Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

процесу за допомогою інструментів структурнофункціонального моделювання повинні бути визначені основні в

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА|

Для опису бізнес-процесу за допомогою інструментів структурно-функціонального моделювання повинні бути визначені основні вимоги до моделі, котра реалізується, а також ступінь деталізації моделі і необхідність її конкретизації на кожному з рівнів декомпозиції.

Модель IDEF3 є однією з моделей SADT, яка реалізована в програмі BPwin. Модель IDEF3 використовується для опису технологічних процесів і логіки їх взаємозв'язку, тобто визначає характеристики робіт, послідовність і їх причинно-наслідкові зв'язки. При використанні стандарту IDEF3 у користувача-проектувальника з'являється можливість описати логіку взаємодії інформаційних потоків, сценарії дії співробітників організації з погляду проектувальника.

Точка зору на модель повинна бути задокументована. Найчастіше це точка зору людини, відповідальної за процес в цілому. Також необхідно задокументувати мету моделі – ті питання, на які покликана відповісти модель.

Робота в IDEF3 вимагає докладнішого опису, ніж робота в IDEF0, оскільки деталізує процес опису робіт до рівня операцій і логіки взаємодії між ними. Кожна робота IDEF3 повинна мати асоційований документ, який включає текстовий опис компонентів роботи: об'єктів і фактів, пов'язаних з роботою, обмежень, що накладаються на роботу, і додаткові характеристики роботи. Ця інформація заноситься в діалозі Activity Properties. Ім'я UOW повинно бути представлено віддієслівним іменником, що позначає процес дії, одиночним або у складі словосполучення. Основний вихід (результат) роботи відображається іменником, найчастіше у складі того ж словосполучення, та залежить від віддієслівного іменника, що позначає UOW.

В табл. 7 наведені основні інструменти, котрі використовуються в стандарті IDEF3 (відмінні від стандарту IDEF0).

Таблиця 7

Опис призначення інструментів моделі IDEF3

Інструмент

Найменування

Призначення

Activity Box Tool

Блок відображає дію (процес, роботу) в діаграмі

Junction Tool

Елемент відображає Перехрестя  (логіку взаємодії робіт)

Referent Tool

Елемент відображає об’єкти посилань

Основними компонентами моделі IDEF3 є: зв'язки і перехрестя.

Зв'язки. Зв'язки показують взаємодію робіт. Всі зв'язки в IDEF3 спрямовані в одному напрямку – зліва направо. У IDEF3 розрізняють три типу стрілок, що зображають зв'язки (стиль яких встановлюється у вкладці Style діалогу Arrow Properties) (рис. 58).

Старша стрілка – суцільна лінія, що зв'язує одиниці робіт. Малюється зліва направо або зверху вниз. Показує, що робота-джерело повинна закінчитися перш, ніж розпочнеться робота-мета.

Рис. 58. Визначення типів зв'язків

Стрілка відношення     – пунктирна лінія, що використовується для зображення зв'язків між одиницями робіт, а також між одиницями робіт і об'єктами посилань. Стрілка відношення є альтернативою старшій стрілці або потоку об'єктів в сенсі завдання послідовності виконання робіт – робота-джерело не обов'язково повинна закінчитися перш, ніж розпочнеться робота-мета. Робота-мета може закінчитися перш, ніж закінчиться робота-джерело.

Потоки об'єктів      – стрілка з двома наконечниками, застосовується для опису факту, що результатом роботи-джерела стає об'єкт, необхідний для запуску роботи-мети. Потік об'єктів має ту ж семантику, що і старша стрілка.

Перехрестя. Закінчення однієї роботи може бути підставою для початку декількох робіт, або одна робота може чекати закінчення декількох робіт. Перехрестя відображають логіку взаємодії безлічі подій, що характеризують роботи, котрі виконуються. Розрізняють перехрестя для злиття і перехрестя розгалуження. Слід зазначити, що перехрестя не може використовуватися одночасно для злиття і для розгалуження. Для внесення перехрестя служить кнопка   (додати в діаграму перехрестя) в палітрі інструментів. У діалозі (рис. 59) необхідно вказати тип перехрестя.

Рис. 59. Вибір типу перехрестя

Зміст кожного типу перехрестя приведений табл. 8.

