Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема видів спеціального екологічного управління одна частина яких уже отримала законодавче підтвердження

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 4.6.2024

Слід докладати нових глобальних зусиль

для впровадження елементів

міжнародної економічної системи

і потреб людства в забезпеченні

безпечних і стабільних природних умов.

Порядок денний на XXI століття

Глава

7

СИСТЕМИ СПЕЦІАЛЬНОГО

ЕКОЛОГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

І ГАРМОНІЗАЦІЇ

7:1 

Загальні положення

Крім загальносистемних і спеціальних функцій екологічного управління є сукупність (система) видів спеціального екологічного управління, одна частина яких уже отримала законодавче підтвердження (басейнове управління, управління формуванням національної екологічної мережі, управління екологічною безпекою), інша — свого законодавчого підтвердження ще потребує (управління екологічною освітою, управління екологічним підприємництвом). У цій главі розглядаються види спеціального екологічного управління, які вже мають законодавче, інфраструктурне або суспільне визнання і безпосередньо впливають на процес гармонізації життєдіяльності і співіснування суспільства і природи. Зазначені види управління реалізуються в системах басейнового управління, управління формуванням національної екологічної мережі, управління екологічною безпекою. Практично це спеціальні механізми гармонізації життєдіяльності суспільства в природному середовищі. Надалі, безумовно, види спеціального екологічного управління множитимуться в процесі гармонізації життєдіяльності суспільства, досягнення його збалансованості. Це може бути, наприклад, і управління етноландшафтною рівновагою в загальній системі регіонального (територіального) управління, і управління взаємодією громадськості з органами влади тощо.

7.2 Система басейнового управління

Принцип басейнового управління виник іще за часів розбудови іригаційних мереж на річках Ніл, Тигр та Євфрат у давньому Єгипті, Месопотамії та Вавилоні і був спрямований головним чином на врегулювання між країнами басейну розподілу води для зрошування земель. Це принцип во-


7.2 Система басейнового управління

догосподарського басейнового управління зі своїми договірними квотами на водоспоживання і відповідними розрахунками. Екологічні басейнові проблеми, наприклад, у басейні річки Ніл — посухи, наступ пустель, зменшення площі лісів, ерозія ґрунтів, замулення водойм, паводки, голод та інфекційні захворювання, протягом тисячоліть залишалися як стихійні лиха для народів, що заселяли басейни рік.

Тільки у XX ст., коли річки Європи, особливо в промислово розвинених країнах (Німеччина, Франція), почали нести загрозу для життя, принцип басейнового управління став «зеленіти», тобто екологізуватися. Загальними зусиллями «басейнових» країн врятували річку Рейн, а також Дунай від техногенного отруєння. Але подолати екологічні кризи не так вже і легко. Повені завдають великої шкоди населенню Китаю, а також європейських країн, у тому числі України. І в той же час у всьому світі зростає проблема питної води, вирішувати яку слід із застосуванням механізму еколого-господарського збалансованого принципу басейнового управління.

БАСЕЙНОВА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ

Україна, як значна частина Європейського континенту, прагне приєднатися до загальноєвропейської еколого-водогосподарської політики і прийняти вже напрацьовані стандарти басейнового управління з урахуванням національних інтересів і особливостей водокористування, що склалися історично.

Слід підкреслити, що ключовим елементом європейської еколого-водогосподарської політики є економічна, соціальна й екологічна збалансованість регіонального розвитку, у якій вода відіграє роль критичного чинника для створення сприятливих умов для гармонізації життєдіяльності. Вирішення проблеми підвищення якості та збільшення запасів прісної води і довгострокова здатність задовольняти попит на воду потребують як глобальної, так і національної скоординованої системи управління річковими басейнами, які повинні базуватися на загальновизнаних принципах. Відповідно до рішень міждержавного засідання в Будапешті (1998) були сформульовані керівні принципи, якими мають керуватися країни, що приєднуються до Європейського протоколу «Вода і здоров'я», Конвенції про охорону і використання транскордонних водотоків і міжнародних озер. Ці принципи узагальнюють міжнародно визнані підходи до управління водами. Розглянемо їх.

  1.  Принцип обережності. Дії, спрямовані на запобігання, регулювання або зменшення захворювань, пов'язаних із водою, не можуть відкладатися на пізніший час тому, що науковими дослідженнями ще не повністю доведено причинний зв'язок між чинником, на який ця дія спрямована, з одного боку, і потенційним внеском цього чинника у виникнення хвороби, пов'язаної з водою, з іншого.
  2.  Принцип запобігання. Запобігання краще, ніж лікування.

327


Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

  1.  Принцип справедливості. Водними ресурсами слід управляти так, щоб
    потреби  нинішнього  покоління задовольнялися без загрози  можливості задоволення власних потреб прийдешніх поколінь.
  2.  Принцип плати за забруднення. Усі витрати, пов'язані із запобіганням,
    регулюванням і зменшенням забруднення, повинні відшкодовувати забруднювачі.
  3.  Принцип багатогранності цінності води. Воду слід розглядати як таку,
    що має соціальну, економічну та екологічну цінності, і нею потрібно управляти так, щоб оптимально реалізувати збалансовану комбінацію цих цінностей.
  4.  Принцип збереження води. Ефективне використання води досягається,
    наприклад, шляхом застосування ефективних механізмів плати за неї.
  5.  Принцип   прозорості.   Органи   влади  забезпечують  доступ   громадськості до екологічної інформації і пов'язаної з нею інформації про стан
    здоров'я населення в межах, установлених законодавством.
  6.  Принцип участі громадськості. Зацікавлену громадськість інформують
    про головні риси важливих запропонованих рішень стосовно довкілля і здоров'я населення на початкових стадіях процесу прийняття рішення з дотриманням вимог щодо адекватності, своєчасності та потенційної дієвості цієї інформації, а також забезпечують участь представників громадськості  в підготовці та прийнятті рішень.
  7.  Інтеграційний (екосистемний) принцип. Водними ресурсами слід уп
    равляти, наскільки це можливо, в інтегрований спосіб у межах басейнів для
    пов'язання соціального й економічного розвитку з охороною природних
    екосистем, а також екосистемного управління із заходами щодо регулюван
    ня якості повітря та використання землі в межах усієї водозбірної території,
    у тому числі прилеглих прибережних морських вод і підземних водоносних
    горизонтів.

  1.  Принцип уразливості. Особливу увагу слід приділяти тим, хто більш
    уразливий щодо захворювань та ушкоджень, пов'язаних із водою.
  2.  Принцип справедливого доступу до води. Справедливий доступ до води, адекватний з огляду як на її кількість, так і на її якість, має надаватися
    всім членам суспільства, особливо тим, хто відчуває певні негаразди або
    соціальні обмеження.
  3.  Принцип взаємної відповідальності. З одного боку, додержання всіх
    прав фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із водою, забезпечується законом; з іншого — ці особи несуть юридичні й моральні зобов'язання щодо
    свого внеску в охорону вод і збереження водних ресурсів.
  4.  Принцип локалізації. Місцеві проблеми, потреби та знання відображуються в усіх рішеннях про управління водами.
  5.  Принцип делегування повноважень. Рішення приймаються на найнижчому з можливих рівнів.

Наведені принципи стосуються не лише водного середовища, а й узагалі всіх компонентів басейнової екосистеми. Обмеження басейнового управління тільки водогосподарськими функціями не відповідає цим європейським принципам.


7.2 Система басейнового управління

Зазначимо, що серед країн, які мають значний досвід впровадження басейнового принципу управління водокористуванням, охороною вод і відновленням водних ресурсів, можна назвати Чехію, Великобританію. А найбільш характерним зразком впровадження басейнових систем управління, його організаційних і економічних засад слід вважати досвід Франції. Розглянемо його.

У 1964 р. у Франції на законодавчому рівні повністю реформовано всю систему управління водами, яка існувала раніше. У новій системі функції регулювання водокористуванням (видача дозволів) і екологічного контролю залишилися за урядовими органами. Проте законодавчо було закріплено новий важливий принцип, який полягає у створенні в кожному з шести річкових басейнів двох органів, до компетенції яких крім традиційних технічних питань управління водними ресурсами ввійшли також питання політичного й економічного характеру. Такими органами стали Комітет річкового басейну і Водне басейнове агентство.

Комітет річкового басейну це справжній «водний парламент», який
розробляє   основні   напрями   водної  політики  басейну.   Члени   Комітету
поділяються на чотири категорії:

колегія депутатів — представники виборчих органів влади регіонів,
департаментів, комун (мери, депутати, сенатори, радники та ін.);

колегія водоспоживачів — представники від промисловості, фермерів,
рибалок та ін.;

колегія представників економічних і соціальних рад регіонів Франції;

колегія   представників державної адміністрації  (від  міністерств до місцевих адміністрацій).

Загальна кількість членів Комітету річкового басейну становить від 61 до 114 чол., залежно від розмірів басейну, рівня його економічного розвитку, чисельності населення. При цьому чисельність колегії представників державної адміністрації не може перевищувати 20 % від загальної чисельності Комітету. Таке обмеження зроблено для підвищення ролі місцевої громади в процесі прийняття рішень (депутати і водоспоживачі репрезентують інтереси населення), для сприяння постійному діалогу між ними, спрямованому на спільне вирішення питань в інтересах усіх зацікавлених верств населення. Передбачається, що Комітет річкового басейну відповідає за розробку Основних напрямів впорядкування території та управління водами. На основі цього документа розробляються виконавчі документи — Схеми управління водами, кожен із яких охоплює певну ділянку басейну.

Комітет є дорадчим органом, де обговорюються питання тарифів, платежів за водокористування, методик їх розрахунків.

Водне агентство є виконавчим органом басейнового управління. Цей
державний   орган   підпорядкований  двом   міністерствам   —   Міністерству
довкілля (з технічних питань) і Міністерству фінансів (з фінансових питань).
Керує Агентством правління, до складу якого входять 26 чоловік, з яких:

• вісім представників депутатів відбираються зі складу колегії депутатів
Комітету річкового басейну і затверджуються цією ж колегією;


Глава 7

 Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

вісім представників водоспоживачів відбираються за тим же принципом із членів колегії водоспоживачів;

вісім  представників державної адміністрації призначаються  відповідним міністерством;

один член правління вибирається технічним персоналом Агентства;

Голова правління призначається Прем'єр-міністром.
Правління затверджує п'ятирічні плани та річні басейнові бюджети.
Робочий апарат Агентства має у своєму складі чотири комісії:

фінансову;

позик і грантів;

проектів і перспективних розробок;

зв'язків.

