Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Варіант 1 Охарактеризуйте основні праці та джерела з історії України

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Варіант № 1.

  1.  Охарактеризуйте основні праці та джерела з історії України. Розкрийте зміст періодизації курсу « Історії  України », що вивчає історія України та яка мета курсу?

  1.  Розкрийте умови, за яких українські землі опинилися під владою Литви та їх  статус  у складі Великого князівства литовського?

  1.  Охарактеризуйте зміст Гадяцького договору. Поясніть у чому була відмінність цього документа від Зборівського договору 1649 року і Березневих статей 1654 року? Умови договорів з якими державами були більш сприятливими для України: із Московською державою чи Річчю Посполитою? Свою думку обґрунтуйте.

  1.   Проаналізуйте становище Запорізької Січі у другій половині ХУІІ ст. Заповніть таблицю:

Країна

Сутність відносин

Польща

Туреччина і Крим

Росія

Варіант № 2.

  1.  Назвіть основні види історичних джерел. Наведіть приклади основних пам’яток української історії.

  1.  Охарактеризуйте основні етапи об’єднання Литви та Польщі. Дайте власну оцінку політики Польщі щодо українських земель.

  1.  Обґрунтуйте, у чому полягає недалекозорість політики Юрія Хмельницького. Поясніть чому Андрусівське перемир’я завдало важкого удару по Українській державі?

  1.  Охарактеризуйте “Зовнішню політику Б.Хмельницького”. Заповніть порівняльну таблицю:

країна

відносини

Польща

Росія

Туреччина

Крим

Швеція

Молдавія

Варіант № 3.

  1.  Охарактеризуйте  вплив природно - географічних факторів на розвиток історії України.

  1.  Визначте причини утворення Речі Посполитої  та особливості перебування під її владою українських земель?

  1.  Проаналізуйте  коли і в результаті яких подій відбувся розкол України на Лівобережну й Правобережну? Які держави прагнули оволодіти українськими землями?

  1.  Проаналізуйте міжнародні угоди щодо України. Території, що відійшли до інших держав. Заповніть таблицю

угоди

Росія

Польща

Туреччина

Андрусівське

перемиря

Бахчисарайське перемиря

“Вічний мир”

Варіант № 4

  1.  Проаналізуйте якими були  основні досягнення людського суспільства в епоху кам’яного, бронзового та раннього залізного віку? Коли первісні люди почали заселяти сучасну територію України?

  1.  Охарактеризувати політику Речі Посполитої на українських територіях в кінці XIV  - XVI століть.

  1.  Визначте  внутрішню та зовнішню політику П. Дорошенко.                       У якому році гетьману П. Дорошенку вдалося об’єднати Українську козацьку державу під своєю владою? Назвіть за яких обставин П. Дорошенко склав гетьманську булаву?

  1.  Охарактеризуйте та заповніть таблицю

« Перші переможні битви Національно – визвольної війни »

Назва, дата

Стислий опис подій

Результати та наслідки битви

Варіант № 5.

  1.  Проаналізувати основні етапи розвитку українського етногенезу. Визначте археологічні та історико-лінгвістинні джерела про етнічну єдність південної групи східнослов'янських племен. Праукраїнський етнос.

  1.  Обґрунтуйте те які зміни відбулися на українських землях після прийняття Люблінської та Берестейської церковної уній? Охарактеризуйте причини і наслідки релігійного розколу України та появи на її теренах греко-католицької церкви.

  1.  Висвітлить власну точку зору з приводу боротьби П. Дорошенка за відновлення територіальної єдності України. Прокоментуйте причини поразки П. Дорошенка, наслідком якої була ліквідація української державності на Правобережжі.

  1.  Охарактеризуйте та заповніть таблицю

“Причини виникнення козацтва”

причини

Їхні прояви

економічні

соціальні

політичні

Варіант № 6.

  1.  Охарактеризуйте особливості утворення та розвитку Трипільської культури.  Дайте власну оцінку значенню  трипільської цивілізації  в походженні української нації. Коли і за яких причин стався занепад трипільської культури?

