Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лабораторная работа- Дослідження електричного кола змінного струму з паралельним зєднанням віток

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Робота 7. Дослідження електричного кола змінного струму з паралельним з’єднанням віток

7.1 Мета роботи

Дослідити режим роботи електричного кола з паралельним з’єднанням котушки індуктивності і ємності при різних частотах, вивчити вплив С і L на явище резонансу струмів та його використання для регулювання коефіцієнта потужності.

7.2 Короткі теоретичні відомості

На відміну від кола з послідовним з’єднанням, в якому через всі елементи протікає однаковий струм, в колах з паралельним з’єднанням віток однаковою буде напруга, яка прикладається до паралельних віток. Тому метою досліджень будуть струми, які протікають у вітках.

Рис. 7.1.

На прикладі кола, яке складається із паралельно включених індуктивної котушки з індуктивністю L і активним опором R1 та ємності С, можна встановити на підставі векторної діаграми зв’язки між напругою живлення U і струмами і, і1, іС (рис. 7.1). До кожної вітки цього кола прикладена напруга U. Тому побудову векторної діаграми починають з вектора напруги . Довжина вектора струму  буде дорівнювати

               /7.1/

бо R1 і xL= ωL з’єднані послідовно. Відкладають цей вектор відносно вектора  під кутом

         /7.2/

Побудований таким чином вектор  розкладають на дві складові: активну складову Ia =I1cosφ1 і реактивну IL=I1sinφ1, як показано на рис.7.2.

Модуль вектора струму  знаходять за формулою

        /7.3/

Вектор струму  буде випереджати вектор напруги  на кут .

Струм в нерозгалуженій частині кола буде дорівнювати геометричній сумі струмів у вітках, тобто

Довжина цього вектора

            /7.4/

а кут між векторами  і  знаходять із векторної діаграми або за формулою

               /7.5/

Для дослідження впливу параметрів R, L і C на струми у вітках необхідно в рівнянні /7.4/ струми виразити через напругу і опори.

Активна складова струму першої вітки

             /7.6/

де  –активна провідність першої вітки,  згідно векторної діаграми, наведеної на рис. 6.3, б.

Реактивна складова струму першої вітки

                 /7.7/

де  –реактивна індуктивна провідність першої вітки.

Струм у другій вітці

,                /7.8/

де bC –реактивна ємнісна провідність другої вітки.

Підставивши в /7.4/ замість струмів у вітках вирази згідно формул /7.6/, /7.7/ і /7.8/, одержимо

                     /7.9/

де Y –повна провідність кола.

Узагальнюючи викладену методику на коло з паралельним зєднанням n віток, можна записати, що активна провідність кола

;                     /7.10/

реактивна індуктивна провідність кола

                        /7.11/

і реактивна ємнісна провідність кола

                     /7.12/

де і –номер вітки кола (і=1, 2, …, n).

Повна провідність кола

/               7.13/

Отже, за аналогією з /7.9/ закон Ома для кола з паралельним зєднанням n елементів або віток має вид

I=YU.                 /7.14/

На підставі рівняння /7.13/ можна зробити висновок, що характер струму в колі з паралельним з’єднанням віток залежить не тільки від величини опорів, але і від співвідношення між провідностями bL і bC.

При bL > bC струм IL > IC і повна провідність буде мати активно-індуктивний характер. Струм в нерозгалуженій частині кола, наведеного на рис. 7.1, буде відставати за фазою від напруги, як показано на векторній діаграмі (рис. 7.3, а).

При bL < bC струм IL < IC і повна провідність кола буде активно-ємнісною. Струм в нерозгалуженій частині буде випереджати за фазою напругу, як показано на векторній діаграмі (рис. 7.3, б).

При bL = bC струм IL = IC, провідність кола стає рівною активній провідності (Y=g). Струм в нерозгалуженій частині кола співпадає за фазою з напругою і визначається лише активною провідністю. Це явище називається резонансом струмів. Воно зумовлене обміном енергією магнітного поля котушки індуктивності з енергією електричного поля конденсатора. Цей обмін відбувається з частотою і не звязаний з джерелом напруги. При резонансі струми IL і IC можуть значно перевищувати струм в нерозгалуженій частині кола, як показано на векторній діаграмі (рис. 7.3, в), і тому резонанс в колі з паралельним зєднанням називають резонансом струмів.

