Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук4

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

23

КРИМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сафонова Віра Іванівна

УДК: 338. 24:631. 162

ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ НА ОСНОВІ ОЦІНКИ КАПІТАЛУ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.02

Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Сімферополь - 1999

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано у Кримському державному аграрному університеті

Науковий керівник -

кандидат економічних наук, доцент

Чепурко Віктор Васильович,

Кримський інститут бізнесу,

завідувач кафедри інформатики

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Подсолонко Володимир Андрійович,

Сімферопольський державний університет,

декан факультету економіки та менеджменту

кандидат економічних наук

Давидов Юрій Олександрович,

Кримський інститут природоохоронного та

курортного будівництва,

доцент кафедри менеджменту та маркетингу

Провідна установ -

 

Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України, м. Київ,

кафедра менеджменту та маркетингу

Захист відбудеться “16” квітня 1999р. о 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 52.805.01 за адресою: 333030, АР Крим,
м. Сімферополь, с. Аграрне, КДАУ.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Кримського ДАУ за адресою: 333030, АР Крим, м. Сімферополь, с. Аграрне, КДАУ.

Автореферат розіслано “15” березня 1999 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н., доцент       Руденко В.Є.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Менеджмент сільськогосподарських підприємств є сукупністю методів, форм і засобів управління виробництвом, реалізацією продукції,    робіт, послуг для досягнення мети й отримання прибутку в умовах ринкової економіки.

Ринкове реформування української економіки торкнулося насамперед фінансово-кредитної сфери, що визначило спрямованість докорінних перетворень у сфері управління фінансами та необхідність вивчення їхніх закономірностей в умовах адаптації до нового середовища господарювання.

Значний внесок у розвиток фінансового менеджменту зробили такі вчені-економісти: Балабанов І.Т., Бланк І.О., Веснін В.Р., Герчикова І.Н, Глухов В.В., Гудзинський О.Д., Овсійчук М.Ф., Павлова Л.М., Шеремет А.Д. та інші.

Проте роботи з фінансового менеджменту переважно висвітлюють фінансовий ринок, промисловість, комерцію. Фінансовий менеджмент у  сільськогосподарських підприємствах вивчений недостатньо. Багато з методичних прийомів, принципів і схем фінансового меджменту,  перенесених із сфери розвиненої ринкової економіки, потребують наукового коригування стосовно особливостей трансформації економічних відносин у сільськогосподарському виробництві при переході до ринку. Атрибутом ринкової економіки є відносини капіталу. Не може бути ринкової економіки без ринку капіталу. В аграрному секторі формування капіталу перебуває на початковій стадії. Існує багато суперечливих думок і невирішених проблем. Разом з тим посилення позицій сільськогосподарських підприємств на нинішньому ринку в більшості залежить від якості управління фінансами, фінансового менеджменту. Це і послугувало підставою для вибору теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації входить до плану науково-дослідницької роботи Кримського державного аграрного університету з проблеми: “Науково обгрунтована система ведення сільського господарства”.

Мета і завдання дисертаційного дослідження. Мета дослідження є науково обгрунтованні напрямки адаптації фінансового менеджменту до ринкових умов на основі ідентифікації й оцінки сільськогосподарського капіталу. Для досягнення цієї мети було поставлено такі завдання:

- уточнити сутність фінансового менеджменту як напрямку в теоріїї загального менеджменту сільськогосподарських підприємств;

  •  дати порівняльну економічну оцінку сучасному фінансовому стану сільськогосподарських підприємств Криму, які відносяться до різних виробничих типів;

- розробити методики і моделі, які дають змогу на основі системного підходу ідентифікувати й оцінити сукупний сільськогосподарський капітал підприємств;

- проаналізувати структуру, стан, рух і єфективність використання сукупного сільськогосподарського капіталу підприємств, а також розробити та застосувати багатофакторні моделі для керування ним;

- дослідити особливості управління формуванням і використанням оборотного капіталу в господарствах різних виробничих типів;

- визначити пріоритетність показників фінансового стану підприємств для сучаного фінансового менеджменту;

- адаптувати методи вироблення фінансових рішень до особливостей сільськогосподарського виробництва;

- розробити багатофакторні моделі управління сукупним сільськогосподарським капіталом підприємств.