Таблиця 8

Типи перехресть

Вид

Найменування

Зміст у разі злиття стрілок

Зміст у разі розгалуження стрілок

Асинхронне "І"

Всі попередні процеси повинні бути завершені

Всі наступні процеси повинні бути запущені

Синхронне "І"

Всі попередні процеси завершені одночасно

Всі наступні процеси запускаються одночасно

Асинхронне "АБО"

Один або декілька попередніх процесів повинні бути завершені

Один або декілька наступних процесів повинні бути запущені

Синхронне "АБО"

Один або декілька попередніх процесів завершені одночасно

Один або декілька наступних процесів запускаються одночасно

Виключаюче "АБО"

Тільки один попередній процес завершений

Тільки один наступний процес запускається

Правила створення перехресть. На одній діаграмі IDEF3 може бути створено декілька перехресть різних типів. Певні поєднання перехресть для злиття і для розгалуження можуть приводити до логічних невідповідностей. Щоб уникнути конфліктів і логічних невідповідностей необхідно дотримуватись наступних правил:

  1.  Кожному перехрестю для злиття повинне передувати перехрестя для розгалуження.
  2.   Перехрестя для злиття "І" не може слідувати за перехрестям для розгалуження типу синхронного, асинхронного або виключаючого "АБО".
  3.  Перехрестя для злиття типу виключаючого "АБО" не може слідувати за перехрестям для розгалуження типу "І".
  4.    Перехрестя, що має одну стрілку на одній стороні, повинне мати більше однієї стрілки на іншій; і навпаки: перехрестя, що має більше однієї стрілки на одній стороні, повинне мати тільки одну стрілку на іншій.

Ще одним зауваженням при побудові моделі в стандарті IDEF3 є те, що перехрестя не можуть йти один за одним, наприклад неприпустимий наступний варіант їх розміщення (рис. 60):

Рис. 60. Неправильне розміщення перехресть на діаграмі декомпозиції

Якщо все ж необхідно перехрестя розташувати як було зазначено вище, то треба ввести додаткову роботу, котра буде виконуватися між ними. В такому разі діаграма може бути зображена у наступному вигляді (рис. 61).

Приклад використання стандарту IDEF3 для побудови моделі, що описує процес управління договорами

Для опису процесів, що виконуються в певній послідовності, доцільно використовувати діаграми потоків робіт (workflow diagramming).

Рис. 61. Виправлений вигляд діаграми

Тому після побудови контекстної діаграми і діаграми її декомпозиції (рис. 45 – 46) в стандарті IDEF0 (не доцільно використовувати стандарт IDEF3 для контекстної діаграми і діаграми декомпозиції першого рівня, в зв’язку з тим, що тут не можливо описати інший порядок робіт і їх взаємодію, крім послідовного виконання), проведемо декомпозицію робіт (натиснувши кнопку «Go to Child Diagram»  на панелі інструментів), та описавши послідовність планування випуску та обліку готової продукції. З цього рівня декомпозиції вже доцільно використовувати стандарт IDEF3, котрий дозволить описати логіку взаємодії робіт, вказати осіб, які надають матеріали для початку робіт, та яким вони передаються після їх завершення. Тому в меню вибору типу діаграми треба встановити перемикач на діаграму IDEF3, та вказати кількість робіт – 4.

На рис. 62 представлена декомпозиція блоку „Планування випуску та облік готової продукції” модулю „Управління договорами” на основі діаграми потоків робіт, що відображає взаємодію між процесами обробки інформації і об’єктів, які є частиною цих процесів. При декомпозиції блок розбивається на наступні одиниці робіт (роботи): „Формування виробничої програми випуску продукції”, „Складання графіку відвантаження продукції покупцям”, „Облік випуску готової продукції та передача на склад”, „Складський облік готової продукції”.

Найменування робіт формуються так само, як і в стандарті IDEF0.

Необхідно відмітити, що закінчення роботи „Формування виробничої програми випуску продукції” служить сигналом для початку одразу двох робіт:

1) „Складання графіку відвантаження продукції покупцям”;

2) „Облік випуску готової продукції та передача на склад”.

І тільки при умові закінчення обох цих робіт може розпочатися робота „Складський облік готової продукції”.

Для відображення логіки описаних процесів на діаграмі необхідно використати перехрестя „Асинхронне І”, суть яких полягає в тому, що у випадку розгалуження стрілок всі наступні процеси повинні розпочатися (не обов’язково одночасно), а у випадку злиття стрілок всі попередні процеси повинні бути завершені.

Для того, щоб включити це перехрестя потрібно на панелі інструментів натиснути кнопку     , потім натиснути на робочій області та вибрати відповідне перехрестя з меню «Select Junction Style» – в нашому випадку, це перехрестя „Асинхронного І”. Аналогічним чином додається ще одне перехрестя. Перехрестя і роботи розміщуються раціонально, щоб було мінімум перетинань стрілок; після чого можна з’єднувати роботи та перехрестя так, як показано на рис. 62.

Примітка: в стандарті IDEF3 використовуються тільки інтерфейсні дуги „вхід” та „вихід”, а інтерфейсні дуги „управління” та „механізм” – відсутні.

Окрім перехресть на діаграмі потоків робіт необхідно зобразити об’єкти посилання, що виражають певну ідею, концепцію або дані, що неможливо зв’язати зі стрілкою чи перехрестям.

