Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

основа прямого маркетингу яка являє собою організований масив інформації про постійних або потенційних п

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

ГЛОСАРІЙ

Багатоканальні маркетингові системи (БМС) утворюються в тому випадку, якщо один і той же товар одного і того ж виробника просувається по декількох каналах.

База даних про покупців - основа прямого маркетингу, яка являє собою організований масив інформації про постійних (або потенційних) покупців, включаючи зведення географічного, демографічного, психографічного характеру, а також дані про купівельну поведінку.

Бренд - це образ марки даного товару (послуги), яка виділена покупцем серед конкуруючих товарів.

Брендинг - це діяльність з розробки, реалізації і управління брендом. Асоціації, враження, уявлення покупців про товар, його марку називається брендом.

Величина капіталу марки визначається мірою марочної прихильності, іменної обізнаності, якості, що сприймається, сильних марочних асоціацій і інших активів. Високий капітал марки дає підприємству конкурентні переваги: забезпечує високий рівень купівельної обізнаності і прихильності.

Вертикальна маркетингова система - це інтегрована система, в рамках якої підприємства різних рівнів - виробники, оптові і роздрібні торговці - спільно здійснюють розподіл товарів.

Вертикальне фіксування цін має місце в тих випадках, коли виробники або оптовики намагаються контролювати роздрібні ціни своїх товарів або послуг.

Високоякісний сервіс - це чинник конкурентної переваги успішного підприємництва.

Витратний метод - це метод ціноутворення, орієнтований на витрати, він використовується найбільш широко, а ціна розраховується, виходячи з суми постійних і змінних витрат на одиницю продукції і запланованого прибутку з урахуванням нижнього порога ціни.

Вкладиші - це детальні інструкції і вказівки (наприклад, про запобіжні засоби для складної або небезпечної продукції, ліків), а також купони, призи, брошури з рецептами  та ін.

Встановлення цін для стимулювання збуту базується на встановленні різних знижок і заліків та полягає в тому, що компанії можуть тимчасово призначати на свої товари ціни нижче прейскурантних, а іноді, навіть нижче за собівартість.

Встановлення цін з орієнтацією на попит здійснюється з урахуванням того, який обсяг товару споживачі можуть купити при різних рівнях цін, тобто ціна базується на кривій споживчого попиту.

Встановлення цін з орієнтацією на ціни конкурентів використовується для збереження цінового лідерства на ринку.

Встановлення цін на основі реальної цінності товару і цінності,  що відчувається, базується на сприйнятті товару покупцями.

Встановлення цін, орієнтованих на цінність, що відчувається: пропозиція кращої якості за меншу ціну.

Географічна (регіональна) організація служби маркетингу - це об'єднання маркетингових дій в службах, виділених відповідно до території, що обслуговується ними, тобто організаційна структура управління маркетингом, в якій фахівці з маркетингу згруповані за окремими географічними районами.

Географічне корегування цін - підприємства вносять зміни в ціни з урахуванням відмінностей у транспортних витратах в зв'язку з місцеположенням продавця або покупця.

Гнучке беззбиткове ціноутворення - ціна встановлюється за допомогою максимізації різниці між сукупною виручкою і сукупними витратами при різних рівнях попиту.

Горизонтальне фіксування цін породжується угодами між виробниками, між оптовою або роздрібною торгівлею по встановленню цін на даному рівні каналу збуту.

Горизонтальні маркетингові системи (ГМС) утворюються в тому випадку, коли декілька підприємств, які знаходяться на одному рівні каналу (виробники, або оптовики, або роздрібні торговці) ухвалюють рішення про співпрацю.

Граничне ціноутворення - це зміна ціни до точки, в якій гранична виручка дорівнює граничним витратам.

Диференціація продукції (реальна і уявна) - виробництво широкого набору модифікацій товару, призначених для задоволення вимог різних споживачів. Розрізнюють реальну диференціацію виробництва продукції, що дійсно розрізнюється, і уявну диференціацію, де присутні лише незначні косметичні зміни, в основному у зовнішньому вигляді, упаковці і т.д. При цьому значущість таких невеликих модифікацій всіляко підкреслюється рекламою і іншими засобами маркетингу.

Добровільні мережі, організовані оптовиком, - це групи незалежних роздрібних магазинів, сформовані оптовим підприємством з метою добитися економії при закупівлі великих партій товарів.

Довжина каналу розподілу означає число незалежних учасників загалом.

