Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Статус державних символів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Засади конституційного ладу України. Статус державних символів.

  1.  Поняття конституційного ладу і його засади.
  2.  Конституційні засади державного суверенітету України
  3.  Конституційний принцип поділу влад і його втілення в державно правовій практиці
  4.  Конституційний принцип верховенства права.
  5.  Конституційні засади політичної системи України
  6.  Конституційні засади єкономічної системи України
  7.  Правовий статус мов в Україні
  8.  Міжнародно правові аспекти засад конституційного ладу України
  9.  Статус держ символів України

1). Конституційний лад можна визначити як цілістну систему реально існуючих суспільних відносин опосередкованих демократичним правовим спатусом особи,демократичними принципами формування, організації і функціонування державної влади ,взаємодії ії органів,вільною діяльністю інститутів громадянського суспільства,закріплених і гарантованих на найвищому конституційному рівні

Особливості засад конституційного ладу проявляються в тому ,що це система фундаментальних найважливіщих політико-правових принципів ,цінностей та положень конституції ,що визначають характер взаємовідносин між особою ,громадянським суспільством і державою.

Засади конституційного ладу України відображають прагнення громадян України до добра,солідарності,рівності,демократії,свободи,гуманізму та порятку тощо. Засади конституційного ладу відображенні в найбільш концентрованомц вигляді у розділі першому Конституції України, який є да своїм змістом саме засадами конституційного ладу України.

Особливість засад конституційного ладу проявляється в тому,що щасади мають особливу юридичну силу. Якщо конституції України належить провідне місце серед правових акпів держаи то засади конституційного ладу посідають провідне місце серед положень конституції ,тобто є своєрідною конституцвією для конституції.

2). Суверенітет держави -це здатність держави самостійно і незалежно від інших держав здійснювати свої функції на своїй території і за ії межами а також в міжнародньому спілкуванні. Суверенітет держави появляється у верховенстві державної влади на всій теритррії ,ії єдності та незалежності.

Суверенітет у верховенстві державної влади На всій території держави виражається в тому, що вона визначає усю сукупність правоцвих відносин у державі, встановлює загальний правопорядок , правосуб'єктність державних органів, посадових осіб,громадян та їх об'єднань. Верховенство державної влади це такий її стан при якому над нею не стоїть і не може стояти інша влада.

Єдність державної влади появляється в наявноті системності органів державної влади які мають єдинні цілі та завдання діяльності, що забезпечує певну ступінь керованності суспільства.

Незалежність державної влади проявляється в самостійності держави у відносинах з іншими державами.

27.09.2013

Сувереність держави проявляється у конституційно-правових ознаках держави які і свідчать про її суверенність

  1.  Територіальна цілістність.
  2.  Територія в межах існуючого кордону є цілістною і недоторканою.
  3.  Єдиний конституційний простір.
  4.  Єдине громадянство.
  5.  Єдина грошова-кредитна система.
  6.  Офіційний статус державної мови.
  7.  Державні символи.
  8.  Міжнародна правосуб'єктність.
  9.  Гарантії державного суверенітету.

В Україні захист суверенітету і територіальної цілістності,запезпечення її єкономічної та інформаційної безпеки є найважливішою функцією держави.

3). Самостійно

4). Конституційний принцип верховенства права. Принцив верховенства права є складним та багатогранним адже включає в себе такі елементи :

  1.  Сукупність правових норм які регулюють суспільні відносини
  2.  Верховенство конституції та законів України в системі права.
  3.  Пряма дія конституції України
  4.  Гарантування звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина безпосередньо на підставі конституції.
  5.  Імператив , який стоїть над державою і законами цієї держави і захищають порядок в державі і на всій її території.

Політика яку проводить держава має визначатись і здійснюватись у правових формах у виданні законів та нпа адже політика яка не має правових форм не є легитимної на території держави.

5). Політичною системою є сукупністю усіх політичних інститутів за посереднецтвом яких здіснюється державна влада, регулюються відносини, що складаються між ними а також принципи які визначають основні засади реалізації вказаної системи.

