Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

готовому вигляді

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Синкретизм (від греч. συγκρητισμός - З'єднання, об'єднання) - з'єднання різнорідних вероучітельних і культових положень у процесі взаємовпливу релігій в їх історичному розвитку [1].

причиною видозміни християнства на Русі було те, що християнська релігія прийшла до нас у "готовому" вигляді. Вона насаджувалася згори, зустрічаючи тривалий опір широких мас населення, яке дотримувалося віри батьків і дідів. Та й сама централізована княжа влада, відстоюючи державну самобутність Русі, часто підтримувала давні слов'янські традиції. Звідси активна взаємодія християнства і язичництва, характерна для давньоруської культури майже протягом усього її існування. Поступово склався світоглядний синкретизм, відбулося злиття народної релігії та церковного християнства при визначальній ролі першої.

Наприклад, Великдень був головним християнським святом українського народу доби Київської Русі. Воно увібрало в себе також і передхристиянські обряди, що тісно пов'язувались із хліборобським господарством, поминанням померлих, величанням і віншуванням, весільним та обрядовим співанням пісень. Це було свято радості й веселощів, що об'єднувало весь рід, плем'я спільним торжеством.

Свято Великодня збігалося в ті часи з поганським святом весняного воскресіння природи. Звідти й українські писанки зі знаками Сонця, рослин та звірів, звідти й наші гаївки (давньоукраїнські народні пісні-веснянки). Тому й утвердилися тут паралелі: воскресає вся природа і воскресає її Творець — Христос.

Святий Юрій (6 травня за ст. календарем) — ще одне весняне свято українського народу доби Київської Русі. За народним календарем Юрій — це первісна персоніфікація весни, зрілої та розвиненої. З ним було пов'язано багато народних обрядів: у цей день виганяли на пашу домашню худобу, господар мав ще з ранку викачатися в росі на своєму полі — на добрий урожай. У народі побутувала тоді легенда про святого Юрія як про переможця над злом.

Зелені Свята, або П'ятидесятниця, — перше за чергою літнє свято. За християнською легендою — це пам'ятка Зіслання Святого Духа на апостолів на початку Христової Церкви. Ці свята так і зберегли свою дохристиянську назву — "Зелені". В це свято "маїли" (заквітчували, клечали) хати, церкви та господарські будівлі.

Купала — в своїй основі хліборобське свято — справлялося на початку жнив. Після запровадження християнства воно локалізувалося і з'єдналося зі святом Іоанна Хрестителя — Предтечі Христового (24 червня за ст. календарем), перебравши від нього чимало християнських рис. В уяві наших давніх предків це був святковий і чудодійний час. Предки вірили, що в цей день "сонце в воді купається", отже й вода мала очищувальну силу. Таку ж силу мав і вогонь. Тому хлопці та дівчата розводили вогнища і стрибали через них.

Свято Петра й Павла (29 червня за ст. календарем). За народними обрядами українці доби держави Київської Русі виступали як ратаї, головна господарська роль у чому відводилась Петру. Він "зажинав" жито і був сторожем поля, врожаю і бджільного вжитку. Він же орав поле на озимину. День святого Петра вважався дуже великим святом. Тому всі хати чепурили, а прийшовши з церкви, розговлялися. У Петрівку обов'язково відбувалися "ярмарки на дівчат".

Жниварські звичаї та обряди групувалися навколо трьох свят: св. Іллі, Маковея та Спаса, що після запровадження християнства перебрали на себе ролі Велеса й Перуна. З особою св. Іллі (20 липня за ст. календарем) пов'язувалася віра в опікунський вплив цього святого на достигання урожаю. Дуже великий тут був вплив церкви й духовенства, що намагалися використати старі поганські обряди або ж пристосувати їх до церковних святкувань.

Своєрідною рисою українського язичництва було "оживлення" природних стихій: божественністю наділялись всі предмети і явища реальної дійсності. Підтвердженням цьому служить теологічна концепція літопису "Повість врем'яних літ".




1. теории администрации Возникновение административной школы связано главным образом с именем Анри Файоля.
2. Пояснительная записка К КУРСОВОМУ ПРОЕКТУ Разработка компилятора
3. 1 Состояние потребительского рынка печеночного паштета 1
4. знакомства именных стипендиатов правительства Москвы с учащимися 10х классов в рамках реализации программ
5. Динамо ФСТ Колос 4
6. тема и правовая семья 1
7. Мета та завдання- популяризація панкратіону в Чернівецькій області; підвищення рівня спортивної майс.html
8. Сингапур
9. .08 Виктор Черников Топоръ
10. вариант 20 Выполнил студент группы Б01 282 Юдин Дмитрий Владимирович Проверила к.
11. Неповторимость личности и приоритеты в кадровом менеджменте
12. Изучение элементов теории графов с использованием пакета Mple 5 Данный факультатив предназначен для учащ
13.  НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ И ИННОВАЦИИ Организации вы
14. Пояснительная записка к курсовому проекту Детали машин Содержание- Введение характеристика наз
15.  Х Т Больная В 78 л
16. тема управления реляционными базами данных System R разрабатывалась в исследовательской лаборатории фирмы IBM в 1
17. I. НАУЧНО ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ИЗУЧЕНИЯ ДЕВИАНТНОГО ПОВЕДЕНИЯ 1
18. тематический сбор и обработка информации об общественном мнении и его тенденциях о появляющихся проблемах и
19. тема 1. Поясните какой отдел головного мозга относится к заднему мозгу
20. Утверждаю Президент РСОО Федерация силового троеборьяпауэрлифтинга Калининградской области