Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тему Участь віруючих християн в релігійних обрядах Методологічна частина Актуальність обраної тем

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  7

Програма та результати соціологічного дослідження на тему «Участь віруючих християн в релігійних обрядах»

Методологічна частина

Актуальність обраної теми: Розглядаючи стан релігійної царини в

Україні можемо спостерігати, що наша країна повернулася до нормальної ситуації релігійної толерантності та прагнення держави якомога менше втручатись в релігійні справи. Проголошена і забезпечується свобода совісті, кожен громадянин має право сповідувати будь яку релігію або не сповідувати жодну. Забезпечене вільне виявлення релігійних почуттів, заборонене створення перешкод, відправлення релігійних культів і ритуалів. Згідно з даними різних досліджень, у цілому по країні до категорії віруючих, котрі сповідують християнство себе відносять близько 70% населення. Але якщо подивитися на такий важливий для фіксування ступеня релігійності показник, як частота відвідування церкви та дотримання релігійних канонів, то регулярно її відвідує лише п'ята частина задекларованих віруючих. Саме під час подібних колективних дій відбувається відтворення релігійних почуттів, усвідомлення індивідом себе частиною єдиної спільноти, закріплюється соціальна солідарність. Саме цієї солідарності бракує в сьогоднішньому українському суспільстві. А оскільки лише невелика частина навіть тих людей, які відносять себе до віруючих християн, регулярно відвідує храми, важко казати про значний вплив релігійних інституцій на суспільство та формування солідарності.

Мета: з'ясувати реальний рівень дотримання віруючими християнами обрядів і церковних канонів.

Завдання: дослідити на основі зібраних соціологічних даних рівень активності віруючих християн у релігійних обрядах на слідування церковних канонів. З'ясувати вплив релігії на повсякденне життя мешканців міста. Проаналізувати релігійність, ставлення громадськості до окремих гілок християнства, релігійних свят та церковних законів.

Об'єкт: мешканці міста Хмельницького, які досягли повноліття незважаючи на стать, сімейний стан, зайнятість та освіту і сповідують християнські релігії.

Предмет: участь віруючих християн у житті церкви та дотримування ними релігійних догм.

Гіпотези:

• Жінки приймають активнішу участь у житті Церкви.

• Доволі високий задекларований рівень християн не збігається з реальною участю у релігійному житті.

• Невелика частина задекларованих віруючих моляться.

• Святкування за столом релігійних свят є радше можливістю відпочити у компанії рідних і знайомих, ніж участю у релігійному обряді.

• Серед респондентів спостерігається низький рівень регулярного відвідування Богослужінь.


Інтерпретація понять:
Релігійні інституції - як соціальне явище, релігія має свої організаційні форми, головною ознакою яких є культова діяльність і яким властиві специфічні відносини, структура групова свідомість, система орієнтирів, контролю. Найпоширенішою організаційною формою релігії є Церква, яка є об'єднанням віруючих на основі спільних догматичних уявлень, обрядів, канонів.

Релігія - це соціальний інститут, що охоплює систему соціальних норм, ролей, звичаїв, вірувань і ритуалів, приписів, стандартів поведінки, організаційних форм, які ґрунтуються на вірі у надприродні сили і явища.

Релігійність - ритуальна властивість індивіда або групи, що виявляється у вірі та схилянні перед надприродними силами. Основними ознаками релігійності є: молитва, сповідь, релігійне виховання в сім'ї, відвідування церкви, членство в релігійній громаді тощо.

Канони - це основні церковні закони, які складають фундамент діючого в церкві права.

Християнство - одна з трьох світових релігій, виникла в Іудеї в 1 ст., центральною постаттю вважається Ісус Христос, який шанується вірними як Син Божий, і обіцяний в Старому Завіті месія. Має три основні конфесії: православ'я, католицизм та протестантизм.

Православ'я - один з трьох головних напрямків в християнстві (з 1054 р.). П. об'єднує декілька автокефальних церков.

Католицизм (від грецьк 'вселенський') - напрямок в християнстві (з 1054 р.). На чолі католицької церкви стоїть Папа Римський, суверен теократичної держави Ватикан.

Протестантизм - одна з трьох конфесій в християнстві, відокремилась в XVI ст. від католицизму. Головними ідеологами П. були П.Меланхтон, М.Лютер, Ж.Кальвін та У.Цвінглі.

Віросповідання - належність людини до певного релігійного напрямку, організації (церкви, громади).

Конфесія (від лат. 'визнання, сповідь') - релігійний напрямок певного віросповідання, який має свою догматику, культ та організаційну структуру.

Катехізис (грецьк.) - (христ.) стисле викладення вчення церкви у вигляді запитань та відповідей.

Конфесія (від лат. 'визнання, сповідь') - релігійний напрямок певного віросповідання, який має свою догматику, культ та організаційну структуру.

Культ релігійний (від лат. 'догляд, поклоніння') - богослужіння, обряди, молитви, жертвопринесення, свята, містерії, а також храми та предмети, які застосовуються в обрядовій практиці.