  1.  Розкрийте роль українських братств у відродженні національної культури та їх вплив на розвиток  науки в Україні.  . Які заходи здійснив для впорядкування управління церквою митрополит Петро Могила? Якими були головні напрямки діяльності братств?

  1.  Охарактеризуйте систему договорів в другій половині XVII століття, за якими відбувся процес розчленування українських земель. Зазначте, як були поділені українські землі між Московщиною, Річчю Посполитою, Туреччиною та Кримом.

  1.  Обґрунтуйте  “Причини та наслідки роздробленості Київської Русі” Заповніть таблицю

Причини роздробленості

Наслідки роздробленості

Варіант № 7.

  1.  Визначите особливості суспільного розвитку племен кіммерійців та скіфів у період ранньої залізної доби,  опишіть спосіб життя кочових племен; Висловіть судження щодо  причин появи майнової та соціальної нерівності, появи найдавніших держав на території України.

  1.  Охарактеризуйте основні  причини, джерела та етапи формування  які сприяли виникненню і розвитку українського козацтва? Де, як і коли виникла Запорізька Січ?

  1.  Порівняйте адміністративно-політичний устрій і становище соціальних станів Лівобережної Гетьманщини та Слобідської України в другій половині XVII століття.

  1.  Охарактеризуйте, та заповніть таблицю «Етапи утворення державності у східних слов’ян»

Період

Державні об’єднання східних слов’ян

ІVVIIст.

 

VІІ- VIIІст.

 

сер. ІХ ст.

 

882 р.

 

Варіант № 8.

  1.  Охарактеризуйте державне, культурне та господарське життя античних міст-держав Північного Причорномор’я. 

  1.  Визначте  факти які підтверджують, що в першій половині XVI століття українське козацтво було міжстановим соціальним прошарком? Розкажіть про появу перших козацьких січей, та  схарактеризуйте діяльність Дмитра  Вишневецького.

  1.  Проаналізуйте  перелік подій, що відбулися на українських землях упродовж 60—80-ті років ХVІІ століття, які ви вважаєте найважливішими. Обґрунтуйте свій вибір.

  1.  Визначте  причини та наслідки вказаних подій.

причини

подія

період

наслідки

Укладення Люблінської унії

Укладення Берестейської церковної унії

Варіант № 9.

  1.  Охарактеризувати основні віхи розвитку первісного суспільства на території України. Які ви знаєте перші державні утворення на території України?

  1.  Розкрийте причини виникнення українського козацтва. Визначте місце козацтва в історії та культурі України.

  1.  Порівняйте внутрішню і зовнішню політику лівобережних і правобережних гетьманів. Визначте спільне і відмінне, укажіть значення та наслідки.

  1.  Прокоментуйте форми суспільної організації людей за часів пізнього палеоліту, мезоліту, енеоліту, бронзового віку.

Суспільна організація людей

Родова община

Дуально – родова організація

плем’я

матріархат

патріархат

Союз племен

Варіант № 10.

  1.  Назвіть які праслов’янські племена населяли територію України в I тисячоліття до н.е.?  Як вплинуло Велике переселення народів на зміну етнічної карти Євразії?

  1.  Охарактеризуйте значення Запорозької Січі в історії українського народу. Розкрийте причини ліквідації Запорозької Січі.

  1.  Проаналізуйте   особливості внутрішньої та зовнішньої політики Гетьманщини за часів правління  гетьмана Івана Мазепи.

  1.  Визначить основні напрямки діяльності Данила Галицького, та  заповніть таблицю:

Діяльність Данила Галицького

Зовнішня політика

Внутрішня політика

Варіант № 11.

  1.  Охарактеризуйте основні етапи утворення державності у східних слов’ян: походження, розселення, суспільний устрій. Які східнослов’янські племена дали початок українському етносу?

  1.  Визначить  політико – адміністративний устрій Запорізької Січі. Що ви знаєте про побут, звичаї, військове мистецтво козаків?

