Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема роботи- Засоби підготовки Wordдокументів до друку Мета роботи- 1.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лабораторна робота № 6.

Тема роботи: Засоби підготовки Word-документів до друку

Мета роботи: 1. Оволодіти технологією роботи із структурованими документами.

2. Ознайомитись із структурою сторінок документа. Набути навичок роботи з розділами та колонтитулами документа.

3. Опанувати технологію створення змісту документа. Набути навичок використання списків, покажчиків та виносок в документі.

1. Структурування документа та робота в режимі структури.

Часто створення документа, особливо документа великих розмірів, (напр. звіт, реферат, доповідь тощо) розпочинають зі складання його плану, тобто визначення частин, розділів, підрозділів, глав, параграфів тощо. В процесі роботи над документом його структура (порядок розташування частин, розділів, підрозділів, глав, параграфів тощо) може змінюватись. При цьому дуже важливо не втратити інформацію, яка відноситься до тієї чи іншої структурної одиниці документа, або неконтрольовано не змінити її розташування в цій структурі. Для забезпечення можливостей структурування документа та подальшої роботи з ним у текстовому процесорі Word використовується режим структури, який дозволяє охопити документ в цілому, переглянути або змінити його план.

Структура документа - це план документа, який являє собою список існуючих в документі заголовків різного рівня. Заголовком називається текст, відформатований одним із вбудованих стилів Заголовок 1 - Заголовок 9. Основний текст документа - це будь-який абзац, який не є заголовком. Для роботи із структурою документа використовується режим Структура. В цьому режимі ліворуч кожного заголовка відображається маркер - значок у вигляді "плюс" або "мінус". Маркер має вигляд "плюс", якщо в даному розділі є підрозділи або текст. Інакше (при їхній відсутності) маркер має вигляд "мінус".

Рисунок 1 - Фрагмент документа в режимі Структура.

Режим структури дозволяє реорганізовувати текст документа, переміщуючи заголовки. В режимі структури документ можна згорнути так, щоб на екрані відображались тільки основні заголовки, або розгорнути, щоб бачити увесь текст документа. Робота з документами в цьому режимі зручно здійснювати за допомогою панелі інструментів Структура, яка автоматично з'являється на екрані при встановленні режиму перегляду Структура.

Завдання 1 до виконання лабораторної роботи: створення структури документа.

Робота проводиться з використанням файлу Lab6_text.

1. Створення структури документа.

1 Використовуючи стиль форматування Заголовок 1 відформатувати Вступ та Розділи 1-6.

2. В розділах 3-6 набрати текст: 3.1 Заголовок 2 рівня, 4.1 Заголовок 2 рівня і т. д. Відфоматувати цей текст стилем Заголовок 2.

3. В ті же розділи ввести текст: 3.1.1 Заголовок 3 рівня, 3.1.2 Заголовок 3 рівня, 4.1.1 Заголовок, 3 рівня 4.1.2 Заголовок 3 рівня і т. д. Відфоматувати цей текст стилем Заголовок 3.

4. Змінити шрифт в стилях заголовків на Times New Roman 12.

5. Перейти на вкладку Розмітка сторінки. Вибрати команду Параметри сторінки (рисунок 2). Зробити налаштування полів сторінки – 2,5, 1, 2 та 2. На вкладці макет зробити відмітки для колонтитулів парних і непарних сторінок та першої сторінки.

6. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-1).

Рисунок 2 – Налаштування параметрів сторінки.

2. Структура сторінки документа: нумерація сторінок; колонтитули; розділи документа.

Будь-який документ крім основного тексту на своїх сторінках може містити різні структурні елементи. У верхній та нижній частині кожної сторінки можуть розташовуватись номер сторінки, загальна кількість сторінок документа, дата створення документа тощо. Такі елементи розташовуються у спеціально призначених для цього місцях, які називаються верхнім та нижнім колонтитулами. На початку або в кінці документа, як правило, розташовуються зміст, бібліографія, списки ілюстрацій, покажчики, виноски тощо. Крім того, документ може складатись з декількох розділів. У тексті документа для полегшення його розуміння можуть бути використані Виноски. Для зручності в процесі роботи з документом можуть використовуватись закладки. Сторінки документа обов'язково слід пронумерувати.

