Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферату- Аудит обліку операцій з короткостроковими векселямиРозділ- Бухгалтерський облік оподаткування

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Назва реферату: Аудит обліку операцій з короткостроковими векселями
Розділ: Бухгалтерський облік, оподаткування

Аудит обліку операцій з короткостроковими векселями

вступ

План

Вступ 3

1. Об’єкти і методи аудиту нематеріальних активів 5

2. Документація і робоча програма ведення аудиту короткострокових векселів на ТОВ „Твіса ЛТД 9

3. Аудиторський висновок 22

Висновок 25

Література 27

Вступ

Розвиток України на сучасному етапі характеризується подальшим розвитком ринкової економіки, її інтеграцією в систему міжнародних економічних відносин, виникненням акціонерних компаній. товариств, різних фондів. До розвитку економіки залучаються зовнішні й внутрішні інвестиції, кредити, проводяться емісії цінних паперів, іде роздержавлення власності та приватизація майна. Учасники цих процесів потребують достовірної і неупередженої інформації про фінансово-майновий стан, перспективи розвитку й фінансову стабільність суб’єктів господарювання, нарахування дивідендів. Подання достовірної та неупередженої інформації зацікавленим особам забезпечується через аудиторський висновок. виданий суб’єктом аудиторської діяльності.

Аудиторська діяльність – це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик підприємницька діяльність щодо надання аудиторських послуг із метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб’єкти підприємницької діяльності у порядку. встановленому законодавством.

Згідно з Законом України „Про аудиторську діяльність”, до аудиторської діяльності належить організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудиту) та надання інших аудиторських послуг.

Аудит – це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єкт вів господарювання з метою визначення достовірності їхньої звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам. При цьому закон уточнює, що публічна бухгалтерська звітність складається з аудиторського висновку, балансу. звіту про фінансові результати, іншої звітності в межах відомостей, які не становлять комерційної таємниці й визначені законодавством для надання користувачам та публікації.

Перед аудитором виникає ціла низка проблем в організації свою підприємницької діяльності, в організації перевірки так, щоб за мінімальних трудових і матеріальних витрат досягти бажаних фінансових результатів.

Метою аудиту вексельних розрахунків є підтвердження аудиторським висновком інформації щодо повноти, достовірності, законності та об’єктивності здійснених і відображених у бухгалтерському обліку й звітності вексельних операцій та дебіторської і кредиторської заборгованості.

Основним завданням аудиту операцій з векселями є встановлення об’єктивної істини щодо інформації про вексельні розрахунки, дебіторську і кредиторську заборгованість, складання думки аудитором про достовірність, законність, повному та об’єктивність відображених у бухгалтерському та податковому обліках і фінансовій звітності, операцій, донесення цієї думки через аудиторський висновок до користувачів інформації.

Традиційні підприємства у своїй господарській діяльності нечасто використовували вексельні розрахунки. З розвитком застосування безготівкових розрахунків, актуальним стає розрахунки саме за допомогою таких цінних паперів, як векселі.


Об’єкти і методи аудиту векселбниих операцій

У процесі господарської діяльності між суб’єктами господарювання виникають і погашаються взаємні зобов’язання. Стан поточних зобов’язань і розрахунків найбільш точно відображає рівень організації у суб’єкта господарювання виробничої і торговельної діяльності, а також бухгалтерського обліку.

Раціональна організації контролю за станом розрахунків сприяє покращанню договірної і розрахункової дисципліни, виконанню зобов’язань перед кредиторами, підвищенню відповідальності аз дотримання платіжної дисципліни, скорочен6ня дебіторської і кредиторської заборгованості, прискоренню обігу коштів, і в цілому - покращанню фінансового стану суб’єкта господарювання.

У ринкових умовах господарювання фінансовий стан кожного суб’єкта господарювання залежить від його взаємовідносин з іншими суб’єктами господарювання, і тому всі вони потребують достовірної інформації про своїх контрагентів, включаючи й інформацію про платоспроможність, про дотримання останніми договірних відносин, платіжної дисципліни тощо.

Вексельні розрахунки у суб’єктів господарювання знаходять відображення на рахунках 34 „Короткострокові векселі одержані” і 62 „Короткострокові векселі видані”. При аудиті вивчається інформації за кожним виданим (отриманим) векселем, за строками їх погашення та за умовами вексельних розрахунків.

Характеристика рахунків за відображенням вексельних операцій.

Рахунок 34 „Короткострокові векселі одержані”

На рахунку 34 „Короткострокові векселі одержані” ведеться облік заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи. надані послуги та за іншими операціями, забезпеченої векселями.

Рахунок 34 „Короткострокові векселі одержані” має такі субрахунки:

341 Рахунок 34 „Короткострокові векселі одержані в національній валюті”;

342 Рахунок 34 „Короткострокові векселі одержані в іноземній валюті”.

За дебетом рахунка відображається отримання векселя за продані товари (роботу, послуги) та за інші операції, за кредитом – отримання коштів на погашення векселів, погашення отриманим векселем кредиторської заборгованості. продаж векселя третій стороні тощо.

Рахунок 62 „Короткострокові векселі видані”

На рахунку 62 „Короткострокові векселі видані” ведеться облік розрахунків за заборгованістю постачальникам, підрядникам ті іншим кредиторам за одержані сировину, матеріали, товари, послуги, роботи та за іншими операціями, на які підприємством видані векселі.