Названі комісії співпрацюють із Комітетом річкового басейну і правлінням, висловлюють свою думку щодо важливих проектів, відповідають за впровадження затверджених правлінням проектів.

Екологічне регулювання водокористуванням Агентство здійснює:

• шляхом збирання плати за водокористування;

• шляхом перерозподілу надходжень від плати за водокористування,
спрямовуючи їх на водоохоронні заходи.

У Франції є два види платежів за водокористування:

платежі за забір води з водного об'єкта та за безповоротне водоспо
живання;

платежі (податок) за забруднення водного об'єкта.

Усі водокористувачі, без винятку, які забирають воду з водного об'єкта та (або) скидають до нього зворотну воду, повинні вносити такі платежі. Однак у кожному Агентстві існують певні особливості щодо збирання плати. Наприклад, Агентство Луара—Бретань крім платежів, наведених вище, отримує плату за використання води гідроелектростанціями, а також плату за «регулювання паводків»; Агентство Рейн—Мец — плату за добутий із русла річки будівельний матеріал.

Прибуток від платежів за використання водних ресурсів становить базу фінансування заходів щодо відновлення вод як у кількісному, так і в якісному відношенні. Ті державні або приватні організації, які витрачають свої кошти на відновлення вод, зокрема шляхом значного зменшення маси забруднювальних речовин у своїх зворотних водах, одержують від Агентства фінансову допомогу, розмір якої прямо пропорційний витратам таких організацій.

Розмір платежів, методика їх розрахунку, а також обсяг фінансової допомоги розглядаються в кожному Агентстві і Комітеті басейну. При цьому враховується п'ятирічний план дій і можливості Агентства щодо фінансової допомоги.


7.2 Система басейнового управління

ФУНКЦІЇ СИСТЕМИ БАСЕЙНОВОГО УПРАВЛІННЯ

На  підставі  узагальнення   європейського  досвіду  визначаються  такі функції системи басейнового управління:

1) створення  басейнових  методик  розрахунків  і  розмірів   грошових
зборів за:

забір води з водного об'єкта;

скидання до водного об'єкта нормованих речовин;

пропуск води через турбіни ГЕС;

використання водного об'єкта водним транспортом;

видобування корисних копалин у межах земель водного фонду;

користування водними об'єктами для потреб рибного й мисливського господарств;

  1.  стягнення з водокористувачів грошових зборів за ці види водокористування;
  2.  розробка водних кадастрів, водно-господарських балансів і п'ятирічних планів управління річковим басейном;
  3.  прийняття рішень про видачу позик і надання субсидій водокористувачам, які ефективно зменшують шкідливий вплив на довкілля;
  4.  проведення   аналізу   географічних,   геологічних,   гідрографічних   і
    демографічних характеристик басейну, а також аналізу землекористування
    та економічної діяльності;
  5.  вивчення екологічного впливу людської діяльності на стан поверхневих, підземних і морських прибережних вод басейну;
  6.  проведення економічного аналізу використання води в межах басейну;
  7.  виявлення всіх ділянок (зон) водних об'єктів, які використовуються
    для забору питної води;
  8.  складання реєстру всіх ділянок, які визначені чинним законодавством як такі, що підлягають особливій охороні;
  9.  розробка програми моніторингу стану всіх поверхневих, підземних
    і морських прибережних вод;
  10.  розробка програми додаткового моніторингу стану ділянок (зон),
    що підлягають особливій охороні;
  11.  встановлення екологічних нормативів  (стандартів або категорій)
    якості води; розробка програми заходів, спрямованих на досягнення еко
    логічних цілей, у тому числі нормативів гранично допустимих скидів (ГДС)
    і регламентів періодичного водовідведення;
  12.  забезпечення   громадськості   інформацією   щодо   проектів   плану
    управління річковим басейном і врахування зауважень;
  13.  участь у співпраці з іншими компетентними органами в заходах
    щодо запобігання або зменшення наслідків аварій, які призводять до за
    бруднення вод.

Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

ЗАКОНОДАВЧІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ БАСЕЙНОВОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ

Басейновий принцип управління закріплено в таких законодавчих і нормативних актах, як Водний кодекс України; Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води; Основні напрями державної політики у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки; постанова Верховної Ради України «Про концепцію розвитку водного господарства України»; закон України «Про загальнодержавну програму розвитку водного господарства».

У Водному кодексі України проголошено, що «державне управління в галузі використання й охорони вод та відновлення водних ресурсів здійснюється за басейновим принципом...»

У Національній програмі екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води передбачено такі пріоритетні заходи та шляхи їх реалізації.

  1.  Розробка засад і проектування організаційної структури та функціональних схем басейнового управління.
  2.  Розробка і затвердження Положення про басейновий принцип управління водокористуванням і охороною вод, відновленням водних ресурсів
    та екологічним оздоровленням водних об'єктів.
  3.  Підготовка інших нормативних актів, що забезпечують реалізацію
    басейнового принципу управління.
  4.  Розробка нормативно-методичної бази еколого-інвестиційної діяльності та функціонування управлінської інфраструктури в басейні.
  5.  Впровадження взаємоузгодженої нормативно-методичної бази системи обліку, моніторингу та контролю за водокористуванням, охороною вод
    та відновленням водних ресурсів у басейні.
  6.  Створення (проектування, відповідна організація тощо) басейнової
    геоінформаційної системи з банком еколого-господарської інформації.

У Концепції розвитку водного господарства України передбачається «забезпечення взаємодії в управлінні водогосподарською і водоохоронною діяльністю за басейновим принципом».

Згідно з цією Концепцією система басейнового управління ґрунтується на принципах:

пріоритетності екологічної безпеки природокористування, узгодженості і збалансованості екологічної політики суб'єктів водокористування і водогосподарської діяльності;

економічної цілісності басейнового водогосподарського комплексу,
самодостатності і самоокупності водогосподарської та водоохоронної
діяльності;

забезпечення взаємодії територіальних і галузевих суб'єктів управління водним господарством на основі програмно-цільового методу
(комплексне системне управління  водним  господарством  забезпе-


T.2 Система басейнового управління

чується створенням координаційного центру, який через виконавчі структури — басейнове водогосподарське об'єднання, регіональні водогосподарські, природоохоронні та інші органи управління — реалізує політику, програми і завдання, спрямовані на досягнення визначеної мети збалансованого розвитку);

стандартизації процедур і процесів басейного управління та посилення  відповідальності  всіх  суб'єктів  водокористування  і  водогосподарської діяльності за стан водного басейну і якість водних ресурсів;

багатоваріантності механізмів еколого-інвестиційної діяльності, фінансування водогосподарських і водоохоронних заходів, стимулювання раціонального використання і охорони водних ресурсів;

інформаційного   і   наукового  забезпечення   управлінських  рішень,
участі громадськості у вирішенні водогосподарських і екологічних
проблем басейну.

Впровадження системи басейнового управління відбувається шляхом розробки і запровадження регламентуючих документів (положень, настанов, стандартів) і, згідно з ними, поступової реструктуризації функцій регіональних суб'єктів управління в галузі використання, охорони і відновлення водних ресурсів, відпрацювання методології управління на основі проведення басейнових експериментів і пілотних проектів.

До системи басейнового управління залучаються органи виконавчої влади, підприємства, установи та організації, а також інші суб'єкти господарської діяльності в галузі охорони, споживання і відновлення водних ресурсів.

Закон України «Про загальнодержавну програму розвитку водного господарства» для підвищення ефективності управління водним господарством передбачає створення умов для переходу до управління водними ресурсами тільки за басейновим принципом.

Стратегічна мета реформування управління водним господарством — забезпечення басейнової збалансованості розвитку водного господарства, охорони вод і відновлення водних ресурсів на основі узгодженості правових засад і управлінських дій суб'єктів водокористування за басейновим принципом, спрямованих на збалансоване водозабезпечення населення і галузей економіки, впровадження перспективних технологічних нормативів використання водних ресурсів, запобігання шкідливій дії вод.

Відповідальні за впровадження басейнового принципу — Міністерство екології та природних ресурсів України, Державний комітет України по водному господарству.

В основу басейнового управління водним господарством покладено такі принципи:

нерозривна єдність і взаємозалежність процесів використання, охорони і відновлення водних ресурсів;

екосистем ний підхід, який передбачає створення управлінських структур, що здійснюють у межах басейнів функції планування, координації та контролю;

Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

вдосконалення розмежування повноважень у питаннях використання водних ресурсів між органами державної влади, а також між ними та
органами місцевого самоврядування.

Для впровадження цих принципів потрібно:

на законодавчому рівні розробити і затвердити організаційну структуру та  функціональну схему  впровадження  басейнового  принципу
управління;

розробити і затвердити відповідні нормативно-правові акти, що забезпечують реалізацію басейнового принципу управління водним господарством, охороною вод і відновленням водних ресурсів, захистом
від шкідливої дії вод;

створити комплексну басейнову геоінформаційну систему з банком
кадастрової інформації про водний фонд, водні ресурси та засоби їх
регулювання, про структуру земельних угідь і меліоративних земель,
про територіально-галузеву структуру водогосподарського комплексу
та використання водних ресурсів, про якість води тощо;

розробити  методичну базу  водогосподарської і  екологічної інвестиційної діяльності та функціонування управлінської інфраструктури в басейнах основних річок.

Враховуючи географічні особливості розміщення та водогосподарської освоєності основних басейнів, на території України доцільно створити органи управління басейнів за таким поділом: Західно-Бузьке, Верхньотисайське, Дністровсько-Прутське, Південно-Бузьке, Дніпровське (з Прип'ятським, Деснянським та Нижньодніпровським регіональними підрозділами), Причорноморське (гирлова частина Дунаю і Дністра, річки Причорномор'я), Азовське (Сіверський Донець, річки Приазов'я), Кримське.

Плановою основою басейнового принципу управління є цільова програма використання і охорони вод, відновлення водних ресурсів у басейні. У ній визначаються головна мета й основні завдання, які потрібно розв'язати, механізм фінансування і реалізації програмних заходів.

Як видно, в Україні є всі законодавчі підстави для переходу на басейновий принцип управління як такий, що повністю відповідає всесвітньо визнаній політиці збалансованого соціально-економічного розвитку і функціонування водних екосистем.

