Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук3

Работа добавлена на сайт samzan.net:


15

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЛІСОТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІВАНУСА

Андрій Володимирович

УДК 630*+630*3+674+676]:519.863+330.341.2

ОПТИМІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПІДПРИЄМСТВ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ЛІСОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ЗА КРИТЕРІЯМИ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ 

(на прикладі Львівської області)

08.08.01 - економіка природокористування і охорони навколишнього середовища

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ЛЬВІВ –


Дисертацією є рукопис
.

Робота виконана в Українському державному лісотехнічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:  кандидат економічних наук, доцент

  Козловський Сергій Олександрович,

  Український державний лісотехнічний університет,

доцент кафедри економіки та менеджменту            

деревообробних підприємств

Офіційні опоненти:    доктор економічних наук, професор

Коваль Ярослав Васильович,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділу проблем використання і охорони лісових ресурсів

кандидат економічних наук, доцент

Максимів Людмила Іванівна,

Український державний лісотехнічний університет,

доцент кафедри обліку і аудиту

Провідна установа:      Інститут регіональних досліджень НАН України, відділ регіональної соціально-економічної політики

та територіального управління, м. Львів

Захист відбудеться 18 червня 2003 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.072.01 в Українському державному лісотехнічному університеті за адресою: 79057, Львів-57, вул. Ген. Чупринки, 103, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Українського державного лісотехнічного університету за адресою: 79057, Львів-57, вул. Ген. Чупринки, 101.

Автореферат розісланий 16 травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради      Кіндрат Р.Я.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід від умов багаторівневого централізованого планування із повною координацією взаємозв’язків споживачів та постачальників до формування ринкових відносин між окремими самостійними підприємствами лісопромислового комплексу (ЛПК) призвів до створення кожним з них власної системи виробничих зв’язків, центральним критерієм ефективності якої став принцип комерційної доцільності. Домінування даного принципу в умовах функціонування ЛПК як складної еколого-економічної системи призводить до швидкого зростання деструктивного впливу виробництв лісопромислового комплексу на навколишнє природне середовище та швидкого споживання природних і, в першу чергу, лісових ресурсів, що, в свою чергу, може призвести до повного їх виснаження та руйнування. Саме тому одним із напрямків ефективного розвитку лісопромислового комплексу, цілісність якого обумовлена збалансованістю взаємовідносин між його складовими частинами –лісом та індустріальною системою, є оптимізація виробничих зв’язків між його підприємствами за критеріями еколого-економічної ефективності.

В працях багатьох авторів, які прямо чи опосередковано торкаються проблеми характеристики виробничих зв’язків та їх оптимізації, зокрема О.І. Шаблія, І.С. Благуна, П.Н. Коробова, В.В. Глотова, С.Н. Перепеліцького, як правило, широко враховуються та описуються лише економічні фактори. При цьому слід зазначити, що питання еколого-економічних аспектів розвитку виробничих систем та лісопромислового комплексу зокрема були ґрунтовно досліджені та проаналізовані багатьма авторами, такими як Ю.Ю. Туниця, І.М.Синякевич, К.Г. Гофман, М.Я. Лемешев, Н.Ф. Реймерс, Н.П. Федоренко та інші. Саме тому питання оптимізації системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК за критеріями еколого-економічної ефективності є одним із центральних напрямків подальшого дослідження даної проблеми та її практичного вирішення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в руслі напрямку наукових досліджень кафедри економіки та менеджменту деревообробних підприємств, сформованого в рамках теми „Проект оптимального розвитку концентрації, спеціалізації і кооперування деревообробної промисловості України в умовах ринкової економіки” (№ держ. реєстрації 0195U020232) та є частиною наукових досліджень кафедри в рамках теми „Економічний механізм покращення фінансового стану і раціонального використання лісових ресурсів на підприємствах лісового комплексу” (№ держ. реєстрації 0101U005132).

Мета та завдання досліджень. Метою дослідження є зменшення деструктивного впливу на навколишнє природне середовище системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК шляхом її оптимізації за критеріями еколого-економічної ефективності. Для досягнення мети необхідно дослідити поняття „територіально-галузевий комплекс” та обґрунтувати необхідність аналізу одного із його видів –лісопромислового комплексу як складної еколого-економічної системи; вивчити та систематизувати еколого-економічні аспекти функціонування ЛПК Львівської області як типової серед областей України, із достатньо розвинутим лісопромисловим комплексом та показати рівень його негативного впливу на навколишнє природне середовище; дослідити поняття „виробничі зв’язки”, їх склад та структуру, а також обґрунтувати необхідність врахування екологічних параметрів в процесі формування оптимальної системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК, що дозволить зменшити рівень її негативного впливу на навколишнє природне середовище; проаналізувати систему виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області та встановити її недоліки; вдосконалити та реалізувати інструментарій побудови оптимальних схем виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК за критеріями еколого-економічної ефективності (на прикладі підприємств Львівської області).

Об’єктом дослідження є система виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу та її вплив на навколишнє природне середовище (на прикладі підприємств ЛПК Львівської області).

