Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Слава його отримала відголос у Польщі Франції Литві Кримському ханстві Туреччині Молдові Росії особли

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

 ІВАН СІРКО

Усе своє життя Іван Сірко провів на війні: у походах проти Туреччини, Криму, Речі Посполитої.  

Протягом 35 років (1645—1680) тривала активна Діяльність Івана Сірка в Україні і Запорожжі. Слава його отримала відголос у Польщі, Франції, Литві, Кримському ханстві, Туреччині, Молдові, Росії, особливо серед донського козацтва. За цей час він взяв участь не менш як у 55 великих битвах, і завжди, крім 3—4 випадків, виходив переможцем. А ще була сила-силенна дрібних сутичок з татарськими чамбулами (загонами). Козацький отаман мірявся силами і з польськими хоругвами, яких також примушував відступати.

Іван Сірко — учасник Визвольної війни 1648—1654 pp. і утворення козацької держави-республіки в Україні. Подільські козаки обрали досвідченого й відважного свого земляка Вінницьким (Кальницьким) полковником (1658— 1660). Під час обрання гетьманом України Юрія Хмельницького 9 жовтня 1659 р. полковник Сірко брав участь у Переяславській раді

 Сірко користувався серед запорожців великим авторитетом. Уперше його обрано кошовим отаманом 1663 p., після того як Брюховецький став гетьманом України на Чорній раді під Ніжином. Відтоді запорожці вісім разів обирали Івана Сірка кошовим отаманом. І не було року, щоб той не водив їх у бойові походи на Кримське ханство, турецькі фортеці, в Молдову, Польщу.

За віроломну спробу знищити Січ Іван Сірко влітку 1675 р. влаштував похід на Кримське ханство: 20-тис. козацьке військо зруйнувало міста Гезлев (Євпаторію), Карасу-Базар і столицю Бахчисарай, чимало татарських селищ. Хан зі своїм почтом врятувався втечею в гори, а його військо зазнало нищівної поразки. Козаки визволили з неволі тисячі невільників — українців, росіян, поляків, захопили в полон 4 тис. татар. Це був один з найвизначніших походів Івана Сірка на Кримське ханство.

Запорозьке Військо під проводом Сірка своїми дошкульними ударами завадило постачанню турецьких і татарських орд під час їх Чигиринських походів , (1677—1678), перешкоджало вторгненню на Лівобережжя і Слобожанщину.

На початку 1679 р. запорожці під проводом свого кошового отамана влаштували похід проти турецьких і татарських фортець на Дніпрі — Кизикермена і Тавані, які перешкоджали виходові їхніх «чайок» у Чорне море, і дощенту зруйнували.  

Іван Сірко за період отаманування на Січі провів 55 успішних походів проти Османської імперії, насамперед проти Кримського ханства. Таким чином він ослаблював боротьбу спершу Виговського, а потім і Дорошенка та Юрія Хмельницького з Московським царством. Хоча Сірко й займав антимосковську позицію, однак такими своїми діями не сприяв налагодженню союзу України та Туреччини. Після того, як до влади на Правобережжі приходить Павло Тетеря, активно протистоїть і йому. Дотримується політичного курсу Запорозької Січі, обстоює інтереси Війська Кошового Низового. Неодноразово спустошує Північне Причорномор’я і навіть весь Крим. У протистоянні з Іваном Самойловичем зазнає поразки і відбуває 1 рік заслання в Московському царстві. Повертається на Січ і все частіше шукає союзників у Польщі та Туреччині. Помер у 1680 році.

Найбільшою заслугою Івана Сірка є його військове протистояння із Османською імперією, однак політична багатовекторність та відсутність порозуміння із гетьманами України дозволяє говорити про недалекоглядність Івана Сірка у побудові Соборної України.




1. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук
2. Определение соответствия это установление равенства или неравенства двух значений одного параметра
3. тематическое рассмотрение величайших тем касающихся существования человека
4. Реферат- Работа и учеба
5. Hello world ; getch; return 0;} -- first
6. И Аминов ТВ Гориленко Н
7. Уголовно-правовая характеристика отмывания доходов
8. Реферат Правила поведения в криминальных ситуациях
9. Кроме того существует множество процессов не противоречащих первому началу в которых энергия сохраняется
10. ГИС в топливно-энергетическом комплексе
11. Устройство для измерения температуры в индустриальных системах и разработка программы для вывода на ЭВМ
12. Кред. догр его усля порядок закля и значе КД это юрид
13. Тестируем пакеты планирования заданий
14. Лабораторная работа 42 Определение удельной и объемной активности в твердых и жидких пробах Цель работы
15. тематики и экономики где все связи в экономическом процессе носят случайный характер
16. тема религиозных учений о мире и человеке любовь к знанию знание о законах природы система наиболее
17. Сущность пищеварении Пищеварение сложный физиологический и биохимический процесс в ходе которого приня
18. Реферат- Понятие и признаки государственной власти
19. гібридизації і зв~язані один з одним потрібним зв~язком
20. Общая нозология