Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Навчальна практика Вступ до фаху Туризм

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА «ВСТУП ДО ФАХУ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ


для студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм»

Програма навчальної практики призначена для студентів очної форми навчання напряму підготовки 6.140103  «Туризм», розкриває зміст навчальної практики, включає методичні вказівки до проходження практики, контроль за проходженням практики, особливості оформлення звіту, критерії оцінювання.

Для студентів вищих навчальних закладів.

Харків –2012

ВСТУП…………………………………………….………………………………

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ…………………………………………………… 

1.1. Мета та завдання практики …………………………………………………

1.2. Календарний графік практики………………………………………………

ІІ. ЗМІСТ ПРАКТИКИ……………………………………………………………

ІІІ.КОНТРОЛЬ ЗА ПРОХОДЖЕННЯМ ПРАКТИКИ. ЗВІТНІСТЬ………….

IV. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ………………………………………………..

Рекомендовані джерела інформації…………………………..…

ДОДАТКИ………………………………………………………………………

ВСТУП

Згідно з Законом України «Про освіту» та галузевою складовою державного стандарту України з вищої освіти за напрямом підготовки «Туризм» обов'язковою частиною освітньо-професійної підготовки студентів вищих закладів освіти є практика. Навчальна практика «Вступ до фаху» є невід'ємною складовою практичної підготовки бакалаврів з туризму.

Навчальна практика проводиться впродовж першого тижня на першому курсі навчання в обсязі 72 годин (1,5 кредитів), що відповідає навчальному плану кафедри. Вона відкриває цикл навчальних практик з підготовки кваліфікованих фахівців у сфері туризму.

Навчальна практика «Вступ до фаху» проводиться на базі університету.

Студенти на практиці повинні усвідомити, що сфера їх майбутньої діяльності стає все більш значущою в економічному розвитку незалежної України, поступово перетворюється на високорентабельний сектор економіки та важливий засіб культурного розвитку громадян.

Важливою передумовою опанування фаху є необхідність набуття комплексу фундаментальних і професійних знань, усвідомлення специфіки функціонування підприємств туристичного бізнесу на ринку споживчих товарів і послуг, встановлення активної творчої та громадської позиції.

Значне місце в навчальній практиці приділяється: загальним питанням галузевого стандарту вищої освіти в Україні; особливостям організації та змісту освітньо-професійної програми підготовки фахівців з туристичного обслуговування на різних освітньо-кваліфікаційних рівнях у ВНЗ; сутності навчального плану щодо підготовки бакалавра з туризму; організації виховної роботи у ВНЗ; спрямованої на формування національної свідомості та гідності громадянина України; підвищенню рівня загальної культури; створенню умов для розкриття та розвитку талантів, особистості.

Особливе значення в навчальній практиці має: ознайомлення студентів-першокурсників із професійним призначенням; кваліфікаційними вимогами, основними виробничими функціями організатора подорожей (екскурсій); зі специфікою змісту його діяльності в туристичних операторах та туристичних агентствах, бюро подорожей та екскурсій, інших підприємствах туристичної галузі; з основними завданнями діяльності фахівця туристичного обслуговування, які викладені в нормативній та варіативній частинах освітньо-кваліфікаційної характеристики.

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


1.1. Мета і завдання практики

Метою навчальної практики «Вступ до фаху» є ознайомлення студентів першого курсу зі змістом їх майбутньої професії, з характером та сферою професійної діяльності, з роллю фахівців туристичного обслуговування в формуванні ефективної економіки, роль туризму у формування позитивного іміджу країни.

Основними завданнями навчальної практики «Вступ до фаху» є:

  •  ознайомитись із загальною структурою університету – базою проведення практики;
  •  визначити місце та роль фахівця туризмознавця у розвитку ринку туристичних послуг, господарській і фінансово-економічній діяльності підприємств України;
  •  ознайомитись з професійними вимогами до фахівця з туризму, необхідними практичними вміннями та навичками;
  •  ознайомитись зі сферою майбутньої професійної діяльності, переліком основних типів і категорій підприємств, які обслуговують туристів та місцеве населення;
  •  визначити посади, які може обіймати бакалавр з туризму на підприємствах туристичної індустрії;
  •  ознайомитись з загальними питаннями галузевого стандарту вищої освіти в Україні та організаційно-методичним підґрунттям навчання в ХНУ імені В.Н. Каразіна;
  •  ознайомитись зі змістом навчального плану за професійним спрямуванням «Туризм»;
  •  визначити особливості організації навчальної, науково-дослідної, самостійної і виховної роботи в ХНУ імені В.Н. Каразіна, на факультеті міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, на кафедрі туристичного бізнесу;
  •  охарактеризувати новітні інноваційні технології, методи активізації навчання.

  1.  Календарний графік проходження практики

Напрям роботи

Кількість днів

1.

Ознайомлення з професією фахівця з туризмознавства

6

1.1.