Предметом дослідження є наукові інструменти оптимізації виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК за критеріями еколого-економічної ефективності.

Методи дослідження. В дисертаційній роботі використано елементи теорії систем, системного аналізу та теорії графів для характеристики та обґрунтування таких понять як „територіально-галузевий комплекс” та „лісопромисловий комплекс”, а також складу та структури виробничих зв’язків підприємств ЛПК. Використано також методи логічного аналізу та математичної статистики для аналізу результатів дослідження. При побудові моделей оптимізації системи виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу використано методи математичного програмування та цільового програмування.

Наукова новизна одержаних результатів. Результати проведеного дослідження дозволяють зменшити рівень негативного впливу системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК на навколишнє природне середовище шляхом її оптимізації за критеріями еколого-економічної ефективності. Наукову новизну дисертаційного дослідження визначають такі теоретико-методологічні та практичні результати:

  •  представлено систему виробничих зв’язків підприємств ідеального територіального ЛПК2 як строго формалізовану модель у вигляді орієнтованого графа, що дозволяє проводити не лише їх якісний, але й кількісний аналіз;
  •  вперше представлено та теоретично доведено вагомість екологічних параметрів для формування та розвитку оптимальної системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК, зокрема таких, як: екологічна сертифікація лісів, рівень вмісту забруднюючих речовин в матеріалах та продукції, рівень забруднення навколишнього середовища технологічними процесами та транспортними засобами;
  •  вперше у багатопродуктову математичну модель транспортної задачі строго формалізовано введені екологічні складові як у цільову функцію, так і у систему обмежень, що дозволяє проводити оптимізацію виробничих зв’язків не лише за традиційними економічними критеріями, але й, у першу чергу, за еколого-економічними критеріями ефективності. Це є розв’язком задачі оптимізації виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК у першому наближенні;
  •  вперше використано інструментарій цільового програмування для багатокритеріальної оптимізації системи виробничих зв’язків за екологічними та економічними критеріями ефективності, що є розв’язком задачі оптимізації виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК у другому наближенні.
  •  шляхом реалізації запропонованих моделей розроблені оптимальні схеми виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області (представлених у знеособленому вигляді) із врахуванням еколого-економічних параметрів, що дозволяє зменшити їх негативний вплив на навколишнє природне середовище.

Практичне застосування одержаних результатів. В роботі представлено науковий інструментарій, який може використовуватись для побудови оптимальних схем виробничих зв’язків підприємств в межах територіальних ЛПК за критеріями еколого-економічної ефективності, а отже зменшити їх негативний вплив на навколишнє природне середовище.

Запропоновані методи оптимізації системи виробничих зв’язків застосовуються підприємствами ДЛГО „Львівліс” (довідка № 35 від 10.01.2003р.). Результати дисертаційної роботи використовуються для проведення практичних занять з дисципліни „Економіко-математичні методи” (акт № 1 від 19.09.2002р.)

Особистий внесок автора. Безпосередньо автором проведено комплексний аналіз проблеми та представлено основні напрями її вирішення. В роботі представлені лише ті ідеї, концептуальні основи яких розроблено або досліджено особисто автором.

Апробація роботи. Основні напрямки та результати проведеного дослідження проблеми були представлені на: Міжнародній науковій конференції „Еколого-економічне вчення: витоки, проблеми, перспективи” (Український державний лісотехнічний університет, м. Львів, 2001 р.); Другій міжнародній економетричній конференції „Економетричні методи і моделі в економіці: теорія і практика” (Львівська комерційна академія, м. Львів, 2001 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Сучасна економічна теорія та проблеми її застосування” (Український державний лісотехнічний університет, м. Львів, 2002 р.); науково-технічних конференціях Українського державного лісотехнічного університету (2000-2002 рр.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано у фахових виданнях шість наукових праць, загальним обсягом      1,77 д.а., з них п’ять одноосібних публікацій, загальним обсягом 1,57 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 161 позицію. Повний обсяг роботи становить 224 сторінки комп’ютерного тексту, включаючи 35 таблиць, 14 рисунків та 8 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено основні напрямки, предмет та об’єкт дослідження, представлено наукову новизну отриманих результатів та можливі шляхи їх практичної реалізації.

У першому розділі „Роль та місце лісопромислового комплексу в системі територіально-галузевих комплексів України та Львівської області” проведено аналіз поняття „територіально-галузевий комплекс” та одного із його видів –лісопромислового комплексу. На прикладі ЛПК Львівської області проведено еколого-економічний аналіз його функціонування та розвитку в контексті особливостей системи виробничих зв’язків його підприємств та доведено, що підприємства лісопромислового комплексу здійснюють вагомий негативний вплив на навколишнє природне середовище.

Одним із складових елементів національної економіки країни є територіально-галузеві комплекси, серед яких особливе місце посідає лісопромисловий комплекс. Його особливість полягає в тому, що він є складною еколого-економічною системою, яка поєднує в собі дві складові - ліс як елемент біосфери та індустріальну систему, яка, використовуючи лісові ресурси, покликана задовольняти життєвонеобхідні потреби суспільства і, відповідно, здійснює антропогенний та техногенний вплив на довкілля. Саме тому усі аспекти розвитку лісопромислового комплексу необхідно аналізувати, враховуючи еколого-економічні фактори.

