Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

з курсу ldquo;Технологія продукції ресторанного господарстваrdquo; частина 1- Технологія продукції з сирови

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

PAGE  4

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра РГС і Т

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з курсу “Технологія продукції ресторанного

господарства”

(частина 1: Технологія продукції з сировини рослинного походження)

для студентів напряму підготовки 6.140101

«Готельно-ресторанна справа»
денної і заочної форм навчання

Затверджено

радою спеціальності 7.14010101 та

напрямів підготовки

бакалаврів 6.140101, 6.140103  
Протокол №
    від                       2013 р.

Одеса ОНАХТ 2013


Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу “Технологія продукції ресторанного господарства” (частина 1) для студентів напряму підг
отовки 6.140101 денної і заочної форм навчання / Укл. К.С. Федосова – Одеса: ОНАХТ, 2013. – 69 с.

Укладач:  К.С. Федосова, канд. техн. наук, доцент

Відповідальна за випуск завідувач кафедри РГС і Т    О.В. Дишкантюк,
канд. техн. наук, доцент


ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Програма дисципліни “Технологія продукції ресторанного господарства” розроблена для бакалаврів професійного напряму "Готельно-ресторанна справа". Дисципліна відноситься до циклу фундаментальної, природничо-наукової та загальноекономічної підготовки і вважається необхідною для вивчення дисциплін "Організація  ресторанного господарства", "Барна справа" та інших спеціальних дисциплін.

Мета викладання дисципліни “Технологія продукції ресторанного господарства” полягає в тому, щоб сприяти засвоєнню теоретичних знань із технології виробництва кулінарної та кондитерської продукції.

Завдання вивчення дисципліни “Технологія продукції ресторанного господарства”  полягає в формуванні у студентів вмінь та навичок, необхідних для підготовки виробничих процесів у закладах ресторанного господарства, випуску кулінарної продукції та її споживання.

В результаті вивчення дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» студенти повинні знати: основи технології виробництва кулінарної, кондитерської продукції, напоїв; особливості формування асортименту кулінарної продукції, визначення перспектив його розвитку;  особливості технологічного процесу виробництва та реалізації кулінарної та кондитерської продукції з певними властивостями і якістю та вміти:  систематизувати окремі стадії технологічного процесу виробництва продуктів харчування; опановувати основи управління технологічними процесами з урахуванням вимог створення продукції високої якості, з певною харчовою і біологічною цінністю;  ефективно використовувати вміння і навички в процесі надання послуг харчування різним верствам населення і забезпечення попиту на продукцію ресторанного господарства.

Мета та завдання проведення лабораторних занять дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» - набуття студентами вміння аналізувати технологічні процеси, закріплення вмінь та навичок виробництва напівфабрикатів та кулінарної продукції, а також дослідження впливу технологічних факторів та функціональних особливостей сировини на якість готової продукції.

В результаті проведення лабораторних занять студенти повинні

Знати:

- особливості технології приготування високоякісної кулінарної продукції з урахуванням функціональних властивостей сировини і змін її основних харчових речовин;

  •  методики оцінки якості готової продукції при проведенні дегустацій.

Вміти:

  •   розробляти технологічний план виробництва кулінарної продукції;
  •   виготовляти кулінарну продукцію різних груп;
  •   давати органолептичну оцінку якості кулінарної продукції.

Змістовий модуль 1

Фізіологічні основи харчування населення. Характеристика поживних

речовин. Технологія продукції з сировини рослинного походження

Лабораторна робота № 1

Первинна обробка овочів. Мистецтво володіння ножами.
Класична і художня форма нарізування. Робота зі збірником рецептур. Складання технологічних і калькуляційних карток.

Мета роботи: ознайомитись з первинною обробкою овочів та прийомами теплової обробки продуктів, з різними формами нарізування овочів, набути навички класичної та художньої форм нарізування овочів, засвоїти особливості роботи зі збірником рецептур.

Хід роботи

  1.  Ознайомитись з первинною обробкою овочів та різними формами нарізування. Перегляд відео «Майстерність володіння ножами».
  2.  Набути навички класичної та художньої форм нарізування овочів.
  3.  За результатами класичного та художнього нарізування оформити таблицю.
  4.  Розглянути та занести до протоколу наведені приклади розрахунків за збірником рецептур.
  5.  Скласти технологічну карту на першу та другу обідню страву за власним вибором.
  6.  Скласти калькуляційну картку на обрані першу та другу обідню страву за власним вибором.
  7.  Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Первинна обробка овочів. Види ножів та нарізки

Первинна (холодна) обробка овочів включає в себе сортування, калібрування, миття, очищення і нарізування їх. Дані операції проводять як на машинах, так і вручну.

Основні типи кухонних ножів:

1 - Хлібний ніж - довгий ніж з жорстким широким ребристим лезом до  23 см. Використовується для нарізування всіх типів хліба і кексів. Можна використовувати для нарізання певного виду овочів чи фруктів (подібних ананасу).

2 - Ніж для відділення м'яса від кісток з жорстким товстим лезом довжиною 12-15 см. Цей ніж достатньо універсальний і використовується не тільки при обробленні великих частин м'яса, але і при обробці птиці та риби.

Мал. 1 – Основні типи кухонних ножів

3 - Ніж куховарський (шефа) - має важку рукоятку, широке міцне лезо із центральним вістрям довжиною від 15 до 30 см і більше. Ним можна робити майже все - різати м'ясо, обробляти птицю, рубати капусту і зелень.

4 - Ніж обробний або гастрономічний з вузьким довгим жорстким лезом довжиною до 25-30 см. Використовується для видалення шкіри, нарізування м'яса або птиці, оброблення великих овочів (капуста, буряк, кабачок, гарбуз), нарізування кавуна і дині.

5 - Філейний ніж - самий довгий і вузький. Цей ніж призначений для відрізування тонких і рівних шматків м'яса або риби. Розріз буде рівномірним і акуратним, якщо його робити одним рухом ножа, а це можливо тільки якщо лезо ножа довге.

6 - Кухонна сокира - має товсте широке лезо довжиною 15-18 см. Потужний інструмент для різання великих шматків м'яса (у тому числі і замороженого), оброблення суглобів і сухожиль.

7 - Універсальний ніж - найпопулярніший ніж, не має будь-яких характерних особливостей, зазвичай це ніж з не дуже широким лезом, що доходить в довжину до 15 см. Універсальний ніж використовується для чищення й різання овочів і фруктів, ковбас, сирів, зелені і навіть м'яса.

8 - Ніж для сиру - вузьке лезо для того, щоб продукт не прилипав до поверхні і не жмакався. Це ніж з тонким прямим лезом і зубчастою ріжучою кромкою, часто з роздвоєним кінчиком і високою ручкою. У лезі ножа для сиру нерідко можна побачити отвори і поглиблення, зроблені для того, щоб уникнути прилипання шматочків сиру до ножа.

9 – Ніж для овочів – призначений для різання, очищення від шкірки та розрізання фруктів і овочів. Легкий, зручний і гострий маленький ніж з коротким жорстким лезом довжиною до 10 см. Вістря зазвичай оцентровано, але може бути і опущене.

Класична і художня форма нарізування

Просте нарізування. Нарізують овочі машиною або вручну середніми і малими ножами (з кухарської трійки). Найбільш поширеними формами різання є: соломка, брусочки, кубики, кружальця, скибочки, частинки, квадратики, кільця і напівкільця.

Соломка. Картоплю і коренеплоди нарізають на тонкі пластинки, а останні - на смужки (соломка). Залежно від призначення соломка може бути дуже тонкою (для картоплі, смаженої у фритюрі) і середньої товщини (для пасерування коренеплодів). Цибулю ріпчасту і капусту нарізають поперек вручну ножем і надають їм форму соломки.

Брусочки. Картоплю і коренеплоди нарізають на товсті пластинки, які потім ріжуть на брусочки. Коренеплоди для прозорого бульйону з овочами нарізають на тонкі брусочки.

Кубики. Картоплю і коренеплоди нарізають на пластинки, які ріжуть на брусочки, а останні нарізають у формі кубиків. Залежно від призначення коренеплоди можна нарізати на великі кубики (картопля), середні (картопля, коренеплоди) і дрібні (коренеплоди і ріпчасту цибулю).

Кружечки. У картоплі й коренеплодів зрізають тонкий шар, надаючи їм форму циліндра, і нарізають на кружечки. При нарізанні овочів на кружечки краще всього використовувати коренеплоди однакового діаметра.

Скибочки. Картоплю і коренеплоди залежно від величини розрізають на дві або чотири частини вздовж, а потім кожну частину нарізають на скибочки.

Частинки. Коренеплоди розрізають упоперек на частини, які потім розрізають уздовж на кілька частин. Картоплю і цибулю розрізають на чотири, шість і більше частин, залежно від величини і подальшого кулінарного їх використання.

Квадратики (шашки). Білокачанну капусту розрізають на дві або чотири частини. Потім з кожної частини нарізають шматочки квадратної форми.

Кільця і напівкільця. Цибулю ріпчасту і порей нарізають поперек осі на кружечки, які поділяють на кільця. Для отримання півкілець ріпчасту цибулю розрізають на дві частини по осі, а потім нарізають поперек і ділять на півкільця.

Фігурне нарізання (карвінг чи декоративне нарізання).

Найчастіше так нарізають моркву, коріння петрушки, огірки, яблука та інщі «тверді» овочі та фрукти, які нарізають у вигляді гребінців, зірочок, шестерень, квітів та інше. Для нарізування користуються звичайним або карвінговими (гофрованими) ножами. Зазвичай, карвінг використовують для прикрашання банкетних страв.

Зірочки, шестерінки. Щоб отримати зірочки і шестерінки, на коренеплодах роблять заглиблення - борозенки (по довжині кореня) і нарізають поперек на пластинки. Залежно від кількості борозенок отримують зірочки або шестерінки. Гребінці. На коренеплодах роблять заглиблення, як і для зірочок, потім овочі розрізають навпіл уздовж, а кожну половинку ріжуть навскоси скибочками.

На виїмку. Картоплю і коренеплоди нарізують спеціальними металевими ложками (виїмками) у вигляді кульок або горішків різної величини. Для цього металеву ложку (виїмку) накладають гострими краями на картоплю або коренеплоди і обертальним рухом поступово заглиблюють в овочі.

Рубання і шинкування. Дрібно нарізану свіжу і квашену капусту, моркву, ріпчасту цибулю, часник рубають ножем або січкою на дерев'яній дошці на дрібні шматочки. Зелень петрушки і кріп краще нарізати (шинкувати) ножем, тому що при рубанні виділяється багато вологи, внаслідок чого погіршується смак зелені, крім того, вологою зеленню незручно посипати готові страви.

Стругання. Корені хрону, редьки стругають ножем для отримання частинок у формі стружок.

Обточування. Обточують картоплю, моркву, петрушку, ріпу.

Кулька, барильце, циліндр, груша. Для надання форми кульки, барильця, циліндра, груші овочі в сирому вигляді обточують маленьким ножем.

Часничком (частинки). Коренеплоди, обточені у вигляді барильця або циліндра, розрізають на чотири частини і отримують форму, близьку до часничку (частинки).

Стружка. Очищену велику бульбу картоплі обточують, надаючи їй форму циліндра діаметром в 3-4 см і висотою в 2-3 см, після чого з неї по колу зрізають стрічку товщиною в 2-3 мм і довжиною в 12-25 см. Зрізану стрічку складають бантиком , перев'язують шпагатом (щоб вона не ламалася при тепловій обробці) і акуратно промивають.

Міжнародні види нарізання

Брюнуаз (Brunoise) - акуратне і рівне нарізання овочів на кубики близько 2 мм або трохи більше.

Жюльєн (Julienne) – овочі, нарізані тонкою соломкою. Розмір соломки залежить від типу і фактури продукту, проте не довший 4 см.

Пейзан (Paysanne) - такі овочі, як морква, буряк, ріпа, картопля, цибуля-порей, капуста і селера нарізані тонкими скибочками або шматочками, які можуть бути квадратними або круглими. Приблизна величина: 1 см х 1 см або 1 – 1,5 см в діаметрі для кружечків.

Шифонад (Chiffonnade) - подрібнені овочеві листя (салат, шпинат…).

Конкасе (Tomates Concassees) - спосіб нарізування дрібним кубиком (частіше всього використовується для томатів та перцю). Зробити надрізи шкірки на томатах та обдати окропом, очистити від шкірки. Розрізати навпіл по горизонталі, видалити насіння і нарізати м'якоть на кубики розміром 0,5 - 1 см.

Бланкет - спосіб нарізування продукту рівними прямими однаковими кусочками (брусочками).

Тар-тар - нарізування дуже дрібним кубиком однакового розміру. Не плутати з соусом на основі майонезу і страви з сирого рубаного м'яса або риби.

Карпаччо - спосіб нарізування продуктів (дуже тонко). Використовується для приготування страви «Карпаччо», яке може бути з сирої яловичини, риби, фруктів чи овочів.

Нуазет – нарізання овочів спеціальним нуазетним ножем у вигляді шариків (горішків).

Крудіте - нарізування сирих овочів малими однаковими кусочками.

Форма нарізування овочів та їх відповідне кулінарне використання

Форма нарізки

Найменування овочів

Розміри

Кулінарне використання

Соломка


Картопля

Квадратний переріз
0,2 х 0, 2 см,
д
овжина
4-5 см

Для смаження у фритюрі на
г
арнір до панірованих котлет з курей, котлет по-київськи, філе, біфштексів

Морква, петрушка, селера, буряк,

ріпчаста цибуля

Квадратний

переріз

0,2 х 0, 2 см,
д
овжина 4 см

Для борщів (крім флотського), щів зі свіжої і квашеної капусти, розсольників, супів з овочів, супів з макаронними виробами,  маринаду

Білокачанна  

капуста

Квадратний
п
ереріз
0,2 х 0, 2 см,
д
овжина 4 см

Для борщів (крім флотського), щів зі свіжої і квашеної

капусти, розсольнику,

капусти тушкованої

Червоно-качанна капуста

Те ж саме

На гарнір до холодних і гарячих страв і для салату

Брусочки


Картопля

Квадратний
п
ереріз від
0,7 х 0,7 до

1 х 1 см,
довж
ина
3,5-4 см

Для смаження у фритюрі на
гарнір до філе, біфштекса,
а
нтрекота, риби фрі, судака
смаженого з зеленим маслом, риби см
аженої на грилі, а також для розсольнику домашнього

Морква, петрушка, селера

Квадратний
п
ереріз
0,4 х  0,4 см,
д
овжина
2,5 - 3,5 см

Для бульйону з овочами

Кубики


Картопля

Величина ребра 1,0 — 2,5 см

Для супів: картопляного з крупами, селянського, борщу флотського; для картоплі в молоці, і на гарнір до гарячих страв; для азу

Морква, петрушка, селера, ріпчаста цибуля

Величина ребра 0,3 — 0,75 см

Для щів добових, щів з кропиви, супів з круп і бобових; для варіння на гарнір до холодних і гарячих страв

Зелень петрушки і кріп, капуста білокачанна

0,1-0,2 х  0,1-0,2 см; величина ребра
0,2—0,3 см

Для посипання при відпусканні перших і других страв; для щів добових

Кружечки

Картопля

Діаметр
2—3 см;
товщ
ина
0,2—0,3 см

Нарізають сиру або попередньо відварену в шкірці картоплю. Використовується на гарнір до запеченої риби в сметані, риби по-московськи, риби по-руськи

Морква,

петрушка,

селера

Діаметр
2—2,5 см;
то
вщина
0,1—0,3 см

Для супу селянського

Скибочки  


Картопля

Розміри 2,5—3,0 см; товщина 0,3—0,5 см

Сиру і варену картоплю використовують для смаження основним способом на гарнір до смажених страв з м'яса і риби; варену - на гарнір до запеченої яловичини

