Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лекція 32 Реєстр операційної системи Windows

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лекція 3.2. Реєстр операційної системи Windows.

1. Призначення реєстру Windows та його використання.

В операційній системі Windows відомості про параметри і налаштуваннях пристроїв і додатків зберігаються у глобальній базі даних, яка носить назву реєстр. У реєстрі знаходяться профілі всіх користувачів комп'ютера, відомості про конфігурацію конкретного комп'ютера, параметри встановлених програм та інша важлива інформація. Windows використовує ці відомості у процесі своєї роботи. Реєстр розташований у декількох файлах, які змінюються в процесі роботи операційної системи Windows. Доступ до реєстру захищений і контролюється редактором реєстру. Реєстр є основою операційної системи, являючи собою велику базу функцій і параметрів системи і рограм-ного забезпечення, що зберігається за адресою: % SystemRoot% \ System32 \ Conf ig

і в папці профілів користувачів комп'ютера (Ntuser. dat). Без реєстру робота операційної системи неможлива. Реєстр пов'язує і координує дії всіх елементів операційної системи і відповідає за її стабільну роботу. Саме тому треба бути максимально обережним при роботі з ним.

Реєстр Windows є:
• динамічним;
• ієрархічним;
• захищеним.

Динамічність реєстру проявляється в тому, що Windows і програми під час роботи постійно змінюють його вміст. Всі зміни, які були внесені до реєстру, відразу ж стають доступними для всіх інших працюючих додатків і утиліт. У реєстрі зберігаються всі налаштування програмного забезпечення і операційної системи, що дозволяє не  проводити повторного процесу конфігурації після перезавантаження системи. Структура реєстру є ієрархічною. Реєстр ділиться на декілька основних розділів, які носять назву піддерев (Subtrees). Піддерево містить безліч різних ключів (Keys), кожен з яких здатен містити в собі кілька підключей (Subkeys). Кожен ключ або підключ може мати кілька різних значень (Values).

Реєстр містить дані про пріоритети завдань, процесів або пристроїв системи. Крім того, в реєстрі знаходиться інформація про залежність різних складових операційної системи один від одного. Певні розділи реєстру містять інформацію про порядок завантаження системи - порядок ініціалізації, запуску та конфігурування драйверів, запуску сервісів і визначення пристроїв, закінчення завантаження та входу користувача в систему. Захищеність реєстру означає, що у нього присутня власна система безпеки, яка необхідна для захисту від несанкціонованого доступу і зміни, а також регулярної перевірки цілісності реєстру. Те, що додатки розміщують інформацію про власну конфігурацію в реєстр, має два аспекти: позитивний і негативний. Позитив полягає в тому, що реєстр дозволяє ефективно зберігати і використовувати інформацію. Негативний ефект проявляється у збільшенні розмірів реєстру. У міру установки і видалення додатків в реєстрі накопичується безліч непотрібних ключів, що може значно знизити продуктивність системи.

2. Вміст реєстру Windows.

Реєстр Windows ХР складається з п'яти основних піддерев, які носять імена кореневих розділів реєстру. Вся інформація, що знаходиться в реєстрі, ділиться за  допомогою піддерев на декілька логічних розділів. Піддерева реєстру містять величезну кількість розділів (ключів). Реєстр Windows ХР містить наступний перелік стандартних піддерев (табл. 3.2).

3. Призначення ключів реєстру Windows.

Як вже було згадано, ключі реєстру мають одне або кілька значень різних типів. В залежності від того, який тип буде використаний, значення ключа може бути двійковим, десятковим або шістнадцятковим числом, текстом ASCII або ж комбінацією з чисел і тексту. Опис типів значень ключів реєстру наведено в табл. 3.3.

4. Розташування реєстру.

Реєстр операційної системи знаходиться в декількох файлах, імена та місце розташування яких наведено в табл. 3.4.

5. Внесення змін в реєстр Windows.

Для зміни якихось значень в реєстрі використовуються редактори реєстру. Найчастіше використовується утиліта regedit, що входить до складу операційної  системи Windows. Для її запуску потрібно виконати команду ПускВиконати і у вікні набрати regedit. Головне вікно програми представлено на рис. 3.5. Використовуйте редактор реєстру, тільки якщо ви точно знаєте, що потрібно зробити і до яких результатів це може призвести. Пам'ятайте, що редактор не перевіряє правильність програмування параметрів, тому навіть при опечатці будь-яка зміна буде збережена, що може призвести до небажаних наслідків. Сам по собі реєстру не відновиться, і  операційна система може відмовитися завантажуватися. Існують певні методи відновлення реєстру з резервних копій, виправлення помилок реєстру і видалення непотрібних ключів, проте найкращий спосіб - не редагувати реєстр, якщо ви не знаєте напевно, що конкретно потрібно робити. Якщо ви змінюєте реєстр операційної системи за допомогою редактора, то ніхто не зможе гарантувати, що Windows буде після цього коректно працювати. З цієї причини перш за все зробіть резервну копію реєстру або навіть всього розділу з операційною системою.

