Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертацiї на здобуття наукового ступеня кандидата педагогiчних наук Здобувач

Работа добавлена на сайт samzan.net:


АКАДЕМIЯ ПРИКОРДОННИХ  ВIЙСЬК  УКРАЇНИ

iм. БОГДАНА  ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

ГРЯЗНОВ IГОР ОЛЕКСАНДРОВИЧ

УДК 351:355:37

УДОСКОНАЛЕННЯ IНДИВІДУАЛЬНОЇ  ВИХОВНОЇ  

РОБОТИ КОМАНДИРIВ ПIДРОЗДIЛIВ  

ПРИКОРДОННИХ ВIЙСЬК  УКРАЇНИ

Спецiальнiсть 20.02.02

Вiйськова педагогiка та психологiя

Автореферат дисертацiї на здобуття

наукового ступеня кандидата педагогiчних наук

Здобувач                                   Грязнов I.О.

Хмельницький - 1998

Дисертацiєю  є рукопис.

Роботу  виконано  в   Академiї Прикордонних вiйськ України       iм. Богдана Хмельницького.  Державний комiтет у справах охорони  державного кордону України.

Науковий керiвник - кандидат педагогiчних наук, доцент Iщенко Дмитро Васильович, кафедра педагогіки та психології Академiї Прикордонних вiйськ України ім. Богдана Хмельницького, начальник кафедри.

Офiцiйнi опоненти:

доктор педагогiчних наук, професор Сметанський Микола Іванович, кафедра педагогіки Вінницького державного педагогічного університету, завідувач кафедрою;

кандидат педагогічних наук, доцент Мальцев Володимир Миколайович, кафедра гуманітарних наук Одеського інституту Сухопутних військ, старший викладач.

Провідна установа:

Академiя Збройних Сил України, кафедра історії війн і воєнного мистецтва,  Мiнiстерство оборони України, м. Київ.

Захист вiдбудеться  1 грудня 1998 року о 10 годинi на засiданнi  спецiалiзованої вченої ради К 70.705.02. Академiї Прикордонних   вiйськ    України      iм.   Богдана  Хмельницького  (280003,  м. Хмельницький - 3, вул. Шевченка, 46).

З дисертацiєю можна ознайомитись у бiблiотецi Академiї  Прикордонних  вiйськ    України  ім.  Богдана  Хмельницького,  (280003,  м. Хмельницький - 3, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розiслано   25 серпня 1998 року.

Вчений секретар

спецiалiзованої вченої ради

кандидат військових наук,   професор             Бастрічев В. С.

Загальна характеристика роботи

Вступ

Тривалий суперечливий шлях розвитку, масштабні політичні, воєнні, економічні потрясіння, а також значні науково-технічні досягнення  запевняють людство  в переконанні того, що найвищою цінністю на Землі є людина,  неповторна людська особистість.  Ці загальнопланетарні тенденції сучасного суспільства сьогодні займають важливе місце i у сфері військової педагогіки, впливають на її спрямованість і зміст.

Важливе значення для методології військової педагогіки має критичний аналіз парадигми, що упродовж кількох останніх століть була панівною в науці взагалі. Згідно з нею, об'єктивність наукової істини вважалась тим вищою, чим більше наука абстрагувалась від суб'єкта, від індивідуальності. Саме такий підхід сприяв появі педагогіки,  яка, ігноруючи індивідуальність, оперувала абстрактною людиною, на яку i було спрямовано  виховний вплив.

Військова педагогіка в недалекому минулому серед усіх інших галузей педагогічної науки була найбільш далекою від ідей гуманізму внаслідок тотального ідеологічного впливу.  Вона грунтувалася на ідеї вирішального формуючого соціального впливу, його ексклюзивній ролі у формуванні особистісті.  Матеріальне зводилось тільки до соціального,  особистість військовослужбовця розцінювалась як простий об`єкт зовнішнього впливу.  В індивідуальній виховній роботі практикувався прямолінійний підхід, за яким за взірець бралося точне відтворення зовнішнього у внутрішньому. При цьому не враховувалось,  що людина у військовій формі має свої особистісні психологічні, антропологічні, біологічні характеристики, свої потреби та свої проблеми.

Сучасні концептуальні зміни,  які відбуваються у Прикордонних військах України,  їхня поступова трансформація із суто військової в правоохоронну структуру,  створюють об'єктивні передумови для створення системи виховання на засадах  гуманізму.

Відповідно до законів "Про державний кордон України" і "Про Прикордонні війська України", вказівок Держкомкордону з організації оперативно-службової діяльності  щодо охорони кордону виховання всіх категорій військовослужбовців-прикордонників набуває пріоритетного значення.  Його серцевиною повинна стати індивідуальна виховна робота,  модель  якої  має грунтуватися на ідеї, що саме особистість є джерелом свого саморозвитку.  Завдання вихователя полягає в тому, щоб створити для вихованця умови для самовиховання, самовизначення і самореалізації з урахуванням свого рівня розвитку. У Прикордонних військах України прикордонна застава, застава прикордонного контролю, відділення кпп є основними підрозділами - центрами виховної роботи, тому саме  командири цих підрозділів є безпосередніми організаторами виховної роботи взагалі та індивідуальної виховної роботи зокрема.