Для характеристики сучасної порітичної системи визначальне значення має задекларований в конституції принцип ідеологічної та політичної багатоманнітності. ФПринцип ідеологічної багатоманнітності означає можливість існування в державі різних ідей, думок, ідеологічних підходів ,різного трактування окремих явищ. Політична багатоманітність означає можливість існування різних поглядів на політичні напрямки розвитку суспільства, легального утворення та можливості діяльності неоднакових політ партій ,їх вільну конкуренцію за суспільну підтримку. Політичні партії виконують певні функції реалізація яких дозволяє визначити спрямованність їх діяльності. До них віднесено :

  1.  Виявлення і аккумуляція політичних настроїв
  2.  Представництво політичних інтересів різних соціальних груп
  3.  Формування політичних програм щодо можливих напрямків розвитку суспільства.
  4.  Підвищення політичної та правової культури населення

4.10.2013

Забороняється утворення та діяльність політичних париій та громадських організацій дії яких спрямованні на:

  1.  Ліквідацію незалежності України
  2.  Зміну конституційного ладу насильницким шляхом
  3.  Порушення суверенітету та територіальної цілістності держави,підрив її безпеки.
  4.  Незаконне захоплення державної влади
  5.  Пропаганду війни , насильства, на розпалювання мужетнічої,раслвої, релігійної ворожнечі.
  6.  Посягання на права і свободи людини а також здоров'я населяння .

Конституційні засади економічної системи України

Ст 15 ку передбачеє " суспільне життя в Україні грунтується на засадах політичної,економічної та ідеологічної багатоманітності"

Економічні відносини становлять економічний базис громадянського суспільства і визначають передумови повновладдя народу України та свободи людини. Вони охоплюють : відносини вдасності, виробництва, обміну, розподілу та споживання матеріальних і духовних благ.

В юридичному значенні -власність -визначається для позначення правоха особи на певну річ тобто правочинність володіти ,користуватись і розпоряджатись цією річчю.

В економічному значенні -власність- визначається як сукупність економічних відносин, пов'язаних із певних майновим комплексом і відповідним суб'єктом економічної діяльності.

11.10.2013

7). Під державною розуміється мова, якій державою надано правовий статус обов'язкового ззасобу спідкування у публічних сферах суспільного життя.

Відповідно до рішення ксу від 14 грудня1999 року Українська мова є мовою офіційного спілкування посадових і службових осіб при викононні ними службових обов'язків в роботі і діловодстві органів державної влади , представницького та інших органів арк , органів місцевого самоврядування , а також у навчальному процессі в державних і комунальних навчальних закладах України.

Володіння державною мовою є обов'язковою умовою для отримання громадянства.

Знання української мови вказується як обов'язкова кваліфікаційна вимога для осіб, які претендують на посаду Президента України (ч.2 ст.103 Конституції).

В Україні гарантується вільний розвиток використання і захисту російської та інших мов національних меньшин( ст.10 КУ).

Громадянам , які належать до національних меньшин , відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у

державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства ( частина 5 статті 53 Конституції).

Відповідно до Европейської хартіі регіональних мов або мов меншин , ратифікована Україною ( закон про ратифікацію Хартії від 15.05.2003) Україна пердбачила взяття на себе лише окремих забов'язань , передбачених Хартією. Дія Хартії в Україні поширюється лише на 13 мов ( білоруську, болгарську, кримськотатарську, румунську,російську, словацьку,угорську та інші).

Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року проголосила намір України в майбутньому стати постійно нейтральною державою .

Стаття 18 КУ вказує на те , що зовнішньо-політична діяльність повинна бути спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.

На території України не допускається розташування іноземних військових баз (!ч.7 ст 17).

