Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

КостаКонкордія12 Висновок15 Використані джерела16 ВСТУП Транспортом загального користув

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

15

Зміст

ВСТУП 2

Залізничний транспорт. Основна характеристика 3

Залізничні аварії 6

Під Запоріжжям з рейок зійшли вагони з туристами 7

У Хорватії потяг на переїзді протаранив автобус 7

Аварія в Іспанії 8

Поїзд наїхав на бус з людьми: водій загинув 9

Аварії на морському транспорті 10

Морські аварії 12

Катастрофа «Коста-Конкордія» 12

Висновок 15

Використані джерела 16


ВСТУП

Транспортом загального користування щорічно в Україні перевозиться понад 3 млрд т вантажів, у тому числі велика кількість небезпечних. 60 % вантажних перевезень припадає на залізничний транспорт, 26 % — на автомобільний і 14 % — на річковий і морський.

Великою небезпекою для життя і здоров'я людей є перевезення (до 15 % від загального обсягу вантажів) вибухонебезпечних, хімічних, радіоактивних, легкозаймистих та інших речовин.

Загроза виникнення аварій на транспорті зростає у зв'язку зі скороченням оновлення основних фондів усіх видів транспорту, високого рівня (50 % і більше) зносу транспортних засобів, використання транспортних засобів, що підлягають списанню.


Залізничний транспорт. Основна характеристика

Особливо небезпечні аварії на залізничному транспорті, враховуючи густу сітку залізниць і велику щільність населених пунктів України. При перевезеннях залізницею радіоактивних, отруйних і сильнодіючих речовин та виникненні аварійних ситуацій це може призвести до радіоактивного забруднення навколишнього середовища і небезпечного опромінення людей, сільськогосподарських тварин, а при проникненні небезпечних хімічних речовин у навколишнє середовище — до хімічного зараження повітря, ґрунту, води і гострого отруєння населення і сільськогосподарських тварин. Дуже небезпечна обстановка може скластися при аварії на території залізничної станції, тому що поблизу станції розташована забудова населеного пункту з високою щільністю населення, зосереджено велику кількість вагонів з різноманітними вантажами і людьми.

Тому уряд нашої країни прийняв ряд законодавчих актів щодо забезпечення безпеки на залізничному транспорті.

Витяг з наказу Міністерства інфраструктури України від від 14 червня 2011 року № 142 «Про затвердження Положення про класифікацію транспортних подій на залізничному транспорті України» :

«  Причини транспортних подій:

  1.  технічні - конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність рухомого складу та об'єктів інфраструктури залізничного транспорту; неякісне розроблення або відсутність проектної документації на будівництво, реконструкцію рухомого складу та об'єктів інфраструктури залізничного транспорту; неякісне виконання ремонтних та будівельних робіт; недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки руху; незадовільний технічний стан рухомого складу та об'єктів інфраструктури залізничного транспорту, інші;
  2.  організаційні - незадовільне функціонування, недосконалість або відсутність системи управління безпекою руху; недоліки під час навчання персоналу залізничного транспорту безпечній організації поїзної та маневрової роботи, у тому числі: відсутність або неякісне проведення інструктажу; допуск до роботи без навчання та перевірки знань з питань безпеки руху; неякісне розроблення, недосконалість інструкцій з безпеки руху або їх відсутність; відсутність у посадових інструкціях визначення функціональних обов'язків з питань безпеки руху; порушення режиму праці та відпочинку; відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (профвідбору); залучення до роботи працівників не за спеціальністю (професією); порушення технологічного процесу; порушення вимог безпеки під час експлуатації рухомого складу та об'єктів інфраструктури залізничного транспорту; порушення трудової і виробничої дисципліни, у тому числі: невиконання посадових обов'язків; невиконання вимог інструкцій з безпеки руху; інші;
  3.  психофізіологічні - алкогольне, наркотичне сп'яніння, токсикологічне отруєння; низька нервово-психічна стійкість; незадовільні фізичні дані або стан здоров'я;
  4.  інші причини.