Рахунок 62 „Короткострокові векселі видані” має такі субрахунки

621 „Короткострокові векселі видані в національній валюті”

622 Рахунок 62 „Короткострокові векселі видані в іноземній валюті”

За кредитом рахунка відображається видача векселів для забезпечення поставок, робіт, послуг постачальниками та іншими кредиторами та для інших операцій, за дебетом – погашення заборгованості за виданими векселями, її списання тощо.

Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем та за строками їх погашення.

Аудит в обліку вексельних операцій проводиться поетапно.

На першому етапі перевіряються затрати, пов'язані з виготовленням або придбанням бланків векселів, збереження та облік їх, сплата мита, списання витрат.

На другому - визначається заборгованість за розрахунками з покупцями, замовниками та іншими дебіторами, що забезпечена одержаними векселями.

На третьому - заборгованість за розрахунками з постачальниками, підрядниками та іншими кредиторами, яка забезпечена виданими векселями.

Особливу увагу необхідно приділити перевірці стану розрахунків, для чого рекомендується провести аналіз матеріалів інвентаризації розрахунків та актів звірок взаєморозрахунків.

Інвентаризації розрахунків полягає у виявленні за відповідними документами залишків, ретельній перевірці їх достовірності та обґрунтованості. 00Варто провести звірку розрахунків із дебіторами та кредиторами зі складанням актів звірок. До проведення таких перевірок аудитор може залучити працівників бухгалтерії перевіюваного підприємства.

На четвертому етапі перевіряється ведення оперативного контролю платежів за одержаними і виданими векселями, суми заборгованості за розрахунками з покупцями, замовниками та іншими дебіторами за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи і надані послуги, які забезпечені одержаними векселями, та сума заборгованості, на яку підприємством видано векселі забезпечення поставок (робіт, послуг) постачальників та інших кредиторів тощо.

Векселі, отримані підприємством під час розрахунків за відвантажені товари, перевіряються на основі записів за рахунком № 34 та його субрахунками з метою підтвердження їх достовірності та правильності.

Одночасно, у разі потреби, проводиться інвентаризація векселів у місцях їх зберігання (на підприємстві або в банку). Результати інвентаризації визначаються порівнянням фактичних даних з описами, що ведуться в бухгалтерії. Якщо підприємство зберігає векселі в банку, то аудитор повинен за необхідності отримати підтвердження даних, одержаних на підприємстві, від банку через запит. Разом з тим простежуються витрати підприємства за послуги щодо зберігання векселів, які повинні підтверджуватися угодами з банком, документами про нарахування винагороди та записами про віднесення на витрати операційної діяльності.

Особлива увага приділяється випадкам реалізації векселів з відстроченням платежів, дисконту, визначенню сум відсотків, умов та наслідків операцій з переказними, дисконтними, простими відсотковими векселями.

Визначення ризиків і суттєвості.

оцінка аудитором ризику внутрішнього контрою – ефективності системи внутрішньогосподарського контролю підприємства, тобто її спроможності попереджати і виявляти помилки на підприємстві, оцінка розміру особистого аудиторського ризику невиявлення суттєвих помилок у звітності підприємства, яка існує під час проведення аудитором аудиторський процедур, і визначення на підставі цього найважливіших напрямів аудиту.

визначення порогу суттєвості помилок для цілей аудиту з кожного виду операцій;

імовірність існування суттєвих помилок в обліку, яка оцінюється аудитором з огляду на попередній період перевірки і виявлення ним раніше помилки;

визначення складних бухгалтерських операцій, враховуючи ті, які виконувалися на основі суб’єктивної думки бухгалтера.

На подальшому етапі з метою встановлення кількості аудиторських процедур і складання робочої програми необхідно вивчити й оцінити систему внутрішнього контролю і бухгалтерського обліку.

Аудит системи внутрішнього контролю вексельних розрахунків повинен підтвердити або спростувати такі вимоги щодо вексельних розрахунків:

вексельні операції здійснюються у відповідності з чинним законодавством;

усі операції з векселями санкціоновані відповідною особою;

усі операції з векселями відображають в обліку;

усі бартерні операції відповідають чинному законодавству і санкціоновані відповідною особою.

Перелік питань, які підлягають перевірці, визначається в Програмі аудиту обліку операцій з короткостроковими векселями.

Для оцінки системи внутрішнього контролю пропонується виконати відповідне тестування. Проведення тестування дає змогу дати оцінку системі внутрішнього контролю і бухгалтерського обліку, встановити ризик контролю й обліку та ризик невиявлення.

При низькому рівні ризику невиявлення аудитор може покластися на результати роботи суб’єктів внутрішнього контролю і зменшити кількість аудиторських процедур, при високому - кількість аудиторських процедур планується за максимумом, і, за необхідності. може плануватися суцільна перевірка.

Документація і робоча програма ведення аудиту короткострокових векселів на ТОВ „Твіса ЛТД

ТОВ „Твіса ЛТД” заключила договір з незалежним аудитором Фареник Ларисою Володимирівною на проведення зовнішнього аудиту. Буде проведений аудит на відповідність, що має на меті визначити, чи дотримуються в господарській системі ті специфічні процедури та правила, приписані персоналу адміністрацією, перевірку правильності ведення бухгалтерського та податкового обліку операцій з короткостроковими векселями згідно законодавства.