У загальному випадку на сторінці документа можна розрізнити наступні структурні елементи: основний текст; верхній та нижній колонтитули; Виноски; закладки; зміст; перелік використаних першоджерел; переліки таблиць, рисунків тощо. Основний текст сторінки - це рядки та абзаци, таблиці та рисунки. Деякі з абзаців можуть бути заголовками, рисунки повинні мати підписи, таблиці - назви.

2.1. Колонтитули призначаються для розміщення відомостей про документ. Вони розташовуються на верхньому та нижньому полях сторінки та містять інформацію, яка ідентифікує документ, як-от: назву документа, назву розділу, поточну дату та час, загальну кількість сторінок, номер поточної сторінки тощо. Існує можливість використовувати один колонтитул для всього документа або визначити різні колонтитули для різних частин документа. Наприклад, можна створити унікальний колонтитул для першої сторінки документа або взагалі видалити верхній і/або нижній колонтитул з першої сторінки. Можна також створювати різні колонтитули для парних та непарних сторінок певних розділів або всього документа. Крім стандартних елементів в колонтитул можна вставити довільний текст і/або рисунок.

Завдання 2 до виконання лабораторної роботи: нумерація сторінок та операції з колонтитулами.

Завдання 2.1. Перейти на вкладку Вставлення. Вставити номери сторінок за допомогою команд Номер сторінки, Внизу сторінки, Звичайні цифри. Номери сторінок повинні мати шрифт Times New Roman 12 і бути відсутні на 1 сторінці. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-2).

Завдання 2.2. Перед виконанням завдання по створенню колонтитулів слід ознайомитися із документом Додавання або видалення колонтитулів і номерів сторінок.

У верхній колонтитул першої сторінки включити: ліворуч - поточну дату та час, з правої сторони вставити логотип (довільний малюнок). Скористатися будь-яким відомим способом вставки малюнка в документ. В нижній колонтитул вставити текст Лабораторну роботу виконав студент…

Верхні колонтитули парних сторінок повинні містити з лівої сторони Назву лабораторної роботи, з правої сторони загальну кількість сторінок документа. Загальну кількість сторінок можна вставити на вкладці Вставлення і Команди Експрес-частини, далі слід обрати Поле. Решту дій виконайте згідно до рисунка 3.

Рисунок 3 – Вставлення загальної кількості сторінок документа

У верхній колонтитул непарних сторінок слід вставити текст Кафедра міжнародної інформації, вирівнювання По центру. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-3).

Завдання 2.3. Відредагувати колонтитули. В нижні колонтитули парних і непарних сторінок додати текст за вибором студента. Змінити верхній колонтитул непарних сторінок. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-4).

2.2. Розділи документа.

Word розглядає документ як послідовність розділів (будь-який документ має принаймні один розділ). В кожному розділі використовується послідовна нумерація сторінок і один набір колонтитулів. Якщо інформація в колонтитулах повинна змінюватись, документ слід розбити на розділи.

Завдання 3 до виконання лабораторної роботи: робота з розділами документа (виконується самостійно).

Завдання 3.1. Документ розбити на розділи так, щоб кожний заголовок, відформатований стилем Заголовок 1 був початком нового розділу. Кожний розділ повинен починатись з нової сторінки. Для цього слід вставити розриви розділів. Для виконання завдання слід ознайомитися з документом Типи розривів розділів.

Завдання 3.2. Створити різні колонтитули для різних розділів.

1. Встановити текстовий курсор в тому розділі, куди необхідно додати колонтитул. 2. Перейти в режим роботи з колонтитулами. Обрати верхній колонтитул. 3. На панелі інструментів Навігація натиснути кнопку Як в попередньому 4. Створити новий колонтитул в якому набрати назву розділу. 5. Виконати вправу для всіх розділів документа. 6. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-дом1).