БАСЕЙНОВА МОДЕЛЬ ГАРМОНІЗАЦІЇ І РОЗВИТКУ (МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД СПІВПРАЦІ)

Впровадження в Україні принципів збалансованого розвитку, які визначені в 1992р. на Всесвітній конференції в Ріо-де-Жанейро і підтверджені у 2002 р. в Йоганнесбурзі, найкраще починати з відпрацювання басейнової моделі гармонізації життєдіяльності як найбільш підготовленої в законодавчому плані. З методологічного погляду найпідготовленішим для цього є басейн р. Дніпро (завдяки міжнародній співпраці, у першу чергу — українсько-канадській, і функціонуючій басейновій водогосподарській інфраструктурі).


7.2 Система басейнового управління

Українсько-канадська співпраця з питань екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води тривала сім років (1994— 2000) і дала унікальні для України результати реалізації нових принципів і методологій, що вже зарекомендували себе в міжнародній практиці. Здійснено такі демонстраційні й пілотні проекти щодо впровадження ефективних методів басейнового управління:

за допомогою  сучасної  методології і  найсучаснішого  обладнання
системно досліджено екологічний стан басейну Дніпра;

проведено   розрахунки   досягнутого   еколого-економічного   ефекту
впровадження новітніх технологій водоочищення, оздоровлення сміт
тєзвалищ, екологічної модернізації виробництва на демонстраційних
об'єктах;

на основі експлуатаційних досліджень визначено стратегію боротьби
з несприятливими природними процесами, що виникли в басейні
Дніпра в результаті антропогенної діяльності;

розроблено  принципово  нові  підходи  до управління  екологічним
станом за допомогою найсучасніших інформаційних технологій;

відпрацьовано методології здійснення екологічних аудитів підприємств різних галузей і регіонів басейну Дніпра та впровадження за їхніми висновками некапіталомістких природоохоронних заходів;

відпрацьовано методології та принципи впровадження басейнового
фінансово-економічного змішаного механізму реалізації екологічних
програм і проектів;

започатковано освітньо-навчальні процеси із зазначених вище питань
шляхом проведення семінарів, створення циклу телевізійних фільмів
і передач, підготовку та впровадження в навчальний процес відповідних посібників та курсів лекцій;

зроблено   перші   кроки   щодо  здійснення   підтримки   екологічного
підприємництва.

За роки українсько-канадської співпраці налагоджено взаємовідносини довіри, партнерства і прагматичності, встановлено ділові і дружні стосунки між багатьма людьми, підприємствами та установами різних форм власності обох країн.

Значення підсумків такої міжнародної співпраці важливі тому, що вони повністю відповідають стратегічним напрямам і завданням Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води. Саме завдяки міжнародній співпраці були відпрацьовані механізми — організаційні, наукові, соціально-економічні, фінансові — реалізації Національної програми та їх якісного розвитку до міжнародного транскордонного рівня (Республіка Білорусь, Російська Федерація, Україна).

Початок українсько-канадської співпраці (1994) збігається з початком формування і випробовування методології системних підходів до вирішення басейнових проблем Дніпра в умовах реформування соціально-економічної системи держави.

335


Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

На першому етапі Програми співпраці спільно виконано понад 40 проектів; зроблено значний внесок у підготовку кадрів, у створення інформаційних систем управління навколишнім середовищем, у формування екологічної політики та освіти населення, у фундаментальні дослідження якості води, в екологічний аудит та «зелені технології», у міський контроль за забрудненням води. Проведена робота великою мірою сприяла підготовці й затвердженню Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води.

Метою другого етапу Програми була підтримка і сприяння процесові організаційних реформ, які ведуть до поліпшення діяльності українських організацій з питань охорони навколишнього середовища, вдосконалення економічної, у тому числі інвестиційної, політики, а також підвищення екологічної свідомості населення України.

Значну роль у відборі, здійсненні та затвердженні проектів як на першому (1994—1997), так і на другому (1998—2000) етапах українсько-канадської співпраці відіграв Українсько-канадський комітет управління Програмою співпраці. Українська сторона цього Комітету на різних етапах співпраці зазнавала певних змін, однак у її складі завжди залишалися найактивніші повноважні представники міністерств і відомств, наукових установ, Національної академії наук та відомчих інститутів, неурядових організацій, які протягом семи років співпраці регулярно здійснювали екосистемний менеджмент Програми, підбивали підсумки своєї роботи, забезпечуючи тим самим ефективне управління проектами та використанням коштів.

На першому етапі філософія Програми українсько-канадської співпраці спрямовувалася на:

підвищення ефективності системи державного екологічного управління України в здійсненні басейнового менеджменту екосистеми Дніпра, зокрема якості води;

визначення й впровадження заходів щодо зменшення забруднення
води в Дніпрі та його притоках, забезпечення населення питною
водою, зокрема в районі м. Запоріжжя;

сприяння розвиткові співпраці між громадськістю України та Канади, залучення до вирішення екологічних проблем басейну Дніпра недержавних екологічних організацій;

активізацію процесу обміну інформацією та досвідом між ученими,
науково-дослідними інститутами різних відомств, державними службовцями, що безпосередньо відповідають за водно-екологічні проблеми, між аналогічними групами та їхніми колегами в інших країнах, зокрема в Канаді.

Що ж до філософії другого етапу Програми, то тут уже ставилося за мету створити передумови для переходу до взаємовигідної еколого-інвестиційної співпраці. Саме тому увагу Програми було акцентовано на трьох головних складових:

• розвиток системного басейнового управління в умовах інтегрування
екологічної політики в стратегію економічних реформ;

336


7.2 Система басейнового управління

оцінка ефективності дій щодо зменшення забруднення поверхневих і
підземних вод через систему демонстраційних проектів;

відпрацювання сучасних механізмів еколого-інвестиційної діяльності,
спрямованих на перехід до ринкової економіки.

З більш ніж 300 проектних пропозицій упродовж всього періоду виконання Програми на конкурсних засадах було відібрано і реалізовано близько 70 проектів. По кожному з них на підсумкових конференціях у 1997 та 2000 pp. були зроблені спеціальні доповіді. Слід зазначити, що всі ці проекти досягли запланованої мети і є дуже важливими для підтримки реалізації Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води, розвитку системи басейнового управління.

Розглянемо приклади пілотних проектів, за якими одержано позитивні результати.

В Україні вперше було проведено українсько-канадську комплексну експедицію по Дніпру (1994), яка успішно об'єднала зусилля наукових шкіл України (науково-дослідних інститутів, наукових центрів Національної академії наук, різних відомств), Канади, Нідерландів, Словаччини. Її результати великою мірою були використані під час підготовки проекту Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води. Вони також стали вихідним матеріалом під час розробки методики уніфікованої екологічної класифікації якості поверхневих вод суші та естуаріїв України, картографування водних об'єктів басейну Дніпра як основи для визначення екологічних нормативів якості поверхневих вод.

Започатковано в Україні впровадження екологічного аудиту як на методологічному, правовому, так і на практичному рівнях. Канадська компанія AGRA разом зі спеціалістами Фонду відродження Дніпра (нині — Міжнародний фонд Дніпра), а також представниками науково-дослідних інститутів, виробничих об'єднань провели екологічний аудит на підприємствах харчової промисловості, розробили рекомендації для керівництва цих підприємств щодо некапіталомісткої модернізації виробництва, впровадження новітніх технологій очищення промислових стоків. Підготовлено навчальний посібник для спеціалістів з екологічного менеджменту й екологічного аудиту; організовано й успішно проведено цикл науково-практичних занять у Канаді та Україні з питань впровадження та здійснення екологічного аудиту.

За результатами аналізу та оцінки стану прибережних смуг дніпровських водосховищ розроблено конкретні та всеосяжні рекомендації щодо поліпшення екологічного стану прибережних територій, які практично реалізовано на окремо взятій ділянці, — створена по суті перша прибережна захисна смуга довжиною в три кілометри на Канівському водосховищі, що дало змогу припинити обрушення берегів у районі розташування сільських населених пунктів, баз відпочинку та автодороги; продемонструвати можливості оздоровлення прибережних територій.

Розпочато створення Дніпровської інформаційної системи екологічного менеджменту з використанням низки інформаційних проектів, найважливішим із яких є проект створення для південної частини басейну Дніпра регіональної інформаційної системи екологічного менеджменту.

Створена і діє електронна база даних із застосуванням сучасних географічно-інформаційних системних технологій для оцінки еколого-геологічного

Глава 7

 Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

стану підземних вод, хімічного забруднення грунтів, розвитку небезпечних геологічних процесів, що впливають на умови використання підземних вод; для поліпшення якості питного водопостачання в басейні Дніпра.

Важливим є те, що на сьогодні вже повністю закінчено розробку технологічного устаткування блочно-модульного типу і створено технологію глибокого доочищення питної води. Некапіталомісткі, малогабаритні комплекси, розроблені на її основі, здатні очищати воду від домішок важких металів, нафтопродуктів, токсичних органічних сполук, радіонуклідів, вірусів та мікроорганізмів для одержання високоякісної питної води, що відповідає європейським і світовим стандартам. Виготовлено і змонтовано в школах, дитячих дошкільних закладах і лікарнях дослідну партію малогабаритних установок колективного користування.

На основі вивчення світового досвіду розроблено рекомендації щодо основних положень, які враховані в законі України «Про питну воду». Обгрунтовано механізм запровадження в практику водопостачання основних положень закону.

Знято цикл телевізійних програм і відеофільмів, адаптованих до навчальних програм Міністерства освіти і науки України. Випущено масовим тиражем відеокасети з програмами оздоровлення басейну Дніпра, які передано Українському еколого-натуралістичному центру для використання і розповсюдження. Комплекти відеоустаткування з касетами передано канівському інтернату, школам у містах Києві, Запоріжжі, Кривому Розі та Херсоні.

Для Дніпровського басейнового водогосподарського управління створено постійно діючий аналітично-інформаційний комплекс. У результаті його діяльності управління, контроль за використанням, охороною вод та відновленням водних ресурсів басейну Дніпра, а також контроль за гідрологічним режимом на захищених масивах каскаду дніпровських водосховищ здійснюються на новому інформаційно-технологічному рівні.

Для підтримки прийняття управлінських рішень міністерствами і відомствами створено і впроваджено міжвідомчу комп'ютерну інформаційно-аналітичну базу даних «Хімічний склад та якість поверхневих вод басейну Дніпра».