Наукова новизна основних положень дисертації:

- уточнено методику використання багатофакторної моделі норми прибутку на основі додаткового фактора - податкомісткості;

- розкрито зміст управління складовими елементами сільськогосподарського капіталу;

- уточнено методику розрахунку сукупного сільськогосподарського капіталу, зокрема обгрунтовано новий підхід до грошової оцінки землі та людського капіталу;

- модифіковано багатофакторну модель норми прибутку шляхом включення показника сукупного сільськогосподарського капіталу та його елементів;

- розроблено методичні підходи вироблення і прийняття фінансових рішень щодо визначення критичного обсягу виробництва, критичного обсягу виручки, маржинального доходу, мінімальної ціни реалізації з урахуванням специфіки сільскогосподарського виробництва; при цьому запропоновано нові методики переведення різноманітних видів сільськогосподарської продукції в умовну за допомогою коефіцієнта землемісткості та розподілу витрат на умовно-постійні і умовно-змінні;

- обгрунтована пріоритетність показників фінансового стану підприємства на основі матриці коефіцієнтів парної кореляції, шляхом їх ранжування за ступенем взаємозв’язку.

Практична цінність проведеного дослідження. Полягає в розробунні пропозицій і рекомендацій для господарств різних виробничих типів, спрямованих на ефективне використання сільськогосподарського капіталу, фінансових ресурсів за допомогою фінансового менеджменту. Пропозиції і рекомендації розглянуто в Міністерстві АПК Криму і рекомендовано до впровадження.

Особистий внесок здобувача: Дано оцінку фінансового стану сільськогосподарських підприємств різних виробничих типів. Визначені основні напрямки адаптації фінансового менеджменту до ринкових умов на основі ідентифікації й оцінки сільськогосподарського капіталу як сукупності грошової оцінки землі, матеріально-технічного і людського капіталу. Модифіковано критерії і розроблено показники оцінки сільськогосподарського капіталу. Розроблені факторні моделі управління прибутковістю сільськогосподарського капіталу, визначені шляхи вдосконалення інформаційного забезпечення і методів управління фінансами.

Апробація роботи проводилася шляхом виступів на науково-практичних конференціях у Сімферопольському державному університеті (1996 р.), Кримському державному аграрному університеті (1995-98 рр.).

Публікації. За матеріалами досліджень опубліковано 5 наукових робіт, зокрема 3 - в журналах, рекомендованих ВАК України, обсягом 1,1 друкованого аркушу.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел, додатків і має 150 сторінок машинописного тексту. Робота ілюстрована 36 таблицями, 15 рисунками, 2 додатками. Список використаних джерел містить 175 назв.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи фінансового менеджменту в сільськогосподарських підприємствах” розкриваються закономірності й особливості розвитку фінансового менеджменту аграрного сектора у період переходу до ринкової економіки, показано місце і зміст фінансового управління у системі загального менеджменту сільськогосподарських підприємств, розкрито методичні основи ідентифікації й оцінки сільськогосподарського капіталу, використання в управлінні фінансами багатофакторних моделей.

Удосконалення управління необхідно розглядати як один із головних факторів підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Фінансовий менеджмент змінює пріоритети і тенденції розвитку підприємства, привносить в його економіку нову систему цінностей. Із ним пов’язані нові форми і методи фінансової роботи, впливу на ефективність господарювання.

Відтворювальна функція фінансового менеджменту полягає у забезпеченні збалансованості між рухом матеріальних, трудових і фінансових ресурсів на всіх стадіях кругообігу капіталу. Кругообіг капіталу можна подати у вигляді рисунка 1.  Основою діяльності підприємства є земельні ресурси - головний капітал господарства, статутний фонд - як джерело матеріально-технічного капіталу та трудові ресурси - людський капітал.

У дисертації уточнено методики грошової оцінки землі, розрахунку людського капіталу сільськогосподарських підприємств, оцінки основних і обігових коштів. Грошова оцінка землі здійснена за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України у березні 1995р. №213, з такими корективами. По-перше, виробничі витрати розраховано, виходячи з рівня рентабельності виробництва, який склався, а не за застарілими технологічними картами (1986-90 рр.). По-друге, диференційовано норматив вартості продукції залежно від рівня рентабельності виробництва зерна. По-третє, вартісні показники виражаються в умовних одиницях (доларах США) і тому не залежать від інфляції. Таким чином, запропоновано підходи до оцінки землі в реальних умовах. Стосовно людського капіталу, то він як категорія щойно тільки з’являється. Його оцінку здійснено за методикою, яка міститься в літературі, виходячи із витрат на оплату праці, охорону здоров’я й освіту з розрахунку на одного працівника протягом 20 років (період формування кваліфікованого працівника), котрі дисконтуються залежно від норми середньобанківського відсотку. Основні й обігові кошти підприємства оцінено згідно з залишковою вартістю. Методичні підходи до оцінки вартості капіталу - один із найважливіших інструментів фінансового менеджменту в умовах переходу до ринкової економіки. Їх використання надає можливість вирішити нове завдання фінансового менеджменту - співставити у грошовій формі всі фактори виробництва: землю, трудові ресурси і матеріально-технічні засоби. Багатофакторність вирішуваних завдань навіть таку відому категорію, як собівартість виробленої продукції, перетворює в управління її складовими елементами: амортизаціємісткістю (АМ), зарплатомісткістю (ЗПМ), матеріаломісткістю (ММ) та податкомісткістю продукції (ПМ).  Тому норма прибутку до капіталу (Р) виглядає як:

Склад капіталу

Характеристика

Виробнича сфера

Інвестиційні вкладення

Рух вартісних частин

1

Незмінний основний капітал –земля

Структура землекористуван-

ня, якість і знос

землі

Витрати на обробіток землі та  відновлення родючості

На збільшення плодючості, в т. ч. хімічні, меліоративні, поліпшення, регулювання водного режиму і т.п.

Г

Р
О
Ш

2

Основні засоби (капітал)

Структура і співвідношення груп основних засобів

Витрати на відновлення, ремонт, поповнення за рахунок амортизації

Інвестиції на мо-дернізацію техніки та матеріальної бази

О

В
І

3

Обігові кошти

Структура виробничих  запасів

Використання запасів на виробництво, отримання запасів від виробництва, ринку

Поповнення  обігових

коштів

К

О

Ш

4

Трудові ресурси (людський капітал)

Структура кадрів, кількість працівників, їхня квіліфікація

Заробітна плата як кошти на відновлення сил і здоров’я

Створення соціально- побутових умов, інвестиції в освіту,  підвищення кваліфікації

Т

И

5

Підприємниць-ка діяльність

Особистість керівника, струк- тура, якість, рівень апарату управління та спеціалістів

Матеріальне заохочення таланту та ризику підприємництва

Інвестиції в отримання інформації про нові технології, способи роботи

6

Фінансовий капітал

Грошові кошти на рахунках банку, в касі, кредитні ресурси, цінні папери

 

Витрати на придбання насіння, добрив, паливно-мастильних матеріалів, оплату праці

Створення нових основних   засобів

Вартість виробленої продукції

                                     Сфера обігу

Вартість реалізованої продукції

Натуральна продукція в рахунок оплати   праці

Нетоварна продукція, насіння, корми, молодняк худоби,

посадковий

материал

    Прибуток від реалізації продукції та послуг

Розподіл

Прибутку

Податки

Фонд матеріаль-ного заохочення

Фонд роз-витку виробництва та  соціальні потреби

Рис. 1 Принципова схема кругообігу сільськогосподарського капіталу

     (1)

Введено нові поняття: податкомісткість, як (ПМ=), де РП - вартість реалізованої продукції, місткість вартісної оцінки землі, як (ОЗМ=), місткість людського капіталу (ЛКМ=), які є елементами сільгоспкапіталу (СГКМ).

Можна виділити п’яти- і вісьми-факторні моделі. Будь-яка зміна, викликана управлінським рішенням, призводить до зміни норми прибутку на сільськогосподарський капітал. Приміром у п’яти-факторній моделі.

Р= до управлінського рішення

Р= після реалізації управлінського   рішення

Тому Р-Р=Р=    (2)

Це дає можливість виділити кількістну дію кожного фактору на змінення норми прибутку.

У другому розділі “Аналіз стану й ефективність використання сільськогосподарського капіталу розкривається стан, рух і використання сільськогосподарського капіталу, дано оцінку фінансового стану господарств різних виробничих типів і прведено аналіз структури сільськогосподарського капіталу.

Лібералізація цін та інфляція призвели до незіставністі показників як руху, так і використання факторів виробництва. Виправити деформацію показників можна лише умовно, шляхом перерахунку всіх поточних цін в умовні одиниці (світові ціни). Тому в ході дослідження було подано показники як 1990, так і 1997 років через курс долару США.

Важливою особливістю аналізу використання сільськогосподарського капіталу є диференційований підхід у розрізі виробничих типів господарств. Природно, що для кожного виробничого типу наявне своє співвідношення між факторами виробництва: землею, працею та капіталом. Тому метою економічного аналізу виступає вивчення тенденцій використання фінансових ресурсів на прикладі господарств різних виробничих типів.

Порівняльну характеристику ефективності використання сільськогос-подарського капіталу подано в таблиці 1. Насамперед варто відзначити, що найбільша частка вартості сільськогосподарського капіталу припадає на грошову оцінку землі. 1990 року вона склала від 54,5% (КАПП а/ф “Ізумрудний”) до 73,1% (ВКГ “Росія”). Істотно розрізняються також частка вартісної оцінки трудових ресурсів і частка основних і обігових коштів у господарствах різних виробничих типів.