Морква, буряк

Розміри 2—2,5 см; товщина 0,2—0,3 см

Сирі коренеплоди використовуються для борщу флотського; варені - для вінегретів та салатів

Частинки

Картопля

Різні розміри, але не більше 5,0 см

Сиру картоплю використовують для розсольників; обсмажену на сковороді - для рагу і духової яловичини

Морква, петрушка, селера, ріпчаста цибуля

Різні розміри, але не більше 3,5 см

Для щів зі свіжої капусти, рагу, духової яловичини, нирок по-руськи

Квадратики (шашки)

Білокачанна
к
апуста

Розміри

3,0—3,5 см

Для борщу флотського,

щів зі свіжої капусти,

супу селянського

Кільця і напівкільця

Цибуля  ріпчаста

Діаметр 3—6 см

На гарнір до біфштексу з

цибулею, шашлику

Цибуля порей

Діаметр

1—2,5 см

Для оселедця з гарніром,

в салати та вінегрети

Гребінці, зірочки,

шестерінки

Морква,

петрушка

2,0 — 3,0 х

1,25 см

На гарнір до заливної риби, в маринади, а також для прикраси холодних і гарячих страв

Барильця, груші,

горішки, кульки

Картопля

Барильця

3,5-4 х 6 см;

горішки

діаметром

1,5-2,5 см

Варену картоплю - на гарнір до оселедця натурального та до риби: по-польськи, парової, в томаті, в розсолі

Морква, петрушка

Кульки

діаметром

1,0 - 1,5 см;

горішки

діаметром

1,0-1,5 см

На гарнір до холодних і

гарячих страв

Стружка

 

Хрін

Довжина

4,0-6,0 см, ширина

1,0-1,5 см;

товщина

0,1-0,2 см

На гарнір до натурального

біфштексу і ростбіфу

Картопля

Товщина

0,3 см,

довжина

15-25 см

На гарнір до філе

Рубка (дрібна)

Ріпчаста цибуля, морква, білокачанна капуста

Розміри

0,1—0,2 х 0,1—0,2 см

Для щів добових і зелених; для тефтельок і фаршу; для посипання різних гарячих і холодних страв

Послідовність виконання роботи

1. Розсортувати і вимити картоплю. При сортуванні видалити зіпсовані екземпляри і сторонні домішки. Вимити у ваннах з решітчастим настилом.

2. Очистити картоплю. Партію очищеної картоплі тимчасово зберігати в ємності з холодною водою.

3. Очистити моркву і буряк. Моркву при очищенні не шкребти, а зрізати з неї шкірку тонким шаром. Очищені коренеплоди вимити. Овочі покласти в каструлі і до нарізування зберігати без води, накривши вологою тканиною.

4. Зачистити капусту. Видалити пожовклі і забруднені листя, для чого треба підрізати листя біля основи і зняти. Очищену капусту промити холодною водою.

5. Очистити цибулю. У ріпчастої цибулі зрізати верхню (шийку) і нижню (денце) частини і зняти сухі лусочки. Очищену цибулю промити холодною водою, скласти в тарілку і накрити вологою марлею.

6. Вимити огірки. Зрізати плодоніжку. Скласти в тарілку.

7. Прибрати робоче місце. Видалити відходи, вимити стіл і дошку.

8. Нарізати картоплю. Нарізану картоплю покласти в миску і залити холодною водою.

Форми нарізування картоплі

Соломка. Вибрати бульби d = 4-5 см і нарізати їх на пластинки товщиною 1,5-2 мм, які в свою чергу нарізати на брусочки такої ж ширини.

Брусочки. Бульби середньої величини, d = 3-4 см, нарізати на пластинки товщиною 5-7 мм, а пластинки на брусочки такої ж ширини.

Кубики. Великі кубики-клубки нарізати на пластинки товщиною 15-20 мм, пластинки на брусочки з поперечним перерізом 15 × 15 або 20 × 20, а брусочки в свою чергу на кубики. Середні (10 × 10 мм), дрібні (0,5 × 0,5 мм) кубики нарізати аналогічно.

Частинки. Дрібні бульби розрізати навпіл, а потім кожну половину на 3-4 частини залежно від величини бульби.

Скибочки. Бульби середньої величини розрізати навпіл уздовж і, поклавши кожну половинку на дошку розрізом вниз, нарізати поперек на скибочки товщиною не менше 3 мм.

9. Нарізати моркву. Форми нарізування моркви

Соломка. У потовщеній частині коренеплоду зробити частковий зріз для того, щоб, будучи покладеною на зріз, морква мала при нарізуванні стійке положення. Потім нарізати корінь, починаючи з тонкої частини, уздовж на пластинки товщиною 1 см, а їх у свою чергу на тонку соломку.

Дрібні кубики. Якщо нарізати коренеплід на пластинки товщиною 3 мм, потім на тонкі брусочки, то, нарізаючи їх поперек, отримують дрібні кубики.

Скибочки. Розрізати моркву вздовж на дві або чотири частини. Кожну частину нарізати поперек на скибочки товщиною 1,5-2 мм.

Частинки, брусочки, кубики (середні). Розрізати моркву поперек на стовпчики довжиною 2-3 см, для отримання частинок стовпчики розрізати вздовж навпіл, а потім кожну половину також уздовж (по радіусу) на 3-4 і більше частинок.

Для отримання брусочків стовпчики розрізати на пластинки товщиною 5-7 мм, а останні - на брусочки з поперечним перерізом відповідно 5 × 5 мм або 7 × 7 мм.

Якщо брусочки нарізати поперек, вийдуть кубики середньої величини.

Нарізану моркву покласти на десертні тарілки і накрити вологою тканиною.

10. Нарізати буряк соломкою. Нарізування проводиться так само, як і картоплі. Нарізаний буряк покласти на тарілку, покривши вологою тканиною.

11. Нарізати білокачанну капусту. Зачищену головку капусти розрізати вздовж качана на 4 рівні частини. Одну частину нарізати поперек листя соломкою товщиною 1-3 мм; другу - уздовж на смуги шириною 2-2,5 см, а потім поперек листя так, щоб вийшли квадратики (шашки). Нарізану капусту покласти на тарілку.

12. Нарізати ріпчасту цибулю. Форми нарізування цибулі

Соломка. Цибулину розрізати уздовж навпіл або на 4 частини, покласти зрізом на дошку і нарізати поперек на скибочки товщиною від 1 до 2 мм. При такому способі нарізування форма шматочків цибулі близька до соломки.

Дрібні кубики. Шматочки, отримані, як зазначено вище, нарізати поперек на дрібні кубики.

Кільця. Цибулину нарізати поперек на кружки товщиною 1-2 мм. Кружки розділити на окремі кільця.

Частинки. Цибулину розрізати вздовж навпіл, покласти зрізом на дошку і, починаючи з верхньої частини, нарізати на частинки завтовшки 8-12 мм.

Скибочки. Цибулину розрізати вздовж навпіл, покласти на зріз, розрізати вздовж на смужки товщиною приблизно 8 мм, а потім упоперек на скибочки такої ж ширини.

13. Продемонструвати художнє (фігурне) нарізання овочів.

Форми нарізування

Бочонок (картопля). Верх і основу бульби зрізати так, щоб поставлена на зріз бульба не падала. Затиснути бульбу зверху середнім і знизу великим пальцем лівої руки, злегка притримуючи збоку вказівним пальцем. Ножем зрізують тонкі смужки картоплі, надаючи форму барильця.

Груша (картопля). Верхню частину бульби (починаючи від середини) зрізати на конус, нижню - заточити бочонком.

Стружка (картопля). Зрізати верх і основу бульби. Надати бульбі форму циліндра висотою 2-3 см. З отриманого циліндра зрізати стрічку товщиною 2-3 мм і сплести її у вигляді банта.

Горішки. Металеву виїмку (нуазетну ложку) покласти ріжучою крайкою на очищену бульбу і втиснути її обертальним рухом, виточуючи горішок.

Роза (буряк). Основі коренеплоду надати форму конуса (кут 150°). Вістрям ножа на глибину близько 2 мм наносять контуром перші пелюстки. Пелюстки підрізають і з-під них видаляють м'якоть буряка. Наносять контур другої пелюстки і також видаляють м'якоть. Ці операції повторюють кілька разів.

Лілія (морква). На очищену моркву наносять контур чотирьох пелюсток. Пелюстки по черзі підрізають і видаляють невеликий шар м'якоті. Видаляють м'якоть і між пелюстками. Таким чином роблять кілька пелюсток.

Хризантема (цибуля ріпчаста). Очищену цибулю надрізають по діаметру, не доходячи до основи, тонким гострим ножем через кожні 0,5 см. Опустити надрізану цибулю в холодну воду на кілька хвилин. Вийняти. Дати стекти воді. Придавлюючи зверху, надати форму хризантеми.

Квітка (цибуля ріпчаста). Очищену цибулю, бажано круглої форми і невеликих розмірів, розрізати навпіл зигзагоподібними рухами ножа в поперечному напрямку. Отриману квітку можна розділити на суцвіття.

Листочок (огірок свіжий). Від цілого огірка під кутом 45о до осі відрізати шматочок середньої величини. Укласти зрізом вниз на дошку. З обох сторін відрізати частину огірка, зробивши краї рівними. Зверху на огірку зробити надрізи драбинкою. Розрізати строго посередині і вивернути, приставивши половинки огірка один до одного.

Канелірування огірка, моркви і нарізування «шестерінок» і «гребінців».

Фігурне нарізування овочів за допомогою металевих виїмок.

Робота зі Збірником рецептур

Збірники рецептур страв і кулінарних виробів - основні документи, якими керуються підприємства харчування, випускаючи готову продукцію.

Вони включають в себе нормативи витрат продуктів та рекомендації щодо їх взаємозамінності, рецептурну частину, технологічні вказівки до приготування страв.

Збірник рецептур страв і кулінарних виробів для підприємств громадського харчування розроблено Науково-дослідним інститутом громадського харчування, спеціалістами і практичними працівниками галузі.

Цей збірник містить розділи: холодні страви; супи; страви з картоплі, овочів і грибів; страви з круп; страви з макаронних виробів; страви з яєць; страви з сиру; страви з риби, морепродуктів і раків; страви з м'яса та м'ясних продуктів; страви із сільськогосподарської птиці, пернатої дичини і кролика; гарніри; соуси; солодкі страви; напої; коктейлі; борошняні вироби; українські національні страви.

В ході проведення практичних занять студенти повинні навчитися користуватися Збірниками: вміти правильно виписати продукти для приготування будь-якої страви і кулінарного виробу, розрахувати необхідний сировинний набір для його виробництва в певному обсязі, визначити витрати сировини різних кондицій, провести розрахунок заміни одного продукту іншим і т. п.

Основним нормативним документом для виробництва кожної страви є його рецептура.

Рецептура - це:

- кількісне співвідношення складових компонентів, що визначає харчову цінність, органолептичні властивості і вихід готового продукту;

- відомості про норми витрат сировини на виробництво страви в певному обсязі (1 порція, 1 кілограм, 1 літр).

Рецептури в Збірнику розташовані в певному порядку, у відповідному кожній групі страв розділі. Наприклад, рецептуру на приготування борщу слід шукати в розділі «Супи».

У рецептурі вказується порядковий номер та найменування страви, перелік продуктів і норми їх вкладення вагою брутто та нетто, вихід окремих напівфабрикатів і страви в цілому.

Більшість рецептур страв наводяться в двох і трьох варіантах, з різними нормами вкладення окремих продуктів і виходу готових виробів.

Приготування однієї страви в двох-трьох варіантах, передбачених рецептурою, дозволяє рекомендувати його для підприємств громадського харчування з різним рівнем послуг. Так, бефстроганов з нормами вкладення сировини по першій (I) колонці готується в підприємствах типу ресторан і бар, а по другий (II) - в кафе та їдалень.

У рецептурах Збірника закладено сировину певних кондицій і способів промислової обробки, які обумовлені у вступі до Збірника. При використанні сировини інших кондицій або способів промислової обробки норма вкладення сировини змінюється відповідно до даних таблиць додатка Збірника рецептур.

Рецептури супів розраховані на вихід - 1000 г (при масі порцій 500 і 250 г).

Гарніри відпускають по 150-200 г на порцію гарячої страви і по 50-150 г на порцію холодної.

Рецептури простих гарнірів розраховані на вихід 1000 г, складних - на 100-150-200 г.

Кількість соусу, що відпускається до страви, коливається від 50 до 100 г.

Рецептури деяких холодних страв (салатів, вінегретів) розраховані на вихід 1000 г, відпускають же на порцію по 100, 150 і 200 г.

Рецептури хлібобулочних виробів дано на 10 кг готової продукції і на 100 штук.

При відсутності деяких продуктів Збірником передбачається можливість їх заміни (яєць - яєчним порошком, томату-пюре - томат-пастою та ін.)

Еквівалентна вага продуктів, що замінюються та рекомендації щодо їх використання наводяться в додатках Збірника рецептур.

Оскільки в рецептурах, що наводяться в Збірнику, кількість продуктів дана з розрахунку на певну кількість страв, штук або масу будь-яких виробів, то на підприємствах для зручності роботи складають технологічні карти, в яких кількість сировини наводиться у розрахунку на необхідну кількість порцій з урахуванням характеру роботи підприємства.

Технологічні карти (додаток А) включають специфічні особливості готування даної страви (послідовність технологічних операцій). Нормативний матеріал технологічних карт відповідає затвердженим рецептурами.

Працівники виробництва підприємств громадського харчування повинні вміти працювати зі Збірником рецептур - основним документом, яким керуються, випускаючи готову продукцію.

При підготовці до лабораторного заняття студенти повинні користуватися першою колонкою Збірника.

Відходи картоплі, буряків, моркви змінюються залежно від сезону, тому й нормативи на них встановлені в різних розмірах. У рецептурах на страви і гарніри з овочів, супи, до складу яких входять овочі, маса оброблених овочів передбачається,  виходячи з надходження, (у%): картоплі з 1 вересня по 31 жовтня - 25; моркви і буряка до 1 січня - 20. Тому для готування цих же страв в інший період часу необхідно масу брутто для овочів перерахувати в бік збільшення.

Наприклад, для приготування однієї порції крокетів картопляних
(№ 360) в березні, коли норма відходів становить 40%, картоплі брутто потрі
бно 291,5 м. Масу брутто знаходять за такою формулою:

N = N2 / (100-Р) 100,

де N-маса нетто; Р - відсоток відходів.

Підрахунок продуктів для приготування гарніру проводиться таким чином: визначається кількість готового гарніру для заданої кількості порцій страви (на одну порцію відпускається по 150 г гарніру для гарячої страви і по 50-150 г на порцію для холодної страви). Потім вибирається відповідний гарнір.

Рецептури простих гарнірів подані з виходом 1000 г, а складних з виходом 150 г. Для складних гарнірів вказується тільки маса готових заправлених продуктів, і тому витрата сировини для їх приготування визначається за відповідними рецептурами.

Наприклад, потрібно виписати продукти на 20 порцій лангету натурального (№ 281).

Складний гарнір (№ 790) складається з двох найменувань - картоплі смаженої - 75 г і моркви припущеної - 75 г, відповідно картоплі смаженої на 20 порцій буде потрібно 1500 г, моркви, припущеної в молочному соусі, - 1500 г (75 • 20).

Потрібну кількість сировини визначаємо за рецептурами № 762, № 768, збільшивши масу кожного продукту в 1,5 рази.

На гарнір понад вказану норму можна відпускати свіжі, солоні або мариновані овочі в кількості 50-75 г (нетто) на порцію.