Відповідно до територіального поширення, дезорганізації руху та обсягів технічних і матеріальних ресурсів, що необхідні для ліквідації наслідків транспортних подій:

  1.  до загальнодержавного рівня відноситься транспортна подія, яка розвивається на території двох і більше залізниць або загрожує транскордонним перевезенням, чи внаслідок якої повна перерва у русі (у випадку неможливості об'їзду місця події іншими ділянками залізниць) вантажних поїздів на транзитних напрямках багатоколійної або одноколійної дільниці становить понад 48 годин, а пасажирських поїздів на міжнародних напрямках - понад 24 години, а також коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості окремої залізниці;
  2.  до регіонального рівня відноситься транспортна подія, яка розгортається на території двох і більше дирекцій залізничних перевезень однієї залізниці або загрожує перенесенням на територію суміжної залізниці, а також коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості підрозділів залізничного транспорту, територіально розташованих у межах цих дирекцій;
  3.  до місцевого рівня відноситься транспортна подія, яка виходить за межі окремого об'єкта, загрожує поширенням самої події або її вторинних наслідків на довкілля, сусідні об'єкти, інженерні споруди, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості відокремлених структурних підрозділів залізничного транспорту, територіально розташованих у межах однієї дирекції;
  4.  до об'єктового рівня відносяться всі транспортні події, які не підпадають під зазначені визначення.»


Залізничні аварії

Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця» ) у січні -липні поточного року зафіксувала на своїх підприємствах 355 транспортних пригод , що на 11 пригод менше , ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомили в прес -центрі « Укрзалізниці».

Як наголошується в повідомленні , кількість серйозних подій також скоротилося - до 13 з 17 роком раніше.

Разом з тим , кількість пригод на залізничних коліях та переїздах залишилося без змін - 46 випадків . «В результаті ДТП загинули 10 людей , травмувалися п'ятеро » , - повідомили в «Укрзалізниці ».

Як зазначили у відомстві , основною причиною пригод залишається неуважність водіїв і порушення ними правил руху. «Один з останніх прикладів . 2 серпня на переїзді перегону Акимівка - Тащенак легковий автомобіль зіткнувся з локомотивом : водій намагався проїхати через перехід , незважаючи на заборонний сигнал світлофора і звукові заборонні сигнали. На щастя , загиблих і травмованих внаслідок цього випадку немає і автомобіль підлягає ремонту » , - розповіли в« Укрзалізниці ».

Як повідомляв УНІАН, у січні -квітні 2013 року на залізничних переїздах сталося 20 дорожньо -транспортних пригод , в яких були травмовані 5 і загинули 4 людини. У червні «Укрзалізниця» прийняла додаткові заходи безпеки у зв'язку з підвищенням температури повітря.

Україна має розвинену мережу залізниць , експлуатаційна довжина яких складає більше 22 тис. км . Дві третини українських залізничних ліній обладнані сучасними засобами управління , диспетчерською централізацією і автоблокуванням . Українські залізниці безпосередньо межують і взаємодіють із залізницями Росії , Білорусі , Молдови, Польщі , Румунії , Словаччини , Угорщини та забезпечують роботу з 40 міжнародними залізничними переходами , а також обслуговують 18 українських морських портів Чорноморсько- Азовського басейну.

Під Запоріжжям з рейок зійшли вагони з туристами

4 серпня 2013 року, в Запорізькому районі сталася надзвичайна подія. З рейок зійшов поїзд, повідомляє Держслужба НС України. Аварія сталася під час руху пасажирського потяга № 225 сполученням "Дніпропетровськ-Євпаторія". Під час маневрових робіт на станції, які виконувалися  на швидкості 5-7 км/год, стався схід із рейок двох пасажирських вагонів (останнього – двома колісними парами, передостаннього – чотирма) без перекидання та нахилу вагонів.