Як показують дослідження, тут, при розгляді питання щодо індивідуальної виховної роботи, не вдається уникнути крайнощів. Так, одна частина офiцерiв вважає, що iндивiдуальна виховна робота не є особливо складною. Вона полягає лише в тому, щоб  проводити бесiди з окремими вiйськовослужбовцями, під час яких з'ясовувати питання їх бiографiї, життя, служби та побуту. Iнша частина офіцерів обмежується в цій роботі вказiвками, вимогами, інструктажами та ін. У сфері їхнього впливу нерідко знаходяться лише недисциплiнованi воїни, які викликають стурбованість. Ця категорiя офiцерiв зводить виховну роботу до здiйснення тих заходів  впливу,  які  застосовуються лише пiсля скоєння проступку. Вони не усвідомлюють обсягу й структури iндивiдуальної виховної роботи, не враховують  повною мірою її психолого-педагогiчних аспектiв.

Подiбнi уявлення про iндивiдуальну виховну роботу знижують її роль i не дозволяють достатньою мiрою використовувати широкі виховнi можливостi, котрi вона мiстить у собi за умови правильного та умiлого її проведення.

Вирішення цієї актуальної проблеми, передусім, залежить від командирів підрозділів (тобто, від людей, які навчають і виховують особовий склад,  безпосередньо організують охорону кордону) від рівня їх військово-педагогічної підготовки (насамперед, уміння переконувати та мобілізувати прикордонників на успішне виконання оперативно-службових завдань).

Ідея індивідуального, диференційованого підходу до організації процесу виховання сама по собі  не є новою. Вона супроводжувала розвиток педагогіки впродовж усієї її історії на різних етапах, в різні історичні епохи    зусиллями прогресивних педагогів: Й. Песталоцці, Г. Сковороди, Л. Толстого,                         М. Драгоманова, Г. Ващенка, В. Сухомлинського та ін.  Ці ідеї були покладені в основу їх педагогічних систем,  розвивались як принципи розбудови особистісно-орієнтованої, гуманної педагогіки, на противагу педагогіці авторитарній. Суспільно-педагогічний рух прихильників побудови виховного процесу на вищезазначених ідеях припадає на середину 80-х років і відомий під назвою "педагогіка співробітництва".   Психологічний аспект цієї проблеми  розглядали І. Д. Бех,  В. Ю. Боборикін,  М. Й. Боришевський,  С.  Д.  Максименко,      О. Ю. Осадько,  М. І. Томчук та ін.

Останнім часом значної актуальності набули дослідження гуманних відносин серед військовослужбовців і у вітчизняній військовій педагогіці.  Це знайшло відображення, зокрема, в роботах таких  дослідників  проблем військової педагогіки,  як  Е. А. Афонін, В.  О.  Балашов,   О.  І.  Воронов,    Д.  В.  Іщенко,    Ю. В. Кокодей, О. Д. Сафін,  Ю. І. Сердюк та ін.

Для з'ясування проблеми, що досліджується, становлять певний інтерес роботи англійського вченого Норманда Коупленда, японських вчених Хонсино Ясусабуро, Хаяси Сигео.

Разом з тим,  як показує аналiз лiтератури та дисертацiйних дослiджень,  iндивiдуальна виховна робота офiцерiв підрозділів Прикордонних військ України, з урахуванням  сучасних вимог, не стала предметом усебiчного та комплексного вивчення.

Актуальнiсть теми. Ефективнiсть виконання    прикордонниками оперативно-службових завдань щодо охорони  державного  кордону залежить насамперед вiд командирiв   пiдроздiлiв, якi безпосередньо організують і проводять  iндивiдуальну виховну роботу, спрямовану на морально-психологічне забезпечення виконання завдань прикордонної служби.

Вивчення досвiду їхньої роботи в частинах і пiдроздiлах Прикордонних військ  України  свідчить,  що  на цей час проблема вдосконалення індивідуальної   виховної   роботи відповідно до змін,  що відбуваються в суспільстві, не отримала наукового обгрунтування; наявні методичнi   вказiвки  застаріли і не забезпечують розв`язання поставлених перед командирами  пiдроздiлiв завдань; військово-педагогічна та психологічна пiдготовка командного  складу  є недостатньою для  ефективної  організації   та проведення   індивідуальної   виховної   роботи   в   підрозділах Прикордонних військ України. Таким чином, iндивiдуальна виховна робота командирiв пiдроздiлiв, відповідно до вимог часу, вимагає якісного вдосконалення.  

Актуальнiсть даної  проблеми та її  недостатня   розробленiсть   i визначили  вибiр теми дисертаційного дослiдження, а саме  “Удосконалення iндивiдуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв Прикордонних  вiйськ України”.

