Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Розвиток продуктивних сил та антропогенний вплив на довкілля

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лекція № 6

Тема: Розвиток продуктивних сил та антропогенний вплив на довкілля.

Мета: ознайомити студентів із джерелами антропогенного забруднення, їх класифікацією, наслідками урбанізації; розвити пізнавальний інтерес до вивчаємої дисципліни,  виховати любов до природи, активну життєву позицію.

ПЛАН

  1.  Основні джерела антропогенного забруднення.
  2.  Забруднення та їх класифікація.
  3.  Урбанізація та її негативні наслідки.
  4.  Проблеми відходів людської діяльності.

Література

1. Заверуха Н.М., Серебряков В.В., Скиба Ю.А. Основи екології. Навчальний посібник.-К.: Каравела, 2006.- С. 107-133.

Хід лекції

1.Основні джерела антропогенного забруднення.

2. Забруднення та їх класифікація

Під забрудненням навколишнього середовища розуміють надходження в біосферу будь-яких твердих, рідких і газоподібних речовин або видів енергії (теплоти, звуку, радіоактивності і т.п.) у кількостях, що шкідливо впливають на людину, тварин і рослини як безпосередньо, так і непрямим шляхом.

Класифікація забруднення екологічних систем

(за Г. В. Стадницьким та А. І. Родіоновим)

Фахівці по різному класифікують забруднення природного середовища, в залежності від того, який принцип беруть за основу класифікації, зокрема - за типом походження, за часом взаємодії з довкіллям, за способом впливу.

За просторовим поширенням (розміру охоплюючих територій) забруднення поділяють на:

  •  Локальні забруднення характерні для міст, значних промислових підприємств, районів видобутку тих або інших корисних копалин, значних тваринницьких комплексів.
  •  Регіональні забруднення охоплюють значні території й акваторії, що підлягають впливу значних промислових районів.
  •  Глобальні забруднення частіше всього викликаються атмосферними викидами, поширюються на  великі відстані від місця свого виникнення і створюють несприятливий вплив на крупні регіони, а іноді і на всю планету.

За силою та характером дії на навколишнє середовище забруднення бувають:

  •  фонові;
  •  імпактні (від англ. імпект -удар; синонім -залпові);
  •  постійні (перманентні);
  •  катастрофічні.

За джерелами виникнення забруднення поділяють на:

  •  промислові (наприклад, SО2);
  •  транспортні (наприклад, альдегіди вихлопів автотранспорту);
  •  сільськогосподарські (наприклад, пестициди);
  •  побутові (наприклад, синтетичні мийних засобів).

За типом походження:

  •  Фізичні забруднення - це зміни теплових, електричних, радіаційних, світлових полів у природному середовищі, шуми, вібрації, гравітаційні сили, спричинені людиною.
  •  Механічні забруднення - це різні тверді частки та предмети (викинуті як непридатні, спрацьовані, вилучені з вжитку).
  •  Хімічні забруднення - тверді, газоподібні й рідкі речовини, хімічні елементи й сполуки штучного походження, які надходять - у біосферу, порушуючи встановлені природою процеси кругообігу речовин і енергії.
  •  Біологічні забруднення - різні організми, що з'явилися завдяки життєдіяльності людства - бактеріологічна зброя, нові віруси (збудники СНІДу, хвороби легіонерів, епідемій, інших хвороб, а також катастрофічне розмноження рослин чи тварин, переселених з одного середовища в інше людиною чи випадково. Оскільки вище вже була дана характеристика деяких забруднювачів довкілля, ми мусимо зупинитися на найбільш характерних для нашої держави.
  1.  Урбанізація та її негативні наслідки.

У наш час особливо зросло забруднення навколишнього середовища у великих містах, зокрема у великих індустріальних центрах. Відбувається нестримна концентрація людей в містах, з'являються і зростають багатомільйонні міста-мегаполіси, збільшується їхня кількість, розміри та проблеми.

В Україні тільки столиця — Київ с багатомільйонним містом, населення якого сягнуло трьох мільйонів, а отже, його можна вважати еквівалентом трьох одномільйонних міст. Сім міст вже перевищили або сягають одномільйонного рубежу: Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг. Десять міст, в яких зараз від 0,5 до 0,3 мільйона мешканців (Маріуполь, Миколаїв, Луганськ, Макіївка, Вінниця, Севастополь, Херсон, Сімферополь, Горлівка, Полтава) незабаром наблизяться до одномільйонного рівня, асимілювавши навколишні менші містечка. Нарешті ще десять міст, які можуть дорости до мільйона в першій половині XXI ст., — Чернігів, Чернівці, Суми, Дніпродзержинськ, Житомир, Івано-Франківськ, Хмельницький, Черкаси, Рівне, Луцьк) і які зараз налічують від 0,3 до 0,2 мільйона жителів. Отже, можна сподіватися, що невдовзі половина населення України проживатиме в містах. Переважна частина великих міст — це індустріальні комплекси, і головна їхня проблема і нездоланна біда, на жаль, — продукування виробничих відходів, сміття. Деградоване штучне міське середовище справляє комплексну шкідливу дію на здоров'я населення внаслідок забруднення атмосферного повітря, дефіциту сонячного проміння, води, а також стресових факторів, зумовлених напруженим ритмом життя, скупченістю населення, нестачею зелених насаджень тощо.