  1.  Розкрийте причини утворення шведсько – українського союзу в 1708 році. Які наслідки для України мав перехід Івана Мазепи і частини козацтва на бік Швеції?

  1.  Складіть таблицю «Наслідки Люблінської унії для українських земель».

Позитивні наслідки

Негативні наслідки

  1.  

Варіант № 12.

  1.  Розкрийте  теорії походження Київської Русі і аргументуйте їх достовірність. Назвіть причини виникнення держави у східних слов’ян.

  1.  Проаналізуйте  основні причини козацько – селянських повстань кінця XVI -  початку XVII століть. Яке значення в українській  історії вони мають?

  1.  Охарактеризуйте політику Гетьмана І.Мазепи, та його. союз  з Карлом XII. Визначте наслідки Полтавської битви для подальшої долі українських земель.

  1.  Визначте за таблицею  основні досягнення Трипільської культури.

Трипільська культура.

Час

існування

Відкриття

Територія

Житло та поселення

Зайняття

Вірування та мистецтво

Варіант № 13.

  1.  Охарактеризуйте передумови утворення держави на Русі, теорії походження Київської Русі та їх оцінки в сучасній історіографії. Яка з теорій здається вам більш аргументованою?

  1.  Назвіть яким документом було скасовано всі права і привілеї козаків у результаті поразки козацько – селянських повстань кінця XVI -  початку XVII століть. Дайте характеристику.

  1.  Визначить  чому національно - визвольне повстання на Правобережжі 1702—1704 років під проводом С. Палія називали «Другою Хмельниччиною»? Що спільного й відмінного між ним і подіями національно  - визвольної війни під проводом Б. Хмельницького?

  1.  Визначте  причини та наслідки вказаних подій.

причини

подія

період

наслідки

Укладення Люблінської унії

Укладення Берестейської церковної унії

Варіант № 14.

  1.  Визначте які періоди  виділяють у політичній історії та соціально – економічному розвитку  Київської Русі?

  1.  Обґрунтуйте чому перші два десятиліття XVII століття називають «добою героїчних походів» українського козацтва?  Схарактеризуйте діяльність гетьмана Петра Конашевича - Сагайдачного. Яку роль відіграло козацтво в Хотинській війні?

  1.  Охарактеризуйте гетьманство П. Орлика. Визначить коли була написана Конституція і яке вона має історичне значення?

  1.  Проаналізуйте міжнародні угоди щодо України. Території, що відійшли до інших держав. Заповніть таблицю

угоди

Росія

Польща

Туреччина

Андрусівське

перемиря

Бахчисарайське перемиря

“Вічний мир”

Варіант № 15.

  1.  Проаналізуйте еволюцію політичного устрою Київської Русі. Становлення державності (князювання Олега, Ігоря, Ольги, Святослава).

  1.  Визначить якими були основні причини початку козацьких виступів у 20-х роках XVII століття? Схарактеризуйте повстання Тараса Федоровича.

  1.  Складіть перелік подій з історії України кінця XVIІ — першої половини XVIIІ століття, які ви вважаєте найважливішими. Обґрунтуйте свій вибір.

  1.  Охарактеризуйте та заповніть таблицю

« Перші переможні битви Національно – визвольної війни »

Назва, дата

Стислий опис подій

Результати та наслідки битви

Варіант № 16.

  1.  Охарактеризуйте Київську Русь в період найбільшого піднесення та могутності: правління Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Доведіть, що X XI століття стали періодом розквіту Київської держави.

  1.  Проаналізуйте які обмеження накладалися на козацтво «Ординацією Війська Запорозького»? У чому полягає історичне значення козацьких рухів 20—30-х років XVII століття?

  1.  Назвіть імена видатних історичних діячів доби кінця XVIІ — першої половини XVIIІ століть. У чому ви вбачаєте їх внесок в історію України.

  1.  Проаналізуйте причини, зміст, наслідки “Українсько-московський договір 1654 р.” Заповніть таблицю.

Причини укладення

Зміст

Значення

Варіант № 17.