Зв’язок роботи з науковими   програмами,   планами,   темами.  Дисертацiя  виконана  згiдно з планом науково-дослiдних робiт Прикордонних вiйськ України.

Об’єкт дослiдження  -  iндивiдуальна  виховна  робота  командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військ України.

Предмет дослiдження - шляхи вдосконалення iндивiдуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військ України.

Мета дослiдження полягає у визначеннi та науковому обгрунтуваннi шляхів удосконалення iндивiдуальної виховної  роботи  командирiв пiдроздiлiв.

У процесі дослідження розв`язувалися такі завдання:

Аналіз психолого-педагогічної сутності  поняття “індивідуальна виховна робота”  на основі  антропологічного, педоцентричного підходів.

Виявлення основних суперечностей, тенденцiй, залежності,  особливостей процесу індивідуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв.

Виявлення рівнів сформованості вміння проводити індивідуальну виховну роботу командирами підрозділів зі своїми підлеглими, розробка  методики оцінки стану індивідуальної виховної роботи та  обгрунтування  її критеріїв.

Розробка i наукове обгрунтування методичних рекомендацій щодо вдосконалення індивідуальної   виховної   роботи   командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військ України .

Гiпотеза дослiдження. Ефективнiсть iндивiдуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв пiдвищиться за умов:

оволодіння командирами     пiдроздiлiв     цiлiсною     системою педагогiчних  знань  і  вмiнь,  необхiдних  для  організації  та проведення iндивiдуальної виховної роботи;

сформованості у  командирiв  пiдроздiлiв  позитивної  мотивації  щодо вдосконалення iндивiдуальної виховної роботи;

застосування у практиці індивідуальної виховної роботи командирів підрозділів  методики оцiнки її стану.

Методологiчною основою  дослiдження  є положення  про взаємообумовленiсть внутрiшнiх психiчних факторiв та зовнiшнiх впливiв на вiйськовослужбовцiв; активнiсть особистостi у процесi навчання та виховання; взаємозв’язок свiдомостi iндивiда та його дiяльностi.

Теоретичною основою  дослiдження  є  положення  воєнної  доктрини України; концепцiя охорони  державного кордону України;  закони України “Про державний кордон України”, “Про Прикордоннi вiйська України”, вказівки Держкомкордону щодо організації оперативно-службової діяльності , морально-психологічного забезпечення прикордонної служби, організації та проведення індивідуальної  виховної  роботи  у  військах,  положень   iнших керiвних документiв.

Для розв`язання поставлених  завдань  i  перевiрки  гiпотези  були використані наступні методи дослiдження: аналiз психолого-педагогічної лiтератури, абстрагування, аналогiя,  спостереження,  бесiда,  анкетування, метод експертної оцiнки,  iнтерв’ювання,  педагогiчний експеримент.

Наукова новизна  одержаних  результатiв  дослiдження  полягає в наступному:

отримано якісно нові  теоретично-методологічні дані щодо соціальних, психолого-педагогічних особливостей індивідуальної виховної  роботи на основі антропологічного, педоцентричного підходів;

уперше розроблено методику оцінки стану індивідуальної виховної  роботи командира підрозділу;

одержало подальшого розвитку обгрунтування шляхів та умов удосконалення індивідуальної виховної  роботи в підрозділах Прикордонних військ України.

Практичне значення одержаних  результатiв  дослiдження полягає у розробцi рекомендацiй щодо вдосконалення iндивiдуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військьк України та її методичного забезпечення,  а саме: методики оцінки стану індивідуальної виховної  роботи; методичних рекомендацій щодо організації індивідуальної виховної роботи командирів підрозділів з різними категоріями військовослужбовців, методики організації професійно-психологічного відбору кандидатів для навчання у навчальних загонах (частинах) Прикордонних військ України. Результати дослідження впроваджені у підрозділах Північно-Західного напряму Прикордонних військ України.

Матерiали дослiдження можуть бути використанi у навчально-виховному процесi вищих вiйськових  навчальних закладiв,  а також  на  курсах  пiдвищення  кваліфікації   та   перепiдготовки офiцерських кадрiв.

Достовiрнiсть результатiв забезпечується теоретичним обгрунтуванням  його вихідних положень, застосуванням комплексу методiв дослiдження, адекватних його предмету, метi та завданням; репрезентативнiстю вибiрки.

