Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Реферат на тему- ldquo;І Р А Нrdquo; Європейці частіше іменували Іран Персією перейнявши назву від древніх

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Реферат на тему:

“І Р А Н”


Європейці частіше іменували Іран Персією, перейнявши назву від древніх греків. Але в 1953 році уряд країни офіційно затвердило за нею місцева древня назва Іран. Іран - велика багатонаціональна держава з населенням близько 26 млн. чоловік (1996 р.), по площі - 1648 тис. кв. км. - уступає в закордонній Азії лише Китаєві, Індії, Індонезії і Саудівській Аравії.

Природа і ландшафт Ірану уражають контрастами і розмаїтістю. Гірські ланцюги і плоскогір'я, що займають 3/4 території, обрамляють у центрі марну Велику Соляну пустелю (Деште-Кевир) і Деште-Лут.

На півночі до схилів Ельбрусу примикає багата опадами і частково заболочена Південно-Каспійська низовина, де схожі з джунглями лісу, перевиті ліанами і диким виноградом, чергуються з посівами рису, плантаціями цитрусових, чаю, тютюну, кенафу. У лісах водяться фазани, кабани, козулі, олені, барси і навіть тигри, а в прибережних очеретах - зграї рожевих фламінго, диких гусаків і утік.

На крайньому півдні Ірану, у приморській низинній смузі, що овівається жаркими вітрами і курними бурами, зустрічаються лише рідкі оазиси з гаями фінікових пальм так заросли колючих чагарників. Однак на заході ця низовина включає родючу рівнину Хузистана - зону розвитого приливного землеробства. Рівнину зрошують стрімкі води Каруна - найбільшої і єдиної судноплавної ріки Ірану. У низов'ях по її берегах розкинулися пальмові гаї, сади, плантації цукрового очерету. В устя Каруна знаходиться один з центрів світової нафтопереробної промисловості - острів Абадан, суцільно забудований величезними заводами і причалами для танкерного флоту.

Основні природні ресурси - нафта, руда, вугілля й ін. Корисні копалини. По покладах нафти Іран входить у першу  десятку країн у світі. Могутні   поклади знаходяться в Південно-Західному Ірану, де по сусідству з кочовищами височіють бурові установки, нафтопереробні заводи. Основні галузі промисловості нафтохімічне, текстильна, виробництво цементу і будівельних матеріалів, харчова, металургійна.

  Сільське господарство в Ірану розвито слабко, він не цілком забезпечує себе продовольством. Переважні культури - пшениця, рис , інші зернові культури , цукровий буряк, фрукти , горіхи , бавовна , дріб'язкові продукти . вовна , ікра. До речі, Іран є незаконним виробником опіуму як  для внутрішнього, так і для міжнародного ринку.

Населення Ірану 26 млн. чоловік.  Працездатне   населення складає   15400 тис. чоловік (1990р.); з них у сільському господарстві зайнято 33 % , у промисловості - 21 % ( 1989 р.). Рівень народжуваності складає приблизно 4.93 немовл/жінку (1995 р.). Грамотність - близько 66 % населення (74 % чоловіків, 56 % жінок) у віці від 15 років і більше можуть читати і писати ( 1991 р.). Національний (етнічний) склад різноманітний. Тут живуть - перси 51 %, азербайджанці 5 %, курди 9 %, гіляки і мазандарини 8 %, лури 2 %, балоши 1 %, араби 1 %. інший 3 %.

Основні релігії - шиїти 95 %, суннити 4 % , зороастрийци , євреї , християни 1 % .

Мови - 58 % перський і його діалекти. 26 % турецький і його діалекти. 9 % курдський , 2 % лурокий , 1 % болохський , 1 % арабська мова ,  1 % турецький , 2 % інші мови.

Уряд - повне найменування  - Ісламська Республіка Іран (ИРИ). Лад (форма державного керування) - ісламська республіка.
Столиця -Тегеран. Адміністративно-територіальний розподіл - 24 провінції (остана).
Незалежність -1 квітня 1979 р., проголошена Ісламська Республіка Іран.
Конституція - 2-3 грудня 1979 р.; переглянута в 1989 р. щоб розширити повноваження президента й усунути інститут прем'єр-міністра.
Законодавство - Конституція узаконює Ісламські принципи керування
Національне свято - 1 квітня - День проголошення Ісламської Республіки (1979 р.).

Виконавча влада -аятолла, президент, кабінет міністрів.
Законодавча влада - однопалатний парламент - Збори ісламського комітету (меджліс) - під контролем аятолли.

Судова влада - Верховний Суд (під контролем аятолли).

Керівництво - політичний і духовний Керівник країни - аятолла Сейеда Алі Хамени (обраний Радою Старійшин 4 червня 1989 р. після смерті аятолли Р. М. Хомейні). Глава уряду - президент Алі Акбар Хашеми-Рафсанджани (з 17 серпня 1989 р.).