Загальна характеристика університету

1

1.2.

Організація навчального, методичного, науково-дослідного, самостійного і виховного процесу в університеті

1

1.3.

Загальна характеристика галузевого стандарту вищої освіти в Україні та організаційно-методичного підґрунття навчання в ХНУ імені В.Н. Каразіна

1

1.4.

Зміст навчального плану за професійним спрямуванням «Туризм»

1

1.5.

Загальна характеристика основних типів і категорій підприємств, які обслуговують туристів

1

1.6.

Характеристика професійної діяльності фахівця з туризмознавства

1

2.

Оформлення щоденника практики

1

  1.  ЗМІСТ ПРАКТИКИ

Перед виходом на практику студент має:

  •  пройти інструктаж з організації проходження практики;
  •  пройти інструктаж з техніки безпеки;
  •  отримати завдання від керівника практики;
  •  отримати зразки документації, яка підтверджує проходження студентом навчальної практики (додатки).

Зміст і тематична структура навчальної практики «Вступ до фаху» визначається її головною метою та основними завданнями. Під час лекційних занять студенти здобувають початкові теоретичні знання з фаху, визначають коло проблем, які необхідно вирішити у процесі навчання в університеті, ознайомлюються з структурно-логічною схемою дисциплін навчального плану, їх взаємозв'язком.

ЗАВДАННЯ ЗА ТЕМАМИ

Тема 1. Галузевий стандарт вищої освіти в Україні

Організація навчального і виховного процесу у ХНУ імені В.Н. Каразіна. Система вищої освіти в Україні та перспективи її розвитку. Ступеневість вищої освіти, стисла характеристика освітньо-кваліфікаційних рівнів підготовки фахівців «бакалавр», «спеціаліст, магістр». Болонський процес як засіб інтеграції та демократизації вищої освіти країн Європи. Головні цілі, що викладені у спільній Декларації міністрів освіти Європи, підписаній у м. Болонья 19 червня 1999 р. Європейська кредитно-трансферна система (ECTS). Таблиця відповідності шкали оцінювання ECTS з національною системою оцінювання в Україні.

Система управління якістю освіти. Місце ХНУ імені В.Н. Каразіна в системі вищої освіти, в системі підготовки кадрів вищими закладами освіти для сфери туризму України.

Загальні відомості про ХНУ імені В.Н. Каразіна. Основні структурні підрозділи ХНУ імені В.Н. Каразіна: ректорат, деканат, кафедри, бібліотека, допоміжні служби. Місце та роль факультету в організації навчально-виховного процесу студентів. Факультет: історія, традиції, правила внутрішнього розпорядку, організація навчальної, виховної, культурно-масової роботи. Кафедра: кадровий склад, науково-методичне забезпечення, гурток кафедри туристичного бізнесу, міжнародне співробітництво.  

Роль навчальної, науково-дослідної, самостійної та громадської діяльності студентів у формуванні фахівця туристичного обслуговування.

Органи самоврядування студентів у ХНУ імені В.Н. Каразіна та на факультеті; їх роль в організації навчального процесу, побуту та відпочинку.

Лекції, семінарські, практичні заняття як основні форми аудиторних занять. Основні види лекцій установча, оглядова, проблемна, співбесіда та ін. Візуальне супроводження лекцій. Опорні конспекти лекцій. Порядок конспектування лекційного матеріалу і подальшого його засвоєння.

Форми проведення семінарських і практичних занять. Особливості використання методів активного навчання, персональної електронно-обчислювальної техніки та інформаційних технологій на цих видах занять. Модульні роботи, ректорська контрольна робота. Організація самостійної роботи студентів під час підготовки до семінарських і практичних занять. Практична підготовка студентів з фаху. Роль і місце навчальних та виробничих технологічних практик у підготовці фахівця з туризму.

Застосування нових технологій навчання підчас проведення усіх видів навчальних занять у вищому навчальному закладі, в організації самостійної роботи.

Модульний контроль та система оцінки знань студентів. Технологія проведення фахових державних випробувань, ректорських контрольних робіт.

Особливості організації навчального процесу студентів з фаху. Місце усіх видів навчальних занять студентів у навчальному плані та їх роль у формуванні майбутнього фахівця.

Організація самостійної (індивідуальної) роботи студентів та форми її контролю. Практична цілеспрямованість завдань для самостійної (індивідуальної) роботи студентів.

Нормативно-методична забезпеченість виконання самостійної роботи студентів. Порядок використання студентами навчально-методичних розробок кафедри туристичного бізнесу ХНУ імені В.Н. Каразіна, нормативних документів, галузевих та періодичних видань.

Тема 2. Історія і традиції ХНУ імені В.Н. Каразіна

Історія Харківського університету. В.Н. Каразін – видатний український вчений і просвітитель. Нобелівські лауреати Харківського університету – І.І. Мечников, Л.Д. Ландау, С.А. Кузнець. Ректори університету. Життя університету сьогодні. Програма розвитку університету 2010—2020 рр. Доступ до публічної інформації.