При розробці технологічних карт на супи студенти повинні вміти користуватися таблицею "Норми закладки продуктів на порцію супу» (500 г) - с. 70 Збірника. В таблиці вказані норми м'ясопродуктів, птиці, риби, грибів на порцію супу в г (брутто, нетто) і овочів, що використовуються для варіння бульйонів. Норма спецій, солі та зелені в рецептурах супів не вказана, але їх слід вводити в усі супи, крім молочних і пюреподібних, в наступній кількості (в г): перець горошком - 0,05; лавровий лист - 0,08, сіль - 3-5 (в молочні супи - 3); зелень - 2-3 при відпусканні (с. 69 Збірника).

При розробці технологічних карт на страви з риби студенти повинні знати, що на масу брутто впливають вид риби, розмір і спосіб обробки. Тоді, користуючись табл. 27 «Розрахунок витрат сировини, виходу напівфабрикатів та готових виробів з риб з кістковим скелетом (усіх родин) при використанні сировини та риби спеціального оброблення» і знаючи масу нетто напівфабрикату, підраховують масу брутто риби для будь-якої рибної страви або проводять розрахунки, пов'язані із заміною сировини .

Наприклад, потрібно визначити закладку брутто тріски дрібної не розробленої для приготування страви «Риба, смажена по-пітерськи». У рецептурі № 522 передбачена маса нетто риби 119 г. Риба обробляється на філе зі шкірою і реберними кістками і має відходи у розмірі 43% (табл. № 27, с. 622); отже, маса брутто складе 209 г (119 / (100-43) • 100).

У рецептурах на страви і закуски з м'яса і м'ясопродуктів маса нетто продуктів і вихід готових виробів обчислюються, виходячи з надходження яловичини I категорії, баранини I категорії, свинини м'ясної, субпродуктів (крім вимені) морожених. При використанні м'ясних продуктів інших кондицій слід проводити перерахунок, користуючись таблицями № 11, 12, 13, 14, 15, 18, с. 502 - 542 Збірника.

Наприклад, потрібно визначити закладку брутто печінки охолодженої для страви «Печінка, тушкована в соусі». У рецептурі № 633 передбачена маса нетто печінки 105 г. Відходи при обробці печінки охолодженої становлять 7% (табл. 18, с. 520).Отже, маса брутто печінки складе 113 г (105 / (100-7) • 100).

У той же час маса брутто печінки за Збірником 127 г (печінка морожена).

При складанні технологічних карт на страви з птиці слід користуватися табл. 20 «Норми виходу тушки, відходів та харчових оброблених субпродуктів при холодній обробці сільськогосподарської птиці», табл. 21 «Норми виходу м'якоті птиці», табл.23 «Розрахунки витрат сировини, виходу напівфабрикатів та готових виробів з птиці сільськогосподарської».

Наприклад, потрібно визначити закладку брутто курки I категорії напівпатрані для страви «Курка відварна, соус білий з яйцем». У рецептурі № 697 (с. 337) передбачена маса нетто 143 г. Відходи при обробці курки напівпатраної I категорії становлять 30,1% (табл. 20). Отже, маса брутто курки складе 204 г (143 / (100-30,1) • 100).

Наприклад, потрібно підрахувати, скільки порцій котлет по-київськи можна приготувати з 50 кг обпатраних курей I категорії. За табл. 21 знаходимо, що вихід м'якоті становить 50% до маси брутто, тобто 30 кг, а питома вага зачищених філе курей становить 30-35% до загальної маси м'якоті (примітка -
с. 526). Отже, для приготування котлет по-київськи може бути використано тільки 35% всієї маси м'якоті, тобто 10,5 кг.

У рецептурі № 720 (с. 350) передбачена маса нетто порції 83 м. Таким чином, з кількості курей, що надійшли, можна приготувати 126 порцій котлет по-київськи (10,5:0,083 = 126).

У рецептурах страв з яєць закладка яєць дана в штуках, використовують столові курячі яйця II категорії з середньою масою 46 г з нормою відходів 12,5% на шкаралупу, маса яйця без шкаралупи 40 г. У разі відхилення маси яєць від середніх вагових норм норми закладки їх у страву не змінюються, змінюється вихід страви.

Наприклад, при надходженні яєць з середньою масою брутто 40 г відходи на шкаралупу складають 13%. Маса нетто яєць складе не 165 г (рецептура  № 467), а 147 г (24,8 • 3 + 45 '+ 10') • 0,92. (1 45 г - молоко, 10 г - маргарин столовий або масло вершкове). Заміну яєць меланжем або яєчним порошком проводять відповідно до діючих еквівалентів заміни, наведених в Збірнику рецептур в таблиці «Норми взаємозамінності продуктів при приготуванні страв».

У рецептурах на страви і кулінарні вироби з соусами наводиться кількість готового соусу на одну порцію готового виробу і маса його коливається від 50 до 100 г. Рецептури різних соусів наведені в розділі «Соуси» Збірника рецептур, де кількість продуктів указується з розрахунку виходу 1 кг готового виробу. Тому, щоб виписати продукти для приготування соусу, слід його масу (в г), зазначену в рецептурі на страву, помножити на задану кількість порцій і потім кількість продуктів, вказану в рецептурі, помножити на необхідну кількість соусу. Норми витрати спецій (солі, прянощів) в рецептурах не вказані. Слід виходити з таких норм на 1 л соусу (в г): солі - 10, перцю - 0,5, лаврового листа - 0,2, на 1 л молочного соусу солі - 8г.

У Збірнику рецептур виходи салатів зі свіжих овочів, картопляних, з квашеної капусти, вінегретів, ікри баклажанної наведені масою 1 кг. На порцію прийнято відпускати по 100-150 г. Розрахунки проводять за загальними принципами для смаження омлету.

При розрахунках з визначення маси нетто і брутто гастрономічних продуктів користуються табл. 33. «Розрахунок витрат сировини і виходу гастрономічних продуктів».

Розрахунок сировини для приготування соусу і гарніру проводиться так само, як для гарячих соусів і гарнірів. Витрату солі, спецій, зелені для оформлення страв у рецептурах не вказано. Норма витрати на одну страву встановлена наступна (в г): солі - 2-3, перцю меленого - 0,02, перцю горошком - 0,05, лаврового листа - 0,01, салату або зеленої цибулі - 5-10, стручкового перцю - 5-10, зелені кропу або петрушки - 2-3 (маса нетто).

При складанні технологічних карт на вироби з тіста слід враховувати, що рецептури складені для вагових виробів на 10 кг готового продукту, а для штучних - на 100 шт.

Норма витрати пшеничного борошна вказана з базисною вологістю 14,5%. При використанні борошна з вологістю нижче 14,5% норма витрати борошна знижується в розмірі 1% на кожен відсоток зниження вологи в борошні, а кількість рідини відповідно збільшується; в разі використання борошна з вологістю вище 14,5% витрата його збільшується, а кількість рідини відповідно зменшується. При виписуванні продуктів для приготування кулінарних виробів вологість борошна не враховується.

Крім Збірників рецептур і кулінарних виробів важливими документами, що регламентують технологічні процеси виготовлення і якість кулінарної продукції, є технічні умови (ТУУ), стандарти (ОСТ, ГОСТ) та технологічні інструкції (ТІ).

Для визначення ціни продажу окремо на кожну страву (виріб) за допомогою калькуляції застосовується калькуляційна картка за формою ОП-1 (Додаток Б). Калькуляційна картка може складатися з розрахунку вартості сировини на сто страв для найбільш точного визначення ціни однієї страви (виробу).

При зміні компонентів в сировинному наборі страви і ціни на сировину і продукти нова ціна страви визначається в наступних вільних графах калькуляційної картки з вказівкою в заголовку дати проведених змін. У графі "Дата складання" вказується дата останнього запису в картці.

Правильність кожного розрахунку ціни страви (виробу) підтверджується підписами завідуючого виробництвом та особи, що складає калькуляцію, і затверджується керівником організації. Розшифровка підписів вказується в першій графі за відповідними рядками.

Питання для самоперевірки

1. Способи очищення овочів, їх переваги та недоліки.

2. Прийоми зниження відходів при механічній кулінарній обробці.

3. Як запобігти потемнінню очищених плодів і овочів?

4. Способи класичного нарізування овочів, їх застосування.

5. Способи художнього нарізування овочів, їх застосування.

6. Дайте визначення поняттю «рецептура».

7. Що являє собою збірник рецептур, які розділи включає, його призначення та застосування?

8. Назвіть стадії технологічного процесу виробництва продукції, наведіть асортимент і класифікацію продукції ресторанного господарства.


Лабораторна робота № 2

Технології приготування основних гарячих соусів та їх похідних

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування гарячих соусів (основного червоного і білого, їх похідних, молочних, сметанних, грибних, яєчно-масляних).

Хід  роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення соусів.

2. Приготувати соуси відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості соусів.

4. Скласти технологічні карти соусів.

5. Скласти калькуляційні картки соусів.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Соуси класифікують на кілька груп за характером рідкої основи, що використовується для їх приготування, за температурою подачі та іншими ознаками. У кожну групу входить декілька різновидів, що відрізняються одна від одної набором продуктів і особливостями приготування. Соуси на бульйонах, сметані та молоці готують з борошняним пасеруванням.

Гарячі соуси. Гарячі соуси використовують для подачі до гарячих страв, тушкування м'яса, риби, овочів і запікання під цими соусами різних продуктів. У цю групу входять соуси на бульйонах - м'ясному або кістковому, рибному і грибному, молочному, сметанні та яєчно-масляні.

Соуси на кістковому бульйоні. Ці соуси поділяють на дві групи: червоні і білі. Спочатку готують основні соуси, а з них, додаючи різні продукти (пасеровані овочі, припущені дрібно нарізані огірки, каперси та ін.. або приправи (вино, гірчицю та ін) - похідні. Основою червоних соусів є коричневий бульйон, який готують з обсмажених кісток. Для білих соусів готують бульйон з необсмажених кісток.

Борошно надає соусам необхідну консистенцію. Сире борошно надає соусам клейкість і неприємний смак. Тому його попередньо пасерують: підсушують без зміни кольору при 120 ° С або до світло-коричневого кольору при 150 ° С. При більш високій температурі борошно набуває присмак підгорілого.

При пасеруванні в борошні зменшується вміст водорозчинних речовин. Білки борошна денатурують, внаслідок чого втрачають здатність до набухання і утворення клейковини.

Пасерують борошно з жиром і без нього. У першому випадку просіяне борошно додають у розтоплений жир і нагрівають, безперервно помішуючи. Жир забезпечує рівномірний прогрів борошна і перешкоджає утворенню грудок при розведенні бульйоном. Для приготування безжирового пасерування борошно змішують з сіллю і нагрівають, періодично помішуючи.

Соус червоний основний і його похідні: Соус цибулевий, Соус червоний з цибулею і огірками, Соус цибульний з гірчицею, Соус червоний з корінням, Соус червоний з цибулею і грибами, Соус кисло-солодкий і ін.

Соус білий основний і його похідні: Соус білий з яйцем, Соус білий з овочами, Соус білий з каперсами, Соус томатний і ін.

Для приготування рибних соусів використовують біле борошняне пасерування і рибний бульйон. Подають їх до страв з відварної і припущеної риби, а томатний - до смаженої риби.

Грибні соуси мають сильний аромат і характерним смаком. Подають їх до страв з круп і картоплі, смак і запах яких слабо виражені.

Для отримання молочного соусу (бешамель) білу жирову пасеровку (ру) розводять гарячим молоком, кип'ятять і заправляють сіллю і спеціями. Молочні соуси готують різної консистенції: густі (130 г борошна на 1 кг соусу), середньої густини (100-110 г на 1 кг) і рідкі (50 г борошна на 1 кг соусу).

Густим молочним соусом заправляють фарш для котлет з філе курей і дичини. Соус середньої густини використовують для запікання страв з риби, цвітної капусти, телятини. Рідкі соуси подають до овочевих і круп'яних страв. Соус молочний солодкий подають до солодких пудингів, млинців і запіканок.

Соуси сметанні (Натуральний сметанний соус, Соус сметанний з томатом, Соус сметанний з цибулею, Соус сметанний з томатом і цибулею тощо) подають до м'ясних, овочевих, рибних і гарячих закусок. Натуральний сметанний соус (з однієї сметани) готують рідко.

Соуси яєчно-масляні (Соус сухарний, Соус польський, Голландський соус тощо) подають до страв з відвареної спаржі, цвітної капусти і нежирної риби (судак, сиг, стерлядь і т. п.), поливають відварну капусту і варену нежирну птицю (курей, курчат, індиків). Для додання смаку в яєчно-масляні соуси додають лимонну кислоту (1 - 2 г на 1 кг) або лимонний сік.

Варіант № 1

  1.  Соус червоний основний
  2.  Соус червоний з цибулею і огірками
  3.  Соус червоний кисло-солодкий

Соус червоний основний («Еспаньйоль»)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Бульйон  коричневий

1000

Жир тваринний топлений харчовий

або кулінарний жир

30

30

Борошно  пшеничне

50

50

Томатне  пюре

200

200

Морква

100

80

Цибуля  ріпчаста

48

40

Петрушка (корінь)

27

20

Цукор

25

25

Вихід

1000

Технологічний процес

Нарізану цибулю, моркву, петрушку пасерують з жиром, додають томатне пюре і продовжують пасерування ще 10-15 хв.

Просіяне пшеничне борошно пасерують при температурі 150-160 ° С, періодично перемішуючи, в наплитному посуді або на декові в духовці шаром не більше 4 см до набуття світло-коричневого кольору.

Охолоджену до 70-80 ° С борошняну пасеровку розводять теплим бульйоном у співвідношенні 1:4, ретельно розмішують і вводять в киплячий коричневий бульйон, потім додають пасеровані з томатним пюре овочі і при слабкому кипінні варять 45-60 хв. Наприкінці варіння додають сіль, цукор, перець чорний горошком, лавровий лист. Соус проціджують, протираючи в нього розваренні овочі, і доводять до кипіння.

Соус червоний основний використовують для приготування похідних соусів. При використанні його як самостійного соус заправляють маргарином столовим (70 г).

Подають соус до страв з котлетної маси, субпродуктів, сосисок, сардельок, відварних копченостей.

Бульйон коричневий кістковий («Демігляс»)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Кістки харчові (баранячі, телячі, свинячі,

чи яловичі)

1000

1000

Вода

1500

1500

Морква

15

12

Цибуля  ріпчаста

14

12

Петрушка (корінь)

16

12

або селера (корінь)

18

12

Вихід

1000

Технологічний процес

Сирі кістки, промиті і нарубані на шматки довжиною 5-7 см, смажать на листі в духовці при 160-170 ° С з додаванням моркви, петрушки, цибулі ріпчастої, нарізаних на шматки довільної форми.

Кістки баранячі, телячі, свинячі, птиці та дичини обсмажують 30-40 хв, яловичі - 1-1,5 години, перевертаючи їх. Коли кістки набувають світло-коричневого кольору, обсмажування припиняють, а жир, що виділився з кісток, зливають.

Обсмажені кістки з підпеченим корінням і цибулею ріпчастою кладуть в котел, заливають гарячою водою і варять 5-6 год при слабкому кипінні, періодично видаляючи жир і піну.

У бульйон коричневий для поліпшення його якості можна додати м'ясний сік, отриманий після обсмажування м'ясних продуктів. Для цього на деко, на якому обсмажувалися м'ясні продукти, наливають трохи бульйону м'ясного або води і кип'ятять 2-3 хв.(деглазування). Готовий бульйон проціджують. Для того щоб отримати концентрований бульйон «Фюме», або так званий Соус «Демігляс» - треба додати французькі трави та кип’ятити його до консистенції рідкого киселю. Такий соус бульйон можна розлити у форми для льоду, заморозити та використовувати як полу фабрикат для різних соусів та страв.  