Хрещення - таїнство в християнстві, означає вступ до церкви і залишення гріхів.

Миропомазання - (прав., кат.) одне з семи таїнств, в католицизмі проводиться одноразово над 7-12 річними дітьми

Покаяння - (прав., кат.) таїнство, що полягає у відвертому розкаянні людини у гріхах під час сповіді та у відпущенні їй гріхів Христом через священика. Обряд П. є також в інших релігіях.

Євхаристія (грецьк.) - (христ.) церковне таїнство, якого хліб та вино пресуществляються на Тіло та Кров Ісуса Христа (Святі Дари), яких причащаються вірні під час літургії.

Священство - (прав., кат.) таїнство посвячення в священнослужителі, яке виконується єпископом.

Методична частина

Генеральна сукупність - усі мешканці міста Хмельницького які досягли повноліття. Вибірка - 50 чоловік.

Метод соціологічного дослідження - опитування способом стандартизованого інтерв'ю.

Спосіб обробки інформації - ручний.

Місце і час проведення інтерв'ю - центр міста з 16.00 до 19.00 години.


Бланк інтерв
ю

1. До якої з гілок християнства Ви себе відносите?

а) православні;

б) католики;

в) протестанти.

2. Як часто ви відвідуєте Богослужіння?

а) щонеділі;

б) декілька раз на рік;

в) лише у великі свята;

г) ніколи не відвідую.

3. Чи часто в повсякденному житті Вам приходиться звертатись з молитвою до Бога?

а) більш ніж 1 раз в день;

б) коли є потреба;

в) дуже рідко;

г) майже ніколи.

4. Чи впливає Ваше віросповідання на повсякденне життя?

а) так;

б) ні;

в) частково.

5. Чи відмовляєтесь Ви від виконання важкої праці у неділю та церковні свята?

а) так;

б) ні;

в) інколи;

г) лише коли є нагальна потреба.

6. З чим асоціюється у Вас церковне свято?

а) з відвідуванням Божого храму та дотриманням церковних звичаїв;

б) з можливістю відпочити у гарній компанії друзів та родичів;

в) з випивкою та смачною їжею за святковим столом;

г) Ваш варіант відповіді_______________________________

7. Чи потрібні для людського життя такі таїнства церкви як: хрещення, миропомазання, покаяння, євхаристія, священство, шлюб, єлеосвячення?

а) життєво необхідні;

б) ними можна знехтувати;

в) лише деякі потребують уваги та дотримання;

г) непотрібні взагалі.

8. Яке Ваше ставлення, щодо розмежованості християнських церков на православну різних патріархатів, греко- і римо- католицьку та протестантську з безліччю релігійних об'єднань?

а) я за об'єднання усіх християн;

б) вони різняться, тому усі мають право на окреме існування;

в) мені байдуже.

9. Ваша стать

Чол.___

Жін.___

9. Ваш вік ____________р.


Результати проведеного інтерв’ю

Запитання

Відповідь:

а)

б)

в)

г)

1

До якої з гілок християнства ви себе відносите?

56%

44%

0%

2

Як часто ви відвідуєте Богослужіння?

32%

32%

20%

16%

3

Чи часто в повсякденному житті Вам приходиться звертатись з молитвою до Бога?

24%

44%

16%

16%

4

Чи впливає Ваше віросповідання на повсякденне життя?

48%

16%

36%

5

Чи відмовляєтесь Ви від виконання важкої праці у неділю та церковні свята?

52%

20%

20%

8%

6

3 чим асоціюється у Вас церковне свято?

48%

68%

16%

4%

7

Чи потрібні для людського життя такі таїнства церкви як: хрещення, миропомазання, покаяння, євхаристія, сннщенство, шлюб, єлеосвячення?

48%

8%

40%

4%

8

Яке Ваше ставлення, щодо розмежованості християнських церков на православну різних патріархатів, греко- і римо- католицьку та протестантську з безліччю релігійних об'єднань?

52%

36%

12%

9

Стать опитуваних

36%

64%

-

-

10

Вік опитуваних

18-29 р.:

52%

30-39р.:

4%

40-59р.:

24%

60-...:

16%


Висновок за результатами проведеного інтерв'ювання

У місті Хмельницькому згідно з даними різних досліджень, у цілому до категорії віруючих християн відносять себе 60-80% населення. Але якщо брати до уваги показники нашого соціологічного дослідження, то можна зробити висновки, що лише третя частина задекларованих віруючих дійсно активні у своїй релігійності та дотриманні церковних канонів. Серед опитаних респондентів кількість православних перевищувала кількість католиків у 10%. Причини самовизначення своєї належності більшої кількості респондентів до православної церкви можна пов'язати в першу чергу з їх національністю. Але якщо подивитися на такий важливий для фіксування ступеня релігійності показник, як частота відвідування церкви, то за даними інтерв'ювання, регулярно її відвідує лише 32% задекларованих віруючих, решта ж на урочисті свята, або лише декілька раз на рік. А такий показник, як регулярність відвідування церковних споруд, завжди мав велике значення для життя релігійних громад. Адже регулярне(принаймні раз на тиждень) відвідування церкви, є вимогою більшості релігій. Саме під час подібних колективних дій відбувається відтворення релігійних почуттів, усвідомлення індивідом себе частиною спільноти. А оскільки лише невелика частина навіть тих людей, які відносять себе до віруючих, регулярно відвідує храми, важко сказати про значний вплив релігійних інституцій на формування моральності та солідарності.