Проведено дослідження систем біотестування якості питної води. Впроваджено результати токсикологічного моніторингу в систему екологічного менеджменту басейну Дніпра.

На регіональному рівні здійснено комплексний екологічний аудит на п'яти великих підприємствах Запоріжжя, розроблено підприємницькі програми екологічної модернізації виробництва. Впроваджено некапіталомісткі ноу-хау на цих п'яти підприємствах, які продемонстрували екологічну та економічну ефективність нової для України методології екоаудиту.

У Запоріжжі створено унікальне виробництво органо-мінеральних добрив на основі осаду стічних вод міських каналізаційних мереж. Вирішено відразу дві значні проблеми — створення технології і виробництва високоякісних добрив за одночасної утилізації осадів стічних вод та значних обсягів інших відходів регіонального накопичення в басейні Дніпра.

Для зменшення забруднення поверхневих і підземних вод хімічними речовинами (фільтрату), що витікають із території полігону твердих промислових і побутових відходів № 1 (с. Леваневське Запорізької обл.) і витоки яких досягають Запоріжжя, побудовано спеціальну пілотну установку з переробки

338


7.3
Система управління формуванням національної екологічної мережі

фільтрату. Здійснено також заходи щодо відведення забрудненої води і хімічних речовин від місцевої річки та часткового відведення підземних вод, які підтоплювали територію полігону.

Отже, у межах українсько-канадської програми співпраці виконано величезний обсяг робіт, результати яких у багатьох випадках продемонстрували здатність вирішувати «гуртом» проблеми екологічного оздоровлення басейну Дніпра і не мають аналогів. Можна сказати, що ця робота показала ефективність міжнародної співпраці.

Досягнуті результати стали можливими завдяки ефективній системі управління проектами. Ця система ґрунтується на таких принципах, як доцільність, прозорість, довіра, професіональність та об'єктивність. Вона враховує перш за все інтереси природного об'єкта співпраці, а не суб'єктів водокористування, максимально мобілізує місцевий потенціал для вирішення проблем.

Крім того, система побудована на міцних прагматичних засадах і спрямована на майбутнє. Саме така філософія управління здатна забезпечити гармонізацію системи «природа—суспільство», життєдіяльності в басейнових річках.

Міжнародна співпраця дала цінні уроки і нові можливості. Найбільший урок — це придбання нового екологічного мислення, екологічної мудрості і розуміння необхідності співпраці заради досягнення великої екологічної мети, розуміння єдності і цілісності, екологічності і духовності.

7.3

Система управління формуванням національної екологічної мережі

Екологічні мережі являють собою єдину територіальну систему, яка містить ділянки природних ландшафтів, що підлягають особливій охороні, території та об'єкти природно-заповідного фонду, курортні і лікувально-оздоровчі, рекреаційні, водозахисні, полезахисні території та об'єкти інших типів, що визначаються законодавством України і є частиною структурних територіальних елементів екологічної мережі — природних регіонів, природних коридорів, буферних зон.

Національна екологічна мережа, у свою чергу, є складовою формування Всеєвропейської екологічної мережі як єдиної просторової (континентальної) системи територій країн Європи з природним або частково зміненим станом ландшафту.

Формування екологічної мережі передбачає зміни в структурі земельного фонду країни через віднесення (на підставі обґрунтування екологічної необхідності (безпеки) та економічної доцільності) частини земель господарського використання до категорій, що підлягають особливій охороні з відновленням притаманного їм різноманіття природних ландшафтів. Це фактично загальнодержавний механізм досягнення гармонізаційного співіснування суспільства і природи в її територіальному і біотичному різноманітті.

Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

Процес формування національної екологічної мережі полягає в збереженні, розширенні, відновленні та охороні єдиної системи територій із природним станом ландшафту та інших природних комплексів і унікальних територій, у створенні на їх основі природних об'єктів, які підлягають особливій охороні, що сприяє зменшенню, запобіганню та ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності людей на навколишнє природне середовище, збереженню природних ресурсів, генетичного фонду живої природи і досягненню етноландшафтної рівноваги.

Такий процес здійснюється на підставі Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000—2015 роки, прийнятої постановою Верховної Ради України і введеної в дію відповідним законом України від 21 вересня 2000 р. № 1989-ІІІ.

ПРОГРАМА ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ

Основною метою Програми є збільшення площі земель країни з природними ландшафтами до рівня, достатнього для збереження їхнього різноманіття, близького до притаманного їм природного стану, та формування їхньої територіально єдиної системи, побудованої відповідно до забезпечення можливості природних шляхів міграції та поширення видів рослин і тварин, яка б забезпечувала збереження природних екосистем, видів рослинного і тваринного світу та їх популяцій. При цьому національна екологічна мережа має відповідати вимогам щодо її функціонування у Всеєвропейській екологічній мережі та виконувати провідні функції щодо збереження біологічного різноманіття. Крім того, Програма має сприяти збалансованому й невиснажливому використанню біологічних ресурсів у господарській діяльності.

Основні завдання Програми такі:

1) у сфері формування національної екологічної мережі:

визначення просторової структури екологічної мережі для систематизації та визначення шляхів об'єднання природних середовищ існування популяцій видів дикої флори та фауни в територіально цілісний комплекс;

визначення площі окремих елементів екологічної мережі для забезпечення сприятливих умов існування, вільного розселення та міграції видів рослин і тварин;

обґрунтування та опрацювання організаційних, економічних, науково-практичних та інших заходів щодо забезпечення процесу формування й захисту екологічної мережі;

визначення ділянок для формування складових елементів національної екологічної мережі — природних регіонів, природних коридорів
загальнодержавного значення, їхнього місця в структурі земельних угідь;

оптимізація площі, структури, стану елементів екологічної мережі,
підвищення статусу їх охорони;

340


Система управління формуванням національної екологічної мережі   

резервування та подальше надання статусу заповідних територіям, ба
гатим на біорізноманіття, особливо стародавнім природним угрупо
ванням, прирусловим, гірським і байрачним лісам, цілинним землям,
типовим та унікальним  екосистемам  і ландшафтам,  середовищам
існування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення,
видів тварин і рослин, геологічним утворенням, еталонним типам
ґрунтів тощо;

узгодження питань, пов'язаних із транскордонним поєднанням елементів екологічних мереж суміжних країн з елементами національної
екологічної   мережі,   для   розбудови   Всеєвропейської   екологічної мережі;

інформування населення про роль екологічної мережі в дотриманні
екологічної рівноваги в регіонах, участь місцевих органів виконавчої
влади та населення в збереженні ландшафтного різноманіття;

2) у питаннях охорони та відновлення земельних ресурсів:

оптимізація площ сільськогосподарських угідь та зменшення ступеня
їх розораності;

вдосконалення структури земель сільськогосподарського призначення та їх збагачення природними компонентами;

впровадження   ґрунтозахисної  системи   землеробства   з   контурно-меліоративною організацією території;

обмеження руйнівного інтенсивного використання екологічно уразливих земель;

консервація сільськогосподарських угідь із дуже змитими та дефльованими ґрунтами на схилах із крутістю понад 5...7°;

3) у питаннях охорони та відновлення водних ресурсів:

екологічне оздоровлення природних територій та акваторій, особливо витоків річок, поліпшення стану заплавних екосистем у межах басейнів Дніпра, Дністра,  Південного і Західного Бугу, Сіверського
Дінця, Дунаю, у тому числі шляхом створення захисних смуг уздовж
берегів водних об'єктів, особливо крутосхилих ділянок; впровадження заходів щодо збереження водно-болотних угідь, посилення їхньої
водозахисної   та   водорегулювальної   здатності;   ренатуралізація   та поліпшення охорони природних комплексів водоохоронних зон;

розробка та реалізація заходів щодо збереження прибережних ландшафтів Азовського  і  Чорного  морів,  створення  мережі  морських об'єктів природно-заповідного фонду;

4) у питаннях охорони, використання та відновлення ресурсів рослинного і
тваринного світу:

створення в агроландшафтах ділянок лісової та лучної рослинності;

відновлення (ренатуралізація), де це можливо і доцільно, степових,
лучних, водно-болотних та інших природних ландшафтів;

формування нових ділянок для забезпечення середовищ існування
певних видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України,
та природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги Ук-

341


Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

раїни, Європейського червоного списку тварин та рослин, що перебувають під загрозою зникнення у світовому масштабі, а також інших видів рослин і тварин, внесених до переліків міжнародних конвенцій та угод, обов'язкових до виконання Україною;

оптимізація ведення сільського, лісового,  мисливського і рибного
господарств з урахуванням умов існування видів місцевої флори та фауни;

поліпшення стану охорони, збереження та відновлення зелених насаджень і лісів, які входять до складу зелених зон міст та інших населених пунктів;

5) у питаннях збереження біологічного різноманіття:

збереження, зміцнення та відновлення ключових екосистем та середовищ існування видів рослин і тварин;

збалансоване управління позитивним потенціалом біологічного різноманіття шляхом оптимального використання соціальних та економіч
них можливостей на національному й регіональному рівнях;

врахування цілей у сфері збереження та збалансованого й невиснажливого використання біологічного різноманіття в усіх галузях, що
використовують таке різноманіття або впливають на нього;

здійснення цільових заходів, що відповідають потребам збереження
різних типів екосистем (гірських, степових, лучних, прибережно-морських, морських, річкових, заплавних, озерних, болотних, лісових) та
ґрунтуються на правових і фінансових можливостях природокористувачів та органів державної влади.

СТРУКТУРНІ ЕЛЕМЕНТИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ

До складових структурних елементів екологічної мережі належать:

  1.  території та об'єкти природно-заповідного фонду як основні природні  елементи  екологічної  мережі  —   природні  заповідники,  біосферні
    заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки,
    заказники (ландшафтні, лісові, ботанічні, загальнозоологічні, орнітологічні,
    ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загальногеологічні, палеонтологічні та карстово-спелеологічні), пам'ятки природи, а також їхні охоронні зони, штучно створені об'єкти (ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва);
  2.  водні об'єкти  (ділянки моря, озера,  водосховища, річки),  водно-
    болотні угіддя, водоохоронні зони, прибережні захисні смуги, смуги відве
    дення, берегові смуги водних шляхів і зони санітарної охорони, що утворю
    ють відповідні басейнові системи;
  3.  ліси першої групи;
  4.  ліси другої групи;
  5.  курортні та лікувально-оздоровчі території з їхніми  природними ресурсами;

342


7.3 Система управління формуванням національної екологічної мережі

  1.  рекреаційні території для організації масового відпочинку населення
    і туризму;
  2.  інші природні території (ділянки степової рослинності, луки, пасовища, кам'яні розсипи, піски, солончаки тощо);
  3.  земельні ділянки, на яких зростають природні рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України;
  4.  земельні ділянки, які є місцями перебування чи зростання видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України;
  5.  частково землі сільськогосподарського призначення екстенсивного
    використання — пасовища, луки, сіножаті тощо;
  6.  радіоактивно забруднені землі, що не використовуються і підлягають окремій охороні як природні регіони з окремим статусом.

