Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЕКЦІЯ 12 ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ- 1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

ЛЕКЦІЯ 12

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ:

1.Суть і законодавче регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні.Види та принципи здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

2.Стратегія зовнішньоекономічної діяльності.

3.Зовнішньоторговельна діяльність. Основні та супутні операції зовнішньоторговельної діяльності.

4.Суть та форма зовнішньоекономічного контракту

Суть і законодавче регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні. Види та принципи здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства - одна із сфер його господарської діяльності, пов'язана із виходом на зовнішні ринки та функціонуванням на них, створенням спільних підприємств, здійсненням валютно-фінансових та кредитних операцій.

Відповідно до положень Господарського кодексу України підприємства мають право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, яка є частиною зовнішньоекономічної діяльності України і регулюється законами України. Всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають рівні права щодо будь-яких її видів незалежно від форми власності та інших ознак після державної реєстрації їх як учасників зовнішньоекономічної діяльності.

До зовнішньоекономічної діяльності підприємства належить:

  •  експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили;
  •  надання послуг іноземним суб'єктам господарської діяльності, у тому числі: виробничих, транспортно-експедиційних, страхових, консультаційних, маркетингових, експортних, посередницьких, агентських, консигнаційних, управлінських та ін.;
  •  наукова, науково-технічна, науково-виробнича, виробнича, навчальна та інша кооперація з іноземними суб'єктами господарської діяльності;
  •  міжнародні фінансові операції та операції з цінними паперами;
  •  кредитні та розрахункові операції між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності  та  іноземними  суб'єктами господарської діяльності;
  •  створення банківських, кредитних та страхових установ на території України та за її межами;
  •  спільна підприємницька діяльність, що охоплює створення спільних підприємств різних видів і форм, проведення спільних господарських операцій та спільне володіння майном як на території України, так і за її межами;
  •  підприємницька діяльність, пов'язана з наданням ліцензій, патентів, ноу-хау, торговельних марок та інших нематеріальних об'єктів власності;
  •  організація та здійснення діяльності, пов'язаної з проведенням виставок, аукціонів, торгів, конференцій, симпозіумів, семінарів та інших подібних заходів, що здійснюються на комерційній основі, з участю суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності;
  •  організація та здійснення оптової, консигнаційної та роздрібної торгівлі на території України за іноземну валюту;
  •  орендні, у тому числі лізингові операції;
  •  операції з придбання, продажу та обміну валюти на валютних аукціонах і біржах та на міжбанківському валютному ринку;
  •  інші види зовнішньоекономічної діяльності, не заборонені законами України.

Загалом зовнішньоекономічна діяльність підприємства (ЗЕД) поділяється на такі види:

  •  зовнішньоторговельна діяльність;
  •  виробнича кооперація;
  •  інвестиційне співробітництво;
  •  валютні і фінансово-кредитні операції;
  •  спільне підприємництво.

Однак вихід підприємств України на світовий ринок ускладнений внаслідок дії деяких чинників, які гальмують укладення угод. До таких чинників належать:

1)  недостатня стабільність банківсько-фінансової системи;

2)  затримка виплати платежів за інвестованим іноземним капіталом;

3)  складність функціонування спільних підприємств;

4)  відсутність чіткого правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

5)  зниження ролі спеціалізованих органів  зовнішньої торгівлі і нестача кваліфікованих кадрів.

Підприємницькі структури, які проводять господарську діяльність на території України, при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності керуються такими принципами:

  •  суверенітету народу України у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності;
  •  свободи зовнішньоекономічного підприємництва;
  •  юридичної рівності і недискримінації;
  •  верховенства закону;
  •  захисту інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності;
  •  еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу при ввезенні та вивезенні товарів.

Стратегія зовнішньоекономічної діяльності.

Стратегія зовнішньоекономічної діяльності передбачає обґрунтування довгострокових цілей фірми у спектрі її зовнішньоекономічних інтересів.

Вихідною умовою стратегії зовнішньоекономічної діяльності є її узгодження зі стратегічною метою фірми - максимізація прибутків, збільшення частки ринку, виживання; а також зв'язок зі стратегією конкурентних переваг: низьких витрат, диференціації, диверсифікації.