Політичні партії і лідери - відповідно до конституції ИРИ і прийнятому в 1981 р. закону, в Ірану заборонена діяльність неісламських політичних партій і організації. Існує ряд ісламських організацій прорежимной орієнтації, зокрема Суспільство духівництва, що боре. Серед опозиційних партій найбільш помітними є - Демократична партія Іранського Курдистану, Народна партія Ірану (Туде), лідер - А. Хавари, Організація федаинов іранського народу (більшість) (ОФИНб), перший секретар ЦК - Ф. Негяхдар і Організація моджахедів іранського народу (ОМИН ) лідер - А. Хавари . Іншу частину опозиції складають угруповання клерикального,  промонархического і ліберально-буржуазного напрямку.

Виборче право - загальне з 15 років.

Економіка
Короткий огляд

Економіка Ірану являє собою суміш центрального планування,
державної власності на великі підприємства нафтовидобувної,
нафтопереробної й іншої промисловості, сільського сільського
господарства, невеликих по масштабі приватної торгівлі і підприємстві сервісу. Після десятиліття економічного спаду, ВНП Ірану виріс на 4 % у ФГ 90 і на  10 %
 у ФГ 9 1 . Нафтовий бум 1990-х рр. разом з істотним збільшенням імпорту сприяв економічному підйому Ірану, Іран також почав здійснювати ряд економічних реформ, покликаних скоротити урядове втручання (включаючи субсидії) і почав фінансування декількох проектів розвитку в надії на стимулювання економіки. Однак, маленькі доходи від продажу нафти в 1991 р., а торгівля нафтою приносить більш ніж 90 % експортних доходів і забезпечує приблизно 65 % фінансування для п'ятилітнього економічного плану розвитку, і драматичне збільшення зовнішнього боргу загрожують проектам розвитку і можуть спонукати Іран скоротити імпорт, обмежуючи в такий спосіб економічний ріст .

Бюджет - доходи $63 млрд.; витрати $80 млрд., включаючи капіталовкладення $23
млрд. (ФГ 90).

Експорт - $1 6 млрд. (на умовах , ФГ 92/93).

Товари - нафта 90 %. килими, фрукти, горіхи, шкіра.

Економічні партнери - Японія, Італія, Франція, Нідерланди, Бельгія/Люксембург, Іспанія, Німеччина .

Імпорт - $18млрд.( ,ФГ92/93).

Промислове виробництво - темп росту 4.6 % (1993 р.), забезпечує 30 % ВНП (включаючи нафтову промисловість ).

Енергетика - енергоресурси 19 080 000 квт; зроблений 50.8 млрд. квт ч. 745 квт ч. на душу населення ( 1993 р.) .

Валюта - іранський ріал; 1 іранський ріал (IR) = 100динарів
Бюджетний рік з 21 березня по 20 березня.

Курс - ріалів за US $ - 1 749.04 (1995 р.)


Комунікації

Залізниці - загальна довжина - 4850 км; з них 4760 км - 1 .432-метровий шаблон, 92 км - 1 .676-метровий шаблон; 480 км у стадії будівництва.
Автодороги - загальна довжина - 140 072 км; 42 694 км - бруковані дороги ; 46 866 км - гравійних ; 49 440 км - земляних ; і приблизно 1 200 км - сільська дорожня мережа .

Внутрішні водяні шляхи - 904 км; Шатт-Аль-Араб - звичайно судноплавний для морського транспорту протягом приблизно 130 км , але через Ірано-Іракську війну не використовується (з вересня 1980 р.).

Трубопроводи - для нафти 5900 км; нафтопродуктів 3900 км; природного газу 4550 км.
Порти - Абадан ( у значній мірі зруйнований у 1980-88 р.) і 6 інших
менш великих портів .

Торговий флот - 134 судна (1000 БРТ і більш) всего 4 466 395 /8 329 760
включає 38 вантажних судна, 6 ролл-он/ролл-оф, 32 нафтового танкера, 4 хімічні танкери, 3 рефрижератори, 47 сухогрузов, 2 комбінованих сухогрузов, 1 судно для перевезення зрідженого газу.






1. тема Было 4 варны а они делились на множество каст сколько их никто не знает но более 3000
2. Общее понятие досократических философских школ
3. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук ЛЬВІВ2007
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2001 Дисе
5. Державне право України
6. тема- Активизация речевого высказывания
7. Релігієзнавство для бакалаврів усіх напрямів та форм навчання
8. Модуль 1. Теория и методология источниковедения Источниковедение как научная дисциплина ее предмет и
9. Биология Химия ФЕН и Геология ГГФ 1
10. а функции Составим вторые разности фии- Аналогично разности порядка Конечные разности
11. Тема 4 Восточная философия Выполнила Семенова С
12. валлийский и галльский
13. Реферат- Взаємодія людини і суспільства із природним середовищем, їх життя- сучасний стан, перспективи
14. Мировые тенденции в развитии телекоммуникационной отрасли
15. Так треба. Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання харчовому гострому професійному отр
16. Современные проблемы традиционного природопользования народов Севера
17. ся та форма на но.html
18. тематика инженерные науки психология социология антропология
19. Тема- Лікарські рослини які містять ефірні олії
20. Тема- Изучение особенностей редактора Grphics Designer