Керівництво університету. Ректор та проректори. Служба ректора. Вчена Рада. Навчальний відділ. Науково-дослідна частина. Відділ кадрів. Центр зв'язків з громадськістю та пресою. Центр веб-комунікацій. Науково-методичний центр. Фінансово-економічна частина. Адміністративно-господарча частина. Юридичний відділ. Центр працевлаштування студентів та випускників. Навчально-наукова психологічна служба. Факультети. Освітні центри. Науково-дослідні установи. Центр міжнародного співробітництва. Міжнародні центри. Центральна наукова бібліотека. Профком. Видавництво. Спортивні установи. Університетський ліцей. Газета «Харківський університет». Музеї.

Міжнародні програми студентського обміну. Додаток до диплома європейського зразка.

Тема 3. Професія «фахівець з туристичного обслуговування»: зміст, характер та сфера майбутньої професійної діяльності, специфіка змісту підготовки в ХНУ імені В.Н. Каразіна

Ринкові реформи та інтеграція України у світовий економічний та освітянський простір. Реструктуризація національної економіки та підготовка фахівців туристичного обслуговування нового типу в Україні.

Фахівець туристичного обслуговування як консультант та безпосередній організатор туристичних подорожей.

Типи підприємств, види організацій і установ у туристичному бізнесі.

Бакалавр з туризму може займати первинні посади відповідно до професійних назв робіт, а також посади визначені згідно з галузевими нормативними документами або штатними розписами підприємств галузі з урахуванням принципів формування назв посад, викладених у нормативних документах сфери праці.

Основні завдання, що вирішують організатори подорожей та екскурсій: формування туристичного продукту підприємства, асортименту специфічних туристичних послуг, вивчення попиту; забезпечення ефективної реклами; підбір кадрів, аналіз і планування фінансово-господарської діяльності малих і мікро підприємств.

Особливості підготовки фахівців для сфери туристичного бізнесу з базовою і повною вищою освітою; бакалаврів і магістрів. Співвідношення та зв'язок фундаментальної (загальної) і спеціальної (фахової) підготовки. Місце професійно-орієнтованих дисциплін у формуванні фахівця туристичного обслуговування.

Тема 4. Роль випускової кафедри в підготовці фахівців туристичного обслуговування

Ознайомлення з системою кафедр факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу. Перелік професійно-орієнтованих дисциплін кафедр.

Роль кафедри туристичного бізнесу в підготовці фахівців туристичного обслуговування для підприємств сфери туристичного бізнесу.

Кадровий склад кафедри туристичного бізнесу. Роль кафедри у забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців туристичного обслуговування для сфери туризму: розроблення варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми, навчальних планів; формування навчально-методичного комплексу з фаху; організація усіх видів практик та керування ними; викладання профільних професійно орієнтованих дисциплін; державна діагностика рівня знань студентів.

Загальне знайомство з навчальним планом за напрямом підготовки «Туризм»: графік навчання, навчальні дисципліни та послідовність їх вивчення, структурно-логічна схема, загальний обсяг навчальних годин та їх структура за формами організації навчання (аудиторна, самостійна робота), видами аудиторних занять (лекції, практичні та лабораторні заняття). Характеристика та зміст навчально-методичних комплексів дисциплін з фаху.

Організація навчальної роботи на кафедрі. Характеристика основних (нормативних) та спеціальних (вибіркових) дисциплін, закріплених за кафедрою. Організація індивідуальної роботи студентів. Порядок навчально-методичної роботи на кафедрі. Організація науково-дослідної діяльності викладачів і студентів, зв'язки з практикою.

Гурток кафедри туристичного бізнесу.

Міжнародні зв'язки кафедри, її ефективність.

Матеріально-технічна база випускової кафедри.

Організація виховної роботи на кафедрі. Особливості організації навчального процесу студентів з професійного спрямування «Туризм».

Роль та місце науково-дослідної діяльності студентів у професійній підготовці бакалавра та магістра для галузі туризму. Організація проведення та види наукової роботи на випусковій кафедрі. Тематична спрямованість та практична значущість наукових досліджень. Результати наукових досліджень та їх впровадження в практичну діяльність.

Основи науково-дослідної роботи студентів. Критерії та порядок вибору студентами теми досліджень. Формування мети, завдань та етапів роботи. Збирання конкретної інформації на підприємствах, її аналітична обробка. Обґрунтування реальних практичних пропозицій щодо удосконалення організації обслуговування туристів та екскурсантів, управлінських рішень стосовно підвищення ефективності окремих напрямів господарської діяльності підприємств. Форми впровадження результатів наукових досліджень студентів.