Україна повинна дотримуватися таких важливих принципів згідно з міжнароними договорами:

  1.  Суверенної рівності
  2.  Незастосування сили та погрози силою
  3.  Мирного вирішення міжнароднів спорів
  4.  Невтручання у внутрішні справи інших держав
  5.  Повага до прав людини
  6.  Непорушності державних кордонів
  7.  Територіальної цілістності держави
  8.  Самовизначення народів та націй
  9.  Співробітництво з іншиси державами
  10.  Добросовісне виконання міжнародних умов.

23.10.2013

Конституційно-правові засади територіального устрою України.

  1.  Поняття "територіальний устрій України"
  2.  Система адміністративно- територіального устрою України
  3.  Особливості конституційно-правового статусу арк
  4.  Загальна характеристика Конституції арк

1). Територіальний устрій - це поділ держави на певні складові частини а також форма зв'язків між цими складовими частинами а також між ними і державою.

Українавідовідно до ст 2 Конституції є унітарною і заактерезується цилим рядом можливих ознак до яких слід віднести :

  1.  Єдність системи центральної державної влади
  2.  Існує єдина судова система
  3.  Єдина податкова та кредитна політика
  4.  Місцеві органи самоврядування мають значну самостійність в межах відповідної територіальної єдиниці
  5.  Зовнішню політику реалізують центральні органи влади які офіційно представляють Україну на міжнародній арені.
  6.  Єдність державної території
  7.  Невизнання за територіальними одиницями політичної самостійності.
  8.  Єдність конституції.
  9.  Єдність державної символіки
  10.  Єдність громадянства
  11.  Єдина грошова одиниця,столиця та інші атребути державності

Принцип територіального устрою України. Відповідно до статті 132 конституції України до принципів територіального устрою України слід віднести такі :

  1.  Єдність державної території
  2.  Цілістність державної території
  3.  Поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади.
  4.  Збалансованність соціально-економічного розвитку регіонів

2). Адміністративно- територіальний устрій- це обумовлений завданнями і функціями держави і проведений з урахуванням Природно-історичних умов,Єкономічних , національних та інших особливостей поділ території держави на окремі частини згідно з яких будується система органів місцевого самоврядування , місцевих і державних органів а також інших державних систем функцюонування яких є необхідним для існування держави.

Система адміністративно-територіального устрою закріпленна в статті 133 Конституції України. Систему складають:

  1.  Арк
  2.  Райони
  3.  Міста
  4.  Райони в містах
  5.  Селища
  6.  Села

Систему устріію України можна представити у вигляді трьох структурних рівнів :

  1.  арк,Область,Міста зі спец статусом
  2.  Район , місто обласного підпорядкування.
  3.  Місто районого підпорядкування , селище та село

Окрім положень які містяться в Конституції України питання щодо адміністративно-територіального устрою містяться в законодавчих та підзаконних нпа. Наприклад : в законі України "про столицю України"

Особливістю адміністративно-територіального устрію України є те, що в нашійй державі вснує чимала кількість адміністративно-територіальних одиниць які поєднують властивості міст та регіонів. Прикладом таких одиниць є так званні міськради ,тобто міські округи які виникають в наслідок адміністративного підпорядкування містом , інших міст ,сіл та селищ зі збереженням за ним статусу самостійних адміністративно-територіальних одиниць. Наприклад: округ Севастополя об'єдную 30 населених пунктів , в тому числі- 8 сільських рад,селища та місто.

6.11.2013

Конституційно-правовий статус громадських об'єднань

 Згідно закону України" про громадські об'єднання" від 22 березня 2012 року громадським об'єднанням є добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод , задоволення суспільних зокрема економічних ,соціальних ,культурних ,екологічних та інших інтересів.  Громадські об'єднання за організаційно прравовою формою можуть утворюватись як громадські організації та громадські спілки. Громадська організація - це громадське об'єднання засновниками та членами якої є фізичні особи. Громадська спілка -це громадське об'єднання засновниками якого є юридичні особи приватного права а членами можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи. 

