Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лекція 52 Морська арбітражна комісія при ТПП України 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лекція 5.2 Морська арбітражна комісія при ТПП України

1. Правовий статус та компетенція Морської арбітражної комісії при ТПП України

2. Організація роботи Морської арбітражної комісії при при ТПП України

3. Арбітражний збір та витрати сторін у Морській арбітражній комісії при ТПП України

1. Морська арбітражна комісія при ТПП України є інституційною спеціалізованою арбітражною установою, яка розглядає особливі категорії міжнародних комерційних спорів, що витікають з торговельного мореплавства. Відповідно до Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово-промисловій палаті України від 24 лютого 1994 р. МАК є самостійною постійно діючою арбітражною установою (третейським судом), що здійснює свою діяльність згідно з Законом України «Про міжнародний комерційний арбітраж».

Процесуальну діяльність МАК при ТПП України здійснює відповідно до:

  1.  Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» від 24 лютого 1994 р.
  2.  Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово-промисловій палаті України від 24 лютого 1994 р. (Додаток до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж»).
  3.  Регламенту Морської арбітражної комісії (станом на 2013 р. діючим є регламент, затверджений рішенням Президії ТПП України від 17 квітня 2007 р., протокол № 18(1)) зі змінами, внесеними Рішенням Президії ТПП України № 24(6) від 25 жовтня 2012 р.
  4.  Положення про арбітражні збори та витрати (Додаток до Регламенту МАК при ТПП України).

Торгово-промислова палата України затверджує Регламент Морської арбітражної комісії, порядок обчислювання арбітражного збору, ставки гонорарів арбітрів та інших витрат комісії, сприяє її діяльності.

МАК при ТПП України має печатку із своїм найменуванням українською й англійською мовами та зображенням якоря і терезів правосуддя.

Місцезнаходженням МАК при ТПП України є місто Київ, Україна. Офіційна адреса МАК при ТПП України – м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33.

МАК при ТПП України вирішує спори, які випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин, що виникають із торгового мореплавства незалежно від того, чи є сторонами таких відносин суб’єкти українського та іноземного або лише українського чи тільки іноземного права. Зокрема, МАК при ТПП України вирішує спори, що випливають з відносин:

– щодо фрахтування суден, морського перевезення вантажів, а також перевезення вантажів у змішаному плаванні (ріка-море);

– щодо морського буксирування суден та інших плавучих засобів;

– щодо морського страхування і перестрахування;

– пов'язаних з купівлею-продажем, заставою та ремонтом морських суден та інших плавучих засобів;

– з лоцьманскої та крижаної проводки, агентського та іншого обслуговування морських суден, а також суден внутрішнього плавання, оскільки відповідні операціі пов'язані з плавання таких суден морськими шляхами;

– зв'язаних з використанням суден для здійснення наукових досліджень, видобування корисних копалин, гідротехнічних та інших робіт;

– щодо рятування морських суден або морським судном судна внутрішнього плавання, а також щодо рятування в морських водах судном внутрішнього плавання іншого судна внутрішнього плавання;

– зв'язаних з підніманням затонулих у морі суден та іншого майна;

– зв'язаних із зіткненням морських суден, морського судна і судна внутрішнього плавання, суден внутрішнього плавання у морських водах, а також із заподіянням судном пошкоджень портовим спорудам, засобом навігаційної обстановки та іншим об'єктам;

– зв'язаних із заподіянням пошкоджень рибальским сітям і іншим знаряддям ловлення, а також з іншим заподіянням шкоди під час здійснення морського рибного промислу (п. 2 Положення про Морську арбітражну комісіюсуд при Торгово-промисловій палаті України від 24 лютого 1994 р., ст. 1 Регламенту МАК).

МАК при ТПП України вирішує також спори, що виникають у зв’язку з плаванням морських суден і суден внутрішнього плавання по міжнародних ріках, а також спори, зв’язані із здійсненням суднами внутрішнього плавання закордоних перевезень.

Особливістю сторін спорів, які можуть звернутися до МАК при ТПП України, є допустимість однієї «національної» приналежності сторін.

В Україні застосовують для таких сторін Кодекс торговельного мореплавства України від від 23 травня 1995 р. № 176/95-ВР.

