Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Регіональне відділення Фонду державного майна України уклало з малим підприємством договір купівліпрод.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Регіональне відділення Фонду державного майна України уклало з малим підприємством договір купівлі-продажу пакету акцій публічного акціонерного товариства. Умовами договору передбачалося зобов'язання покупця протягом року з дня набрання чинності договором унести інвестиції на розвиток ПАТ та па  поповнення  його обігових  коштів.  Протягом двох років МП придбало нове обладнання для ПАТ, зробило ремонт у приміщеннях, оновило автопарк.

Через 2.5 роки регіональне відділення Фонду державного майна України звернулося до суду із позовом про розірвання договору купівлі-продажу пакету акцій, мотивуючи це тим, що МП не виконало умов договору щодо внесення інвестицій у грошовій формі. МП заперечувало проти позову, вказуючи, що договір купівлі-продажу не містить санкцій за невиконання його умов стосовно внесення інвестицій. До того ж договір не передбачає зобов'язання покупця щодо внесення інвестицій винятково у грошовій формі.

Питання:

1. Яким актом законодавства передбачений обов'язок покупця приватизованого підприємства вносити інвестиції винятково в грошовій формі? Які санкції передбачаються за недотримання умов щодо інвестування приватизованих підприємств?

2.  Чи має значення відсутність у договорі купівлі-продажу застереження про можливість його розірвання у разі недотримання умов інвестування?

3.  Яке рішення має прийняти суд?

Завдання 2.

1 жовтня 2007 р. між дочірнім підприємством "Дорога" (постачальником) та державним підприємством "Укренерго" (замовником) було укладено договір поставки електроенергії з Російської Федерації. За цим договором ДП "Дорога" було поставлено електроенергії на суму 110 млн. грн. 1 листопада 2008 р. між тими ж сторонами було укладено додаткову угоду до договору поставки, якою вони зафіксували в доларовому еквіваленті заборгованість "Укренерго" перед підприємством "Дорога" в розмірі 35 млн. грн., що дорівнювало 9 мли 722 тис. доларів США. Районний прокурор в інтересах Міністерства енергетики України подав позов до "Укренерго" та підприємства "Дорога" про визнання недійсною додаткової угоди, посилаючись на заборону встановлювати ціни в доларовому еквіваленті згідно із постановою Кабінету Міністрів України "Про удосконалення порядку формування цін".

Питання:

1.  Яким чином формуються ціни на товари та послуги, що надаються суб'єктами підприємницької діяльності?

2.  Чи може застосовуватися постанова Кабінету Міністрів України "Про удосконалення порядку формування цін" до вищезазначених відносин? Чи може Кабінет Міністрів України обмежувати права суб'єктів господарювання на встановлення вільних цін із урахуванням доларового еквіваленту?

3.  Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 3. Між рибоконсервним заводом і торговельним підприємством було укладено договір поставки рибних консервів. Рибоконсервний завод свої зобов'язання не виконав протягом осіннього сезону, в зв'язку з чим торговельне підприємство подало позов про сплату неустойки. В господарському суді відповідач пояснював, що недопоставка продукції пов'язана з невиконанням зобов'язань постачальниками самого заводу — риболовецькими об'єднаннями, які через штормову погоду на тривалий час змушені припинити рибний лов. Торговельне підприємство відкинуло аргументи постачальника, вважаючи, що вони мають значення у відносинах між консервним заводом і риболовецькими об'єднаннями.

Питання:

1.  Яка загальна характеристика договору поставки?

2.  Чи може завод перекласти відповідальність на своїх контрагентів?

3.  Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача № 4. Між виробничим підприємством "Хвиля" і оптовою фірмою "Рондо" було укладено бартерний договір, що передбачав поставку партії запчастин в обмін на зустрічну поставку хлібної продукції. Після падіння курсу національної валюти собівартість запчастин різко підвищилася, і постачальник — підприємство "Хвиля" — запропонував внести зміни до договору в частині, що стосувалася їх кількості. Оскільки фірма відмовилася вносити відповідні зміни до договору, підприємство-постачальник припинило відвантаження товарів. Фірма "Рондо" звернулася до суду із позовом про відшкодування збитків, завданих неналежним виконання бартерного договору.

Питання:

1.   Яке юридичне значення має підвищення/зниження курсу іноземної валюти? Чи може це бути підставою для зміни умов договору?

2.  Чи можна у судовому порядку примусово внести зміни до договору? Якщо можна — то в якому порядку?

