Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Природні угруповання рідного краю

Работа добавлена на сайт samzan.net:


 

 Тема: Природні угруповання рідного краю. Ліс.     

 Мета: Сформувати в дітей поняття Природне угруповання; ознайомити із групами живих організмів, які там живуть; продовжувати знайомити із лісом, але вже як природним угрупованням; розвивати естетичні почуття, спостережливість, мислення; виховувати любов до природи, дбайливе ставлення до лісу.                                                           

Обладнання: Малюнки із зображенням лісів, фотографії із зображенням рослин і тварин лісу, твори  письменників. 

Тип уроку: комбінований урок.

Література:                                                                                                                            2. Байбара  Т. М.  Я і Україна: Підруч.  Для 4 класу. – К.: Форум, 2004. –  130 с.                                                                                                             1. Енциклопедія серія «Це цікаво» Тварини нашої планети. – Харків: МОСТ – Торнадо, 2003. – 272с.

Хід уроку

І.  Організація учнів до уроку (1 хв.)                                                                                              - Добрий день, діти! Мене звати Катерина Юріївна і сьогодні я проведу у вас урок природознавства.  Але перед тим як ми перейдемо до нашої теми, ми проведемо підсумки спостережень за природою та працею людей.                                                                               

ІІ. Підсумки спостережень за змінами у природі і праці  людей (5хв.)                                         

 У неживій природі

  •  Діти, скажіть який сьогодні день?
  •  Який місяць року завітав до нас у гості?
  •  Як змінилась висота Сонця на небосхилі?
  •  Як змінюється у зв’язку із цим тривалість дня і ночі?
  •  Яка температура повітря сьогодні?
  •  Який стан неба?
  •  Чи є вітер? Який він: сильний, слабкий чи помірний?
  •  Чи є опади сьогодні? Які опади переважають взимку?
  •  Які інші явища ви спостерігали у природі сьогодні(- туман, - іній, - ожеледь).

У живій природі

  •  В якому стані перебувають рослини взимку?
  •  Які рослини взимку залишаються зеленими?
  •  Як зимують травянисті рослини?
  •  Яких тварин ви спостерігаєте взимку найчастіше?
  •  Яких птахів ви спостерігали в садах, у парках, біля осель із настанням холодів?
  •  Чи знаєте ви як зимують комахи, ящірки, жаби, змії?

  •  Як ви допомагаєте птахам взимку?
  •  Який корм кладете до годівничок?

У трудовій діяльності людини

  •  Яку роботу виконують люди взимку у садах, на полях, на фермах, на вулицях міст чи сіл?

Народні прикмети:

  •  За народним календарем, учора був день Георгія Побідоносця, Юрія Холодного. Існують прикмети: «Який день на Юрія – така й зима».
  •  Діти якою була погода вчора?
  •  Прислівя « Грудень рік кінчає, зиму починає» , «Груднева днина куца: сюди пень, туди тель – тай минув день»(пропоную дітям пояснити прислівя)                    - Діти, будьте  і надалі такими спостережливими.                                                                                       

ІІІ. Перевірка домашнього завдання та раніше вивчених понять (8-10 хв.)              IV. Актуалізація опорних знань учнів (3 хв.)                                                                             - Якщо уважно подивитися навколо себе, то можна помітити, що нас оточують живі організми, яких є безліч. Усі ці живі організми вчені поділили на п’ять «царств». Це – Рослини, Тварини, Гриби, Дроб’янки, Віруси. Царства ці є дуже різними, але між ними існує тісний взаємозв’язок.                                                                                                                                        — У природі живі організми розподіляються не випадково. Вони селяться там, де є необхідні умови для їхнього життя, і утворюють певні, порівняно сталі природні комплекси — угруповання.      

V. Повідомлення теми і завдань уроку (1-2 хв.)                                                                          - Сьогодні на занятті ми дізнаємося,  що таке природне угруповання, його типи, розкриємо поняття ліс, групи живих організмів, повторимо правила поведінки в лісі.

VІ. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу (15-20 хв.)       