Національна екологічна мережа містить елементи загальнодержавного і місцевого значення, які встановлюються за науковими, правовими, технічними, організаційними та фінансово-економічними критеріями.

Елементами національної екологічної мережі загальнодержавного значення є:

природні регіони, де зосереджено існуючі і такі, що створюватимуться, природно-заповідні території (насамперед це регіони Карпат,
Кримських гір, Донецького кряжу, Приазовської височини, Подільської височини,  Полісся,  витоків малих річок, окремих гирлових
ділянок великих річок, прибережно-морської смуги, континентального шельфу тощо);

основні комунікаційні елементи національної екологічної мережі —
широтні природні коридори, що забезпечують природні зв'язки зонального характеру, Поліський (лісовий), Галицько-Слобожанський
(лісостеповий),  Південноукраїнський (степовий), а також меридіональні природні коридори, просторово обмежені долинами великих
річок (Дніпра, Дунаю, Дністра,  Західного  Бугу,  Південного Бугу,
Сіверського Дінця), які об'єднують водні й заплавні ландшафти —
шляхи міграції численних видів рослин і тварин.

Окремий природний коридор, що має міжнародне значення, формує ланцюг прибережно-морських природних ландшафтів Азовського і Чорного морів, який оточує територію України з півдня.

Елементи національної екологічної мережі місцевого значення встановлюються відповідними регіональними програмами та регіональними схемами формування екологічної мережі.

ОРГАНІЗАЦІЙНА ІНФРАСТРУКТУРА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ

Організаційне забезпечення та контроль за реалізацією Програми формування національної екологічної мережі здійснює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, до відання якого віднесені питання екології та природних ресурсів України, разом із зацікавленими центральними та місцевими органами виконавчої влади.


Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

Орган (Міністерство екології та природних ресурсів України), що забезпечує організацію виконання Програми, щорічно має подавати Кабінету Міністрів України звіти та необхідну інформацію про хід виконання завдань Програми.

Кабінет Міністрів України на підставі наданої інформації здійснює коригування програмних завдань, їхнього змісту та обсягів фінансування.

Для координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, виконавців Програми, утворюється дорадчий орган — координаційна рада, до складу якої входять посадові особи цих органів, а також представники громадських організацій, провідні вчені. На координаційну раду покладаються також функції щодо:

організації розробки генеральної й регіональних схем формування
національної екологічної мережі;

підготовки пропозицій щодо включення національної екологічної мережі  як спеціальної функціональної території загальнодержавного значення до Генеральної схеми планування території України;

підготовки в разі потреби пропозицій про внесення змін до Програми;

організації підготовки раз на 5 років національної доповіді про стан
формування національної екологічної мережі.

КОМПЛЕКСНІ РЕЗУЛЬТАТИ ФОРМУВАННЯ
НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ

Реалізація Програми забезпечує відтворення біотичного механізму регулювання навколишнього природного середовища, збереження і відновлення ландшафтного різноманіття, а також сприяє:

дотриманню екологічної рівноваги на території України;

створенню природних умов для життя і розвитку людини в екологічно збалансованому природному середовищі, максимально наближеному до природних ландшафтів;

запобіганню безповоротній втраті частини гено-, демо- та екофонду країни;

забезпеченню збалансованого та невиснажливого природокористування на значній частині території України;

розвиткові ресурсної бази для заняття туризмом, відпочинку та оздоровлення населення;

зростанню природно-ресурсного потенціалу на суміжних із національною екологічною мережею землях сільськогосподарського призначення;

вдосконаленню  природоохоронної нормативно-правової бази та її
гармонізації з міжнародною;

розбудові Всеєвропейської екологічної мережі;

забезпеченню відновлення біогеохімічних кругообігів у навколишньому природному середовищі,  зменшенню загрози деградації та втрати родючості земель;


7.4 Система управління екологічною безпекою

ренатуралізації земельних угідь, що вилучаються із сільськогосподарського використання;

посиленню узгодженості діяльності центральних і місцевих органів
виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських
екологічних організацій у вирішенні проблем екологічної безпеки України.

Формування національної екологічної мережі закладає потужний потенціал гармонізації життєдіяльності суспільства в природному середовищі.

7.4

Система управління екологічною безпекою

Останнім часом у законотворчій, політичній, екологічній та іншій діяльності набуває пріоритетності екологічна безпека, яка, з одного боку, є складовою частиною національної безпеки, а з іншого — виходить за її межі як феномен глобальної і навіть геокосмічної безпеки. Головним тут є те, що поняття безпеки і збалансованого розвитку являють собою взаємопов'язану систему. Сама безпека асоціюється з надійністю, усталеністю об'єкта, процесу, збалансованістю системи.

Якщо традиційний розвиток визначається як модель нестійкого дисгармонійного розвитку, то його безпеку в принципі гарантувати неможливо. Мова може йти лише про гарантування еколого-техногенної безпеки на шляху гармонізації взаємодії суспільства і природи, досягнення сталості життєдіяльності.

Ось чому будь-яка стратегія безпеки, в першу чергу — екологічної, має виходити зі стратегії гармонізації життєдіяльності, стратегії переходу до сталого суспільства. Це абсолютно нове бачення проблем безпеки, адже донедавна безпека уявлялася тільки як захищеність від загроз відхилень від політичного курсу.

Безпечним можна вважати таке суспільство і таку державу, які реалізують модель збалансованого розвитку. Тоді небезпечними є ті суспільства і держави, що не відходять від моделі незбалансованого розвитку.

Виживання людства взагалі і кожної держави зокрема потребувало іншого розуміння безпеки — як системного безпечного переходу на модель збалансованого розвитку, гармонійної життєдіяльності.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ

ЕКОЛОГІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ В КОНТЕКСТІ

ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ

Перехід на модель гармонійного співіснування суспільства і природи, досягнення збалансованості розвитку суспільства за основними її соціальними, економічними та екологічними складовими передбачає додержання таких принципів екологічної безпеки:

Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

визнання екологічної безпеки як пріоритетної складової національної
безпеки та стратегії гармонізації життєдіяльності і збалансованого
розвитку;

визнання екологічної безпеки як пріоритетної складової національної
екологічної політики, екологічних політик корпорацій, підприємств,
регіонів, місцевих органів влади;

безпечність будь-якої системи управління, що містить функції управління екологічною безпекою адекватно впливам на навколишнє середовище, здоров'я населення і яка має бути організаційно визначеною (за аналогією з управлінням технічною або пожежною безпекою);

введення екологічних обмежень та обґрунтованих нормативів на еко
логічно безпечне господарювання та інвестиційну діяльність, забезпечення дієвості механізму відповідальності за їх недотримання і порушення;

розробка простих і надійних індикаторів та цільових параметрів, що
забезпечують ефективність оцінки екологічної безпеки в загальній
системі індикаторів збалансованого розвитку;

системне законодавче, нормативно-правове, організаційне, наукове,
кадрове та інформаційне забезпечення діяльності, що спрямована на посилення екологічної безпеки;

забезпечення  системи   програмно-цільового  управління  безпечним
вилученням твердих відходів і очищення стічних вод,  вилученням
радіоактивних та інших небезпечних відходів, використанням токсичних хімічних речовин, у тому числі запобігання незаконному міжнародному обігу токсичних і небезпечних продуктів;

забезпечення програмно-цільового екологічно безпечного управління
використанням біотехнологій;

створення загальнодержавної інформаційної бази управління екологічною безпекою та оцінки ризиків виникнення екологічно небезпечних ситуацій;

забезпечення вільного доступу до повної й достовірної екологічної
інформації, своєчасне попередження населення про екологічну не
безпеку;

гарантування екологічної безпеки об'єктів підвищеної небезпеки через  запровадження   комплексної  системи   екологічного   контролю, моніторингу, аудиту і страхування ризиків виникнення небезпечних
ситуацій;

обов'язковість повної компенсації завданої шкоди з боку винуватця
виникнення екологічної небезпеки, реалізація принципу «забруднювач платить»;

заміна  екологічно  небезпечних  моделей   виробництва,  технологій;
екологізація всіх функцій управління та структурної, інвестиційної і
зовнішньоекономічної діяльності.


7.4 Система управління екологічною безпекою

ЗАКОНОДАВЧІ ОСНОВИ І ФУНКЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Законодавчі основи і функції забезпечення екологічної безпеки визначені законом України «Про охорону навколишнього природного середовища»; Основними напрямами державної політики у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки; Концепцією національної безпеки України.

Згідно із законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», екологічна безпека — це такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується запобігання погіршенню екологічного стану та виникненню небезпеки для здоров'я людей.

Основні напрями державної політики в галузі екологічної безпеки передбачають такі пріоритетні завдання:

проведення  екологічного аудиту  кризових територій  України,  що
включає визначення контрольних рівнів забруднення територій, які є
нормами для територій на найближчі  1—3 роки, та можливість їх
реального досягнення; першочергове проведення екоаудиту у високо
урбанізованих районах і містах;

здійснення перебудови техногенного середовища, технічного пере
оснащення виробничого комплексу на основі впровадження новітніх
наукових досягнень, енерго- і ресурсозберігаючих технологій, безвідходних та екологічно безпечних технологічних процесів, застосування відновлюваних джерел енергії, вирішення проблем знешкодження
й використання всіх видів відходів;

налагодження ефективного екологічного контролю за науково-дослідними роботами зі створення об'єктів штучного походження, їх
проектуванням, побудовою та функціонуванням для управління техногенними навантаженнями, раціональним використанням природних ресурсів і розміщенням продуктивних сил;

проведення класифікації регіонів України за рівнями техногенно-
екологічних   навантажень,   створення   карт  техногенно-екологічних
навантажень;

розробка методології визначення ступеня екологічного ризику для
довкілля, зумовленого техногенними об'єктами;

проведення досліджень для створення системи моделей моніторингового контролю за об'єктами спостережень у промисловості, енергетиці, будівництві, транспорті й сільському господарстві;

комплексне очищення газових викидів і стічних вод з одночасною
утилізацією вилучених продуктів та подальшою переробкою їх;

розробка та здійснення програм створення високоефективних систем
очищення газових викидів і стічних вод;

здійснення програм комплексної переробки відходів;

здійснення програм щодо виведення з експлуатації виробництв з екологічно недосконалими технологіями в усьому технологічному циклі;

Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

розробка та впровадження систем запобіжного технологічного моніторингу навколишнього природного середовища на об'єктах із підвищеним екологічним ризиком;

розробка та впровадження технологічних процесів і обладнання для
використання енергетичного потенціалу шахтного метану;

розробка та впровадження технологічних схем очищення й використання мінералізованих шахтних вод;

розробка та впровадження екологічно безпечних способів консервації шахт.