Еластичний попит має місце в тих випадках, коли цінова еластичність більше 1 (невеликі зміни в цінах призводять до великих змін в розмірах попиту, при цьому загальний прибуток зростає, коли ціни знижуються, і меншає, коли ціни ростуть).

Етикетка містить фірмову назву продукції, символ підприємства, рекламні матеріали, інструкції по використанню і зберіганню і т. ін.  

Життєвий цикл товару - це період, протягом якого товар знаходиться на ринку і в сфері споживання.

Життєвий цикл товару в сфері споживання, тобто у покупців, показує період перебування товарів в експлуатації до повного зносу.

Закони реклами - це стійкі відносини і зв'язки, що склалися в рекламній діяльності між виробниками і споживачами.

Засоби реклами (канали поширення реклами). Існують різні засоби реклами, які можна згрупувати таким чином: акустичні, графічні, екранні, а також засоби декоративної, предметної реклами та інші засоби.

Зв'язки з громадськістю - це організована  діяльність, що має за мету позитивно представити підприємство та його товари шляхом впливу на відповідні групи людей - акціонерів, споживачів, урядових чиновників і керівників інших підприємств.

Знижка – це зниження прейскурантної ціни, що пропонується продавцем, якщо дії покупців сприяють зниженню витрат продавця.

Зовнішній контроль може здійснюватися, як власними силами підприємства, так і через консультаційні агентства.

Ідея товару - це уявлення про можливий товар.

Імідж (образ) товару – конкретне уявлення, що склалося у споживача про реально існуючий або потенційний товарі.

Індивідуальний маркетинг - пристосування товарного асортименту і маркетингових програм до потреб і переваг окремих споживачів.

Індиферентний попит - коли коефіцієнт цінової еластичності наближається до 0.

Інтенсивність розподілу - число посередників.

Інтерактивний маркетинг або купівлі в інтерактивному режимі є формою прямого маркетингу, яка швидко розвивається, і передбачає використання каналів зв'язку в режимі реального часу і засобів електронної торгівлі.

Канал розподілу - це сукупність юридичних або фізичних осіб, які приймають на себе або беруть участь в передачі іншим права власності на товар або послугу на їх шляху від виробника до споживача.

Канали розподілу - це не просто сукупність підприємств, пов'язаних між собою різними потоками товарів, послуг, платежів і інформації, це ще і складні поведінкові системи, в яких люди і підприємства взаємодіють між собою для досягнення як особистих цілей, так і цілей окремих підприємств і каналів розподілу в цілому.

Канали неособистої комунікації впливають на покупця без прямого контакту з ним: реклама, інформаційні повідомлення в газетах, журналах, по радіо, телебаченню, електронні засоби (компакт-диски, сайти в Інтернеті; аудіо- і відеокасети та ін.), атмосфера і заходи підприємства, спеціальні бюлетені, за допомогою яких підприємства прагнуть створити у покупців бажану реакцію на товар або діяльність підприємства.

Канали особистої комунікації - це засоби безпосереднього контакту з покупцями.

Керована (що контролюється) ВМС координує діяльність виробництва і продажу не через загальну приналежність одному власнику, а завдяки розмірам і потужності одного з учасників.

Комбінований метод - ціна розраховується за витратним методом і корегується з урахуванням ринкових чинників (політики конкурентів, рівня платоспроможного попиту і поведінкових особливостей покупців, еластичності попиту за цінами тощо).

Комерційна оптова діяльність заснована на тому, що оптовики дістають право власності для подальшого перепродажу і саму продукцію. Вони є незалежними оптовими торговцями, можуть надавати або повну сукупність послуг, або обмежене обслуговування.

Комерційні оптові організації з обмеженим обслуговуванням також здійснюють оптову закупівлю і дістають право власності на продукцію, але функцій виконують менше. Так, вони не надають кредит, не надають допомогу в реалізації і підтримці маркетингових досліджень.

Комплекс просування (комплекс маркетингових комунікацій) являє собою оптимальне поєднання його основних елементів: реклами, пабліситі, стимулювання збуту, особистого продажу і прямого маркетингу.

Конкурентоспроможність товару - це сукупність вартісних (цінових) і споживчих характеристик товару, що забезпечує задоволення потреб покупців краще, ніж конкуренти.

Конкурентоспроможність товару - це характеристика товару, що відображає його відмінність від товару-конкурента як за мірою відповідності конкретної потреби, так і за витратами на її задоволення.

Конкуренція - це суперництво товарів, фізичних і юридичних осіб, на певному терні, зацікавлених в досягненні однієї і тієї ж мети.

