Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Наведіть конкретні приклади лексичних одиниць з посібників монографій пов~язаних з Вашою спеціальністю з

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки України

Східноєвропейський національний університет

імені Лесі Українки

Історичний факультет

Індивідуальна науково-дослідна робота з української мови (за професійним спрямуванням)

Виконав:

студент 21 групи

Снішко Б. Б.

Перевірила:

Локайчук С.М.

Луцьк 2013

План

1. Наведіть конкретні приклади лексичних одиниць з посібників, монографій, пов’язаних з Вашою спеціальністю зокрема:     Вузькоспеціальні терміни – 4 приклади (за схемо: термін або терміносполука, його визначення, цей термін в реченні з посібника чи монографії, вказати точно, з якого посібника речення);   Загальнонаукові терміни – 4 приклади (за схемою, що й вузькоспеціальні);         Міжгалузеві терміни – 4 приклади (за схемою, що й вузькоспеціальні). Для визначення міжгалузевих термінів скористайтесь українсько-російським або російсько-українським словником наукової термінології чи словником іншомовних слів.           

2. З’ясуйте, які позначення подають словники для маркування стилістичних норм, наведіть 5 прикладів,а серед них обов’язково й ті, що стосуються окремих галузей знань і вашої зокрема. Схема виконання така: слово, примітка біля нього курсивом, значення ( стисло і лише перше значення для багатозначних слів). Повна назва словника.       

3. З’ясуйте, на які норми словозміни звертається увага в орфографічних словниках, наведіть 5 прикладів слів (так, як вони подані в орфографічних словниках), що мають відношення до вашої спеціальності.     

4. Із газети або часопису випишіть суспільно-політичну лексику ( 5 слів чи словосполучень українських та іншомовних). Схема виконання така: слово, його значення (стисло), це слово в реченні, назва газети або часопису.  

5. Самостійно доберіть та запишіть групами наукову, професійну,офіційно-ділову та експресивну лексику ( по 5 прикладів, значення пояснювати не потрібно). Скористайтеся періодичними виданнями, посібниками, зафіксуйте слова під час перегляду телепередач, прослуховування радіо. Зверніть увагу на нові для вас слова.                     

Завдання 1

Вузькоспецiальнi термiни:

  1.  Шляхта – (пол. Szlachta) – провідний суспільний привілейований соціальний стан, форма аристократії у Польщі, Литві та Русі-Україні у 14 — 18 століттях.

   « Шляхта, а не якийсь інший стан, пережила й абсорбувала і князівський елемент середньовіччя, і козацький елемент ранньоновітньої епохи. »  Історія України – Кормич Л. І.

  1.  Легіон - (лат. Legio, від lego — збираю, набираю) основна військова організаційна одиниця в армії Стародавнього Риму.

« Отона визнали дунайські війська і східні провінції, але германські армії, а також легіони, які стояли в Галлії та Британії, були на боці Вітеллія.» історія – Гончар Б.М.

  1.   Герусія – (від грецьк. Geron – старик, старець) рада старійшин у грецьких полісах, переважно дорічеського походження.

 «Вирішальну роль у державному управлінні відігравала Рада геронтів (герусія) з 30 чоловіків віком старше 60 років. » Всесвітня історія – Гончар Б.М.

  1.   Авторитаризм  —  державний устрій, характерними ознаками якого є режим особистої влади, відсутність демократичних інститутів, диктаторські методи правління.

      « Державний устрій, характерними ознаками якого є режим особистої влади, відсутність демократичних інститутів, диктаторські методи правління. »

 Піча В.М., Хома Н.М. Політологія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти.

Загальнонаукові терміни:

  1.  Відносини - вживається щодо людей, суспільства, колективу тощо. Виступає як складова частина багатьох суспільно-економічних термінологічних сполук зі словами: аграрні, вартісні, васальні, виробничі, господарські, громадські, дипломатичні, земельні, товарно-грошові, торговельні та ін.

« Такі відносини між церквою і державою позитивно впливали на формування політичної культури всього населення. »  Політична історія України – Танцюра В.І.