Особистий внесок  здобувача. У статтях,  опублiкованих самостійно або у спiвавторствi, особистим внеском автора є:

“Розробка критерiїв   i  рiвнiв  оцiнки  стану iндивiдуальної  виховної роботи”: обгрунтування критерiїв оцiнки стану iндивiдуальної  виховної  роботи;

“Деякi шляхи оптимiзацiї змiсту вiйськово-педагогiчної пiдготовки командирiв пiдроздiлiв”: проведення аналiзу стану  вiйськово-педагогiчної пiдготовки командирiв пiдроздiлiв щодо індивідуальної виховної роботи та визначення шляхів її удосконалення;

“Iндивiдуальна виховна робота з вiйськовослужбовцями  за контрактом”: визначення напрямків удосконалення iндивiдуальної виховної роботи з цією категорією військовослужбовців;

“Деякi особливостi iндивiдуальної виховної роботи з жінками-вiйськовослужбовцями”:   розроблення   рекомендацiй  щодо індивідуальної виховної роботи з вiйськовослужбовцями-жiнками;

“Методичний посібник щодо організації професійно-психологічного відбору кандидатів для навчання в навчальних загонах (частинах) Прикордонних військ України”: опрацювання порад щодо вивчення нового поповнення у навчальних загонах.

Апробацiя результатiв дисертацiї.

Основнi  положення  та  результати  дослiдження  обговорювалися:

на мiжнароднiй науково-практичнiй  конференцiї  з  проблем  розвитку особистостi та держави (Хмельницький, 1997);

на мiжвузiвській  науково-практичній     конференції  i  семiнарах (Хмельницький, 1996).

Узагальнені теоретичнi положення i практичнi рекомендацiї впроваджувалися дисертантом протягом усiєї дослiдно-експериментальної роботи. Окремi положення дослiдження увiйшли  до  методичних рекомендацiй управління  виховної роботи Державного комітету у справах охорони державного кордону, до методичного посібника щодо організації професійно-психологічного відбору кандидатів для навчання в навчальних загонах (частинах) Прикордонних військ України; використовуються при проведеннi занять з  вiйськової  психологiї, педагогiки та методики виховної роботи в Академії Прикордонних військ України.

Публiкацiї. За  матерiалами  дослiдження  автором опубліковано шiсть наукових статей,  розроблено методичний  посіб-

ник.

Структура дисертацiї. Дисертацiя складається зі вступу,  трьох роздiлiв,  висновкiв, списку використаної  лiтератури та додатків.  Рукопис мiстить 166 сторiнок машинописного тексту. Iлюстративний матерiал  подано  на 1 таблиці,  5 рисунках та 14 додатках. Бiблiографiя мiстить 171 найменування.

Основний змiст дисертацiї

У вступi обгрунтовано актуальнiсть теми дослiдження; визначено об'єкт, предмет, мету, завдання дослiдження; сформульовано гiпотезу, розкрито наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи; викладено основнi наукові результати.

У першому розділі - “Педагогічні основи організації та проведення індивідуальної виховної роботи з військовослужбовцями” проаналізовано історичний закордонний та вітчизняний досвід i сучасний стан індивідуальної виховної роботи командирів підрозділів; конкретизовано сутність поняття “індивідуальна виховна робота” на основі антропологічного, педоцентричного підходів та його складових: ідей, цінностей, як матеріальних, так i духовних, спрямованих на піднесення індивідуальності, її самовиявлення та саморозвиток.

Аналіз історичного минулого показав, що процес зародження, становлення та розвитку індивідуальної виховної роботи командирів підрозділів є складним i суперечливим. Цей процес безпосередньо здійснювався i залежав від об‘єктивних умов i суб’єктивних факторів розвитку суспільства.   

Аналіз психолого-педагогічної літератури дозволив автору виявити тенденцiї розвитку процесу пiдготовки командирiв пiдроздiлiв щодо вдосконалення індивідуальної виховної роботи.

Проаналiзовано сучасний стан індивідуальної виховної роботи командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військ України. Виявлено також вплив індивідуальної виховної роботи на формування особистостi офiцера, його педагогiчного мислення, культури поведiнки, професiйних  якостей.

Як показало дослідження, динамiка, масштабнiсть i проблеми індивідуальної виховної роботи пов'язані з розбудовою української держави, її кордонiв з країнами близького та далекого зарубiжжя; радикальними змiнами у свiтогляді, духовностi особового складу; суперечностями поглядів щодо вiтчизняної iсторiї; сучасними умовами життя  прикордонників. Ці проблеми мають безпосередній вплив на стан  індивідуальної виховної роботи  в підрозділах Прикордонних військ України.

Питанням сутності індивідуальної виховної роботи командирiв підрозділів    присвяченi    роботи    А. Ф. Кобилянця,   Ю. І. Сердюка, П. І. Сергіюка, М. Ф. Феденка та інших. Автори в трактування сутностi проблеми вкладають надзвичайно широкий змiст, що ускладнює практичну роботу командирів підрозділів у вiйськових частинах.

У дисертації аналізуються різні підходи авторів до визначення сутності поняття "індивідуальна виховна робота" та його змісту. З урахуванням результатів аналізу та особливостей індивідуальної виховної роботи  командирів прикордонних підрозділів конкретизовано сутність цього поняття в сучасних умовах гуманізації відносин між різними категоріями військовослужбовців.