Контрактні вертикальні маркетингові системи утворюють на основі договірних відносин між підприємствами, коли права і обов'язки членів каналу визначають юридично оформленими договорами.

Контроль маркетингової діяльності - це періодична, всебічна, об'єктивна перевірка маркетингової діяльності підприємства, що проводиться в певній послідовності, в ході якої виявляються проблеми, які виникли перед підприємством.

Контроль маркетингу – систематичний процес вимірювання і оцінки результатів реалізації стратегій і планів маркетингу, здійснення корегуючих дій, які забезпечують досягнення цілей маркетингу.

Контроль маркетингу на рівні підприємства в цілому спрямований на отримання інформації, необхідної для оцінки ефективності маркетингової діяльності і прийняття на цій основі управлінських рішень.

Контроль маркетингу на рівні підрозділу маркетингу спрямований на оцінку ефективності окремих аспектів маркетингової діяльності за короткі проміжки часу і оцінку компетентності керівництва даного підрозділу в більш довгостроковій перспективі.

Контроль прибутковості полягає у визначенні витрат і фактичної рентабельності за різними товарами, територіями, регіонами, ринками), сегментами ринків (групам, типам споживачів), каналами збуту (торговими каналам).

Контроль цін передбачає з'ясування необхідності їх зміни і корегування стратегій ціноутворення у відповідь на поведінку покупців, конкурентів і торгівлю.

Концепція життєвого циклу товару полягає в тому, що кожний товар перебуває на ринку і в сфері споживання обмежений час, а потім витісняється іншим більш довершеним товаром.

Концепція збуту (інтенсифікації комерційних зусиль) припускає, що споживачі будуть купувати запропоновані товари в достатньому обсязі лише в тому випадку, якщо компанією будуть вжиті спеціальні маркетингові зусилля щодо просування товарів і збільшення їх продажу.

Концепція кругообігу роздрібної торгівлі полягає в тому, що нові види роздрібних торговців починають свою діяльність з торговельних операцій нижчого рівня, який характеризуються низьким прибутком і низькою ціною, а згодом здійснюють торговельні операції з більш високими цінами і великим набором послуг, стаючи, по суті традиційними роздрібними торговцями.

Концепція нового товару – це науково обґрунтоване і розгорнене уявлення, що спирається на маркетингову діяльність як безпосередньо про товар (його споживчих характеристиках, життєвому циклі, ринковому потенціалі), так і про зовнішніх по відношенню до нього чинниках і умовах, що впливають на ринковий успіх і прибутковість нового товару.

Концепція нового товару – це розроблена ідея, сформульована з точки зору значущих для споживача характеристик товару.

Концепція товару (продуктово-орієнтована) – це така орієнтація управління маркетингом, яка припускає, що споживач буде сприятливо відноситись до товару, оскільки він достатньо доброї якості, а його властивості і характеристики постійно покращуються, пропонується він по помірній ціні, і, отже, потрібні лише незначні маркетингові зусилля для досягнення бажаного обсягу продажу і прибутку.

Кооперативи, організовані роздрібним підприємством, - це групи незалежних магазинів, які спільно створюють оптову закупівельну ланку.

Корпоративна ВМС - система, яка належить одному підприємству.

Корпоративні символи - це назва підприємства, знаки і товарні образи, що є важливою частиною загального образу підприємства.

Ліцензійна товарна марка - відома товарна марка, надана її власником за певну плату ліцензіату (ін. особі або підприємству).

Марка виробника (національна марка) створюється виробником товару або послуги і належить йому. Ці товарні марки орієнтуються на широке коло споживачів, які хочуть бути упевненими в хорошому функціонуванні товарів, високій  якості, є прихильниками стандартних процедур купівлі, зручності її здійснення.

Маркетинг на основі бази даних про покупців являє собою процес створення, підтримки і використання баз даних про покупців, а також інших баз даних (про товари, постачальників та інше) з метою встановлення контактів з покупцями і здійснення операцій з продажу.

Маркетингова логістика - це діяльність щодо управління матеріальними і інформаційними потоками при їх переміщенні від виробників до споживачів, орієнтована на запити споживачів.

Маркетингова система (на відміну від традиційних каналів) - це інтегрована система, що функціонує як єдине ціле. Один з учасників каналу або є власником інших підприємств-учасників, або укладає з ними контракт, або має вплив, достатній для того, щоб об'єднати інших учасників.

Маркетинговий аудит - це незалежне періодичне всебічне дослідження підприємством (або його підрозділами) маркетингового середовища, цілей, стратегій і діяльності з точки зору виявлення проблем і прихованого потенціалу, а також розробки плану дій щодо поліпшення маркетингу.