Таблиця 2.1

Тест внутрішнього контролю вексельних операцій

№ п/п

Зміст питання

Варіант відповіді

Примітка

Так

Ні

Інф. відсутня

Загальні питання

Вексельні розрахунки здійснюються:

у національній валюті;

в іноземній валюті.

х

Вексельні операції

Наявність договору про вексельні форму розрахунку

х

Наявність у працівників бухгалтерії нормативних документів, що регулюють вексельні форми розрахунків

х

Право підпису на векселях має право:

тільки керівник;

керівник і головних бухгалтер;

делеговано іншим посадовим особам

х

Наявність книги реєстрації виданих векселів

х

Регістри обліку операцій з векселями формуються:

автоматизовано;

вручну.

х

Доступ до комп’ютеризованого обліку операцій з векселями мають тільки особи, яким він необхідний у межах службових обов’язків.

х

Чи є в наявності акти (довідки) перевірок вексельних операцій:

внутрішніх контрольних органів;

зовнішніх контрольних органів?

х

х

Чи були встановлені порушення в обліку вексельних операцій:

внутрішніми контролюючими органами;

зовнішніми контролюючими органами?

х


Система внутрішнього контролю є ефективною, тому ймовірність помилок у бухгалтерському та податковому обліку малі.

Програма аудиту обліку операцій з короткостроковими векселями

Таблиця 2.2

Незалежний аудитор Фареник Лариса Володимирівна

Суб’єкт господарювання ТОВ „Твіса ЛТД”

Період перевірки з 01.01.2005 р. по 30.09.2005 р.

Термін перевірки з 15.01.2006 по 25.01.2006 р.

№ п/п

Перелік аудиторських процедур

Джерело інформації

Методичні прийоми проведення, організації аудиту

Виконавець

Термін перевірки

1

Інвентаризація наявності бланків векселів, відповідність відображених витрат в облікових регістрах із сумами зазначеними первинних документах, підписи на векселях та розрахункових документах належать особам, що уповноважені вчиняти такі дії наказом по підприємству.

Підприємство:

бланки векселів, рах..-фактури, розрахункові чеки, платіжні доручення, журнал довіреностей

Законодавство: ГПК, Закон України „Про обіг векселів в Україні”, Положення про ведення касових операцій в національній валюті України

Фактична, документальна (арифметична перевірка документів по суті), перевірка мех. точності, обстеження

Вибіркова перевірка

Фареник Л.В.

15.01.06-15.01.06

2

Інвентаризація наявності договорів з постачальн., первинних документів, що підтверджують факт виконання (невиконання) умов договорів, аналіз регістрів обліку по рахунках 631, 685

Підприємство:

договори, рах..-фактури, платіжні доручення, прибуткові накладні, журнал довіреностей, акти звірок

Законодавство: ГПК, П(с)БО 11 „Зобов’язання”

Інструкція № 291

Фактична, документальна (перевірка документів по суті).

Вибіркова перевірка

Фареник Л.В.

16.01.06-16.01.06

3

Інвентаризація наявності договорів з покупцями, первинних документів, що підтверджують факт виконання (невиконання) умов договорів, аналіз регістрів обліку по рахунках 361,377

Підприємство:

договори, платіжні доручення, видаткові накладні, акти звірок, претензії

Законодавство: ГПК, П(с)БО 10 „Дебіторська заборгованість”

Фактична, документальна (перевірка документів по суті).

Вибіркова перевірка

Фареник Л.В.

17.01.06-17.01.06

4

Інвентаризація наявності договорів про вексельний розрахунок з контрагентами, актів приймання-передачі векселів, журналу ведення виданих векселів

Підприємство:

договори, акти приймання-передачі, журнал ведення виданих векселів

Законодавство: ГПК, Закон України „Про обіг векселів в Україні”,

Фактична, документальна (перевірка документів по суті).

Вибіркова перевірка

Фареник Л.В.

18.01.06-19.01.06

5

Здійснення аналізу рахунків 621, 341 щодо правильності відображення операцій в журналі операцій, зіставлення з інформацією в головній книзі та фінансовій звітності. Встановлення правомірності віднесення на валові витрати, валові доходи у податковому обліках операцій з вексельними розрахунками

Підприємство: оборотно-сальдові відомості, Декларація з прибутку підприємств

Законодавство:

Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність, Закон України „Про оподаткування прибутоку підприємств”

Фактична, документальна (арифметична перевірка документів по суті), перевірка мех. точності, сканування

Суцільна перевірка.

Фареник Л.В.

20.01.06-25.01.06


ТОВ „Твіса ЛТД” одержала від постачальника ТОВ „Мілс” товари вартістю 12000 грн., у тому числі ПДВ – 2000 грн. За поставлені товари видано вексель.

Виписавши вексель і передавши його продавцеві, ТОВ „Твіса ЛТД” у бухгалтерському обліку закриває заборгованість щодо отриманих товарів і формує вексельну заборгованість кредитом субрахунку 621 „Короткострокові векселі видані.

Таблиця 2.3

Операцій з виданим векселем

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення, який документ порушено

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВВ

10.01.05

Прибутк.