Тисячі пасажирів застрягли на вокзалі в Криму через аварію поїзда під Запоріжжям – Крим. Біля Сімферопольського вокзалу зібрались залізничні "затори". Аварія потяга під Запоріжжям спричинила залізничні "затори" у Криму Тисячі пасажирів застрягли на залізничному вокзалі Сімферополя. Поїзди прибувають та відправляються з чотиригодинним запізненням. Люди в очікуванні потягів зібрались на пероні Сімферопольського залізничного вокзалу. "Запізнився на дві години п'ятдесят хвилин з Воронежа сюди, а коли він тепер буде відправлятися назад, ми й гадки не маємо. Не попереджують, коли хоча б буде відправлятися. Бо неможливо ні в туалет відійти, ні з дитиною кудись сходити, може бути, зараз його оголосять, і через 15 хвилин доведеться їхати", - нарікає жителька Воронежу Ніна Краснобрижая. Причиною залізничних "заторів" стала нічна аварія на залізниці у Запорізькій області. Поблизу станції Канкринівка через обрив піддона двигуна локомотива зійшли з рейок два останні вагони потяга Дніпропетровськ-Євпаторія. Проте поки залізничники ставили вагони на рейки, збився розклад інших двох десятків поїздів кримського напрямку.

У Хорватії потяг на переїзді протаранив автобус

13 постраждалих. Хоча як повідомляють рятувальники, жертв і постраждалих немає, на час проведення відновлювальних робіт рух здійснюється по одній колії.

Аварія в Іспанії

Жахлива аварія поїзда в Іспанії стала наймасштабнішою за останні 40 років

Масштабна аварія поїзда в Галісії, в якій загинули 77 осіб, стала найбільшою в Іспанії за останні 40 років. Найбільша ж залізнична катастрофа сталася в Іспанії 3 січня 1944 на маршруті Паленсія-Ла Корунья. Тоді, за різними оцінками, загинули від 78 до 500 осіб. Ще одна трагедія, яка забрала життя 77 людей, трапилася 21 липня 1972 р. на маршруті Кадіс-Севілья. Як повідомлялося раніше, аварія потяга в Галісії трапилася 24 липня 2013 р. неподалік від залізничної станції міста Сантьяго-де-Компостела, столиці іспанського автономного співтовариства Галісія. У результаті аварії всі вагони поїзда перекинулися, передостанній вагон був повністю зруйнований. Загалом в поїзді на момент аварії було 218 пасажирів. За останніми даними, в результаті аварії загинуло 77 осіб, щонайменше 130 отримали поранення. За деякими даними, причиною аварії стало значне перевищення швидкості. Поїзд у момент аварії рухався зі швидкістю понад 200 кілометрів на годину, хоча на цій ділянці максимальна дозволена швидкість 80 кілометрів на годину.

Поїзд наїхав на бус з людьми: водій загинув

27 липня, у Чернівцях на залізничному переїзді на вулиці Хотинській сталася жахлива аварія.

За повідомленням кореспондента vidido.ua, 25-річний чернівчанин, який керував автомобілем «Фольксваген», коли був заборонений сигнал світлофора вирішив об'їхати шлагбаум і не встиг. Авто потрапило під поїзд.

Аварія трапилася після 7 години ранку.

Як передає очевидець аварії, бус дуже сильно пом'яло. Водій машини не вижив.


Аварії на морському транспорті

Корабельна аварія (катастрофа) — аварія морського (річкового) об'єкта, внаслідок якої він затонув або сталося його повне конструктивне зруйнування.

Зіткнення морських (річкових) об'єктів — зближення морських (річкових) об'єктів до фізичного контакту між ними, яке супроводжується завданням шкоди цим об'єктам, їх технічним засобам, вантажу, екіпажу і пасажирам.