Діяльність громадських об'єднань які мають певну особливість у спрямованності діяльності та    Регламентується окремими нпа. До таких віднесено діяльність політ партій , религійних організацій , непідприємницьких товариств які утворюються рішеннями органів місцевої влади , центральних органів влади та інших державних органів, асоціацій , органів місцевого самоврядування та їх добровільних об'єднань, саморегулівних організацій та організацій які здійснують які здійснують професійне спрямування та непідприємницьких товариств. 

Громадські об'єднання повинні спрямовувати свою діяльність відповідно до мети яка визначенна при створенні такого громадського об'єднання . Обмеження , що стосуються діяльності громадських об'єднань та політ партій визначенні в конституції України. 

Забороняється утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, дії яких спрямовані на:

  1.  Ліквідацію незалежності України , зміну конституційного ладу насильницьким шляхом.
  2.  Порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки.
  3.  Незаконне захоплення державної влади
  4.  Пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, раслвої, релігійної ворожнечі
  5.  Посягнення на права і свободи людини , здоров'я населення. 

Створення громадського об'єднання відбувається залежно від їх організаційно-правової форми. Так засновниками громадської організації можуть бути громадяни України , іноземці та особи без громадянства які перебувають в Україні на законних підставах які досягли 18 років :; а молодіжної та дитячої громадської оргнанізаціі- 14 років; засновниками громадської спілки можуть буди юридичні особи приватного права у тому числі громадські об'єднання зі статусом юридичної особи; засновниками громадської спілки не можуть бути політичні партії а також юридичні особи щодо яких принято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процессі припинення.

Порядок створення громадських об'єднань відрізняється залежно від їх організаційно-правової форми.  Так громадські об'єднанняиякі сають намір здійснювати свою діяльність зі статусом юридичної особи підлягають регистрації в порядку визначенному законом України про державну регістрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців. Крім того громадські об'єднання региструються або повідомляють про своє утворення протягом 60 днів з дня проведення установчих зборів. 

Припинення діяльності громадського об'єднання здійснюється за оішенням громадського об'єднання , прийнятим вмсшим органом управління громадського об'єднання шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об'єднання такого ж самого статусу. 

Права громадських об'єднань .

Громадські об'єднання які не мають статусу юридичної очсоби для здійснення своїх цілей мають право : 

  1.  Вільно поширювати інформацію .
  2.  Звертатися до органів держ влади з пропозиціями та зауваженнями.
  3.  Одержувати публічну інформацію .
  4.  Брати участь у розробці проектів нпа. 
  5.  Проводити мирні зібрання .
  6.  Бути учасником цивільно правових відносин
  7.  Здійснювати підприємницьку діяльність
  8.  Засновувати з метою досягнення мети своєї діяльності засоби масової інформації 
  9.  Брати участь у здійсненні державної регуляторноі політики. 

Діяльність політичних партій визначається відповідно до закону України про політичні партії 

Відповідно до якого 

Членами політ партій не можуть бути :

  1.  Суді
  2.  Працівники прокуратиру
  3.  Співробітники служби безпеки 
  4.  Військово службовці 
  5.  Працівники органів доходів і зборів 
  6.  Та персонал державно-виконавчої служби 

13.11.2013

Конституційно-правовий статус  політичних партій

Ст. 15 ст.36

Політична партія- це заєрестрована згідно з законом добровільна об'єднаня громадян, прихильники певної загально-національної програми, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичной форми громадян, бере участь у виборах та інших   політичних закликах. 

Членом політичной партіі може бути лише громадянмн украйни який відповідно до конституціі має право голосу на виборах, крім того громадянин украйни може перебувати одночасно лише в одній політичній партіі

Членами політичной партіі не може бути

Судді, прокурори, працівники ОВС співрабітниквійськослужбовці працівники органів доходів і зборів персонал кримінальной виконавчой служби

Гарантіями діяльності політичних партій є такі

1)Всі політичні партії єрівні перед законом

2)Органам державноївлади та органам місцевого самоврядування їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи гадавати їм привілеї а також сприяти політичним париіям а також сприяти політичним партіям якщо інше не передбачуване законом стосовно їх діяльності

3)втручання  збоку органів державної влади та органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб у створення і внутрішнью діяльність політичних партій та їх місцевих усередків забароняється за винятком випадків передбачуваних законом України.