Одразу ж привертає увагу та обставина, що лише 24% з опитаних регулярно моляться, інші ж 44% - лише коли є потреба, 32% - взагалі дуже рідко або майже ніколи не звертається до Господа з молитвою.

Радує хоча б те, що половина християн все таки у неділю та свята відмовляються від виконання важкої праці, так як - це с обов'язковим для християнина будь яких конфесій. Проте, на 20% опитаних не впливає день тижня, щодо виконання роботи. 16% християн взагалі зізналися, що їхнє віросповідання не впливає на повсякденне життя, і майже 36% обрало варіант відповіді - частково. Виникає питання, наскільки їхній спосіб життя відповідає способу житія віруючої людини за церковними канонами? Натомість майже одностайно віруючі вказали на свою участь у святкуванні релігійних свят. Якщо порівняти між собою наведені цифри, то можна припустити: святкування за столом для більшої половини задекларованих віруючих є радше можливістю відпочити у компанії рідних і знайомих, ніж участю у релігійному обряді.

Що стосується запитання про необхідність таїнств церкви, то 40% відповіли, що лише деякі потребують уваги і 12% віруючих взагалі обрали варіанти відповіді «непотрібні» і «ними можна знехтувати». Хоча у таїнствах відображається сама природа Церкви. Сім таїнств у своїй сукупності освячують життя людини - особисте і суспільне, забезпечують їй благодатну повноту. Зокрема кожному з таїнств притаманна власна особлива сила і нехтування цим означає цілковите відмежування себе від Господа та Церкви. Можна констатувати доволі низький рівень поінформованості віруючих, щодо усіх перелічених таїнств церкви. Хоча вони складають основу усього катехізису християнства.

Заслуговує на увагу і той факт, що лише половина респондентів підтримують об'єднання усіх християнських церков в одну Єдину, Святу, Вселенську й Апостольську Церкву. І дванадцятьом відсоткам опитаних взагалі байдуже розмежування церков і 36% схиляються до роздробленості християнської церкви на окремі конфесії.

Участь у інтерв'юванні приймали: 36% чоловіків і 64% жінок. В ході дослідження способом інтерв'ювання можна було спостерігати більшу активність жіноцтва, щодо життя церкви і віднесення себе до віруючих християн. Більша половина задекларованих віруючих - свідома молодь. Яка є майбутнім нації, носієм духовності та солідарності нашого етносу.

На основі досліджених даних можна зробити висновок, що доволі високий задекларований рівень віруючих, зокрема християнського віросповідання, не збігається з реальною участю у релігійному житті. Сьогодні, після тривалого періоду «державного атеїзму», Україна повернулася до нормальної для цивілізованої країни ситуації релігійної толерантності та прагнення держави якомога менше втручатися у релігійні справи. Проте, релігія залишилась атрибутом лише частини населення. Ми залишаємось відділені від церковних канонів, хоча й є носіями певної релігії. Наше повсякденне життя не відповідає життю християнина, який повинен ревно слідкувати за життям церкви, дотриманням заповідей, таїнств, звертатись до Бога у молитвах.




1. МЕНЕДЖМЕНТ В ЭКОНОМИКЕ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ 11 декабря 2013 года Уважаемые дамы и господа коллеги Пр
2. Контрольная работа Вариант 5
3. Пищеварительная система Органы ротовой полости
4. Литературные пристрастия ВВВерещагина
5. правовых институтов поскольку именно государственное устройство определяется в значительной мере порядко
6. а догляд за такими хворими практично не відрізняється від догляду за хворими оперованими на інших ділянках
7. ПРЕДМЕТ И МЕТОД ИСТОРИЧЕСКОГО ИССЛЕДОВАНИЯ
8. Лабораторная работа Монтаж торгового холодильного оборудования Принципиальная схема
9. Психологические особенности конфликтов
10. Американская социолингвистик
11. Тема 1. Общие понятия о государстве.
12. Структурные уровни живого
13. Реферат на тему- Основы здорового образа жизни студента
14. Метод експертних оцінок у прогнозуванні і перспективному плануванні застосовується в таких випадках- а з
15. Практическая энциклопедия бухгалтера
16. Социокультурная характеристика уральского города- проведение досуга в центре и на окраинах, мода
17. Поэтому картина социологического знания будет неполной если не рассмотреть помимо основных концепций такж
18. Тема- Первоначальные сведения о строении вещества Взаимодействие молекул Вы уже знаете что все тела сост
19. тематика наука дедуктивная.html
20. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА По дисциплине Страхование Страховые посредники Вариант 1