Тема 5. Інформаційно-методичне забезпечення навчального процесу в ХНУ імені В.Н. Каразіна

Суть і складові інформаційно-методичного забезпечення навчального процесу в університеті.

Класифікація джерел загальної, спеціальної, методичної та наукової літератури, галузевих видань. Роль і місце інформаційно-методичного забезпечення у навчальній та науково-дослідній діяльності студентів.

Центральна наукова бібліотека ХНУ імені В.Н. Каразіна як центр інформаційного забезпечення студентів. Порядок роботи у бібліотеці. Особливості роботи зі спеціальною, методичною та періодичною літературою. Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Можливості використання вітчизняної та зарубіжної літератури. Пошук літературних джерел у бібліографічній базі даних із використанням автоматизованої системи. Самостійна робота в бібліотеці. Система обслуговування читачів. Порядок користування літературою на абонементі, в читальному залі, залі надходжень нової літератури. Пошук літературних джерел та спеціальних матеріалів в мережі Інтернет. Робота з електронними виданнями. Правила користування бібліотекою. Обов'язки читачів бібліотеки.

Тема 6. Роль фахівців туристичного обслуговування у підвищеннісоціально-економічної ефективності туризму

Диспут за методом «круглого столу» з провідними викладачами і науковцями у галузі майбутньої діяльності, досвідченими працівниками і керівниками підприємств туристичного бізнесу. До участі запрошуються також магістри, аспіранти, студенти-старшокурсники та випускники університету. Під час дискусії студенти з'ясовують сучасні проблеми розвитку туристичного бізнесу, наукові підходи до їх вирішення, роль організаторів подорожей та екскурсій у видовій та регіональній диверсифікації туристичної діяльності та, відповідно, туристичного продукту, підвищення його конкурентоспроможності, впровадженні науково обґрунтованих передових методів організації обслуговування, надання пропозицій стосовно підвищення ефективності управління окремими видами господарської діяльності підприємства.

Тема 7. Туристична індустрія: сьогодення та погляд у майбутнє

Самостійне індивідуальне обстеження одного з підприємств туристичної індустрії, яке передбачає вибір підприємства, вивчення та наступний опис загальних характеристик підприємства: назва підприємства; юридична адреса; асортимент основних послуг та (або) продукції, що надаються споживачам; цінові характеристики послуг та (або) продукції; інтер'єр та екстер'єр підприємства; реклама підприємства; рівень обслуговування (сервісу); основний контингент споживачів тощо.

ІІІ. КОНТРОЛЬ ЗА ПРОХОДЖЕННЯМ ПРАКТИКИ. ЗВІТНІСТЬ

Контроль за проходженням навчальної практики здійснюється керівником практики.

Формою підсумкового контролю отриманих знань з навчальної практики «Вступ до фаху» є захист практики, який проводить керівник практики від кафедри туристичного бізнесу в останній день навчальної практики за розкладом занять.

Захист проводиться у формі співбесіди між студентом та викладачем керівником практики.

Основними вимогами до захисту є:

  •  виконання Робочої програми навчальної практики «Вступ до фаху» в повному обсязі;
  •  написання та подання на випускову кафедру щоденника з навчальної практики.

По завершенні навчальної практики студент подає керівнику:

1) щоденник практики, підписаний керівником практики та завірений печаткою;

2) звіт.

IV. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ

Оцінювання навчальної практики проводиться за національною шкалою та за шкалою ECTS.

Шкала оцінювання

Сума балів

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для практики

для заліку

90 – 100

А

відмінно  

зараховано

80-89

В

добре

70-79

С

60-69

D

задовільно

50-59

Е

1-49

FX

незадовільно

не зараховано

Результати навчальної практики оцінюються на:

відмінно», якщо студент постійно працював на робочому місці під час практики і виконав всі завдання практики, студент вільно володіє матеріалом і відповідає на всі запитання під час захисту результатів практики;

-«добре», якщо студент постійно працював на робочому місці під час практики, виконав завдання практики, студент володіє матеріалом і відповідає на більшість запитань під час захисту результатів практики;

-«задовільно», якщо студент працював на підприємстві, студент орієнтується в матеріалі і відповідає на запитання під час захисту результатів практики;

-«незадовільно» і вважається не зарахованою, якщо студент фактично не працював на підприємстві, або час від часу показувався там, без поважних причин, не виконуючи завдань керівника практики, студент слабо або зовсім не орієнтується в матеріалі і не відповідає на запитання під час захисту результатів практики.