План викладу

  1.  Поняття про природні угруповання, його типи.   
  2.  Групи живих організмів у природному середовищі.  

                                                                      

  1.  Значення лісу для природи і людини.
  2.  Рослини і тварини лісу, взаємозв’язки між ними.
  3.   Охорона лісу.                                                    

Природне  угруповання — це група взаємопов’язаних між собою живих організмів, які тривалий час живуть на певній ділянці місцевості з однорідними умовами життя. Основні типи природних угруповань нашої місцевості: ліси, луки, степи, болота, прісні водойми.  Поділ природних угруповань визначають умови довкілля, тобто температура, освітленість, вологість, тип ґрунту. У кожному угрупованні переважають ті живі організми, які найкраще пристосовані до місцевих умов.                                                

  У природному угрупованні всі живі організми поділяють на три групи:                                       Організми-виробники;                                                                                                                   Організми-споживачі;                                                                                                                   Організми-перетворювачі.                                                                                      Організмами-виробниками є рослини, бо тільки вони здатні з речовин неживої природи утворювати поживні речовини для живих організмів.                                                                                              - Скажіть мені, що є головним джерелом енергії для всіх живих організмів нашої планети? (Сонце)                                                                                                                                                      Так ось, використовуючи сонячну енергію, зелені рослини утворюють із речовин неживої природи поживні речовини для живих організмів. Вбираючи з повітря вуглекислий газ і воду, рослини виробляють цукор, крохмаль, білки і жири. Частинку цих речовин і сонячної енергії
рослини використовують для свого росту, а частину відкладають у різних органах. Пам’ятаймо! рослини виділяють кисень, яким дихають усі живі організми.

Організмами-споживачами в природному угрупованні є тварини. рослиноїдні тварини живляться рослинами, а хижі — рослиноїдними твари – нами. Отже, що використовують для підтримання життя тварин? (Поживні речовини, що утворені рослинами і накопичену в них сонячну енергію.)                                                                                                                                          —Чим дихають тварини? (Киснем, а виділяють вуглекислий газ.)                                                        

—Усі живі організми з часом старіють і відмирають. Цими відмерлими рослинами і тваринами живляться мікроорганізми (гриби та бактерії). Ось вони і становлять третю групу природного угруповання — організми-перетворювачі. Гриби та бактерії перетворюють залишки відмерлих живих організмів на перегній, а тоді — на мінеральні солі. Потім ці мінеральні солі разом із водою рослини всмоктують за допомогою коренів.                                                                         Отже, у будь-якому природному угрупованні відбувається кругообіг речовин. Тому усі живі організми пов’язуються ланцюгами живлення.                                                                                    На початку уроку ви навели приклади ланцюгів живлення. але потрібно пам’ятати, що природні угруповання є дуже складними! У них завжди є багато складно переплетених ланцюгів живлення.

1. Робота в групах.    (Бесіда з елементами розповіді)                                                                                                        — Перед тим, як кожна група отримає завдання, потрібно відгадати загадку, щоб дізнатися, над яким природним угрупованням ви будете працювати.                                                                  Навесні веселить, влітку холодить, восени годує, а взимку гріє. (Ліс)                         Ліс — територія з високою щільністю дерев. Рослинні угруповання, що формуються на таких територіях, є характерними для великих площ суходолу в різних районах Земної кулі.                                                                                              — Яке значення лісів у природі?                                                                                           •    Ліси — місце існування багатьох тварин. Якби зникли ліси, загинули б тварини лісу.                                                                                                                                  •    Ліси очищають повітря. Рослини лісу виділяють у повітря необхідний для дихання кисень.                                                                                                                         •    Ліси стримують вітри, не дають їм робити свою руйнівну роботу. »   Ліси затримують вологу. Там де є ліси — є ріки і озера.                                                               — Що дають ліси людям? Ліси — це:                                                                                    •    деревина, з якої виробляють різні вироби і папір;                                                         •    продукти харчування (ягоди, горіхи, гриби, мисливські птахи і звірі);                        •    лікарські рослини (звіробій, чебрець, чорниці, конвалія);                                              •    це краса і окраса рідного краю, місце для відпочинку.

