Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Дніпропетровс

Работа добавлена на сайт samzan.net:


12

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАТЕЙКО СВІТЛАНА ВІКТОРІВНА

УДК 338:658.152

ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ

АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ 

08.07.02 –економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ –

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Гуманітарному університеті "Запорізький інститут державного та муніципального управління"

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Корецька Світлана Олександрівна,

Гуманітарний університет "Запорізький інститут державного та муніципального управління",

доцент кафедри фінансів та банківської справи.

Офіційні опоненти – доктор економічних наук, професор

Чупіс Анатолій Віталійович,

Сумський національний аграрний університет,

завідувач кафедри фінансів;

кандидат економічних наук

Карпенко Андрій Володимирович,

Таврійська державна агротехнічна академія,

доцент кафедри економіки підприємств.

Провідна установа Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України, кафедра організації виробництва та агробізнесу, м. Харків.

Захист відбудеться 30 серпня 2005 р. о 10 годині на засіданні спеціалізо-ваної вченої ради К 08.804.01 у Дніпропетровському державному аграрному університеті за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, вул. Ворошилова, 25, ауд. 342.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Дніпропетровського
державного аграрного університету за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ,
вул. Ворошилова, 25.

Автореферат розісланий  30 липня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                                           Миронова Р.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах розвитку багатоукладності в економіці аграрного виробництва в перехідний період до ринку, створення нових господарських формувань у сільському господарстві на основі різних форм власності глибокого вивчення потребують питання ефективності їх діяльності, розробки й організації застосування системи господарських механізмів функціонування корпоративних структур, дослідження ролі та значення організаційно-економічних і техніко-технологічних чинників у розвитку конкурентоспроможного агропромислового виробництва, його інтеграції у світове ринкове співтовариство.

Оцінка економічних передумов сталого розвитку сільського господарства передбачає першочергове дослідження сучасного стану і тенденцій розвитку самого підґрунтя сільськогосподарського виробництва –земельних і трудових ресурсів, виробничих фондів і матеріально-технічної бази, капіталовкладень тощо, а також проведення загального аналізу ефективності функціонування сільськогосподарського виробництва.

Забезпечення економічної стійкості аграрних підприємств через порівняно більшу вразливість їх діяльності пов’язане з певними труднощами навіть для країн, які досягли високого рівня розвитку. Тим більше, що аграрний сектор України, послаблений роками кризи, потребує для свого відновлення значної кількості ресурсів і зусиль, що мають докладатися на всіх рівнях.

Дослідженню основних теоретичних категорій економічної стійкості підприємств присвячені праці зарубіжних економістів: Р. Брейли, К. Брігхема, Дж.К. Ван Хорна, Е. Стоянової, Е. Хелферта тощо. Дослідженням сталого розвитку сільськогосподарської діяльності займалися відомі вітчизняні учені, серед яких П.І. Гайдуцький, М.Я. Дем’яненко, М.Х. Корецький, П.М. Макаренко, Л.Ю. Мельник, В.Я. Месель-Веселяк, П.Т. Саблук та інші.

Однак при всій важливості проведених досліджень ряд положень щодо формування економічної стійкості аграрних підприємств залишаються не визначеними, що потребує їх подальшого дослідження. Зокрема, уточнення й подальшої розробки потребує економічна стратегія як чинник підвищення економічної стійкості в сільському господарстві. Сьогодні не сформовано систему організації фінансово-економічного стану аграрних підприємств. Відсутня методика розробки стратегії розвитку аграрних підприємств.

Актуальність проблеми, недостатній рівень її дослідження й висвітлення в економічній літературі, теоретичне та практичне значення для утвердження ринкових відносин зумовили вибір теми дисертаційної роботи, визначили її цільову спрямованість і логіко-структурну будову.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові результати, теоретичні положення та висновки дисертації були одержані при виконанні досліджень у межах наукових тем Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління”: “Планування, прогнозування та державне регулювання мікро- та макроекономічних процесів” (номер державної реєстрації 0102U003195), “Організаційно-економічний механізм функціонування підприємницьких структур –системи ціноутворення, фінансово-кредитних відносин, страхування” (номер державної реєстрації 0102U003197).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка науково-методологічних основ і обґрунтування комплексу напрямів формування економічної стійкості аграрних підприємств.