  1.  Теорія (від грец. θεωρία — розгляд, дослідження) — сукупність висновків, що відображає об'єктивно існуючі відносини і зв'язки між явищами об'єктивної реальності.  

   « У сучасній світовій науці існує чимало теорій, які намагаються пояснити феномен лідерства, визначити його функції.»

    Політологія: Навчально - методичний комплекс: За ред/ Ф. М. Кирилюка.

  1.  Процес – (лат. Processus – рух) – (англ. process, нім. Prozess m, Vorgang m) послідовна зміна предметів і явищ, що відбувається закономірним порядком; сукупність ряду послідовних дій, спрямованих на досягнення певного результату; процес — послідовна зміна станів об'єкту в часі.

« Скорочення гонки озброєнь і процес оздоровлення міжнародного співробітництва значною мірою залежав від міждержавних відносин СРСР і США - двох наддержав, що володіли найбільшим ядерно-ракетним арсеналом. »  Новітня історія країн Західної Європи та Північної Америки - Баран 3.А.

  1.  Концепція — система поглядів на ті чи інші явища, процеси; спосіб розуміння, трактування певних явищ, подій; ідея певної теорії.

  « Розгорнуту теоретичну концепцію відмінностей і співвідношень суспільства та держави розробив Гегель. »

    Політологія: Підручник / І.С. Дзюбко, К.М. Левківський, В.П. Андрущенко та ін.; За заг. ред. І.С. Дзюбка, К.М. Левківського.

Мiжгалузевi термiни:

  1.  Епо́ха - ( з грец. έποχή — затримка, вихідний момент, визначений час, через посередництво лат. epocha )певний проміжок часу, що його ознакою є визначні події або процеси в природі, суспільстві, науці, мистецтві.

« Епоха Просвітництва справила великий вплив на розвиток історичних знань, збагачення їх джерел в Україні. » Історичне джерелознавство - Калакура Я.С.

  1.  Капіталі́зм – суспільний лад, економічна система виробництва та розподілу, заснована на принципах приватної власності, особистої ініціативності, раціональності та ефективності використання наявних ресурсів, максимізації прибутку (капіталу).

« Поява у країні великих англійських підприємств стимулювала також розвиток національного капіталізму. » Всесвітня історія. Історія цивілізацій - Орлова Т.В.

  1.  Лідер— той, хто веде, член групи, всі учасники якої визнають його керівництво, покладаються на нього у прийнятті серйозних рішень і вирішенні важливих проблем.

«Лідер— той, хто веде, член групи, всі учасники якої визнають його керівництво, покладаються на нього у прийнятті серйозних рішень і вирішенні важливих проблем.»

    Бебик В. М. Базові засади політології: історія, теорія, методологія, практика.

Завдання 2

1.  Революція,( ї ), жін. іст., політ., роз.  ( Словник української мови: в 11 томах. — Том 8, 1977. — Стор. 475.)

  1.  Докорінний переворот у житті суспільства, який призводить до ліквідації віджилого суспільного ладу і утвердження нового, прогресивного. Революційна боротьба робітників і селян свідчила про те, що в країні назрівала революція (Історія УРСР, I, 1953,с. 578)

2.    Унія,( ї ), жін. іст. ( Словник української мови: в 11 томах. — Том 10, 1979. — Стор. 452. )

  1.  Об'єднання, союз двох або кількох монархічних держав під владою однієї династії. «У 1385 році литовський князь Ягайло уклав з польськими панами договір про унію (об'єднання) Литви з Польщею» (Історія СРСР, I, 1957,с. 93).
  2.   Назва міжнародних адміністративних союзів.

3.    Правління,( я ), сер. іст., політ. ( Словник української мови: в 11 томах. — Том 7, 1976. — Стор. 505 )

  1.  Час, період, протягом якого певна особа здійснює верховну владу над ким-, чим-небудь. Правління Людовіка XIV було часом найбільшого розквіту королівського самовладдя (абсолютизму) у Франції (Нова історія. Підручник для 8 кл., 1956,с. 43)

4.    Анархізм, у, чол.  (Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 42.)