  1.  Охарактеризуйте внутрішню політику та реформи Володимира Великого. Назвіть основні напрямки зовнішньої політики Великого Київського князя. Оцініть значення запровадження на Русі християнства.

  1.  Проаналізуйте передумови і головні причини національно - визвольної війни українського народу середини XVII століття під проводом Богдана Хмельницького.

  1.  Складіть розгорнутий план «Особливості соціально-економічного та політичного становища українських земель наприкінці XVIІ — першої половини XVIIІ століть».

  1.  Охарактеризуйте, та заповніть таблицю «Етапи утворення державності у східних слов’ян»

Період

Державні об’єднання східних слов’ян

ІVVIIст.

 

VІІ- VIIІст.

 

сер. ІХ ст.

 

882 р.

 

Варіант № 18.

  1.  Обґрунтуйте  причини введення християнства в Київській Русі та його роль в подальшому розвитку держави. Коли і ким була застосована перша спроба введення християнства і чим вона закінчилася?

  1.  Визначте мету, характер, рушійні сили і результати визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

  1.  Розкрийте причини обмеження Української автономії в першій половині XVIII століття. Гетьман К.Розумовський.

  1.  Визначте за таблицею  основні досягнення Трипільської культури.

Трипільська культура.

Час

існування

Відкриття

Територія

Житло та поселення

Зайняття

Вірування та мистецтво

Варіант № 19.

  1.  Проаналізуйте етапи розвитку держави Київська Русь та охарактеризуйте політику князів. Визначте історичне значення Київської Русі.

  1.  З׳ясуйте причини Національно-визвольної війни українського - народу середини XVII століття. Охарактеризуйте гетьмана Богдана Хмельницького як історичну постать. 

  1.  Дайте оцінку діяльності гетьманів І. Мазепи, І. Скоропадського,                    П. Орлика, П. Полуботка, Д. Апостола, кошового отамана К. Гордієнка.

  1.  Визначте  причини та наслідки вказаних подій.

причини

подія

період

наслідки

Укладення Люблінської унії

Укладення Берестейської церковної унії

Варіант № 20.

  1.  Порівняйте внутрішню та зовнішню політику князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

  1.  Визначить який вплив на перебіг війни і розбудову Української козацької держави мала діяльність гетьмана Богдана Хмельницького та його сподвижників. Наведіть факти, що підтверджують вашу думку.

  1.  Визначте  історичне значення існування Української Гетьманської держави другої половини ХVIIVIII століть.

  1.  Складіть таблицю «Наслідки Люблінської унії для українських земель».

Позитивні наслідки

Негативні наслідки

Варіант № 21.

  1.  Охарактеризуйте період політичної стабілізації суспільства: за Володимира Мономаха, Мстислава Великого.

  1.  Охарактеризуйте основні договори Богдана Хмельницького, підписані з Польщею та Росією в роки Національно – визвольної війни. Дайте характеристику.

  1.  Визначте якими, на вашу думку, були найважливіші досягнення культури України кінця XVIІ — першої половини XVIIІ ст.? Поясніть свою думку.

  1.  Визначить основні напрямки діяльності Данила Галицького, та  заповніть таблицю:

Діяльність Данила Галицького

Зовнішня політика

Внутрішня політика

Варіант № 22.

  1.  Дайте характеристику соціально  - класовій структурі Русі. Визначте форму державного управління. Яке місце у ньому займала Боярська дума і народне віче?

  1.  Охарактеризуйте основні битви визвольної війни середини XVII століття, та їх результати. Проаналізуйте які суспільно-політичні події Національно-визвольної війни ви вважаєте найважливішими. Обґрунтуйте свій вибір

  1.  Охарактеризуйте становище українських земель під владою Речі Посполитої в кінці XVII-XVIІI століттях.

  1.  Охарактеризуйте “Внутрішні і зовнішні причини Руїни” Заповніть порівняльну таблицю:

Внутрішні причини

Зовнішні причини

Варіант № 23.