Соус червоний з цибулею і огірками

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Соус червоний основний

800

Цибуля  ріпчаста

357

300

Маргарин  столовий

45

45

Оцет 9%-відсотковий

35

35

Маргарин  столовий

30

30

Огірки  мариновані

182

100

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Дрібно нарізану цибулю пасерують, додають оцет, перець чорний горошком, з'єднують з соусом червоним основним, варять 10-15 хв.. Додають дрібно нарізані припущені мариновані або солоні огірки, очищені від шкірки і насіння. Соус заправляють маргарином. Подають соус до страв з відвареного та смаженого м'яса і до рубаних виробів з м'яса.

Соус червоний кисло-солодкий

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Соус червоний основний

750

Чорнослив

107

120*

Родзинки

51

50

Горіхи   грецькі

111

50

Вино (червоне сухе)

50

50

Вихід

-

1000

*Маса вареного чорносливу без кісточки

Технологічний процес

Сухофрукти перебирають і миють. Чорнослив варять у невеликій кількості води і звільняють від кісточок. Горіхи очищають від шкаралупи і оболонки і нарізають на шматочки. Підготовлені сухофрукти та горіхи кладуть у відвар від чорносливу, додають перець духмяний горошком і тушкують під кришкою 7-10 хв, з'єднують з соусом червоним основним, доводять до кипіння, вводять підготовлене вино або оцет. Подають соус до страв з відвареного, тушкованого м'яса і птиці.

Варіант № 2

  1.  Соус білий основний
  2.  Соус «Бешамель»
  3.  Соус сметанний
  4.  Соус «Аллеманд»

Соус білий основний («Велюте м’ясний»)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Бульйон

1100

Маргарин  столовий

50

50

Борошно  пшеничне

50

50

Цибуля  ріпчаста

48

40

Петрушка (корінь)

40

30

або селера (корінь)

44

30

Вихід

1000

Технологічний процес

Готують «Ру» - в розтоплений жир всипають просіяне борошно і пасерують при безперервному помішуванні, не допускаючи пригорання. Правильно пасероване борошно повинно мати злегка кремовий колір. У пасероване борошно вливають четверту частину бульйону і вимішують до утворення однорідної маси, потім поступово додають бульйон, що залишився. Після цього в соус кладуть нарізані петрушку, селеру, цибулю і варять 25-30 хв. Наприкінці варіння додають сіль, перець чорний горошком, лавровий лист. Потім соус проціджують, протираючи при цьому розварені овочі, і доводять до кипіння. Готовий соус використовують для приготування похідних соусів. Якщо соус використовується як самостійний, його заправляють соком лимона і маслом (70 г). Соус білий основний подають до страв з відвареного і припущеного м'яса і птиці.

Бульйон білий кістковий

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Кістки  харчові

1000   

1000

Вода

1400

1400

Цибуля   ріпчаста

14      

12

Морква

15

12

Петрушка (корінь)

16

12

або селера (корінь)

18

12

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Кістки, промиті і нарубані на шматки довжиною 5-7 см (у хребетних кісток видаляють кістковий мозок), заливають холодною водою, доводять до кипіння, видаляють піну і варять при слабкому кипінні протягом 3-4 годин, періодично видаляючи жир. За 40-60 хв до закінчення варіння в бульйон кладуть овочі. Готовий бульйон проціджують.

Соус «Бешамель»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Молоко (або вершки)

1000

1000

Масло вершкове

50

50

Борошно пшеничне

50

50

Мускатний горіх

10

10

Вихід

-

1000

Технологічний процес

«Ру » (пасероване на маслі борошно) розводять гарячим молоком або вершками і варять 7-10 хв при слабкому кипінні. Потім кладуть сіль та мускатний горіх, проціджують і доводять до кипіння.

Соус сметанний

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Сметана

1000

1000

Масло  вершкове

50

50

Борошно  пшеничне

50

50

Вихід

1000

Технологічний процес

Для соусу сметанного натурального борошно злегка пасерують без масла, охолоджують, змішують з маслом, кладуть сметану, доведену до кипіння, розмішують, заправляють сіллю і перцем, варять 3-5 хв, проціджують і доводять до кипіння. Важливо щоб сметана не згорнулася!

Подають соус до м'ясних, овочевих і рибних страв або використовують для приготування грибних гарячих закусок, для запікання грибів, риби, м'яса та овочів.

Соус «Аллеманд»

 

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Соус «Велюте»

800

800

Вершки

200

200

Жовтки

3 шт.    

3 шт.

Сік лимону

10

10

Сіль та перець

10

10

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Розігріти на водяній бані до температури 50-60 С соус «Велюте». Постійно перемішуючи акуратно влити в нього розтерті  з вершками сирі жовтки. Продовжуючи нагрівання та перемішування додати сік лимону, сіль та перець.

Варіант № 3

  1.  Соус грибний.
  2.  Соус білий основний на рибному бульйоні
  3.  Соус «Біле вино» (рибний)

Соус грибний

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Гриби  сушені

40

40

Вода

860

Відвар  грибний

750

Маргарин  столовий

68

68

Борошно  пшеничне

38

38

Цибуля  ріпчаста

357

300

Молоко або вершки

300

300

Масло  вершкове

30

30

Вихід

1000

Технологічний процес

Готують відвар грибний (замочити сушені гриби у холодній воді на 0,5-1 год., промити гриби, процідити настій та варити у ньому гриби 0,5-1 год., процідити ще раз). Нарізану цибулю ріпчасту пасерують, додають варені подрібнені гриби і продовжують смаження ще 3-5 хв. Пасероване на жирі борошно розводять відваром грибним та молоком (або вершками), солять і кладуть пасеровану цибулю з грибами і варять 10-15 хв. Готовий соус заправляють маслом вершковим або маргарином. Також готовий соус можна збити блендером для придання однорідної маси.

Соус білий основний на рибному бульйоні

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Бульйон рибний

-

1100

Маргарин чи масло вершкове

50

50

Борошно пшеничне

50

50

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Пасероване на маслі борошно розводять гарячим рибним бульйоном і варять 5-10 хв при слабкому кипінні. Потім кладуть сіль та проціджують. Можна замінити частину бульйону вершками (50/50).

Бульйон рибний

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Харчові відходи рибні (голова, хвіст, кістки)

1000   

1000

Вода

1250

1250

Цибуля   ріпчаста

14      

12

Петрушка (корінь) або селера (корінь)

16

12

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Кістки, голови та хвіст промивають та заливають холодною водою, доводять до кипіння, видаляють піну і жир, кладуть овочі і варять при слабкому кипінні протягом 50-60 хв. Готовий бульйон проціджують.

Соус «Біле вино» (рибний)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Білий соус основний на рибному бульйоні

-

1100

Маргарин чи масло вершкове

100

100

Вино біле сухе

100

100

Жовтки яєчні сирі

4 шт.

64

Кислота лимона чи лимонний сік

1

1

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Готовий білий соус основний на рибному бульйоні охолодити до 75-80С, добавити вино та перетерті з вершковим маслом жовтки. Перемішати та додати лимонний сік та соль.

Питання для самоперевірки:

  1.  Наведіть класифікацію і асортимент соусів.
  2.  Роль і значення соусів у харчуванні.
  3.  Які соуси відносять до групи гарячих соусів?
  4.  Що являють собою соуси на кістковому бульйоні?
  5.  У чому принципова відмінність в приготування білого і червоного основного соусу?
  6.  Для чого проводять пасерування борошна при виробництві соусів? Які процеси при цьому відбуваються?
  7.  Наведіть технологію виробництва червоного основного соусу і асортимент його похідних.
  8.  Наведіть технологію виробництва білого основного соусу і асортимент його похідних.
  9.  У чому особливості приготування рибних соусів? Їх призначення.
  10.  У чому особливості приготування грибних соусів? Їх призначення.
  11.  Технологія та асортимент соусів молочних і сметанних, їх призначення.

Лабораторна робота № 3

Технології приготування холодних соусів та заправок для салатів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування холодних соусів та заправок для салатів.

Хід роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення соусів.

2. Приготувати соуси відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості соусів.

4. Скласти технологічні карти соусів.

5. Скласти калькуляційні картки соусів.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Подають холодні соуси, як правило, до холодних страв і закусок і лише іноді - до гарячих страв. У цю групу соусів входять соуси на рослинній олії (майонези), заправки, соуси на оцті (маринади) і масляні суміші.

Соуси на рослинній олії. До них відносяться майонези. Соус майонез використовують для заправки салатів, вінегретів, а також подають до холодних закусок з риби, м'яса і птиці. З основного соусу готують його похідні.

Заправки на рослинній олії (Заправка салатна, Гірчична заправка та ін) являють собою нестійкі емульсії, в яких олія емульгована у розчині оцту.

Соуси на оцті. Ці соуси мають гострий смак і використовуються для приготування холодних закусок. До цієї групи соусів відносять овочеві маринади (з томатом і без нього) і соус хрон.

Масляні суміші (Зелене масло, кілечне масло, оселедцеве масло, Масло з гірчицею та ін.) готують розтиранням вершкового масла з різними продуктами. Після приготування масляні суміші формують брусочками, охолоджують, нарізають шматочками і кладуть на смажену рибу, м'ясо або використовують для приготування бутербродів і ін.

         Варіант № 1

  1.  Масло зелене
  2.  Соус «Гуакомоле»
  3.  Соус «Голландський»

Масло зелене

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Масло  вершкове

850

850

Петрушка (зелень)

216

160

Лимон

81

34

Часник

30

25

Вихід

-

1000

Технологічний процес

У розм'якшене масло вершкове додають рубану зелень петрушки, сік лимонний та тертий часник, ретельно перемішують, надають форму батончика і охолоджують. Перед використанням нарізають.

Подають масло зелене до біфштексів, антрекотів, до риби смаженої.

Соус «Гуакомоле»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Авокадо (стиглі)

1330 (6 шт.)

950

Лимонний сік

50

50

Часник

50

45

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Для приготування соусу м'якоть свіжих авокадо подрібнюється в пюре з додаванням лимонного соку, натертого часнику та солі. Для цього використовується вилка або блендер. Лимонний сік запобігає окисленню авокадо, не дозволяючи йому придбати неапетитний бурий колір. В якості додаткових інгредієнтів можуть виступати подрібнені: томати, пекучі і солодкі перці, цибуля чи  кінза. Зазвичай гуакамоле подається з кукурудзяними (tortilla chips) або будь-якими іншими чіпсами , а також використовується в якості соусу до численних мексиканським страв.

Соус «Голландський»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Жовтки

9 шт.

200

Вершкове масло

1000

750

Лимонний сік

50

50

Вихід

-

1000

Технологічний процес

На водяній бані перемішати сирі жовтки з сіллю та лимонним соком. Тонкою струєю влити розтоплене (але не гаряче) вершкове масло та продовжувати перемішування. Цей класичний французький соус можна подавати до рибних страв. ні

Варіант № 3

  1.  Червоний масляний соус
  2.  Соус «Тар-Тар»
  3.  Соус «Вінегрет»
  4.  Соус «Вінегрет» з французькою гірчицею

Червоний масляний соус

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Вершкове масло

600

600

Червоне сухе вино

240

240

Цибуля шалот

100

90

Бальзамічний оцет

120

120

Цедра лайма

30

25

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Лук шалот нарізати дрібним кубиком, покласти у каструльку з товстим дном, добавити цедру лайму, залити оцтом та вином. Уварювати суміш 5 хв., постійно перемішуючи. Зняти з вогню, процідити та остудити 2-3 хв.

Переставити соус на водяну баню чи повільний вогонь, постійно перемішуючи вінчиком вводити по 2-3 кубики вершкового масла (розміром 1-2 см.). Масло повинно перетворитися на кремову емульсію. Якщо соус здається занадто густим - його можна розвести бульйоном. Готовий соус довести до смаку сіллю та перцем. Такий соус підійде до страв з телятини та іншого м’яса.

Соус «Тар-Тар»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Майонез
(приготований за рецептурою л/р)

400

400

Яйця (жовтки) відварені

5 шт.

150

Цибуля зелена

60

50

Часник

60

50

Лимонний сік

25

25

Огірки мариновані

250

225

Зелень петрушки

60

50

Каперси

50

50

Вихід

1000

Технологічний процес

Огірок порізати на дрібні кубики. Зелень цибулі і петрушки ретельно подрібнити. Відварені жовтки розтерти і змішати з приготовленим майонезом. В отриману суміш додати лимонний сік, подрібнені каперси, кубики огірка, мелений перець, роздавлений часник і ретельно перемішати. Додати зелень і ще раз перемішати. Соус тар-тар зазвичай подають до риби та морепродуктів.

Соус «Вінегрет»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Оцет бальзамічний

200

200

Олія рослинна (або оливкова)

700

700

Вода

100

100

Сіль та перець

15

15

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Змішати венчиком до однорідної консистенції олію, оцет, воду та сіль з перцем. Добавляти оцет частинами, пробуючи соус на вкус, щоб не був дуже кислим.  

Соус «Вінегрет» з французькою гірчицею

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Соус «Вінегрет»

200

700

Гірчиця французька (в кульках)

100

Мед

100

Соєвий соус

100

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Змішати вінчиком до однорідної консистенції соус «Вінегрет» з медом, соєвим соусом та гірчицею.

         Варіант № 3

  1.  Соус «Бер Блан» (білий масляний соус)
  2.  Соус «Айолі» (Aioli)
  3.  Соус японський «Горіховий» («Гамадарі»)

Соус «Бер Блан» (білий масляний соус)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Вершкове масло

600

600

Біле сухе вино

240

240

Цибуля шалот

100

90

Білий винний оцет

120

120

Листя петрушки, тархуна (естрагона)
або ц
едра лайма

30

25

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Лук шалот нарізати дрібним кубиком, покласти у каструльку з товстим дном, залити оцтом та вином. Уварювати суміш 5 хв., постійно перемішуючи. Зняти з вогню, процідити та остудити 2-3 хв.

Переставити соус на водяну баню чи повільний вогонь, постійно перемішуючи вінчиком вводити по 2-3 кубики вершкового масла (розміром 1-2 см.). Масло повинно перетворитися на кремову емульсію. Якщо соус здається занадто густим - його можна розвести бульйоном.

Готовий соус довести до смаку сіллю та перцем. Варіації класичного французького соусу «Бер Блан» можуть бути з додаванням у відвар подрібненого листя петрушки, тархуна (естрагона), цедри лайму чи апельсину. Більш гострий соус «Беарнез» готується так само, але з додаванням у відвар чорного перцю горошку та введенная розтертих з сіллю жовтків. Такі соуси добре підійдуть до риби, морепродуктів чи курки.

Соус «Айолі» (Aioli)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Часник

75

60

Яйця курячі ( жовток )

6 шт.

96

Олія рослинна

750

750

Сіль

20

20

Лимон (сік)

40

40

Вода

40

40

Вихід

-

1000

Технологічний процес

Зубчики часнику розтерти у ступці та змішати з сирим жовтком. Після цього по краплі вводити оливкову олію, точно так само, як і у випадку з майонезом. Потім додається сіль, лимонний сік і трохи холодної води.

Айолі у перекладі з французької «Часник - і - оливкова олія». В Іспанії, Італії, Ніцці і Провансі його подають до риби, відвареної яловичини, кальмарам, картоплі в мундирі, звареним яйцям.

Соус японський «Горіховий» («Гамадарі»)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Паста арахісова

300

300

Вода очищена

420

420

Соус соєвий

180

180

Олія кунжутна

30

30

Оцет рисовий (чи яблучний)

50

50

Мірин (японське рисове вино)

40

40

Вихід

-

1000

Технологічний процес

У сотейнику розвести арахісову пасту з водою та прогріти на малому вогні 3-5 хв. (не давати кипіти). Зняти з плити та додати соєвий соус, кунжутне масло, оцет і мирин. Добре розмішати та охолодити. Подавати до салатів та водоростей «Чука».

