Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ Табличний процесор Microsoft Excel використовується у тих випадках коли потрібно створит

Работа добавлена на сайт samzan.net:


  1.  Створення електронних таблиць ms excel

Мета: відпрацювати навички вводу, редагування та видалення тексту, форматування тексту, комірок.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Табличний процесор Microsoft Excel використовується у тих випадках коли потрібно створити таблиці з розрахунками.

Рис.  .

Файли Excel називаються книгами. Кожна книга містить декілька листів. За бажанням листи додаються або видаляються. Для роботи з листами треба викликати контекстне меню на ярлику листа і вибрати одну з команд: Добавить, Удалить, Переименовать, Переместить/Скопировать, Выделить все листы.

Кожен лист являє собою поле, яке розбите на рядки та стовпці (Рис. 6.1). Рядки нумеруються числами: 1, 2, ..., 65536. Стовпці нумеруються латинськими буквами: А, В, С, ..., Z, AA, AB, ..., IV. На перетині рядків та стовпців утворені комірки. Кожна комірка має адресу: А5, С8, DС34, ...

Курсорна рамка робить комірку активною. Курсорною рамкою можна управляти мишею або клавіатурою. На клавіатурі клавіші:    . Комбінації клавіш: Ctrl+ , , , , Home, End.

Всі дії виконуються тільки з виділеними комірками. Виділити декілька комірок одразу можна мишею або за допомогою клавіатури: Shift+ , , , . Утримуючи клавішу Ctrl і клацаючи на комірках мишею, можна виділити окремі комірки. Щоб виділити рядок/стовпчик, потрібно зробити клік мишею на назві рядка/стовпчика. Щоб виділити декілька рядків/стовпців, потрібно провести мишею по назвах рядків/стовпців, або використати клавішу Ctrl.

Розміри рядків/стовпців змінюються. Для цього курсор миші встановлюють на границю між назвами рядків/стовпців і рухають ним у потрібному напрямку. Щоб одночасно змінити розміри декількох рядків/стовпців, потрібно виділити необхідні рядки/стовпці.

Кожна комірка може містити текст або формулу. Інформація вводиться тільки у активну комірку. Редагувати уже введену інформацію можна у рядку формул або у комірці натисненням клавіші F2. Числові дані, математичні дії краще вводити з числового блоку клавіатури.

Збереження файлу. Для збереження даних використовують команду Файл-Сохранить. При першому виконанні цієї команди програма зробить запит де розмістити файл (у діалоговому вікні потрібно вказати диск, папку та ім’я файлу). В наступні рази інформація зберігається без запитів у вказаний файл. Якщо потрібно всі зміни файлу зберегти в окремий файл, то виконують команду ФайлСохранить как

Цікавою особливістю введення в Excel є автовведення. При введенні даних у цьому режимі Excel намагається вгадати, що вводиться, і допише свій варіант до кінця. Якщо користувач згодний слід натиснути клавішу  [Enter]. В іншому випадку слід продовжувати введення.

Операції форматування і редагування виконуються тільки з виділеними комірками. Краще проводити форматування одночасно в декількох комірках. Для цього їх потрібно виділити. Групу виділених комірок називають діапазоном.

Виділити діапазон комірок одразу можна мишею або за допомогою клавіатури: Shift+ , , , . Утримуючи клавішу Ctrl і клацаючи на комірках мишею, можна виділити окремі комірки. Щоб виділити рядок/стовпчик, потрібно зробити клік мишею на назві рядка/стовпчика. Щоб виділити декілька рядків/стовпців, потрібно провести мишею по назвах рядків/стовпців, або використати клавішу Ctrl.

Видалення інформації з комірок. Виділити діапазон; натиснути кнопку Del або виконати команду Очистить з контекстного меню.

Додавання рядків/стовпців. Викликати контекстне меню на назві рядка/стовпця, перед яким потрібно додати новий рядок/стовпець.

  1.  Виконати команду Вставка-Строка/Столбец.
  2.  Якщо виділити декілька рядків/стовпців, то буде додано таку саму кількість нових рядків/стовпців.

Видалення рядків/стовпців

  1.  Виділити потрібний рядок/стовпець (або декілька рядків/стовпців).
  2.  В контекстному меню вибрати команду Удалить ячейки.
  3.  З’явиться діалогове вікно у якому потрібно вибрати один з варіантів видалення (Рис.7.2).