Маркетинговий синтез передбачає: висунення цілей; оцінку цілей; ієрархію задач.

Масовий маркетинг передбачає використання по суті одного і того ж товару, засобів стимулювання і розподілу безвідносно до специфічних потреб споживачів.

Матриця БКГ або матриця “темпи зростання ринку / ринкова частка” засновується на використанні моделі життєвого циклу товару, відповідно до якої товар проходить 4 стадії розвитку: вихід на ринок (товар - «важка дитина»), зростання (товар - «зірка»), зрілість (товар - «дійна корова») і спад (товар - «собака»).

Матриця можливостей за товарами-ринками або матриця Ансоффа орієнтує підприємства на збільшення збуту на основі реалізації однієї з стратегічних альтернатив: удосконалення діяльності, розвиток продукції, розвиток ринку, диверсифікація.

Матрична організація служби маркетингу заснована на системному підході, характеризується структурною гнучкістю при необхідності пристосування в нових умовах функціонування.

Мерчандайзинг - це планування і здійснення діяльності з активізації продажу і створенню зручностей для покупців.

Метод конкурентного визначення цін базується на аналізі існуючого рівня цін конкурентів і прогнозуванні перспектив їх зміни.

Метод математичного моделювання заснований на використанні залежності ціни від конюнктуроутворюючих чинників (попит, обсяг продажу товарів).

Метод на основі цільової норми прибутку - ціна встановлюється таким чином, щоб досягти бажаної норми прибутку на вкладений капітал.

Мотивація – вияв схильностей в якому-небудь напрямку.

Нарощування асортименту відбувається тоді, коли підприємство виходить за межі того, що виробляє у цей час.

Насичення товарного асортименту - це розширення асортименту за рахунок нових виробів.

Нееластичний попит має місце в тих випадках, коли цінова еластичність менше 1 (цінові зміни незначно впливають на обсяг попиту, загальний прибуток зростає, коли ціни підвищуються, і падає, коли ціни знижуються).

Неокруглені (психологічні) ціни – ціни, які закінчуються на непарну цифру.

Непрямі канали - переміщення їх до незалежного учасника (посереднику), а потім до споживача.

Оперативний контроль прибутковості - оцінка і здійснення корегуючих дій з метою забезпечення прибутковості різних товарів, територій, груп споживачів, каналів розподілу, діяльності на різних ринках.

Оптова торгівля - це всі види діяльності, пов'язані з продажем товарів і послуг тим, хто перепродає їх або використовує в корпоративних цілях.

Оптовики з оплатою і самовивозом продають товари зі складу на умовах негайної оплати і вивозу товару транспортом покупця. Оптовики продають товар тільки комерційним підприємствам.

Організаційна культура являє собою сукупність відмітних цінностей, переконань, традицій, звичаїв і стереотипів, прийнятих в підприємстві відносно здійснення спільної діяльності і впливаючих на поведінку працівників.

Організаційна структура маркетингової діяльності в підприємстві може бути визначена як сукупність служб, відділів, підрозділів, до складу яких входять фахівці, що займаються тією або іншою маркетинговою діяльністю.

Особистий (персональний) продаж - це особиста форма комунікації яка передбачає спілкування торгового представника з споживачем з метою спонукання його до купівлі.

Паблік рилейшнз - система зв'язків з громадськістю, пресою, виборними органами.

Пабліситі (пропаганда) - це безкоштовне повідомлення про підприємство, його товар або послугу в засобах масової інформації.

Пабліситі (пропаганда) - це неособиста і неоплачувана конкретним спонсором форма комунікації з потенційним покупцем за допомогою розміщення новин або сприятливих відгуків про підприємство і його товари на радіо, телебаченні або в інших засобах масової інформації з метою спонукання до купівлі.

Параметричний метод передбачає урахування взаємозалежності між техніко-економічними параметрами виробу і його ціною шляхом введення поправок на техніко-економічне зіставлення: сучасність конструкції, продуктивність, комплектність, економічність експлуатації, організація технічного обслуговування.

Передпродажний сервіс полягає в тому, що підприємство вивчає вимоги потенційних покупців до сервісу товарів, що пропонуються у всіх його аспектах.

Піонерний товар продається по максимальних цінах, з метою відшкодування витрат.

Післяпродажний сервіс розподіляється на гарантійний і післягарантійний за формальною ознакою: “безкоштовно” або за платню виконуються передбачені сервісом роботи.

Повернення – це виплати покупцям з боку продавців в обмін на товари або певні дії.