  1.  Проаналізуйте причини  феодальної роздробленості Давньоруської держави. Визначить позитивні та негативні наслідки розпаду Київської Русі. Як, ви вважаєте,  чому не вдалося зупинити цей процес?  

  1.  Охарактеризуйте  Україно - московські відносини в середині XVII століття. Дайте оцінку Переяславській  раді,  та підписанню «Березневих статей», розкрийте  історичне значення.

  1.  Порівняйте  становище українських земель під владою Російської імперії і Речі Посполитої у кінці XVII - XVIIІ століть.

  1.  Прокоментуйте форми суспільної організації людей за часів пізнього палеоліту, мезоліту, енеоліту, бронзового віку.

Суспільна організація людей

Родова община

Дуально – родова організація

плем’я

матріархат

патріархат

Союз племен

Варіант № 24.

  1.  Проаналізуйте які чинники сприяли виникненню і об’єднанню Галицько-Волинської держави? За яких обставин утворилось Галицько-Волинське князівство?

  1.  Схарактеризуйте основні напрямки зовнішньої політики Гетьманщини в роки війни. Визначить як розвивалися в роки війни стосунки між Гетьманщиною та Московією? Проаналізуйте як відбулося оформлення протекторату Московської держави над Гетьманщиною?

  1.  Розкрийте за допомогою яких методів царський уряд добився ліквідації автономії Козацької України?

  1.  Обґрунтуйте “Причини та наслідки роздробленості Київської Русі” Заповніть таблицю

Причини роздробленості

Наслідки роздробленості

Варіант № 25.

  1.  Висвітлити внутрішні реформи і зовнішню політику Данила Романовича і роль його особи в історії.

  1.  Дайте оцінку основним подіям національно-визвольної війни та її значення для майбутнього України. Яку роль відігравав Богдан Хмельницький як державотворець в українській історії?

  1.  Проаналізувати особливості процесу обмеження української державності під час гетьманування І. Скоропадського та П. Полуботка.

  1.  Охарактеризуйте та заповніть таблицю “Причини виникнення козацтва”

причини

Їхні прояви

економічні

соціальні

політичні

Варіант № 26.

  1.  Охарактеризуйте  причини утворення Галицько – Волинської держави та роль Данила Галицького в розвитку українського державотворення.

  1.  Визнаить історичне значення Визвольної війни українського народу.Оцінка особи Богдана Хмельницького в науковій літературі.

  1.  Виділіть особливості економічного становища Лівобережної України в першій половині XVIII століття.

  1.  Охарактеризуйте та заповніть таблицю: Причини виникнення Запорізької Січі

Причини

Їхні прояви

внутрішньополітичні

зовнішньополітичні

Варіант № 27.

  1.  Проаналізуйте боротьбу русичів з монголо – татарами, визначте особливості залежності галицько-волинських земель від Золотої Орди.

  1.  Схарактеризуйте умови розвитку української культури в XVI - XVIІ століттях. Яке значення, на вашу думку, відігравав культурно - освітній центр, створений князем К.В. Острозьким?

  1.  Розтлумачити причини, суть  і наслідки піднесення гайдамацького руху на території Правобережної України в другій половині XVIІ ст.

  1.  Охарактеризуйте “Зовнішню політику Б.Хмельницького”. Заповніть порівняльну таблицю:

країна

відносини

Польща

Росія

Туреччина

Крим

Швеція

Молдавія

Варіант № 28.

  1.  Охарактеризуйте причини занепаду Галицько-Волинського князівства. Хто був останнім князем Галицько – Волинської держави?

  1.  Складіть розгорнутий план за темою «Особливості соціально - економічного розвитку українських земель у першій половині XVIІ століття». У чому в першій половині XVIІ століття. виявилося загострення суперечностей соціально - економічного розвитку України?

  1.  Охарактеризуйте особливості культурного розвитку України в  XVIII столітті. Яке значення мала і має діяльність Києво – Могилянської академії в українській історії?

  1.  Охарактеризуйте “Внутрішні і зовнішні причини Руїни” Заповніть порівняльну таблицю:

Внутрішні причини

Зовнішні причини

Варіант № 29.