Індивідуальна виховна робота це систематичний і цілеспрямований психолого-педагогічний вплив командира (начальника) на поведінку військовослужбовця з метою його оптимальної самореалізації, всебічного розвитку та підготовки до успішного виконання завдань прикордонної служби. Вона є сукупністю взаємопов'язаних компонентів: педагогічної діагностики на основі  всебічного  вивчення  особистості кожного підлеглого; педагогічного  прогнозування його діяльності та поведінки; цілеспрямованого,  педагогічно доцільного впливу на нього.

Зміст її включає:

1. Забезпечення безпосереднього й опосередкованого всебічного вивчення особистості кожного підлеглого, нагромадження, систематизацію й аналіз одержаних результатів; розробку рекомендацій щодо використання отриманих даних.

2. Цілеспрямований педагогічний вплив на особистість воїна, взаємодію з ним, аналіз результатів і коригування практичної діяльності.

3. Керівництво індивідуальною виховною роботою, що передбачає її планування;  навчання підлеглих командирів;  контроль  за ходом  індивідуальної виховної роботи; оцінку її ефективності; коригування процесу індивідуальної виховної роботи; аналіз її результатів.

Ураховуючи те, що в більшості випадків ця діяльність має характер реагування на вже скоєний вчинок, автором визначене головне завдання індивідуальної виховної роботи командира - всебічне вивчення підлеглого і на цій основі прогнозування його діяльності, а, при необхідності, також попередження його негативних вчинків.

На основі експериментальних даних у роботі доведено, що вдосконалення індивідуальної  виховної  роботи в підрозділах знаходиться у прямій залежності від правильного розуміння командирами її  сутності та змісту з урахуванням специфіки служби у підрозділах Прикордонних військ, систематичного вивчення особового складу і педагогічного впливу на воїнів, всебічного урахування особливостей прикордонної служби та наявності різних категорій військовослужбовців.

У другому роздiлi "Експериментальне дослідження шляхів удосконалення індивідуальної виховної роботи в Прикордонних військах України" розкривається процес організації експериментального дослідження та його результати.

У ході експерименту були уточнені основні шляхи вдосконалення індивідуальної виховної роботи в підрозділі за допомогою методу групових експертних оцінок.

При визначенні експериментальних і контрольних підрозділів були враховані рекомендації командування загону щодо доцільності створення контрольних i експериментальних підрозділів на комендатурах Львівського прикордонного загону.

Удосконалення індивідуальної виховної роботи  вимагає використання спеціально розробленної методики із застосуванням науково обгрунтованих критеріїв i показників для визначення ефективності індивідуальної виховної роботи в підрозділі.

У дисертації на основі аналізу накопиченого досвіду індивідуальної виховної роботи і проведеного експериментального дослідження розроблена методика оцінки стану індивідуальної виховної роботи командира підрозділу, яка складається з трьох елементів, показаних у таблиці 1.

Таблиця 1    

Критерії та показники методики оцінки стану індивидуальної  виховної роботи   командира підрозділу

№ з.п

Критерії  та показники

І

Пізнавальний критерій:

1. Рівень знань командиром підлеглих;

2. Ступінь оволодіння  командиром знаннями та навичками індивідуальної виховної роботи

ІІ

Кількісний критерій:

3. Кількість посадових осіб підрозділу, що брали участь в індивідуальній виховній роботі;

4. Ступінь охоплення індивідуальною виховною роботою  в підрозділі  усіх підлеглих

ІІІ

Результативний критерій:

5. Уміння командира використовувати результати вивчення підлеглих у  практичній діяльності;

6. Уміння  командира прогнозувати діяльність підлеглих

Основні положення  методики оцінки стану індивідуальної виховної  роботи командира підрозділу  представлені в дисертації.

Уміння командира прогнозувати діяльність підлеглих рекомендується оцінювати за наступними взаємопов`язаними елементами:

несприятливе допризовне середовище;

належність до мікрогрупи, що супроводжується видхиленням у поведінці;

втрата ідентифікації у колективі.

Методика, яку  було застосовано, дозволила забезпечити єдиний підхід експертної групи до оцінки стану індивідуальної виховної роботи.

У результаті здійснення формуючого експерименту рівень індивідуальної виховної роботи в експериментальному підрозділі підвищився відповідно  з 3,2 до 4,0  (рис. 1), а в контрольному - з 3,3 до 3,4 (рис.2.). Вдалося покращити основні показники, що  характеризують стан індивідуальної виховної роботи. Результати досліджень графічно показані на  рис. 1, 2, у табл. 2.

Рис. 1.  Рівень індивідуальної виховної роботи  на початку                              та по закінченні експерименту в контрольному підрозділі

Рис. 2. Рівень індивідуальної виховної роботи  на початку та по закінченні експерименту в експериментальному підрозділі

Запропонована методика забезпечує єдиний підхід командирів до оцінки стану індивідуальної виховної роботи, може служити для них орієнтиром у  роботі з особовим складом,  дає можливість порівняти результати у цьому напрямку своєї роботи з її результатами в інших підрозділах.