Поліпшений товар - це товар, якому додається нова властивість (довговічність, якість, зручність застосування та інше).

Посилочні оптові підприємства продають товар по каталогах невеликим магазинам, звичайно розташованим у віддалених районах, обслуговування яких, на думку інших оптовиків, є невигідним. В їх асортименті - господарчі товари, делікатеси та ювелірні вироби.

Приватні товарні марки (марки посередників, дилерів, магазинів) містять назву оптового або роздрібного збутового підприємства.

Пробний маркетинг - реалізація продукту на одному або декількох вибраних ринках і спостереження за попитом в рамках плану маркетингу.

Програма маркетингу (у вузькому тлумаченні) - це документ, що визначає конкретну діяльність підприємства на ринку.

Програма маркетингу (у широкому значенні) розглядається як безперервний процес аналізу, планування і контролю, спрямований на приведення до більш повної відповідності можливостей підприємства до вимог ринку.

Продуктова (товарна) організація служби маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, в якій за розробку і реалізацію стратегічних і поточних планів маркетингу для групи продуктів або певного продукту відповідає відповідний керівник, якому підлягають робітники, які виконують всі необхідні для даної групи (продукту) функції маркетингу.

Продукт-плейсмент - форма просування товару за допомогою ефективної інтеграції реклами з товаром в кіно-, відео- і телепередачах з метою поліпшення позиції товару на ринку і забезпечення його комерційного успіху.

Проектний маркетинг – тестування нових товарів, порівняльні випробування з конкуруючими товарами, проектування нових функцій традиційних товарів, розробка модифікацій товарів, орієнтованих на конкретні зовнішні ринки або підвищений попит на внутрішньому ринку, розробка асортиментних концепцій, програм виходу на ринок нових товарів та інше.

Просування - формування і використання стратегічних і тактичних засобів, спрямованих на інформування, переконання, стимулювання покупців і громадськості з метою активізації продажу, підвищення іміджу підприємства і його товарів.

Просування товарів - четверта складова маркетингу-мікс, включає в себе всі заходи, які здійснюються компанією для просування продукту на певний сегмент ринку.

Прямий маркетинг являє собою прямі комунікації з відібраним певним покупцем, часто у вигляді індивідуалізованого діалогу з метою отримання негайного відгуку або здійснення операції. Прямий маркетинг - це не просто продаж товарів і послуг, але і ефективний механізм спілкування з покупцями, який сприяє побудові довгострокових відносин з ними. Отже, прямий маркетинг перетворюється в маркетинг прямих відносин.

Прямі  канали – це  переміщення товарів і послуг від виробника до споживача без посередників.

Реклама - це неособиста форма комунікації з потенційним покупцем за допомогою платних засобів масової інформації (ЗМІ) з метою формування знання, переваги і переконання в необхідності купівлі товарів, що має чітке джерело фінансування.

Рекламодавці - це виробники товарів, оптові і роздрібні торгові підприємства, фірми.

Ринкова організація служб маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, в якій керівники окремими ринками несуть відповідальність за розробку і реалізацію стратегій і планів маркетингової діяльності на певних ринках.

Роздрібна торгівля з погляду маркетингу розглядається як підприємницька діяльність, яка пов'язана із збутом товарів і послуг кінцевим споживачам  з орієнтацією на запити і переваги покупців.

Розподіл (товарорух) - це діяльність щодо планування, втілення в життя і контролю за фізичним переміщенням матеріалів і готових виробів від виробників до споживачів з метою задоволення запитів споживачів і отримання прибутку.

Ситуаційний аналіз охоплює в комплексі всю діяльність підприємства і в кінцевому результаті повинен привести до висунення нових цілей, оцінки способів їх досягнення, прийняття рішення, вироблення відповідних стратегій та ін.

Спеціалізовані оптові підприємства надають повний набір послуг, але спеціалізуються на певному товарному асортименті (дієтичних продуктах, предметах розкоші) і мають в своєму розпорядженні широкий асортимент в межах асортиментної групи.

Спільна товарна марка - це використання двома різними підприємствами сталих марочних назв одного товару.

Споживачі реклами - це цільова аудиторія, на яку буде направлений рекламний вплив.

Спонсоринг - це спонсорська діяльність підприємства, яка заснована на взаємній зі спонсорською стороною вигоді, і являє собою інтерактивну форму відносин, за допомогою використання реклами, стимулювання збуту, паблік рилейшнз, особистого продажу.