МКАС та МАК при ТПП України мають однакові положення з приводу вимог щодо арбітражної угоди, принципів арбітражного провадження, стадій арбітражного провадження, вимог щодо призначення арбітрів, положення щодо арбітражних зборів та витрат тощо. Це пов’язано з однаковістю процедурних вимог їх Регламентів та загалом Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж».

Однак існують і певні відмінності, які пов’язані з особливою категорією спорів, що передають на розгляд МАК при ТПП України. Зокрема, матеріальною нормативно-правовою базою, набором колізійних прив’язок, які найчастіше застосовуються. Якщо врахувати процесуальні норми, то їх специфіка буде пов’язана з доказовою базою.

Правовою підставою для передачі спору на розгляд МАК при ТПП України як і МКАС при ТПП України є наявность арбітражної угоди, яка має бути укладена в письмовій формі. МАК приймає до розгляду також спори за наявності угоди між сторонами про передачу їх на її вирішення.

Арбітражне застереження, рекомендоване Морською арбітражною комісією при ТПП України

Сторонам у договорі чи контракті, які бажають, щоб будь-які спори передавалися в Морську арбітражну комiсiю при ТПП України, рекомендується включати в договір арбітражне застереження такого змісту:

«Будь-який спiр, що виникає щодо цього договору або в зв’язку з ним, пiдлягає передачi на розгляд i остаточне вирiшення в Морську арбiтражну комісiю при Торгово-промисловiй палатi України.

Сторони погоджуються з тим, що в процесi розгляду i вирiшення спору буде застосовуватись Регламент Морської арбітражної комісії при Торгово-промислотвій палаті України»

Сторони можуть вказати застосовне право, яким регулюватиметься їхній договір, визначити кількість арбiтрiв (один чи три), мicце проведення та мову арбітражного розгляду.

Можуть бути використанi тaкi положення:

«Правом, яке регулює цей договiр, є матерiальне право (країна)».

«Морська арбiтражна комiсiя складається з (одноособового(або трьох) арбітра(арбітрів)».

«Мiсцем проведення засiдання Морської арбітражної комісії є (місто)»

«Мовою /мовами/ арбiтражного розгляду є (Укpaїнcькa, роciйська або iнша)».

По справах, що підлягають розгляду Морською арбітражною комісією, голова Комісії може на прохання сторони встановити розмір і форму забезпечення вимоги і, зокрема, прийняти постанову про накладення арешту на судно або вантаж іншої сторони, які знаходяться в українському порту. Порядок реалізації забезпечення, встановлюється головою МАК після набрання її рішенням законної сили.

Рішення МАК виконуються сторонами добровільно у встановлені нею строки. Не виконані в строк рішення виконуються відповідно до закону і міжнародних договорів.

2. МАК при ТПП України також формує Рекомендаційний список арбітрів строком на 5 років.

Роботу організує Президія МАК при ТПП України, до складу якої входять за посадою голова МАК при ТПП України та два його заступники, а також два члени, які призначаються Президією Торгово-промислової палати України строком на 5 років з числа осіб, включених до Рекомендаційного списку арбітрів МАК при ТПП України. Головою Президії МАК при ТПП України є голова МАК при ТПП України. Три члени Президії МАК при ТПП України складають кворум. Рішення Президії МАК при ТПП України приймаються простою більшістю голосів. За рівної кількості голосів голос голови Президії МАК при ТПП України є вирішальним.

Функції секретаря Президії МАК при ТПП України здійснює відповідальний секретар МАК при ТПП України, який бере участь у засіданнях Президії МАК з правом дорадчого голосу. Члени Президії МАК при ТПП України утримуються від участі в обговоренні і прийнятті Президією МАК при ТПП України рішень з питань, що стосуються арбітражних розглядів, в яких вони беруть участь.

Голова МАК і два його заступники призначаються Президією ТПП України строком на 5 років. Голова МАК при ТПП України організовує діяльність МАК при ТПП України, здійснює функції, передбачені цим Регламентом, представляє МАК в Україні та за кордоном.

Функції заступників голови МАК при ТПП України визначаються головою МАК при ТПП України. У разі відсутності голови МАК при ТПП України його функції здійснює один із заступників за призначенням голови МАК при ТПП України.