Для більш ґрунтовного аналізу лісопромислового комплексу та системи його виробничих зв’язків зокрема, обрано Львівську область як типову серед областей України з достатньо розвинутим ЛПК. Лісопромисловий комплекс Львівської області містить усі необхідні компоненти та історичні передумови для ефективного функціонування та розвитку: вигідне географічне розташування відносно усіх груп ресурсів та ринків збуту продукції; сировинну базу, яка включає майже весь спектр необхідних ресурсів деревного походження для усіх галузей ЛПК; історично сформовану галузеву структуру, яка поєднує всі, за винятком лісохімії, існуючі виробництва, технологічні процеси яких базуються на переробці деревних ресурсів. Саме тому проведення ґрунтовного аналізу еколого-економічних аспектів розвитку лісопромислового комплексу Львівської області в контексті функціонування системи його виробничих зв’язків дозволить розробити основні напрямки її подальшого вдосконалення, виходячи із критеріїв еколого-економічної ефективності, що, в свою чергу, дозволить поширити їх і на ЛПК інших територіальних одиниць та весь лісопромисловий комплекс України.

Загальна площа лісів Львівської області складає 681 тис.га., лісистість – 28,6 %, загальний запас лісостанів - більше 120 млн. га., середній щорічний приріст деревини на 1 га. лісової площі –,2 м. В межах області державному лісовому фонду належить 471 тис. га., 148 тис. га. знаходяться у постійному користуванні міжгосподарських лісгоспів, 54 тис. га. –ліси Міністерства оборони України, 8 тис. га. –інших лісових структур.

Целюлозно-паперовий підкомплекс ЛПК Львівської області включає 31 підприємство. У 2000 році загальні обсяги продукції підкомплексу склали 220446,6 тис. грн. (у фактичних цінах). Основною продукцією підприємств підкомплексу є газетний папір, обсяги виробництва якого у 2000 році склали 25,50 тис. т. (69,8 % в асортименті паперу) і тарний картон, обсяги виробництва якого у 2000 році склали 54,24 тис. т. (86,1 % в асортименті картону).

До складу деревообробного підкомплексу ЛПК Львівської області входять 402 підприємства (з них 133 меблеві). У 2000 році обсяг їх продукції у фактичних цінах склав 151960,3 тис. грн. (обсяг продукції меблевих підприємств у фактичних цінах становив 84564,4 тис. грн.) Крім меблевого виробництва в межах області виготовляється фанера клеєна, ДСП, будівельні деталі та конструкції (столярні вироби).

Коротка характеристика ЛПК Львівської області показує, що існують усі економічні передумови для формування розгалуженої системи виробничих зв’язків.

Підприємства лісопромислового комплексу Львівської області здійснюють вагомий негативний вплив на навколишнє природне середовище, зокрема на такі його складові елементи як атмосферне повітря (табл.1), водні об’єкти (одним із найбільших споживачів водних ресурсів в межах ЛПК Львівської області є ВАТ „Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат” - добові витрати води на виробництво складають 20-25 тис. м, на електростанції підприємства - 30-35 тис. м), а також утворюють значну кількість деревних відходів (табл.2–)). Саме тому фактори

Таблиця 1

Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення ЛПК Львівської області (1999/2000 р.)

Підкомплекси

Обсяг викидів, т.

Викинуто в середньому одним підприємством, т.

всього

з них газуватих та рідких

Лісопромисловий комплекс в цілому,

у т.ч. підкомплекси:

113201,3 / 108620,8  

,7 / 78049,4  

,8 / 141,5

лісогосподарський

117,1 / 114,4  

,1 / 64,9  

,0 / 12,7  

деревообробний

 107,8 / 139,7

,4 / 114,1  

,8 / 7,0  

целюлозно-паперовий

2555,9 / 2148,9

,7 / 1360,6  

,1 / 113,1  

Таблиця 2

Характеристика деревних відходів ДЛГО „Львівліс”

Показники

Роки

Обсяги деревних відходів, тис. м

47,7

,2

,8

Обсяги використання деревних відходів, тис. м

28,4

,2

,6

Рівень використання деревних відходів, %

59,17

,59

,19

Обсяги поставок деревних відходів, тис. м

8,5

,2

,7

Обсяги знищення деревних відходів, тис. м

11,1

,0

,4

Таблиця 3

Характеристика деревних відходів деревообробного підкомплексу Львівської області, тис. щільних м

Утворено

Використано

Знищено або вивезено на звалища

Період

Період

Період

1998

76,7

,5

,9

,3

,2

,0

,8

,2

,6

екологічного характеру необхідно якнайширше враховувати при формуванні системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК.