накладна

Оприбутковано товари, отримані від постачальника

281

631

10000

-

10000

281

631

10000

-

10000

-

Відображено податковий -кредит з ПДВ

641

631

2000

-

-

641

631

2000

-

-

-

11.01.05

Вексель

Видано вексель постачальнику товарів

631

621

12000

-

-

631

621

12000

-

-

-

11.01.05

Списано на витрати вартість бланка виданого векселя

949

209

5

-

-

949

209

5

-

-

-

11.01.05

Списано із забалансового обліку варітьсь вексельного бланка

-

08

6

-

-

-

08

6

-

-

-

31.01.05

Віднесено інші операційні витрати на фінансовий результат

791

949

5

-

-

791

949

5

-

-

-

01.02.05

Банківська виписка

Погашено вексель емітентом

621

311

12000

-

12000

621

311

12000

-

-

Зайво віднесено до складу валових витрат. Закон Укр.”Про оподаткування прибутку підприємств”.


Емітент, оприбуткував товари, збільшив валові витрати і податковий кредит з ПДВ (податкова накладна отримана) виходячи з контрактної вартості (пп. 11.2.1 Закону про прибуток і пп.пп. 7.5.1, 7.2.6 Закону про ПДВ. Видача векселя в рахунок оплати отриманого товару у податковому обліку не відобразилася, а от при погашенні векселя емітент незаконно включив до складу валових витрат вартість цінних паперів, які як при первинному випуску (емісії), так і при погашенні ніяких наслідків у податковому обліку не викликає:

до валового доходу не включають (пп. 4.1.1 Закону про прибуток). Вексель є цінним папером за ст. 3 Закону про цінні папери;

не фіксують в окремому ціннопаперовому обліку – п. 76.6 Закону про прибуток. Про це прямо сказано в останньому абзаці його пп. 7.6.1 „Норми цього пункту не поширюються на операції з емісії корпоративних прав або інших цінних паперів, що здійснюються платником податку, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку”;

не вважають об’єктом оподаткування в контексті Закону про ПДЩВ (пп. 3.2.1). Отже, податкові зобов’язання з ПДВ емітенту не загрожують.

ТОВ „Твіса ЛТД” як розрахунок за поставлені товари постачальником ЗАТ „Вік Ойл” на суму 12000 грн. (З ПДВ -2000 грн.) видала вексель. У подальшому продавець звернувся до емітента з пропозицією погасити вексель до настання строку платежу, перерахувавши йому 9000 грн.

Таблиця 2.4

Операцій за виданим векселем з подальшим погашенням до настання строку платежу

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВВ

02.02.05

Банківська виписка

Оплачено вексель, що викуповується

377

311

9000

-

-

377

311

9000

9000

-

Не вкл. сума дисконту до складу ВД. Закон Укр.”Про оподаткування прибутку підприємств”.

02.02.05

Вексель

Отримано вексель

341

377

9000

-

-

341

377

9000

-

-

-

02.02.05

Вексель

Погашено заборгованість за виданим векселем

621

341

9000

-

-

621

341

9000

-

-

-

02.02.05

Показано доход на різницю між номінальною вартістю векселя і ціною його викупу

621

746

3000

-

-

621

746

3000

-

-

-

28.02.05

Відображено фінансовий результат

746

793

3000

-

-

746

793

3000

-

-

-


Відмінність цієї ситуації від попередньої в тому, що вексель погашається з дисконтом. Вексель викуплено за ціною, нижчою від номіналу, емітент не корегує ні валових витрат, ні податкового кредиту за отриманими товарами, як і було відображено в обліку ТОВ „Твіса ЛТД”, тому, що фактичні зобов’язання за договором купівлі-продажу виконано повністю ще на етапі видачі векселя. Отже, зобов’язання, що виникли за векселем, не впливають на проведену раніше операцію щодо товарів. А от суму дисконту включають до доходу, що не було відображено в податковому обліку емітента. Про це заявила і ДПАУ у своєму листі № 6847, роз’яснивши: „Якщо утримувач простого векселя погоджується прийняти частковий платіж за векселем від емітента до настання строку платежу і при цьому за згодою сторін борг за векселем від емітента до настання строку платежу вважається погашеним, тобто зобов’язання векселедавця оплаченими, то частина боргу за векселем у розмірі знижки (фактично не сплаченої за домовленістю частини повної суми векселя) є безповоротною фінансовою допомогою у платника за векселем. Ця безповоротна фінансова допомога визнається валовим доходом такого платника на підставі пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 та п. 1.22 ст. 1 Закону”. Висновок: „непогашена” частина векселя повинна збільшити валовий доход емітента, який він фіксує у ряд. 01.6 Декларації з податку на прибуток підприємства. Сума дисконту „подарована” векселедержателем, жодним чином не впливає на формування податкового зобов’язання з ПДВ у емітента. Адже при такому розкладі немає головного – поставки. як того вимагає пп. 3.1.1 Закону про ПДВ.

ТОВ „Твіса ЛТД” як розрахунок за поставлені товари вартістю 12000 грн. , у тому числі 2000 грн. ПДВ, видало вексель. Пізніше воно запропонувало векселедержателю „погасити” його товарами вартістю, що дорівнює номіналу векселя.