Таким чином, результати експерименту та експертного опитування свідчать, що основними шляхами вдосконалення індивідуальної виховної роботи є: розвиток у командирів знань, уминь і навичок індивідуальної виховної роботи; урахування психологічних властивостей підлеглих в індивідуальній виховній  роботі; удосконалення методики організації і проведення індивідуальної виховної роботи; застосування методики оцінки стану індивідуальної виховної роботи.   

                                                                              Таблиця 2

Усереднені  оцінки показників індивідуальної виховної

роботи в контрольних та експериментальних підрозділах

Заміри

Підрозділи

Середні оцінки за показниками

1

2

3

4

5

6

1

контрольні

3,2

3,4

3,8

3,5

3,1

2,8

експериментальні

3,2

3,4

3,6

3,2

3,0

2,8

2

контрольні

3,3

3,5

3,7

3,8

3,2

3,0

експериментальні

3,6

3,7

3,8

4,3

3,4

3,2

3

контрольні

3,3

3,5

4,0

4,2

2,8

2,6

експериментальні

4,0

4,3

4,0

4,4

3,7

3,6

Утретьому роздiлi "Шляхи вдосконалення індивідуальної виховної роботи  в Прикордонних військах України" розкриваються основнi шляхи вдосконалення індивідуальної виховної роботи  та  умови,  які, на погляд здобувача, сприяють цьому процесу.

Вивчення стану індивідуальної виховної  роботи  командирів, динаміки  і  специфіки  її вдосконалення дало можливість  визначити основні шляхи та умови, які дозволять помітно підвищити її рівень.

Основними шляхами є:  

а) розвиток у командирів знань, умінь і навичок індивідуальної виховної  роботи;

б) урахування психологічних властивостей підлеглих в індивідуальній виховній роботі;

в) удосконалення методики індивідуальної виховної роботи;

г) застосування методики оцінки стану індивідуальної виховної роботи.

Основними умовами є:  

обгрунтованість мети і завдань індивідуальної виховної роботи;  

науково обгрунтоване планування індивідуальної виховної роботи;  

єдине розуміння мети і завдань індивідуальної виховної роботи;

реалізація принципу персональної відповідальності за  організацію і проведення індивідуальної виховної роботи;

наявність у віхователів підрозділу необхідних знань, умінь і навичок проведення індивідуальної виховної роботи;

ефективне керівництво індивідуальною виховною роботою;  

наявність належних соціальних умов;

вчасне задоволення матеріальних і духовних потреб військовослужбовців;  

статутний  внутрішній порядок і організація служби військ у підрозділі;

необхідний рівень згуртованості й активності військового колективу.

Удосконалення індивідуальної виховної  роботи  командира складний, внутрішньо різнобічний процес, зумовлений впливом численних чинників, умов життя і діяльності військовослужбовців. Серед цих чинників необхідно виділити такі: ступінь обгрунтованості мети і завдань індивідуальної виховної роботи; рівень педагогічної майстерності вихователів;  рівень організації та керівництва індивідуальною виховною роботою; загальну морально-психологічну обстановку в підрозділі;  соціально-педагогічні особливості особового складу;  активність військового колективу; загальний рівень  розвитку особового складу; рівень матеріально-побутової забезпеченості воїнів; погодженість у виховній роботі командирів усіх категорій.

Основою успішного  вдосконалення індивідуальної виховної роботи  є  активне впровадження усіх форм і методів поглибленого вивчення  підлеглих і педагогічно обгрунтованого впливу на них, прогнозування відхилень поведінки, з урахуванням змін, що відбуваються у Прикордонних військах,  які передусім пов'язані з переходом на контрактну систему комплектування. При цьому необхідно ефективно поєднувати педагогічний вплив на підлеглого з тісною,  повсякденною взаємодією з ним у питаннях його професійної підготовки, виховання моральних та психологічних якостей.

У сучасних умовах актуальність проблеми індивідуальної виховної роботи  командирів, її теоретична та практична значущість істотно зростають. Це зумовлено низкою чинників, передусім, необхідністю вирішення загальнолюдських соціально-педагогічних завдань щодо гуманізації та піднесення особистості людини на  основі  демократичних принципів. Багато проблем індивідуальної виховної роботи одержують нове звучання у зв'язку з реформуванням Прикордонних військ України в правоохоронну структуру; зростанням ролі навчання і виховання у зміцненні дисципліни та правопорядку; необхідністю формування здорової моральної атмосфери у прикордонних колективах.

Загальні висновки

Складність оперативної  обстановки на державному кордоні вимагає від командирів постійного пошуку нових, більш ефективних шляхів морально-психологічного забезпечення прикордонної служби. Одним з напрямків вирішення цієї проблеми є вдосконалення індивідуальної  виховної роботи у підрозділах, реалізація принципу індивідуального і диференційного підходу у вихованні.
        Індивідуальна виховна робота включає в себе сукупність форм i засобів цілеспрямованого вивчення підлеглих, педагогічно обгрунтованого і доцільного впливу на них,  взаємодії з ними, а також  організацію індивідуальної виховної роботи  та керівництво нею.