Хоча ліси дають людині стільки своїх багатств, вона їх безжально знищує. Лише в Україні кількість лісів за останні 100 років зменшилась майже у 4 рази. На одного жителя в Україні припадає лісу менше, ніж в інших країнах Європи. Отже, ліси потрібнорятувати.                                                                                                           — Що люди роблять, щоб зберегти і примножити ліси?                                                   • На місці зрубаних лісів насаджують нові.                                                                   • Цінні лісові масиви беруться під охорону держави, там створюються заповідники і заказники.                                                                                                  — Чи подобається вам у лісі? Чи любите ви ліс?                                                         —  Чи можна нищити красу і те, що любиш?

Читання учнем кожної групи вірша. розминка.                                                                                Группа 1. Марія Познанська »Ліс».                                                                                                            Група2. Максим рильський »Розмова з другом».                                                                                                                                                                                   Завдання на картах отримує кожна група.

1) Скласти схему.
Що таке ліс? Ліс — це:                                                                                                                                  • друг повітря;                                                                                                                                                • друг людини;                                                                                                                                                • джерело здоров’я;                                                                                                                                       • захисник здоров’я;к та їх жителів;                                                                                                             • дім та їжа для птахів і звірів;                                                                                                                      • окраса землі. Загадати загадки про рослини і тварини.

2) Назвати правила поведінки у лісі.                                                                                                           • Не розпалюйте багаття!                                                                                                                                 • Не ламайте дерев і кущів!                                                                                                                     • Не рвіть квітів!                                                                                                                                               • Не руйнуйте гнізд!                                                                                                                                        • Не кричіть!                                                                                                                                                    • Не ламайте грибів, навіть неїстівних!                                                                                                        • Не руйнуйте мурашників!                                                                                                                                • Не залишайте в лісі сміття!

2. Робота з підручником(с 151-154).                                                                                    Опрацювання статті «Природні угруповання рідного краю».                                                         Робота за малюнками та запитаннями (С 153).                                                                                 - Назвіть яруси, на які поділяють усю рослинність лісу.                                                      - Складіть ланцюги живлення і поясніть їх. (Два учні записують на дошці, інші складають ланцюги живлення за допомогою картинок, сидячи за партами.)                                                                     Наприклад:                                                                                                                                           • жолуді — кабан — вовк;                                                                                                                    • трава — заєць — лисиця. (Пояснити кожну ланку у ланцюгах живлення.)   

У лісі під зеленими шатами дерев і в їхніх кронах мешкає багато різних тварин. Під ліс і тварини розуміють те, що там живуть зайці, олені, косулі, лосі, білки, лисиці, вовки, тхори, куниці, різноманітні птахи, комахи.  В свою чергу тварини залежать від лісу. Рослинами живляться травоїдні тварини, які, в свою чергу, є джерелом існуванні хижаків. Тварини лісу не тільки знищують велику кількість насіння, а й сприяють поширенню його на значних площах. Так, насіння горобини, черемхи, бузини, кизилу та інших переносять дрозди. Птахи під час гніздування з раннього ранку до пізнього вечора збирають різних комах та їх гусінь. Наприклад, дятел за добу з’їдає понад 600 гусениць. Великий вплив на ріст і розвиток лісу мають копитні (лосі, олені, косулі). Іноді вони винищують молоді насадження як штучного, так і природного походження. Особливо шкодять вони молодим дубовим і сосновим насадженням, обгризаючи кору з дерев. Рослини лісу є також дуже цілющими і використовуються в медицині. Основними ярусами лісу є дерева, кущі, трав’янисті рослини, моховий килим, не зелені рослини лісового грунту – бактерії та гриби.(береза, дуб, сосна, вільха, ялиця, суниці, чорниці, малина, дзвоники лісові та багато інших).

3. Фізкультхвилинка.

«Гори Карпати»
- Раз-два — піднімається гора,
Три, чотири — це круті гірські схили,
П'ять, шість — це орли дивний танець завели,
Сім, вісім — це смерічки похилилися до річки,
Дев'ять, десять — це вода з водоспаду витіка.

 Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, йому самому потрібна безкорислива допомога. Він не може сам захистити своїх багатств . На превеликий жаль, ще є люди, які вважають, що в лісі все дозволено: можна розводити багаття, залишати сміття, ламати дерева, топтати, рвати і знищувати рослинність. Їх не турбує те, що на місці розведеного багаття вигоряє не тільки рослинність, а й земля, на якій нічого не росте протягом трьох-чотирьох років. Величезної шкоди лісам завдають лісові пожежі. Це страшне лихо не тільки для деревної рослинності, але й для всього живого. Основна причина їх виникнення - порушення протипожежних правил відпочиваючими та іншими людьми, які перебувають у лісі. Гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар грунту.                                                                                                                                    - Отже, чому ліс потрібно охороняти?                                                                             - В якій книзі зберігаються матеріали про зникаючі види різних рослин і тварин?                                                                                                                       Червона книга України — ілюстрований перелік рідкісних видів та видів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України, і підлягають охороні; основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються заходи, спрямовані на їх охорону                                                                                                                  

VIІ. Закріплення вивченого матеріалу (5-7 хв.)                                                                          1. Ліс – природне угруповання.                                                                                                      Дописати речення. П’ять природних угруповань — це…                                                        Організми-виробники, споживачі, перетворювачі — це…                                                            Назвати ланцюги живлення природного угруповання — лісу.                                                     Виписати із переліченого, що ліс дає природі, а що — людині: Одяг Землі; збирач вод; охоронець річок; захисник ґрунту; дім для тварин; постачальник деревини, ягід, горіхів, ліків.                                                                                                                

Ліс дає природі: _______________________________________________________                                Ліс дає людині: ________________________________________________________      

2. Робота з прислів'ями та приказками.

Про що йдеться у приказках? Чому так говорять?

• Ліс- природне багатство.

• Який ліс, такий і звір.

• Ліс і вода — брат і сестра.

• Ліс не школа, а всіх навчає.               

3. Робота в зошитах із друкованою основою.                                                                      

VIIІ.Підсумок уроку (3-4 хв.)                                                                                                - Яку тему ми вивчали на сьогоднішньому уроці?                                                                                      - Що таке природне угруповання, назвіть його типи?                                                                          - Які є групи живих організмів у природному середовищі?                                                                                                                                                                                                                      

ІX.  Повідомлення домашнього завдання (1-2 хв.)                                                                     1. Опрацювати статті підручника «Природні угруповання рідного краю»(с. 151-153). Відповідати на запитання.                                                                                                                                        2. Скласти ланцюги живлення та пам’ятку «Поведінка учня в природному оточенні».




1. Развитие и сущность педагогики
2. Реферат на тему- АНАЛІЗ РОМАНУ СОБОР Олеся Гончараrdquo;
3. самым большим позором который видело высшее образование Америки
4. Тепловой расчет парового котла типа Пп-1000-25-545-542-ГМ
5.  Начальная фаза- возникновение разногласий; 2
6. Вопрос о времени рождества и смерти Христа
7. Билл (Вильям) Гейтс
8. ТЕМА 1 ПРЕДПРИЯТИЕ КАК ХОЗЯЙСТВУЮЩИЙ СУБЪЕКТ 1
9. ценностное отношение к природе; Включать учащихся в разноплановую творческую деятельность экологическо
10. Плотность магнитной энергии
11. то ритм и глядя на понуро оглядывающего бесчисленные полки с книгами Альтаира
12. Референдум и плебисцит, как виды народного голосования
13. філософія як форма суспільної свідомості кругїї проблем та роль у суспільстві
14. Ошо Без малейших усилий
15. Детский сад 22 Росинка Алмаева Елена Валерьевна старший воспитатель Масте
16.  Качество оценивают по функциональной пригодности эксплуатационным характеристикам степени безопасности
17. Тождественные преобразования алгебраических выражений
18. Лотки для транспортирования деталей анализ конструкций и расчет основных параметров
19. Реферат- Психологические особенности профессионального отбора
20. Моя душа - це хpам, чи купа цегли