Ступінь поширення багатьох хвороб у великих містах набагато більший, ніж у малих містах чи селах. Така хвороба, як рак легень, у великих містах нині реєструється в два — три рази частіше, ніж у сільських місцевостях. Тут набагато більше хворіють бронхітами, астмою, алергійними хворобами. Рівень інфекційних захворювань у містах також удвічі вищий.

Мешканці великих міст вже давно п'ють воду набагато гіршої якості, ніж у селах. Зокрема, в Україні в більшості міст якість питної води не відповідає санітарним нормам. Великі міста створюють свій мікроклімат, під ними змінюється фізичний стан порід.

Одночасно з розвитком міст збільшується негативний тиск на біосферу. Проблеми урбанізації ретельно вивчаються у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Це соціальне явище досліджують екологи, економісти, соціологи і представники багатьох галузей науки, застосовуючи комплексний, системний аналіз.

  1.  Проблеми відходів людської діяльності.

Ще однією важливою проблемою є проблема відходів. Збитки від них - це не лише величезні площі землі, зайняті звалищами, териконами, шлакосховищами та ін. (наприклад, на площі, де розташовані звалища навколо Києва, можна було б побудувати місто з населенням 300 тисяч чоловік), а й смертельні дози різних токсикантів та дими й пилюка від них... Здавалося б, дрібниця - биті люмінесцентні лампи на звалищах. Але кожна така лампа містить 150 мг ртуті, що здатна отруїти близько 500 м3 повітря.

Особливо актуальним є питання транспортування, зберігання, переробки та поховання радіоактивних відходів. Те, що нині ці питання не вирішуються, є однією з головних причин призупинення розвитку атомної енергетики. Радіоактивні відходи дуже небезпечні, особливо високоактивні (щорічно їх утворюється близько 10 000 м3). Вартість видалення та поховання їх є найвищою порівняно з вартістю інших відходів.

На Всесвітньому екологічному форумі в Ріо-де-Жанейро, що відбувся в 1992 p., проблемі радіоактивних відходів було приділено велику увагу, запропоновано практичні рекомендації для її вирішення.

Дедалі гостріше постає проблема відходів в Україні. Звалища навколо великих міст щорічно поглинають близько 1500 га землі, яка стає небезпечним джерелом отруєння довкілля. Із звалищ у повітря та ґрунтові води потрапляє багато токсичних речовин — важких металів, лаків, фарб, гуми, пластмас. Вони є розсадником хвороботворних бактерій; тут утворюються токсичні гази, виникають небезпечні для довкілля пожежі.

Проблему звалищ може вирішити будівництво сучасних відходопереробних заводів із ефективними технологіями утилізації, спалювання, виготовлення корисної речовини (хоча нині не існує жодної технології, яку можна вважати екологічно чистою), а також рекультивація звалищ й використання тисяч гектарів звільнених від бруду площ землі. Здійснити це можна лише за умов взаємодопомоги країн, співробітництва, взаємоконтролю та виконання відповідних міжнародних угод і конвенцій.

Міжнародна торгівля відходами. У Декларації ООН про навколишнє середовище записано, що держави відповідають за те, щоб діяльність на їх територіях не завдавала шкоди довкіллю в інших державах. Але, на жаль, цього принципу часто не дотримуються, і не лише у випадках транскордонного перенесення шкідливих речовин повітряними потоками або річками з одного регіону в інший. Останнім часом розпочалася торгівля токсичними відходами, яка набула міжнародних масштабів.

Контрольні питання

  1.  Визначте найпоширеніші види забруднень для різних галузей промисловості.
  2.  Дайте визначення таким видам забруднення навколишнього середовища: фізичному, хімічному та біологічному.
  3.  Визначте основні забруднювачі біосфери і дайте оцінку їхнього впливу на здоров'я.
  4.  Дайте характеристику урбоекології як галузі екології
  5.  Які основні типи відходів людської діяльності?




1. 2 таблетки 5 мг однократно вечером после ужина 3й день Утром определить МН.html
2.  В давнину правовий звичай був основне і єдине джерело права
3. Вариант 10 Даны векторы а2ijk bi5j и c4i4j2k
4. тематичних дисциплін ІваноФранківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти
5. Космологическое многообразие моделей мира Наша незначительность в материальном мире не оскорбительна
6. Вариант сынау 1 нче ~леш ~леге ~лешт~ге биремн~рне А1 А32
7. Управление академической мобильностью в вузах
8. Суть та види відтворення
9. изображение возникла до зарождения древнерусской культуры и получила широкое распространение во всех прав
10. Основа 2007. ~ 384 с.html
11. варианты острой сердечной недостаточности ОСН- застойная- правожелудочковая венозный застой в большом
12. Дипломная работа ldquo;Каспийская нефтьrdquo; МОСКВА 1999.html
13. Історія виникнення технології виробництва коньяку
14. Ещё раз об оценке советско-германского договора о ненападении
15. Анализ процесса создания империи а также систем реформ и нововведений при династии Цин
16. 1934 представитель концепции свободного воспитания
17. На изгибе истории
18. на тему Проект благоустройства и озеленения территории спортивного парка
19. Вариант 13 1
20. Изучение электроизмерительных приборов Цель работы-