Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЙЄНАПЛАН Ус Т.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПЕДАГОГІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ     «ЙЄНА-ПЛАН»

Ус Т.А– студентка ІІІ курсу педагогічного факультету,              Національного університету біоресурсів і природокористування України

Науковий керівник – О. В. Васюк, к. пед.н., доцент.

Нові умови життя, обумовлені соціально-економічними факторами, зміною менталітету суспільства, зміною ціннісних орієнтації і високі вимоги духовно-моральному, інтелектуальному і фізичному розвитку кожної особистості ставлять перед її освітньою системою складні завдання. Потреба у вирішенні цих завдань стимулювала експериментальну роботу в галузі освіти, поклала початок реформуванню школи, інноваційної діяльності, що передбачає впровадження нового, сприяючого появі якісних змін в педагогічній системі.

Гуманістична педагогіка кінця XIX - початку XX століття,носила інтернаціональний характер. Вона сприяла розвитку прогресивних педагогічних теорій в країнах Західної Європи, Америки та Росії.

Пріоритетом гуманістичної педагогіки серед суспільних цінностей є виховання духовно вільної особистості і ставлення педагога до цієї особистості, як вищої педагогічної та суспільної цінності, як предмету виховання і розвитку.

Яскравими представники гуманістичної педагогіки кінця XIX - початку XX століття були: Л.Гурлітт, Б.Отто, А.Ліхтварк, Г.Гаудіг, Г.Кершенштейнер, Г.Літц, П.Гехеб, Р.Штайнер, П.Петерсен, які визначили основні напрямки в педагогіці вільного виховання.

Концептуально педагогічна технологія П. Петерсена була протиставленням традиційній школі з її класно-урочною системою, жорсткою регламентацією режиму дня, дисципліною, субординацією у взаєминах між учнями та вчителями. Вона спиралася на виховну общину, сформовану на засадах поваги до особистості дитини, поєднання свободи і самостійності, тісного зв'язку батьків, дітей і педагогів [1].

Сповідуючи примат виховання над навчанням і дбаючи про створення сприятливого розвивального середовища, П. Петерсен перетворив школу на «місце життя», клас - на «шкільну житлову кімнату», розклад – на «ритмічний тижневий план», який раціонально регламентує життя дитини в цьому доброму будинку . Основою виховної програми школи, яка реалізує ідею «спільності і братерства», він вважав гуманістичні взаємини. З огляду на ці орієнтири було визначено такі головні засоби духовно-морального виховання особистості:

  1.  абсолютна відкритість взаємин, що визначає життєвий стиль, культуру, форми життєдіяльності групи і общини загалом;
  2.  взаємодопомога дітей у загартуванні характеру, розвитку і взаємовихованні в дусі спільності і братерства;
  3.  право кожної дитини на власну точку зору, свободу висловлювання; визнання рівних прав за всіма: «твоє право може обмежити лише врахування права іншого»;
  4.  формування добрих почуттів, дружелюбства та щирості, чому має сприяти теплота людського спілкування, коли мама може бути поруч у шкільній житловій кімнаті, а батько — поруч із сином у майстерні.
  5.  обговорення всіх випадків у групі або всією шкільною общиною, коли вчитель безпосередньо не виходить на порушника шкільних правил, а лише вчить інших тактовного і справедливого ставлення до свого товариша. [2].

У системі методів і прийомів виховання П. Петерсен відводив помітне місце невербальному зауваженню у формі піднесеного до губів пальця, легкого поруху руки, певного знаку тощо. Відстоюючи невербальні способи впливу на дітей, він виступав проти зауважень у словесній формі, вважаючи їх більш ніж у 90 % випадків невиправданими і безглуздими. Людське слово, на його думку, завжди викликає відповідну реакцію у формі вибачення, виправдання або протидії. Тихе, безсловесне взаєморозуміння є у стократ кращим, ніж розмови про те, що повинно бути ліквідовано. Будь-яка практична дія щодо виправлення вчинку морально набагато цінніша, ніж словесне виправдання [1].