Для електричних кіл з n паралельними вітками умовою резонансу струмів є умова

           /7.15/

Для кола, наведеного на рис. 7.1, умовою резонансу є

або               /7.16/

Із рівняння /7.16/ слідує, що резонансу в колі можна досягнути зміною частоти ω, індуктивності котушки L або ємності С.

Якщо L і С сталі величини, то частота, при якій виникає явище резонансу, називається резонансною частотою і позначається ω0. Згідно з /7.16/ резонансна частота

                      /7.17/

На відміну від кола з послідовним з’єднанням R, L і С елементів, в якому власна частота коливань  в колі з паралельним з’єднанням ω0 залежить не тільки від L і С, а також від активного опору R. Із /7.17/ слідує, що > ω0 і тільки за умови R1=0 0 .

При незмінних ω і L часто добиваються резонансу зміною С, і це буде за умови

                   /7.18/

Рівняння /7.18/ показує, що активний опір R1 призводить до зменшення С0 у порівнянні з випадком, коли R1 = 0 ().

Часто в радіотехніці добиваються виникнення резонансу зміною індуктивності котушки L при сталих значеннях  і С. У цьому випадку згідно рівняння /7.16/ резонанс наступить при

.               /7.19/

Слід відмітити, що при резонансі стосовно до джерела напруги коло веде себе так, ніби реактивних провідностей bL і bC немає.

Рис. 7.4

Це зумовлене тим, що реактивні струми IL і IC знаходяться у протифазі (зсунуті в часі на кут π), тобто сума миттєвих значень цих струмів дорівнює нулю.

На рис. 7.4 наведені залежності I, I1, IC і φ=f(ω), із яких видно, що струм в нерозгалуженій частині кола змінюється за параболічним законом, а струм в конденсаторі –за законом гіперболи.

Потужності, які споживають елементи кола, визначають за такими формулами:

активна        /7.20/

реактивна          /7.21/

і повна     /7.22/

Електричні кола з паралельним зєднанням віток знайшли широке застосування в різних галузях електротехніки та електроніки. Це пояснюється тим, що при належній добротності вони характе- ризуються досить ефективними фільтраційними властивостями. В силових електротехнічних установках паралельне під’єднання конденсаторів до вітки з активно-індуктивним опором (асинхронний двигун) підвищує коефіцієнт потужності (cosφ), що призводить до зменшення споживання електроенергії.

7.3 Програма роботи

. Дослідити резонанс струмів при зміні частоти.

2. Дослідити резонанс струмів при зміні ємності.

3. При сталих значеннях  і С визначити експериментально величину індуктивності котушки, при якій виникає резонанс. Оцінити вплив опору котушки R1 на величину L0.

. Побудувати векторні діаграми струмів для частот ,  і .

. Побудувати на одному графіку залежності І, ІL, ІС, Y і .

7.4 Опис лабораторної установки

Лабораторна робота проводиться на лабораторному стенді УИЛС. Для виконання роботи використовують:

- джерело змінної напруги з регульованою частотою;

- блок індуктивностей;

- блок ємностей;

- цифрові вимірювальні прилади для вимірювання напруги, струму і частоти.

Напругу джерела живлення змінюють ручкою “Напряжение”, а її частоту - ручками “Частота” дискретно і плавно.

Дослідження кола виконується за схемою, наведеною на рис.7.5. Вимірювання частоти здійснюють приладом 4372, а напругу і струм -цифровими приладами.

Рис.7.5

7.5 Порядок виконання роботи

. На набірному полі стенда складають електричне коло, зображене на рис.7.5. Опором R1 буде опір котушки індуктивності. Величини індуктивності (регульованої і нерегульованої) і ємності (регульованої і нерегульованої) задаються викладачем. Напругу живлення виставляють в межах 10...20 В із умови, щоби струми у вітках не перевищували значень, вказаних на котушках і конденсаторах. Виставлену напругу підтримують незмінною під час всіх дослідів. Після на місце перемички П1 під’єднують міліамперметр. Змінюючи частоту ступінчасто та плавно і спостерігаючи за показом міліамперметра, добиваються резонансу, якому буде відповідати мінімальне значення струму І0. Резонансну частоту необхідно виміряти з максимальною точністю. Для цього, плавно регулюючи частоту, декілька разів перейти точку мінімуму частотної характеристики кола. Далі вимірюють струми у вітках і результати вимірювань заносять в четвертий рядок табл.1.