Головне меню програми містить наступні пункти: Файл, Правка, Вид, Избранное і Справка. У пункті меню Файл можна експортувати реєстр в файл цілком або частково, завантажувати резервну копію реєстру з файлу, редагувати реєстр на віддаленій ПЕОМ.

У пункті Правка можна проводити пошук необхідних ключів і значень в реєстрі, створювати нові ключі і присвоювати їм значення, а також встановлювати доступ на редагування реєстру для користувачів. У пункті меню Вид можна змінити зовнішній вигляд головного вікна програми. Пункт меню Избранное аналогічний такому ж пункту в Internet Explorer. Сюди можна додати гілки реєстру, які найбільш часто використовуються, щоб потім швидко до них звернутися. При запуску regedit. exe, з'являється структура реєстру, схожа на Проводник Windows. Ліворуч буде відображено дерево розділів, а праворуч - список вкладених ключів та їх значення. Всі доступні розділи знаходяться в одному кореневому розділі Мій комп'ютер у вікні реєстру. Робота з окремими ключами в редакторі схожа з роботою у  Проводнику, проте зверніть увагу на те, що в правій частині вікна не з'являються значки окремих розділів. Якщо ви натиснете плюс або ж два рази клацнути на значку окремого розділу, то зможете послідовно розвертати розділи реєстру, поки не доберетеся до потрібного вам ключа. Щоб змінити ім'я розділу, клацніть на ньому правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть відповідний пункт (також можна просто натиснути F2).

Можливо експортувати всю структуру реєстру в спеціальний файл з розширенням REG для подальшого вивчення або відновлення. Щоб призвести таку операцію, виберіть пункт Експорт у підменю Файл редактора. Можна експортувати як весь реєстр, так і окремий розділ (вибравши відповідний параметр у процесі збереження). Врахуйте, що скасувати будь-яку вашу дію не вийде, так що будьте обережні в процесі редагування.

6. Вміст REG-файлу.

Файл реєстру має стандартну структуру, відхилення від якої не допускається. На самому початку REG-файлу знаходиться рядок REGEDIT 4 або Windows Registry Editor Version 5.00. Якщо він відсутній, то операційна система буде сприймати файл як текстовий. Якщо такий рядок є, то ви можете імпортувати значення, двічі клацнувши на файлі. Після рядка Windows Registry Editor Version 5. 00 (або REGEDIT 4) повинен знаходитися пробіл, після якого розташовуються ключі, які необхідно додати до реєстру. Ім'я окремого розділу полягає у квадратні дужки. Для кожного імені розділу повинна бути виділений окремий рядок у файлі. Імена параметрів розташовані по одному в рядку, відразу за ім'ям розділу, в лапках, а поруч з ними повинні бути розташовані їх значення. Значення параметрів повинні бути записані в лапках, значення параметрів типу Dword - у вигляді шістнадцяткового рядка dword: 00000000, значення двійкових параметрів - в шістнадцятковій системі у вигляді рядка: hex: 14,00,00,00. Якщо у значенні рядкового параметра присутній символ \, то при експорті файлу реєстру він буде замінений парою таких символів. Даний символ потрібний для установки переносу занадто довгих рядків. Ім'я будь-якого розділу або підрозділу повинно бути написано повністю і в окремому рядку. У проміжку між описами розділів і в кінці файлу (зверніть на це увагу) повинно знаходитися по одному порожньому рядку.

Символ @ означає використання параметра, встановленого за замовчуванням.

Щоб видалити конкретний розділ чи параметр, поставте перед його назвою знак -.




1. Как мы весну выручали вечер взаимодействия детей родителей и педагогов Вводная часть Ведущая-
2. Мастер своего дела Дальнего востока на базе ПГУ им
3. тема земельного права и источники земельного права.html
4. х годов над Европой нависла угроза возникновения второй мировой войны.
5. Растительный мир Украины
6. Чувашская государственная сельскохозяйственная академия Кафедра Автомобили тракторы и автомобильное х
7. Business
8. реферат диссертации на соискание ученой степени кандидата экономических наук Москва ~
9. Вариант 2753197 1
10. Они путешествуют чтобы видеть другие страны и континенты чтобы обнаружить различные способы жизни встре
11. Судини і нерви голови шиї тулуба верхніх і нижніх кінцівок 1
12. Дни Турбиных повести
13. Основы инвестирования
14. Иван Дед Мороз Снегурочка Саша Секретарша Деда Мороза Маха Телохранитель Снегурочки Стёпа Тём.html
15. Тема- Расчет договорной цены строительства.html
16. які помилка яка виникає в PL-pgSQL перериває виконання функції та зовнішні транзакції
17. Информатика 20092010 уч
18. пассивных бухгалтерских счетах ведется учет расчетов с различными организациями или отдельными лицами т
19. По внешнему виду представляет собой стерильный раствор для инъекций от желтого до коричневого цвета.
20. ВАРИАНТ 3 Затраты предприятия на производство продукции представлены в табл