У дисертації розкрито фінансовий стан сільськогосподарських підприємств різних виробничих типів. У всіх типах господарств відбулося погіршення показників, але темпи їх зниження різні.Зменшення виручки є більшим від зменшення обсягу валової продукції. Зниження валового доходу - більше від зменшення виручки, а фінансовий результат (прибуток) зменшився більшим темпом, ніж валовий доход. Таким чином, у погіршенні фінансового стану підприємств головну роль відіграють цінові та фінансові фактори, які потребують передусім удосконалення фінансового менеджменту. Із 19 господарств, які вивчалися в Нижньогірському районі, визначилися три групи за типами фінансової стійкості. До першого типу з нормальною стійкістю віднесено всього 4 господарства. У них розмір короткострокових зобов’язань не перевищує сумарної вартості виробничих запасів і готової продукції. До другого типу з нестійким (передкризовим) фінансовим станом віднесено 10 господарств. У них розмір короткострокових зобов’язань також не перевищує сумарної вартості виробничих запасів, але на незначну суму. До третього типу з кризовим фінансовим станом віднесено 5 господарств, у яких розмір короткострокових зобов’язань перевищує вартість виробничих запасів, тобто вони перебувають на межі банкрутства. На прикладі вертикального та горизонтального аналізу балансу радгоспу “Перемога” показано рух фінансових коштів, дано оцінку його майнового становища і характеристику інвестиційної діяльності, відображено наявність власного і позичкового капіталу, показано динаміку ліквідності балансу та фінансової стійкості.

Особливу увагу приділено аналізу структури сільськогосподарського капіталу в господарствах різних виробничих типів, зокрема виділено зміну вартісної оцінки земельних ресурсів, забезпеченість і ефективність використання основних фондів і процес їх відтворення.

У третьому розділі “Удосконалення управління сукупним сільськогосподарським капіталом” розкрито управління формуванням і використанням обігового капіталу в господарствах різних виробничих типів, розроблено факторні моделі управління прибутковістю сільськогосподарського капіталу і показано шляхи вдосконалення інформаційного забезпечення та методів управління фінансами.

За період, який розглядається, відбулися серйозні зміни в розмірі та структурі використовуваних засобів. Насамперед, значно скоротилися запаси запчастин, паливно-мастильних матеріалів, насіння, кормів тощо. Природно, що ніяких позанормативних запасів, властивих плановій системі, у господарствах практично не лишилося. Маса обігових коштів, які лишилися, знецінилася у ході лібералізації цін. Дебіторська заборгованість останніми роками посідає у структурі фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств у середньому близько 85%. Цей показник свідчить про те, що значна маса фінансових ресурсів вилучена з обігу сільськогосподарського підприємства і передана іншим контрагентам. Це вкрай негативно впливає на фінансовий стан сільськогосподарських підприємств. За великого обсягу дебіторської заборгованості, у всіх досліджуваних типах господарств в умовах інфляції все ж наявні значні приховані збитки.

Основною причиною такої ситуації є криза неплатежів. Значний вплив на вирішення проблеми неплатежів справляє недостатній рівень розвитку такого важливого елементу фінансового ринку, як ринок боргових зобов’язань. Показники використання коштів у розрахунках усіх досліджуваних сільськогосподарських підприємств переконливо свідчать про негативну тенденцію. Так, коефіцієнт оборотності коштів у розрахунках знизився в середньому з 20 до 6 разів, а середня тривалість строку утворення дебіторської заборгованості збільшилася з 11 до 69 днів. Відомо, що в сільськогоподарському виробництві, на відміну від промислового, моменти вкладання коштів у виробництво і повернення їх у вигляді грошових сум при реалізації продукції значно розмежовані в часі, що пояснюється специфікою предметів і засобів праці в сільському господарстві, їхніми біологічними особливоcтями і сезонністю виробництва. Відповідно до ритмів процесу виробництва змінюється і величина потреби підприємства у фінансових ресурсах. У різних галузях сільськогосподарського виробництва ця потреба відчувається неоднаково (рис.2). Надходження грошових коштів та їх витрати значно відрізняються і не співпадають протягом року. Крім цього оптимальна потреба в фінансових ресурсах для забеспечення потрібного рівня виробницива значно вище фактичних надходжень і витрат. Однак і ій притаманна чітко виражена сезонність. Це обумовлює необхідність управління грошовими потоками в часі і формування відповідних механізмів концентрації фінансових ресурсів в пікові періоди.