  1.  Розкрийте історичне значення Київської Русі і Галицько – Волинської держави. Чому вважається, що Галицько-Волинське князівство є спадкоємцем державних і соціокультурних традицій Київської Русі?

  1.  Охарактеризуйте Українську козацьку державу після правління Богдана Хмельницького. Початок Руїни.

  1.    Проаналізуйте яким чином проходив процес ліквідації Гетьманщини в XVIII столітті? Коли і ким була зруйнована Запорізька Січ?

  1.   Прокоментуйте форми суспільної організації людей за часів пізнього палеоліту, мезоліту, енеоліту, бронзового віку.

Суспільна організація людей

Родова община

Дуально – родова організація

плем’я

матріархат

патріархат

Союз племен

Варіант № 30.

  1.    Визначте особливості розвитку архітектури та образотворчого мистецтва Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Назвіть найвидатніші пам’ятки.

  1.  Охарактеризуйте політику І. Виговського, які прорахунки його політики призвели до загострення соціально - політичного становища в Україні восени 1657  - взимку 1658 років?

  1.  Дайте характеристику національно – визвольному руху Правобережжя  у XVIII столітті. Назвіть причини поразки національно – визвольного руху на Правобережжі.

  1.  Охарактеризуйте, та заповніть таблицю «Етапи утворення державності у східних слов’ян»

Період

Державні об’єднання східних слов’ян

ІVVIIст.

 

VІІ- VIIІст.

 

сер. ІХ ст.

 

882 р.

 

ЕТАЛОН ВІДПОВІДІ

Варіант № 1.

  1.  Охарактеризуйте основні праці та джерела з історії України. Розкрийте зміст періодизації курсу « Історії  України », що вивчає історія України та яка мета курсу?

  1.  Розкрийте умови, за яких українські землі опинилися під владою Литви та їх  статус  у складі Великого князівства литовського?

  1.  Охарактеризуйте зміст Гадяцького договору. Поясніть у чому була відмінність цього документа від Зборівського договору 1649 року і Березневих статей 1654 року? Умови договорів з якими державами були більш сприятливими для України: із Московською державою чи Річчю Посполитою? Свою думку обґрунтуйте.

  1.   Проаналізуйте становище Запорізької Січі у другій половині ХУІІ ст. Заповніть таблицю:

Країна

Сутність відносин

Польща

Туреччина і Крим

Росія




1. Контрольная работа- Порядок перемещения экспортных товаров через границу
2. реферат дисертації на здобуття наукового ступеню кандидата медичних наук
3. Ерекше жа~дай ~~ымы нені білдіреді А ~ателерді автоматты т~рде жою В Ба~дарламада~ы арнайы тілдік ко
4. Создай себя сам В соответствии с приказом департамента образования и науки Краснодарского края от 27 нояб
5. Возникновение земли Возникновение жизни на земле
6. Зміни в організації виробництва і праці в тому числі ліквідація реорганізація банкрутство або перепрофіл.html
7. Отдельные виды семейно-брачных отношений.html
8. Тема роботи- Створення сайту для викладачів інформатики та комп~ютерних дисциплін ВНЗ ІІІ р
9. О каких историях он рассказывает уважаемой публике Ничего о том что можно действительно назвать историей
10. Подведение итогов Мы двигались с тобой изучая геометрию с помощью Евклида восточной принцессы Чебурашк
11. Нехай кожна людина кориться вищій владі бо немає влади яка не від Бога влади існуючі встановленні від
12. Як схочете бути слухняними то їстимете від благ країни
13. О русской народной скульптуре
14. Задание 1 2 балла 1
15. Тема- Правописание и проверка окончаний прилагательных единственного и множественного числа Цель
16. ] ж Этапы разработки и представления Объект.html
17. Разработка программного комплекса
18. это констатация того момента когда человеческая жизнь заканчивается и мы начинаем считать человека умерши
19. Реферат- Унификация наймодателя в типовом договоре найма жилого помещения государственного жилищного фонда
20. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук.1