Зазначимо, що екологічну безпеку підприємств ядерної галузі слід оцінювати на всіх етапах проектування, побудови, експлуатації та зняття з експлуатації. Наслідки впливу таких підприємств слід визначати на весь життєвий цикл з урахуванням усіх видів небезпечних (радіаційних, хімічних, теплових), а також синергічних ефектів. Потрібно також враховувати вплив наслідків Чорнобильської аварії.

До основних принципів екологічної безпеки належать:

вибір місць розташування підприємств ядерної галузі з урахуванням
геологічних, гідрологічних, ландшафтних та метеорологічних характеристик майданчиків, біогеоценозів, щільності розміщення населення;

науково обґрунтований вибір ядерних технологій, устаткування та обладнання;

зменшення  впливу  на  здоров'я  населення дії  природних джерел
іонізуючого випромінювання;

зменшення впливу на здоров'я населення і природне середовище
інших шкідливих чинників під час роботи підприємств ядерної галузі
в проектному режимі;

врахування наявності сукупного впливу підприємств ядерної та інших
галузей господарської діяльності на здоров'я населення та довкілля
під час вибору місця їх розташування.

Щоб обмежити вплив на довкілля різних видів забруднювачів, треба розробити системи екологічних нормативів, які мають враховувати конкретні природно-географічні особливості регіону, та заходи щодо зниження вмісту штучних радіонуклідів у біосфері.

Пріоритетними завданнями радіаційної безпеки є:

1) розробка заходів щодо забезпечення радіаційного захисту населення України, які мають передбачати:

встановлення дозових рівнів втручання, спрямованих на запобігання
виникненню детермінованих ефектів, шляхом обмеження опромінення до рівнів, значно нижчих від порога виникнення цих ефектів (нормування річної дози), та вжиття необхідних заходів щодо зниження
ймовірності виникнення віддалених стохастичних медичних наслідків
з урахуванням економічних і соціальних чинників;

проведення оперативної оцінки радіаційного стану території України,
зокрема мінімізації сукупного впливу іонізуючого випромінювання
та екологічних,   соціально-психологічних   і   економічних   наслідків


7.4 Система управління екологічною безпекою

реалізації заходів щодо переселення, обмеження споживання продуктів харчування місцевого виробництва, зміни традиційного способу життя населення тощо;

оптимізацію комплексу заходів щодо радіологічного захисту населення;

забезпечення соціальної захищеності населення, яке проживає на
територіях радіаційного забруднення;

2) розробка заходів щодо забезпечення радіаційного захисту населення
України у зв'язку з Чорнобильською аварією, які мають передбачати:

мінімізацію дозових навантажень і радіаційних уражень;

екологічний, медичний і соціальний захист, реабілітацію населення
України, яке потерпіло внаслідок Чорнобильської аварії;

розвиток промисловості, сільського та лісового господарств, поліпшення соціальної інфраструктури на територіях із підвищеним рівнем
радіоактивного забруднення та в місцях компактного проживання
переселених громадян;

удосконалення законів та інших нормативних актів, прийнятих у
зв'язку з Чорнобильською аварією;

3) розробка заходів щодо зменшення радіаційного навантаження на
населення України від природних джерел іонізуючого випромінювання.

Програма зменшення сумарної дози впливу на населення різних регіонів і України в цілому передбачає виконання таких робіт:

районування території України згідно з розташуванням джерел радону;

визначення вмісту радону в повітрі підземних виробок для зменшення радіаційного навантаження на робітників, зайнятих на гірничодобувних роботах;

зменшення радіаційного навантаження на населення за рахунок використання в будівництві матеріалів, які мають обмежену кількість
природних радіонуклідів, коригування архітектурних рішень та принципів розташування будівель відносно місць із підвищеним природним радіаційним фоном тощо.

Для збирання та обробки інформації про радіаційну обстановку на території України здійснюється поступове створення системи радіаційного моніторингу раннього оповіщення. її створення дає можливість запровадити автоматичний контроль за радіаційними аварійними ситуаціями та оперативним надходженням інформації про радіаційний стан, необхідної для раннього оповіщення про радіаційну аварію, щоб розробити та ефективно вжити заходи щодо захисту населення та довкілля.

У цілому для забезпечення ефективної державної системи екологічної та ядерної безпеки передбачається:

створення умов для ефективної дії правового забезпечення політики
екологічної та ядерної безпеки;

вирішення питань підготовки кадрів для забезпечення природоохоронної діяльності і здійснення політики регулювання екологічної та ядерної безпеки;

розробка політики регулювання ядерної безпеки;

Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

ліцензування і страхування екологічно небезпечних видів діяльності;

державна політика щодо зон надзвичайних екологічних ситуацій;

державний контроль за дотриманням природоохоронного законодавства, у тому числі в галузі ядерної та радіаційної безпеки;

• забезпечення екологічної безпеки як складової національної безпеки.

Механізм  організаційно-правового забезпечення  екологічної безпеки являє собою сукупність державно-правових засобів, спрямованих на регулювання діяльності, спроможної посилювати рівень екологічної безпеки, на запобігання погіршенню екологічної ситуації та виникненню небезпеки для населення і природних систем, на локалізацію проявів екологічної небезпеки (визначення зазначеного механізму прийнято за В. І. Андрейцевим). До функцій такого механізму належать організаційно-превентивні, регулятивно-стимулюючі, розпорядчо-виконавчі, забезпечувальні та охоронно-відновлювальні.

Організаційно-превентивні функції це комплекс юридично значущих дій, спрямованих на виявлення екологічно небезпечних об'єктів, зон, територій і видів діяльності, впровадження і застосування важелів щодо запобігання виникненню екологічної небезпеки.

Регулятивно-стимулюючі функції це система юридичних норм і правил, спрямованих на врегулювання відносин, забезпечення дотримання пріоритетів, нормативів, стандартів, лімітів та інших вимог у галузі екологічної безпеки.

Розпорядчо-виконавчі функції — це цілеспрямована діяльність спеціально уповноважених органів чи служб щодо реалізації функцій і заходів у галузі екологічної безпеки.

Забезпечувальні функції — це система юридично значущих дій, спрямованих на запобігання екологічним правопорушенням, захист прав людини на екологічно безпечне життя і пов'язаних із ним інших екологічних прав та застосування до осіб засобів державно-правового примусу в разі порушення ними вимог і норм екологічної безпеки.

Охоронно-відновлювальні функції — це комплекс організаційно-правових засобів, спрямованих на локалізацію проявів екологічної небезпеки, здійснення ліквідаційних робіт, визначення правового режиму територій відповідно до рівня екологічного ризику і встановлення статусу осіб, які потерпіли від наслідків екологічної небезпеки.

МІЖНАРОДНІ ПРІОРИТЕТИ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Програма дій ООН «Порядок денний на XXI століття» визначає такі пріоритети екологічно безпечного управління:

екологічно безпечне управління використанням токсичних хімічних
речовин;

екологічно безпечне використання біотехнологій у природоохоронній
діяльності;

350


7.4 Система управління екологічною безпекою

екологічно безпечне вилучення небезпечних відходів, у тому числі за
побігання незаконному міжнародному обігу токсичних і небезпечних
 відходів;

екологічно безпечне вилучення твердих відходів і очищення стічних вод;

безпечне та екологічно обґрунтоване вилучення радіоактивних відходів;

розширення діяльності, пов'язаної з відходами.

Екологічно безпечне управління використанням токсичних хімічних речовин.

У деяких найбільших промислових районах світу, у тому числі в Україні, продовжується значне хімічне забруднення, що завдає серйозної шкоди здоров'ю людей, генофонду, а також навколишньому середовищу і спричинює зменшення біорізноманіття. Щоб відновити нормальний екологічний стан, потрібні великі капіталовкладення і розробка нових методів. Суть довгострокових наслідків забруднення, що стосуються навіть фундаментальних хімічних і фізичних процесів в атмосфері та кліматичній системі Землі, стали усвідомлювати лише останнім часом, тому і визнавати важливе значення цих наслідків у проявах змін клімату почали тільки нещодавно.

Основними елементами екологічного обґрунтованого використання хімічних речовин є:

належне законодавство;

збирання і розповсюдження інформації;

можливості для оцінки та інтерпретації ступеня небезпеки;

прийняття політики, спрямованої на зниження ступеня небезпеки;

можливості для застосування і забезпечення дотримання встановле
них норм;

можливості для відновлення заражених районів і реабілітації інтокси
кованих осіб;

ефективні програми навчання;

здатність реагувати на надзвичайні ситуації.

Мета діяльності в цій програмній галузі полягає в тому, щоб усунути неприйнятні або необгрунтовані ризики і, керуючись міркуваннями еколого-економічної доцільності, зменшити небезпеку, створювану хімічними речовинами, шляхом застосування комплексного підходу, що містить широкий перелік можливих заходів щодо зниження ступеня небезпеки і вжиття заходів щодо застереження на основі комплексного аналізу життєвого циклу хімічних речовин.