У другому розділі „Виробничі зв’язки лісопромислового комплексу Львівської області”  проведено  теоретичне обґрунтування поняття „виробничі зв’язки”, особливостей їх складу та структури. Представлено та теоретично доведено вагомість екологічних параметрів для формування оптимальної системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК. На прикладі взаємодії типових підприємств ЛПК Львівської області виявлено основні недоліки існуючої структури системи виробничих зв’язків та обґрунтовано необхідність її вдосконалення.

Для визначення складу та структури виробничих зв’язків підприємств ідеального територіального ЛПК побудовано орієнтований граф, аналіз якого дозволяє зробити такі висновки:

  1.  найбільшими виробництвами-постачальниками продукції підприємствам комплексу є: лісозаготівля, пірогенетичне, лісопильне виробництва та виробництво фанери клеєної і шпону.
  2.  найбільшими виробництвами-споживачами продукції комплексу виступають: гідролізне та плитне (ДСП тощо) виробництва (відходи), меблеве виробництво та виробництво будівельних деталей і стандартних будинків.

Як правило, основні виробництва-споживачі продукції ЛПК формують його зовнішні виходи, а основні виробництва-постачальники (частково за винятком пірогенетичного виробництва) –міцну основу, базис, що в свою чергу забезпечує ефективне функціонування комплексу в межах національної економіки країни.

Принципова схема формування виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК представлена на рис.1.

Аі - підприємства-постачальники деревної сировини, матеріалів та деревних відходів;

Qk - постачальники проміжної продукції, яка утворюється в результаті механічної та хіміко-механічної переробки деревини;

Bj - підприємства-споживачі продукції підприємств групи Аі, та Qk.

Рис. 1. Схема структури виробничих зв’язків підприємств ЛПК

На основі даної схеми нами було проведено аналіз системи виробничих зв’язків типових підприємств Львівської області:  ДЛГО „Львівліс”, фірми „Кроно Львів”, ДП „Львівський фанерний завод” ТзОВ „Львівфанпромторг”, ВАТ „Жидачівський ЦПК”, ВАТ „Львівський меблевий комбінат”, ДП „Меблі” ВАТ „Явір” та ВАТ „Меблевий комбінат „Стрий” (рис.2).

Рис.2. Принципова система виробничих зв’язків типових підприємств ЛПК Львівської області

Слід зазначити, що наявна система виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області, виходячи із критеріїв еколого-економічної ефективності, є неоптимальною, оскільки вона формується виключно на основі принципу комерційної доцільності тих чи інших відносин між підприємствами, що призводить до нехтування значення екологічних факторів, а отже зростання її негативного впливу на довкілля.

Основними факторами, які визначають екологічні аспекти системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК є: все більш домінуюча роль екологічної сертифікації лісів; швидке розширення програм із комплексного використання лісових ресурсів, зокрема відходів; широка екологізація продукції, тобто якнайменш екологічно шкідливе її виробництво, експлуатація та утилізація; широка екологізація „фізичних носіїв” практичної реалізації виробничих зв’язків.

Саме тому одним із ефективних напрямків зменшення деструктивного впливу системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК на навколишнє природне середовище є її оптимізація за критеріями еколого-економічної ефективності.

У третьому розділі „Моделювання виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу за критеріями еколого-економічної ефективності” представлено та реалізовано інструменти оптимізації виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК - багатопродуктову модель (табл. 4) та багатокритеріальну модель (табл. 5). Вони дозволяють побудувати оптимальні схеми виробничих зв’язків підприємств ЛПК за критеріями еколого-економічної ефективності, а отже зменшити рівень їх негативного впливу на навколишнє природне середовище.                                             

Таблиця 4

Багатопродуктова модель

Умовні позначення

i, k, j –індекси підприємств, відповідно, групи Аі, Qk та Bj (;;), де I, K, J –загальна кількість підприємств відповідної групи). Оскільки підприємства групи Qk та Bj, споживаючи сировину, матеріали, проміжну продукцію та деревні відходи, водночас можуть виступати і постачальниками проміжної продукції та деревних відходів, то для відображення такої їх властивості необхідно застосувати прийом умовного поділу підприємств Qk та Bj на споживачів Qk1 і Bj1 та постачальників Qk2 і Bj2 (;;;;;, де K, K, J, J –загальна кількість підприємств даної категорії);

аіr, qk2r –відповідно потужність підприємств Аi та Qk по виготовленню r-того виду продукції;

                                                                                                      Продовження табл. 4

Умовні позначення

r, w –відповідно індекс виду продукції та сировини і деревних відходів, , , де R –загальна кількість видів продукції та сировини, W –загальна кількість видів деревних відходів;

аіw, qk2w ,bj2w –загальний об’єм утворених та підготовлених до реалізації деревних відходів w-того виду відповідно на підприємствах Аi, Qk та Bj;

qk1r, bj1r, qk1w, bj1w –загальні потреби у сировині та продукції r-того виду (деревних відходах w-того виду) підприємств Qk та Bj;

xik1r, xij1r, xk2j1r –об’єм продукції r-того виду, що виробляється, відповідно, виробником і, к та перевозиться, відповідно, до споживача к та j;

xik1w, xk2j1w, xj2k1w, xij1w, xk2k1w, xk2k1w –об’єм деревних відходів w-того виду, які утворились, відповідно, на підприємстві і, к, j та перевозяться, відповідно, до споживача к та j;