Рис.2 Динаміка надходження, витрати і потреби грошових

коштів у КСП “Ударник”

У дисертації проаналізована структура фінансових ресурсів підприємств різних виробничих типів і визначена ефективність їх використання. Для вироблення управлінських рішень використані методичні основи факторного аналізу показників норми прибутку. Встановлено, що найбільше впливає на норму прибутку зниження матеріаломісткості - 2,88%. На другому місці - зниження амортизаціємісткості продукції - 2,72%, далі -

прискорення оборотності обігового капіталу - 1,53%, зниження зарплатомісткості продукції - 1,07%, прискорення обігу основного капіталу - 0,2%.В господарствах вже кілька років не складаються госпрозрахункові завдання, не використовуються ліміти виробничих витрат, що тягне за собою безгосподарне ставлення до використання основних і обігових коштів. Тому фінансові важелі управління витратами виробництва повинні бути відновлені.

Відзначалося, що метою фінансового менеджменту є досягнення максимального приросту прибутку, який одержується на приріст (зміну) використовуваного виробничого потенціалу або сільськогосподарського капіталу за умов перехідного періоду до ринкової економіки. На прикладі радгоспу “Перемога” показано: попри те, що вартість реалізованої продукції збільшилася до 4,7 млн.грн., тобто на 18,5%, це зростання супроводжувалося швидким збільшенням виробничих витрат до 3,8 млн.грн., тобто на 62,8%. Причому дуже сильно зросли спожиті обігові кошти - в 2,5 рази, хоча заробітна плата зменшилася в 4,5 рази. Внаслідок цього чистий прибуток у 1997 році зменшився на 171 тис.грн. Не дивлячись на те, що зменшились коефіцієнти амортизаціємісткості з 0,1811 до 0,1496, зарплатомісткісті з 0,065 до 0,0131, фондомісткісті з 4,1 до 3,4 і податкомісткісті продукції - з 0,132 до 0,092, значно більший ріст матеріаломісткіст з 0,357 до 0,559..призвело до зниження норми прибутку з 2,39% до 1,75%.

У роботі проаналізовано інформаційне забезпечення і накреслені шляхи вдосконалення методів управління фінансами на основі інформаційного потенціалу. Зроблена спроба проведення якісно-кількісного аналізу, на основі якого найістотніші зв’язки виявляються у вигляді формалізованих відношень. Як об’єкт дослідження взяті 19 господарств Нижньогірського району як цілісна сукупність без відокремлення їхньої відмінності за спеціалізацією виробництва. Виходячи з матриці коефіцієнтів парної кореляції виконано ранжування п’ятнадцяти показників фінансового стану за ступенем середнього взаємозв’язку. Для цього розраховані середні геометричні коефіцієнти кореляції для кожного із показників. На основі цього ранжування було зроблено висновок про пріоритетність показників фінансового стану підприємств і використання їхнього капіталу. Виявилося, що на першому місці стоїть показник виходу валової продукції на сукупний капітал, тобто визначальним у даних умовах є рівень виробництва в господарствах. На другому місці перебуває коефіцієнт покриття загальний, який у даний момент можна вважати найбільш узагальнюючим показником фінансового стану сільськогосподарського підприємства, оскільки він відбиває забезпеченість господарства джерелами його платоспроможності. Більше значення мають і такі коефіцієнти, як виручка від реалізації продукції і прибуток в відношенні до капіталу, покриття запасів, абсолютна ліквідність.

Для визначення критичного обсягу виробництва і виручка, розподілу витрат на умовно-постійні та умовно-змінні обгрунтована методика приведення різних видів продукції до єдиної умовної продукції на основі використання показника землемісткості продукції. Під землемісткістю продукції розуміється потреба у земельній площі для виробництва 1 ц продукції. Це пов’язано з тим, що земля - головний засіб виробництва не залежіть від інфляції, в той час як собівартість та інші показники залежать від інфляції і не відбивають реальної картини для приведення. Весь обсяг одержаної продукції в натуральному вигляді переводиться в умовні зернові одиниці.