Завдання 3.3. В цьому завданні додавання номерів і назв розділів в колонтитули слід автоматизувати за допомогою перехресних посилань. Виконати самостійно. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-дом2).

3. Структурні елементи документа: зміст документа, списки ілюстрацій, покажчики, виноски.

3.1. Зміст документа.

Word має спеціальні засоби для автоматичного створення змісту документа. Виконання цієї функції можливо, якщо заголовки розділів та підрозділів, які мають бути включені в зміст, відформатовані стилями Заголовок 1 - Заголовок 3. Перед виконанням завдання слід ознайомитися із документом Створення або оновлення змісту.

Завдання 4 до виконання лабораторної роботи: створення та модифікація змісту документа.

Завдання 4.1. Встановити текстовий курсор на початок документа. 2. На вкладці посилання вибрати команду Зміст. 3. З переліку наданих шаблонів обрати Вставити таблицю змісту. 4. Зробити відповідні налаштування та обґрунтувати їх. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-5).

Завдання 4.2. Якщо в результаті роботи над документом відбулися зміни в його структурі, слід скористатися командою Оновити таблицю. Існуючий зміст буде замінено новим.

Зробити зміни в документі та оновити зміст. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-6).

3.2. Списки ілюстрацій (таблиць, рисунків або інших об'єктів) у документі.

Word надає користувачу можливість створювати переліки таблиць, рисунків або інших об'єктів документа.

Завдання 5 до виконання лабораторної роботи: створення та модифікація списку таблиць та рисунків.

Завдання 5.1. В парні розділи документа вставити по одній таблиці. Таблиця повинна мати 4 стовпчики та 3 рядки. Комірки таблиць залишити порожніми. У непарні розділи документа вставити по одному рисунку. Можна скористатися рисунками із лабораторної роботи № 5. Для подальшого виконання завдання слід ознайомитися з документом Створення списку ілюстрацій.

Завдання 5.2. Вставлення та форматування назви таблиці (рисунка). Розташувати текстовий курсор в документі там, де необхідно вставити назву таблиці (зверху), рисунка (внизу). Обрати команду Вставити назву (рисунок 4) У діалоговому вікні Назва обрати підпис Таблица чи Рисунок. 4. Натиснути ОК. Підпис буде вставлено у документ. Після цього слід зробити форматування згідно до рисунка 4 та назвати таблицю чи рисунок.

Рисунок 4 – Вставлення назв таблиць

Завдання 5.3. Вставка у документ назви всіх таблиць (рисунків): Розташувати текстовий курсор на початок документа. Обрати вкладку Посилання та команду Список ілюстрацій. Зробити необхідні налаштування та натиснути ОК. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-7).

3.3. Бібліографія (джерела інформації, цитовані роботи).

При роботі з документами великого розміру (статі, монографії, звіти, реферати тощо) дуже важливо правильно оформити посилання на ті інформаційні джерела, якими користувалися в процесі роботи над обраною темою. Word надає користувачам можливість автоматизувати цей процес. Перед виконання завдання слід ознайомитися з документом Створення бібліографії.

Завдання 6 до виконання лабораторної роботи: створення та модифікація бібліографії.

Завдання 6.1. Вставити у тексті посилання на інформаційне джерело. Розташувати текстовий курсор в документі там, де необхідно вставити посилання на джерело інформації. На вкладці Посилання слід вибрати Вставити елемент таблиці посилань та Додати нове джерело. Деякі із джерел можна взяти із файлу Джерела. Вибрати стиль ISO 690 – числове посилання.

Завдання 6.2. Встановити текстовий курсор на кінець документа. На вкладці Посилання слід вибрати Бібліографія та Вставити бібліографію. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-8).

3.4. Покажчики в документі.

Покажчик - це перелік термінів, використаних в документі, разом з номерами сторінок, на яких він зустрічається. При створенні покажчиків спочатку потрібні слова та словосполучення відповідно помічаються, а потім вже створюється покажчик. Перед виконанням завдань слід ознайомитися з документом Створення й оновлення покажчика.

Завдання 7 до виконання лабораторної роботи: створення покажчика.