Питання для самоперевірки:

  1.  Яєчно-масляні соуси: асортимент, технологія, використання.
  2.  Соус майонез і його похідні: технологія, асортимент, використання.
  3.  Заправки на рослинній олії та соуси на оцті: асортимент, технологія, використання.
  4.  У чому особливості технології приготування масляних сумішей? Їх асортимент і призначення.

Лабораторна робота № 4

Технології приготування страв зі свіжих овочів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв зі свіжих овочів.

Хід роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Варіант № 1

  1.  Салат «Шопський»
  2.  Салат «Цезар»

Салат «Шопський»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Огірки

60

50

Помідори

60

50

Болгарський перець

60

50

Цибуля ріпчаста

35

30

Олія рослинна

20

20

Лимонний сік

10

10

Бринза болгарська

40

40

Вихід

250

Технологічний процес

Огірки, помідори, цибулю і болгарський перець нарізати кубиками і викласти шарами в салатницю. Заправити олією, змішаною з лимонним соком, сіллю і перцем. Зверху натерти на тертці болгарську бринзу і не перемішувати.

Салат «Цезар»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Салат «Айсберг»

120

100

Яйця перепелині

4 шт.

50

Хліб

50

50

Часник

7

5

Олія рослинна

10

15

Помідори

40

30

Соус «Цезар» (див. рецептуру)

50

50

Філе курки (або бекон)

70

50

Пармезан

20

20

Вихід

350

Технологічний процес

Салат «Айсберг» розламати руками на листя. Перепелині яйця відварити, очистити і нарізати навпіл. Хліб нарізати кубиками і обсмажити до золотистої скориночки на рослинній олії з додаванням солі та часнику. Помідори нарізати на шматочки. Ціле куряче філе обсмажити з додаванням часнику, горстки цукру та соєвого соусу, нарізати кубиками чи довгими смужками (можна замінити скибочками обсмаженого бекону). З'єднати всі компоненти, заправити соусом "Цезар" і посипати тертим сиром «Пармезан» (або скибочками цього сиру).

Соус «Цезар»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Олія рослинна

750

750

Яйця (жовтки)

6 шт.

96

Гірчиця

25

25

Часник

50

40

Лимонний сік

90

90

Ворчестерський соус

30

30

Вихід

1000

Технологічний процес

У мисці добре перемішати жовтки і гірчицю. Постійно збиваючи жовткову масу вінчиком, тонким струмком влити олію. До отриманої емульсії додати подрібнений і розтертий часник, ворчестерський соус, лимонний сік, сіль і перець. Добре перемішати. Можна збивати масу блендером.

Варіант № 2

  1.  Салат «Коул-Слоу»
  2.  Закуска «Капрезе»

Салат «Коул-слоу»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Капуста білокачанна

120

100

Яблуко

60

50

Морква

60

50

Цибуля ріпчаста

30

20

Лимонний сік

10

10

Майонез (див. рецептуру)

30

30

Вихід

250

Технологічний процес

Капусту Ашинкувати, моркву натерти, яблуко нарізати тонкою соломкою, цибулю – дрібними кубиками (або тонкими сегментами). Капусту пом’яти руками, посолити, додати цукор, цибулю, моркву, яблука, майонез і лимонний сік, поперчити, перемішати, дати постояти в холодильнику 30 хвилин.

Соус «Майонез»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Олія рослинна

750

750

Яйця (жовтки)

6 шт.

96

Гірчиця  столова

25

25

Цукор

20

20

Оцет 3-відсотковий (або лимонний сік)

150

150

Вихід

1000

Технологічний процес

У розтерті сирі жовтки з сіллю, цукром і гірчицею поступово при безперервному помішуванні вливають олію рослинну. Олію добавляються частинами до запустіння. Якщо майонез достатньо густий – можна залишити частину олії. Коли олія з’єднається з жовтками і суміш перетвориться на густу однорідну Асу, вливають оцет (або лимонний сік).

Закуска «Капрезе»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Помідори

110

100

Сир «Моцарелла»

100

100

Соус «Песто» (див. рецептуру)

20

20

Листя свіжого базиліку

10

10

Вихід

230

Томати нарізати кружечками і сир «Моцарелла». Викласти на тарілку шарами - скибочка томату, зверху сир «Моцарелла» і збризнути соусом «Песто». Зверху прикрасити свіжими листям базиліка.

Соус «Песто»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Олія оливкова

400

400

Часник

60

50

Листя свіжого базиліку

400

350

Кедрові горішки

100

100

Сир «Пармезан»

100

100

Вихід

1000

У кам'яній ступці (або блендері) змішати подрібнений базилік, сіль і часник. Розтовкти, додати злегка обсмажені кедрові горішки і ще розтовкти. Викласти соус у миску і додати половину тертого сиру та трохи оливкової олії. Перемішати інгредієнти та додати по вкусу залишок олії, сиру та сіль.

Варіант № 3

  1.  Салат «Грецький»
  2.  Салат «Уолдорф»

Салат «Грецький»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Огірки

60

50

Помідори

60

50

Болгарський перець

60

50

Цибуля ріпчаста

35

30

Олія рослинна

30

30

Лимонний сік

10

10

Сир «Фета»

40

40

Маслини

30

40

Вихід

300

Технологічний процес

Огірки, помідори, цибулю і болгарський перець нарізати крупним кубиком і викласти шарами в салатницю. Заправити олією змішаною з лимонним соком, сіллю і перцем. Зверху покласти крупні шматочки сиру «Фета» і не перемішувати.

Салат «Уолдорф»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Селера (стебло)

60

50

Яблуко

60

50

Виноград червоний без кісточок

60

50

Грецький горіх

40

30

Лимонний сік

20

20

Майонез (по рецептурі л/р)

50

50

Вихід

250

Технологічний процес

Горіхи розламати руками та обсмажити на сухій сковороді, за 1 хвилину до готовності присипати горсткою цукру та карамелізувати. Селеру очистити від прожилок, нарізати кубиками. Яблука очистити від серцевини, нарізати кубиком, відразу збризнути лимонним соком, перемішати, щоб не окислювалися. Виноград розрізати на половинки та видалити кісточки. Всі компоненти змішати з майонезом і горіхами, посолити, поперчити.

Питання для самоперевірки

  1.  Асортимент страв зі свіжих овочів.
  2.  Основні види заправок для салатів зі свіжих овочів.
  3.  Технологія страв зі свіжих овочів.


Лабораторна робота № 5

Технології приготування холодних страв і закусок з відварених овочів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв з відварених овочів.

Хід роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Варіння, або доведення до готовності в великій кількості рідини (вода, бульйон, молоко тощо), застосовується для продуктів як тваринного (м'ясо, риба, птиця, яйця), так і рослинного походження (крупи, овочі). Як правило варити овочі для салатів та закусок треба неочищеними від кожурі у підсоленій воді. Потім овочі треба охолодити та очистити.

Страви з відварених овочів. Для готування страв і гарнірів овочі варять у воді або над парою. Щоб зменшити втрати маси і поживних речовин при варінні овочів, забезпечити високу якість страв з них, необхідно дотримуватися ряду правил.

Овочі, крім буряка, моркви і зеленого горошку, кладуть у киплячу підсолену воду (10 г солі на 1 л води).

Води беруть 0,6-0,7 л на 1 кг овочів, так, щоб вона покривала овочі не більше, ніж на 1,5-2 см.

Після закипання нагрів зменшують щоб уникнути википання і варять овочі до готовності (до м'якості). Терміни варіння залежать від сортових особливостей та виду овочів, жорсткості води та інших умов.

Стручки квасолі, гороху, листя шпинату, спаржу, артишоки для збереження кольору варять у великій кількості (3 - 4 л на 1 кг овочів) бурхливо киплячої води і у відкритому посуді. Інші овочі варять, закривши посуд кришкою, щоб зменшити окиснення вітаміну С. Варити можна будь-які овочі. Найчастіше варять картоплю, капусту (білокачанну, брюссельську, цвітну, савойську), стручкову квасолю, спаржу, артишоки. Варені овочі використовують як самостійну страву, заправляючи олією або соусом, або як гарнір до страв з риби, м'яса, птиці. При подаванні їх посипають рубаною зеленню петрушки або кропу.

Асортимент: Картопля відварна, Картопляне пюре, Картопля в молоці, Гарбуз відварений, Спаржа відварна, Артишоки, Пюре з моркви чи буряка та ін.

Варіант № 1

Салат Вінегрет

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

289

210

Буряк

191

150

Морква

126

100

Олія рослина

100

100

Горошок консервований

Огірки мариновані

188

150

Цибуля зелена

188

150

Вихід

1000

Технологічний процес

Відварені овочі (буряк, моркву і картоплю) охолодити, очистити від шкірки і нарізати дрібним кубиком. Додати консервований зелений горошок, нарізану зелену цибулю, огірки мариновані, рослинну олію і сіль/перець за смаком. Перемішувати вінегрет необхідно акуратно, щоб не пошкодити овочі. Можна викладати на тарілку шарами у кулінарному кільці, не перемішуючи.

Оселедець під шубою

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Оселедець філе без кісток

60

50

Яйця курячі

½ шт.

20

Картопля

60

50

Майонез

25

25

Цибуля ріпчаста

30

25

Буряк

60

50

Морква

60

50

Вихід

200

Технологічний процес

Яйця зварити та очистити від шкарлупи. Картоплю, буряк та моркву зварити та очистити. Оселедець розділити на філе, очистити від шкіри та кісток.

Оселедець нарізати дрібними смужками, та викласти у кулінарне кільце на тарілку. Зверху викласти нарізану полукільцями цибулю та змастити майонезом. Зверху викласти шарами решту варених та натертих на терці овочів, змащуючи кожний майонезом – картоплю, моркву, яйця та буряк.

Варіант № 2

Салат «Олівє» (столичний) з яйцем «Пашот»

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

27

20

Філе курки чи індички

60

50

Яйця

0,5 шт.

15

Майонез

45

45

Горошок консервований

20

20

Огірки мариновані

25

20

Яйце куряче

1 шт.

1 шт.

Вихід

150

Технологічний процес

Відварену картоплю охолодити, очистити від шкірки і нарізати дрібним кубиком. Відварені яйця та філе курки нарізати дрібним кубиком. Огірки також нарізати дрібним кубиком. Всі інгредієнти заправити майонезом та перемішати. Викласти готовий салат у кулінарному кільці та зверху покласти яйце «Пашот».

Закуска з буряка та чорносливу

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Майонез

25

25

Чорнослив

35

30

Буряк

85

80

Горіхи грецькі

50

35

Часник

5

5

Вихід

175

Технологічний процес

Буряк зварити в шкірці, очистити та натерти на крупній терці. Чорнослив промити за залишити у воді на 30 хв. Часник очистити на вичавити у натертий буряк, заправити майонез ом та дрібно порізаними чорносливом та горіхами.

Варіант № 3

Салат Мімоза

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

300

250

Консервована риба (сайра чи тунець)

200

200

Яйця

4 шт.

200

Майонез

150

Цибуля ріпчаста

150

130

Морква

200

170

Вихід

150

Технологічний процес

Картоплю і моркву відварити до готовності, охолодити, очистити від шкірки. Цибулю дрібно нарізати, залити окропом, залишити на 3 хвилини, потім воду злити і промити цибулю в холодній воді (це робиться для того, щоб цибуля не гірчила). Моркву і картоплю натерти на дрібній тертці. Відокремити білки від жовтків і окремо натерти на дрібній тертці. З риби злити олію і розім'яти рибу вилкою. На дно салатниці викласти шарами картоплю, цибулю, рибу, білки, моркву.  Всі шари змащувати майонезом. Зверху присипати салат тертими жовтками.

Яйця фаршировані луком

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Яйця курячі

2 шт.

80

Майонез

24

24

Цибуля ріпчаста

38

32

Вершкове масло

5

5

Сало

10

10

Вихід

135

Технологічний процес

Яйця зварити та очистити від шкарлупи, нарізати на дві половинки, вийняти жовток та перетерти його з сіллю та перцем. Цибулю та сало нарізати дрібним кубиком та обсмажити до золотистої скоринки. Змішати жовтки з цибулею та шкварками. Наповнити отриманим фаршем кожну частинку яєчного білка та змастити зверху майонезом, прикрасити зеленню.

Питання для самоперевірки:

  1.  Асортимент страв з відварених овочів.
  2.  Основні правила варіння овочів.
  3.  Технологія страв з відварених овочів.


Лабораторна робота № 6

Технологія приготування страв з відварених, припущених
та тушкованих овочів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв з відварних, припущених та тушкованих овочів.

Хід  роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

У кулінарній практиці широко використовують модифікації перерахованих основних прийомів (припускання, пасерування), а також комбіновані способи теплової обробки (тушкування, запікання).

Також існує цілий ряд допоміжних теплових прийомів, у ході яких продукт не доводиться до готовності, але набуває ряд нових якостей. Наприклад, бланшування (ошпарювання) дозволяє у деяких овочів зменшити гіркоту, а інші швидше довести до готовності.

Страви і гарніри з припущених овочів. Для припускання овочів води беруть менше, ніж для звичайного варіння: 0,2-0,3 л на 1 кг. Тому у відвар переходить менше розчинних речовин. Припускають моркву, ріпу, буряк, капусту, гарбуз, кабачки, патисони, помідори. Овочі для припускання нарізають частинками, кубиками, а капусту - частинками, квадратиками або соломкою.

Підготовлені овочі укладають шаром не більше 20 см (кабачки і гарбуз - не більше 10-15 см), додають гарячу воду, частину вершкового масла, покладеного за рецептурою, швидко доводять до кипіння, потім, зменшивши нагрів, доводять до готовності. Гарбуз, кабачки, патисони, помідори та інші овочі, що легко виділяють вологу, припускають у власному соку. Якщо при припусканні залишається багато рідини, її зливають, упарюють і знову з'єднують з овочами. Готові овочі заправляють маслом або молочним соусом середньої густоти. Використовують як самостійну страву і як гарнір.

Асортимент: Овочі припущені, Овочі, припущені в молочному соусі, Морква з зеленим горошком, Капуста білокачанна з соусом та ін.

Страви з тушкованих овочів. Для готування тушкованих страв овочі нарізають частинками, кубиками, соломкою, злегка обсмажують, додають соус, спеції і тушкують, закривши посуд кришкою. Перед тушкуванням не обсмажують тільки капусту і буряк.

Асортимент: Капуста тушкована, Буряк тушкований, Рагу з овочів, Картопля тушкована з грибами та ін.

Варіант № 1

  1.  Картопля відварна з цибулею або грибами, або цибулею і грибами
  2.  Рагу з овочів

Картопля відварна з цибулею і грибами

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

207

155

або картопля молода

200

160

Цибуля ріпчаста

71

60

Маргарин столовий

10

10

або гриби білі, або печериці свіжі,

105

80

або гриби сушені

20

20

Цибуля ріпчаста

24

20

Маргарин столовий

10

10

Маргарин столовий або масло вершкове

10

10

Вихід:

-

210

Технологічний процес

При варінні картоплю кладуть у киплячу підсолену воду (0,6-0,7 л води на 1 кг овочів). Рівень води повинен бути на 1-1,5 см вище рівня овочів. Сіль використовують з розрахунку 10 г на 1 л води. Цибулю дрібно нарізають і пасерують. Свіжі білі гриби (або печериці) рубають і смажать, додають пасеровану цибулю і смажать до готовності.

При відпусканні на картоплю кладуть смажену цибулю або смажені гриби з цибулею, поливають розтопленим маргарином або маслом і посипають зеленню.