У сільськогосподарському виробництві доцільний поділ витрат на умовно-постійні та умовно-змінні, що обумовлено специфікою виробництва, яке відрізняється від промислового не тільки багатогалузевим характером, а й циклічністю процесу виробництва, біологічними особливостями і сезонністю. В основу цього розподілу покладені технологічні карти для виробництва продукції. Усі витрати на виробництво продукції поділяються на умовно-постійні (на 1 га; на 1 гол.), які пов’язані з технологією виробництва продукції,  та умовно-змінні (на 1 т.), які відбивають витрати на отримання і транспортування продукції. Виходячи з цього був розроблений алгоритм, на основі якого здійснено розрахунок критичного обсягу виробництва, маржинального доходу, мінімальної ціни реалізації. Одночасно була підготовлена електронна таблиця розрахунку межі беззбитковості, яка дає можливість визначити обсяг граничного виробництва і граничну суму виручки від реалізації, нижче якої діяльність господарств буде збитковою.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

1. Фінанси сільськогосподарських підприємств - основа для фінансового менеджменту. Це обумовлює необхідність виділення в загальному менеджменті сільськогосподарських підприємств підсистеми - фінансовий менеджмент.

2. Як складова частина системи загального менеджменту сільськогосподарського підприємства фінансовий менеджмент посідає в ній центральне місце. Він охоплює управління сукупним сільськогосподарським капіталом, грошовим обігом, фондами грошових засобів, фінансовими ресурсами підприємства, фінансуванням підприємницької діяльності, фінансовим плануванням, оподаткуванням. Він підвищує ефективність виробничого менеджменту, менеджменту персоналу та інших складових частин загального менеджменту, від чого залежать конкурентні позиції на ринку, стабільний економічний розвиток у стратегічній перспективі.

3. Фінансовий менеджмент на основі оцінки капіталу дає змогу порівнювати у вартісній формі всі фактори виробництва, враховуючи землю, і управляти ними в інтересах підвищення економічної ефективності. Ця багатофакторна модель дає можливість глибше, точніше виявляти важелі управління ефективністю.

.Для аналізу руху фінансових ресурсів у динаміці доцільно використовувати систему відносних показників, які не залежать від зміни вартісних параметрів в Україні - умовних одиницях (доларах США).

5. Вертикальний і горизонтальний аналіз балансу підприємства дає змогу думати про можливість реалізації принципу самофінансування виробництва. Встановлено, що фінансова стійкість господарства визначається зрістом забеспеченості запасів і витрат, джерелом формування засобів.

. Про характер майнового становища підприємства можна робити висновок за відсотком активної частини засобів. Аналіз використання основних засобів підтвердив, що за досліджуваний період не відбувається оновлення засобів, коефіцієнт їх вибування випереджає коефіцієнт оновлення, негативно відбувається процес інвестиційної діяльності.

. Кожному виробничому типу господарств властиві спеціфічні особливості відтворення всього сільськогосподарського капіталу. Їм відповідає певна структура частки грошової оцінки землі, часток основних і обігових засобів, а також людського капіталу.

. Ефективність використання сукупного сільськогосподарського капіталу підприємства визначається ступенем впливу на прибуток - землі, людського і матерільно-технічного капіталів.

. Здійснений аналіз механізму використання фінансових ресурсів господарств різних виробничих типів виявив закономірності витрачання і надходження фінансових ресурсів, що пов’язане із специфічними особливостями сільськогосподарських підприємств. Виникає об’єктивна необхідність покриття ресурсів, яких не вистачає особливо з березня по травень, позичковими коштами.

. Аналіз особливостей фінансового стану сільськогосподарських підприємств Нижньогірського району визначив три групи господарств за типами фінансової стійкості. До першого типу, з нормальною стійкістю, належать усього 4 господарства. До другого типу, з нестійким (передкризовим) фінансовим станом, належать 10 господарств. До третього типу, з кризовим фінансовим станом, належать 5 господарств.

. Аналіз інформаційного забезпечення загального і фінансового менеджменту показав недосконалість потоків інформації на сільськогосподарських підприємствах (переважає усна форма, не організовано збереження і накопичення інформації - бази даних, файли і т.ін.). Потік інформації не централізовано в одному відділі на одному етапі, тобто немає конкретності інформації, а в деяких випадках спостерігається її відсутність. Внаслідок цього керівники сільськогосподарських підприємств приймають неоптимальні рішення. Відсутня мотивація у працівників фінансово-планової служби у питаннях ведення, відстеження і руху фінансових документів. Вони зберігаються в різних місцях, терміни документообігу між відділами постійно порушуються. Відсутня координація між відділом планування і бухгалтерією.

. Зміна норми прибутку, що відбувається через зростання чи зменшення капіталомісткості або окремих елементів собівартості - зарплатомісткості, матеріаломісткості, амортизаціємісткості і податко-місткості - дає можливість виявити, через які кількісні параметри це відбулося, а отже, і управляти цими процесами.