Таблиця 2.5

Операцій за виданим векселем з подальшим погашенням товарами вартістю, що дорівнює номіналу векселя

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВР

01.03.05

Видаткова накладна

Відвантажено товар векселедержателю

361

702

12000

10000

-

361

702

12000

10000

-

-

Податкова накладна

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

2000

-

-

702

641

2000

-

-

-

01.03.05

Списано собівартість проданих товарів

902

281

8000

-

-

902

281

8000

-

-

-

02.03.05

Вексель

Отримано вексель

341

361

12000

-

-

341

361

12000

-

-

-

02.03.05

Погашено заборгованість за раніше виданим векселем

621

341

12000

-

-

621

341

12000

-

-

-

31.03.05

Відображено фінансовий результат

791

902

8000

-

-

791

902

8000

-

-

-

702

791

10000

-

-

702

791

10000

-

-


В Ст. 6 Закону про векселі написано: „Платіж за векселем на території України здійснюється тільки в безготівковій формі”. А платіж за векселем і є його погашенням (п. 1.2. Положення № 508). Отже, тут вексель не погашають, а використовуються як засіб розрахунку за продукцію, відвантажену емітентом. На векселі ж, що передається як розрахунковий документ, ставлять звичайний індосамент на користь векселедавця. Подібні дії передбачено ст. 11 Уніфікованого закону „Про переказні векселі та прості векселі”. Оскільки про погашення не йдеться, вексель на етапі викупу виходить з-під захисту п. 1.6 Закону про прибуток і стає звичайним товаром у контексті податкового обліку. А якщо, так, то обмін векселя на інший товар – це вже бартерна операція за пп. 7.1.1 Закону про прибуток, за якої застосовують звичайні ціни. Ото, на другому етапі – викупі власного векселя – емітент зобов’язаний визнати валовий доход і податкові зобов’язання з ПДВ щодо відвантажених товарів виходячи з контрактної ціни, але не нижчої за звичайну. Відображені в обліку операції повністю відповідають чинному законодавству, адже, дана ситуація не є погашенням векселя.

ТОВ „Твіса ЛТД” в рахунок поставлених товарів на суму 12000 грн. у т.ч. ПДВ 200 грн. отримало вексель, який згодом буде погашений.

Таблиця 2.6

Операцій за отриманим векселем

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВР

01.04.05

Видаткова накладна

Відвантажено товари покупцеві

361

702

12000

1000

-

361

702

12000

1000

-

-

Податкова накладна

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

200

-

-

702

641

200

-

-

-

01.04.05

Списано собівартість реалізованих товарів

902

281

8000

-

-

902

281

8000

-

-

-

02.04.05

Вексель

Отримано простий вексель від покупця

341

361

12000

-

12000

341

361

12000

-

12000

-

03.04.05

Банківська виписка

Погашено вексель емітентом

341

311

12000

12000

341

311

12000

12000

-

30.04.05

Записано фінансовий результат

702

791

10000

-

-

702

791

10000

-

-

-


Розрахунок векселем за відвантажені товари не є бартером, тому при відвантаженні товарів ТОВ „Твіса ЛТД” зафіксувала валових дохід, спираючись на договірні ціни. При цьому податкові зобов’язання за загальним правилом п. 4.1 Закону про ПДВ нараховані виходячи з контрактної вартості з урахуванням звичайних цін вірно.

Одержавши вексель від покупця, його товарну заборгованість закривають, а вартість векселя, прийнятого за актом приймання-передачі, відображають в окремому обліку за п. 7.6 Закону про прибуток. Таким чином, індульгенція останнього абзацу пп. 7.6.1 щодо первинного випуску векселів поширюється тільки на емітентів і не зачіпає векселедержателів. ТОВ „Твіса ЛТД” включила до складу валових витрати 12000 грн. при отриманні векселя згідно п. 7.6. Закону про прибуток . У період погашення показаний ціннопаперовий доход, що дорівнює номіналу векселя та закрити заборгованість за векселем.

Викуп векселя за кошти за ціною, нижчою від його номіналу.

ТОВ „Твіса ЛТД” як розрахунок за поставлені товари на 12000 грн., у т.ч. ПДВ – 2000грн., одержало вексель. Пізніше векселедержатель звернувся до емітента з пропозицією „погасити” вексель достроково, перерахувавши йому 9000 грн.

У ТОВ „Твіса ЛТД” сума, яка реально надійшла від емітента, буде меншою, ніж продажна вартість відвантаженої продукції. Зобов’язання за договором купівлі-продажу товару були виконані повною мірою в момент одержання векселя. Отож і валовий доход, і ПДВ нараховано правильно.

У бухгалтерському обліку отриманий вексель фіксують за номіналом. А після його повернення (передачі за індосаментом) різницю між номінальною і отриманою сумами списують на інші витрати від звичайної діяльності.

Таблиця 2.7

Операцій за отриманим векселем з достроковим погашенням такого векселя вартістю нижче за номінальну

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВР

01.05.05

Банківська виписка

Надійшла оплата за вексель, що викуповується

311

685

9000

9000

-

311

685

9000

9000

-

-

02.05.05

Вексель

Передано вексель

685

341

9000

-

-

685

341

9000

-

-

-

02.05.05

Зазначено різницю між номіналом векселя і ціною викупу

977

341

3000

-

-

977

341

3000

-

-

-

31.05.05

Відображено фінансовий результат

793

977

3000

-

-

793

977

3000

-

-

-


Викуп емітентом векселя за компенсацією товарами, вартість яких дорівнює його номіналу.

Підприємство як розрахунок за поставлені товари вартістю 12000 грн., у тому числі ПДВ – 2000 грн., одержало вексель. У подальшому векселедавець запропонував „погасити” його товарами на суму 12000 грн. (з ПДВ – 2000 грн.).