Рагу з овочів

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

67

50

Морква

58/46

31

Петрушка (коріння)

13/10

6

Цибуля ріпчаста

60/50

25

Капуста кольорова

50/26

23

Кулінарний жир

10

10

Сметана

75

Кабачки

43

30

Горошок зелений консервований

31

20

Перець чорний горошком

0,05

0,05

Лавровий лист

0,02

0,02

Маргарин столовий або масло вершкове

10

10

Вихід

260

Технологічний процес

Нарізані частинками або кубиками картоплю і коріння злегка обсмажують, цибулю пасерують. Капусту кольорову розбирають на окремі суцвіття і варять. Потім картоплю і овочі з'єднують з соусом червоним або томатним, чи сметанним і тушкують 10-15 хв. Після цього додають нарізані сирі кабачки, очищені від шкірки і насіння, варену цвітну капусту і продовжують тушкувати 15-20 хв. За 5-10 хв. до готовності кладуть горошок зелений консервований, спеції. При відпусканні рагу поливають жиром і посипають зеленню.

Варіант № 2

  1.  Капуста тушкована.
  2.  Ікра кабачкова

Капуста тушкована

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Капуста свіжа

250

200

або квашена

243

170

Оцет 3-відсотковий

6

6

Кулінарний жир

12

12

або шпик

16

15

або грудинка копчена

32

25

Томатне  пюре

20

20

Морква

13

10

Петрушка (корінь)

7

5

Цибуля   ріпчаста

18

15

Лавровий  лист

0,02

0,02

Перець

0,05

0,05

Цукор

5

5

Вихід

200

Технологічний процес

Нарізану соломкою свіжу капусту пасерують до напівготовності. Потім капусту кладуть у казан шаром до 30 см, додають бульйон або воду (20-30% до маси сирої капусти), оцет, жир, пасеровані томатне пюре і тушкують при періодичному помішуванні. Потім додають пасеровані нарізані соломкою моркву, коріння і цибулю, лавровий лист, перець і тушкують до готовності. За 5 хвилин до кінця тушкування капусту заправляють цукром і сіллю.

Якщо свіжа капуста гірчить, її перед тушкуванням обшпарюють протягом 3-5 хв. При приготуванні капусти тушкованої з квашеної оцет з рецептури виключають, додаючи невелику кількість бульйону або води, і кількість цукру збільшують до 10 г на порцію.

Якщо тушковану капусту готують з шпиком або копченою грудинкою, то їх попередньо обсмажують і кладуть у капусту на початку тушкування, витоплений при обсмажуванні шпику чи грудинки жир використовується для пасерування овочів. При відпусканні можна посипати дрібно нарізаною зеленню.

Ікра кабачкова

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Кабачки

1000

700

Морква

180

150

Часник

40

30

Цибуля  ріпчаста

180

150

Томатне  пюре

80

80

Олія рослинна

30

30

Оцет 3%-відсотковий

20

20

Вихід

1000

Технологічний процес

Кабачки, моркву і цибулю очистити від шкірки. Кабачки нарізати дрібним кубиком і обсмажити до золотистої скориночки. Моркву натерту на тертці пасерувати до золотистого кольору разом з дрібнонарізаною цибулею. Підготовлені компоненти викласти в казан і тушкувати на слабкому вогні 30-40 хв. (при необхідності додати трохи води). В масу додати пасеровану томат пасту, подрібнений часник, сіль, перець, цукор, оцет або лимонний сік (за смаком) і тушкувати до готовності. Готову ікру можна подрібнити на м’ясорубці. Подавати в охолодженому вигляді.

Варіант № 3

  1.  Картопляне пюре
  2.  Соте овочеве

Пюре картопляне

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

300

225

Молоко

40

40

Маргарин чи масло вершкове

10

10

Жовток яєчний

1 шт.

25

Гірчиця

5

5

Часник

0,5 зубчика

5

Вихід

250

Технологічний процес

Картоплю нарізати на шматочки і відварити до готовності. У каструлю додати половину зубчика часнику. Картоплю обсушити і протерти до однорідної маси. Додати гаряче молоко, вершкове масло, роздавлений відварений часник, гірчицю і жовток. Масу ретельно збити дерев`яною ложкою.

Соте овочеве

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Баклажани

150

130

Перець болгарський

100

80

Цибуля ріпчаста

50

40

Морква

50

40

Часник

20

15

Помідори

50

40

Олія рослинна

30

30

Вихід

300

Технологічний процес

Баклажани нарізати кільцями і обсмажити на сковороді до золотистої скориночки. Моркву почистити і нарізати кільцями і обсмажити до золотистої скориночки. Цибулю нарізати кільцями та обсмажити. Болгарський перець нарізати соломкою або квадратиками, обсмажити до напівготовності. Всі овочі викласти шарами в казан, додати дрібнорублений часник, сіль, перець за смаком і помідори, очищені від шкірки і нарізані частинками. Тушкувати на слабкому вогні до готовності 10-15 хв. При необхідності додати трохи води.

Питання для самоперевірки

  1.  Способи та режими теплової кулінарної обробки, що використовуються при виробництві страв з овочів
  2.  Чим обумовлене зелене забарвлення овочів, фактори, що впливають на зміну забарвлення при тепловій обробці?
  3.  Чим обумовлене червоно-фіолетове забарвлення плодів і овочів, його зміна при тепловій обробці? Рекомендовані режими варіння буряка з максимальним збереженням забарвлення.
  4.  Які речовини, зумовлюють жовто-оранжеве і біле забарвлення овочів та плодів і їх зміни при тепловій обробці?
  5.  Наведіть асортимент страв з варених овочів, способи і режими варіння, способи подачі.
  6.  Наведіть асортимент страв і гарнірів з припущених овочів, особливості технології їх приготування.
  7.  Наведіть асортимент страв з тушкованих овочів, особливості технології їх приготування.


Лабораторна робота № 7

Технологія приготування страв зі смажених овочів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв зі смажених овочів.

Хід роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Страви і гарніри з смажених овочів.

Смаження - доведення продукту до готовності нагріванням його з більшою або меншою кількістю жиру на відкритій жарильній поверхні або в жарильних шафах - застосовують для обмеженого числа продуктів (риба, птиця, деякі види м'яса і овочів та ін.)

Овочі, як правило, смажать сирими, в деяких випадках - попередньо відвареними. У сирому вигляді смажать овочі, які містять нестійкий протопектин і достатню кількість вологи. Це картопля, кабачки, гарбуз, помідори, баклажани та ін. Овочі, що містять більш стійкий протопектин, попередньо варять або припускають, подрібнюють, а потім смажать (овочеві котлети з капусти, буряка, моркви та ін.)

Смажать овочі в невеликій кількості жиру (5-10% маси напівфабрикату) основним способом і у великому (співвідношення продукту і жиру 1:4) - у фритюрі.

При смаженні в невеликій кількості жиру картоплю, овочі, вироби з них кладуть на деко або сковороду з жиром, нагрітим до 150 С, і смажать з обох боків до утворення піджареної скоринки. Потім доводять до готовності в духовці. Для смаження використовують маргарин, кулінарний жир, рослинну олію та ін.

У фритюрі овочі (картопля, ріпчаста цибуля, зелень петрушки) смажать у спеціальних апаратах (фритюрниці або глибоких деках з товстим дном і вставними металевими сітками). Температура жиру повинна бути 175-1800 С. Для смаження у фритюрі краще використовувати суміш рафінованої олії з кулінарним жиром у співвідношенні 1:2 або кулінарний жир (фритюрний).

Смажені овочі подають як самостійну страву, відпускаючи з маслом, сметаною, соусами, свіжими і солоними огірками та помідорами, і як гарнір.

Асортимент: Картопля смажена, Картопля смажена у фритюрі, Цибуля фрі. Зелень фрі, Кабачки смажені, Гарбуз, баклажани, помідори смажені. Шніцель з капусти, Котлети морквяні, Котлети бурякові, Котлети капустяні, Котлети картопляні, Зрази картопляні, Крокети картопляні, Оладки з гарбуза та ін.

Варіант № 1

Зрази картопляні

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

241

181

Яйця

1/10 шт

4

Гриби печериці

50

45

Цибуля  ріпчаста

48

40

Маргарин  столовий

5

5

Сухарі або борошно пшеничне

12

12

Кулінарний  жир

10

10

Маргарин столовий або масло вершкове

15

15

або сметана

30

30

Вихід:зі сметаною

-

230

            Технологічний процес

З картопляної маси (картопляне пюре, яйця, трохи борошна) формують коржі по 2 штуки на порцію. На середину коржа кладуть фарш і з'єднують його краї так, щоб фарш був усередині виробу. Потім виріб панірують у сухарях чи борошні, надаючи форму цеглинки з овальними краями, і смажать з обох сторін.

Для фаршу: цибулю ріпчасту нарізають соломкою і пасерують, гриби дрібно ріжуть і обсмажують. Цибулю змішують зі смаженими грибами, солять і додають мелений перець. При відпусканні зрази поливають жиром, сметаною або соусом томатним, сметанним, грибним.

Овочі гриль

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Баклажани

65

57

Кабачки

90

86

Цибуля ріпчаста

125

116

Печериці

140

136

Перець болгарський

100

96

Олія рослинна

96

96

Соєвий соус

10

10

Часник

8

5

Вихід:

-

200

Технологічний процес

Всі овочі миють та нарізають кільцями, а печериці - ломтиками. Овочі маринують у розчині соєвого соусу, рослинної олії та часнику. Обсмажують на грилі, роблячи малюнок у вигляді решітки. Готові овочі поливають маринадом.

Варіант № 2:

Деруни

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

400

300

Борошно пшеничне

5

5

Сода

1

1

Маса напівфабрикату

300

Олія рослина

10

10

Маса смажених дерунів

240

Масло вершкове

10

10

або сметана

40

40

Вихід: з маслом

-

250

зі сметаною

-

280

Технологічний процес

Сиру очищену картоплю протерти на тертці, додати борошно пшеничне, сіль, соду і ретельно перемішати масу. Акуратно викласти ложкою масу у вигляді котлеток на розігріту сковорідку з олією та обсмажити до готовності. При відпусканні поливають жиром або збоку підливають сметану чи соус молочний, або сметанний.

Кабачки смажені

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Кабачки

100

90

Борошно  пшеничне

10

10

Олія  рослинна

10

10

Майонез

20

20

Часник

10

10

Вихід

125

Технологічний процес

Кабачки з щільною м'якоттю очищають від шкірочки, нарізують кружальцями, посипають сіллю, панірують у борошні і обсмажують з обох сторін. При подачі смажені кабачки змазують майонезом змішаним з розчавленим часником, посипають подрібненою зеленню петрушки.

Варіант № 3

Картопля смажена (з сирої)

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля брусочками або скибочками

230

200

Олія рослинна

20

20

Вихід

200

Технологічний процес

Нарізану сиру картоплю промивають у холодній воді, обсушують, потім посипають сіллю, кладуть шаром не більше 5 см на сковороду і смажать 15-20 хв, періодично помішуючи, до утворення піджареної скоринки

Якщо картопля повністю не присмажилася, її слід поставити на кілька хвилин у духовку. При відпусканні картоплю посипають зеленню.

Рататуй з овочів

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Баклажани

45

40

Томати

95

90

Кабачки

45

40

Олія рослинна

5

5

Цибуля ріпчаста

20

13

Часник

5

2

Солодкий перець

45

40

Прованські трави

5

5

Вихід

150

Технологічний процес

Всі овочі промити, очистити та нарізати тонкими кружечками. Кожний компонент обсмажити окремо та викласти на деко у кулінарне кільце шарами. Полити соусом із часника, олії та прованських трав. Запікати у жаровій шафі до готовності.

Питання для самоперевірки

1. Способи та режими теплової кулінарної обробки, що використовуються при виробництві страв з овочів

2. Наведіть асортимент страв і гарнірів з овочів смажених, способи і режими смаження, способи подачі.

3. Що собою являють складні і додаткові гарніри?

4. Які відбуваються зміни маси плодів і овочів при різних способах теплової обробки?

Лабораторна робота № 8

Технологія приготування страв з запечених овочів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв з запечених овочів.

Хід роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Страви з запечених овочів. Для запікання овочі попередньо варять, припускають, тушкують або смажать, а іноді використовують сирими. Овочі розкладають на листах або порціонних сковородах, які змащують олією і посипають сухарями. Запікають їх у духовці при температурі 250-280 ° С до утворення на поверхні страви піджареної скориночки і прогрівання внутрішніх шарів до 80 ° С. За технологією приготування запечені овочі можна розділити на три групи: овочі, запечені у соусі; запіканки (Запіканка картопляна, капустяна, морквяна) і пудинги; фаршировані овочі (Голубці овочеві, Перець фарширований, Кабачки фаршировані, Баклажани фаршировані, Помідори фаршировані).

Варіант № 1

Запіканка овочева

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Горошок зелений консервований

46

30

Картопля

137/103*

100

Капуста білокачанна свіжа

49/39*

35

Морква

41/33*

30

Цибуля  ріпчаста

24/20*

10

Маргарин  столовий

15

15

Яйця

1/4 шт.

10

Манна  крупа

10

10

Сухарі

10

10

Сметана

5

5

Сир

5,4

5

Сметана

30

30

або масло вершкове

15

15

Вихід: зі сметаною

230

з маслом

215

Технологічний процес

Нарізані соломкою, припущені окремо моркву, ріпу і капусту з'єднують з пасерованою цибулею, порізаною півкільцями, всипають манну крупу і проварюють до загустіння. Овочеву масу змішують з протертою вареною картоплею, зеленим горошком, охолоджують до 40-50 ° С, додають яйця, викладають на змащені жиром і посипані сухарями деко або сковороду, змащують сметаною, посипають сухарями або сухарями, змішаними з сиром, і запікають.

При відпусканні запіканку нарізають на порції і поливають сметаною чи олією, чи соусом молочним, або сметанним, чи сметанним з томатом.

* У графі брутто в чисельнику вказана маса брутто продуктів, в знаменнику - маса продуктів нетто, в графі нетто - маса готових продуктів.

Варіант № 2

Картопля запечена з грибами та луком в сметанному соусі у горщику

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

109

82

або картопля молода

106

85

Маса вареної картоплі

80

-

Гриби (білі або шампіньйони)

164

125

Цибуля ріпчаста

48

40

Маргарин столовий

10

10

Маса пасерованої цибулі

-

20

Маса пасерованих грибів

-

50

Соус сметанний

-

120

Сир

6

6

Маргарин столовий

5

5

Вихід:

-

250

Технологічний процес

Свіжу картоплю очистити та нарізати крупним кубиком чи дольками, обсмажити до золотистої скоринки. Цибулю дрібно нарізають і пасерують. Свіжі гриби рубають і смажать. У глиняний горшик викласти картоплю, цибулю та гриби, залити сметанним соусом і запікати до готовності картоплі. За 5 хвилин до готовності – посипати тертим сиром.

При відпусканні можна посипати рубленою зеленню петрушки чи укропу.

Варіант № 3

Кокот грибний

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Гриби (білі або шампіньйони)

125

100

Цибуля ріпчаста

38

30

Часник

7

5

Соус Бешамель

-

60

Сир

10

10

Вихід:

-

125

Технологічний процес

Гриби нарізати і пасерувати з дрібнонарізаною цибулею і часником до золотистої скориночки. Масу викласти в кокотницю і залити соусом бешамель. Зверху посипати тертим сиром і запікати до готовності.

