним соціальним розшаруванням населення, небаченим розширенням жебрацтва і криміналізації суспільства.

Все це вимагає негайних дій, спрямованих на структурну перебудову економіки, як з боку держави в цілому, так і кожного регіону зокрема. Слід зазначити, що зміна структури суспільного виробництва –природний процес, характерний для економічного розвитку любої країни. В одних випадках в основі цього процесу лежить необхідність науково-технічного розвитку суспільства, в інших, як зокрема в Україні, –загальна економічна криза. Структурна перебудова господарства виступає одним із факторів, який сприяє подоланню цієї кризи, створенню передумов для подальшого ефективного розвитку економіки. А оскільки структуру української економіки багато спеціалістів оцінюють як таку, що важко піддається перебудові, то і структурна трансформація займе тривалий час і супроводжуватиметься поетапністю і змінами обраних пріоритетів у розвитку окремих секторів економіки.

Структурні зміни в економіці –це не часткові уобособлені зміни в тих чи інших галузях, а комплексні перетворення, які зачіпають виробничо-технологічну, соціально-інфраструктурну, організаційно-управлінську підсистеми. Головні орієнтири структурної перебудови мають бути спрямовані на посилення соціальної орієнтації виробництва, його науково-технічного оновлення, зменшення ресурсомісткості, підвищення рівня технологічної збалансованості, на прискорений розвиток підприємств, здатних покращити економічний потенціал держави.

Серед багатьох запропонованих вченими шляхів виходу з кризового стану правомірним є розгляд напрямків та механізмів трансформації господарств невеликих регіонів, які розвиваються в специфічних економічних умовах. Сьогодні вже очевидно, що без активної участі регіонів, без удосконалення відносин регіонів з центром, а також без застосування комплексу конструктивних важелів неможливо подолати економічну кризу, здійснити структурну перебудову економіки країни та забезпечити її подальше ефективне функціонування.

В роботах вітчизняних і зарубіжних вчених: Берже П., Долішнього М.І., Дорогунцова С.І., Заставного Ф.Д., Кульмана А., Лукінова І., Пивоварського О., Пили В.І., Сакса Дж., Симоненко В.К., Тимчука М.Ф., Чернюк Л.Г., Чухно А.Т. та ін. розглядаються питання структури економіки та напрямків її реформування. Проте відомі наукові результати не враховують особливостей соціально-економічних процесів, що відбуваються в регіонах. Недостатньо вивчений і економічний механізм реструктуризації регіональної економіки. Тому виникає потреба в дослідженні цієї проблеми, пошуку можливостей ії вирішення в специфічних регіональних умовах України. Саме таке дослідження здійснено автором на прикладі Рівненської області.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження повязане з основними положеннями Державної програми соціально-економічного розвитку Полісся. Автор брала участь у розробці проекту Програми реструктуризації господарства Рівненської області. Напрямок дисертаційного дослідження є складовою частиною комплексної кафедральної держбюджетної науково-дослідної теми “Вдосконалення методики обліку, фінансів, статистики, аналізу та аудиту в умовах переходу до ринкових відносин”.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у науковому обгрунтуванні та розробці методичних положень і науково-практичних рекомендацій щодо створення економічного механізму регіональних структурних перетворень в умовах переходу до ринкових відносин.

Досягнення зазначеної мети зумовило необхідність вирішення наступних задач:

визначення основних тенденцій та закономірностей соціально-економічного розвитку регіону;

обгрунтування концептуальних напрямків структурної перебудови  регіональної економіки;

розробка економічного механізму реструктуризації  господарства регіону;

визначення джерел фінансового забезпечення структурної перебудови  економіки регіону;

розробка методичних рекомендацій щодо складання Програми реструктуризації господарства регіону.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

поглиблено сутність поняття “реструктуризація економіки регіону”як процесу корегування структурних змін, що регулюється державою та її структурною регіональною політикою, а також органами територіального управління і місцевого самоврядування;

визначено основні тенденції та закономірності соціально-економічного розвитку Рівненського регіону, що відкриває можливості для наукового обгрунтування Програми реструктуризації господарства даного регіону;

розроблено методологічну схему побудови більш досконалого економічного механізму реструктуризації господарства регіону з обгрунтуванням комплексу засобів та методів його застосування на рівні територіальних утворень, що дозволяє забезпечити збалансований і ефективний розвиток їх продуктивних сил;

запропоновано систему показників, які дозволяють оцінити вплив інноваційно-інвестиційної діяльності, малого підприємництва, роздержавлення і приватизації на зміну структури регіональної економіки;

удосконалено методику складання балансу фінансових ресурсів регіону та визначено величину наявних і прогнозованих фінансових ресурсів в Рівненському регіоні;

розроблено методичні рекомендації щодо складання Програми реструктуризації господарства регіону.

Практичне  значення одержаних результатів полягає в тому, що вони дають можливість підвищити ефективність використання природно-ресурсного, трудового, фінансового потенціалу Рівненської області; розв’язати регіональні проблеми, зокрема такі, як безробіття, нестача фінансових ресурсів, низький рівень розвитку соціальної інфраструктури, складна екологічна ситуація тощо. Пропозиції, подані в процесі дослідження, використані у діяльності управління з питань економіки і власності Рівненської обласної державної адміністрації при підготовці проекту Програми реструктуризації регіональної економіки (Лист №101/6-5 від 05.01.2000р) та у діяльності фінансового управління при визначенні джерел збільшення доходної частини зведеного бюджету області (Лист №11-22/6 від 04.01.2000р.).