Відповідно до цієї мети в дисертації було поставлено та вирішено такі завдання:

узагальнення теоретичних основ, сутності економічної стійкості аграрних підприємств;

- обґрунтування методики визначення економічної стійкості аграрних підприємств;

- дослідження теоретичних положень і розробка економічної стратегії аграрних підприємств;

- уточнення комплексу чинників, що сприяють конкурентноздатності та економічній стійкості аграрного підприємства;

- оцінка розвитку аграрних підприємств;

- розробка системи організації фінансово-економічного стану аграрних підприємств;

- уточнення концепції економічної стратегії аграрних підприємств;

обґрунтування методики формування економічної стратегії в сільському господарстві.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є оцінка та напрями забезпечення ефективного функціонування аграрних підприємств. 

Об’єктом дослідження є процеси економічного функціонування аграрних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною й методологічною базою дослідження стали діалектичний метод пізнання, економічні закони і категорії, нормативно-правові та методичні документи, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених із загальної економічної теорії, проблем економічної стійкості аграрних підприємств та формування досконалого механізму для її підвищення.

У процесі дослідження було застосовано такі методи: системно-функціональний (узагальнено теоретико-методологічні аспекти економічної стійкості), абстрактно-логічний (відпрацьовано методичні підходи до формування системи показників економічної стійкості), діалектичний (розглянуто еволюцію об’єкта дослідження протягом останніх років, виявлено шляхи та резерви його подальшого розвитку), економіко-статистичний (проаналізовано сучасний стан аграрних підприємств), порівняльного аналізу та рядів динаміки (порівняно фактичні дані звітного періоду та попередніх років, виявлено зміни показників і параметрів функціонування об’єкта дослідження в часі). Ці методи стали методичною основою проведеного дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

- запропоновано систему організації фінансово-економічного стану аграрних підприємств, етапами якої є розробка цілеспрямованої комплексної політики управління, створення систем організаційного забезпечення та контролінгу фінансово-економічного стану;

удосконалено:

- концепцію економічної стратегії аграрних підприємств, що полягає у виборі генеральної мети їх діяльності, формуванні стратегії, розробці стратегічних планів і контролі за їх виконанням;

- процес формування економічної стратегії аграрних підприємств застосуванням системного підходу виходячи з процесу виробництва;

набули подальшого розвитку:

- поняття "економічна стійкість" аграрного підприємства, під яким розуміється складна та органічно взаємопов’язана, взаємозалежна система факторних складових внутрішнього (виробничих, організаційно-управлінських і фінансових чинників) та зовнішнього середовища (державно-правових, науково-технічних, ринкових, зовнішньоекономічних, соціальних, природно-кліматичних чинників);

- визначення фінансових чинників як сукупності фінансових ресурсів та їх джерел, ефективна організація та використання яких у системному вигляді сприяють конкурентноздатності й економічній стійкості аграрного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження щодо формування економічної стійкості аграрних формувань у сільському господарстві  використані при реалізації Програми стабілізації та розвитку агропромислового комплексу Запорізької області на період до 2010 р. (дов. № 01-05/ 95 від 12.05.2005 р.).

Найважливіші результати досліджень щодо розвитку сільського господарства й оцінки економічної стійкості аграрних підприємств використані в підприємницьких структурах АПК Запорізького району Запорізької області (дов. № 46 від 5.05.2005 р.).

Теоретичні розробки дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Гуманітарного університету "Запорізький інститут державного та муніципального управління" при викладанні таких дисциплін: інанси", інанси підприємств", кономіка підприємства", інансовий менеджмент" (дов. № 24 від 6.06.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Основні положення й висновки дисертації розроблені автором особисто та містяться в одноосібних наукових працях.