Рис.  .

Форматування комірок. Надати таблиці привабливого вигляду можна за допомогою команд форматування комірки. Більшість цих команд винесено на панель інструментів Главная. Всі команди форматування знаходяться в одному діалоговому вікні. Діалогове вікно викликають у кнопці меню на панелі інструментів Главная або у контекстному меню до комірок. Вікно має декілька вкладок: Число, Виравнивание, Шрифт, Граница, Вид, Защита (Рис.7.3).

Рис.  .

Число. Містить у собі формати відображення інформації у комірках. Кожен формат має свої параметри. Наприклад: для числового формату встановлюється кількість десяткових знаків, роздільник розрядів; для грошового формату встановлюється  кількість десяткових знаків, грошова одиниця; у форматі дата вибирається її написання ДД.ММ.РР, або ДД-ММ-РР, або інше (Рис.7.4).

На панелі інструментів цій вкладці відповідають кнопки  .

Вирівнювання. Встановлює вирівнювання і напрямок написання тексту всередині комірки по горизонталі і вертикалі. Параметр Переносить по словам дозволяє написати текст у комірці в декілька рядків. Параметр Объединение ячеек застосовується для декількох комірок і робить з них одну цілу (Рис.7.4).

На панелі інструментів цій вкладці відповідають кнопки  .

На відміну від текстового редактора, текст у комірках електронної таблиці потрібно примусово переводити на новий рядок. Це робиться командою на панелі Главная.

Шрифт. Містить параметри шрифтів: шрифт, розмір, написання, підкреслення, колір та ін. На панелі інструментів цій вкладці відповідають кнопки .

Границя. Встановлює границі для виділених комірок. Вибирається тип лінії, колір, її розташування. На панелі інструментів цій вкладці відповідає кнопка .

Вид. Робить заливку комірки кольором. Можна вибрати узор для заповнення. На панелі інструментів цій вкладці відповідає кнопка .

Якщо якісь комірки уже відформатовані, то скопіювати цей формат на інші комірки можна за допомогою кнопки на панелі інструментів Главная-Буфер обмена. Для цього потрібно виділити відформатовані комірки, натиснути кнопку (курсор миші поміняє свою форму), і помітити курсором миші ті комірки, на які потрібно перенести формат.

  

Рис.  .

Створення формул. Формула – це сукупність операндів, які поєднані між собою знаками операцій. Операндом може бути число, текст, адреса комірки, логічне значення, функція.

Арифметичні операції:

додавання – +

віднімання – -

множення – *

ділення – /

піднесення до степеня – ^.

Операції відношень:

більше -  <

менше -  >

дорівнює –  =

менше або дорівнює - <=

більше або дорівнює -  >=

не дорівнює - <> .

Формула електронної таблиці починається зі знака рівності (=), а далі записуються числа або адреси тих комірок, в яких знаходяться потрібні числа, та знаки математичних операцій (+, -, *, / ) .

Наприклад: =25+B1*C3  - число, яке знаходиться у комірці В1, множиться на число, яке знаходиться у С3, а потім отриманий результат збільшиться на число 25.

Адреси комірок можна вводити до формули методом кліка лівою кнопкою миші по потрібній комірці або вручну з клавіатури (в англійській мові).

Помилки у формулах. Якщо при обчисленні формули сталася помилка, то в комірку виводиться повідомлення про помилку, яке починається із символу «#». Excel виводить такі повідомлення про помилки:

#ДЕЛ/0! – спроба поділити на нуль або на порожню комірку.

#ИМЯ? – формула використовує не існуюче ім’я (наприклад, адресу комірки вводять російськими буквами).

#ЗНАЧ! – помилка при обчисленні функції (наприклад, замість посилання на число у арифметичній формулі використовується посилання на текст).

#ССЫЛ! – формула посилається на неіснуючу комірку (чарунку).

#Н/Д! – формула посилається на чарунку з невизначеними даними.

#ЧИСЛО! – помилка у числі, число неможливо подати в Excel.

####### - число не вміщується у комірку даного розміру, треба збільшити ширину комірки.