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ

  1.  : Закон України «Про вищу освіту» від 17 січня 2002 року № 2984.
  2.  Закон України «Про внесення змін до закону України „Про туризм”» від 18.11.2003 р. №1282-IV.
  3.  Вишневська О. О. Феномен туризму у сучасному соціокультурному просторі: монографія / Вишневська О.О. – Х. : ХНУ, 2009. – 294 с.
  4.  Волков Ю.Ф. Введение в гостиничный и туристский бизнес / Серия «Учебники, учебные пособия» / Волков Ю.Ф. – Ростов-на Дону: Феникс, 2003. – 352 с.
  5.  Грицак Ю. П. Организация самодеятельного туризма: Учебное пособие для студентов специальности «туризм». – Харьков: Экограф, 2008. – 164 с.
  6.  Егоренков Л. И.  Введение в технологию туризма : учебно-методическое пособие / Л. И. Егоренков. – М. : Финансы и статистика, 2009. – 304 с.
  7.  Ильина Е.Н. Туроперейтинг: организация деятельности :   учебник для студентов высших учебных заведений туристского профиля / Е. Н. Ильина ; Российская международная акад. туризма. – Изд. 2-е, перераб. и доп. – Москва : Финансы и статистика, 2008 – 239 с.
  8.  Кусков А.С. Туроперейтинг  / А. С. Кусков, В. Л. Голубева. – Москва : Форум , 2009. – 399 с.
  9.  Любіцева О. О. Методика розробки турів. Навчальний посібник.-2-е видавництво: перероблено та доповнено / О.О. Любіцева. К.: Альтерпрес, 2008. – 300 с.
  10.  Любіцева О. О. Туризмознавство: вступ до фаху: підручник / О.О. Любіцева, В.К. Бабарицька. – К.: Київський університет, 2008. – 335 с.
  11.  Мохова Ю. А. Турфирма: с чего начать,  как преуспеть : советы владельцам и управляющим / Юлия Мохова, Георгий Мохов. – Москва [и др.]: Питер, 2009. – 235 с.
  12.   Сокол Т. Г. Основи туристичної діяльності : підручник / Сокол Т.Г. К. : Грамота, 2006. 263 с.
  13.  Туризм в системі пріоритетів регіонального розвитку: Монографія / За ред. проф. В.В. Александрова. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2010. – 268 с.
  14.  Туристичне країнознавство : підручник / Вишневська О. О., Парфіненко А. Ю., Сідоров В. І. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2011. – 756 с.
  15.  Туристичний імідж регіону : монографія / за ред. А. Ю. Парфіненка. – Х.: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2011. – 312 с.
  16.  Уокер Дж. Р. Введение в гостеприимство: Учеб. пособие / Пер. с англ. – 2-е изд. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2002. – 607 с.

ДОДАТОК А

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел

Характеристика джерела

 Приклад оформлення

Книги:

Один автор

Василій Великий. Гомілії / Василій Великий ; [пер. з давньогрец. Л. Звонська]. — Львів : Свічадо, 2006. — 307 с. — (Джерела християнського Сходу. Золотий вік патристики ІV—V ст. ; № 14).

Коренівський Д. Г. Дестабілізуючий ефект параметричного білого шуму в неперервних та дискретних динамічних системах / Коренівський Д. Г. — К. : Ін-т математики, 2006. — 111 с. — (Математика та її застосування) (Праці / Ін-т математики НАН України ; т. 59).

Матюх Н. Д. Що дорожче срібла-золота / Наталія Дмитрівна Матюх. — К. : Асамблея діл. кіл : Ін-т соц. іміджмейкінгу, 2006. — 311 с. — (Ювеліри України ; т. 1).

Шкляр В. Елементал : [роман] / Василь Шкляр. — Львів : Кальварія, 2005. — 196, [1] с. — (Першотвір).

Два автори

Матяш І. Б. Діяльність Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині : історія, спогади, арх. док. / І. Матяш, Ю. Мушка. — К. : Києво-Могилян. акад., 2005. — 397, [1] с. — (Бібліотека наукового щорічника "Україна дипломатична" ; вип. 1).

Ромовська З. В. Сімейне законодавство України / З. В. Ромовська, Ю. В. Черняк. — К. : Прецедент, 2006. — 93 с. — (Юридична бібліотека. Бібліотека адвоката) (Матеріали до складання кваліфікаційних іспитів для отримання Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю ; вип. 11).

Суберляк О. В. Технологія переробки полімерних та композиційних матеріалів : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Суберляк, П. І. Баштанник. — Львів : Растр-7, 2007. — 375 с.

Три автори

Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование: как предотвратить завтрашний кризис сегодня. Создание будущего организации / Акофф Р. Л., Магидсон Д., Эддисон Г. Д. ; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. — Днепропетровск : Баланс Бизнес Букс, 2007. — XLIII, 265 с.

Чотири автори

Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [ Вітвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. — К. : НДІ "Украгропромпродуктивність", 2006. — 106 с. — (Бібліотека спеціаліста АПК. Економічні нормативи).

Механізація переробної галузі агропромислового комплексу : [підруч. для учнів проф.-техн. навч. закл.] / О. В. Гвоздєв, Ф. Ю. Ялпачик, Ю. П. Рогач, М. М. Сердюк. — К. : Вища освіта, 2006. — 478, [1] с. — (ПТО: Професійно-технічна освіта).