Апробація результатів дисертаційної роботи. Науковий зміст основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювалися на науково-практичних конференціях: "Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону", м. Дніпропетровськ (2002 р.); "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики", м. Дніпропетровськ (2003 р.); "Дні науки" в Гуманітарному університеті "ЗІДМУ", м. Запоріжжя (2004 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладено в 9 наукових публікаціях, з них 6 –у наукових фахових виданнях; загальний обсяг публікацій становить 1,9 обл.-вид. арк.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків.

Обсяг роботи –сторінок, з них: 17 таблиць займають 10 сторінок, 21 рисунок – 16, 9 додатків –, список використаних джерел (124 найменувань) – 9 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність дослідження, визначено мету й завдання роботи, викладено найбільш вагомі результати, що характеризують науково-практичну новизну дослідження, вказано практичне значення та можливості застосування одержаних результатів.

У першому розділі "Науково-методологічні засади економічної стійкості підприємств" розкрито сутність і зміст економічної стійкості підприємств, проаналізовано особливості її розвитку в умовах ринку й визначено методологічні принципи розробки економічної стратегії аграрних підприємств.

Темпи зростання української економіки багато в чому зумовлені станом виробництва, яке поки що не забезпечене необхідними передумовами динамічного стійкого зростання. Це викликано, насамперед, масштабами нагромаджених проблем за останнє десятиліття реформ, у результаті яких відбулася фактична деіндустріалізація України. Масова деіндустріалізація господарського комплексу України при неефективній макроекономічній політиці доводить, що між макроекономічною стабілізацією й розвитком підприємств як основних суб'єктів ринку існує тісний взаємозв'язок.

На наш погляд, стійкість у суспільних системах, на відміну від таких понять, як "стабільність", "стагнація", "спокій", має передбачати гнучке реагування на всі зовнішні й внутрішні впливи для того, щоб не запобігати новим обставинам, властивостям та відносинам, а уміло використовувати їх для постійного відновлення і самовдосконалення. На відміну від стійкості механічних систем, яким притаманно зберігати свої властивості при тих чи інших подразненнях середовища, економічна стійкість підприємств, що являють собою складну відкриту соціально-економічну систему, повинна мати здатність до змін і адаптації до умов реального соціально-економічного середовища, будучи разом з тим основою економічного зростання.

В якості чинників економічної стійкості доцільно розглядати такі ресурси і їх джерела, за допомогою яких безпосередньо змінюються, розвиваються і створюються основні передумови для її забезпечення. З усієї сукупності зовнішніх і внутрішніх змінних чинників доцільно розкрити зміст і потенціал тих, котрі вирішальною мірою визначають економічну стійкість підприємства. Складові елементи чинників і деякі їх показники та характеристики з погляду забезпечення ефективності економічної стійкості підприємства наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Факторний склад економічної стійкості підприємств

Найменування чинників

Складові чинників

І. Внутрішні змінні

Виробничі

а) земля (природні ресурси); б) праця; в) капітал, його структура

Організаційно-управлінські

а) цілі; б) завдання; в) структура; г) принципи управління; д) методи  управління

Фінансові чинники

Джерела фінансових ресурсів:

а) власні; б) позикові; в) резерви (фонди)

ІІ. Зовнішні змінні чинники

Державно-правові

а) економічні ресурси (з боку держави);

б) адміністративні ресурси

Науково-технічні

а) технологія; б) технологічні способи виробництва; г) виробничі потужності

Ринкові

а) постачальники; б) суміжники; в) споживачі; г) конкуренти

Зовнішньоекономічні

міжнародне середовище

Соціальні

соціотехнічна система суспільства

Природно-кліматичні

стан і розвиток навколишнього  середовища

В умовах командно-адміністративної системи підходи до формування економічної стійкості підприємств визначало існування єдиної державної власності на засоби виробництва. Формуванням економічної стійкості підприємств займалася переважно держава, і застосовувані з цією метою методи були основані на суворій регламентації й широкому перерозподілі засобів. Для ринкової економіки характерна динамічність саме зовнішнього середовища і внутрішня стійкість підприємств. Тому приватизація, розірвавши всі внутрішні зв’язки, практично паралізувала українську економіку.