Пропозиції

1. З метою оптимізації структури сукупного капіталу сільськогосподарських підприємств і удосконалення управління ними рекомендується використовувати обгрунтовані в дисертації методичні підходи до оцінки вартості його складових частин (землі, основних фондів, обігових коштів, трудових ресурсів), методичні основи багатофакторних моделей управління його ефективністю.

. Розраховувати грошову оцінку землі як основного засобу виробництва (капіталу) і включати її до складу основних засобів сільськогосподарського підприємства, відображаючи у балансі підприємства (Активу і Пасиву -Розділ 1).

. На основі взаємозв’язку коефіцієнтів парної кореляції доцільно виконувати ранжування середньогеометричних коефіцієнтів кореляції, яке дає змогу зробити висновок про пріоритетність показників фінансового стану підприємств і використання їхнього капіталу.

. Застосовувати обгрунтований алгоритм розподілу загальної суми витрат на умовно-постійні та умовно-змінні. Це дає змогу визначити критичний обсяг виробництва, прогнозувати його ефективність для різних видів сільськогосподарської продукції.

. Для вдосконалення організації інформаційного забезпечення фінансового менеджменту рекомендується розробити і запровадити в сільськогосподарських підприємствах АРМ бухгалтерів, агрономів, зоотехніків, касира, комірника і т.ін. Об’єднати окремі АРМ в локальні обчислювальні мережі. Створити необхідну базу даних, що дасть змогу головним спеціалістам і керівникові господарства отримувати оперативно необхідну інформацію для вироблення і прийняття управлінських рішень, як для загального, так і для фінансового менеджменту.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

  1.  Сафонова В.И. Предпосылки финансового менеджмента в cельскохозяйственных предприятиях в условиях рыночной экономики// Вопросы стабилизации и повышения эффективности АПК Крыма в исследованиях молодых ученых. Научные труды, КСХИ.- Симферополь 1997. С. 86-88.

2. Сафонова В.И. Алгоритм финансового менеджмента сельскохозяйственного капитала // Деловое обозрение. -№ 7.-1998.-с. 59-61.

. Сафонова В.И. Модель управления совокупным капиталом сельскохозяйственного предприятия // Придніпровський науковий вісник.- 1998- № 75(142).- с. 94-100.

. Сафонова В.И., Семенцова Л.И. Финансовое положение сельскохозяйственных предприятий Крыма в условиях рыночных отношений // 2-ая Украинская научно-практическая конференция “ Студент и преподаватель” Материалы. - Симферополь: Южноукраинский институт экономики и права при СГУ, 1996.- с. 107-110

5. Семенцова Л.И., Сафонова В. И. Производство зерновых культур в сельскохозяйственных предприятиях Крыма и их финансовое положение в условиях аграрной реформы // Материалы 2-ой  Украинской научно-практической конференции. –Симферополь: Южноукраинский институт экономики и права при СГУ, 1996.-с. 95-97.

АННОТАЦИЯ

Сафонова В.И. Финансовый менеджмент на основе оценки капитала сельскохозяйственных предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02. - предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Крымский государственный аграрный университет, Симферополь, 1999.

Диссертация посвящена вопросам закономерностей и особенностей развития финансового менеджмента в сельскохозяйственных предприятиях в условиях перехода к рыночной экономике, содержанию финансового управления в системе общего менеджмента.

Защищаются предложения и рекомендации по повышению эффективности использования сельскохозяйственного капитала и финансовых ресурсов. Раскрыты методические основы идентификации и оценки сельскохозяйственного капитала и использования в финансовом управлении многофакторных моделей

Установлена зависимость финансового состояния предприятий разных производственных типов от использования сельскохозяйственного капитала: земельного, трудового, основных производственных фондов и оборотных средств. Анализ стоимости и структуры совокупного сельскохозяйственного капитала подтвердил, что каждому производственному типу соответствует своя структура использования земли, свойственная ему структура основных и оборотных средств, присущая структура кадров и их квалификация..

В диссертации уточнена методика оценки сельскохозяйственного капитала. Оценено финансовое состояние сельскохозяйственных предприятий разных производственных типов. С целью выявления взаимосвязи между показателями, отражающими капиталооснащенность и эффективность использования капитала, с коэффициентами финансового состояния расчитана матрица коэффициентов парной корреляции, на основе которой выполнено ранжирование этих показателей для выявления их приоритетности по значимости в финансовом состоянии предприятия. На первом месте стоит показатель выхода валовой продукции, то определяющим в данных условиях является уровень производства. Примечательно, что на втором месте находится коэффициент покрытия общий, который можно считать самым обобщающим показателем финансового состояния сельскохозяйственного предприятия, поскольку он отражает обеспеченность предприятия источниками и его платежные возможности. Уточнены факторные модели управления прибыльностью сельскохозяйственного капитала и показаны пути совершенствования информационного обеспечения и методов финансового управления.