Еі, Ек, Еj (Lі, Lк, Lj)–затрати, відповідно, і-того, к-того та j-того підприємства, пов’язані із понадлімітними викидами забруднюючих речовин в атмосферу та понадлімітними скидами забруднюючих речовин у водні об’єкти;

NEr –коефіцієнт екологічної відповідності продукції (рівний 1, якщо продукція відповідає екологічним вимогам, або 0);

cik1r, cij1r, ck2j1r –затрати на виробництво одиниці продукції r-того виду, відповідно, на підприємстві і, к та її перевезення, відповідно, до споживача к, j;

pik1w, pk2j1w, pj2k1w, pj2j1w, pij1w, pk2k1w –затрати, пов’язані із збором та підготовкою до реалізації одиниці деревних відходів w-того виду, відповідно, на підприємстві і, к, j та їх перевезення, відповідно, до споживача к та j;

Цільова функція

Мінімум сукупних затрат на виробництво (підготовку до реалізації) та перевезення усієї продукції (деревних відходів) в межах економічної системи із врахуванням затрат, пов’язаних із понадлімітними викидами забруднюючих речовин в атмосферу та понадлімітними скидами забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Система обмежень

;;;  ;;;;

Сумарний об’єм поставок продукції r-того виду (деревних відходів w-того виду) від усіх постачальників відповідному споживачу повинен бути рівним попиту на даний вид продукції (відходів) цього споживача та не перевищувати потужності постачальників по виготовленню продукції (загальних обсягів утворених деревних відходів)

Умови цілочисельності невідомої NEr

Продовження табл. 4

Система обмежень

; ; ;; ;

Умови невід’ємності величин Еі, Еk, Еj, Lі, Lк, Lj

;;;;;;

;;;(;;;

;)

Умови невід’ємності невідомих

;;;    ;

Умови незбалансованості пропозиції і попиту на r-тий вид продукції (w-тий вид деревних відходів).

Багатопродуктова модель частково цілочисельного  лінійного програмування дозволяє побудувати оптимальну систему виробничих зв’язків типових підприємств ЛПК Львівської області та мінімізувати сукупні еколого-економічні затрати, пов’язані із виробництвом і перевезенням продукції, що відповідає екологічним вимогам, підготовкою до реалізації та перевезенням деревних відходів –до величини 9291410 грн. (зменшити їх на 15,53 %, порівняно із реальними сукупними затратами). Врахування екологічних параметрів дозволяє зменшити негативний вплив системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК на навколишнє природне середовище.

Дана модель фактично враховує лише один критерій еколого-економічної ефективності, виражений в грошовій формі –сукупні еколого-економічні затрати. Для побудови оптимальної системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК, яка би дозволяла враховувати ряд різнорідних еколого-економічних факторів, представлено багатокритеріальну модель цільового програмування (табл.5).

Таблиця 5

Багатокритеріальна модель

Умовні позначення

i, k, j –індекси підприємств, відповідних груп (аналогічно попередній моделі);

r –індекс виду продукції, сировини і деревних відходів, , де R–загальна кількість видів продукції, сировини і деревних відходів;

xik1r, xij1r, xk2j1r, xj2k1r, xk2k1r, xj2k1r –об’єм продукції (деревних відходів) r-того виду, що виробляється (утворюється) виробником (відповідно і, к, j) та перевозиться до споживача (відповідно к, j);

cik1r, cij1r, ck2j1r, cj2k1r, cj2j1r, ck2k1r –затрати на виробництво (збір та підготовку до реалізації) одиниці продукції (деревних відходів) r-того виду, відповідно, на підприємстві і, к, j та її перевезення до, відповідно, споживача к, j;

Продовження табл. 5

Умовні позначення

Pik1r, Pij1r, Pk2j1r, Pj2k1r, Pk2k1r, Pj2j1r –питома вага деревних відходів, що припадають на одиницю продукції r-того виду, яка виробляється, відповідно, на підприємстві і, к, j та перевозиться до, відповідно, споживача к та j;

Nik1r, Nij1r, Nk2j1r, Nj2k1r, Nk2k1r, Nj2j1r –обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при виробництві (утворенні) одиниці продукції (деревних відходів) r-того виду, підприємством, відповідно, і, к, j та її перевезення до, відповідно, к, j споживача;

Sik1r, Sij1r, Sk2j1r, Sj2k1r, Sk2k1r, Sj2j1r –обсяги скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти при виробництві (утворенні) одиниці продукції (деревних відходів) r-того виду, підприємством, відповідно, і, к, j та її перевезенні до, відповідно, споживача к, j;

Tur- загальний обсяг продукції (включаючи деревні відходи) r-того виду, який виробляється (утворюється) всіма підприємствами-постачальниками і повністю споживається всіма підприємствами-споживачами.