Пять і більше авторів

Психология менеджмента / [ Власов П. К., Липницкий А. В., Лущихина И. М. и др.] ; под ред. Г. С. Никифорова. — [3-е изд.]. — Х. : Гуманитар. центр, 2007. — 510 с.

Формування здорового способу життя молоді : навч.-метод. посіб. для працівників соц. служб для сім’ї, дітей та молоді / [Т. В. Бондар, О. Г. Карпенко, Д. М. Дикова-Фаворська та ін.]. — К. : Укр. ін-т соц. дослідж., 2005. — 115 с. — (Серія "Формування здорового способу життя молоді" : у 14 кн., кн. 13).

Без автора

Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту В. Клос]. — К. : Грані-Т, 2007. — 119 с. (Грані світу).

Воскресіння мертвих : українська барокова драма : антологія / [упорядкув., ст., пер. і прим. В. О. Шевчук]. — К. : Грамота, 2007. — 638, [1] с.

Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та графіці кінця ХІХ — початку ХХ століття : [антологія / упоряд.: Л. Таран, О. Лагутенко]. — К. : Грані-Т, 2007. — 190, [1] с.

Проблеми типологічної та квантитативної лексикології : [зб.наук.праць / наук. ред. Каліущенко В. та ін.]. — Чернівці : Рута, 2007. — 310 с.

Багатотомний документ

Історія Національної академії наук України, 1941—1945 / [упоряд. Л. М. Яременко та ін.]. — К. : Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 2007—    .— (Джерела з історії науки в Україні).

              Ч. 2 : Додатки — 2007. — 573, [1] c.

Межгосударственные стандарты : каталог в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Рубцова Е. Ю. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ "Леонорм-Стандарт", 2005—    .— (Серия "Нормативная база предприятия").

               Т. 1. — 2005. — 277 с.

Дарова А. Т. Неисповедимы пути Господни... : (Дочь врага народа) : трилогия / А. Дарова. — Одесса : Астропринт, 2006—    .— (Сочинения : в 8 кн. / А. Дарова ; кн. 4).

Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : Особенная часть : в 6 т. / Н. П. Кучерявенко. — Х. Право, 2002—    .—
Т. 4: Косвенные налоги. — 2007. — 534 с
.

Реабілітовані історією. Житомирська область : [у 7 т.]. — Житомир : Полісся, 2006—    .— (Науково-документальна серія книг "Реабілітовані історією" : у 27 т. / голов. редкол.: Тронько П. Т. (голова) [та ін.]). Кн. 1 / [обл. редкол.: Синявська І. М. (голова) та ін.]. — 2006. — 721, [2] с.

Бондаренко В. Г. Теорія ймовірностей і математична статистика. Ч.1 / В. Г. Бондаренко, І. Ю. Канівська, С. М. Парамонова. — К. : НТУУ "КПІ", 2006. — 125 с.

Матеріали конференцій, з’їздів

Економіка, менеджмент, освіта в системі реформування агропромислового комплексу : матеріали Всеукр. конф. молодих учених-аграрників ["Молодь України і аграрна реформа"], (Харків, 11—13 жовт. 2000 р.) / М-во аграр. політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва. — Х. : Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва, 2000. — 167 с.

Кібернетика в сучасних економічних процесах : зб. текстів виступів на республік. міжвуз. наук.-практ. конф. / Держкомстат України, Ін-т статистики, обліку та аудиту. — К. : ІСОА, 2002. — 147 с.

Матеріали ІХ з’їзду Асоціації українських банків, 30 червня 2000 р. інформ. бюл. — К. : Асоц. укр. банків, 2000. — 117 с. — (Спецвип.: 10 років АУБ).

Оцінка й обгрунтування продовження ресурсу елементів конструкцій : праці конф., 6—9 черв. 2000 р., Київ. Т. 2 / відп. Ред. В. Т. Трощенко. — К. : НАН України, Ін-т пробл. міцності, 2000. — С. 559—956, ХІІІ, [2] с. — (Ресурс 2000).

Проблеми обчислювальної механіки і міцності конструкцій : зб. наук. праць / наук. ред. В. І. Моссаковський. — Дніпропетровськ : Навч. кн., 1999. — 215 с.

Ризикологія в економіці та підприємництві : зб. наук. праць за матеріалами міжнар. наук.-практ. конф., 27-28 берез. 2001 р. / М-во освіти і науки України, Держ податк. адмін. України [та ін.]. — К. : КНЕУ : Акад. ДПС України, 2001. — 452 с.

Препринти

Шиляев Б. А. Расчеты параметров радиационного повреждения материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ/ANL USA с подкритической сборкой, управляемой ускорителем электронов / Шиляев Б. А., Воеводин В. Н. — Х. ННЦ ХФТИ, 2006. — 19 с. — (Препринт / НАН Украины, Нац. науч. центр "Харьк. физ.-техн. ин-т" ; ХФТИ 2006-4).