Аналіз матеріалів, які були отримані в ході дисертаційного дослідження,  дозволили сформувати такі основні висновки:

1. Одним із головних шляхів вдосконалення  індивідуальної виховної роботи у підрозділі є розвиток у командирів відповідних знань, умінь і навичок організації індивідуальної виховної роботи, ефективного вивчення особового складу підрозділу, педагогічного  виховного впливу  на  воїнів. Основою цього є:  формування психолого-педагогічної  культури командирів; цілеспрямоване озброєння їх теоретичними знаннями та передовим досвідом індивідуальної виховної роботи у процесі оперативно-службової діяльності.

2. При вивченні індивідуальних властивостей психіки особистості воїна-прикордонника, перш за все, звертатється увага на спрямованість його особистості - центральний компонент структури особистості.  Це дозволяє визначити те,  яку життєву мету ставить перед собою дана особа; чому у взаємовідносинах з іншими людьми чинить саме  так,  а не інакше; чим найбільше цікавиться;  що більш за все цінує в житті та що засуджує.

Знання iндивiдуально-психологiчних якостей i собливостей вiйськовослужбовцiв дає можливiсть командиру вибрати такi засоби впливу, за допомогою яких він може не тiльки усунути певні недолiки пiдлеглого, але й своєчасно попередити  негативнi  впливи  в  колективi,  що завдають шкоди дисциплiнi, бойовiй готовностi тощо.

3. Поряд  з  педагогічно вмілою організацією індивідуальної виховної роботи її ефективність багато в чому залежить від досконалості  методики, основними складовими якої є: вивчення психологичних властивостей підлеглих; педагогічно доцільний вплив на них; корекція індивідуальної виховної роботи в ході її проведення; прогнозування і профілактика відхилень поведінки воїнів; оцінка стану індивідуальної виховної роботи  командира підрозділу.

Як свідчать результати дослідження, за своєю змістовною сутністю індивідуальна виховна робота в підрозділі є більш ефективною у порівнянні з колективними формами  впливу.  Головна її перевага полягає у тому, що вона створює передумови для постійного, результативного педагогічного впливу як на  конкретного  військовослужбовця,  так і на весь особовий склад підрозділу. Тому останні вказівки Держкомкордону щодо організації виховної роботи вимагають центр її ваги перенести у сферу особистості військовослужбовця.

Результати дослідно-експериментальної роботи підтвердили висунуту  гіпотезу та свідчать про високу ефективність запропонованих автором методичних рекомендацій щодо вдосконалення індивідуальної виховної роботи  в підрозділах Прикордонних військ України.

Напрямки подальшого дослідження можуть бути наступними:

Особливості індивідуальної виховної роботи  в умовах прикордонної служби.

Педагогічні основи морально-психологічної підготовки воїнів-контрактників до прикордонної служби.   

Психолого-педагогічні основи індивідуальної виховної роботи  з військовослужбовцями-жінками.

Список опублiкованих праць за темою дисертацiї.

1. Грязнов І. О. Деякі шляхи організації індивідуальної виховної роботи в підрозділах Прикордонних військ України // Збiрник наукових  праць. № 2, ч. ІII. - Хмельницький: Видавництво АПВУ, 1996. - С.  65-67.

2. Грязнов І. О. Деякі аспекти індивідуальної виховної роботи у сучасних умовах // Збiрник наукових праць. № 2, ч.ІII. - Хмельницький: Видавництво АПВУ, 1996. - С. 68-70.

3. Грязнов І. О. Розробка критеріїв i рівнів оцінки  індивідуальної виховної роботи  // Збiрник  наукових  праць. № 2, ч. ІII. - Хмельницький: Видавництво АПВУ, 1996.- С. 71-74 (у співавторстві з Іщенком Д. В.).

4. Грязнов І. О. Деякi шляхи оптимiзацiї змiсту  вiйськово-педагогiчної пiдготовки командирiв пiдроздiлiв Прикордонних вiйськ України // Збiрник науково-методичних робiт. № 4, ч.II. - Хмельницький:   Видавництво АПВУ, 1997. - С. 156-158 (у співавторстві з Сердюком Ю. І.).

5. Грязнов І. О. Індивідуальна виховна робота з військовослужбовцями за контрактом. // Збiрник наукових праць. № 5, ч. II. - Хмельницький: Видавництво АПВУ, 1997. - С. 85-87 (у співавторстві з Артамоновим Б.Б., Казьмірчуком С. О.).

6. Грязнов І. О. Деякі особливості індивідуальної виховної роботи з жінками-військовослужбовцями // Збiрник  наукових  праць. № 6,    ч. II. - Хмельницький: Видавництво  АПВУ, 1998. - С. 88-93. (у співавторстві з Іщенком Д. В.).