Щоб досягти мети, потрібно:

• розглянути можливість прийняття у відповідних випадках політики,
що ґрунтується на визнаних принципах відповідальності виробників,


Глава 7 Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

а також підході, що забезпечує вжиття заходів щодо застереження і запобігання забрудненню та впровадження контролю за використанням хімічних речовин протягом усього їх життєвого циклу, тобто регулювання поводження з хімічними речовинами   протягом їх виробництва, торгівлі, транспортування, використання і вилучення;

провести узгоджені заходи для зменшення небезпек, пов'язаних із
токсичними хімічними речовинами, враховуючи увесь життєвий цикл
цих речовин, у тому числі заходи як регламентуючого, так і нерегла
ментуючого характеру, зокрема пропаганду використання більш чистих продуктів і технологій, укладання кадастрів викидів; маркування
продуктів; встановлення обмежень на використання; економічні сти
мули; поступове припинення використання або заборону хімічних
речовин, що є токсичними і створюють загрозу для навколишнього
середовища та здоров'я людини;

прийняти політику і заходи регламентуючого й нерегламентуючого
характеру для виявлення і зведення до мінімуму впливу токсичних
хімічних речовин  на основі їх заміщення  менш токсичними  і  в кінцевому підсумку поступового припинення використання хімічних речовин, що створюють необгрунтовану або таку,  що неможливо ліквідувати,   загрозу  для   навколишнього   середовища  та   здоров'я людини;

розробити національну політику і створити необхідний регулюваль
ний механізм запобігання аваріям, забезпечення готовності і реагування, зокрема за допомогою планування землекористування, системи дозволу і вимог щодо подання інформації про аварії;

сприяти   створенню   і   зміцненню,   за   необхідністю,   національних
центрів із боротьби з отруєнням для забезпечення швидкого та адекватного діагностування і лікування у випадку отруєння;

знизити надмірну залежність від використання агрохімікатів на ос
нові впровадження альтернативних методів ведення сільського господарства, комплексної боротьби зі шкідниками і використання інших
відповідних засобів;

вимагати від виробників, імпортерів та інших сторін, що мають справу з токсичними хімічними речовинами, розробити процедури застосування заходів у надзвичайних ситуаціях і підготувати плани заходів
щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій для прийняття на
промислових майданчиках і за їхніми межами;

виявляти, оцінювати, знижувати і зводити до мінімуму або повністю
нейтралізувати дію небезпечних речовин за допомогою екологічно
безпечних методів.

Отже,   необхідно  створити   цільову  систему управління  токсичними хімічними речовинами.


7.4 Система управління екологічною безпекою

Екологічно безпечне використання біотехнологій

у природоохоронній діяльності
(цільове управління)

Нині під загрозою перебувають усі біотичні та абіотичні компоненти навколишнього середовища: тварини, рослини, мікроби й екосистеми, що характеризуються біологічним різноманіттям; вода, ґрунти і повітря, що є фізичними компонентами середовища проживання і екосистем; а також усі взаємозв'язки між цими компонентами та їхнім середовищем існування й екосистемами. Зі зростанням використання хімічних речовин, енергії, відновлюваних та невідновлюваних ресурсів збільшуватиметься кількість проблем, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. Незважаючи на зусилля із запобігання зростанню накопичування відходів і сприяння їх повторній переробці, масштаби шкоди, що завдається навколишньому середовищу в результаті надмірного споживання ресурсів, кількість відходів, що утворюються, і частка нестійкого землекористування також зростатимуть.

Мета цієї системи управління полягає в тому, щоб запобігти, припинити і повернути у зворотному напрямку процес деградації навколишнього середовища за допомогою відповідних методів застосування біотехнологій та інших технологій за одночасного забезпечення безпеки як одного з невід'ємних компонентів цільового управління.

Конкретні цілі системи передбачають якнайшвидше впровадження конкретних програм, що містять конкретні завдання:

застосування   виробничих  процесів,   що  передбачають оптимальне
використання природних ресурсів на основі рециркуляції біомаси,
регенерації енергії і мінімізації виробничих відходів;

заохочення   застосування   біотехнологій,   особливо   —   біологічного
відновлення земельних і водних ресурсів, обробки відходів, охорони
ґрунтів, відновлення лісу, лісонасадження, відновлення земель;

використання біотехнологій і біотехнологічної продукції для збереження цілісності навколишнього середовища, щоб забезпечити довгострокову екологічну безпеку.

Щоб досягти визначених цілей, потрібно:

розробляти екологічно безпечні альтернативні варіанти виробничої
діяльності й удосконалювати виробничі процеси, що завдають шкоди
навколишньому середовищу;

розробляти практичні методи мінімізації попиту на екологічно нераціональні синтетичні хімічні речовини і максимального використання екологічно чистої продукції, у тому числі органічної продукції;

вишукувати шляхи скорочення утворення та обробки відходів, використання матеріалів, що піддаються біологічному розпаду;

розробляти процеси утилізації органічних відходів і біомаси для отримання енергії та забезпечення відновлюваних джерел енергії;

розробляти методи вилучення речовин, що забруднюють навколишнє
середовище, у тому числі в результаті аварійного витоку нафти, у тих

Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

випадках, коли звичайні методи відсутні або дорогі, неефективні чи нераціональні;

розширювати виробництво посадкових матеріалів, особливо місцевих
сортів рослин, для використання в лісонасадженні й відновленні лісу
і домагатися більш сталих результатів у лісогосподарській діяльності;

розробляти практичні методи розширення виробництва стресостійких
посадкових матеріалів для відновлення земель і збереження ґрунтів;

заохочувати застосування комплексних засобів боротьби із сільсько
господарськими шкідниками на основі раціонального застосування
засобів біоконтролю;

заохочувати відповідні методи використання біодобрив;

заохочувати застосування біотехнологій, сприятливих для збереження
і наукового вивчення біологічного різноманіття та безпечного освоєння біологічних ресурсів;

розробляти технології обробки стічних вод і органічних відходів, що
є легкими в застосуванні;

розробляти нові технології для прискореного відбору організмів, що
володіють корисними біологічними властивостями;

заохочувати застосування нових біотехнологій в інтересах екологічно
сталого освоєння мінеральних ресурсів.

Екологічно безпечне вилучення

небезпечних відходів
 (цільове управління)

Ефективний контроль за утворенням, зберіганням, обробкою, транспортуванням, рекуперацією і вилученням відходів має надзвичайно важливе значення для охорони здоров'я та навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення збалансованого розвитку.

Ключовими елементами у сфері поводження з відходами є запобігання утворенню небезпечних відходів і відтворення забруднених районів, а це вимагає наявності відповідної системи управління.

У межах концепції комплексного управління життєвим циклом загальна мета полягає в запобіганні і зведенні до мінімуму, наскільки це можливо, утворення небезпечних відходів, а також обробки цих відходів таким чином, щоб вони не завдавали шкоди навколишньому середовищу.

Цілями управління є:

скорочення, наскільки це можливо, утворення небезпечних відходів у межах комплексної стратегії більш чистого виробництва;

оптимальне використання сировинних матеріалів шляхом утилізації,
де це можливо і виправдано з екологічного погляду, відходів виробничих процесів;

розширення знань та інформації про економічні принципи запобігання утворенню небезпечних відходів та їх вилучення.


7.4 Система управління екологічною безпекою

Щоб досягти визначених цілей, потрібно передбачити:

врахування стратегій більш чистого виробництва і мінімізації небезпечних відходів на всіх стадіях планування, а також встановлення
конкретних цілей;

заохочення використання нормативних і ринкових механізмів;

встановлення проміжного завдання стабілізації обсягу утворюваних
небезпечних відходів;

розробку довгострокових програм і політики, у тому числі, за необхідності, завдань скорочення обсягу небезпечних відходів, що утворюються на одиницю готової продукції;

забезпечення якісного поліпшення потоків відходів переважно шляхом вжиття заходів, спрямованих на зменшення їх небезпечних властивостей;

сприяння розробці ефективної, з позиції витрат, політики і підходів
щодо   запобігання   утворенню   небезпечних   відходів   і   управлінню
ними, з врахуванням рівня розвитку.

Також слід здійснити такі інноваційні заходи:

встановити або змінити існуючі стандарти чи закупівельні специфікації,  з тим  щоб  уникнути дискримінації  щодо рециркульованих матеріалів;

економічно або нормативно стимулювати нововведення для переходу
на більш чисті методи виробництва, заохочувати до впровадження
капіталовкладень у технології запобігання утворенню відходів і стимулювати капіталовкладення для зведення відходів до мінімуму;

активізувати діяльність у галузі наукових досліджень і конструкторських розробок із питань ефективних, з позиції витрат, альтернатив процесам і речовинам, які сьогодні призводять до утворення небезпечних відходів, що створюють особливі проблеми для екологічно
безпечного вилучення або переробки (при цьому потрібно враховува
ти питання про коагулювання виробництва речовин, що створюють
невиправданий або інший урегульований ризик, є стійкими отрутами
і можуть накопичуватись у живих організмах);

заохочувати  промисловість  обробляти,   переробляти,   утилізувати  і
знищувати відходи біля джерел їх утворення або якомога ближче до
джерел, якщо уникнути утворення небезпечних відходів неможливо і
коли це є економічно та екологічно дієвим засобом для промисловості;

заохочувати впровадження більш чистих методів виробництва шляхом створення центрів підготовки кадрів і розповсюдження інформації в галузі екологічно безпечних технологій;

передбачити в системах екологічного управління програми впровадження   більш   чистих   методів   виробництва,   систематичні   оцінки життєвого циклу продукції.

Глава 7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

Екологічно безпечне вилучення
твердих відходів і очищення стічних вод
(цільове управління)  

Наявність нераціональних структур виробництва і споживання призводить до того, що обсяг і види екологічно стійких відходів збільшуються безпрецедентними темпами. Якщо така тенденція збережеться, обсяг відходів може істотно збільшитися, зокрема до 2025 р. зрости в чотири-п'ять разів. Найліпшим засобом, що дасть змогу повернути у зворотному напрямку тенденцію, яка спостерігається нині, є превентивний підхід до обробки й вилучення відходів, що забезпечує зміни в способі життя, а також у структурі виробництва і споживання.

Тому в системах управління екологічною безпекою слід виходити з порядку пріоритетності встановлених цілей і приділяти основну увагу таким чотирьом програмам:

мінімізація відходів;

максимізація екологічно безпечного повторного використання і рециркуляції відходів;

сприяння екологічно безпечному вилученню та обробці відходів;

розширення операцій, пов'язаних із відходами, у життєвому циклі продукції.