Стратегія зовнішньоекономічної діяльності для різних фірм може відрізнятися за способом її реалізації:

•розміщення капіталу в країнах з відносно низькими податковими квотами;

•участь у міжнародному концерні, підприємства якого розташовані в різних країнах;

• використання лізингу у фінансуванні зовнішньоекономічних операцій та ін.

Досягнення довгострокових цілей зовнішньоекономічної діяльності залежатиме від повноти врахування всіх можливих чинників зовнішньоекономічної діяльності, як зовнішніх (національної зовнішньоекономічної політики, чинників міжнародних ринків та ринків інших країн), так і внутрішніх (інформаційного забезпечення зовнішньоекономічної діяльності, обізнаності щодо проблем міжнародного маркетингу, міжнародної торгівлі).

Для оцінки варіантів виходу фірми на зовнішній ринок мають значення не тільки ємність ринку певної країни, але й її транспортна інфраструктура, наявність сировинно-матеріальних ресурсів, кваліфікованої дешевої робочої сили, доцільність інвестицій, юридична захищеність.

Зовнішньоторговельна діяльність. Основні та супутні операції зовнішньоторговельної діяльності.

Основним видом зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні є зовнішньоторговельна діяльність, хоча є відчутними спроби активізувати інші її види і форми.

Зовнішньоторговельна діяльність - це підприємницька діяльність у галузі міжнародного торговельного обміну.

Правом здійснення зовнішньоторговельної діяльності володіють всі вітчизняні суб'єкти, за винятком випадків, передбачених законодавством України, їм надається можливість вступати в переговори із зарубіжними партнерами, відкривати рахунки в банках, укладати від свого імені експортні та імпортні контракти, за які вони несуть повну матеріальну відповідальність і приймають на себе зовнішньоторговельні ризики.

Підприємства самостійно здійснюють вибір іноземного партнера, номенклатури товарів для експортно-імпортної угоди, визначення ціни та вартості угоди, обсягу поставок.

У міжнародній торгівлі існує 4 основних види зовнішньоторговельних операцій, які здійснюють і вітчизняні підприємства:

  •  експорт - вивіз товару, робіт, послуг, результатів інтелектуальної власності, а також виключних прав на них, з території України без зобов'язань про їх зворотний ввіз;
  •  імпорт - ввіз товарів, робіт, послуг та ін. на територію України без зобов'язань щодо їх зворотного вивозу;
  •  реекспорт - зворотний вивіз раніше ввезеного з-за кордону товару без будь-якої його переробки в країні;
  •  реімпорт  -   зворотний ввіз раніше вивезеного із країни товару, який не піддавався переробці за кордоном.

Зовнішньоторговельні операції можуть здійснюватись як безпосередньо між експортером та імпортером, так і за участю посередників.

Операціями, які є супутніми до основних, у разі виходу підприємства на світовий ринок, є операції по:

забезпеченню просування товару від продавця до покупця;

• своєчасному наданню зовнішньоторговельних послуг -транспортних, експедиторських, страхових, банківських;

• здійсненню платіжно-розрахункових операцій;

• збору та аналізу комерційної та валютно-фінансової інформації про кон'юнктуру зовнішніх товарних і грошових ринків.

Організація зовнішньоторговельної діяльності розпочинається з пошуку та вибору іноземного партнера-контрагента. Від правильності цього вибору в кінцевому підсумку залежить ефективність зовнішньоторговельної діяльності. На жаль, досить часто контрагентами вітчизняних підприємств виступають або випадкові партнери, або ті, з якими встановились тривалі зовнішньоторговельні зв'язки.

Для прийняття правильного рішення необхідно оцінити потенційного партнера на фоні інших фірм, тобто провести аналіз його діяльності або самостійно, або із залученням спеціалістів у цій галузі. Таким аналізом займаються державні органи, торгівельні палати, біржі, банки, торговельні представництва, консультаційні фірми тощо.

Вони також аналізують ємність та структуру ринку, на який планується вихід.

Вибір потенційних партнерів здійснюється на основі дослідження показників діяльності фірми, які поділяються на абсолютні та відносні.