Ікра з баклажанів по-одеськи

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Баклажани

820

700

Помідори

450

400

Часник

35

30

Олія рослина

50

50

Лимонний сік

10

20

Вихід:

-

1000

Технологічний процес

Баклажани запекти в жарильній шафі до готовності. Надрізати шкірку і дати стекти рідині. Потім баклажани очистити від шкірки і дрібно порубати ножем. Помідори очистити від шкірки і натерти на тертці. З'єднати печені баклажани та помідори. Ретельно перемішати, заправити рослинною олією, сіллю, подрібненим часником, перцем і лимонним соком за смаком.

Питання для самоперевірки

1. Способи та режими теплової кулінарної обробки, що використовуються при виробництві страв з овочів

2. Наведіть асортимент страв з запечених овочів, особливості технології їх приготування.

3. Які відбуваються зміни вітамінів при тепловій обробці в плодах і овочах?

4. Які технологічні чинники впливають на збереження вітаміну С при кулінарній обробці продуктів?


Лабораторна робота №
9

Технології приготування страв і гарнірів із круп,

бобових та макаронних виробів

Мета роботи: вивчити та освоїти технології приготування страв і гарнірів із круп, бобових та макаронних виробів.

Хід  роботи

1. Скласти технологічні схеми виготовлення страв.

2. Приготувати страви відповідно до їх рецептури та технології.

3. Провести органолептичну оцінку якості страв.

4. Скласти технологічні карти страв.

5. Скласти калькуляційні картки страв.

6. Оформити протокол за результатами проведеної роботи.

Страви і гарніри з круп

Каші можна варити з будь-якого виду крупи. Варять їх на воді, на молоці або на суміші молока і води. За консистенцією каші поділяються на розсипчасті, в'язкі і рідкі в залежності від співвідношення крупи і рідини, взятих для варіння.

Перед варінням каші крупу просіюють, перебирають і промивають При цьому видаляють мучелі і сторонні домішки. Сіють крупи в залежності від розмірів ядер або частинок через сита з різними розмірами осередків. Пшоно, рисову і перлову крупу спочатку промивають теплою, а потім гарячою водою, ячну - тільки теплою. При цьому слід враховувати, що в крупі при промиванні завжди залишається значна кількість води, яка коливається в межах 10-30% від маси сухої крупи. Це потрібно мати на увазі при дозуванні рідини. Гречану крупу, манну та інші подрібнені крупи, а також пластівці вівсяні "Геркулес" не промивають.

В даний час промисловість в основному виробляє крупу гречану - ядрицю, що швидко розварюється. Підсмажувати її не слід, оскільки вона розварюється протягом 30 хв.

При приготуванні розсипчастої гречаної каші з ядриці, що виробляється з непропареного зерна, для скорочення терміну варіння крупу іноді обсмажують. Перебрану крупу насипають на лист шаром не більше 4 см і, періодично помішуючи, обсмажують у духовці при 110-120 ° С до світло-коричневого кольору. Враховуючи, що вологість підсмаженої крупи зменшується приблизно на 10%, води для каші необхідно брати дещо більше.

Розсипчасті каші. Розсипчасті каші варять на воді з усіх видів круп, крім манної, вівсяної, пластівців вівсяних "Геркулес". У готовій розсипчастій каші зерна повинні бути повністю набухлими, добре провареними, в основному зберегти форму і повинні легко відокремлюються одне від одного.

Підготовлену для варіння крупу всипають у підсолену киплячу рідину. При цьому сплилі пустотілі зерна видаляють. Кашу варять до загустіння, помішуючи.

Жир можна додавати під час варіння або використовувати його, поливаючи кашу при відпусканні. Коли каша стане густою, перемішування припиняють, закривають котел кришкою і дають каші упріти; за цей час вона набуває своєрідного приємного запаху і кольору.

Для упрівання розсипчастих каш потрібно: гречаної (з ядриці, що виробляється з непропареного зерна) - близько 4,5 год: з підсмаженої крупи -
1,5-2 год; з ядриці що швидко розварюється - 1-1,5 год; перлової, ячної, пшоняної, пшеничної - 1,5-2 год; рисової - близько 1 год

Розсипчасті каші з рисової крупи і пшона можна готувати у великій кількості води (відкидним способом). Для цього підготовлену крупу засипають у підсолений окріп (6 л води і 60 г солі на 1 кі крупи) і варять: рисову крупу - до готовності, пшоно - 5-10 хв. Готовий рис відкидають і промивають гарячою кип'яченою водою, кладуть у посуд, додають розтоплений жир, перемішують і прогрівають у духовці або на плиті з помірним нагріванням.

З провареного пшона зливають воду, додають жир, перемішують і доводять до готовності звичайним способом.

При варінні в наплитному посуді кашу для упрівання слід поставити в духовку. При варінні в харчоварильному котлі після набухання крупи зменшують нагрів, закривають котел кришкою і доводять кашу до готовності.

При відпусканні гарячу розсипчасту кашу кладуть на тарілку і поливають розтопленим жиром або посипають цукром, можна відпускати з жиром і цукром, відповідно збільшивши передбачену в рецептурі норму виходу страви.

Кип'ячене молоко гаряче або холодне подають у склянці або глибокій тарілці разом з кашею.

Каші розсипчасті з наповнювачами (ріпчастою цибулею, шпиком, яйцем, грибами та ін.) готують з усіх видів круп, крім кукурудзяної і саго.

В'язкі каші. В'язкі каші готують на воді, молоці та молоці з додаванням води. У готовій в'язкій каші зерна крупи повинні бути повністю набряклими і добре розвареними.

В'язка каша являє собою густу масу. При температурі 60-70 ° С вона тримається на тарілці гіркою, не розпливаючись. З 1 кг крупи виходить від 4 до 5 кг готової каші.

При варінні необхідно враховувати, що різні види круп неоднаково швидко набухають і розварюються. Наприклад, рисова, перлова, вівсяна, пшенична, кукурудзяна крупи і пшоно в молоці з додаванням води розварюються повільніше, ніж у воді. Тому спочатку ці крупи варять 20-30 хв у киплячій воді (пшоно - не більше 10 хв), після чого зайву воду зливають, додають гаряче молоко і варять кашу до готовності.

Значно краще і швидше розварюються пластівці вівсяні "Геркулес", манна і подрібнені крупи: вівсяна, рисова, ячмінна та пшенична (№ 4, 5, 7, "Артек").

Ячмінну крупу або пластівці вівсяні "Геркулес" засипають у кипляче молоко з водою і варять до готовності.

Манна крупа у воді або молоці з водою при 90-95 ° С майже повністю набухає і швидко розварюється. Тому її слід всипати в гарячу рідину при безперервному помішуванні і варити 20 хв.

Гречану крупу засипають у киплячу рідину (молоко з водою або воду), додають сіль, цукор і варять, періодично помішуючи до тих пір, поки каша не загусне. Посуд щільно закривають кришкою і залишають на плиті з помірним нагріванням для упрівання каші до готовності.

Молочні в'язкі каші відпускають в гарячому вигляді з розтопленим жиром або посипають цукром. Масло вершкове можна покласти шматочком.

Рідкі каші. Рідкі каші готують з усіх видів круп, крім гречаної, ячмінної і саго, на молоці по I колонці, на суміші молока і води (60% молока і 40% води) по II колонці і на воді по III колонці. Рідкими вважаються каші, вихід яких складає 5-6,5 кг з 1 кг крупи. Готують рідкі каші так само, як в'язкі, але з великою кількістю рідини. Відпускають каші в гарячому вигляді з розтопленим жиром або з цукром в кількостях, зазначених у рецептурі, а також з варенням, джемом, повидлом, медом (25-30 г на порцію), з корицею, якою посипають кашу при відпусканні (0,5 г на порцію).

Вироби з каш (крупяник, запіканки та пудинг). Запіканки готують з різних круп солодкими, з сиром, гарбузом, плодами, ізюмом, цукатами. Для запіканок варять в'язку або розсипчасту кашу, в яку додають жир, яйця, цукор. У кашу для солодких запіканок кладуть ванілін. Замість яєць можна використовувати розведений яєчний порошок. Пудинги, як правило, готують у формах. Відпускають запіканки і пудинги в гарячому вигляді з маслом, сметаною, з молочним або солодким соусом. Запіканка з гречаної або пшеничної (полтавської) крупи з сиром називається крупяником.

Котлети і биточки. Котлети і биточки готують з пшона, рисової, манної, пшеничної та інших круп. Для цього варять густу в'язку кашу на суміші води з молоком або на воді.

Для биточків і котлет, що відпускаються з солодким соусом, в більшості випадків кашу варять з цукром: для ароматизаціі в готову кашу можна додавати ванілін (з розрахунку 0,01 г на порцію готових биточків). Якщо каша призначена для виробів, що відпускаються з грибним соусом, то ванілін та цукор у неї не кладуть.

Відпускають котлети і биточки переважно в гарячому вигляді з солодким, молочним або грибним соусами. Зі сметаною, варенням, джемом і повидлом ці вироби можуть бути подані в гарячому і холодному вигляді.

Страви з бобових

Квасолю, горох, чину, нут і сочевицю перед приготуванням страв ретельно перебирають, видаляючи смітні домішки, і промивають у холодній воді. Відходи при перебиранні становлять 1%.

Бобові (крім гороху лущеного) розварюються повільно, тому перед варінням їх замочують у холодній воді протягом 5-8 год. Попереднє замочування бобових дає можливість не тільки скоротити термін їх теплової обробки, але і зберегти під час варіння зерна в цілому (нерозвареному) вигляді .

Для замочування на одну частину сухого зерна беруть дві частини води, температура якої повинна бути не вище 15 ° С.

Перед варінням бобові заливають холодною водою (2,5 л води на 1 кг бобових) і варять у закритому посуді при слабкому, але безперервному кипінні. Тривалість варіння коливається в таких межах: сочевиці - 45-60 хв. гороху - 60-90 хв., квасолі - 1-2 год.

Під час варіння не слід додавати холодну воду, оскільки це погіршує розварюваність бобових і, крім того, від холодної води зерна втрачають свою форму.

Добре зварені зерна мають однорідну м'яку консистенцію. У звареної квасолі, сочевиці більша частина зерен повинна зберегти свою форму.

Для поліпшення смаку бобових іноді при варінні додають ароматичні коріння і овочі (перець, петрушку, моркву, селеру і цибулю), нарізані дрібними кубиками, а також зелень петрушки і селери (3 г нетто на порцію).

Після того, як бобові стануть м'якими, варіння припиняють, додають сіль (3-4 г на порцію відварних бобових) і залишають їх на 15-20 хв у відварі, який потім зливають, після чого посипають меленим чорним перцем (0,01 г на порцію ).

З 1 кг сухих бобових виходить 2,1 кг варених. При відпусканні бобові посипають зеленню петрушки або кропу, яка включається в рецептуру з розрахунку 2-3 г нетто на порцію

Страви з макаронних виробів

Макаронні вироби (макарони, локшину, вермішель та ін.) варять у великій кількості киплячої підсоленої води (на 1 кг макаронних виробів беруть 6 л води, 50 г солі). Макарони варять 20-30 хв, локшину - 20-25 хв, вермішель - 10-12 хв. У процесі варіння макаронні вироби набухають, вбираючи воду, в результаті чого маса їх збільшується приблизно в 3 рази, залежно від сорту.

Зварені макаронні вироби відкидають і перемішують з розтопленим жиром (1/3-1/2 частину від зазначеної в рецептурі кількості), щоб вони не склеювалися і не утворювали грудок. Іншою частиною жиру або сметаною макарони заправляють безпосередньо перед відпусканням. Страви з макаронних виробів подають в гарячому вигляді.

Для приготування запечених страв макаронні вироби варять, не відкидаючи, в невеликій кількості води (на 1 кг макаронних виробів 2,2-3 л води, 30 г солі).

Кількість жиру і сметани можна змінити: жиру - 10 або 20 г, сметани - 20 або 40 г на порцію, при цьому відповідно змінюється вихід страви.

Варіант № 1

  1.  Каша гречана розсипчаста з цибулею та грибами
  2.  Ньйокі
  3.  Плов


Каша гречана розсипчаста з цибулею та грибами

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Маса гречаної каші

150

Цибуля  ріпчаста

30

25

Кулінарний  жир

15

15

Печериці

30

25

Масло вершкове

15

15

Вихід:

175

Технологічний процес

Перебрати крупу, промити та підсушити. Обсмажити крупу на кулінарному жирі чи рослинній олії та залити окропом (1:2). Додати сіль. Після закипання зробити малий вогонь та не перемішуючи закрити кришкою. Варити до готовності.

Печериці нарізати дольками та обсмажити. Цибулю нарізати полукільцями та обсмажити з додаванням солі та горстки цукру для карамелізації. Змішати з печерицями та викласти на готову кашу.

Ньокі

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Картопля

150

150

Борошно пшеничне

40

40

Курячі яйця

1/3

10

Мускатний горіх

5

5

Для соусу:

Вершки

20

20

Сир «Горгонзола»

30

30

Вершкове масло

5

5

Фундук

5

5

Базилік зелений (лисття)

5

5

Вихід:

300

Технологічний процес

Зварити картоплю як на пюре. Протерти та дати остигнути. Змішати з мукою, яйцем, сіллю та натертим мускатним горіхом. Змісити тісто однорідної консистенції, розкачати на ковбаски товщиною 1.5 см та нарізати кусочками довжиною 2 см.

Для соусу прогріти вершки з вершковим маслом та розтопити в них подрібнений сир «Горгонзола».

В киплячу воду добавити сіль, столову ложку рослинної олії та ньокі. Як тільки вони спливуть – вийняти шумівкою та залити соусом «Горгонзола», прикрасити слайсами фундука та листям базиліку.

Плов

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Баранина (лопаткова частина, грудинка)

200

143

або яловичина (бічний і зовнішній шматки тазостегнової частини) або свинина (лопатка, грудинка)

216

159

Крупа рисова

65

65

Маргарин

20

20

Цибуля ріпчаста

24

20

Морква

19

15

Спеції для плову

15

15

Вихід

300

Технологічний процес

Нарізане шматочками по 20-30 г м'ясо посипають сіллю і перцем, обсмажують, додають пасеровані з томатним пюре моркву і цибулю. М'ясо і овочі заливають бульйоном або водою (140 г), доводять до кипіння, всипають перебраний промитий рис і варять до напівготовності. Після того, як рис вбере всю рідину, посуд закривають кришкою, поміщають на деко з водою і ставлять у духовку на 25-40 хв. Відпускають, рівномірно розподіляючи м'ясо разом з рисом та овочами.

Варіант № 2

  1.  Паста карбонара
  2.  Різотто з овочами
  3.  Бануш

Паста карбонара

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Борошно (твердих сортів пшениці)

100

100

Курячі яйця

1 шт.

60

Олія рослинна

5

5

Сіль

5

5

Маса тіста

-

170

Для соуса:

Бекон копчений

50

50

Вершки

50

50

Сир «Пармезан»

30

30

Курячі яйця (жовтки)

1 шт.

20

Олія рослина

10

10

Курячі яйця (жовтки) для прикрашення

1 шт.

20

Вершкове масло

20

20

Вихід:

-

350

Технологічний процес

Борошно просіяти та змішати з яйцем та сіллю. Поступово ввести олію та продовжити змішування руками до однорідної маси. Зробити кульку з тіста, обгорнути в харчову плівку та залишити на 30 хв. Готове тісто розкачати тонким шаром, нарізати тонкою соломкою та підсушити. Бекон  нарізати на кубики чи соломку, обжарити на сковорідці. Для соусу змішати сирі жовтки з сіллю, перцем, натертим сиром «Пармезан» (половина норми). Додати вершки та перемішати до однорідної маси на водяній бані. У киплячу воду (1 л на кожні 100 г пасти) добавити сіль, ложку олії та пасту. Вода постійно повинна кипіти, а саму пасту треба регулярно перемішувати дерев’яною ложкою. Готову пасту (альденте) дістати з води та змастити вершковим маслом та залити приготовленим заздалегідь соусом та присипати беконом. Зверху пасту прикрасити жовтком та сиром «Пармезан». Подавати у глибокій тарілці, можна з краплинками соуса «Песто».