Таблиця 2.8

Операції з викупом емітентом векселя за компенсацією товарами, вартість яких дорівнює номіналу векселя

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВР

01.06.05

Прибуткова накладна

Отримані товари, відвантажені векселедавцем

281

631

10000

10000

281

631

10000

10000

-

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

2000

-

-

641

631

2000

-

-

-

15.06.05

Вексель

Передано раніше отриманий вексель

631

341

12000

12000

-

631

341

12000

12000

-


На першому етапі (видача) вексель – просто засіб розрахунку, а на другому (викуп) – уже товар. Це випливає з п. 1.6 Закону про прибуток. Звідси передача векселя в обмін на товари є не що інше, як бартерна операція. Так що векселедержатель, згідно з пп. 7.1.1 Закону про прибуток, зобов’язаний формувати валові витрати за отриманими від емітента товарами з урахуванням звичайної ціни. Тому якщо фактична ціна придбання менша ніж звичайна, то до валових витрат потрапить перша сума, а якщо більша – у валових знов-таки опиниться договірна ціна покупки. Щодо цінних паперів, до який відносять і вексель, панують норми спеціального п. 7.6 Закону про прибуток. Так, у передостанньому абзаці його пп. 7.6.1 сказано: „Усі інші витрати та доходи такого платника податку, крім витрат та доходів за операціями з цінними паперами (корпоративними правами) та деривативами, визначеними цим підпунктом. беруть участь у визначенні об’єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, встановлених цим Законом. В окремому ціннопаперовому обліку витрати на придбання векселя і доход від його продажу записують виходячи з контрактної вартості.

При передачі викупленого векселя емітенту податкові зобов’язання з ПДВ не виникають. Щодо товарного статусу векселя при викупі, адже використовувати звільняючий пп. 3.2.1 Закону про ПДВ ми не маємо права: адже йдеться не про погашення, а про обмін одного товару (у нашому випадку – векселя) на інший. Тут саме і проявляється дволичність векселя. У такій ситуації він виконує роль не цінного паперу, а боргової розписки, для якої існують свої вимоги, встановлені п. 4.8 Закону про ПДВ: „Векселі (крім податкових векселів), видані або отримані. не вважають засобом платежу та не змінюють суму податкового кредиту або податкового зобов’язання з цього податку”.

Незважаючи, на те, що в наведеній цитаті згадано лише видані векселі (на етапі емісії), передані за індосаментом також належать до сфери впливу цього пункту (лист № 5286). Норма, що розглядається, доречна лише в контексті ситуацій, описаних у двох перших абзацах п. 4.8 Закону про ПДВ. Тобто коли вексель виступає борговою розпискою, а саме: при його видачі (передачі) як розрахунок за поставлені товари. Подібну умову слід обумовити в договорі (додатковій угоді), а видачі (передачі) векселя має передувати одержання товарів (робіт, послуг).

ТОВ „Твіса ЛТД” також проводить розрахунки з процентними векселями.

Таблиця 2.9

Операції по розрахункам з виданими процентними векселями

За даними бухгалтерського обліку

За даними аудиторської перевірки

Дата, докум.

Зміст операції

БО

Сума

ПО

БО

Сума

ПО

Відхилення

Дт

Кт

ВД

ВВ

Дт

Кт

ВД

ВР

16.06.05

Прибуткова накладна

Отримано товар

281

631

1000

-

1000

281

631

1000

-

1000

-

Відображено право на податковий кредит

641

631

200

-

-

641

631

200

-

-

-

17.06.05

Вексель

Видано процентний вексель

631

621

1200

-

-

631

621

1200

-

-

-

17.06.05

Нараховано відсотки (в обліку відображується щомісяця)

952

684

250

-

250

952

684

250

-

-

До ВВ включено нарахування % в момент нарахування таких %, а не в момент їх погашення

. Закон Укр.”Про оподаткування прибутку підприємств”.

17.06.05

Показано право на податковий кредит (до декларації з ПДВ включається щомісяця на підставі Розрахунку коригування)

641

684

50

-

-

641

684

50

-

-

-

30.06.05

Банківська виписка

Погашено вексель і відсотки за ним

621

311

1200

-

-

621

311

1200

-

-

-

684

311

300

-

-

684

311

300

-

250

-


При одержанні товарів у векселедавця на загальних підставах виникають валові витрати (пп. 11.2.1 Закону про прибуток).

Видача ж векселя на податковий облік, у т.ч. на окремий ціннопаперовий, ніяк не впливає. Про це свідчить останній абзац пп. 7.6.1 Закону про прибуток: „Норми цього пункту не поширюються на операції з емісії корпоративних прав або інших цінних паперів, що здійснюються платником податку, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку”.

Інша річ відсотки. п. 1.10 Закону про прибуток під відсотками розуміє „доход, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених на визначений строк коштів або майна. До процентів включаються: платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;платіж за використання коштів, залучених у депозит;платіж за придбання товарів у розстрочку. У разі коли залучення коштів здійснюється шляхом продажу облігацій. казначейських зобов’язань або ощадних (депозитних) сертифікатів, емітованих позичальником. сума процентів визначається шляхом нарахування відсотків на номінал такого цінного паперу. виплати фіксованої премії чи виграшу або шляхом нарахування відсотків на номінал такого цінного паперу. визначення різниці між ціною розміщення та ціною погашення такого цінного паперу (сума дисконту)”.