Діловодство здійснює Секретаріат МАК при ТПП України. Все листування МАК при ТПП України зі сторонами у справі здійснюється через секретаріат. Секретаріат очолює відповідальний секретар, який організовує діловодство і здійснює інші передбачені Регламентом функції. У разі відсутності відповідального секретаря його функції здійснює співробітник за призначенням голови МАК при ТПП України.

Відповідальний секретар МАК при ТПП України призначається Президентом ТПП України за поданням Президії МАК при ТПП України. Відповідальним секретарем призначається особа, яка має вищу юридичну освіту.

3. Арбітражний збір та витрати сторін у МАК при ТПП України обчислюються згідно із Положенням про арбітражні збори та витрати (Додаток до Регламенту МАК при ТПП України).

Загалом порядок нарахування арбітражного збору, його зменшення, а також обчислення витрат сторін подібний до аналогічних у МКАС при ТПП України.

Однак розмір реєстраційного збору, який сплачується позивачем при поданні позовної заяви до МАК при ТПП України, є меншим ніж у МКАС при ТПП України та складає 400 доларів США.

Реєстраційний збір є безповоротним. При подальшій сплаті арбітражного збору він зараховується до суми арбітражного збору.

Немайнові позовні вимоги оплачуються арбітражним збором у сумі 1200 доларів США; майнові – в залежності від ціни позову згідно з таблицею, передбаченою Регламентом МАК: сума позову в доларах США до 10000 –арбітражний збір в доларах США – 1200; сума позову в доларах США від 10001 до 50000 – 1200+6% від суми позову понад 10000; сума позову в доларах США від 50001 до 100000 – 3600+4% від суми позову понад 50000; сума позову в доларах США від 100001 до 200000 – арбітражний збір 5600+3% від суми позову понад 100000; сума позову в доларах США від 200001 до 500000 – арбітражний збір 8600+2% від суми позову понад 200000; сума позову в доларах США від 500001 до 1000000 – арбітражний збір 14600+1% від суми позову понад 500000; сума позову в доларах США від 1000001 до 5000000 – арбітражний збір 19600+0.5% від суми позову понад 1000000; сума позову в доларах США понад 5000000 – арбітражний збір 39600+03% від суми позову.

Наведений вище розмір суми арбітражного збору сплачується у випадку арбітражного розгляду колегіальним складом Арбітражної комісії. У випадку, коли справа розглядається одноособовим арбітром, сума арбітражного збору зменшується на 20%. Для визначення розміру арбітражного збору по кожній справі ціна позову (якщо вона виражена не в доларах США) перераховується в долари США за курсом НБУ, встановленим на дату подання позову.

PAGE  1




1. Россошанский колледж мясной и молочной промышленности Дневник отчет производстве
2. Тема- Определение реакций опор
3. Теория и методика физической культуры и спорта Кожахметова Кульнар 87014594586 Уровень 1 Вопрос 1
4.  Нажата
5. А. МЕЛЬНИКОВА В. Я
6. JV на smrt-картах
7. Идея человека эпохи Возрождения
8. Мой край ~ мое дело Осуществляется прием экспертиза и составление рейтинга работ ~ победителей муниц
9. DY антивирусной защиты
10. организация происходит от латинского orgnize делать сообща стройный вид устраиваю2
11. хся на высотах z1 от произвольно выбранной плоскости отсчета- Последнее выраж наз зном Паскаля кот гл
12. Тема- Графические редакторы
13.  деталь обуви в виде вертикальной подставки приподнимающий пятку выше уровня носка
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ2002 Дисер
15. К остаточному азоту крови относится- аазот мочевины и аммонийных солей базот аминокислот и пептидо
16. Redundnt rry of inexpensive disks избыточный резервный массив недорогих дисков так как они были гораздо дешевле RM
17. Тема 1. Учет капитала и резервов Учет уставного капитала
18. Общая характеристика Псковской Судной грамоты, ее система, источники
19. Эксплуатация водопроводных и канализационных насосных станций Организация эксплуатации насосных станций
20. фашистских захватчиков закончился первый этап НовгородскоЛужской наступательной операции