Панасюк М. І. Про точність визначення активності твердих радіоактивних відходів гамма-методами / Панасюк М. І., Скорбун А. Д., Сплошной Б. М. — Чорнобиль : Ін-т пробл. безпеки АЕС НАН України, 2006. — 7, [1] с. — (Препринт / НАН України, Ін-т пробл. безпеки АЕС ; 06-1).

Депоновані наукові праці

Социологическое исследование малых групп населения / В. И. Иванов [и др.] ; М-во образования Рос. Федерации, Финансовая академия. – М., 2002. – 110 с. – Деп. в ВИНИТИ 13.06.02, № 145432.

Разумовский, В. А. Управление маркетинговыми исследованиями в регионе / В. А. Разумовский, Д. А. Андреев. – М., 2002. – 210 с. – Деп. в ИНИОН Рос. акад. наук 15.02.02, № 139876.

Словники

Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л.]. — Х. : Халімон, 2006. — 175, [1] с.

Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко. — К. : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

Українсько-німецький тематичний словник [уклад. Н. Яцко та ін.]. — К. : Карпенко, 2007. — 219 с.

Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. — 2-ге вид., оновл. — К. : К.І.С., 2006. — 138 с.

Атласи

Україна : екол.-геогр. атлас : присвяч. всесвіт. дню науки в ім’я миру та розвитку згідно з рішенням 31 сесії ген. конф. ЮНЕСКО / [наук. редкол.: С. С. Куруленко та ін.] ; Рада по вивч. продукт. сил України НАН України [та ін.]. — К. : Варта, 2006. — 217, [1] с.

Анатомія пам’яті : атлас схем і рисунків провідних шляхів і структур нервової системи, що беруть участь у процесах пам’яті : посіб. для студ. та лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. — 2-ге вид., розшир. та доповн. — Дніпропетровськ : Пороги, 2005. — 218 с.

Куерда Х. Атлас ботаніки / Хосе Куерда ; [пер. з ісп. В. Й. Шовкун]. — Х. : Ранок, 2005. — 96 с.

Законодавчі та нормативні документи

Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К. : Парлам. вид-во, 2006. — 207 с. — (Бібліотека офіційних видань).

Медична статистика статистика : зб. нормат. док. / упоряд. та голов. ред. В. М. Заболотько. — К. : МНІАЦ мед. статистики : Медінформ, 2006. — 459 с. — (Нормативні директивні правові документи).

Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин, апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. — Офіц. вид. — К. : ГРІФРЕ : М-во палива та енергетики України, 2007. — VІ, 74 с. — (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).

Стандарти

Графічні символи, що їх використовують на устаткуванні. Покажчик та огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000:2004. — [Чинний від 2006-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України 2006. — ІV, 231 с. — (Національний стандарт України).

Якість води. Словник термінів : ДСТУ ISO 6107-1:2004 — ДСТУ ISO 6107-9:2004. — [Чинний від 2005-04-01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2006. — 181 с. — (Національні стандарти України).

Вимоги щодо безпечності контрольно-вимірювального та лабораторного електричного устаткування. Частина 2-020. Додаткові вимоги до лабораторних центрифуг (EN 61010-2-020:1994, IDT) : ДСТУ EN 61010-2-020:2005. — [Чинний від 2007-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2007. — IV, 18 с. — (Національний стандарт України).

Каталоги

Межгосударственные стандарты : каталог : в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ "Леонорм-стандарт, 2006—    . — (Серия "Нормативная база предприятия").
Т. 5. — 2007. — 264 с.

     Т. 6. — 2007. — 277 с.

Пам’ятки історії та мистецтва Львівської області : каталог-довідник / [авт.-упоряд. М. Зобків та ін.]. — Львів : Новий час, 2003. — 160 с.

Університетська книга : осінь, 2003 : [каталог]. — [Суми : Унів. кн., 2003]. — 11 с.

Горницкая И. П. Каталог растений для работ по фитодизайну / Горницкая И. П., Ткачук Л. П. — Донецк : Лебедь, 2005. — 228 с.

Бібліографічні показчики

Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій, захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. — Львів : Укр. технології, 2007. — 74 с.

Систематизований покажчик матеріалів з кримінального права, опублікованих у Віснику Конституційного Суду України за 1997—2005 роки / [уклад. Кирись Б. О., Потлань О. С.]. — Львів : Львів. держ. ун-т внутр. справ, 2006. — 11 с. — (Серія: Бібліографічні довідники ; вип. 2).

Дисертації

Петров П.П. Активність молодих зірок сонячної маси:  дис. ... доктора фіз.-мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. – К., 2005. – 276 с.

Автореферати дисертацій

Новосад І.Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.02.08 „Технологія машинобудування” / І. Я. Новосад. — Тернопіль, 2007. — 20, [1] с.