3.  Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 5. 1 жовтня 2007 р. між дочірнім підприємством "Дорога" (постачальником) та державним підприємством "Укренерго" (замовником) було укладено договір поставки електроенергії з Російської Федерації. За цим договором ДП "Дорога" було поставлено електроенергії на суму ПО мли грн. 1 листопада 2008 р. між тими ж сторонами було укладено додаткову угоду до договору поставки, якою вони зафіксували в доларовому еквіваленті заборгованість "Укренерго" перед підприємством "Дорога" в розмірі 35 млн. грн., що дорівнювало 9 мли 722 тис. доларів США. Районний прокурор в інтересах Міністерства енергетики України подав позов до "Укренерго" та підприємства "Дорога" про визнання недійсною додаткової угоди, посилаючись на заборону встановлювати ціни в доларовому еквіваленті згідно із постановою Кабінету Міністрів України "Про удосконалення порядку формування цін".

Питання:

1.  Яким чином формуються ціни на товари та послуги, що надаються суб'єктами підприємницької діяльності?

2.  Чи може застосовуватися постанова Кабінету Міністрів України "Про удосконалення порядку формування цін" до вищезазначених відносин? Чи може Кабінет Міністрів України обмежувати права суб'єктів господарювання на встановлення вільних цін із урахуванням доларового еквіваленту?

3.  Яке рішення має прийняти суд?

Задача 6. Фірма "Міст" уклала із громадянином договір оренди його приватизованої квартири для розміщення у ній магазину. Однак у ЖЕК, куди звернулися представники фірми для реєстрації договору, повідомили, що оренда квартир для таких цілей відтепер заборонена, оскільки змінилося відповідне законодавство.

Питання:

1.  Якими нормативними актами регламентовано здачу квартир, що належать громадянам, в оренду?

2.  Чи потрібно реєструвати договори оренди квартир? Якщо так — то у якому органі?

3.  Чи відповідають дійсності доводи працівників ЖЕК про те, що оренда квартир для нежитлових потреб заборонена?

Задача № 7. Товариство з обмеженою відповідальністю "Граніт" здавало в оренду складські приміщення з метою зберігання в них кави, що потім реалізовувалася через мережу магазинів роздрібної торгівлі. Зміна кон'юнктури ринку і різке зростання вартості кави призвели до зменшення обсягів продажу і утворення заборгованості з орендної плати.

Коли представник орендаря прибув для отримання чергової партії товару, орендодавець відмовився видати товар, погрожуючи при цьому не видавати каву до погашення заборгованості. Орендар направив орендодавцю лист, в якому зазначив, що вартість товару в сотні разів перевищує заборгованість за орендними платежами і що подібним чином він не вправі примушувати до сплати суми заборгованості.

У відповідь на претензію орендодавець частково погодився з неправомірністю своїх вимог і запропонував орендарю отримати каву в кількості меншій, ніж заявлено, а решту товару, вартість якого дорівнює заборгованості за орендними платежами, залишити в розпорядженні орендодавця.

Питання:

1.  Визначте істотні умови договору оренди.

2.  У якому порядку вирішуються спори між орендодавцем та орендарем?

3.  Що можна порадити орендодавцеві та орендареві? Вирішіть ситуацію.

Задача № 8. Між приватним підприємцем і державним підприємством "Південний завод" було укладено договір оперативного лізингу землі для тимчасового розміщення на ділянці об'єкта торгівлі. Під час чергової перевірки податкова інспекція подала позов до суду про визнання договору лізингу недійсним, посилаючись на те, що завод є тільки землекористувачем і не має права укладати подібні договори.

Питання:

1.  Який порядок передачі майна в оперативний лізинг? Чи є правомірною передача землі в лізинг?

2.  Чи мала право податкова інспекція в цьому разі втручатися в господарську діяльність сторін?

3.  Яке рішення має прийняти суд?




1. Приволжска Рассмотрено на заседании РМО Согласовано1
2. И вы не поклоняетесь тому чему поклоняюсь я Неверные 5
3. наша мова складається з речень; речення служить для висловлення думки; речення вимовляється з певною і
4. Контрольная работа по дисциплине- Проблемы квалификации преступлений
5. 1. Передумови. Причини
6. Тема 1 Формы защиты прав и охраняемых законом интересов граждан и организаций
7. Обучение организаций
8. Введение. Понятие и элементы системы права
9. Международное морское право
10. Физическая культура личности как неотъемлемая часть общей культуры
11. Бригада- Вагин
12. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия на примере ОАО Воронежский станкостроительный заво
13. . Развитие международного туризма Один из главных элементов международного обмена услугами международн
14. Международные отношения Пакистана с Западноевропейскими странами и США
15. UL VY LT 2 DMC 318 Steel GryLT
16. Сталин в объятиях семьи
17. Составление расписаний выполнения работ в Microsoft Project
18. ТЕМА РАСШИФРОВКА 22
19. Использование оздоровительной аэробики на утренней гимнастике с детьми старшего дошкольного возраста
20. Совершение информационных компьютерных преступлений организованными преступными группами.html