Повторити вимірювання на трьох частотах менших і на трьох більших від резонансної.

. Залишивши незмінною величину вхідної напруги, виставити її частоту f = 1000 Гц. Змінюючи ступінчасто і плавно ємність блока конденсаторів, добитись резонансу у колі на цій частоті. Записати величину ємності і значення струмів. Повторити вимірювання при трьох значеннях ємності менших и при трьох значеннях більших від резонансної. Результати вимірювань записати в табл.1.

Таблиця 1

з/п

Умови дослідів

Вимірювання

Обчислення

U

B

f

Гц

I

мА

I1

мА

мА

C

мкФ

Y

Сім

ук

Сім

g1

Сім

bL

Сім

bC

Сім

P

Вт

S

ВА

cos

1

U, C, L = const;

f = var

2

3

4

5

6

7

1

U, f, L = const;

C= var

2

3

4

5

6

7

3. Не змінюючи напруги і частоти, виставити ємність . Потім необхідно підібрати таку індуктивність L0 із блока індуктивностей, при якій виникне в колі резонанс струмів. Якщо наявних котушок індуктивностей недостатньо для режиму резонансу, то треба змінити величину ємності і пошук повторити.

При резонансі виміряти струми І, І1 і ІС, визначити С, сумарний опір котушок  та  і занести їх значення до звіту. За формулою /7.19/ при  визначити розрахункове значення  і порівняти його з .

Для оцінки впливу  на величину резонансної індуктивності  потрібно підставити в /7.19/ R1 = 0 і визначити . Із порівняння  і  зробити висновок.

4. За даними вимірювань і розрахунків побудувати в одному масштабі діаграми струмів для частот ,  і .

5. За результатами вимірювань необхідно обчислити:

- повну провідність кола (формула 7.9);

- повну провідність котушки

;

  •  активну провідність котушки (всього кола)

;

- реактивну провідність котушки

;

- реактивну провідність конденсатора (формула 7.8);

- активну потужність (формула 7.20);

- повну потужність (формула 7.22);

- коефіцієнт потужності

.

За результатами вимірювань і обчислень побудувати графіки струмів ,  і , а також повної провідності  і коефіцієнта потужності  в залежності від ємності при незмінних величинах U, f і L.

7.6 Контрольні запитання

1. Як визначити повну провідність електричного кола з паралельним з’єднанням віток?

. Як записати закон Ома для електричного кола з паралельним з’єднанням віток?

. Яка умова резонансу в електричному колі з паралельним з’єднанням віток?

. Зміною яких параметрів можна викликати резонанс у колі з паралельним з’єднанням віток?

. Чому резонанс у колі з паралельним з’єднанням віток називають резонанс струмів?

. Який вид має векторна діаграма струмів з паралельним з’єднанням віток при резонансі?

. Як впливає на резонансну частоту активний опір котушки індуктивності?

. Як впливає частота напруги на величину ємності С0?

. Чи впливає досягнення резонансу зміною , С і L на величину струму в нерозгалуженій частині кола?

. Як можна підвищити  кола, яке має індуктивний характер?




1. 7 27 3
2. Нугаєва О. А. для ``Миколаївкомундорпроект`` ВАТ ``ПВІ``УКДП`` sn-01999001 15.html
3. Россия в период буржуазно-демократических революци
4. Модуль 6 Товарное оформление изделий
5. либо электрической установки или участка электрической цепи можно определить с помощью амперметра и вольтм
6. Реферат- Присвоєння кредитів ECTS для розділів курсу
7. ом слоге бАнты неподвижн.
8. СОШ с Алексашкино Питерского района Саратовской области Праздник Осенний листопад для
9. предрасположенность к изучению иностранных языков Влияет ли генетика на лингвистические способности Ил
10.  Пройти первинний інструктаж з питань охорони праці
11. кафедрой- профессор д
12. РАФЛизинг И.Ю
13. Понятия о затратах себестоимости и стоимости медицинских услуг
14.  Пример постановки задачи оптимизации Для изготовления 3х видов изделий А В и С используется токарное ф
15. Дионис-Либер, бог свободных
16. Охорона праці та навколишнього середовища
17. Население является главным участником всех мировых процессов
18. Арттерапия использование художественного творчества с терапевтической целью
19. Средняя общеобразовательная школа 1 с углубленным изучением отдельных предметов Ступинского муницип
20. Методы развития критического мышления у учащихся В своей практике я использую только следующие метод