  1.   Ворожа марксизмові дрібнобуржуазна політична течія, яка заперечує будь-яку державну владу, організовану політичну боротьбу і виступає проти революційної диктатури пролетаріату. «Між соціалізмом і анархізмом лежить ціла прірва, яку даремно намагаються показати неіснуючою.. газетні прислужники реакційних урядів» (Ленін, 10, 1949, 54).

                                      Завдання 3

В орфографічних  словниках звертається увага на форми родового та орудного відмінків ( Великий орфографічний словник сучасної української мови Меженко Ю.С. )

  1.  Князь, -я, ор. –ем
  2.  Повстанець, -я, ор. –нцем
  3.  Секуляризація, -ї, ор. –єю
  4.  Монархія, -ї, ор. –єю
  5.  Інквізиція, -ї, ор. –єю

                                      Завдання 4

1. Протест - під проте́стом зазвичай розуміють відносно відкриту реакцію на суспільну ситуацію: іноді на підтримку, але зазвичай проти неї.

«Громадянські протести можуть дестабілізувати сітуацію в Україні саме з цієї причини президент терміново повинен оголосити про продовження європейського курсу України і зробити все для цього можливе.» газета «День»

2. Партія - (від фр. partie = частка, частина)юридично оформлене об'єднання людей за політичним світоглядом, для досягнення конкретних цілей та захисту спільних інтересів.

«Досвід по казує, що у дільничних комісіях повинні бути представники різних політичних партій.»  газета «Волинь» 17 липня 2003 р.

4. Губерна́тор - офіційний представник влади, голова місцевого підлеглого уряду колонії, штату, території тощо.                                          

« Тому діючі губернатори від партій, які програли вибори, не можуть зараз диктувати свої умови співпраці партіям-переможцям, йдеться у заяві прес-служби блоку. »  газета « по-українськи »   04.04.2006

5. Пікетування – форма демонстрації,  мета якого висловлення протесту проти чого-небудь.

   «  Тиждень тому під Львівською обласною прокуратурою розпочала пікет ГО “Вартові закону”. » Газета «Ратуша»

                                            Завдання 5

  1.  Наукова лексика –  технології, аргумент, дослід, спостереження, зіставлення.

  1.  Професійна лексика (на основі історії) –  князь, скіфи кочівники, шабля, праща.

  1.  Офіційно-ділова лексика – бюлетень, держава, мітинг, вибори.

  1.  Експресивна лексика – щастя, гнів, любов, повага, радість.

      




1. ~о~амды~ денсаулы~ са~тау Курс- IV Уа~ыты ~за~ты~ы ~ 1 академиялы~ са~ат
2. а В отношении конкретного лица авторское право представляет собой совокупность исключительных прав на оп
3. на тему- ldquo;Активная продажаrdquo; Активная продажа ~ это инициатива продавцаконсультанта в ходе выявления
4. Доклад- Тимьян обыкновенный
5. Теоретические аспекты финансового менеджмента
6. 1213 Вопрос- Любимый Багаван пожалуйста дай объяснение кундалини
7. «A Farewell to Arms»
8. реферат Дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Київ 2003 Дисе.
9. ТЕМА 1 СУЩНОСТЬ И ФУНКЦИИ ФИНАНСОВ ОРГАНИЗАЦИЙ ПРЕДПРИЯТИЙ
10.  Задачи и основы физического воспитания студентов [3] 2
11. Утверждаю Зам
12. Французский язык в произведениях А.С. Пушкина
13. Гипотеза логическое строение гипотезы
14. ПРО ХЛЕБ И КАШУ. УРОК
15. Прогноз развития Российской экономики
16. Закон стоимости- сущность и функции Эволюция теории стоимости
17. Я живо помню свое детство мне были ведомы страшные вещи
18. Статья- Определение термина состояние в структуре динамического пространства сознания-тела.html
19. Тема 8 Інформаційні ресурси Загальна характеристика звіту про рух грошових коштів Звіт про рух грошових
20.  Розкрийте поняття предмет біологія і методи біологічних досліджень