Абсолютні показники характеризують масштаб операцій фірми, її виробничу потужність, результати виробничо-збутової діяльності. Такі дані містяться в оперативній та фінансовій звітності фірми (прибуток, обсяг продажу та ін.).

Відносні показники відображають співвідношення абсолютних показників або співвідношення, одержані розрахунковим шляхом (рентабельність продажу, рентабельність основного капіталу, середня норма рентабельності).

 Суть та форма зовнішньоекономічного контракту.

Зовнішньоекономічні відносини здійснюються за допомогою укладення угоди (контракту) між контрагентами. Суть зовнішньоекономічного контракту зафіксована в Законі України «Про зовнішньоекономічну діяльність», де зазначається, що під зовнішньоекономічним договором розуміють матеріально обумовлену угоду двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямовану на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Зовнішньоекономічні контракти мають певну форму:

  •  Преамбула (номер, місце, дата підписання контракту, діючі сторони).
  •  Предмет контракту - вид угоди (купівля-продаж, підряд, оренда, надання послуг), базові умови поставки, найменування, кількість, основні характеристики товару.
  •  Ціна та загальна сума контракту - сума грошей у валюті ціни або валюті платежу, яку покупець сплачує продавцеві за товар на певних базисних умовах поставок у певний пункт (валюта ціни -валюта, в якій визначається ціна контракту; валюта платежу - валюта, в якій має бути сплачено зобов'язання покупця).
  •  Термін постачання товару - узгоджені сторонами дата поставки (в разі поставки товару однією партією) або дати поставки (якщо передбачено поставку декількох партій товару).
  •  Умови платежів - узгоджені контрагентами умови, терміни, валюта платежу, способи і порядок розрахунків.
  •  Пакування і маркування товарів - умови пакування та маркування, які повинні забезпечити цілісність вантажу при перевезенні та його ідентифікацію.
  •  Претензії та санкції - порядок і терміни заяви претензій покупця до продавця у зв'язку з порушенням умов контракту, штрафні санкції за недобросовісне виконання зобов'язань у формі недотримання термінів поставок або невідповідності товару за якісними характеристиками та кількісною недостачею.
  •  Форс-мажор - передбачувані контрактом дії контрагентів у випадку виникнення обставин нездоланної сили (стихійні лиха, пожежі та ін.).
  •  Арбітраж - указаний в контракті порядок розв'язання спірних питань між сторонами за допомогою господарського суду.
  •  Інші умови - крім основних умов контракту, сторони можуть також узгодити на свій розсуд інші взаємні права та обов'язки.
  •  Юридичні адреси сторін - заключний розділ зовнішньоекономічного контракту, в якому зазначаються юридичні адреси сторін, тобто повна фірмова назва, місцезнаходження та поштові реквізити.




1. 2 2 Пересдача п-з и контрольной экзамен 4
2. Реферат- Яркость
3. Тема- ДИКИЕ ЖИВОТНЫЕ
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук1
5. реферату- Фактори що сприяють забрудненню біосфери України
6. Реферат- Проектирование датчика
7. В настоящее время существуют разнообразные методические подходы к оценке качества медицинской помощи
8. Учебное пособие- Виды цветников и садиков
9. История России - возможности изучения
10. элитарное происходит от слова
11. ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКА ЗАЛОМЛЕННЯ СКЛЯНОЇ ПЛАСТИНКИ ЗА ДОПОМОГОЮ МІКРОСКОПА
12. плаваючих кварталів виходячи з наступних даних- Період місяць-рік.
13. I Анализ сущности инфляции История инфляционных процессов Сущность инфляции в разных экономических школ
14. 1 Государственная наблюдательная сеть
15. Реферат Электронная коммерция Выполнил- студент Гончаренко Александр Сергеевичгруппа К301
16. Розрахунок блискавкозахисту виробничих приміщень
17. Курсовая работа- Організація пасажирських перевезень
18. Расчет и конструирование стальных несущих элементов.html
19. 102013г ~ 2 трлн 79581 млрд
20. члены органов управления эмитента или профессионального участника рынка ценных бумаг связанного с этим эм