7. Грязнов І. О. Методичний посібник щодо організації професійно-психологічного відбору кандидатів для навчання в навчальних загонах (частинах) Прикордонних військ України // Звіт про науково-дослідну роботу    ( № 298 - 0038 К “Анкета -П” ) ( у співавторстві  Артамоновим  Б. Б.,  Торіциним О. Ю.).

Анотація

Грязнов І. О. Удосконалення індивідуальної виховної роботи командирів підрозділів  Прикордонних військ України.  - Рукопис.

Дисертацiя на здобуття наукового ступеня  кандидата  педагогiчних  наук  за спецiальнiстю 20.02.02. Вiйськова педагогiка та психологiя. - Академiя Прикордонних вiйськ України, Хмельницький, 1998.

Дисертацiю присвячено дослiдженню питань вдосконалення індивідуальної виховної роботи  командирiв пiдроздiлiв Прикордонних військ України. Проведено iсторико-педагогiчний аналiз її стану. У дослiдженнi обгрунтовано основнi шляхи вдосконалення індивідуальної виховної роботи, якими є: розвиток у командирів педагогічних знань, умінь, навичок індивідуальної виховної роботи;  урахування психологічних властивостей особистості в індивідуальній виховній роботі; розвиток методики індивідуальної виховної роботи; застосування методики оцінки стану індивідуальної виховної роботи.

Ключовi поняття: індивідуальна виховна робота, особистість, педагогічні знання, вміння, навички, психологічні властивості.

Грязнов И. А. Совершенствование индивидуально-воспита-тельной работы командиров подразделений  Пограничных войск Украины. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 20.02.02. Военная педагогика и психология. - Академия Пограничных войск Украины, Хмельницкий, 1998. Диссертация посвящена исследованию вопросов совершенствования индивидуально-воспитательной работы командиров подразделений Пограничных войск Украины. Проведен историко-педагогический анализ ее состояния. В исследовании обоснованы основные пути совершенствования индивидуально-воспитательной  работы, которыми являются: развитие у командиров педагогических знаний, умений, навыков индивидуально-воспитательной работы; учет психологических особенностей личности в индивидуально-воспитательной работе; развитие методики  индивидуально-воспитательной  работы; применение методики оценки состояния индивидуально-воспитательной работы.

Ключевые понятия: индивидуально-воспитательная работа, личность, педагогические знания, умения, навыки , психологические особенности.

Igor Griaznov. Personal educational improvement of the units commanders of the  Border Guard Troops of Ukraine. - Manuscript.

This thesis is for obtaining the scientific degree of the Candidate of Pedagogical Scienсes on speciality 20.02.02. Military Pedagogics and Psychology. - The Academy of the Border Guard Troops of Ukraine, Khmelnytsky, 1998.

The thesis deals with the problems of units commanders of the Border Guard Troops of Ukraine personal educational improvement. It incorporates historical pedagogical analysis of its state, ways of improvement due to the development of relevant knowledge vested in commanders pedagogical skills and habits of personal work, development of methodology of personal educational work, use of estimation of methodology intended to measure a state of personal educational work.

Key words: personal educational work, personality, pedagogical knowledge, skills, habits, benting, psychological peculiarities.




1. Описание бизнеспроцессов предметной области на естественном языке [3] 2
2. Осевой компрессор.html
3. Методические рекомендации для студентов Тема занятия Биосинтез белка Значение темы- Проблема природы
4. Административно-правовые отношения в сфере управления финансами и кредитом
5. а за вознаграждение совершить одну или несколько сделок от своего имени но за счет комитента инвестора ст
6. Реферат Шульгиной Анны Михайловны Лебедевой Екатерины Александровны Группа 1МI СанктПе
7. 3107 рублей Если целью использования является выбор программы с минимальными затратами то наиболее желате
8. СИСТЕМЫ АВТОМАТИЧЕСКОГО УПРАВЛЕНИЯ Билет 1 1 Определения САР и САУ.html
9. Дипломная работа Управление ликвидностью и платежеспособностью предприятия
10. Аспекты учета вложений во внеоборотные активы предприятия ООО Мелон+.html
11. Организация труда на предприятии
12. Технология и оборудование литейного производства
13. Дети стайкой бегут в указанном направлении на расстояние до 10 м
14. .Q по Методу Кошастого Этот материал содержит информацию дополняющую ldquo;Метод Кошастогоrdquo; который напи
15. тема ~ комплекс кісток хрящів суглобів зв~язок і м~язів який дає опору тілу і забезпечує пересування в прос
16. Особенности строения и формообразования Dies Ire Карла Дженкинса.html
17. ТЕМА 5 ОБЛІК ТОВАРНОМАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ План Система обліку товарноматеріальних запасів
18. РУБЦОВСКИЙ МАШИНОСТРОИТЕЛЬНЫЙ ТЕХНИКУМ Утверждено на заседании предметноцикловой к
19. 1997 План Введение 3 5 Глава I Чичерин Б
20. вот моя жизненная программа не выполнена жизнь не удалась не повезло