Разработаны методические подходы выработки и принятия финансовых решений по определению критического объема производства, критического объема выручки, маржинального дохода, минимальной цены реализации с учетом специфики производства. При этом использован новый подход перевода разнообразных видов сельскохозяйственной продукции в условную при помощи коэффициента землеемкости и распределения затрат на условно-постоянные и условно-переменные. Обоснованы алгоритм и электронная таблица для расчета точки безубыточности ведения хозяйства.

Ключевые слова: финансовый менеджмент, финансовое состояние, финансовые ресурсы, сельскохозяйственный капитал, платежеспособность, ликвидность, информация, условно-постоянные и условно-переменные расходы.

Анотація

Сафонова В.І. Фінанасовий менеджмент на основі оцінки капіталу
сільськогосподарських підприємств. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - підприємництво, менеджмент та маркетинг.- Кримський державний аграрний університет, Сімферополь, 1999.

Дисертація присвячена удосконаленню фінансового менеджменту в сільскогосподарьких підприємствах в умовах переходу до ринкової економіки на основі ідентифікації та оцінки сільськогосподарського капіталу.

В дисертації розроблені: факторні моделі аналізу ефективності використання сільськогосподарського капіталу; алгоритм та електронна таблиця визначення межі беззбитковості виробництва; методики: оцінки сільськогогосподарського капіталу; ранжування коефіцієнтів фінансового стану підприємств на основі кореляційного аналізу системи показників; розрахунку сукупної продукції сільськогогосподарського підприємства в умовно-натуральному вимірюванні та розподілу витрат на постійні та змінні.

Виконана типізація підприємств за сучасним фінансовим станом і сформульовані відповідні диференційовані напрямки фінансового менеджменту сільскогосподарських підприємств.

Ключові слова: фінансовий менеджмент, фінансовий стан, фінансові ресурси, сільськогосподарський капітал, платоспроможність, ліквідність, інформація, умовно-постійні та умовно-змінні витрати.

Annotation

Safonova V.I. Financial management on the estimation principles of agricultural enterprises capital. –Manuscript.

Thesis for Candidate of economy science degree on speciality 08.06.02. –Business, Management. Marketihcg Crimean State Agricultural University, Simferopol, 1999.

The purpose of the thesis is financial management development in agriculture under the condition of changing to the market economy on the principles of intensification and estimation of agricultural capital. In the thesis there was worked out factorial analysis models of the effective usage of agricultural capital, algorithm and electronic table of obtaining the point of break-even production and methods of agricultural capital estimation; ordering of financial condition coefficient on the principles of correlative analysis of the data system; estimation of the combined product at the agricultural enterprise in the relative natural measure and expense devision into constant and variable.There was introduced enterprise typification according to nowadays financial condition and also were formulated suitable different directions of financial management at the agricultural enterprises.

Key words: financial management, financial condition, financial resources, agricultural capital, solvency, liquidness, information, relative constant and relative variable expense.

Відповідальний за випуск Кононов Н.А.

Підписано до друку 12.03 1999 р. Наклад 100 прим. Обсяг 1,0 друк.арк. Формат 60х90/16. Безкоштовно. Друкарський відділ КДАУ. м. Сімферополь,
с. Аграрне, КДАУ.




1. Тематическое развлечение Рассказ про одежду Музыкальный руководитель- Румянцева Св
2. 9 ЛФ ФИУ ПФ
3. Блокады, применяемые при болезнях органов грудной клетки
4. МУРМАНСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Вечернезаочный факультет Кафедра Микроби
5. Восточный административный округ Кузьминк
6. Тема- Период преддошкольного возраста План лекции Анатомофизиологические особенности ребенк
7. Тема- Операції з матрицями
8. УТВЕРЖДАЮ Проректор по учебной работе 2012 г
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Сімферопо.html
10. Закономерности и принципы обучения детей дошкольного возраста
11. стрептококки2 1
12. D Дата и место проведения игр- 10 августа и 17 августа с 11
13. Гештальт-психология
14. Отраслевая структура мирового хозяйств
15. Личная жизнь Екатерины II
16. Плод его значение в размножении растений
17. Реферат Сахарный диабет, 2 часть
18. 1 Бизнесплан ~ понятие назначение функции Бизнесплан англ
19. а together вместе Стр
20. Контрольная работа- Особливості використання САПР технологапрограміста