Стійкість будь-якої системи, у тому числі й економічної, характеризується наявністю механізмів саморегуляції, завдяки яким неперервно відбуваються процеси пристосування, що зумовлюють вирівнювання попиту і пропозиції, витрат і доходів тощо й тим самим забезпечують стійкий розвиток. Сучасний стан української економіки ускладнює відпрацювання цих механізмів і дає змогу вести мову лише про розробку їх окремих елементів.

У результаті дослідження доведено, що економічна стійкість аграрного підприємства –це комплекс ознак організаційної, інноваційної, логістичної, виробничої, фінансово-кредитної діяльності з урахуванням їх взаємовпливу і взаємодії,  а також якість продукції, що виробляється, науково-технічний розвиток матеріальної бази, стабільність усього спектра ресурсного забезпечення, розвиненість кадрового й інтелектуального потенціалу, наявність інноваційного менеджменту. Отже, основними чинниками, які формують стійкість аграрних підприємств, є: високий матеріально-технічний, технологічний, кадровий потенціал; ефективність фінансових операцій; ритмічність кругообігу коштів; стійке становище на товарному ринку; надійність економічних зв’язків; конкурентноздатність, продукції, що виробляється. Тому для аналізу стану економічної стійкості аграрних підприємств необхідно використовувати показники оцінки фінансового стану (коефіцієнт загальної оборотності капіталу за рік; коефіцієнт оборотності оборотних коштів; коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних коштів; коефіцієнт оборотності готової продукції; коефіцієнт платоспроможності; коефіцієнт покриття; коефіцієнт розрахунку з підприємствами; коефіцієнт ліквідності; коефіцієнт автономії; коефіцієнт співвідношення позикових і власних засобів; коефіцієнт маневреності; коефіцієнт фінансової стабільності тощо) й ефективності його діяльності (обсяг валової, товарної, чистої продукції; зростання виробництва (робіт) у вартісному виразі; виробництво продукції на 1 грн. витрат; урожайність сільськогосподарських культур; продуктивність у різних галузях тваринництва; відносна економія основних виробничих фондів, нормованих оборотних коштів, матеріальних витрат (без амортизації); фонду оплати праці; норма рентабельності; витрати на 1 грн. товарної продукції по повній собівартості; економія від зниження собівартості до всієї товарної продукції; економічний ефект від підвищення якості продукції тощо).

Серед основних чинників, ефективна організація яких сприяє формуванню фінансової та економічної стійкості аграрних підприємств,  головну роль відіграють сукупність фінансових ресурсів і їх джерел. Шляхом збільшення капіталу, що функціонує, його рентабельності, чистого прибутку й інших грошових доходів має забезпечуватись розширене відтворення для реалізації цілей і завдань підприємства. Тому в сучасних умовах необхідним є забезпечення умов формування економічної стійкості аграрних підприємств шляхом створення системи фінансових чинників.

Організація ефективної системи фінансових чинників передбачає здатність аграрного підприємства за допомогою раціоналізації структури капіталу, інтенсифікації власних фінансових ресурсів, розвитку інвестиційних чинників розподіляти й перерозподіляти доходи і нагромадження з метою збільшення функціонуючого капіталу підприємства в цілому (рис. 1).

Рис. 1. Організація ефективної системи фінансових чинників

Сучасна макроекономічна політика не забезпечує необхідних умов для розвитку виробництва, в результаті чого аграрним підприємствам важко зорієнтуватися. У зв’язку з цим економічна стійкість багато в чому залежить від формування стратегії.

Стратегія підприємства –це розрахована на перспективу система заходів, що забезпечує досягнення конкурентних цілей, поставлених підприємством. Тобто це сукупність усіх дій, включаючи набір правил і прийомів, які забезпечують досягнення стратегічних цілей підприємства.