Вексельні відсотки під наведене визначення не зовсім підходять: їх не можна пов’язати ні з кредитом, ні з депозитом, ні з розстроченням. Та й серед цінних паперів, перелічених в останньому абзаці, векселів немає.

Вони потраплять до валових витрати лише на дату, коли погашений (повинен бути погашений) вексель (пп. 7.9.3 Закону про прибуток). ТОВ „Твіса ЛТД” включила до складу ВВ 250,00 грн. на момент нарахування відсотків.

Маючи на руках податкову накладну на отриманий товар, векселедавець відображає право на податковий кредит (пп. 7.2.6. і пп. 7.5.1 Закону про ПДВ). Далі виписує вексель на суму кредиторської заборгованості. Його видача не призводить ні до яких ПДВшних наслідків (пп. 3.2.1 Закону про ПДВ).

А от виходячи із нарахованих відсотків щомісяця поповнюватимуть податковий кредит векселедержателя (лист 4620). Підстава - Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної від продавця.


Аудиторський висновок

Аудиторський висновок незалежного аудитора

ФАРЕНИК ЛАРИСИ ВОЛОДИМИРІВНИ

(назва фірми або ПІБ аудитора)

Ми перевірили баланс ТОВ „Твіса ЛТД” на 30.09.05 р., і відповідні звіти про фінансові результати, які характеризують зміни фінансового становища за період з 01.01.05 по 30.09.05 р. Відповідальність за цю звітність несе керівництво компанії. У наші обов’язки входить підготовка висновку за даними аудиторської перевірки цієї звітності.

Під час аудиту не було жодних обставин, які могли б призвести до порушення принципу незалежності перевірки.

Перевірку проведено з відома та в присутності директора Бойко А.А. та головного бухгалтера Пилипенко О.В. Даний аудиторський висновок адресований засновникам, керівництву та іншим зацікавленим користувачам фінансової звітності ТОВ „Твіса ЛТД”.

Перевірка проводилась в період з 01.01.06 по 30.09.05 року.

У період, за який проводилась перевірка, відповідальні за фінансово-господарську діяльність були: директор: Бойко А.А. та головний бухгалтер – Пилипенко О.В.

Перевірка проведена відповідно до Законів України „Про систему оподаткування”, „Про державну податкову службу України” та інших законодавчих актів з питань оподаткування.

ТОВ „Твіса ЛТД” зареєстрована Київською міською державною адміністрацією в Дніпровському р-ні 01.01.2002 р. № 1569, форма власності приватна (код 10). Державною податковою інспекцією в м. Києві взято на податковий облік 05.01.2002 р. та як платник податку на додану варітьсь 05.01.02 р., свідоцтво № 352264369, індивідуальний податковий номер № 15652569502. Ідентифікаційний код, за яким підприємство занесено органами статистики до єдиного державного реєстру звітних (статистичних) одиниць України № 15652695.

Ми провели перевірку відповідно до вимог нормативів аудиту, що діють в Україні, які передбачають, що вона планується і здійснюється з метою збирання достатньої інформації про те, що звіти підприємства, яке перевіряється, не містить суттєвих помилок, і склали за ними висновок про його реальний фінансовий стан. Застосовуючи тестування, ми перевірили інформацію, що підтверджує цифровий матеріал, на якому ґрунтується звітність. Під час перевірки було досліджено бухгалтерські принципи обліку вексельних операцій. Вважаємо, що зібрана інформація є достатньою для складання аудиторського висновку.

Під час проведеної аудиторської перевірки встановлено, що операції наведені в таблиці 3.1 проведені з порушенням встановленого порядку. Проте зазначені невідповідності мають обмежений вплив на фінансову звітність і не змінюють загального фінансового стану підприємства. Ми підтверджуємо, що, за винятком невідповідностей, викладених у таблиці 3.1 фінансовий звіт в усіх суттєвих аспектах достовірно і повно подає фінансову інформацію про підприємство станом на 30.09.06 року згідно з нормативними вимогами до організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні.

Таблиця 3.1

Перелік виявлених помилок і порушень при аудиті операцій із короткостроковими векселями

№ п/п

Первинний документ, обліковий регістр

Характер порушення

Назва

Дата

Сума

Банківська виписка (погашення векселя)

01.02.06

12000

Зайво віднесено погашення векселя до складу валових витрат

Банківська виписка (оплачено вексель, що викуповується)

02.02.06

9000

Не включена сума дисконту до складу валових доходів

Продовження таблиці 3.1

Операція по нарахуванню відсотків (в обліку відображується щомісяця)

17.06.06

250

До складу валових витрат включено нарахування відсотків за процентним векселем в момент нарахування таких відсотків, а не в момент їх погашення

Договори про вексельний розрахунок

-

-

На підприємстві не ведуться договори про вексельний розрахунок

Журнал виданих векселів

-

-

На підприємстві не ведеться журнал виданих векселів встановленого порядку

Акт приймання-передачі векселя

-

-

На підприємстві видача-одержання векселя на закріплено підписом акту


Звітність складена за дійсними даними бухгалтерського обліку і достовірно відображає у всіх суттєвих аспектах фактичне фінансове становище ТОВ „Твіса ЛТД”, що перевіряється, на 30.09.06 р. по результатам операцій за період з 01.01.06по 30.09.06

Підпис ____________ Л.В.Фареник

Адреса незалежного аудитора:

м. Київ, вул. Артема 77, оф. 722.