Зіткнення морського (річкового) об'єкта з нерухомим об'єктом зіткнення і морського (річкового) об'єкта із стаціонарними береговими спорудами, яке супроводжується завданням шкоди морському (річковому) об'єкту, його технічним засобам, вантажу, екіпажу і пасажирам, а також береговим спорудам.

Катастрофа може статися в порту (пристані) або в умовах руху судна по річці, акваторії моря (озера).

Основними причинами загибелі кораблів є посадка на рифи, зіткнення з іншим судном або із палями мостів, перекидання, пожежа витікання небезпечних речовин, порушення норм експлуатації та правил безпеки, помилкові функціональні дії команди та інше. Складна обстановка може виникнути при швидкоплинності аварійної ситуації, особливо у відкритому морі.

Найбільша небезпека виникає тоді, коли виходять з ладу спускові пристрої. Причиною цього може бути швидкоплинність аварії, раптове перекидання корабля чи його надмірний крен. Неможливість покинути в таких випадках корабель призводить до того, що пасажири втрачають шанси на порятунок і потрапляють в надзвичайно складну ситуацію.

Зниження рівня безпеки перевезення пасажирів і вантажів на водному транспорті в Україні в останні роки визначалось: збільшенням числа порушень правил водіння суден, технічної експлуатації, зниженням якості ремонту, зупинкою будівництва суден нового покоління. Середній вік суден — 22 роки, а за останні 11 років

Чорноморське пароплавство не закупило жодного судна. Зараз десятки морських суден з екіпажами переважно без засобів існування перебувають в іноземних портах, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації на цих суднах.

За наслідками аварії на морському транспорті (АМП) класифікуються на:

  1.  дуже серйозні аварії;
  2.  серйозні аварії;
  3.  морські інциденти (серйозні інциденти);
  4.  інциденти.

До дуже серйозних аварій належать АМП, що спричинили:

  1.  загибель судна або таке його конструктивне руйнування, після якого проведення відновлювального ремонту недоцільне (катастрофа);
  2.  залишення судна в морі екіпажем і пасажирами;
  3.  людські жертви, загибель або зникнення людини із судна;
  4.  зникнення судна безвісти, тобто відсутність будь-яких відомостей про судно протягом трьох місяців, а якщо одержання відомостей могло бути затримано внаслідок воєнних дій, то протягом шести місяців;
  5.  сильне забруднення навколишнього природного середовища самим судном або в результаті пошкодження судном підводних трубопроводів, берегових споруд тощо.


Морські аварії

Морські катастрофи мають таку ж довгу історію, як і саме мореплавство. Особливо трагічними ставали аварії пасажирських судів в першій половині XX століття, тому що саме тоді найбільші морські держави приступили до будівництва великих лайнерів.

Катастрофа «Коста-Конкордія»

Коста Конкордія  круїзне судно класу Конкордія, належить італійській круїзній компаніїCosta Crociere. Прийнято в експлуатацію в 2006. Судно здійснювало круїзне плавання в Середземному морі за маршрутомЧівітавеккіяСавонаБарселонаПальма-де-МайоркаТунісПалермоЧівітавеккія.

Ввечері 13 січня 2012, поблизу західного узбережжя Італії, судно зачепило дном підводні скелі, пропороло борт та напівзатонуло, лягло на правий борт, що ближче до берега. На мілководді поблизу острова Джиліо. Судно наблизилось на небезпечну відстань до берега — 200 метрів.

Лайнер належить до класу великих круїзних кораблів. Його водотоннажність 112 тисяч тонн. Довжина лайнера становить 290 метрів, ширина — 35,5 метра.

Максимальна швидкість корабля 23 вузли, круїзна швидкість — 21,5 вузла. Судно обладнане стабілізаторами качки.

На лайнері 17 палуб, з них 14 — пасажирських.

На борту лайнера працює екіпаж чисельністю 1,1 тисячі осіб.

На судні розташовані 1,5 тисячі кают для 3 тисяч пасажирів. Площа кают становить від 16,7 до 44,8 квадратних метрів, 12 з них обладнані для інвалідів. У каютах є телевізор, телефон, кондиціонер, ванна кімната з ванною і душем.