Стимулювання збуту - це короткострокові заходи спонукального характеру, направлені на покупців і учасників каналу збуту, з метою формування зацікавленості в купівлі або продажу товарів і послуг.

Стимулювання збуту - це набір різних методів стимулюючого впливу, які спонукають до купівлі або продажу товарів і послуг.

Стратегічне планування, орієнтоване на ринок, - це управлінський процес досягнення цілей і підтримки стабільної рівноваги можливостей і ресурсів підприємства і нових ринкових можливостей.

Стратегічний контроль маркетингу - це регулярна перевірка відповідності цілей, стратегічних установок, програм підприємства та інших стратегічних рішень маркетинговим і ринковим можливостям, які  є і прогнозуються.

Стратегія «один на один» полягає в тому, що до кожного виробу прикріпляється ярлик, який складається з двох частин. У момент продажу одна половинка відривається і відправляється на склад, інша залишається у продавця, а склад, отримавши документ, поповнює замовлення в стислий термін.

Стратегія вибіркового проникнення (при виході на ринок нового товару) передбачає високу ціну при низькому рівні витрат на стимулювання збуту.  

Стратегія витягнення покликана переконати споживача прийти в магазин і витягнути товар з каналу збуту.

Стратегія встановлення цін, орієнтованих на цінність, передбачає розумне поєднання якості і гарного обслуговування за прийнятною ціною.

Стратегія інтенсивного маркетингу при виході на ринок нового товару передбачає встановлення високої ціни при високому рівні витрат на стимулювання збуту.

Стратегія маркетингу - це приведення можливостей підприємства у відповідність з вимогами ринку (збільшення або скорочення ділової активності, зміна організаційної структури, спільна або кооперована діяльність та ін.).

Стратегія маркетингу - це сукупність маркетингових заходів, за допомогою яких компанія має намір досягнути запланованих величин об'єму продажу і прибутку.

Стратегія пасивного маркетингу передбачає встановлення низької ціни на товар при незначних витратах на стимулювання збуту.

Стратегія проштовхування використовується з метою спонукати оптових і роздрібних торговців мати в запасі товари підприємства, тим самим "проштовхуючи" товар через канал до кінцевого споживача.

Стратегія фіксованого замовлення передбачає, що кількість замовлення є постійною, встановлюється в певному, фіксованому розмірі за домовленістю між постачальником і покупцем.

Стратегія фіксованого інтервалу передбачає, що інтервал між замовленнями є постійною величиною, тобто замовлення повинні слідувати регулярно, а кількість товарів кожний раз може бути різною.

Стратегія широкого проникнення характеризується встановленням на новий товар низької ціни при високому рівні витрат на стимулювання його збуту.

Тактичне планування для досягнення найближчих цілей підприємства передбачає розробку поточних програм дій, бюджетів і планів прибутку, які доводяться до кожного підрозділу підприємства, і по кожному підрозділу встановлюється оперативний контроль за їх виконанням.

Тактичний контроль полягає в тому, що фахівці з маркетингу постійно стежать за маркетинговими зусиллями і досягнутими результатами, зіставляють фактичні показники з плановими показниками і при необхідності приймають корегуючі дії.

Тара - картонні ящики, скляний і алюмінієвий посуд, паперовий пакет і т.ін.

Телемаркетинг прямого відгуку - це маркетинг товарів і послуг за допомогою рекламних телевізійних відеороликів, програм з використанням елемента зворотного зв'язку: номером безкоштовного телефону, який дозволяє покупцям або звернутися за більш докладною інформацією або замовити товар.

Товар - все, що може задовольнити потребу і пропонується ринку з метою залучення уваги, придбання, використання або споживання (фізичні об'єкти, послуги, особи, місця, організації і ідеї).

Товар в реальному виконанні: рівень якості, набір властивостей, зовнішній вигляд, матеріал виготовлення, марка, упаковка, ергономіка, естетика, що визначає вигоду для споживача.

Товар в системі маркетингу, являє собою, передусім продукт, з яким товаровиробник виходить на ринок, а також засіб, за допомогою якого задовольняються ринкові потреби.

Товар з розширенням: гарантії, сервіс, доставка і інші додаткові послуги і переваги для споживача.

Товар за задумом: основна вигода, набір функціональних характеристик товару.

Товари ринкової новизни: принципово нові товари, що задовольняють нову потребу (віндсерфінг, дельтаплан); товари, які по-новому задовольняють вже існуючі потреби (відеомагнітофони); товари в новій упаковці; товари з новими перевагами; товари, що виготовляють з нових сировинних ресурсів, за новою технологією.