Науково-практичні  рекомендації  можуть бути використані при здійсненні заходів щодо структурних перетворень в інших регіонах України.

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Рівненського  державного технічного університету при викладанні навчальних дисциплін “Основи бізнесу”, “Фінанси”, “Регіональна економіка”, “Інвестиційна діяльність”для підготовки студентів економічних спеціальностей.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана здобувачем особисто. Дисертантом на базі комплексного дослідження сучасних наукових розробок в галузі регіональної економіки та проблем  соціально-економічного розвитку конкретного регіону поглиблено теоретико-методологічні основи реструктуризації регіональної економіки; розроблено методологічну схему побудови економічного механізму реструктуризації господарства регіону; розроблено методичні рекомендації щодо складання Програми реструктуризаціі господарства регіону.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались на щорічних науково-технічних конференціях професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів Української державної академії водного господарства в 1996-1999 роках, на міжнародній науково-практичній конференції “Україна  на порозі ХХІ століття: економіка, державність”(м. Вінниця, 2000 р. ), використовувались економічними службами регіону.

Публікації. За тематикою дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,5 друк. арк., в тому числі у фахових виданнях 5 наукових праць.

Обсяг і структура. Дисертація висвітлена на 185 сторінках комп'ютерного тексту і складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел , що  нараховує 158 найменувань. Дисертаційна робота містить 28 таблиць, які розміщені на 16 сторінках, 4 рисунки - на 4 сторінках, 5 додатків - на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, ступінь дослідженності проблеми, зв'язок роботи з науковими програмами, сформульовано мету і задачі дослідження, викладено наукову новизну одержаних результатів та їх практичне значення, визначено ступінь апробації та впровадження в практику основних результатів дисертації, виділено особистий внесок дисертанта у розробку наукових результатів.

У першому розділі "Економічний механізм як організаційно-методичний інструмент структурних змін в економіці регіону" проведено теоретичний аналіз щодо сутності структури регіональної економіки; змісту і завдань  реструктуризації; визначено методи впливу на структурні зміни в економіці регіону та обгрунтовано заходи по удосконаленню форм державного регулювання реструктуризації.

Економіка регіону є складною відкритою системою, що має свою внутрішню структуру та розвинуті зовнішні зв’язки з іншими економічними системами. Об’єктивна необхідність пропорційного розвитку економіки обумовлена існуванням суспільного поділу праці. Характер цих пропорцій в умовах ринку визначається обсягом та структурою наявних природних ресурсів, станом виробничої бази, співвідношенням попиту і пропозиції окремих груп товарів; наявністю робочої сили відповідної кваліфікації; ступенем розвитку ринкової інфраструктури; темпами та масштабами науково-технічного прогресу. Взаємодія перерахованих факторів викликає постійну зміну пропорцій в територіальній соціально-економічній системі.

Періодично економіка любої країни стикається з необхідністю проведення структурних змін.  Але, якщо структурні зміни –це цілком природний еволюційний процес, то реструктуризація економіки являє собою процес коригування цих змін на основі новітніх наукових досягнень, під контролем державних і регіональних органів влади. Завдання реструктуризації регіональної економіки полягає у наступному: при існуючій ресурсній базі, певному розмірі фінансових ресурсів, наявній ринковій інфраструктурі, трудовому потенціалі необхідно розробити заходи, реалізація яких призведе до створення нової, більш досконалої та ефективно функціонуючої економічної системи. Реструктуризація економіки регіону, як складної системи, включає декілька аспектів: галузевий, територіальний, мікроекономічний. В ході реалізації першого –відбувається зміна ролі і значення окремих галузей в економіці, якісне коригування структури зайнятості, масштабів та напрямків інвестицій, досягається оптимальне співвідношення між обсягами виробництва і кінцевим попитом. Територіальна реструктуризація призводить до подолання територіальних диспропорцій в розвитку регіону, невідповідності між природним і трудовим потенціалом з одного боку та просторовою організацією господарської діяльності - з іншого. Реструктуризація на мікрорівні передбачає здійснення організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форми власності, технології та організації виробництва.

Здійснення структурних перетворень в регіоні неможливо без застосування комплексу економіко-організаційних засобів, методів та важелів впливу на економіку, які в сукупності створюють економічний механізм реструктуризації. Він може бути представлений схемою, що зображена на рис. 1.

. 1.

-




1. корреспондент Международной академии психологических наук
2.  20 г ЖУРНАЛ КУРАТОРА АКАДЕМИЧЕСКОЙ ГРУППЫ НА 20 20 УЧЕБНЫЙ ГОД
3. Изменение климата на земле
4. Стиль государственного управления, его элементы и свойства.html
5. Введение10
6. Тема- Логические операции над понятиями Исходные простейшие операции логики классов- сложение умн
7. География Китая
8. тематического планакоторый является частью годового плана
9. Бюджет государства это его финансовый план на определённый период времени
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Харків
11. Взаємозв`язок державного і корпоративного податкового менеджменту
12. Що таке клітинна стінка Які її функції 2.html
13. Educted remrkble womn. When she becme Queen in 1558 she wnted to find peceful nswers to the English Reformtion
14. Составление бизнес-плана ЗАО RosPlstMetl
15. Реферат- Организация системы рефинансирования кредитных организаций
16. инфекционное заболевание лёгких.html
17. тема та право МВФМБРР3 3
18. геоморфология в буквальном переводе с греческого включает три понятия- гео земля; морфе форма; логос нау
19. Sezim Клуб поэзии Sezim ~ это творческое объединение группы студентов и сотрудников вуза лиц увлеченн.
20. Лікарські рослини урочища Вістова Калуського району