Робота „Формування виробничої програми випуску продукції” повинна бути зв’язана з об’єктом посилань „Менеджер відділу збуту”, отримуючи від нього портфель замовлень та договори. В даному випадку „Портфель замовлень” характеризує інформацію про сформовані портфелі замовлень, об’єкт „Договори” – це інформація з реєстру договорів про існуючі на даний момент договори на поставку продукції.

З роботою „Облік випуску готової продукції та передача на склад” пов’язаний об’єкт посилання „Головний диспетчер ПДВ”, котрий передає для неї накладну на передачу готової продукції на склад.

Робота „Складання графіку відвантаження продукції покупцям” також пов’язана з певним об’єктом – „Менеджером відділу збуту” (план постачань) та робота „Складський облік готової продукції” – з менеджером відділу збуту, котрий отримує накладну на відвантаження продукції.

Для цього обирається кнопка „об’єкт посилання” та вказується відповідний об’єкт. Після цього вказується зв’язок у вигляді лінії без стрілок – на інтерфейсній дузі нажати на праву кнопку миші та на закладці Style обрати тип Referent.

На рис. 63 представлена декомпозиція блоку „Контроль та аналіз виконання договорів” на основі діаграми потоків робіт на такі роботи:  „Контроль виконання графіку відвантаження”, „Контроль оплати рахунків за поставлену продукцію”, „Аналіз виконання договірних зобов’язань”.


Рис. 62. Декомпозиція роботи „Планування випуску та облік готової продукції” в стандарті IDEF3

Рис. 63. Декомпозиція роботи „Контроль та аналіз виконання договорів” в стандарті IDEF3


Робота „ Аналіз виконання договірних зобов’язань” розпочинається лише при умові закінчення робот „Контроль виконання графіку відвантаження” і „Контроль оплати рахунків за поставлену продукцію”, тому на цій діаграмі також доцільно використати перехрестя „Асинхронне І”.

Аналогічно попередній діаграмі, кожна робота пов’язана з певними об’єктами посиланнями:

робота „Контроль виконання графіку відвантаження” – з „Комірник складу готової продукції” (накладна на відвантаження продукції) та „Менеджером відділу збуту” (графік відвантажень);

робота „Контроль оплати рахунків за поставлену продукцію” – з „Банком” (банківські виписки) та „Бухгалтер з фінансово-розрахункових операцій” (платіжні вимоги);

робота „Аналіз виконання договірних зобов’язань” – з „Керівником планово-договірного відділу” (інформація про виконання договорних обов’язків).

Де „Накладна на відвантаження продукції” та „Графік відвантажень” представляють собою відповідно інформацію про накладі на відвантаження продукції та інформацію про графік відвантажень, сформовані в попередніх задачах; „Банківська виписка” – моделює відповідний документ що надходить з банку; „Платіжна вимога” характеризує інформацію про виписані платіжні вимоги.

При побудові діаграми проектувальник повинен сам визначити необхідну ступінь декомпозиції. Для даної лабораторної роботи рекомендується  контекстну  діаграму  і  діаграму   декомпозиції  першого рівня виконувати в стандарті IDEF0. Наступні рівні декомпозиції – в стандарті IDEF3.




1. На данный момент проект на начальной стадии и еще многие детали нужно будет уточнить
2. Реферат- Розвивальні ігри молодших школярів
3. Авторская позиция в Первой любви Тургенева
4. Статья 567 Договор мены каждая из сторон обязуется передать в собственность другой стороны один товар в обмен
5. Особенности преподавания математики для детей шестилетнего возраста в условиях современной школьной программы
6. Модуль 1. А. Эндокриндік ж~йе Гипоталамусты~ нейросекреторлы жасушаларыны~ денелері мен ~сінділерінде окси.
7. РАП
8. .koob.ru Стив Андреас Коннира Андреас Сердце разума Практическое использование методов НЛП Ог
9. тема Занкова Л.В. 3 классе Тема Правописание окончаний имён существительных первого склонения
10. Контрольная работа по дисциплине Финансовый менеджмент 1
11. Связь больших чисел с константами физики и космотологии
12. Идейным отцом французской системы индикативного планирования является Ж
13.  Основными элементами живых организмов моря являются О C H N Si Cl N K S P C и Mg
14. .02. Чт. 900 ~ 1030 Ист
15. Профилактика правонарушений в студенческой среде как формирование личности в обществе
16. В связи со смертью польского короля Августа III первым на повестке стоял польский вопрос
17.  Таблица 1 Описание объекта оценки Общая характеристика
18.  bis zum 12 Jhrhundert wr Pskov ls gro~es Hndels und Hndwerkerzentrum beknnt
19.  Одержано з поточного рахунку гроші в касу для виплати заробітної плати робітникам і службовцям 2
20. Нормативное поведение в групп