Створення політичних партій  відбувається безпосередньо на установчому з'їзді конференції зборах політичних партій на яких затверджуєтьс я статут і програма політичних партій обираються їїкерівники контрольноревізійної служби

Діяльність політичних партій може здійснюватися після її реїстпації. Не допускається діяльнісйть незаєрестрованих політичних партій. 

Для реєстрації політичних партій подаються 

1)Статут і політична програма

Протокол установчого сїзду із зазначення м місця і дати  проведення, кількості учасників відомостей про склад керівников органів політичноїпартії 

Платіжний документ

Назва та адреса банківської установи де політична партія буде відкривати рахунки.

Політичним партія згідно з законодавством україни мають право

Вільно провадити свою діяльність 

Брати участь. Увиборах

Використовувати державні ЗМІ а також засновувати свої ЗМІ

Підтримувати міжнародні зв'язки з політичними париіями громадськими оргранізаціями міжнародними та міжурядовими організаціями а також засновувати міжнац організ

Правоідейну організаційну та матеріальну та підтримувати молодіжні жіночі та інші об'єднання громадян а також інших  іх створенню 

Політичним партіям гарантується свобода опозиційної діяльності у тому числі 

1) можливість викладати публічно і обстоювати свої позиції з питань держ і суспіль жит

Брпти участь у обговерені тв опролюдненні та давати крітичну оцінку дій і рішень органів влади 

Вносити до органів державноївлади та органів місцевого самоврядування пропозиції які обов'якові для розгляду відповідних органів

Політичні партії  припиняють свою діяльність реорганізації чи ліквідації самороспуску

Заборона ії діяльності 

Оеолювання іреїстпаційного свідотсва

Рішення про реорганізаю чи самороспуск приймається зїздом політ партій

Відповідно до статуту політичной партії 

Політична партія може бути заборонена судовим рішенням у випадку порушення вимов що до створення їх діяльності політичних партій

У випадку онулювання реєстраційного свідотства політична партія вважається ліквідованою з моменту прийняття такого рішення.

Орган який заєрестрував політичну партію має право звернутися до ВСУ у випадках коли виявлення не достовірні відомості у поданних на реєстрацію документа а також у випадку не висунення політичною партію чвоїх кандидітів у виборах президента та виборі внародного депутата.




1. ЛЕКЦИЯ О ФРАНЦИССКЕ АССИЗСКОМ Элизабет Клер Профет 30 июня 1978 года; продолжительность 1 час 30 минут
2. Контрольная работа- История и перспективы развития гимназии
3. The system of english tenses
4. целлюлозных тканей растений приводящий в пределе к их превращению в бесструктурное коллоид
5.  Расчетные метеорологические условия Температура наиболее холодной пятидневки с обеспеченностью 092 tн5
6. РЕФЕРАТ ПО ГЕОГРАФИИ ученицы 11 класса А Пичугиной Марии школы ’ 1276 Москва 1998
7. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ К ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ для направления Юриспруденция При выполне
8. Контрольная работа Теория литературы и практика читательской деятельности Преподаватель ~ Подобрий А
9. 3 очк.html
10. лекция старший преподаватель Данилов М
11. та магістрrdquo;8
12. Современная космология и проблема скрытой массы во Вселенной
13. Реферат- Отечественные статистические пакеты
14. ЕДИНСТВО г РостовнаДону ул
15. Происхождение возбудителей природноочаговых болезней
16. .э. падения независимости египетского государства в конце VI века до н
17. тематичних наук Харків 2002 Дисертацією є рукопис
18. Лицей 1 Дизайнпроект холла второго этажа лицея Автор- Бабина Каролина студентка
19. Первое получившее признание американское патентованное средство ~ пилюли Lee~s Billeous ~было создано доктором С
20. КОНТРОЛЬНА РОБОТА з дисципліни ldquo;Основи філософських знаньrdquo; Виконала-