Серед головних обставин, на які організації необхідно реагувати, варто виділити насамперед зростання глобалізації, більш інтенсивну конкуренцію, високі ціни на сировину та матеріали, скорочення життєвого циклу виробів, труднощі в одержанні коштів на дослідження й розробки, необхідність постійно збільшувати внутрішню гнучкість і адекватність організації, впроваджувати нові форми кооперації, у тому числі міжнародну.

При розробці стратегії дослідження проводиться за трьома основними напрямами: вивчається ситуація в макросфері, тобто економіка, правове регулювання і керування, політичні процеси, стан природної сфери і ресурсів, науково-технічного і технологічного розвитку суспільства, інфраструктури тощо; ситуація в галузі й умови конкуренції в ній –це економічні показники, що характеризують галузь, конкурентні сили, що діють у ній і ступінь їх впливу, фактори, що впливають на зміну в структурі конкурентних сил галузі, привабливість галузі з погляду перспектив одержання прибутку вище середнього тощо; внутрішнє середовище організації: кадри організації, їх потенціал, кваліфікація, інтереси тощо; організація управління; виробництво, що включає організаційні, операційні і техніко-технологічні характеристики і наукові дослідження і розробки; фінанси організації; організаційна культура.

Розглядаючи питання розробки економічної стратегії аграрного підприємства, важливо підкреслити, що його діяльність в аграрній сфері певною мірою зумовлена специфікою цієї галузі: вироблена тут продукція бере участь у подальшому процесі виробництва; сезонність виробництва; специфічна організація трудових процесів у галузях рослинництва і тваринництва; виконавець не має постійного місця роботи; цінова нееластичність попиту на продукти сільського господарства; велика кількість розрізнених товаровиробників створює умови для високого рівня конкурентноздатності на ринку сільськогосподарських товарів.

Економічну стратегію підприємства найбільш повно, на наш погляд, характеризує схема, наведена на рис. 2. Елементи стратегії орієнтовані на зовнішнє і внутрішнє середовище діяльності підприємства. Це означає, що результати реалізації керівництвом підприємства стратегічних рішень тією чи іншою мірою зумовлені, з одного боку, впливом самих стратегічних рішень на процеси, що проходять у внутрішньому і зовнішньому середовищах, з іншого, впливом цих сфер на характер рішень. Від того, наскільки якісно та грамотно будуть ураховуватися особливості цієї галузі при створенні й реалізації економічної стратегії, залежить у цілому успіх діяльності, оскільки ігнорування цих особливостей зведе всі зусилля підприємства нанівець.

d1 e0 ef

d2, ee e2b3

d2, ee

d1

d2




1.  С открытым очистным пространством; 2
2. БКочинская средняя общеобразовательная школа Кочёвского района Пермского края
3. См данную форму в MSExcel в формате А5 и формате А4
4. Контрольная работа- Торгово-промышленная палата РФ
5. Тема 5- західноукраїнські землі 18 ~ поч
6. Контрольная
7. Тема сьогоднішньої нашого розмови ~ ldquo;Роль знань в житті людиниrdquo;
8.  Экономическая политика
9. Право международной безопасности
10. Лицензия и лицензирование
11. Тематика курсовых работ уголовному праву РФ по общей части Понятие уголовного права его задачи и
12. ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
13. ВведениеЖурналистика представляет собой часть мировой культуры и очень важную часть общественного движения
14. Брилево Теоретической и информационной базой для выполнения курсовой работы послужили учебные пособия
15. темами и устройствами управления контроля и сигнализации представляющими собой в большей или меньшей степе
16. Основные экономические понятия и принципы
17. вариантов ответа Ответы Баллы Основоположниками теории общест
18. ти разрядной тарифной сетки Разряды 1 2
19. КРЕДОБАНК повна назва установи студента групи прізвище ім~я по батьк
20. это набор механических отношений и действовать она должна подобно механизму- алгоритмизированное эффекти