Товарна марка являє собою ім'я, знак, символ, дизайн або їх поєднання, які ідентифікують товар або послугу виробника, продавця.

Товарний асортимент (товар-mix) - це сукупність товарів підприємства, пов'язаних між собою функціональним призначенням.

Товарно-ринкова організація служби маркетингу доцільна в підприємствах, що випускають або реалізовують широке коло товарів для різноманітних ринків або регіонів.

Торговець-консигнатор виставляє товари на полицях магазина, позбавляючи його власника від необхідності контролювати запаси і подавати замовлення. Торговці-консигнатори продають товари на умовах консигнації, тобто виставляючи рахунок тільки за фактично продану кількість товару, фактично кредитуючи магазин.

Торговий знак - це фірмове ім'я, фірмовий знак, торговий образ або їх поєднання, захищене юридично.

Торговий образ - це персоніфікована товарна марка.

Торговці-комівояжери - це дрібні оптовики, які займаються зберіганням і швидкою доставкою швидкопсувних товарів, зокрема молочних продуктів, випічки, фруктів і овочів. Цю продукцію вони продають невеликим магазинам безпосередньо з автомобілів і за готівку.

Універсальні оптові підприємства надають повний набір послуг і торгують широким асортиментом товарів, але не забезпечують глибину в кожній асортиментній групі.

Унітарний попит існує в тих випадках, коли зміни в цінах компенсуються змінами в розмірі попиту, таким чином,  що загальний обсяг реалізації залишається постійним, цінова еластичність дорівнює 1.

Упаковка включає тару, етикетку і вкладиш.

Управління за проектом застосовують у випадку, коли потрібно зосередити ресурси, зокрема, кадрові і управлінські, на рішенні особливо важливих для організації проблем, наприклад, виходу на ринок з новою продукцією.

Філософія створення марки - це розв'язання питання: “Присвоювати або не присвоювати марку?”

Фірмове ім'я - слово, буква або група слів або букв, які можуть бути вимовлені.

Фірмовий знак - це символ, рисунок, відмітний колір або позначення.

Франчайзинг - контрактне партнерство між виробником, оптовиком або сервісною організацією і незалежними бізнесменами, які купують право володіти і керувати одним або більш підприємствами в системі франчайзингу.

Франчайзі - незалежний учасник каналу, який придбає франшизу, купує право продавати продукцію або послугу даної марки.

Функціональна організація служби маркетингу заснована на розподілі елементів маркетингової діяльності між службами по функціях (реклама і стимулювання збуту, маркетингові дослідження тощо).

Функціонально-ринкова організація служби маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, в якій функціональні маркетингові служби підприємства здійснюють і координують реалізацію деяких єдиних для підприємства цілей і задач маркетингу.

Функціонально-товарна організація служби маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, в якій функціональні маркетингові служби підприємства здійснюють і координують реалізацію деяких єдиних для підприємства цілей і задач маркетингу.

Функціонально-товарно-ринкова організація служби маркетингу - організаційна структура управління маркетингом, в якій функціональні маркетингові служби підприємства здійснюють і координують реалізацію деяких єдиних для підприємства цілей і задач маркетингу.

Цілеспрямована цінова політика в маркетингу передбачає встановлення на товари таких цін і таку їх зміну у залежності від ситуації на ринку, щоб можна було оволодіти певною часткою ринку і отримати прибуток.

Цілі ціноутворення:

  •  орієнтовані на збут (підприємство зацікавлено в зростанні реалізації або максимізації частки на ринку);
  •  орієнтовані на прибуток (підприємство зацікавлено в максимізації прибутку, отриманні задовільного прибутку від оптимізації інвестицій або забезпеченні швидкого надходження готівкових коштів);
  •  орієнтовані на існуюче положення (підприємство прагне уникнути несприятливих урядових рішень в цій області, мінімізувати результат дій конкурентів, підтримувати гарні відносини з учасниками каналів збуту, протидіяти конкуренції, зменшувати запити постачальників або стабілізувати ціни).

Цільова аудиторія - сегмент споживчого ринку, що ухвалює рішення про купівлю товарів підприємства.

Ціна – кількість грошей, які повинні заплатити покупці, щоб отримати товар.

Ціна у маркетингу - це оцінка споживчої вартості з точки зору того, хто виробляє або обмінює товар.

Цінова еластичність попиту визначає чутливість покупців до змін в цінах.

Цінова стратегія - найбільш прийнятний для конкретних умов підхід до формування стратегічної ціни, який забезпечує з мінімальним ризиком ефективність виробництва і реалізації товарів.