Перелік завдань (цілей)

1. Досягнення рівня сукупних затрат –G; G < реального рівня сукупних затрат на виробництво (збір та підготовку до реалізації) та перевезення усієї продукції (деревних відходів); [G]-грн.

. Досягнення рівня обсягів відходів, що залучаються в систему виробничих зв’язків –F;    F > реального розміру частини деревних відходів, що залучаються в систему виробничих зв’язків; [F]- м

3. Досягнення рівня викидів –E; E < реального рівня загальних обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу; [E]- кг/рік.

. Досягнення рівня скидів –D; D < реального рівня скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти; [D]- мг/л.

Цільові змінні:

  1.   - частина сукупних витрат на виробництво (збір і підготовку до реалізації) та перевезення продукції (деревних відходів), яка зменшує (збільшує) мету досягнення рівня затрат G, ;
  2.   - частина деревних відходів, яка зменшує (збільшує) мету досягнення рівня обсягів деревних відходів F, які залучаються в систему виробничих зв’язків, ;
  3.   - частина обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, яка зменшує (збільшує) мету досягнення рівня викидів Е, ;
  4.   - частина обсягів скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, яка зменшує (збільшує) мету досягнення рівня скидів D, .

Цільова функція

Оскільки цільові змінні мають різні одиниці виміру та різну питому вагу, необхідно мінімізувати відносні відхилення від цілей. При цьому, припустимо, що всі цілі є рівнозначними по своїй вагомості –рівні 1.

Продовження табл. 5

Система обмежень

Цільове обмеження затрат на виробництво (підготовку до реалізації) і перевезення продукції (деревних відходів)

Цільове обмеження розміру частини деревних відходів, що залучається як окрема номенклатурна група продукції в систему виробничих зв’язків

Цільове обмеження викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Цільове обмеження скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти

Обмеження обсягів виробництва (утворення) і перевезення продукції (деревних відходів) r-того виду в межах системи

,,,,,, , , , , ,

Розмір кожної з поставок продукції (деревних відходів) r-того виду не повинен перевищувати потужності підприємства-постачальника та потреби підприємства-споживача

; ; ; ; ;  (;;;;)

Умови невід’ємності невідомих

Багатокритеріальна модель цільового програмування враховує ряд різних, але взаємопов’язаних критеріїв еколого-економічної ефективності, які виражають різні сторони функціонування системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК (мають різні одиниці виміру). Дана модель дозволяє так перебудувати існуючу систему виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області, щоб досягнути  при цьому бажаного рівня еколого-економічних критеріїв: сукупних затрат на виробництво та перевезення усієї продукції –грн. (зменшити їх на       15,50 %, порівняно з реальним значенням сукупних затрат); загальних обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря –,7 кг/рік (зменшити їх на 3,87 %, порівняно із реальними обсягами викидів); загальних обсягів скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти –мг/л (зменшити їх на 2,87 %, порівняно із реальними обсягами скидів); додатково залучити у систему виробничих зв’язків 2000 м деревних відходів (як правило, вони практично не залучаються в наявну систему виробничих зв’язків).

ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

В дисертації представлено теоретичні узагальнення та обґрунтування поняття „виробничі зв’язки підприємств територіального лісопромислового комплексу”, що розглядається на прикладі ЛПК Львівської області. Розроблено моделі, які дозволяють у формі покрокової апроксимації відображати та враховувати еколого-економічні фактори при побудові оптимальної структури системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК, а отже зменшити її негативний вплив на навколишнє природне середовище. На основі проведеного дослідження можна зробити такі висновки:

  1.  Одним із структурних елементів національної економіки країни є територіально-галузеві комплекси, серед яких можна виділити лісопромисловий комплекс, що являє собою складну еколого-економічну систему, яка формується та функціонує під впливом ряду структурних елементів різної природи та вагомості і, зокрема, виробничих зв’язків та здійснює вагомий негативний вплив на навколишнє природне середовище.
  2.  Виходячи з того, що в основу системи виробничих зв’язків покладено широкомасштабне використання природних (зокрема лісових) ресурсів, необхідною органічною їх складовою повинні стати екологічні чинники, практичне врахування яких дозволило б, водночас, зменшити її загальний деструктивний вплив на навколишнє природне середовище.
  3.  Основними тенденціями, які визначають екологічні параметри системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК є: все більш домінуюча роль екологічної сертифікації лісів; швидке розширення програм із комплексного використання лісових ресурсів, зокрема відходів; широка екологізація продукції, тобто якнайменш екологічно шкідливе її виробництво, експлуатація та утилізація; широка екологізація „фізичних носіїв” практичної реалізації виробничих зв’язків.
  4.  Існуюча система виробничих зв’язків на даному етапі розвитку ЛПК Львівської області є неоптимальною, виходячи із критеріїв еколого-економічної ефективності, а отже вона здійснює вагомий негативний вплив на навколишнє природне середовище. Одним із шляхів її оптимізації є, перш за все, побудова моделей, які би враховували еколого-економічні критерії функціонування ЛПК.
  5.   Запропоновані моделі, представлені у вигляді покрокової апроксимації, дозволяють оптимізувати систему виробничих зв’язків підприємств ЛПК із відображенням еколого-економічних факторів, що дозволяє зменшити її негативний вплив на навколишнє природне середовище. Багатокритеріальна модель може також застосовуватись кожним окремим підприємством для оптимізації його системи виробничих зв’язків та зменшення впливу на довкілля.
  6.  Розроблені на основі запропонованих моделей оптимальні схеми виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області показують можливі шляхи зменшення їх негативного впливу на навколишнє природне середовище.
  7.  Запропоновані моделі можна застосовувати для оптимізації системи виробничих зв’язків інших територіально-галузевих комплексів, що дозволить зменшити їх деструктивний вплив на навколишнє природне середовище.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