Різотто з грибами

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Рис арборіо (круглий)

100

100

Бульйон з курки (не кубик!)

150

150

Печериці

60

50

Сир «Пармезан»

25

25

Вершкове масло

30

30

Вихід:

300

Технологічний процес

Зварити бульйон з курки (спинка, кістки, ніжки, крильця чи інше), використовуючи чорний перець горошком, сіль, ріпчасту цибулю, моркву, коріння селери та петрушки, а також букет гарні – зв’язані ниткою (чи у марлевому мішечку) по три гілочки петрушки і тім’яну та лавровий лист. Готовий бульйон треба процідити та остудити.

На розігріту з олією сковороду викласти порізану дрібним кубиком цибулю. Пасерувати не допускаючи потемніння та золотистої корочки. Всипати рис та перемішати продовж 30 секунд щоб він пропитався олією. Влити вино та продовжувати перемішування. Коли вино випариться добавити частину бульйону та продовжувати мішати рис (на малому вогні). Бульйон вливати частинами по 30-40 мл. Коли рис буде напівготовий та залишиться ще половина бульйону - добавити обсмажені гриби, нарізанні невеликими ломтиками та продовжувати вливати частинами бульйон і перемішування рису.

Коли рис буде абсолютно готовий (тобто зробиться м'яким, але збереже при цьому чітко тверду серцевину - станеться це через 17 хвилин помішування й доливання), зніміть сковороду з вогню і залиште в спокої рівно на 1 хвилину. В готове різотто додати холодне, нарізане кубиками вершкове масло, натертий на дрібній тертці сир та швидко вимішати до повної однорідності. 

Бануш

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Кукурудзяна крупа

100

100

Сметана

150

150

Бринза

50

50

Сало

50

50

Вихід:

300

Технологічний процес

Сметану покласти в казанок і розвести водою. Трохи посолити і довести до кипіння. Тонкою цівкою всипати кукурудзяну крупу і, постійно помішуючи дерев'яною ложкою (в одну сторону!), готувати до загустіння. Готовий бануш повинен відставати від стінок чавунця, а на поверхні з'являться крапельки масла. Розкласти по глиняним горщикам або піалах, посипати подрібненою бринзою, посипати зеленню і шкварками.

Варіант № 3

  1.  Лобіо
  2.  Вареники з начинкою
  3.  Рис розсипчастий

Лобіо

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Квасоля червона 

100

100

Моркова 

40

30

Цибуля 

40

30

Томат-паста

10

10

Грецькі горіхи

60

50

Укроп

20

15

Кінза

20

15

Часник

15

10

Вихід:

300

Технологічний процес

З вечора замочити квасолю. Відварити без солі до готовності на маленькому вогні з закритою кришкою (близько години). Злити воду. У сковороді обсмажити цибулю з морквою. Туди ж висипати мелені горіхи і зелень. Хвилин 5 потримати на вогні під кришкою. Томат розвести в 1,5 склянках води, влити в сковороду і ще 5-10 хв тушкувати. Потім викласти туди ж квасолю і тушкувати ще 10-15 хв. Вичавити часник, посолити і ще пару хвилин потримати під кришкою. Подавати в холодному вигляді.

Вареники з начинкою

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Мука пшенична

695

695

Яйця курячі

1,5 шт.

50

Молоко або вода

245

245

Цукор

50

50

Сіль

50

50

Вихід тіста:

1000

Для начинки:

  •  Смажена цибуля з картоплею (пюре)

300

  •  Смажені цибуля та гриби (печериці)

300

  •  Вишня консервована (чи морожена)

300

Технологічний процес

Приготувати тісто як на пасту (див. вар. №2). Розкачати товщиною 3-5 мм, вирізати кружечки та начинити фаршем (три варіанти начинки).

Для начинки з картоплі – зварити пюре, змішати зі смаженою цибулею. Для начинки з грибів – обсмажити печериці з цибулею. Для начинки з вишнею - присипати вишню цукром та злити весь сік.

Готові вареники класти у киплячу підсолену воду та варити до готовності. Вареники з грибами та картоплею – подавати зі сметаною, шкварками та обсмаженою цибулею. Вареники з вишнями варити до полу готовності у воді, а потім довести до готовності у вишневому сиропі (вишневий сік з консервованих вишень, цукор та вода). Подавати теж зі сметаною та присипати цукром.

Рис розсипчастий

Найменування сировини

БРУТТО

НЕТТО

Рис довгий (басманті, тайський, жасмін…)

100

100

Вода

150

150

Сіль

10

10

Вихід:

300

Технологічний процес

 Рис ретельно промити у холодній воді до прозорого кольору води (7-10 разів). Підсушити, засипати у казанок, посолити, залити водою (пропорція 1:1,5) та довести до кипіння. Після закипання води закрити кришкою та варити до готовності на малому вогні. Рис неможна мішати! Залишити готовий рис з закритою кришкою на 10-20 хв. Подавати з кусочком вершкового масла.

Питання для самоперевірки:

  1.  Харчова цінність круп, бобових, макаронних виробів.
  2.  Наведіть асортимент страв і гарнірів з круп.
  3.  У чому особливості приготування розсипчастих каш з різних
    видів круп?
  4.  Які крупи і з якою метою обсмажують перед варінням?
  5.  У чому особливості приготування в'язких каш з різних видів круп?
  6.  У чому особливості приготування рідких каш з різних видів круп?
  7.  Наведіть асортимент страв з бобових.
  8.  У чому особливості приготування страв з бобових?
  9.  Назвіть режими варіння бобових. Від яких факторів залежить тривалість їх теплової обробки?
  10.  Наведіть асортимент страв з макаронних виробів.
  11.  У чому особливості приготування страв з макаронних виробів?
  12.  Особливості відпуску страв з макаронних виробів.


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна

  1.  ДСТУ 3862-99 "Громадське харчування. Терміни та визначення" Государственный стандарт Украины. - Киев, 2000. -17 с.
  2.  ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація» Національні стандарти України. - Київ, Держспоживстандарт України, 2004. -12 с.
  3.  Ковалев Н.И., Куткина М.П., Кравцова В.А. Технология приготовления пищи. Учебник. - М.: «Деловая литература», 2005. - 467 с.
  4.  Мазаракі Л.А., Пересічний М.І., Зубар Н.М., Кутєпова Р.Г. Кулінарне мистецтво: правила змагань (вимоги, коментарі, рекомендації).  Київ, КНТЕУ, 2003.
  5.   Справочник технолога общественного питания. - М.: Экономика, 2000.
  6.  Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питання / авт. - сост.: А.И. Здобнов, В.А. Циганенко, М.И. Пересичный. - К.: А.С.К., 2001. - 656 с.

  1.  Технология продукции общественного питання. В 2-х т. / А.С. Ратушньш, Б.А. Баранов, Н.И. Ковалев и др. - М.: Мир, 2003. - 416 с.
  2.  Фурс И.Н. Технология производства продукции общественного питання: Учеб. Пособие/ М.: Новое знание, 2002. - 799 с.
  3.  Химический состав пищевых продуктов. - М.: Легкая и пищ. пром-сть, 2000.

Додаткова

  1.  Воробьева Т.М., Гаврилова Т.А. Большая кулинарная знциклопедия. - М.: Эксмо, 2003.-255 с.
  2.  Годон Жан-Клод. Фуршет. Рецепты на любой вкус. - М.: Аст-Прес СКД, 2003.-160 с.
  3.  Денисов Д.П. Соусы. -  М.: Изд. Дом "Ресторанные ведомости", 2002.-200 с.
  4.  ДСТУ 3946-2000. "Продукція харчова. Основні положення" - К.: Держстандарт України, 2000. - 6 с.
  5.  Искусство кулинарии. - М.: Изд-во СКСМО-Пресс, 2002. - 560 с.
  6.  Кантере В.М., Матисон В.А., Фоменко М.А. и др. Органолептический анализ пищевых продуктов. - М.: МГУ ПП, 2002. - С. 16-72.
  7.  Освітньо-кваліфікаційна   характеристика   інженера   технолога   освітньо-кваліфікаційного рівня - спеціаліст за спеціальністю 7.09171 1 "Технологія харчування" - Харків: 2004. - 32с.
  8.  Похлебкин В.В. Кухня века. - М.: Полифакт, 2000.
  9.  Стрингер М., Деннис К. Охлажденные и замороженные продукты: научные основы и технологии. СПб, Професия, 2003. - 496 с.
  10.  Франс К. Новая книга о вкусной и здоровой пище. - М., 1999.
  11.  Шатун Л.Г. Технология приготовления пищи: Учебник. - М.: "Дашков и К", 2004. -480 с.
  12.  Періодичні видання: Вопросы питання; Гастроном; Гурмэ.
  13.  Известия вузов, серия «Пищевая технология»: Питание и общество.
  14.  Журналы профессионалов ресторанного бизнеса «Ресторатор»; Ресторанная жизнь; Харчова і переробна промисловість; Хлібопродукти; Мороженое и замороженые   продукты; Мясная  промышленность;   Мясная   индустрия; Мясное дело; Ресторатор; Ресторанная жизнь; Рыбное хозяйство; Зерно і хліб; Барне меню; Школа гастронома.


Зразок

 

                 Підприємство «Кафе «Зустріч         

             (найменування організації-розробника)            

 

                                         Затверджено наказом

                                         від _______. № ____

 

                    ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА № 14

                     НА КУЛІНАРНУ ПРОДУКЦІЮ

 

                      Курка тушкована з грибами                 

                    (найменування кулінарної продукції)        

 

 1. Рецептура:

 

|————————————————————————–————————————————————————————————————————¬

|   Найменування сировини|Витрати сировини на 1 кг або на 1 порцію|

|                        |          готової продукції, г          |

|                        |————————————————————————–———————————————|

|                        |          Брутто        |     Нетто     |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|            1           |            2           |       3       |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Курка                   |           160          |      109      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маргарин                |            3           |       3       |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Картопля                |с 01.09.2000  - 187     |      140      |

|                        |с 01.11.2000  - 200     |               |

|                        |с 01.01.2000  - 215     |               |

|                        |с 01.03.2000  - 233     |               |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Морква                  |до 01.01.2000  - 44     |       35      |

|                        |с 01.01.2000   - 47     |               |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Печериці свіжі          |           118          |       90      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маргарин                |            5           |       5       |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маса смажених грибів    |            -           |       45      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Цибуля ріпчаста         |            30          |       25      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маргарин                |           5,5          |       5,5     |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маса пасерованої        |            -           |      12,5     |

|цибулі                  |                        |               |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Вода                    |           130          |      130      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маса тушкованої курки   |            -           |       75      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Маса гарніру            |            -           |      275      |

|————————————————————————+————————————————————————+———————————————|

|Вихід готової продукції                          |      350      |

|—————————————————————————————————————————————————+———————————————|

 

2. Опис технології приготування кулінарної продукції

 

    2.1. Підготовка сировини до приготування страви «Курка тушкована з

грибами »проводиться відповідно до Збірника рецептур страв і

кулінарних виробів для підприємств громадського харчування

    2.2. Підготовлені тушки курки рубають на шматки, обсмажують до

утворення підсмаженої скоринки, закладають в горщик, додають

сиру картоплю і моркву, нарізані частинками, нашатковану

пасеровану цибулю, лавровий лист, сіль, перець. Потім заливають водою

або бульйоном і тушкують у духовці до готовності 40-50 хв. За

8-10 хв до закінчення тушкування додають попередньо відварені і

обсмажені гриби.

 

     3. Правила оформлення, подачі страв, кулінарних виробів

 

    3.1. Страва подається в горщику, в якому готувалась.

Горщик встановлюють на закусочну тарілку, вкриту паперовою

серветкою.

    3.2. Температура подавання страви - не менше 65 ° С.

 

  4. Характеристика виробу за органолептичними показниками:

 

    зовнішній вигляд - два шматочки курки на порцію, овочі зберегли

форму нарізки, рівномірно перемішані;

    колір - жовтий з оранжевим відтінком;

    смак - помірно солоний з присмаком смажених грибів;

    запах - тушкованої курки з овочами та смаженими грибами;

    консистенція - м'яка, соковита.

 

            5. Термін придатності та умови зберігання

 

    Страву зберігають на марміті або гарячій плиті не більше 3 годин з

моменту закінчення технологічного процесу, термін придатності - не

більше 6 годин.

 

       6. Відомості про харчову та енергетичну цінність:

|———————————————–—————————————–——————————————–—————————————————————¬

|    Білки, г   |   Жири, г   | Вуглеводи, г |    Енергетична      |

|               |             |              |    цінність, ккал   |

|———————————————+—————————————+——————————————+—————————————————————|

|       7,3     |      7,1    |      7,4     |         123,4       |

|———————————————+—————————————+——————————————+—————————————————————|

 

 

                                               І.П.Іванова         

(підпис розробника)                                (ПІБ)

 

 


Код

Форма по ОКУД

0330501

    по ОКПО

організація

структурний підрозділ

 Вид діяльності по ОКДП

                                                       найменування страви

 Номер страви за збірником рецептур, ТТК, СТП

Вид операції

Номер

документа

Дата

складання

КАЛЬКУЛЯЦІЙНА  КАРТОЧКА

Порядковий номер калькуляції,

дата затвердження

№ 1

от «___» ________________ г.

№ 2

от «___» ________________ г.

№ 3

от «___» ________________ г.

№ 4

от «___» ________________ г.

№ 5

от «___» ________________ г.

з/п

Продукти

норма,

кг.

ціна,

грн.

коп.

сума,

грн.

коп.

норма,

кг.

ціна,

грн.

коп.

сума,

грн.

коп.

норма,

кг.

ціна,

грн.

коп.

сума,

грн.

коп.

норма,

кг.

ціна,

грн.

коп.

сума,

грн.

коп.

норма,

кг.

ціна,

грн.

коп.

сума,

грн.

коп.

найменування

код

1

2

3

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Загальна вартість сировинного набору на 100 страв

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Націнка ____________________ %,  грн.коп.

Ціна продажу страви,  грн.коп.

Вихід однієї страви в готовому вигляді, грамм

Завідуючий виробництвом

п

о

д

п

и

с

ь

Калькуляцію склав

ЗАТВЕРДЖУЮ

Керівник організації




1. Центр учбової літератури 2009 УДК 159.
2. о вольных хлебопашцах; Г
3. Основой правовой системы стало римское право характеризующееся высокой степенью разработанности т.html
4. ОСОБЕННОСТЬ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫХ СТРЕССОВ
5. Разработка сбалансированного пищевого рациона для пожилых людей
6. Тема 2.1. Актуальные вопросы выявления и коррекции отклонений в развитии
7. Николай Степанович Гумиле
8. Яблоком и коалицией
9. Орудия влияния Щелк зажужжало Ставка на стереотипное мышление Спекулянты Джиуджитсу Выводы
10. да или нет. Если Вы затрудняетесь с ответом то вспомните что да объединяет как явное да так и скоре
11. Основы туризма
12. Лабораторная работа 8
13. Скорая и неотложная медицинская помощь в хирургических ситуациях І
14. Организация кассовой работы в банках и операции с наличностью
15.  Экономика и хрематистика 2
16. а в соответствии со статьей 268 Налогового Кодекса Украины
17. Тема- Ділова українська мова як різновид літературної
18. Лабораторная работа 4 Включаемые файлы и области видимости директивы препроцессора языка C Цель- Научит
19. Осы Стандарт ~ауымдас~ан ~йымдар~а салын~ан инвестицияларды есепке алу ~шін ~олданылу~а тиіс
20. Электронный учебни