Номер ліцензії АА № 35226562

від 01.01.2005 р.

Висновок

У даній роботі наведена організація та методика проведення аудиту операцій з короткостроковими векселями на ТОВ „Твіса ЛТД”. Аудит був проведений незалежним аудитором Фареник Ларисою Володимирівною.

Методичні прийоми проведення аудиторської перевірки, які були застосовані аудитором: документальна перевірка документів і записів; формальна перевірка, що полягає у візуальній перевірці правилося записів усіх реквізитів, виявлення безпідставних виправлень, підчисток, дописувань у тексті й цифрах векселів отриманих, достовірність підписів посадових осіб; перевірка документів по суті, що дало змогу встановити законність і доцільність господарських операцій, правильність відображення операцій на рахунках та включення до статей затрат і валових доходів; спостереження; обстеження, тобто особисте ознайомлення із предметом дослідження.

Система внутрішнього контролю на ТОВ „Твіса ЛТД” задовільна, що зменшує ризик невиявлення.

Була проведена вибіркова перевірка, що передбачає застосування аудиторських процедур менше ніж до 100% масивів інформації, які дають змогу аудитору отримати аудиторські докази і, оцінивши окремі характеристики вибраних даних, поширити дієвість цих доказів на всю сукупність даних. Ризик невиявлення збільшився, оскільки за межами вибірки могли залишитися факти порушень та помилок. Вибірка є репрезентативною, тобто відображає всі основні властивості генеральної сукупності. При вибірковому дослідженні не було встановлено серйозних порушень або помилок.

Під час проведеної аудиторської перевірки встановлено, що деякі операції проведені з порушенням встановленого порядку. Проте зазначені невідповідності мають обмежений вплив на фінансову звітність і не змінюють загального фінансового стану підприємства. Ми підтверджуємо, що, за винятком виявлених невідповідностей, фінансовий звіт в усіх суттєвих аспектах достовірно і повно подає фінансову інформацію про підприємство станом на 30.09.05 року згідно з нормативними вимогами до організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні.

Література

Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22 квітня 1993. Голос України. – 1993. – 29 травня.

Закон України „Про цінні папери і фондові біржку” від 18.06.91 р. № 1201-ХІІ.

Закон України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” від 30.10.96 р.

Закон України „Про обіг векселів в Україні” від 05.04.01 р. № 2374-ІІІ.

Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств” у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон України „Про податок на додану вартість” від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-ІV.

Уніфікований закон про переказні і прості векселі, додаток І до Женевської Конвенції 1930 р.

Положення про порядок здійснення банками операцій з векселями в національній валюті на території України, затверджене постановою Правління НБУ від 16.12.02 р. № 508.

Наказ Міністерства фінансів України № 291 від 30.11.99. «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування /Нове діло. 200 - № 15 (34) – 13-го жовтня.

Бутинець Ф.Ф., Усач Б.Ф., Виговська Н.Г. та ін. Аудит і ревізія підприємницької діяльності /За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – Житомир: ПП «Рута», 2001. – 416 с.

Кулаковська Л.П., Піча Ю.В., Організація і методика аудиту: Навч. посіб. – 2-е вид. – К.: Каравела, 2005-560 с.

Загородній А.Г. та ін. Аудит: теорія і практика: Навч. Посіб. – Л.: НУ «Львівська політехніка», 2003.

Усач Б.Ф. Аудит: Навч посіб, - К.: Знання-Прес, 2002. – 223 с.

Журнал „Все про бухгалтерський облік” № 16 (1170) від 14.02.2006 р.





1. Альфред Хичкок
2. СЕМЕЙ 60 жаста~ы ауру аузыны~ ~~р~атылуына денесіні~ ~ызуына м~лшерден тыс з~р шы~аруына тама~~а за
3. Реферат- Граждане как субъекты трудового права.html
4. вариант RostovonDon ws in 17491
5. это в основном органические соединения с малым молекулярным весом и различной растворимостью в воде
6. ТЕМА- Метод і методичні прийоми економічного аналізу Мета- поглибити розширити і деталізувати.html
7. руб Показатель ТУСУР СибГМУ
8. Гелийнеоновый лазер В гелийнеоновом лазере рабочим веществом являются атомы неона.html
9. Введение Бюджетная политика является ядром экономической политики государства и отражает все его финанс
10. Космогония и космология
11. МАНСИЙСКИЙ АВТОНОМНЫЙ ОКРУГ МОЛОДЕЖНАЯ РЕГИОНАЛЬНАЯ ОБЩЕСТВЕННАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ФЕДЕРАЦИЯ СПОРТИВНОГ
12. трехгодичная выставка Всеобщий интерес вызывали три небольшие картины начинающего тогда еще почти безве
13. Вожатый организатор способность организовать отряд контролировать ситуацию в случае опасности направ
14. ’’ ’’~ ’ ’ ’~ ’’ ’’- - ’ ’~ ’’~~ 2009 1430.html
15. ЗАДАНИЕ 1
16. Глобалізація як обєктивна тенденція розвитку світової економіки
17. Б Полынов развивая идеи геохимии ландшафта Л
18. 2 КЛАСС Программа по информатике разработана в соответствии с требованиями Федерального государственно
19.  Сестринская история стационарного больного Наименование лечебно
20. остеома 1 Остеосаркома 0 Фибросаркома 0 Синовиальная саркома В коже выявлена плотная подви