  1.  Івануса А.В. Територіально-галузевий виробничий комплекс як складна система в економіці України // Наук. вісник: Еколого-економічні проблеми розвитку лісового комплексу. - Львів: УкрДЛТУ. –Вип.11.3. –. - С. 58-66.
  2.  Івануса А.В. Лісопромисловий комплекс Львівської області: основні тенденції та реалії сьогодення // Наук. вісник: Зб. наук.-техн. праць. - Львів: УкрДЛТУ. –Вип.11.4. –. - С. 231-237.
  3.  Івануса А.В. Екологічні основи формування системи виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу // Регіональна економіка. –, №4. –С.227-230.
  4.  Івануса А.В. Багатопродуктова модель оптимізації виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу за критерієм еколого-економічної ефективності // Наук. вісник: Зб. наук.-техн. праць. - Львів: УкрДЛТУ. –Вип.12.3. –. - С. 180-185.
  5.  Козловський С.О., Івануса А.В. Оптимізація виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу за допомогою цільового програмування // Наук. вісник: Сучасна економічна теорія та проблеми її застосування. Зб. наук.-техн. праць. - Львів: УкрДЛТУ. –Вип. 12.6 –. - С. 89-93. (внесок автора - розроблено багатокритеріальну математичну модель оптимізації системи виробничих зв’язків підприємств ЛПК).
  6.  Івануса А.В. Структура виробничих зв’язків лісопромислового комплексу України // Вісник Львівської комерційної академії. Збірник наукових праць (за матеріалами Другої міжнародної економетричної конференції „Економетричні методи і моделі в економіці: теорія і практика”) –Серія економічна, випуск 11. –Львів: видавництво ЛКА, 2001. - С. 158-163.

Анотація

Івануса А.В. Оптимізація виробничих зв’язків підприємств територіального лісопромислового комплексу за критеріями еколого-економічної ефективності (на прикладі Львівської області). –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.08.01 - економіка природокористування і охорони навколишнього середовища. –Український державний лісотехнічний університет, Львів, 2003.

Роботу присвячено проблемі регулювання негативного впливу системи виробничих зв’язків підприємств територіального ЛПК на навколишнє природне середовище. Автором досліджено поняття „територіально-галузевий комплекс” та „лісопромисловий комплекс” (ЛПК) як складну еколого-економічну систему. На прикладі ЛПК Львівської області проведено аналіз еколого-економічних аспектів функціонування його підприємств та виробничих зв’язків між ними. Побудовано орієнтований граф системи виробничих зв’язків підприємств ідеального ЛПК, на основі якого обґрунтовано її склад та структуру. Систематизовано основні екологічні передумови формування оптимальних схем виробничих зв’язків підприємств ЛПК в умовах об’єктивного врахування критеріїв еколого-економічної ефективності. На прикладі типових підприємств ЛПК Львівської області виявлено і проаналізовано особливості та основні недоліки існуючої системи виробничих зв’язків. Вдосконалено та практично реалізовано інструментарій формування оптимальних схем виробничих зв’язків підприємств ЛПК Львівської області (багатопродуктову та багатокритеріальну математичні моделі), які дозволяють зменшити їх деструктивний вплив на навколишнє природне середовище.

Ключові слова: територіально-галузевий комплекс, лісопромисловий комплекс, виробничі зв’язки, навколишнє природне середовище, критерій еколого-економічної ефективності.

Summary

Ivanusa A.V. Territorial Timber Industrial Complex Enterprises Production Relationships Optimization by the Criteria of Ecological and Economic Efficiency (Lviv Region as an Example).

This dissertation is submitted for getting the degree of a candidate of economic sciences in speciality 08.08.01- environment protection and natural resource economics. –Ukrainian State University of Forestry and Wood Technology, Lviv, 2003.

In this thesis is considered the problem of regulation of the negative influence of the production relationships system of the territorial timber-industrial complex enterprises on the environment.

It is investigated the conception of the “territorial-sectoral complex” and “timber-industrial complex” (TIC) as a complex ecological-economic system. On the example of Lviv’s region TIC it is analyzed ecological-economic aspects of the functioning of TIC enterprises and production relationships. The oriented graph of the production relationships system of the TIC has been made. In thesis is systematized the main ecological preconditions of the formation of the TIC enterprises optimum system of production relationships in the conditions of the ecological-economic efficiency criteria. On the example of typical TIC enterprises of Lviv’s region it is revealed and analyzed the peculiarities and the main shortages of the existing production relationships system. The instruments of the formation of optimum plans of Lviv’s region TIC enterprises production relationships (multiproducts and multicriterial mathematical models), which allow of decrease their destructive influence on the environment, has been improved and practically realized.