Нгуен Ші Данг. Моделювання і прогнозування макроекономічних показників в системі підтримки прийняття рішень управління державними фінансами : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.13.06 „Автоматиз. системи упр. та прогрес. інформ. технології” / Нгуен Ші Данг. — К., 2007. — 20 с.

Авторські свідоцтва

1. А. с. 1007970 СССР, МКИ3 В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). – № 3360585/25–08 ; заявл. 23.11.81 ; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Патенти

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК7 H 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В.И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. – № 2000131736/09 ; заявл. 18.12.00 ; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.).

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

Козіна Ж. Л. Теоретичні основи і результати практичного застосування системного аналізу в наукових дослідженнях в області спортивних ігор / Ж. Л. Козіна // Теорія та методика фізичного виховання. — 2007. — № 6. — С. 15—18, 35—38.

Гранчак Т. Інформаційно-аналітичні структури бібліотек в умовах демократичних перетворень / Тетяна Гранчак, Валерій Горовий // Бібліотечний вісник. — 2006. — № 6. — С. 14—17.

Валькман Ю. Р. Моделирование НЕ-факторов — основа интеллектуализации компьютерных технологий / Ю. Р. Валькман, В. С. Быков, А. Ю. Рыхальский // Системні дослідження та інформаційні технології. — 2007. — № 1. — С. 39—61.

Ма Шуін Проблеми психологічної підготовки в системі фізкультурної освіти / Ма Шуін // Теорія та методика фізичного виховання. — 2007. — № 5. — С. 12—14.

Регіональні особливості смертності населення України / Л. А. Чепелевська, Р. О. Моісеєнко, Г. І. Баторшина [та ін.] // Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України. — 2007. — № 1. — С. 25—29.

Валова І. Нові принципи угоди Базель ІІ / І. Валова ; пер. з англ. Н. М. Середи // Банки та банківські системи. — 2007. — Т. 2, № 2. — С. 13—20.

Зеров М. Поетична діяльність Куліша // Українське письменство ХІХ ст. Від Куліша до Винниченка : (нариси з новітнього укр., письменства) : статті / Микола Зеров. — Дрогобич, 2007. — С. 245—291.

Третьяк В. В. Возможности использования баз знаний для проектирования технологии взрывной штамповки / В. В. Третьяк, С. А. Стадник, Н. В. Калайтан // Современное состояние использования импульсных источников энергии в промышленности : междунар. науч.-техн. конф., 3-5 окт. 2007 г. : тезисы докл. — Х., 2007. — С. 33.

Чорний Д. Міське самоврядування: тягарі проблем, принади цивілізації / Д. М. Чорний // По лівий бік Дніпра: проблеми модернізації міст України : (кінець XIX—початок XX ст. / Д. М. Чорний. — Х., 2007. — Розд. 3. — С. 137—202.

Електронні ресурси

Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний ресурс] ] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III—IV рівнів акредитації / Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. — 80 Min / 700 MB. — Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. — (Бібліотека студента-медика) — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. — Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, XP ; MS Word 97-2000.— Назва з контейнера.

Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. — К. : CD-вид-во "Інфодиск", 2004. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. — (Всеукр. перепис населення, 2001). — Систем. вимоги: Pentium-266 ; 32 Mb RAM ; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. — Назва з титул. екрану.

Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. „Крим-2003”) [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник — 2003. — № 4. — С. 43. — Режим доступу до журн. :http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

PAGE   \* MERGEFORMAT19




1. Subjects such s fter finishing the 9th form one cn go on to voctionl school which offer progrmmes of cdemic subjects nd progrmme of trining in technicl field or profession
2.  544 и требования к оформлению соответствующих документов и материалов
3. Интернет 2.Данное объявление сразу скопируйте его себе на компьютер 3.html
4. 1. Суть та критерії формування податкової політики держави.html
5. по теме- ПУБЛИКАЦИЯ ДОКУМЕНТА Выполнила студентка 5 курса 6 группы Русецкая Наталия Алексан
6. Государственная налоговая служба РФ
7. Имбирь (Zingiber officinle)
8. 01.14г. по 08.01.2014г. пп
9. 1 ЭТАП РАБОТЫ НАД ЛЕКСИКОЙ
10. Экономика страны в условиях кризиса
11. Но нужно ли управление маркетингом компании которая уже имеет достаточное количество клиентов Конечно
12. по теме- Что мы знаем о марше
13. Особенности метода социометрии Дж
14. . Література архаїчної Греції до VII ст.
15. Планирование воспитательной работы
16. Лекция 21 ФИЛОСОФИЯ ЧЕЛОВЕКА часть 1 ДЕ 6
17. Конспект лекций по дисциплине Финансовый менеджмент
18. О санитарноэпидемиологическом благополучии населения.html
19. английски и так далее
20. .Вступ