Унікальною особливістю лайнера є 2-рівнева фітнес-зона площею більше 2 тисяч квадратних метрів з чотирма басейнами, два з яких розташовані під зсувними скляними дахами, що дозволяє приймати сонячні ванни навіть взимку, біговою доріжкою (170 метрів), спортмайданчиками.

На судні розташовані концертний зал Зе Атена Театр (у трьох рівнях), 4Д кінотеатр, художня галерея і невелика бібліотека. Для відпочинку пасажирів відкрито казино Барселона, ​​працюють ігрові автомати, диско-клуб, інтернет-центр, кімната карткових ігор, кімната відеоігор, бутики.

На борту лайнера є два основних ресторани — Мілано та Рома з двома змінами харчування, а також альтернативний ресторан Клаб Конкордія за додаткову плату і два ресторани Самсара (по 100 місць) з низькокалорійним меню. На кораблі розміщені цілодобовий ресторан з шведським столом Паріджі Буффет Ресторан, 13 барів і кафе, спорт-бар, коньячний і сигарний бар.

22 листопада 2008 при вході в гавань Палермо Коста Конкордія внаслідок сильних поривів вітру наштовхнулась на портові укріплення. Корпус судна одержав неважкі пошкодження.

Катастрофа 2012

13 січня о 19:00 за  Коста Конкордія залишив порт Чівітавеккія і взяв північно-західний курс уздовж узбережжя області Тосканана Савону. На борту знаходилось всього 4234 осіб (3216 з котрих пасажири). Серед пасажирів було 989 італійських громадян, 566 німців, 462 французи, 120 громадян США[4], 108 росіян, 77 австрійців, 69 швейцарців, 45 українців та інші.

Близько 21:30 за  поблизу італійського острова Джильо в Тірренському морі корабель зачепив дном одну з підводних скель, внаслідок чого в днищі утворилась тріщина довжиною близько 70 метрів, через котру в трюм корабля стала поступати вода. Близько 22:30 ЦЄЧ судно сіло на прибережну скелясту мілину острова Джильо, нахилилося на правий борт та через декілька годин лягло на бік.

Рятівні роботи на борту не були організовані належним чином. Сама процедура доставки пасажирів з борту судна та берег тривала до 8:30 годин ранку наступного дня. Багато механізмів по спуску рятівних ботів на воду не спрацювали. Команда виявилася недостатньо підготовленою. Серед пасажирів на судні виникла паніка. Багато пасажирів пострибали за борт у воду, щоб самостійно досягти берега. 150 їх були підняті з води судами берегової оборони.

Внаслідок цього серед пасажирів та екіпажу є жертви. Станом на 29.01.2012, знайдено тіла 17 загиблих, ще 15 пасажирів вважаються безвісти зниклими, в тому числі інваліди та 5-річна дитина. Поранення отримали близько 80 людей. Вони доставлені в лікарні міст Орбетелло іГроссето. Двоє з них знаходяться в критичному стані

Під час рятувальної операції судно охоронялося від можливих грабіжників, оскільки на його борту за даними місцевої влади залишилися матеріальні цінності, в сейфах кают перебували гроші, коштовності і документи пасажирів, а в барах їжа та алкогольні напої.

Наслідки

За оцінками експертів, власник затонулого лайнера італійська компанія Costa Crociere зазнає збитків приблизно на 1,5 млрд євро.[8] Вартість самого судна оцінюється в 500 млн євро. Крім того, компанії потрібно виплатити пасажирам різні компенсації, розмір яких складе близько 1 млрд євро. Це відчутний удар по всій галузі круїзних перевезень Італії.