ЗАВДАННЯ

  1.  Оформити звіт про товарообіг за поточний день за зразком.  
  2.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Выравнивание розвернути текст у деяких заголовках на 90º (дивіться зразок).
  3.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Выравнивание у деяких заголовках включити перемикач для переносу тексту по словам (дивіться зразок).
  4.  Для інших чарунок, де знаходяться заголовки, вибрати вирівнювання по центру.
  5.  За допомогою кнопки Объединить и поместить в центре з’єднати потрібні чарунки у заголовках таблиці (дивіться зразок).
  6.  За допомогою команди Формат/Ячейки/Число у всіх колонках, де буде писатися ціна товару та сума грошей, перейти до грошового формату.
  7.  Провести обчислення у таблиці згідно з наступними положеннями:
  •  Ціна продажу збільшується відносно ціни надходження на 15%.
  •  Сума грошей, отриманих за продаж кожного виду товару дорівнює:
    «=Ціна продажу * Кількість продажу».
  •  Кількість товару, який залишився у магазині, дорівнює:
    «=Кількість надходження – Кількість продажу».
  •  Сума грошей за товар, який залишився, дорівнює:
    «=Ціна продажу * Кількість залишку».

Надходження

Продаж

Залишок

Відділ

Назва товару

Одиниці вимірювання

ціна

кількість

ціна

кількість

сума

кількість

сума

1

Кондитерський

Зефір

кг

4,60грн

15

8

2

Кондитерський

Шоколад

шт.

1,30 грн

25

6

3

Кондитерський

Рулет

упак.

4,20 грн

10

4

4

Кондитерський

Торт

шт.

8,00 грн

8

3

5

Канцтовари

Зошит

шт.

0,65 грн

30

22

6

Канцтовари

Олівці

упак.

3,40 грн

14

11

7

Канцтовари

Лінійка

шт.

0,50 грн

25

16

8

Канцтовари

Ручка

шт.

0,85 грн

45

30

Разом:

  1.  Порахувати загальну суму грошей, отриманих після продажу товару за поточний день.  
  2.  За допомогою команди Формат/Ячейки розфарбувати рядки заголовків, провести границі між чарунками, для цього слід активізувати вкладки Границя та Вид.
  3.  Зберегти Книгу у своїй папці.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1.  Як створити документ Microsoft Excel?
  2.  Назвіть елементи програмного вікна і вікна документа Microsoft Excel.
  3.  Які команди горизонтального меню дозволяють змінити зовнішній вигляд вікна Excel?
  4.  Як додати або прийняти з екрану панелі інструментів?
  5.  Як зберегти файл Microsoft Excel?
  6.  Чим команда Сохранить відрізняється від команди Сохранить как...?
  7.  Як додати чи вилучити лист з робочої книги?
  8.  Як нумеруються комірки (чарунки) у Microsoft Excel?
  9.  Як управляти курсорною рамкою?
  10.  Як виділити потрібну область?
  11.  Як змінити розміри рядків/стовпців?
  12.  Як редагувати текст (виправляти помилки) у комірках?
  13.  Як викликати команду форматування комірки?
  14.  Для чого використовують вікно форматування комірки?
  15.  Як створити формулу? З чого може складатися формула?

 




1. . Представьте- людный декабрьский вечер не совсем вечер конечно но уже стемнело.
2. Визначте найуживаніші методи дослідження історією економічної думки- статистичне спостереження історични.html
3.  Понимание механизма развития В
4. 200млЯйцо отварное3шт.
5. Аудит основних засобів на підприємстві харчової промисловості
6. Личные- я ты он она оно мы вы они
7. 2-403310102 д.н. 2350Ч2 призначений для доставки до місця пожежі особового складу і запасу вогнегасячих речовин
8. зміна температури за добу В результаті яких процесів у резервуарі відбуваються втрати від великих диха
9. Время выбирать Глава 1
10. ТЕМА 6 У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодіазепинів
11. Игра как средство умственного развития детей среднего дошкольного возраста
12. Финансовое планирование1
13. I Было утро и солнце опять залило сияющим золотом спокойное море чуть подернутое рябью
14. Теория и методика развития речи детей для специальности 030900 Дошкольная педагогика и психология
15.  Понятие и сущность апелляционного производства5 1
16. 92 отличается- удобством в работе приборы не требуют обслуживания реактивов и расходных материалов;
17. Тюменская государственная медицинская академия Министерства здравоохранения Российской Федерации ГБ
18. Курсовая работа- Роль финансов в развитии общества
19. Наименование предприятия
20. В настоящее время в Республике Беларусь 97 организаций вкладывают средства в ИТ