Конструюючи гуманістичні відносини і формуючи гуманні почуття у своїй школі, П. Петерсен спирався на індивідуальності дітей, вірячи й у невичерпні виховні можливості навколишнього середовища.

Основний принцип внутрішньої динаміки групи полягає у вільній активності дітей, які працюють цілком самостійно відповідно до своїх індивідуальних запитів і потреб. «Йєна-план» не передбачає жодних прийомів, здатних погасити природну моторику, вільну активність дітей. Це аж ніяк не дає підстав вважати П. Петерсена «анархістом» у педагогіці. Він привчав вихованців відрізняти справжню свободу від безладу і вседозволеності. Головний закон групи проголошує: «У приміщенні повинно відбуватися лише те, що відповідає спільним побажанням і прагненням, що надає порядку, моральності і краси спільній праці і проживанню». Діти на власному досвіді пізнають не лише свободу, а й межі її, які визначають такі чинники:

  1.  врахування рівних прав і обов´язків усіх товаришів;
  2.  просторові обмеження, пов´язані з обмеженістю приміщення;
  3.  певна кількість навчальних посібників і матеріалів, що вимагає взаємних поступок і черговості в їх користуванні [3].

Отже, «Йєна-план» виходить із цілісного, універсального знання про дитину як істоту біосоціальну, надає пріоритетного значення не лише внутрішнім механізмам її розвитку, а й процесу соціалізації, ролі середовища, яке виховує і навчає. Технологія Петерсена розглядає культивування общинності як умову виховання індивідуальності в процесі колективної життєдіяльності, конструює школу як дослідне поле для розвитку дитини, як життєвий простір для її входження в соціум.

Список використаної літератури

  1.  Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології: навч. посіб. / І.М. Дичківська. – К.: Академвидав, 2004. – 352 с.
  2.  Кузьменко В. В. Формування полікультурної компетентності вчителів загальноосвітньої школи : навч. посіб. / В. В. Кузьменко, Л. А. Гончаренко. – Херсон: РІПО, 2006. – 92с.
  3.  Степанюк А.В. Наукові основи навчально-виховного процесу в сучасній школі за ідеями педагогіки Петера Петерсена / А. В. Степанюк. // Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. – 2009 – №2 – С. 150  161.



1. Технологические операции штамповки
2. Лекция 8. Частотные свойства биполярных транзисторов.html
3. а яка виступає як теорія та методологія всіх інших суспільних і гуманітарних наук; усі науки які вивчають рі
4. Реферат- Защита от манипуляции
5. на тему- Становление личности в эпоху Петра I на образе А
6. тема V2- Анатомия сердца
7. Русская земля с 12 века по впервую половину 15 века
8. а и градообразующие отрасли и производства продукция и услуги которых идут за пределы города
9. Финское качество Скандинавский стиль О компании NNi- NNi это молодая компания из Турку Финляндия которая
10. Лабораторная работа - Синтаксические нормы русского языка
11. решать задачи аналитически с минимальным привлечением чертежей
12. Пенза в зеркале российской истории
13. Майор Юрия Быкова а на церемонии закрытия гостям впервые в Ирландии показали российский блокбастер Метр
14. Основні етапи господарського розвитку первісного суспільства
15. Имеется статься в VK
16. модуль 1 часть 2. ВАРИАНТ ’ 1 Понятие общественных и смешанных лаг
17. . Администрация Алтайского края оспаривает конституционность отдельных положений Устава Основного Зак.
18. Лекция 3 НАРОДНОЕ ВОСПИТАНИЕ В НАСЛЕДИИ КЛАССИКОВ ПЕДАГОГИКИ Взаимодействие народной педагогики нар
19. Пояснительная записка К курсовой работе по дисциплине МАКРОЭКОНОМИКА Сод
20. Етика ~ це безмежно розширена відповідальність перед усім живим А