Пріоритет слід надати впровадженню програм щодо забезпечення мінімізації обсягу утворюваних відходів та спонукати неурядові організації і групи споживачів до участі в таких програмах. Ці програми повинні, за можливості, формуватися на основі здійснюваних або запланованих заходів і спрямовуватися на:

створення і зміцнення національного потенціалу в галузі вивчення й
розробки  екологічно  безпечних технологій,  а також застосування
заходів щодо зведення до мінімуму обсягу утворюваних відходів;

формування  стимулів для  зміни   нераціональних  структур   виробництва і споживання;

розробку цільових планів дій  із мінімізації утворення  відходів як
складових загальнонаціональних планів розвитку народного господарства;

надання особливої уваги чинникам мінімізації відходів у постачальницькій діяльності.

Цілями у сфері управління максимізацією екологічно безпечного повторного використання і рециркуляції відходів є такі:

забезпечення зміцнення й розширення корпоративних систем утилізації і вторинної переробки відходів;

розробка програм утилізації і вторинної переробки всіх видів відходів,
у тому числі паперу;

забезпечення підготовки інформації, розробки методів і відповідних
директивних документів, щоб сприяти створенню і впровадженню
систем утилізації і вторинної переробки відходів.


7.4 Система управління екологічною безпекою

Щоб досягти визначених цілей, потрібно:

створити і зміцнити національний потенціал для утилізації повторного використання постійно зростаючого обсягу відходів;

переглянути і реформувати національну політику в галузі відходів для
створення стимулів для утилізації і повторного використання відходів;

розробити і впровадити національні плани в галузі обробки та вилучення відходів, які б ґрунтувалися на концепції утилізації і повторного використання відходів та забезпечували її впровадження;

змінити існуючі норми або вимоги до продукції, що виробляється,
для зменшення обсягів сировинних матеріалів;

розробити програми суспільної освіти та інформування в інтересах
пропаганди використання продуктів рециркуляції.

Безпечне та екологічно обґрунтоване вилучення

радіоактивних відходів
 (цільове управління)

Радіоактивні відходи утворюються під час ядерного паливного циклу, а також під час використання ядерних матеріалів (використання радіоактивних ізотопів у медицині, у наукових дослідженнях і в промисловості). Рівень радіаційної та експлуатаційної небезпеки, пов'язаної з радіоактивними відходами, коливається від дуже низької (у випадку короткоживучих

відходів) до дуже значної (у випадку високоактивних відходів). Щорічно в усьому світі внаслідок виробництва ядерної енергії утворюється приблизно 200 000 м3 малоактивних і проміжних радіоактивних відходів і 10 000 м3 високоактивних відходів. Обсяг цих відходів зростає у зв'язку з введенням в експлуатацію нових ядерних енергоблоків, демонтажем ядерних установок і розширенням використання радіоактивних ізотопів. Високоактивні відходи містять приблизно 99 % радіоактивних ізотопів і завдяки цьому становлять значну радіаційну небезпеку.

Мета безпечного та екологічно обґрунтованого управління вилученням радіоактивних відходів полягає в тому, щоб забезпечити безпечне поводження з радіоактивними відходами, їх транспортування, зберігання та вилучення для охорони здоров'я людини і навколишнього середовища на більш широкій основі інтерактивного комплексного підходу до безпечного поводження з радіоактивними відходами.

Щоб досягти мети, потрібно:

сприяти проведенню політики і прийняттю практичних заходів щодо мінімізації утворення радіоактивних відходів та забезпечувати їх безпечні обробку, кондиціонування, перевезення і вилучення;

надавати підтримку заходам, що пов'язані з розробкою і розповсюдженням норм або керівних принципів і кодексів стосовно радіоактивних відходів, у вигляді міжнародно визнаної основи для безпечного та екологічно обґрунтованого поводження з радіоактивними відходами та їх вилучення.

 Глава  7

Системи спеціального екологічного управління і гармонізації

Розширення діяльності,
пов'язаної з відходами

Загальна мета полягає в тому, щоб діяльність у галузі санітарно-про філактичного та екологічно безпечного збирання і вилучення відходів охоплювала все населення.

Щоб досягти мети, потрібно:

створити механізми фінансування розвитку служб з обробки й вилучення відходів у районах, де такі служби відсутні, у тому числі відповідні методи щодо створення можливостей для отримання прибутків;

застосовувати   принцип   «забруднювач   платить»   шляхом   введення
зборів за обробку і вилучення відходів у розмірах, що відображають
витрати на надання таких послуг і забезпечують повну вартість їх еко логічно безпечного вилучення;

заохочувати залучення в офіційному порядку громад до процесу планування і впровадження діяльності з вилучення твердих відходів.

ВИСНОВКИ

  1.  В Україні досить розвинена законодавча база впровадження сучасних
    спеціальних механізмів гармонізації системи «природа
    суспільство»:
    система   басейнового   управління,   управління   формуванням   еко
    логічних мереж, екологічною безпекою. Тепер справа за центральни
    ми   і   місцевими   органами   влади   щодо   реалізації   напрацьованих
    спеціальних механізмів гармонізації життєдіяльності згідно з чинним
    законодавством і відповідно до рішень Всесвітніх самітів у Ріо-де-Жа
    нейро (1992) та Йоганнесбурзі (2002).
  2.  Найрозвиненішим механізмом гармонізації співіснування суспільства
    і природи є система басейнового управління. Відповідна інфраструк
    тура створена в басейні Дніпра (Дніпровське басейнове управління).
    За міжнародною допомогою відпрацьовано практичні методи збалан
    сованого   функціонування   системи   басейнового   управління.   Але
    повільне впровадження басейнового економічного механізму збалан
    сованого водокористування стримує розвиток цієї системи.
  3.  Не менш важливою в процесі гармонізації життєдіяльності, але менш
    розвиненою є система управління формуванням національної еко
    логічної мережі. Вона зорієнтована на відновлення біотичного меха
    нізму   регулювання   навколишнього   середовища.   Тепер   потрібно
    реалізувати загальнодержавну програму формування  національної
    екологічної мережі, яка б у повному обсязі була гармонізованою з
    відповідною  програмою  Європейської спільноти  (Пан-європейська
    програма екологічної мережі).
  4.  У контексті збалансованого розвитку,  гармонізації життєдіяльності
    екологічна безпека  набуває значення  комплексної складової,  яка
    системно   поєднує   національну   безпеку   і   національну   стратегію
    розвитку.   Відповідно  треба  визначити  принципи  управління  еко
    логічною безпекою, виходячи з того, що будь-яка система управління
  5.  


Список рекомендованої літератури

має бути екологічно безпечною і містити функції управління екологічною безпекою адекватно до впливів на навколишнє середовище.

Контрольні запитання та завдання

  1.  У чому полягає особливість спеці
    альних механізмів гармонізації сис
    теми «природа
    суспільство»?
  2.  На яких принципах формується сис
    тема басейнового управління?
  3.  На   яких   принципах   формується   і
    функціонує система управління на
    ціональною екологічною мережею?
  4.  На яких принципах функціонує сис
    тема управління екологічною безпекою?
  5.  Наведіть  приклади  узгодженості   й
    розбіжності   національних   систем

 басейнового управління та управління екологічною мережею з відповідними європейськими системами.

  1.  Назвіть міжнародні пріоритети екологічно безпечного управління.
  2.  Чи відповідають національні пріори
    тети екологічної безпеки міжнародним?
  3.  Яка законодавча база функціонуван
    ня національної системи екологічної
    безпеки?
  4.  Як розподілені функції системи уп
    равління екологічною безпекою?

Список рекомендованої літератури

  1.  Закон України від 26 червня 1991 р. 1268-ХІІ «Про охорону навко
    лишнього природного середовища».
  2.  Основні  напрями  державної  політики  України  у  галузі   охорони
    довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення еко
    логічної безпеки, затверджені постановою Верховної Ради України
    від
    5 березня 1998 р. 188/98-ВР.
  3.  Водний кодекс України, введений в дію постановою Верховної Ра
    ди України від
    6 червня 1995 р. 214/95-ВР.
  4.  Програма дій «Порядок денний на XXI століття» AGENDA-21»). —
    К.: Інтелсфера, 2000.
  5.  Закон України від 17 січня 2002 р. 2988-ІІІ «Про загальнодержав
    ну програму розвитку водного господарства».
  6.  Економіка і екологія водних ресурсів Дніпра / За ред. В. Я. Шевчу
    ка.
    К.: Вища шк., 1996.
  7.  Екологічне   оздоровлення   Дніпра   (досвід  українсько-канадської
    співпраці)
    / В.  Я.  Шевчук, О. О.  Мазуркевич,  В.  М.  Навроцький
    та ін.
    — К.: Геопринт, 2001.
  8.  Гармонія життєвих сил Дніпра (еколого-духовні нариси) / В. Я. Шев
    чук, Ю. М. Саталкін, Г. О. Білявський та ін.
    — К.: Геопринт, 2002.
  9.  Рудько Г.  Техногенно-екологічна безпека геологічного середови
    ща.
    Л.: Вид. центр ЛНУ, 2001.

  1.  Закон України від 21 вересня 2000 р. № 1989-ІІІ «Про формування
    національної екологічної мережі».
  2.  Андрейцев В. І. Екологічне право. К.: Вентурі, 1996.

?




1. Хаффа Сирия ~ Где золото Ученый монах покачал головой- ~ Пленники отказываются говорить мессир
2. .Общее положение - 1
3. Кому- Высшему Лорду Инквизитору Ордо Маллеус господину
4. Глядишь, и толк будет
5. Расчет информационных характеристик источников сообщений, сигналов и каналов
6. Природопользование
7. И. профессор Часы
8. Падение великой Булгарии
9. Патентный поверенный в РФ
10. Потребность возникающая из необходимости или желания потреблять различные богатства как материальные та
11. Хоча всі вже звикли до сумної цьогорічної осені однак в такий святковий день душа бажає привітнішої погоди
12. Контрольная работа- Физико-географическая и навигационная характеристика арктических морей и Северного морского пути
13. 1Текст документа при необходимости разделяют на разделы и подразделы
14. Тема 5. Планирование в организации.
15. і. Экономикалы~ м~ліметтер тізбегіне к~з ж~гіртер болса~ Германия ~аза~стан~а тауар шы~арушы мемлекеттер
16. Принципы прокурорского надзора
17. Методические рекомендации для студентов 1 курса заочной формы обучения юридического факультета Специально
18. тема идеалов ценностей норм поведения воплощаемых в социальном развитии человека в его духовном мире
19. Международный университет природы общества и человека Дубна университет Дубна Факультет со
20. РазДельный Сбор посвященная селективному сбору отходов