Завдання 7.1. Помітити всі терміни, які слід включити до покажчика. Виділити термін (слово чи словосполучення), далі на вкладці Посилання слід вибрати команду Позначити елемент. Зробити потрібні налаштування та скористатися командою Позначити або Позначити все.

Завдання 7.2. Створити покажчик. Встановити текстовий курсор на кінець документа. На вкладці Посилання слід вибрати команду Покажчик. Зробити необхідні налаштування та натиснути ОК. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-9).

3.5. Виноски в документі.

Виноска - це примітка до тексту, яка може знаходитись або у нижній частині сторінки, або у кінці документа. Виноска призначається для оформлення різноманітних уточнюючих відомостей. Кожна виноска може бути або автоматично помічена порядковим номером або маркером за вибором користувача (зірочка, номер тощо). Виноска та посилання на неї також мають стиль оформлення. Виноски бувають звичайні та кінцеві. Один документ може містити як звичайні, так і кінцеві виноски. Напр., звичайні виноски можна використовувати для роз'яснення термінів, а кінцеві — для посилань на першоджерела. Звичайні виноски друкуються знизу кожної сторінки документа. Кінцеві виноски, як правило, розміщуються наприкінці документа. Виноска складається з двох пов'язаних частин: позначки виноски та тексту виноски. Позначка виноски розташовується в тексті документа як верхній індекс. Текст виноски - знизу сторінки під рискою (для звичайної виноски) або в кінці документа під рискою (для кінцевої виноски). Існує можливість організувати автоматичну нумерацію виносок або створити спеціальні знаки виносок. При переміщенні, копіюванні або видаленні позначки виноски перенумерація виносок, що залишились, виконується автоматично. Обмежень на довжину та оформлення тексту виносок не існує.

Перед виконанням завдань необхідно ознайомитися з документом Вставлення або створення звичайних і кінцевих виносок.

Завдання 8 до виконання лабораторної роботи: операції із виносками.

Завдання 8.1. Вставити виноску та додати кінцеву виноску. На власний вибір створити декілька звичайних та кінцевих виносок. Текст в виносках може бути довільним за вибором студента.

Встановити текстовий курсор в документі там, де необхідно вставити знак виноски. Перейти на вкладку Посилання та обрати команду Виноски (рисунок 5) Обрати спосіб нумерації та, при необхідності, параметри форматування виноски. Вставити виноску після чого ввести текст виноски в область виносок. Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-10).

Рисунок 5 – Команда Виноски вкладки Посилання.

Завдання 8.2. Перетворити звичайні виноски на кінцеві та навпаки.

Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-11)

Завдання 8.3. Обрати спосіб нумерації виносок на кожній сторінці.

Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-12)

Завдання 8.4. Обрати спосіб нумерації виносок у кожному розділі.

Зберегти документ командою Зберегти як… (назва Прізвище 6-13)

PAGE  1




1. Введение Межбанковские расчеты являются одним из элементом платежной системы государства
2. тематические модели
3. Кровообращение у человека Основы гемодинамики
4. Особенности советской и американской науки
5. Заготовка витаминного сена
6. Бонитировка угодий Зейского района по кабарге
7. тематизированный перечень счетов и субсчетов который обязателен для применения всеми организациями
8. Notebooks centuries before Jules Verne wrote
9. . IVVII вв. раннефеодальная централизованная монархия; 2
10. Виробництво і розподіл органічних добрив у господарстві
11. Методичні рекомендації ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
12. Курс лекций по анализу экономической деятельности
13. Лабораторная работа 3 ldquo;Изучение акустического загрязнения производственной и окружающей природной
14. Иными словами при возможности использовать методический инструментарий задающий способы измерения перем
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~ 2000
16. вот жизненные ценности бренда
17. Системы железнодорожной связи 1
18. I Trnslte the slides nswer the questions find geogrphicl objects on the mp nd show them to the group
19. Подготовка бизнесплана реконструкции предприятия
20. ТЕМА- Общее понятие об имени прилагательном ЦЕЛИ- познакомить с понятием имя прилагательное; обо