Через аварію Costa Concordia узбережжю Тоскани загрожує екологічна катастрофа. З танків судна в море може вилитися 2.380 тон залишків пального та нафтопродуктів, з котрих 2.200 тон корабельного мазуту. Також кожної миті очікується сповзання корабля на більшу глибину внаслідок хвилювання моря, що значно ускладнює інженерно-рятувальні роботи.


Висновок

Основними причинами аварій та катастроф на залізничному транспорті є:  несправності колій рухомого складу; засобів сигналізації, блокування; помилки диспетчерів; неуважність та недбальство машиністів.

Найчастіше виникають надзвичайні ситуації при сході рухомого складу з колій, зіткненнях, наїздах на перепони на переїздах, при пожежах та вибухах безпосередньо у вагонах. Не виключаються розмиви залізничних колій, обвали, осипи, зсуви, затоплення. При перевезенні небезпечних вантажів стаються вибухи, пожежі.

За останні роки різко зменшилося оновлення основних фондів залізничного транспорту. Ступінь зношення пасажирських вагонів складає 60%. Відпрацювали нормативний строк і підлягають списанню 50% вагонів електро- і 35% дизельних поїздів. Підлягає заміні більше 20% залізничних колій, 16% залізничних колій знаходиться в аварійному стані. Стан технічних засобів не забезпечує повною мірою безпечної експлуатації залізничного транспорту. Серед основних причин виникнення надзвичайних ситуацій доречно відмітити елементарні помилки обслуговуючого персоналу, які призводять до аварій і катастроф.

До морських інцидентів належать АМП, через які судно або особа піддаються небезпеці або внаслідок яких може бути завдане серйозне пошкодження судну, його конструкції або заподіяна шкода навколишньому природному середовищу.

  1.  До морських інцидентів належать також:
  2.  пошкодження засобів навігаційного обладнання, яке призвело до виведення їх з експлуатації;
  3.  пошкодження суднових пристроїв та корпусу судна, яке не призвело до втрати морехідного стану;
  4.  пошкодження буксирної лінії без втрати об'єкта, що буксирується;
  5.  торкання ґрунту без пошкодження судна.

Використані джерела

  1.  http://www.mtu.gov.ua/uk/more_nakaz/1533.html
  2.  http://ua.euronews.com/2013/11/11/costa-concordia
  3.  http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/62.htm
  4.  http://pidruchniki.ws/15950210/bzhd/zaliznichniy_transport
  5.  http://tsn.ua/svit/
  6.  http://tsn.ua/ukrayina/




1. или двухцепочечную рибонуклеиновую кислоту РНК или дезоксирибонуклеиновую кислоту ДНК заключенную в бе
2. ж~ні Крючков В Жасы3 г
3. а увеличивают мобилизацию жира из депо
4.  Сумма двух противоположных чисел равна нулю- взаимно уничтожаются; примеры- 550;
5. Научная деятельность Бесселя
6. Гатчинская школаинтернат СОО
7. Тема 4.4 Протоколы преобразования адреса.html
8. . Жа~а туыл~ан н~рестеде коллаген геніні~ синтезі ж~не ыдырауында дефект бай~алды.
9. Тема 1. ПОНЯТИЕ ПРЕДМЕТ МЕТОДЫ ЗАДАЧИ УГОЛОВНОГО ПРАВА.
10. Я хочу знать свое место и время
11. Реферат на тему- Система четырёх стихий по Аристотелю Выполнил- студент гр.html
12. Особенности изображения двух миров в поэме А Блока
13. темах Совета Европы Африканского Союза и Организации американских государств
14. метод. Використання ідеї SРАСЕметоду дозволяє визначити яка із стратегій є найбільш прийнятною для даного п
15. Лекція 6. Колективне навчання 1
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Донецьк 1998
17. Нам представляется что для решения данной проблемы прежде всего необходимо тщательным образом изучить и
18. Пахотной земли в этих гористых местах немного и использовалась она в основном для выращивания главного про
19. Сыктывкарский государственный университет Институт социальных технологий Кафедра теоретических и мед
20. Проблема внеземных цивилизаций