Key words: territorial-sectoral complex, timber-industrial complex, production relationship, environment, ecological-economic efficiency criterion.    

Аннотация

Ивануса А.В. Оптимизация производственных связей предприятий территориального лесопромышленного комплекса по критериям эколого-экономической эффективности (на примере Львовской области). –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.08.01 –экономика природопользования и охраны окружающей среды. –Украинский государственный лесотехнический университет, Львов, 2003.

В диссертационной работе исследовано понятие “территориально-отраслевой комплекс”и рассмотрен один из его типов - “лесопромышленный комплекс”. При этом доказано, что он является сложной эколого-экономической системой. На основании проведенного исследования рассмотрены эколого-экономические аспекты функционирования лесопромышленного комплекса (ЛПК) и системы производственных связей его предприятий на примере Львовской области, как типичной области Украины с исторически развитым ЛПК. Установлено, что предприятия лесопромышленного комплекса формируют систему производственных связей, которая негативно влияет на окружающую природную среду. Это обусловлено тем, что основным критерием оптимальности тех или иных производственных связей является принцип коммерческой выгоды, который практически не учитывает экологических факторов.

В работе систематизированы основные эколого-экономические принципы, которые на данном этапе развития ЛПК Украины оказывают значительное влияние только на формирование системы внешних производственных связей предприятий: рост значения экологической сертификации леса, а значит и древесины, которая поставляется на рынок; расширение программ комплексного использования лесных ресурсов (древесных отходов); “экологизация”продукции –наименее экологически вредное ее производство, эксплуатация и утилизация; “экологизация”средств практической реализации производственных связей (транспортных средств). По нашему мнению, такие принципы должны полностью использоваться и в системе внутренних производственных связей предприятий территориального ЛПК. С одной стороны это позволит создать единую систему требований к формированию как внешних, так и внутренних производственных связей с использованием международных эколого-экономических стандартов, с другой стороны - позволит уменьшить давление “экономической”системы ЛПК (системы, которая эксплуатирует природные (лесные) ресурсы) не “экологическую”систему ЛПК (лес, как часть биосферы).

Для формирования эколого-экономического вектора развития системы производственных связей предприятий ЛПК Львовской области  усовершенствованы и практически реализованы инструменты их оптимизации (многопродуктовая модель частично целочисленного линейного программирования и многокритериальная модель целевого программирования). Реализация таких инструментов позволяет уменьшить негативное влияние на окружающую природную среду системы производственных связей предприятий лесопромышленного комплекса. Данные инструменты могут также быть практически реализованы и для оптимизации производственных связей за критериями эколого-экономической эффективности предприятий других территориально-отраслевых комплексов Украины.

Ключевые слова: территориально-отраслевой комплекс, лесопромышленный комплекс, производственные связи, окружающая природная среда, критерий эколого-экономической эффективности.

Підписано до друку 26.03.2003 р.

Формат 60х90/16

Ум.друк.арк.1,0 Обл.- вид. 0,8

Наклад 100. Зам. 89

Редакційно-видавничий центр УкрДЛТУ

79057, м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 103

(0322) 39-06-35

2 Ідеальний територіальний лісопромисловий комплекс – ЛПК, який містить усі відомі види вирощування, заготівлі та переробки лісової сировини (усі підкомплекси: лісогосподарський, деревообробний, целюлозно-паперовий, лісохімічний).




1. 7 Дискретные передаточные функции цифровых систем Рассмотрим фрагмент цифровой системы представленны
2. - Решение приобрести именно термоклеевую машину было принято в виду т
3. Почему именно 16летний спросите вы
4. Тема- Тема- Художественные направления течения и школы в литературе ХХ века
5. Тема 26 Виды и формы организации учебного процесса в школе Виды обучения Каждая дидактическая система в
6. Ярошевский МГИстория психологи от античности до середины ХХ в Учеб пособие М, 1996 416 с
7.  текстовая ~ в ней излагаются краткие сведения по анатомии и элементам физиологии человека
8. УТВЕРЖДАЮ Генеральный директор ОАО Лужский ККЗ В
9. Концепция маркетингового менеджмента
10. . Ад Даджаль 2.
11. Война за польское наследство 1733-1735 гг
12. Отчет по учебной практике.html
13. собрание полноправных граждан на котором решались важнейшие дела городской жизни
14. I Понятие и виды массовых мероприятий задачи полиции по обеспечению общественного порядка и общественной бе
15. Строение, функции, видовые особенности печени
16. Особенности общения в город
17. романтизм франц
18. Реферат Внедрение системы управленческого учета с одновременной легализацией торговоимпортного бизнеса
19. то к нам сюда идёт Звонко песенку поёт Ну ка хлопаем все вместе Пусть скорее нас найдёт дети хлопают
20. педагогические средства ее преодоления