Цінові стимули – це короткострокові знижки, що пропонуються виробниками з метою спонукання споживачів до купівлі товару.

Цінові стратегії на продукцію, що традиційно випускається:

  •  стратегія гнучких цін передбачає встановлення цін у залежності від кон'юнктури ринку на даний момент часу;
  •  стратегія переважних цін передбачає встановлення цін на товари відомих на ринку підприємств (частка 70-80%) нижче, ніж у інших для захисту від конкурентів;
  •  стратегія цін, що встановлюються нижче, ніж у більшості підприємств – використовується при реалізації взаємодоповнюючих виробів, коли одні продаються по звичайних цінах, а інші в наборі з ними - по знижених;
  •  стратегія договірних цін формується шляхом надання виробником покупцеві (оптовому, роздрібному) різних знижок за збільшення продажу;
  •  стратегія довготривалої ціни на масові товари;
  •  стратегія доступних цін;
  •  стратегія цін на товари, які знято з виробництва.

Цінові стратегії на ринку нових товарів:

  •  стратегія завищеної ціни або "зняття вершків" - встановлюється максимально високий рівень цін на стадії впровадження нового товару на ринок з розрахунку на покупця, спроможного заплатити цю ціну, а за мірою збільшення виробництва з метою залучення нових покупців - поступове зниження ціни;
  •  стратегія заниженої ціни ("ціни проникнення", "ціни прориву" на ринок) - встановлення спочатку низької ціни з метою завоювання ведучого положення на ринку в умовах гострої конкуренції, а за мірою впровадження на ринок - її поступове підвищення;
  •  стратегія орієнтації на ціну лідера на ринку або в галузі ведучого підприємства-продуцента, експортера;
  •  стратегія відшкодування витрат виробництва, тобто визначення підприємством цін на свою продукцію з урахуванням фактичних витрат виробництва і середньої норми прибутку на ринку або в галузі;
  •  стратегія престижної ціни - на вироби високої якості, з особливими властивостями;
  •  стратегія психологічної ціни (неокругленої).

Цінові стратегії на удосконалену, модернізовану продукцію:

  •  стратегія змінної падаючої ціни – встановлюється ціна у залежності від попиту і пропозиції і поступово знижується за мірою насичення ринку;
  •  стратегія ціни окремого сегменту ринку - встановлюється різна ціна на одні і ті ж види виробів, що реалізовуються відповідно до потреб різних конкретних груп споживачів;
  •  стратегія збереження рівня цін при підвищенні споживчих властивостей товарів проводиться для захисту позиції підприємства на ринку від підприємств-аутсайдерів;
  •  стратегія пов'язаного ціноутворення – встановлення відносно низьких цін на основний виріб при одночасно високих цінах на супутні товари.

Ціноутворення, що виходить з попиту, - ціни встановлюють таким чином: визначають скільки споживачі здатні платити за одиницю товару, а потім віднімають витрати з виручки з метою отримання достатньої норми прибутку.

Ширина каналу визначає кількість незалежних учасників на певному етапі товароруху.

Якість товару з точки зору покупця -  це міра відповідності всієї сукупності характеристик і властивостей товару сукупності потреб і очікувань покупця.

PAGE  354




1. тема сбора регистрации и обобщения информации в денежном выражении о состоянии имущества обязательств орга
2. Страхование предпринимательского риска
3. . Ключевые факторы отрасли Развитие предприятия зависит от многих факторов
4. 18
5. Одноголосное пение Древней Руси
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук1
7. Влияние проблемного обучения на интеллектуальное развитие учащихся
8. Реферат- Источники излучения в интегрально-оптических схемах
9. Тема 4 -Сознание его происхождение и сущность
10. а Осн.эк.эффектом является синергитич.
11. Тема Форма отчетности Страницы проекта Время сдачи преподавателю
12. Функции русского языка в современном мире
13. Конституционный Суд РФ в системе органов государственной власти
14. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ МИНИСТЕРСТВА ЗДРАВООХРАНЕНИЯ И СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИ
15. тема йому набридла що він уже втратив до неї інтерес; це глибока внутрішня переконаність
16. ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ФАКУЛЬТЕТА 1 КУРС 1 СЕМЕСТР 2013 2014 Учебный ГОД направление 050101 педагогическое образ
17. Тема- Средства применяемые при сердечной недостаточности
18. а определить давления Р2 и Р1 теплоперепады геометрические и скоростные характеристики сопловой и рабочей р
19. ТАМОЖЕННЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ Специальность- 080115
20. УстьКулом С