Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

а ПЕРЕДМОВА Викладачі вузів основна соціальнофахова група суспільства на яку покладені

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ ВИЩОЇ ШКОЛИ

Довго сам учися, коли хочеш навчати інших

(Г. Сковорода)

ПЕРЕДМОВА

Викладачі вузів - основна соціально-фахова група суспільства, на яку покладені дві надзвичайно важливі та взаємозалежні задачі:

  •  збереження і збільшення культурної спадщини суспільства та цивілізації в цілому;
  •  соціалізація особистості на відповідальному етапі її формування, що пов’язаний з одержанням професійної підготовки та вимагає вищого рівня освіти.

Процес підготовки спеціалістів з вищою професійною освітою - багатоаспектна система, призначення якої:

  •  виробництво знань - наукові дослідження, їх впровадження, експертиза, формування освітніх програм, їх науково-методичне супроводження;
  •  передача знань - навчальний процес у розмаїтості форм, методів, засобів і освітніх технологій;
  •  поширення знань - розробка ефективних освітніх технологій: видання навчальних книг і монографій, виступи перед громадськістю, участь у навчально-методичних, наукових і культуро-освітніх заходах тощо.

Цими функціями визначаються три основні складові викладацької діяльності: 

  •  науково-предметна;
  •  психолого-педагогічна;
  •  культуро-освітня.

Викладач вузу - це особистість, яка за змістом професійної діяльності повинна мати сукупність універсальних якостей. Основні з них - здатності організатора, оратора, аналітика, психолога. Необхідно також володіти суворою логікою педагогічного процесу і виховання, літературною усною та письмовою мовами, бути компетентним фахівцем своєї галузі знань, ерудитом в інших галузях, «майстром на всі руки». Такої багатопланової кваліфікаційної характеристики не має будь-яка інша професія. Від викладача вимагаються не тільки визначені природні здатності, а й величезні розумові, фізичні, емоційно-вольові витрати.

Стосовно сфери освіти найкраще підходить визначення творчості як здатності інтегрувати елементи знань у нові, раніше невідомі комбінації. У процесі науково-педагогічної діяльності викладач інтегрує нові знання, створює умови для інтенсивного формування знань у студентів.

Майбутнього творчого фахівця може підготувати лише ще більш творча особистість - це один з основних постулатів розвитку будь-якої системи освіти.

Робота викладачів триває «від темряви до темряви» і поєднується з науковими дослідженнями та іншими видами діяльності.

У реальному житті неважко помітити, що чим вище науково-педагогічний потенціал викладацького складу вузу, тим вище якість підготовки фахівців.

Аналіз сучасних тенденцій розвитку освіти доводить, що якість підготовки фахівців залежить від ефективності реалізації викладачем всіх своїх багатоаспектних функцій, в першу чергу - психолого-педагогічних, роль і значення яких неухильно зростає.

Науково-педагогічна діяльність пов’язана з використанням комплексу методів як для рішення поточних педагогічних задач, так і досягнення кінцевої мети - підготовки конкурентоспроможного на ринку праці фахівця, який відповідає перспективним потребам суспільства.

Таким чином, різноманітність фахових функцій викладача вищої школи обумовлена вимогами, які суспільство ставить до випускників вузів, а тим самим і до науково-педагогічних кадрів.

Викладацький склад вузів традиційно формується і поповнюється найбільш талановитими випускниками аспірантури, науковими співробітниками та досвідченими спеціалістами-практиками. Але досвід свідчить, що при такій системі комплектування формується тільки науково-предметна компонента викладацької діяльності.

Для кадрового забезпечення галузі та подальшої інтеграції в світовий освітній простір традиційні форми підвищення кваліфікації викладачів вузів сьогодні недостатні.

Нові умови розширили і ускладнили коло поточних та перспективних завдань розвитку вищої професійної освіти. Підвищення вимог до випускників вимагає гуманізації освіти, посилення міждисциплінарних зв’язків, динамічного розвитку програм підготовки і навчальних планів, організаційних форм і технологій навчання.

Ступенева система вищої освіти дозволяє ще на студентському етапі формування особистості надати знання та відповідні уміння із сучасних технологій вищої школи. Підготовка фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістр орієнтована на інноваційний характер професійної діяльності у вищій школі в тому числі.

Кваліфікація магістра - викладач вищого навчального закладу, фахівець з дослідницьким рівнем діяльності.

Магістр може займати такі посади: асистент, викладач-стажист, завідувач навчальної лабораторії, методист, науковий співробітник.

Об’єкт діяльності викладача вищої школи - технології проектування нормативних і навчально-методичних документів, які моделюють педагогічній процес, технології його реалізації, організація та управління означеними технологіями в межах повноважень первинних викладацьких посад.

Розкриттю компонентів об’єкта діяльності викладача вищої школи на первинних посадах і присвячений цей посібник.

Його розділи побудовані за структурою: план, зміст, підсумки, завдання до самоконтролю засвоєння. Завдання розраховані на рівень умінь, що вимагається від студента на завершальній стадії підготовки за магістерською програмою. У розділах, які містять навчальні елементи понятійно-аналітичного та продуктивно-синтетичного рівня засвоєння, подано перелік відповідних професійних умінь викладача вищої школи.

8




1.  Атмосфера ее строение экологомедицинское значение
2. Доклад по дисциплине Экономическая теория СПИРТОВАЯ МАФИЯ Студент ИнЭУ21 Киприянов
3. У истоков гуманизма 3 2
4. ПЕРМСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ГУМОНИТАРНЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ КАФЕДРА ТЕОРИИ И МЕТОДИКИ ФИЗИЧЕСКОЙ
5. Задание к курсовой работе по информатике Дано- Балка прямоугольного сечения с размерами BH
6. седьмая часть числа; учить вычислять седьмую часть числа; продолжить формирование умений решать составные
7. тематически добросовестно готовилась к занятиям на уроках была активна
8. реферату- mericn Federlism in 1990sРозділ- Іноземна мова mericn Federlism in 1990s While it would be n oversttement to suggest tht the verge mericn hs cler concept of m
9. Тема 5. Преступления против общественной безопасности заключающиеся в посягательстве на объекты жизнеобесп
10. Лабораторная работа 1 Представление множеств в ЭВМ
11. Виды наказаний, связанных с ограничением свободы в российском законодательстве
12. тематического моделирования экономических процессов для студентов 2 курса 2ГМУ1 очного отделения 2012-2013 уче
13. дэмакратычнага кірунку нацыянальнаадраджэнскага
14. Притыкинская основная общеобразовательная школа
15. Тема не раскрыта или раскрыта частично
16. а Эта классификация используется для принятия инвестиционных решений
17. 1920 роки Бойові дії Періоди Територія Росія
18. изложениесведения общие понятия науки совокупность каких либо данных знаний и т.
19. Размышления о Всероссийском конкурсе Учитель года
20. э В Древнем Египте в городе Каире правил фараон которы поклонялся богу смерти Анубису